同朋友gathering,揀左大家都鍾意嘅越泰菜,呢度環境舒適,座位闊落,亦有好多菜式可以選擇。越式酸辣海鮮鍋最有驚喜,除咗有多種海鮮外,仲有超多菠蘿超鍾意,成個湯酸酸甜甜,好醒胃,我哋食到一滴不留。青木瓜大蝦雞絲沙律賣相幾靚❤️,大蝦新鮮彈牙。串燒雞牛豬烤得唔乾幾惹味。春卷脆卜卜熱辣辣好味喎😋!自己就對海鮮炒檬粉冇乜特別興趣,海鮮材料都豐富不過就比較淡味。最後梗係唔少得甜品啦,呢個拼盤有越南綠豆拉高椰糕、芒果糯米飯、焦糖燉蛋,芒果都幾大件多汁幾甜,配暖暖嘅糯米飯,真係好懷念泰國呀🥺,椰糕都係暖暖嘅,非常QQ,椰香味唔算重亦唔會太甜,比較失色嘅燉蛋感覺煮過龍,唔夠滑。整體食物質素都唔錯,三個人叫咗好多唔同種類嘅嘢,大滿足嘅一餐
同朋友gathering,揀左大家都鍾意嘅越泰菜
,呢度環境舒適,座位闊落,亦有好多菜式可以選擇。

2021-06-21 153 瀏覽
同朋友睇完戲唔知食咩,試左呢間越南餐廳,點知超驚喜,尤其是佢地嘅超載椰青焗飯,份量真係好超載,同埋超級重椰香,同埋少少奶香,食完就想一啖接一啖,完全聽唔到口,另外佢地嘅咖喱雞都唔錯,有跟爐keep住夠熱
  • 超載椰青焗飯
  • 越式咖喱牛腩鍋
話說Happy Friday收工約咗Frd喺旺角區行街街,順便食返個Dinner~個Frd就喺OpenRice搵咗間人氣較高嘅越南餐廳一齊去試試~ 我哋 6:30咁上下去到,餐廳得零星幾枱人,到咗7點就開始陸續多人,7:30就已經full晒個場,所以大家去食記得要book位ar~「Le Viet」位於朗豪坊附近,餐廳環境闊落,枱與枱之間夾得好開,值得一提嘅係,每張二人枱隔離仲有個大大嘅收納袋比客人放隨身物品,好細心~🧡超載椰青海鮮焗飯($103)椰青海鮮焗飯份量超大,堆到成座山咁高,就嚟要傾倒出來~一入口超重椰漿味,飯中夾雜蘿蔔、粟米、青豆、提子幹同埋蝦仁,口感豐富,十分和味~ 🧡咖喱炒大虎蝦($168)咖喱炒大虎蝦超好食,個人好鍾意,咖喱味道特別,帶有好重蝦嘅鮮味,超惹味~🧡蒜蓉炒椰菜苗($66)未食過椰菜苗,原來味道都幾特別,係椰菜同菜心混合嘅味道~

🧡超載椰青海鮮焗飯($103)
超載椰青海鮮焗飯

🧡咖喱炒大虎蝦($168)
咖喱炒大虎蝦

🧡蒜蓉炒椰菜苗($66)
未食過椰菜苗,原來味道都幾特別,係椰菜同菜心混合嘅味道~

咖喱炒大虎蝦
2021-05-31 378 瀏覽
今日突然想食越南嘢,上網搵下旺角有咩餐廳好食,見呢間評分不錯就去試下,午餐時間好彩都唔算好多人,唔洗等位就入到去喇兩個女仔唔係食到好多嘢,所以叫左一個lunch set再加小食香茅燒豬頸肉撈檬豬頸肉燒得好香,肉質唔會嚡,仲有少少嫩,幾好味,不過我覺得個汁唔太夠味鹹檸梳打我覺得個鹹檸真係醃得太鹹喇,同埋冇咩檸味,得個鹹味,可以唔洗篤得咁爛,我就係篤得太爛,飲到尾唔係好飲到,青檸梳打會好啲蔗蝦幾好味,蝦滑夠彈牙,咬左幾啖蔗都甜😆鮮蝦米紙卷都係個汁唔係好夠味啦,配料就ok嘅最後我地想叫香芒糯米飯嘅時候,個阿姐話芒果未返,所以叫我地等陣,好彩有時間等,糯米好軟糯,好好味芒果都好甜同埋想特別講,店員服務態度好好

香茅燒豬頸肉撈檬
香茅燒豬頸肉撈檬

鹹檸梳打
鹹檸梳打

蔗蝦
幾好味,蝦滑夠彈牙,咬左幾啖蔗都甜😆
蔗蝦

鮮蝦米紙卷
都係個汁唔係好夠味啦,配料就ok嘅
鮮蝦米紙卷

同埋想特別講,店員服務態度好好

香芒糯米飯
2021-05-25
  • 香芒糯米飯
  • 鮮蝦米紙卷
2021-05-31 275 瀏覽
味道不過不失,普普通通。叫個應該係招牌嘅牛油焗大頭蝦,但冇入貨。都唔知做乜招牌菜。叫個生牛肉河粉,但啲牛就熟晒到well done。仲叫咗個扎肉燻蹄紙米卷,但就唔知件扎肉去咗邊。個越式牛柳沙律就算ok。服務混亂只係識出熱食,但前菜冷盤就放喺度唔識攞出嚟。食完個牛河,啲前菜要追先識去上。在食物冇驚喜,價錢冇破格,服務勁混亂下,所以都冇下次。
2021-05-30
2021-05-24 219 瀏覽
1.首先就係出餐實在太慢,叫左2樣主食,餐廳人唔太多,但前後都等成半個鐘先到齊,即係食完1樣都要等一陣先有得食第2樣😨2.之後好奇怪地紅豆冰會係用幼飲管又冇俾匙羹,紅豆食唔到咪好浪費?😩3.以為咖喱最唔容易中伏,點知又係失望,咖喱好鹹,好難以入口🤨4.最後甜品果塊綠豆糕真係伏中之伏,等得耐就不在話下,口感仲勁過香口膠,咬極都吞唔落肚😅第一次有咁差既體驗😂唯一欣慰既係焦糖燉蛋,係唯一食落口正正常常😶
第一次有咁差既體驗😂
唯一欣慰既係焦糖燉蛋,係唯一食落口正正常常😶
2021-05-16 447 瀏覽
呢間越南餐廳都幾受歡迎,六點幾嚟到,已經差唔多滿座,用餐限時一個半鐘咖喱軟殼蟹配法包黃咖喱味非常濃郁,有啲香辣,引起食慾;食得出咖喱味係用咗好多香料製成。將炸到脆卜卜嘅軟殼蟹配點入用小火烘住的熱熱咖喱,由於咖喱好厚身,軟殼蟹沾上美味嘅咖喱,好食。同埋配菜嘅薯仔都炸過,非常有誠意不得不提配上嘅法包,上枱時仲係熱辣辣,就算唔點咖喱都好好食咁沙嗲串燒(牛、雞)串燒嘅份量一般,沙嗲有說花生,沙嗲醬甜中香,幾好味。但係醬汁份量偏小,所以半打串燒未必夠用菠蘿炒飯原隻菠蘿上枱,賣相好吸引。炒飯內有豬肉鬆、蟬、海鮮、火腿等。炒飯味道係合格之上,但未算好香好,菠蘿味唔太突出,未能夠利用菠蘿嘅清甜引出菠蘿炒飯嘅精髓揚揚整體評分:7.5/10揚揚環境評分:7/10揚揚味道評分:7.5/10揚揚服務評分:7/10揚揚抵食程度:8/10揚揚返食機會:7.5/10

咖喱軟殼蟹配法包

沙嗲串燒(牛、雞)

菠蘿炒飯

揚揚整體評分:7.5/10
揚揚環境評分:7/10
揚揚味道評分:7.5/10
揚揚服務評分:7/10
揚揚抵食程度:8/10
揚揚返食機會:7.5/10
2021-05-15 350 瀏覽
呢間餐廳係食越南菜,加上食物味道唔錯,份量大份,所以成日都會黎。今日就約咗2個大食既朋友仔黎。🍴 去骨海南雞 (半隻)雞肉非常嫩滑,加上去咗骨,啖啖肉好正配上醬汁食,甜甜酸酸仲有小小辣,非常開胃又惹味。底部仲有椰菜,配埋一齊食感覺冇咁油膩。🍴 越式咖喱軟殼蟹配法包首先要講講個法包,並唔係普通麵包店買既硬弸弸法包,而係外脆內軟,法包入面好軟熟,仲要係熱既,再淋上咖喱汁食,法包吸滿咖喱香味,微辣小小甜甜地,非常唔錯。而軟殼蟹亦炸得好香脆,咬落仲有蟹肉汁。🍴 超載椰青焗飯好!大!份!上枱時係有誇張既感覺。椰青內外都充滿海鮮椰汁飯,而味道方面,椰香味非常足夠,又唔會好漏。配料亦非常豐富:大蝦、墨魚仔、粟米粒、青豆、提子乾、紅蘿蔔粒。整體感覺好滿足。
今日就約咗2個大食既朋友仔黎。

🍴 去骨海南雞 (半隻)
雞肉非常嫩滑,加上去咗骨,啖啖肉好正
配上醬汁食,甜甜酸酸仲有小小辣,非常開胃又惹味。
底部仲有椰菜,配埋一齊食感覺冇咁油膩。

🍴 越式咖喱軟殼蟹配法包

🍴 超載椰青焗飯
好!大!份!上枱時係有誇張既感覺。
整體感覺好滿足。
2021-05-14 361 瀏覽
💁🏻‍♀️推介俾係旺角鬧市想搵個地方食飯嘅朋友 👍🏻 唔知係咪銀行中心嘅關係,可能好多人都唔覺裡面有餐廳,呢間 Le Viet 都幾好坐,而且又容易搵位,都算係一個唔錯嘅選擇。蝦餅 $68 份量有四個,熱辣辣都算幾香口,但又冇乜特別,一般。蒜蓉炒椰菜苗 $66 蒜頭一大粒上😅😅 唔係平時切細粒咁去炒,所以感覺係蒜頭同椰菜苗係分開,唔太有味道。超載椰青焗飯 $103👍🏻👍🏻 以為好細個,點知上枱時就發現幾大個下,而且都幾深;係糯米飯同埋椰汁好甜,感覺似甜品多啲😂😂 海鮮都多款,但唔算多,不過不失。椰汁紅豆冰 $28青檸梳打 $28

蝦餅 $68
份量有四個,熱辣辣都算幾香口,但又冇乜特別,一般。
蝦餅

椰汁紅豆冰 +青檸梳打

青檸梳打
椰汁紅豆冰 +青檸梳打
2021-05-12 165 瀏覽
放工約了朋友於旺角進餐。朋友便推介了呢間越南菜。入面的防疫措施都做得好足夠,枱與枱之間都放了透明膠板等,令人食得放心。我地2個人都吾係咁肚餓,所以叫左2個主食就算了。首先,我地叫左香茅燒豬頸肉撈檬。我覺得佢個燒豬頸肉燒得好香,又非常入味,肉質非常嫩,而檬粉加埋個甜酸汁非常開胃,呢個值得推介。另外,叫左個越式咖喱軟殼蟹配法包,佢個軟殼蟹因為係炸既,所以分開上,等佢吾好淋哂,呢個位都幾貼心。味道方面,咖喱鍋裏面得啲洋蔥,一舊薯仔都冇,有啲失望,又或者可能只係我期望佢有薯仔呢,哈哈。咖喱喎好重椰香味,辣味亦都好夠,整體都不錯。 價錢上人均都係$100蚊以下一位,算合理價錢。

價錢上人均都係$100蚊以下一位,算合理價錢。
2021-05-06 234 瀏覽
滿滿牛油蒜蓉的晚餐,介紹下今次食左咩好野。雞、豬、牛串燒好香燒烤味,肉質入味多汁一d都唔鞋口,配上香濃沙爹醬好味。 椒絲炒通菜炒得爽脆,微辣令到味道無甘單調。特別火車頭,湯底清甜,好足配料一碗湯粉有牛柏葉、牛肉丸、牛腩、肥牛片、蘿蔔。牛油雞翼新鮮即炸起,一入口起熱咬落去爆汁,牛油味香,每隻超多蒜蓉,鐘意牛油蒜蓉朋友一定要試。牛油焗大頭蝦,今晚主角賣相已經超吸引霸氣,蝦肉鮮甜彈牙,最正蝦膏,又係充滿牛油蒜蓉香。最後黎杯咸檸梳打清爽解膩,最好係無糖又勁大杯,讚﹗
滿滿牛油蒜蓉的晚餐,介紹下今次食左咩好野。
椒絲炒通菜炒得爽脆,微辣令到味道無甘單調。
最後黎杯咸檸梳打清爽解膩,最好係無糖又勁大杯,讚﹗

2021-04-19 467 瀏覽
平時都係去尖沙咀食午飯,今日嚟旺角行街,印象中都好似係第一次食佢哋嘅晚餐,估唔到晚市價錢都大眾化,$60左右都已經有越式湯河及檬粉等,雖然唔會好似午市包飲品,性價比都10分高。除咗食湯可檬粉等,今日想試吓啲特色菜,原來其他特色小菜都要煮超過30分鐘,所以點完特色菜先至嗌其他主食。生牛肉湯河,仍然保持一貫水準,牛肉嫩滑,湯汁清甜,份量亦足夠一個人。燒豬頸肉檬粉,豬頸肉厚身,唔會太肥,豬頸肉加上檬粉汁,亦可以減少肥膩感覺。香茅燒烏頭-$173,時間過得好快,食完兩款主食後便煮好,一上枱已經好香香茅味,感覺新鮮,亦特登俾咗刀叉去分解魚身,好方便將魚分兩半,魚身肉質仍然保持濕潤,加上特色辣香草醬,更能突出魚嘅鮮味。

2021-04-17
行開旺角既應該都一定留意到銀行中心Le Viet, 皆因佢個招牌太醒目, 一眼就睇到。而係網上亦都拎過好多獎同推介,  可以話係超受歡迎既越南菜呀! 上到去可能店員見我地睇menu睇左好耐, 就主動過泥介紹下佢地d招牌菜, service好又有禮貌, 要讚~~ 店員話佢地依度既grill dish特別受歡迎, 於是揀左條香茅燒烏頭試試。烏頭size好有睇頭, 大條又厚肉, 兩個人絕對夠食。新鮮即燒熱辣辣, 魚既中央塞左香茅同檸檬葉,  燒得岩岩好魚肉唔會dry, 有魚鮮味之餘帶陣陣香茅香味, 中意越泰風味既人一定中意依陣味呀~ 好似我咁中意食辣既話建議點埋佢既辣汁, 更惹味之餘仲增添風味!去骨海南雞飯真正既啖啖肉, 連雞翼都去埋骨真係冇得輸, 油潤既雞皮薄薄又唔會痴住肥膏, 入口皮爽肉滑, 配上鮮香油飯, 滿足!特別火車頭湯河湯頭味道帶濃香牛骨味, 清甜又唔油膩, 特別在佢會另上一小樽用水養住既大芽菜同九層塔, 所以係非常新鮮架, 將所有配料放哂落湯, 味道真係好接近越南食既pho!! 餸方面有牛腩, 生牛肉, 牛柏葉, 牛丸同埋蘿蔔, 最中意都係生牛肉, 軟嫩有牛味, 整體份量大,

去骨海南雞飯

特別火車頭湯河
湯頭味道帶濃香牛骨味, 清甜又唔油膩, 特別在佢會另上一小樽用水養住既大芽菜同九層塔, 所以係非常新鮮架, 將所有配料放哂落湯, 味道真係好接近越南食既pho!! 餸方面有牛腩, 生牛肉, 牛柏葉, 牛丸同埋蘿蔔, 最中意都係生牛肉, 軟嫩有牛味, 整體份量大, 食完好鬼飽呀!
2021-04-18 170 瀏覽
叫左串燒炒飯,生牛肉湯河,豬頸肉。串燒炒飯得個辣字,生牛肉湯河啲牛冇牛味,豬頸肉又凍又乾,牛柳沙律更加係伏中之伏,完全唔知食咗啲咩,淨係覺得好酸!完全唔覺得自己食緊越南嘢。最慘係連杯凍檸茶都好難飲,完全冇茶味。
叫左串燒炒飯,生牛肉湯河,豬頸肉。
2021-04-10
15 分鐘 (外賣自取)
2021-04-18 171 瀏覽
嚟到旺角想食越南嘢就同朋友過嚟喇位置超方便 地鐵站一出地面就到銀行中心而且鍾意個環境好大夠闊落 超載椰青海鮮焗飯 $103好繽紛 成個生日蛋糕咁啊🎂椰汁飯嘅味道就似食緊熟咗嘅芒果糯米飯但就唔會太甜 入口係令人開心嘅甜度海鮮就有蝦同魷魚 我有啲想有埋蟹柳 會更繽紛😆香茅燒烏頭 $173有我前臂咁長咁大條嘅烏頭魚!💪🏻明爐燒嘅做法我就食得多 今次試吓燒得乾身嘅烏頭別有一番風味點個綠色辣汁更加提味 好好食尼條烏頭真係好香😌 肉厚少骨又滑嫩 推薦👍🏻煙三文魚米紙卷 $42以三文魚做餡料又幾特別米紙卷本身係冇味㗎 淋上魚露就食到個精髓大大件 非常開胃嘅小食😉芒果糯米飯 $55好好味呀 芒果係甜㗎!配兩色嘅糯米飯 黏度剛剛好 完美💯
嚟到旺角想食越南嘢就同朋友過嚟喇

以三文魚做餡料又幾特別
米紙卷本身係冇味㗎 淋上魚露就食到個精髓
大大件 非常開胃嘅小食😉

芒果糯米飯 $55
好好味呀 芒果係甜㗎!
配兩色嘅糯米飯 黏度剛剛好 完美💯