2021-02-08 43 瀏覽
係旺角行街前覓食一番,行經銀行中心有姐姐係門口派傳單,經不住佢既熱情上左一樓食越南菜😝🍡海鮮炒檬粉材料好豐富,有蝦、蛋、魷魚等等,炒得好乾身,夠晒香噴噴,有鑊氣👍🏻滴左啲青檸汁酸酸地好惹味。🍡豬頸肉撈檬係呀我同朋友都好中意食檬粉😆呢樣份量好多呀,豬頸肉起碼都有8大片,性價比之王。豬頸肉少肥,有燒過既香味;餐廳仲比左一樽仔靈魂酸辣汁,我全部倒晒落碗,好鬼正😂酸甜適中小小辣。🍡重頭戲—香茅燒烏頭話說我第一次食燒烏頭,以為會好多骨,但原來係好多肉咖。魚皮沾左好多鹽去燒,食果陣𠝹開魚皮就見到白雪雪既魚肉,加埋兜越式酸辣醬,超級惹味。另外兩杯椰汁冰都好重椰味,抵讚。

🍡海鮮炒檬粉

🍡豬頸肉撈檬

🍡重頭戲—香茅燒烏頭

另外兩杯椰汁冰都好重椰味,抵讚。
2021-02-05 53 瀏覽
喺疫情底下餐廳夠寬敞,其實都係作為食客嘅考慮,因為空氣會流通啲。所以有時諗唔到食咩,都會走過來。午餐嘅選擇,好似都唔會點更換,所以今次黎,可以食下之前未試過嘅嘢!之前見好多枱客食呢個牛腩鍋,已經好想試。係天氣凍嘅情況下,更加值得一試,因為keep住熱辣辣!個鍋有牛腩有牛筋,炆得剛剛好,咖喱味都好香濃,送飯一流!另外佢嘅串燒配香辣炒飯都好出色!$69有豬牛雞串燒已經好抵,仲要唔係乾身細細舊,個炒飯香口,辣得來好惹味!至於個越式海鮮炒檬粉,亦都好足料,有蝦有魷魚有蜆肉,食落質感似炒米粉,好味!跟餐加$8可以有特飲,我就揀咗鹹檸七!雖然餐牌冇,但同職員講就可以安排到。最後就係我幾乎每次黎都會叫嘅烏頭,因為條魚真係好新鮮,啖啖肉,幾個同事一齊食就啱晒,再一次要讚下佢個汁,香得來辣辣地酸味味,好開胃!
1K
2021-02-03 36 瀏覽
出到旺角要搵下去邊度食午餐🔍「Le Viet」原來都有分店,就揀咗呢間😬.牛油焗大頭蝦🧈上枱已經聞到好香牛油同蒜蓉味🧄食落當然超惹味🤤大頭蝦大隻爽彈🦐蝦膏勁正👍🏻薯仔同蕃茄浸過牛油汁之後🥔🍅其實都好味,不過就油膩啲🥺.原隻大蝦菠蘿炒飯🍍飯炒得夠乾身🔥大蝦新鮮🍤又有好多料😍菠蘿、蘿蔔🥕雜豆、粟米🍍火腿、肉鬆🐷豐富又飽肚😋.餐湯🥣清得尼唔會好淡,無乜味精味🥰.凍咖啡☕️濃香又唔會過甜
餐湯🥣清得尼唔會好淡,無乜味精味🥰
凍咖啡☕️濃香又唔會過甜
  • 大蝦菠蘿飯
呢幾日天氣好似暖返d,可以食返東南亞菜式。今日不如食下越南菜啦,地點係旺角既Le Viet。呢間Le Viet好似黎過兩次,今日趁得閒早d黎食個早晚飯先,順便試下新野。打開主菜單,見到牛油焗大頭蝦,幾吸引,就試下啦。牛油焗大頭蝦 $228+10%菜單寫明係越南虎蝦每隻約一斤重,先炸後加牛油同蒜再煮。唔洗等好耐就有得食,賣相幾靚!原來係一隻虎蝦一開二,上面超多炸蒜蔥粒。下面墊左七舊薯仔同四塊蕃茄片,薯仔明顯炸過,外脆內軟,正!。虎蝦唔算好大隻,但係肉質有d似龍蝦級,好好味既蝦味,個頭仲有膏㖭,用刀叉自己起肉食就得。連殼都可以咬,因為炸得香脆。非常香口既一道菜!驚食蝦未必好飽,所以叫左個相對heavy既越式咖哩軟殼蟹鍋配法包。越式咖哩軟殼蟹鍋配法包 $93+10%一隻軟殼蟹新鮮炸好切左件,非常香脆,肉都有唔少,無論就咁食或者沾咖哩汁食都好好味。咖哩汁用鍋上,唔洗怕越食越凍。咖哩鍋有洋蔥,青椒同紅辣椒,都有d辣,好好味。伴軟殼蟹碟上有五大舊薯仔,同另一碟既伴碟薯仔一樣咁好食!法包一大條,切開左幾個開口,擺係個架度幾靚仔。法包微暖,外脆內軟,沾咖哩食好好味。基本上成個鍋餐d野都好食。$93咁多

打開主菜單,見到牛油焗大頭蝦,幾吸引,就試下啦。

牛油焗大頭蝦 $228+10%

越式咖哩軟殼蟹鍋配法包 $93+10%
越式咖哩軟殼蟹鍋配法包

一隻軟殼蟹新鮮炸好切左件,非常香脆,肉都有唔少,無論就咁食或者沾咖哩汁食都好好味。咖哩汁用鍋上,唔洗怕越食越凍。咖哩鍋有洋蔥,青椒同紅辣椒,都有d辣,好好味。伴軟殼蟹碟上有五大舊薯仔,同另一碟既伴碟薯仔一樣咁好食!法包一大條,切開左幾個開口,擺係個架度幾靚仔。法包微暖,外脆內軟,沾咖哩食好好味。基本上成個鍋餐d野都好食。$93咁多野食唔算貴。
越式咖哩軟殼蟹鍋配法包

今次食既呢兩個餸都幾好味。座位舒適,員工服務態度唔錯,隔住大膠板防疫衞生,下次可再黎。
2021-02-03
2021-02-03 41 瀏覽
位置優越的越南餐廳 Le Viet今天剛好有一天假期,便到旺角購買年貨,準備過年。在旺角地鐵站銀行中心出口看到Le Viet的宣傳單張,派單張的姐姐告訴我們,憑單張午餐有九折優惠。好吧!就讓我們試試看吧!餐廳位於商場一樓,餐廳地方寬敞,座位距離不近,我們被安排靠窗的位置坐下,這裏的窗戶半落地,看到街景。我們點了香茅燒烏頭,一個咖喱牛腩飯套餐還有越式海鮮炒檬粉套餐。首先來的是咖喱牛腩配白飯,這個咖喱牛腩上菜十分精美,用爐仔暖着甚有心思。咖喱味濃,牛腩還有少少牛筋,好吃。接着來的是檬粉,檬粉內的海鮮也不錯,蝦很爽口,粉亦炒得不油,剛好。最後來的是香茅烏頭,烏頭外皮燒得焦黑,看上去有點過火,幸好這些焦黑不影響肉質,魚肉仍是嫩滑的,撕開魚皮有少許黃油,魚的質地也不錯魚,魚肚內釀滿了香茅、香葉及其他不知名的香草。點魚的醬汁有點辣,喜歡辣的人仕一定不可錯過。我有點心多,所以加了8元,點了珍多冰,珍多冰果然沒有令我失望,椰汁味非常濃郁,冰內的綠色粒粒超多,此外還有開邊綠豆,好吃!

2021-02-02
  • 生牛肉湯河
  • 青木瓜大蝦雞絲沙律
海南雞雪味好重,同個當值經理掛個牌叫kiki既講,經已不理,態度傲慢..生熟牛河幾好,湯底清甜,唔唔錯錯,午餐時段人流唔算多,徐左果個經理外,其他野都算唔錯,係一個留連既好地方
2020-11-10
2021-01-06 71 瀏覽
今天中午突然想吃越南菜,就來到位於旺角彌敦道636號銀行中心1樓的Le Viet,餐廳主打新派越南菜,在2018年榮獲開飯熱店大賞一最優秀開飯東南亞菜餐廳。牛油焗大頭蝦是他的招牌菜,上臺賣相十足,牛油蒜香樸鼻,大大隻大頭蝦,足足有一斤幾重。蝦頭是大頭蝦精華所在有膏,口感豐富而有層次,令我回味,蝦肉鮮甜彈牙,大大塊薯仔伴碟,色香味俱全。午市還有多款套餐可選擇,套餐配有餐湯和餐飲。我選了招牌飯:有炸豬扒、燒雞翼、扎肉、雞蛋、酸菜等超豐富,豬扒惹味香口,越南特色扎肉軟嫩好味,餐飲椰汁綠豆冰,甜度恰到好處,椰味濃郁。總體來說餐廳無論服務,食材到出品,都是不錯的選擇,以後還會光顧!
2020-12-31 55 瀏覽
平時好少嚟銀行中心,朋友約我食飯先知原來樓上係有餐廳😳發現咗呢間食越南特式菜既餐廳,見到佢哋既招牌菜之一 - 牛油焗大蝦 ($228) 見今日係2020年最後一日就決定食好啲,每人有一隻🤣每隻約一斤重🤤嚟到勁香牛油味同蒜蓉味,好似聞緊蒜蓉飽既味道😂食落蝦肉好新鮮,啲肉好實淨彈牙,啖啖都係肉😍旁邊啲薯仔都煎得好香脆,外脆內軟既口感,不過如果再落多少少調味料就梗好👍🏻😌再叫多個set - 串燒沙嗲(雞、牛、豬)配香辣炒飯 ($69 )share一齊食就剛剛好,開頭以為只可以揀一款串燒,點知原來可以試曬三款,實在太好了,一個價錢試曬,香辣炒飯炒到粒粒分別,好乾身,辣度唔會辣到食唔到,好惹味🤗包一杯飲品(檸檬茶/奶茶/咖啡),凍咖啡就加$5,特飲就加$8;三色冰,都幾抵飲,三色冰椰汁味夠香濃,加咗冰都唔會好淡,啫喱都好足料,唯一美中不足既係飲管太幼,如果有粗飲管就更好😌

• 三色冰
2020-12-30 47 瀏覽
近排星期六想係旺角簡單食個lunch 就揀左係銀行中心既Le Viet ,位置都好方便食物價錢合理,又都幾多選擇🙆🏻‍♀️當日兩個人每人叫左一個午市套餐✨越式咖哩牛腩配白飯天氣凍凍地,熱辣辣既咖哩牛腩配白飯簡直一流👍🏻加上有爐火即場加熱,已經滾起淡淡咖哩香味,更加吸引😋咖哩食落唔算辣,比較重椰香味牛腩都算滑口,唔會起筋,如果再重啲咖哩味會更好🙈✨香茅燒豬頸肉撈檬值得一讚系豬頸肉,燒得好脆口同時又唔會太乾,仍然保持到少許肉汁食落帶啲甜甜計味道,應該係加了蜜糖去烤😋加埋其他生菜青瓜等,配上魚露係清新之選👍🏻套餐仲會每人包一杯飲品,兩個人消費大概$150 以下,食物味道整體不錯,係抵食之選👍🏻
食物價錢合理,又都幾多選擇🙆🏻‍♀️
當日兩個人每人叫左一個午市套餐

✨越式咖哩牛腩配白飯

天氣凍凍地,熱辣辣既咖哩牛腩配白飯簡直一流👍🏻
加上有爐火即場加熱,已經滾起淡淡咖哩香味,更加吸引😋
咖哩食落唔算辣,比較重椰香味
牛腩都算滑口,唔會起筋,如果再重啲咖哩味會更好🙈

✨香茅燒豬頸肉撈檬
值得一讚系豬頸肉,燒得好脆口
同時又唔會太乾,仍然保持到少許肉汁
食落帶啲甜甜計味道,應該係加了蜜糖去烤😋
加埋其他生菜青瓜等,配上魚露
係清新之選👍🏻

2020-12-28 72 瀏覽
Le Viet @leviet23📍 旺角彌敦道636號銀行中心1樓101-106,108-109號舖.原來一出旺角地鐵站嘅銀行中心樓上有一間咁抵食嘅越南菜🇻🇳 環境好開揚,有一塊大玻璃窗可以睇到街景🤗 Lunch Set $70 包飲品,性價比高❤️.🍢 串燒沙嗲配香辣炒飯 (連餐湯) $69: 好惹味,有齊雞、牛、豬串燒😆 點埋沙嗲汁一流🤗 香辣炒飯比較普通,勝在夠鑊氣🤓.🥢 越式海鮮炒檬粉 (連餐湯) $69: 炒得乾身,唔會好油🤩 而且有魷魚、蝦、同蜆肉,材料豐富,份量非常足夠👍🏼.🐟 香茅燒烏頭 $173: 即叫即做等咗30分鐘‼️烏頭燒到皮脆肉嫩,而且肉質非常厚實😋 配泰式青辣椒酸汁好開胃👍🏼 份量好大,可以預2-3人份☺️
Le Viet @leviet23

🍢 串燒沙嗲配香辣炒飯 (連餐湯) $69
串燒沙嗲配香辣炒飯 (連餐湯)

🥢 越式海鮮炒檬粉 (連餐湯) $69
越式海鮮炒檬粉 (連餐湯)

🐟 香茅燒烏頭 $173
香茅燒烏頭

串燒沙嗲配香辣炒飯 (連餐湯)
越式海鮮炒檬粉 (連餐湯)
2020-12-21 48 瀏覽
疫情底下,搵間寬敞啲嘅餐廳食飯,感覺好似安心啲,呢度係我同同事其中一個指定飯堂。夠闊落,坐得又舒服。第一次食佢嘅海南雞飯,碗油飯好香,仲好似食到少少薑味,雞夠嫩夠滑,啖啖肉,好滿足。另外仲叫咗個菠蘿焗飯,好大的一個,一個人應該食唔晒!而且好足料,蝦好新鮮,又勁多菠蘿,啖啖都有料。想額外一提佢杯齋啡,一間普通餐廳來講,佢杯咖啡係好濃好香,有驚喜!最後就想講吓呢條烏頭,已經係我哋第二次食!每一次食都覺得條魚好新鮮,一啲都唔霉!而且醬汁好加分,少少酸酸辣辣,好開胃。

2020-12-15 36 瀏覽
晚市禁堂食前夕,食番個宵夜。Le Viet都唔陌生嘅,以前尖咀食過,旺角有分店好似好耐前都同屋企人食過一兩次,應該無乜伏。由於食左飯,唔駛叫carbohydrate喇,叫少少餸share下過下口癮就好。叫左一個海南雞例牌、一個咖喱炒海蝦,同一個咸檸七。咖喱炒海蝦炒得幾香,有少少好似泰國曼谷建興餐廳嘅炒法,配料好足,亦都預左你會叫飯或者薄餅去點咖喱汁。至於海南雞就standard野,中規中矩。值得一提係佢墊底個椰菜都真係幾好食!
2020-12-08
$160 (宵夜)
2020-12-15 48 瀏覽
家又去返晚上六點後冇堂食唉!所以只可以lunch先有得坐底食下飯吹下水Lunch set唔算貴好似我揀呢個越式咖喱牛腩煲有白飯有湯有飲品都係$69牛腩煲用爐上冬天食勁正邊吹水邊食都仲係暖粒粒嗰咖喱一食落去好香椰汁味勁濃牛腩數量絶對可以接受有7-8舊仲有好多薯仔另外仲有雞翼同香茅燒烏頭條烏頭好大條4-6人都夠食成條魚面係滿佈鹽魚入面放咗幾條香茅所以條魚絶對夠味夠哂咸香但鮮味依然不減肉質依然鮮嫩火喉剛好
家又去返晚上六點後冇堂食

火喉剛好
  • 香茅燒烏頭
  • 越式咖喱牛腩鍋
2020-12-13 37 瀏覽
環境寬敞舒適,員工服務有禮殷勤,全部食物質素都不錯,好吃 📍香茅燒烏頭$173 大愛香茅燒烏頭,相信喜愛吃越南菜的人都對呢味魚不陌生,香茅香氣撲鼻,打開魚皮,鮮美嫩滑的魚肉,在沾上特製醬汁,令我吃不停口! 海南雞非常嫩滑,一望到個樣已經知好食😋雞皮厚薄剛好,雞肉嫩滑,份量算多,雞油飯又香,好正呀!!!炸蝦分量夠,非常juicy,仲要新鮮炸,好好好食!金邊粉夠鑊氣,加埋青檸一流!青檸梳打好解渴同埋同個燒烏頭好夾!杯咖啡亦都有越南咖啡個種苦澀味,飯後飲,正!

2020-12-09
2020-12-12 33 瀏覽
好朋友約我,去咗旺角銀行中心一樓佢個飯堂《Le Viet》食午飯🍴🍽一坐低佢就話要落埋order📝佢自己點咗一隻「牛油焗大頭蝦」再叫咗1/4隻海南雞嫩滑同越南滴滴咖啡🥰☕️比我😉🥢佢話呢兩款都係呢度嘅「正嘢」!我嘅午餐上枱啦😻 海南雞🐓♨️己去骨,雞肉比較肥美帶有啫喱狀嘅雞油👍🏻。而佢食嘅「牛油焗大頭蝦」🧈🧄🦐果然名不虛傳,一上枱已經👃聞到超級香濃嘅牛油味,真係香到🤤🤤🤤。
🍴🍽
一坐低佢就話要落埋order📝
佢話呢兩款都係呢度嘅「正嘢」!