2021-04-17 189 瀏覽
生日食飯,原本很高興,但一入座後,有位男服務生又勞嘈又大聲,祗為了推介餐牌,又不聽客人詢問,只呼渴你聽佢講,你唔好講。我只問佢牛油焗大頭蝦,出品是否立體,因為menu找不到,比佢又駡又呼喝,只好叫佢行開,我唔想問你。後來再來落單的女生,有講唔好意思,但比條友激友。整體味道不差,環境舒適道一般,香茅燒烏頭,太乾太鞋,可以不試。米紙卷,春卷 ~ 失望,味道淡而無味。海南雞冇特別,不叫也無損失。蝦餅,蒸粉包,串燒,好味及encore軟榖蟹,夠濃味,但不會太咸,值得一試。咖喱鍋,汁香濃厚,配飯或法包好適合。焗大頭蝦全埸之冠,味道給引,賣相一流,龍蝦肉恰到好處,彈牙肉嫩,薯仔有焗脆面,配上牛油蒜蓉,不可抗拒。
整體味道不差,環境舒適道一般,
香茅燒烏頭,太乾太鞋,可以不試。
米紙卷,春卷 ~ 失望,味道淡而無味。
海南雞冇特別,不叫也無損失。
蝦餅,蒸粉包,串燒,好味及encore
軟榖蟹,夠濃味,但不會太咸,值得一試。
咖喱鍋,汁香濃厚,配飯或法包好適合。

2021-04-06
生日
  • 牛油焗大頭蝦
  • 扎肉蒸粉包
2021-04-14 156 瀏覽
呢間可能係香港最穩陣嘅越南餐廳!香港好食嘅越南餐廳唔多,想感受越南🇻🇳嘅感覺,最穩陣就係Le Viet!香茅燒烏頭🐟$173我次次黎親都必食鹽燒烏頭魚🐟!因為佢淡淡肉,沒有碎骨!揭開塊魚皮就已經有黃色的油流出來!證明係本地優質嘅黃油烏頭!香茅放入魚肚內一齊燒!夠晒原汁原味!加上秘製越式辣汁令人回味無窮!咖喱🥘牛腩鍋配印度薄餅🇮🇳$105成鍋咖喱牛腩在面前滾下滾下,咖喱香氣四溢!未食都令人垂涎欲滴!好似身分證牛腩牛味濃郁!咖喱太開胃,忍唔住加多幾塊印度餅!😋香芒🥭糯米飯$55芒果香甜多汁!糯米飯熱辣辣!秘製椰汁🥥夠香濃!咁好食的甜品為豐富的晚餐畫上一個完美嘅句號!#正宗越南菜#越食越好味#香茅燒烏頭#旺角美食#食咗先講#食好西#必食越南菜#位置超方便#芒果糯米飯

香茅燒烏頭🐟$173

咖喱🥘牛腩鍋配印度薄餅🇮🇳$105

香芒🥭糯米飯$55

• 香芒糯米飯
2021-04-13 196 瀏覽
位置極方便嘅Le Viet,一出旺角地鐵站唔洗四圍搵,隔離嘅銀行中心樓上就係,價錢親民之餘,大大份,性價比高👍🏻🥬香茅豬頸肉米紙卷 $42餡料好豐富,炭燒豬頸肉燒得好香又可口,配埋粉絲生菜好清新🌱🍍原隻大蝦菠蘿炒飯 $96炒飯以菠蘿盛載,擺得靚靚啱打卡之餘,飯粒炒得粒粒分明,而且超足料!有大蝦🍤,菠蘿粒,大量肉鬆、肉腸火腿,雜豆等,味道開胃啱哂夏天😋🐟香茅燒烏頭 $173真係即叫即燒,製作時間需要30分鐘‼️烏頭燒得好香,皮脆嫩滑好juicy💦啖啖肉,配埋佢哋嘅泰式青辣椒酸汁惹味開胃

🥬香茅豬頸肉米紙卷 $42
餡料好豐富,炭燒豬頸肉燒得好香又可口,配埋粉絲生菜好清新🌱

🍍原隻大蝦菠蘿炒飯 $96

🐟香茅燒烏頭 $173
2021-04-08
2021-04-12 146 瀏覽
雖然冇去過東南亞地方,唔知正宗東南亞美食有幾好味,但呢間水準唔錯有一再有二。 前後去咗三次,最喜歡食佢嘅串燒拼辣豆角炒飯,第二次同朋友去食叫左個拼盤,拼盤超抵 超好味😋 今次再一次自己去食叫咗個海鮮炒河粉但係有少少失望,冇乜味道。若然要相機食先賣相一定唔ok。飲品之前試過青檸梳打、咸柑桔梳打但唔建議叫,除非你好鍾意飲梳打水因為點拮啲檸檬都出唔到味。可惜每次都係自己一個人,食唔到太多嘢!如果唔係真係好想叫佢啲甜品,見佢餐牌上面啲甜品相好吸引😍最後見到前面枱上咗個菠蘿炒飯,超大超靚,下次就試下啦!

2021-04-09
  • 串燒
好耐無食越南菜,旺角一出地鐵行幾步就到呢間佔咗幾個舖位面積嘅餐廳。見到隔離枱食緊「牛油焗大頭蝦」賣相好吸引,我又試下先!wow...果然好大隻,目測都有一斤份量。撥開少少蒜蓉,已經見到隱藏住好多蝦膏。蝦肉好爽口,食得出好新鮮,配埋蒜蓉牛油一齊焗好香好惹味。「越式咖哩牛腩鍋」熱辣辣,明火滾住食。咖哩都分好多種,呢度嘅咖哩好出色,果然夠惹味。配埋牛腩同牛筋,完全無遮蓋咗份牛味。配埋例湯幾好飲👍🏻每次都一定會飲「三色冰」紅.黃.綠,好有口感,足料。冰冰凍凍嘅椰汁好味...份量同質數超班👍🏻下次一定再嚟🥰

配埋例湯幾好飲👍🏻

每次都一定會飲「三色冰」
紅.黃.綠,好有口感,足料。冰冰凍凍嘅椰汁好味...

份量同質數超班👍🏻下次一定再嚟🥰
2021-03-30
  • 牛油焗大頭蝦
  • 三色冰
  • 越式咖喱牛腩鍋
2021-03-28 259 瀏覽
呢間餐廳係越南菜,有小小泰國菜咁一次過滿足兩個願望我哋叫咗蝦餅、牛頸脊湯河、鹹魚炒芥蘭眼、同埋豬頸肉炒金邊粉最愛食蝦餅, 好彈牙, 炸到好香脆同埋炸粉連埋一齊,唔會分開牛頸脊湯河,都唔錯,牛頸脊幾香牛脂味比普通出面既肥牛湯河更勝一籌牛骨湯好甜鹹魚炒芥蘭好香,平時唔食菜嘅我都忍唔住食咗超多🥰豬頸肉金邊粉係淡色既, 唔會太咸太重味食完咁多重口味嘅嘢食返個金邊粉都ok仲叫咗個泰式燒烏頭, 超香香茅味道,烏頭肉好Juicy , 朋友食到停唔到餐廳仲有mocktail cocktail, 好多泰式飲品青檸梳打唔甜, 幾健康甜品都好吸引但係已經食到好飽, 下次再試下個甜品👍👏店員態度都好好, 服務唔錯當晚好多客人 ,都好熱鬧
呢間餐廳係越南菜,有小小泰國菜咁
一次過滿足兩個願望
我哋叫咗蝦餅、牛頸脊湯河、鹹魚炒芥蘭眼、同埋豬頸肉炒金邊粉

最愛食蝦餅, 好彈牙, 炸到好香脆

同埋炸粉連埋一齊,唔會分開

牛頸脊湯河,都唔錯,牛頸脊幾香牛脂味
比普通出面既肥牛湯河更勝一籌
牛骨湯好甜

鹹魚炒芥蘭好香,平時唔食菜嘅我都忍唔住食咗超多🥰

豬頸肉金邊粉係淡色既, 唔會太咸太重味
食完咁多重口味嘅嘢食返個金邊粉都ok

餐廳仲有mocktail cocktail, 好多泰式飲品
青檸梳打唔甜, 幾健康
甜品都好吸引但係已經食到好飽, 下次再試下個甜品👍👏
店員態度都好好, 服務唔錯
當晚好多客人 ,都好熱鬧
  • 青檸梳打
2021-03-28 164 瀏覽
成日行銀行中心等人🙆🧂,今日見到入面有間越南菜,🗣️地方幾大,玻璃窗仲可以睇到街外~ 咖喱軟殼蟹配法包 $93咖哩配法包好惹味牙!佢地的包熱騰騰的!好新鮮呢一樣嘢抵讚👍軟殼蟹 同埋薯仔都 係另上 唔會浸淋曬喺咖哩度😛佢哋個價呢好正叫埋薄餅去配襯其實都好夾香茅燒烏頭 $173因為係即叫即做,足足等咗30分鐘!差啲以為佢漏咗單 🤣烏頭 魚皮好香脆, 外面有粗鹽 肉質夠厚實 配泰式青辣椒酸汁, 非常之好食食曬成條!!

咖喱軟殼蟹配法包 $93
咖哩配法包好惹味牙!佢地的包熱騰騰的!
好新鮮呢一樣嘢抵讚👍
軟殼蟹 同埋薯仔都 係另上
唔會浸淋曬喺咖哩度😛
佢哋個價呢好正叫埋薄餅去配襯其實都好夾
香茅燒烏頭 $173
因為係即叫即做,足足等咗30分鐘!

2021-03-26 157 瀏覽
現在疫情已漸見穩定,旺角又開始熱鬧起來了,我也趁熱鬧的來旺角行嚇啦。晚餐今晚揀了位於彌敦道銀行中心的Le Viet。餐廳裝修很舒適企理。香茅燒烏頭$173 香茅燒烏頭裏面有很多配料,有檸檬葉、南薑、香茅及芫茜、蔥…等,烏頭都很大條及很厚肉,跟配了2碟的檸檬秘製醬汁,帶酸甜的非常開胃美味。香茅豬頸肉炒檬粉$72我們要了個香茅豬頸肉炒金邊粉,但 侍應告知金邊粉已賣曬,所以我們揀了要香茅豬頸肉炒檬粉,裏面除了有豬頸肉,還有雞蛋、蔥、芽菜等。豬頸肉切得都比較厚,入口很香胡椒的味道,帶點爽口,檬粉軟腍,整個香茅豬頸肉炒檬粉炒得都較香,好味!香茅燒牛仔骨$95 香茅燒牛仔骨醃得較入味,細細件很香,香茅的味道更增添牛仔骨的滋味,真的香口又美味!

晚餐今晚揀了位於彌敦道銀行中心的Le Viet。

餐廳裝修很舒適企理。

香茅燒烏頭$173

香茅豬頸肉炒檬粉$72

香茅燒牛仔骨$95

喺旺角想食越南菜,記起曾經食過呢間餐廳,味美留低好印象,咁就決定再去食過番尋味😋叫咗$228嘅「牛油焗大頭蝦」,同埋$68嘅 精選套餐「去骨海南雞飯(包餐湯)」,跟餐加$8轉特飲「鹹檸梳打」😋-「牛油焗大頭蝦」上枱嘅時候真係非常吸睛🤩,個presentation好立體,大頭蝦好似半企響度咁,賣相好掂😆;呢隻大頭蝦鄉下喺越南🇻🇳😆,佢肉質結實仲有少少膏,同牛油及大量蒜頭一齊烤焗,超級香口😋 very yummy😋-「海南雞飯」雞肉軟熟好有雞味,兼且去咗骨,啖啖肉,食得好暢快,沾黑醬油同辣汁一齊食,更加好味😋

2021-03-24 96 瀏覽
朋友話好想食越南野,於是我地就黎到位於銀行中心1樓既Le Viet,餐廳主打新派越菜,餐牌都好多選擇,海鮮,串燒🍡,小食,粉飯,甜品🍮都有,價錢又唔貴。餐廳環境都幾大,防疫措施都做得幾好,枱與枱之間有人咁高既屏幕阻隔開,隔離枱講野都聽唔到💫香芧燒烏頭🐟 $173即點即燒,落單時講明要等半小時,咁唔緊要,要食好野就要等吓,條魚上枱好大條呀,仲有魚油,好嫩滑,會每人有碟醬汁比你點黎食,個汁係酸酸甜甜帶辣,點醬食更加好味😋💫蝦餅 🦐$68蝦餅有4塊,都好爽口彈牙,唔錯,伴碟仲有🤏蔬菜,可以去膩感 💫香芧豬頸肉炒金邊粉🐖 $72呢個豬頸肉都有5大片,收收埋埋估佢唔到,另外仲落左雞蛋,芽菜,韭菜,一齊炒,上碟已經聞到好香🤭點埋辣醬食,更惹味

💫香芧燒烏頭🐟 $173

💫蝦餅 🦐$68
蝦餅有4塊,都好爽口彈牙,唔錯,伴碟仲有🤏蔬菜,可以去膩感

💫香芧豬頸肉炒金邊粉🐖 $72

2021-03-24
2021-03-24 102 瀏覽
旺角Le Viet越菜餐廳位於旺角最旺中心地帶,近港鐵站,非常方便,今次係我第三次光顧,之前兩次都係食午餐,今晚襯阿女放工得閒就約埋佢係旺角shopping 下再食飯撐下枱腳😆。餐廳地方好大,空間感非常好,每張格都有透明膠板隔開,疫情期間,令食客食得十萬個放心。阿女鍾意食海鮮,打開餐牌就比個大頭蝦吸引,好啦,今晚一於豪一豪🤣;仲有order左我鍾意食嘅咖哩牛腩煲拼印式薄餅。侍應哥哥話個牛油大頭蝦製作需時,大約要15分鐘左右,咁好啦,先點一個小吃頂下肚先;香茅豬頸肉紙米卷 - 上面鋪滿勁多花生碎碎,增加香味同口感,豬頸肉燒得好香,中間嘅粉絲清清地,balance番整個味道。咖哩牛腩煲,用個火㷫住黎食,煲入邊有牛腩又有牛根;牛根大大舊,已炆到好似啫喱狀,好林滑,咬落煙煙韌韌,超級正;牛腩肥瘦均勻,牛味算重,又唔會起渣,煲入邊另外嘅配料都唔好放過丫😆⋯⋯尤其係薯仔🥔,大大舊,好粉糯薯味重,而個咖哩汁如果再辣🌶啲就更prefect,印度薄餅蘸點呢個汁食就係超級無敵咁好味,薄餅又唔會油膩,最終encore多一客,撈埋啲咖哩汁😋一啲都冇嘥😆。重頭戲,牛油焗大頭蝦,十分誘人嘅橙紅色賣相,整隻蝦開邊,

重頭戲,牛油焗大頭蝦,十分誘人嘅橙紅色賣相,整隻蝦開邊,每邊都有手掌咁大件,蝦身鋪滿蒜蓉牛油,蒜蓉焗到脆卜卜,巨大嘅大蝦頭藏住豐腴嘅蝦膏,味道濃郁香氣十足,蝦身爽口彈牙,呢個菜色、香、味同賣相都一流,打卡攞贏晒💯。
2021-03-24 133 瀏覽
旺角點解咩人都有?因為呢度咩餐廳都有,美食天堂非浪得虛名㗎!就算連越南餐廳,都唔只係食河粉啦明爐燒烏頭就見過,咁wild嘅煮法就第一次食將一整條香茅由魚嘴塞入去,裡面仲放咗其他材料一齊燒製魚肉自然變得好香加埋微微刺激嘅醬料,食落就知甘香超載椰青飯果然唔係得個名,真係瀉到成碟都係,醬汁同海鮮分分鐘仲多過啲飯,食完啲飯,仲可以刨埋綿綿嘅椰肉𠻹黑白糯米飯嘅結實,出面好少食到,而唔係腍啤啤,浸喺椰汁都唔會散開。芒果甜得嚟自然,就算好飽都仲食到綠豆冰比較少見,粒粒綠豆都冇衣,唔鍾意豆衣嘅朋友啱晒喇食咗兩兜飯都係甜,飲埋杯鹹味十足嘅鹹檸梳打中和返晒呢度環境大,服務態度又好,賓至如出埠呀

香茅燒烏頭

明爐燒烏頭就見過,咁wild嘅煮法就第一次食

將一整條香茅由魚嘴塞入去,裡面仲放咗其他材料一齊燒製

魚肉自然變得好香

加埋微微刺激嘅醬料,食落就知甘香

超載椰青海鮮焗飯

香芒糯米飯

椰汁綠豆冰

綠豆冰比較少見,粒粒綠豆都冇衣,唔鍾意豆衣嘅朋友啱晒喇

鹹檸梳打

食咗兩兜飯都係甜,飲埋杯鹹味十足嘅鹹檸梳打中和返晒

呢度環境大,服務態度又好,賓至如出埠呀
2021-03-23
香茅燒烏頭
超載椰青海鮮焗飯
香芒糯米飯
椰汁綠豆冰
鹹檸梳打
2021-03-21 92 瀏覽
今日出開旺角想食越南野就黎左呢度餐廳都幾大餐牌上既野食價錢唔算貴 中等價錢我哋叫咗香茅燒烏頭,炸蝦餅,豬頸肉炒金邊粉,牛頸脊湯河。香茅燒烏頭超大條, 燒到好香,中間有條香茅,一拆開出煙,聞到成條魚都好香肉質食落幾Juicy, 唔會dry,同埋無烏頭既泥味👍配果個個汁好辣,我最後點左蝦餅個酸汁😂炸蝦餅都係好推介,炸得熱辣辣好彈牙好好食,配埋個酸汁一流。4件岩岩好2個人食!牛頸脊湯河好正,湯頭好甜,牛頸脊好冧👍配菜有埋 芽茶 幾新鮮爽口,同青檸 辣椒🌶️豬頸肉炒金邊粉,對比其他菜式就相對普通呢間餐廳既調味比較啖口 唔會好重口味我幾欣賞👍平時出街食勁怕落好多味精 佢又唔會咸魚炒芥蘭都好食 😋 幾爽口幾脆 唔會太大碟 咸魚幾香 嘢飲就叫咗杯Mojito 同青檸梳打Mojito 好好飲 好Fresh 酒精唔算好重薄荷同青檸既野飲真係無得輸青檸梳打佢係無落糖漿果款,都幾中意,戒甜既我飲就一流,無乜罪惡感。
今日出開旺角想食越南野就黎左呢度
餐廳都幾大
餐牌上既野食價錢唔算貴 中等價錢
我哋叫咗香茅燒烏頭,炸蝦餅,豬頸肉炒金邊粉,牛頸脊湯河。

配果個個汁好辣,我最後點左蝦餅個酸汁😂

牛頸脊湯河好正,湯頭好甜,牛頸脊好冧👍
配菜有埋 芽茶 幾新鮮爽口,同青檸 辣椒🌶️

豬頸肉炒金邊粉,對比其他菜式就相對普通

咸魚炒芥蘭都好食 😋 幾爽口幾脆 唔會太大碟 咸魚幾香

嘢飲就叫咗杯Mojito

同青檸梳打
Mojito 好好飲 好Fresh 酒精唔算好重
薄荷同青檸既野飲真係無得輸
2021-03-21 114 瀏覽
旺角銀行中心有間評價幾高嘅越南菜!上到去地方都幾闊落,枱與枱之間隔得夠,所以坐得好舒服。牛油焗大頭蝦賣相一流,打卡呃like絕對無問題!牛油味好香,大頭蝦有膏,肉質爽甜讚一讚配菜—薯仔,意想不到地好食!椒絲炒通菜火喉夠!好惹味!調味剛好~小食拼盤超鍾意個越南扎肉蒸粉包!真材實料,木耳豬肉都香噴噴,我好想一個人食哂2個呀!蝦餅、豬頸肉都無平均之上嘅水準之作!串燒食越泰菜又點少得串燒?!一次過食哂豬牛雞3款,大滿足!
旺角銀行中心有間評價幾高嘅越南菜!

上到去地方都幾闊落,枱與枱之間隔得夠,所以坐得好舒服。

牛油焗大頭蝦
賣相一流,打卡呃like絕對無問題!
牛油味好香,大頭蝦有膏,肉質爽甜
讚一讚配菜—薯仔,意想不到地好食!

椒絲炒通菜
火喉夠!好惹味!調味剛好~

小食拼盤
蝦餅、豬頸肉都無平均之上嘅水準之作!

串燒
食越泰菜又點少得串燒?!一次過食哂豬牛雞3款,大滿足!
2021-03-19 73 瀏覽
唔係講玩笑,旺角越南菜LE VIET 真係經常吃,原因好簡單,好食又更抵食,哈哈。當然仲有些其他因素既。皆因離地鐵站好近,係正銀行中心裡面,而且地方闊落又舒服,來到旺角想搵個地方坐得舒服d, 就第一時間唸到le viet la。今次再來朝聖,第一樣野點既就係條烏頭魚,呢條香茅燒烏頭基本上我每次來都會點,因為成條烏頭魚大大條,燒🉐️真係好惹味,個賣相又好鬼搞笑,成條香茅由魚嘴插住條魚,好贊鬼。而且少骨易入口,加上d越式醬汁真係好好味,完全越南特色。因為唔係太肚餓關係,都係唸著同朋友食下野chitchat 下,所以點了幾款甜品,有越南綠豆拉椰糕,焦糖燉奶同埋燒菠蘿配朱古力醬。唔好以為呢個越南綠豆拉椰糕圖片中細細件,其他都幾full 下架,切開兩個人食剛剛好。焦糖燉奶就係我最愛,甜甜的焦糖燒係面頭,連埋燉奶一起吃,真係正爆。最好生果燒菠蘿加埋朱古力醬一樣咁甜咁好味,塊塊菠蘿都大大舊,甜到心坎裡。今勻埋單$350左右,算係唔錯選擇。
今勻埋單$350左右,算係唔錯選擇。
2021-02-23