2024-01-04 645 瀏覽
久違了香港冬天,突然間好想飲一口熱騰騰的肉骨茶,當然要去大角咀最強馬來茶室食返餐,裝修格調同馬來西亞常見的茶室好相似,幾有懷舊情懷每次佢一定會點佢哋嘅肉骨茶,無限添飲一定夠喉,馬來西亞式肉骨茶湯底顏色較深,入口甘香藥材味唔會太濃,用上十多種香料煲3至4小時,並跟隨古法加入多種食材,飲完覺得好暖胃,我們只有兩個人,所以點了價錢相宜的細滲($88),肉夠淋份量好足夠椰香南洋燒麵包($34)每一次就算幾飽都會點,甜甜地的燒麵包,外脆內軟加埋塊牛油真係幾好食蛋黃奶油勁量雞扒出前一丁($68)其實除咗平時常見的馬來小食,呢一款撈丁都好推介,蛋黃醬汁有少少似馬來咖喱風味不過唔辣,但係比較creamy,加上煎香的燒雞扒和出前一丁,食完好滿足-羅漢果菊花茶-檸檬薏米水飲品選擇,除咗美祿恐龍之外,特別揀咗比較健康嘅檸檬薏米水同埋羅漢果菊花茶,兩款都係唔會太甜,好啱食咗邪惡嘢平衡返—————————————————麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogg

椰香南洋燒麵包($34)

蛋黃奶油勁量雞扒出前一丁($68)

-羅漢果菊花茶
-檸檬薏米水

—————————————————

麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)
大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

—————————————————

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkiger #麥金麥金 #馬來菜 #大角咀美食
  • 椰香南洋燒麵包
  • 細滲
  • 蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁
🧡💛🧡天氣凍凍要無限肉骨茶🍖踏入秋冬天,想飲肉骨茶嘅意欲就更強烈🤭有啲嘢就係天氣凍凍先啱食!今次嚟到大角咀依間主打馬來西亞菜嘅茶啡室😆懷舊嘅裝潢好特別呀!✨❤️大滲❤️ $148麥金嘅肉骨茶用咗甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子及紅棗等多種中藥熬製而成,所以味道非常濃郁,亦都飲得出佢嘅真材實料!🤤飲完仲可以無限refill!大滲好豐富,有一字骨、三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚、豆卜、金菇、油炸鬼,🍖肉肉份量十足,每啖肉肉都有肉骨茶香,食嘅時候啖啖肉仲好juicy!😋🧡馬拉沙爹串燒🧡 $80/6串串燒有豬/牛/雞選擇,6串自由搭配🍢我就揀咗各2串啦!😆馬拉沙爹唔辣,食嘅時候好惹味🤭三款肉肉,牛肉都幾岀色!💛峇拉煎炸雞💛 $52炸雞炸到金黃香脆,蝦醬嘅味道鹹鮮留香,真係好夾!🐥🤎羅漢果菊花茶🤎 $25羅漢果菊花茶清熱降燥,食熱氣野飲返杯就啱啦!🍹💚椰汁斑蘭冰💚 $28依杯椰汁嘅味道好濃香🧉斑蘭顏色鮮艷,淡綠色嘅顏色都幾靚,味道唔會太甜,入口順滑好飲!🥥餐廳上菜速度快,refill肉骨茶都好大方🤤飲咗幾碗好滿足,性價比好高!BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣📍麥金.麥金馬
🧡💛🧡
天氣凍凍要無限肉骨茶🍖

❤️大滲❤️ $148

🧡馬拉沙爹串燒🧡 $80/6串
馬拉沙爹串燒

💛峇拉煎炸雞💛 $52
炸雞炸到金黃香脆,蝦醬嘅味道鹹鮮留香,真係好夾!🐥

🤎羅漢果菊花茶🤎 $25
羅漢果菊花茶清熱降燥,食熱氣野飲返杯就啱啦!🍹

💚椰汁斑蘭冰💚 $28

📍麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室
📍大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
2023-12-11
$176.5 (晚餐)
馬拉沙爹串燒
2023-12-08 375 瀏覽
🪴今晚見有時間🌱就順便過嚟買埋啲香草種子🌿事緣我之前同朋友分享我想自己種下野👩🏻‍🌾所以我早幾曰已經好曬種蔥嘅材料🎋蔥嘅種子、花盆、有機泥、鏟等等嘅材料👩🏻‍🌾預備假期開工嚕❤️點知原來佢都話想種下Basil噃🌱咁今晚就過嚟買種子順便食埋飯啦🥢📍呢間之前都黎過🤤餐廳好似寬敞闊落又坐舒服😌最好鍾意佢哋嘅砂煲老鼠粉👍正呀喂🥳🍲砂煲老鼠粉 🌈呢家天氣涼涼地🧣食番個原個人砂煲老鼠粉就啱曬🔥邊食邊暖笠笠嘅感覺超幸福呢🥳裡面🈶️好多材料架❤️最鍾意佢地入面嘅蝦乾🦐炸到甜甜地辣辣地🌶️超惹味喔 🥳🐣怡保芽菜雞+黃薑飯 🌈必點嘅怡保芽菜雞🐔雞肉超嫩滑🔥同淡淡黄姜味嘅黃薑飯就係最好匹配喇🍚識食梗係要$10轉埋雞髀啦🍗無得輸呀💯🍤泰式炸蝦餅 🌈泰式炸蝦餅係我最鍾意嘅小食之一🤤佢呢個炸蝦餅味道夠濃✅蝦餅內層充滿絞碎嘅新鮮蝦肉🦐咬落去彈牙又酥脆💯點埋酸酸甜甜嘅泰式醬汁😍好食到停唔到口呢🥳🥪椰香咖央多士 🌈食椰香咖央多士一個定要有+$4要埋邪惡嘅鮮牛油🧈多士烘到金黃色😍入口脆卜卜🤤𥚃面夾住嘅椰香味濃又香甜💯好正呀🥳☕️馬來西亞拉茶 🌈之前飲過佢地嘅馬來西亞拉茶已經好喜歡😻所以身為奶茶控就梗架係要飲番杯拉茶啦✅茶味濃又唔會

📍呢間之前都黎過🤤餐廳好似寬敞闊落又
坐舒服😌最好鍾意佢哋嘅砂煲老鼠粉👍正呀喂🥳

🍲砂煲老鼠粉

🐣怡保芽菜雞+黃薑飯

🍤泰式炸蝦餅

🥪椰香咖央多士

☕️馬來西亞拉茶

🌈之前飲過佢地嘅馬來西亞拉茶已經好喜歡😻所以身為奶茶控就梗架係要飲番杯拉茶啦✅茶味濃又唔會太甜🤤保持到水準👍

• 砂煲老鼠粉
☌☌☌ 麥金.麥金馬來西亞特色茶啡室☌☌☌老公終於肯陪我食星馬菜,一於就近近地嚟大角咀試新嘢。裝修簡陋,所以係冇打卡位😆晏晝有lunch set嫁,不過我哋嗰日就揀咗單點。-娘惹喇沙 $68 落單之後光速送上,價錢合理,但係湯底就比較薄弱唔夠香口-細滲 $88 印象中可以免費加湯,胡椒味同埋藥材味都重,係我喜歡嘅味道-馬來沙嗲串燒 有豬牛雞嘅選擇,我哋就揀咗一豬兩牛,可惜上枱嘅時候 我同老公嘅目光就係心諗熟未㗎🫤因為豬嘅顏色都比較紅,而且唔似燒過 所以我最尾試咗一串就原封不動,沙嗲醬就偏甜,不是我杯茶-椰香南洋燒麵包 $34 甜甜地都幾好食
☌☌☌ 麥金.麥金馬來西亞特色茶啡室☌☌☌

晏晝有lunch set嫁,不過我哋嗰日就揀咗單點。

-椰香南洋燒麵包 $34 甜甜地都幾好食

2024-05-01
下午茶
  • 椰香南洋燒麵包
呢排成日喺旺角搵嘢食有啲悶,今次轉戰去大角咀🤭搵到呢間食馬拉菜嘅餐廳😍感覺幾正宗,餐廳內牆身掛上馬來西亞為主題嘅照片,裝修佈置好似身處喺當地餐室🍽️🤎肉骨茶 細滲湯底非常濃郁🤩有少少藥材味,但唔係苦,反而係甜甜地😋材料好豐富,有排骨、豬手、雞腳、豆卜、油炸鬼👍🏻全部都好入味🤎砂煲老鼠粉第一次食呢個菜式,原來係銀針粉😆配料有肉碎、蝦米、豬油渣等等,表面打咗一隻生蛋,全部撈埋一齊食好滋味🤤🤎泰式酸辣無骨鳳爪味道中規中矩🙌🏻唔算太辣又唔算太酸😌鳳爪份量都幾多,質感好爽脆🤎美祿恐龍好邪惡嘅飲品🤣面頭有少少美祿粉點綴🤎椰汁斑斕冰椰汁同斑斕嘅味道平均👍🏻

🤎肉骨茶 細滲

🤎椰汁斑斕冰
椰汁同斑斕嘅味道平均👍🏻
  • 肉骨茶
2024-04-22 20 瀏覽
大角咀出名多小店今次朋友介紹 話呢間嘅肉骨茶好出色果然食完有驚喜 想encore1️⃣古仔路肉骨茶 細滲兩個人食份量啱啱好有豬手仔、雞腳、油炸鬼、小骨…湯底重藥材味,但唔會苦澀重有得免費加湯2️⃣泰式生蝦肉質新鮮厚身正常發揮3️⃣小食拼盤呢個拼盤好抵食有虎蝦、蠔、蝦餅、雞肉、滷肉卷、雞軟骨全部都炸得好香脆4️⃣怡保芽菜雞招牌菜!啲雞好嫩滑加埋芽菜一齊食 好清新5️⃣砂煲老鼠粉夜晚有套餐 特飲加少少錢超大兜 差啲食唔晒似銀針粉 煲底有小小焦脆總結肉骨茶必食!值得再去嘅馬來菜
大角咀出名多小店
今次朋友介紹 話呢間嘅肉骨茶好出色
果然食完有驚喜 想encore

1️⃣古仔路肉骨茶 細滲
兩個人食份量啱啱好
有豬手仔、雞腳、油炸鬼、小骨…
湯底重藥材味,但唔會苦澀
重有得免費加湯

2️⃣泰式生蝦
肉質新鮮厚身
正常發揮

3️⃣小食拼盤
呢個拼盤好抵食
有虎蝦、蠔、蝦餅、雞肉、滷肉卷、雞軟骨
全部都炸得好香脆

總結
肉骨茶必食!
值得再去嘅馬來菜
2024-03-02 33 瀏覽
🥘細滲馬來西亞嘅肉骨茶☕️真係好吸引,今次小編就點咗一個細滲🥘,有肉骨雞腳🐔豬手🐷豬肚,🥩唔算好多,但係勝在夠食得嚟仲可以可以無限添加肉骨茶🫖,啱晒主力飲肉骨茶嘅小編🥰呢度嘅肉骨茶有比較重嘅藥材味,就算係添加嘅肉骨茶都非常之夠熱,飲落去非常滋補暖胃🥰🍱娘惹咖喱雞(+參巴椰漿飯)椰漿飯上枱時嘅青色真係非常之搶眼,未入口已經夠晒開胃🤤椰漿飯本身嘅椰漿味唔算非常濃郁,但係配埋咖喱雞🐔就非常之惹味開胃,咖喱雞有少少辣,肉質幾嫩滑,配埋魚仔🐠花生,充滿馬來西亞嘅味道😆🍤泰式炸蝦餅(4塊)泰式炸蝦餅上枱時熱辣辣,味道正常,但係勝在夠熱,食嘅時候要小心燙口

🥘細滲

🍱娘惹咖喱雞(+參巴椰漿飯)

🍤泰式炸蝦餅(4塊)
2024-02-02 49 瀏覽
最鍾意食馬來西亞菜,今日又同男友黎到呢間餐廳,呢間餐廳之前食過幾次,價錢好抵,食物質素唔錯👍我地今次叫左1️⃣細滲💰88用左10幾種藥材煲出黎,藥材味香濃又甘甜,好好飲。肉都好多,有一字骨、🐷手,雞腳、三層肉、豆卜,油炸鬼等,食落好滿足😌2️⃣椰香咖央多士+鮮牛油🧈💰32椰香咖央好香甜,加埋鮮牛油,更加邪惡,多士香脆,好好食😋每次都要叫👍3️⃣泰式生蝦💰88估唔到馬來西亞餐廳都有泰式生蝦,因為我好鍾意食泰國嘢,所以都叫咗一碟,有八隻蝦,點埋特製醬汁,酸酸辣辣,幾開胃。4️⃣怡保芽菜雞(半隻)💰128呢個雞男友想食,估唔到幾好食,雞已經去左骨,雞肉非常嫩滑有雞味,因為太好食,下次想叫一隻雞😍😍5️⃣美祿恐龍💰28呢杯美祿恐龍係招牌,飲落果然唔同。美祿非常香濃,大家一定要試吓。6️⃣馬來西亞拉茶💰26拉茶茶味香濃,我覺得比起其他鋪頭茶味更濃,唔錯👍消費價錢:2人💰390,人均💰195結論:(10分為滿分)味道:8/10性價比:9/10回頭指數:8.5/10餐廳名稱:麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)餐廳地址:大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

我地今次叫左
1️⃣細滲💰88

2️⃣椰香咖央多士+鮮牛油🧈💰32

3️⃣泰式生蝦💰88

4️⃣怡保芽菜雞(半隻)💰128

5️⃣美祿恐龍💰28

6️⃣馬來西亞拉茶💰26
拉茶茶味香濃,我覺得比起其他鋪頭茶味更濃,唔錯👍

消費價錢:2人💰390,人均💰195

結論:
(10分為滿分)

味道:8/10
性價比:9/10
回頭指數:8.5/10

餐廳名稱:麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)
餐廳地址:大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
2024-01-19 54 瀏覽
今晚下班後,相約朋友到他家附近的餐廳吃晚餐。由於我已經很久沒有品嚐馬來西亞菜,所以今天我們決定去試試麥金麥金。一坐下來,我打開了菜單,發現種類繁多,這讓我有些選擇困難症。幸好,我的朋友說不想吃飯,所以我們最終都選擇了麵食。檳城福建蝦面🦐😋😋😋麵條選擇了摻摻,即米粉搭配油麵。我先喝了一口湯,蝦味非常濃郁,蝦肉鮮嫩而不膩,豆卜和米粉都完美地吸收了蝦湯的美味,味道非常好。仁當牛肉撈面🐂😋😋仁當牛肉即巴東牛肉。牛肉口感很不錯,有嚼勁,薯仔又夠淋,油麵搭配的咖喱醬汁香濃而不辣。檸檬薏米水(熱)🍋😋😋薏米有著很好的口感,檸檬浸久了也沒有苦澀的味道,非常值得一讚。椰汁斑蘭冰(凍)🥥😋😋😋它的冰量和甜度都適中,喝下去帶著濃郁的斑蘭香氣,非常舒服,非常好喝。總的來說,這家餐廳的性價比很高。食物非常美味,份量又足夠,種類也很多。下次我一定會再來光顧。這裡值得推薦和支持。

檳城福建蝦面🦐😋😋😋

仁當牛肉撈面🐂😋😋

檸檬薏米水(熱)🍋😋😋

椰汁斑蘭冰(凍)🥥😋😋😋

檳城福建蝦面
仁當牛肉撈面
檸檬薏米水(熱)
椰汁斑蘭冰(凍)
2024-01-06
  • 椰汁斑蘭冰
2023-12-29 84 瀏覽
呢間麥金.麥金之前已經食過一次,今次再黎試下唔同既野食,冬天嗌翻個肉骨茶,飲完暖笠笠好正😌飲完店員仲會好主動問你需唔需要加~ 1️⃣馬來辣椒板面($58) 拌勻辣椒粉、花生粒、花生碎、江魚仔、肉碎、豬油渣,仲有重點溫泉蛋😍麵係偏幼身白麵,份量幾多。  2️⃣娘惹叻沙($68) 叻沙湯底濃厚,有蝦、魚片、豆卜、蛋,同埋好多好多既洋蔥絲!麵底可以自選,可以揀摻摻!  3️⃣一字骨($62) 肉骨茶藥材味好香,熱住上,冬天飲啱曬!最正係可以任添😌  4️⃣秘醬玻璃魷魚通菜($78) 馬拉菜一定要嗌炒通菜吧😗帶輕微辣勁,加上魷魚,好食!  5️⃣泰式炸蝦餅($48) 炸蝦餅有四件,配上泰式甜辣醬🌶️  6️⃣香蕉鮮牛奶($34) 淡淡既香蕉味,飲得出唔係香精味,飲落去係舒服既香蕉奶味~  7️⃣椰汁斑蘭冰($28) 清涼可口🍃好解渴!
1️⃣馬來辣椒板面($58)
馬來辣椒板面
2️⃣娘惹叻沙($68)

娘惹叻沙
3️⃣一字骨($62)
一字骨
肉骨茶藥材味好香,熱住上,冬天飲啱曬!最正係可以任添😌
4️⃣秘醬玻璃魷魚通菜($78)
秘醬玻璃魷魚通菜
馬拉菜一定要嗌炒通菜吧😗帶輕微辣勁,加上魷魚,好食!
 5️⃣泰式炸蝦餅($48)

泰式炸蝦餅
炸蝦餅有四件,配上泰式甜辣醬🌶️
6️⃣香蕉鮮牛奶($34)

椰汁斑蘭冰
淡淡既香蕉味,飲得出唔係香精味,飲落去係舒服既香蕉奶味~
7️⃣椰汁斑蘭冰($28)
清涼可口🍃好解渴!
娘惹叻沙
一字骨
秘醬玻璃魷魚通菜
泰式炸蝦餅
2023-12-22 62 瀏覽
呢間星馬菜館係一間充滿懷舊感嘅餐廳,食物份量十分豐盛,價格又實惠!無論係情侶還是朋友一齊來享受美食都非常適合。如果想品嚐地道嘅馬來西亞風味🇲🇾,呢間餐廳絕對係一個不錯嘅選擇!------------------------------◖風味娘惹2人餐◗ $255🍢/馬來沙嗲串燒(6串)串燒有豬肉、雞肉同牛肉,每一串都烤得啱啱好,外脆內嫩,賣相非常吸引人。食落去,肉汁豐富,配埋沙嗲醬,更加香口~🍜/馬來辣椒板面板面辣度適中,麵條彈牙有嚼勁,配料豐富,有肉碎、魚乾、豬油渣、迷你蝦米🦐、炸蒜。將配料同蛋黃撈埋一齊,食落非常惹味🤤🥬/秘醬玻璃生菜生菜新鮮脆嫩,醬汁香辣,風味獨特🥗/泰式鮮蝦金柚沙律新鮮嘅蝦肉搭配金柚,酸甜爽口,沙律醬汁嘅微辣提味,令成個菜更加開胃!🍚/珍珠飯珍珠飯口感綿密,米粒鬆軟有嚼勁🥃/檸檬茶酸甜可口,非常解辣☕️/馬來西亞拉茶拉茶濃郁香濃,口感幼滑,奶茶嘅香氣同茶香完美融合,飲落去暖笠笠!🌟 Encore指數:8.5/10
◖風味娘惹2人餐◗ $255

🍢/馬來沙嗲串燒(6串)

🍜/馬來辣椒板面

🥬/秘醬玻璃生菜
生菜新鮮脆嫩,醬汁香辣,風味獨特

🥗/泰式鮮蝦金柚沙律

🍚/珍珠飯
珍珠飯口感綿密,米粒鬆軟有嚼勁

🥃/檸檬茶
酸甜可口,非常解辣

☕️/馬來西亞拉茶

🌟 Encore指數:8.5/10
這間算是區內挺有名的一間馬來西亞菜餐廳,裝修風格挺有東南亞風味,餐點的價錢也不會很貴,而且份量挺足的!蛋黃奶油勁量雞扒飯(68元)雞扒大大塊,煎得外焦裡嫩的,有肉汁,配上這裡的特色的蛋黃奶油醬,鹹香中帶點奶滑,拌飯配雞扒都好吃!馬來沙嗲醬肥牛撈出前一丁(58元)這個味道非常惹味,上面加了大量的炸洋蔥,炸粉粒,沙嗲醬,拌上爽滑的出前一丁,吃起來濃香!而肥牛也撒上了大量的沙嗲醬,不夠也可以額外沾上,鹹香的沙嗲醬配上滑嫩的肥牛,非常下飯,而且份量也很多!麥金小食拼盤(128元)一共有6款的炸物,每款都新鮮炸起,性價比較高,差不多把這裡的特色都叫上了,其中炸滷肉卷挺特別,墨魚卷挺出色!椰香南洋燒麵包(34元,鮮牛油+4元)吃這個一定要額外加鮮牛油,整體會更加邪惡。燒麵包表面非常酥脆,有淡淡的椰香,軟滑的牛油剛好突出了燒麵包的質感!朱古力香蕉奶昔(38元)香蕉味比較香濃配以淡淡的朱古力味,口感奶滑。椰汁班蘭冰(28元)感覺也有加了奶的,因為奶滑奶滑的,陣陣椰汁和班蘭香。

蛋黃奶油勁量雞扒飯(68元)

馬來沙嗲醬肥牛撈出前一丁(58元)

麥金小食拼盤(128元)

椰香南洋燒麵包(34元,鮮牛油+4元)

朱古力香蕉奶昔(38元)

香蕉味比較香濃配以淡淡的朱古力味,口感奶滑。

椰汁班蘭冰(28元)
感覺也有加了奶的,因為奶滑奶滑的,陣陣椰汁和班蘭香。
2023-12-21
去舊區最正就係多好野食 價錢又實惠🤭晚市兩個人黎食最抵!有幾款二人套餐😛🥢風味娘惹2人餐 $228好得意餐牌寫埋呢個餐既野食如果散叫就價值$304😂1️⃣馬來沙嗲串燒(6串)/古來咖哩魚/仁噹牛肉/娘惹咖哩雞(特價升級:怡保芽菜雞(半隻)+$22/ 麥金娘惹拼盤+$32)我地揀左最基本既馬來沙嗲串燒(6串)😆😆都有齊豬、牛、雞 🐓肉質嫩滑 即叫即燒 唔錯!2️⃣娘惹叻沙/南洋咖喱面/馬來辣椒板面/招牌老鼠粉(特價升級:波士頓龍蝦叻沙(半隻)+$38)我地係upgrade左波士頓龍蝦叻沙🦞🤭 size正常 都有幾啖肉食椰汁味較少 都幾有馬拉特色😂完全唔辣配:3️⃣小食一份 :吉列大虎蝦(3隻)/馬來沙嗲串燒(3串)/峇拉煎炸雞/泰式炸蝦餅(4塊)/吉列日本蠔肉(4塊)/雞軟骨串(4串)我地揀左🦪吉列日本蠔肉(4塊)😆😆都幾大粒又juicy 有咬開d汁跌到成枱都係😂唔洗加錢upgrade 係正嘅🧏🏻‍♀️4️⃣珍珠飯一碗5️⃣秘醬炒蔬菜一份: 秘醬炒通菜/生菜/椰菜/娃娃菜/油麥菜/四季豆當然係揀 秘醬炒通菜🥢佢既秘醬好惹味 似係蝦醬溝腐乳咁既味道👅份量都大👌但係好好食所以好快食晒6️⃣飲品兩杯:檸檬水(熱)/怡保

去舊區最正就係多好野食 價錢又實惠🤭
晚市兩個人黎食最抵!有幾款二人套餐😛

🥢風味娘惹2人餐 $228
好得意餐牌寫埋呢個餐既野食如果散叫就價值$304😂
1️⃣馬來沙嗲串燒(6串)/古來咖哩

2️⃣娘惹叻沙/南洋咖喱面/馬來辣椒板面/招牌老鼠粉
(特價升級:波士頓龍蝦叻沙(半隻)+$38)
椰汁味較少 都幾有馬拉特色😂完全唔辣

娃娃菜/油麥菜/四季豆
當然係揀 秘醬炒通菜🥢
佢既秘醬好惹味 似係蝦醬溝腐乳咁既味道👅
份量都大👌但係好好食所以好快食晒

6️⃣飲品兩杯:檸檬水(熱)/怡保白咖啡(熱)
檸檬茶(熱)/馬來西亞拉茶(熱)
飲品[升級:+$5轉凍飲]
Basic野🤭🤭有野食有野飲 二百幾蚊真係抵😌
平日晚上來到大角咀覓食,決定吃久違的星!馬!菜!店外店內都仿效以前馬來西亞當地茶室裝潢,簡單又充滿懷舊南洋feel~這裡主打多款的馬來西亞美食,招牌菜肉骨茶相當吸引!✨娘惹叻沙摻摻 $68湯底濃厚,滲出陣陣椰香,惹味芳郁,摻摻也很掛湯!配料有蝦、魚片、蜆、豆卜、雞蛋等。✨怡保芽菜雞黃薑飯 $68黃薑飯真的很香很好吃!雞肉嫩滑,份量比想像中多,鋪底的怡保芽菜白白胖胖,入口爽脆。✨美祿恐龍 (凍) $28童心的我每次見到一定必點😍 這間的恐龍甜度、冰度及濃郁度都恰到好處!✨朱古力香蕉奶昔 (凍) $38挺特別的飲品!香蕉味較為突出,美中不足是份量可以再大杯啲。✨麥金小食拼盤 $128 份量很豐盛😋 有吉列大虎蝦、炸蠔肉、炸蝦餅、炸雞、滷肉卷、雞軟骨串。蠔肉咬下去是爆汁的✨滷肉卷很香很惹味!炸蝦蝦肉飽滿大大隻。整體食物份量與味道都不錯,價格親民

這裡主打多款的馬來西亞美食,招牌菜肉骨茶相當吸引!

✨娘惹叻沙摻摻 $68

✨怡保芽菜雞黃薑飯 $68

✨美祿恐龍 (凍) $28

✨朱古力香蕉奶昔 (凍) $38
挺特別的飲品!香蕉味較為突出,美中不足是份量可以再大杯啲。

✨麥金小食拼盤 $128

整體食物份量與味道都不錯,價格親民
2023-12-12
  • 娘惹叻沙
  • 美祿恐龍
  • 招牌芽菜雞飯
我同老公一向都幾鍾意食星馬菜🧡剛好係大角咀拎完野 行過見到這家 決定一試位於大角咀的麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室📍-環境都幾光猛 佈置簡單✔️食物方面,有不同小食、主食等為主🥢我地首先點左椰香咖央多士🍞一定要襯熱食,甜甜地又夠脆!🔥-老公又點左泰式生蝦, 有8隻 絕對係開胃小食之選🦐正常發揮 價錢正常!-主食方面,我點左怡保雞絲老鼠粉🥣好開心有老鼠粉,好耐無食過呀 又地道✅份量好多,而且好順口,好食呀!而且仲有蝦同雞肉,大碗得來幾抵食😁-老公就點左怡保芽菜雞+黃薑飯🍚雞肉幾滑,特別鍾意個醬汁,好惹味!-飲品方面,我地點左美祿恐龍同凍檸茶🍹美祿恐龍有好滿的美祿粉 夠晒甜🍫-幾豐富的晚上~ 食物夠地道不過呢個位真係好少去 唔算方便⚠️
我同老公一向都幾鍾意食星馬菜🧡
剛好係大角咀拎完野 行過見到這家 決定一試
位於大角咀的麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室📍
環境都幾光猛 佈置簡單✔️
食物方面,有不同小食、主食等為主🥢
我地首先點左椰香咖央多士🍞
一定要襯熱食,甜甜地又夠脆!🔥
老公又點左泰式生蝦, 有8隻 絕對係開胃小食之選🦐
正常發揮 價錢正常!
主食方面,我點左怡保雞絲老鼠粉🥣
好開心有老鼠粉,好耐無食過呀 又地道✅
份量好多,而且好順口,好食呀!
而且仲有蝦同雞肉,大碗得來幾抵食😁
老公就點左怡保芽菜雞+黃薑飯🍚
雞肉幾滑,特別鍾意個醬汁,好惹味!
飲品方面,我地點左美祿恐龍同凍檸茶🍹
美祿恐龍有好滿的美祿粉 夠晒甜🍫
幾豐富的晚上~ 食物夠地道
不過呢個位真係好少去 唔算方便⚠️
椰香咖央多士
泰式生蝦(8隻)
凍檸茶
美祿恐龍
2023-12-13
椰香咖央多士
泰式生蝦(8隻)
凍檸茶
美祿恐龍