👩🏻‍🍳Idiots評分(5🌟滿分)  環境:4🌟 食物:4🌟 服務:4.5🌟 價錢:人均 $300💰  裝修都好有傳統冰室嘅feel~仲有粉紅色瓷磚牆 復古得嚟又有少女心💖🤣  講返食物 我哋都係叫招牌嘢食多 整體都幾高質☺️ 上菜速度快 好快就成枱都係嘢食~ 店員仲好貼心咁提我哋啲麵包要趁熱食  - 👩🏻‍🍳 Idiots翻兜之選  ❤️‍🔥砂煲老鼠粉 ($88) 銀針粉好彈牙入味 配料有肉碎、豬油榨、魚亁、半熟蛋 同銀針粉撈埋一齊食唔太鹹 用瓷煲嚟煮好惹味 而且好保溫! ❤️‍🔥南洋傳統燒麵包 ($34) 燒麵包中間夾有咖央醬🤤 輕輕烘過嘅麵包 表面少少脆 中間食落軟軟哋~唔同平時烘到脆卜卜硬晒嘅多士! 如果多啲咖央醬就更好~ 想食返傳統脆脆嘅多士同有牛油嘅 就叫返佢哋嘅咖央吐司~  ❤️‍🔥馬拉沙嗲串燒(豬牛雞)3串 ($45)  沙嗲醬好惹味 有淡淡嘅花生醬味☺️ 串燒本身啲肉有醃過 就咁烤完唔點醬都好食! 肉質嫰唔會好嚡好韌~係豬肉有少少筋位 可接受☺️ - 👩🏻‍🍳Idiots食過就算  ⚡️細滲肉骨茶 ($88) 有一字骨、三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚而且有冬菇、豆卜同油炸鬼肉骨茶湯可
👩🏻‍🍳Idiots評分(5🌟滿分)

環境:4🌟
食物:4🌟
服務:4.5🌟
價錢:人均 $300💰

講返食物 我哋都係叫招牌嘢食多 整體都幾高質☺️
上菜速度快 好快就成枱都係嘢食~
店員仲好貼心咁提我哋啲麵包要趁熱食

👩🏻‍🍳 Idiots翻兜之選

❤️‍🔥砂煲老鼠粉 ($88)
銀針粉好彈牙入味
配料有肉碎、豬油榨、魚亁、半熟蛋
同銀針粉撈埋一齊食唔太鹹
用瓷煲嚟煮好惹味 而且好保溫!

❤️‍🔥南洋傳統燒麵包 ($34)
燒麵包中間夾有咖央醬🤤
如果多啲咖央醬就更好~
想食返傳統脆脆嘅多士同有牛油嘅 就叫返佢哋嘅咖央吐司~

❤️‍🔥馬拉沙嗲串燒(豬牛雞)3串 ($45)
沙嗲醬好惹味 有淡淡嘅花生醬味☺️
串燒本身啲肉有醃過 就咁烤完唔點醬都好食!
肉質嫰唔會好嚡好韌~係豬肉有少少筋位 可接受☺️

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

⚡️細滲肉骨茶 ($88)
有一字骨、三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚
而且有冬菇、豆卜同油炸鬼
肉骨茶湯可以任添~湯底藥材味濃 但唔苦🤤
不過略嫌啲肉唔算好大舊 而且唔太入味
同埋Idiot鍾意新加坡重胡椒味嘅肉骨茶多啲~

⚡️美祿恐龍 ($28)
Idiots叫咗少甜少冰~唔知係咪咁所以飲落美祿仲係暖暖哋

南洋傳統燒麵包
馬拉沙嗲串燒
細滲肉骨茶
2023-07-07 51 瀏覽
🥣怡保芽菜雞🥣:💰$68配黃薑飯,好重薑辣味,使用上等雞肉少脂肪,濃雞味又嫩滑,沾埋秘製辣醬,甜甜辣辣更有風味,雞肉底有肥芽菜,雞份量又多。🥣古來咖喱魚🥣:💰$78
用火爐熱住,底部薯仔件,配香辣咖喱,炸魚塊幾大塊又厚肉,咖喱咸香辣,配飯食一流。
🥣秘醬炒通菜🥣:💰$58食馬拉菜必點炒菜類,有好多炸蒜,香辣加油香,通菜吸晒精華而菜莖夠爽口。🥣檳城白魚蛋 🥣:💰$38
一份8粒,size同普通魚蛋差唔多但比普通更加彈牙,魚肉味更濃,沾埋咖喱醬好惹味!🥤馬來西亞拉茶 (熱)🥤:💰$18比想像中都大杯,因為其他店既兩三啖飲完😂呢杯少甜,茶味濃,少少澀,唔會太奶,感覺正宗👍🏽
🥣怡保芽菜雞🥣:💰$68

🥣古來咖喱魚🥣:💰$78

🥣秘醬炒通菜🥣:💰$58

🥣檳城白魚蛋 🥣:💰$38

🥤馬來西亞拉茶 (熱)🥤:💰$18

♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍 麥金•麥金馬拉特式茶啡室𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_taikoktsui𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant .❅ 𝐍𝐚𝐧𝐲𝐚𝐧𝐠-𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐊𝐚𝐲𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 椰香南洋燒麵包($34+$4 Fresh Butter)❅ 𝐋𝐨𝐡 𝐒𝐞𝐞 𝐅𝐮𝐧 𝐢𝐧 𝐂𝐥𝐚𝐲 𝐏𝐨𝐭砂煲老鼠粉($78)❅ 𝐓𝐚𝐢 𝐊𝐮𝐭 𝐁𝐮𝐤 𝐊𝐮𝐭 𝐓𝐞𝐡大骨肉骨茶($98)❅ 𝐒𝐪𝐮𝐢𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐚𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡 𝐢𝐧 𝐌𝐚𝐤𝐚𝐧 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 秘醬玻璃魷魚通菜($78).//Serving delicious and authentic Malaysian food at an affordable price, this restaurant definitely worth a revisit! The 𝐊𝐚𝐲𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 is no doubt a must-order – warmly toasted sweet molasses bread spreaded with fresh salt

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍 麥金•麥金馬拉特式茶啡室
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_restaurant
Serving delicious and authentic Malaysian food at an affordable price, this restaurant definitely worth a revisit! The 𝐊𝐚𝐲𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 is no doubt a must-order – warmly toasted sweet molasses bread spreaded with fresh salted butter and homemade kaya jam, who can ever resist this appetizing combination? Remember to quickly consume them while it is still hot, crispyness of the toast would double the enjoyment ⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ We were amazed by the portion of the 𝐓𝐚𝐢 𝐊𝐮𝐭 𝐁𝐮𝐤 𝐊𝐮𝐭 𝐓𝐞𝐡, which was strongly flavoured and can ask for unlimited refill!
超高cp值的馬來西亞餐廳, 味道很好加上價錢相宜, 非常值得再訪!! 椰香燒麵包真的是必點 – 香脆的黑糖吐司塗上厚切鮮牛油和自家制咖央醬, 咸甜咸甜的配搭完全不膩口, 趁熱吃更加分⸜( ´ ꒳ ` )⸝♡︎ 肉骨茶帶濃濃的藥材味但不苦澀, 是地道馬來西亞的感覺, 我們點的大骨真的超大一條, 還可以無限添飲呢(≧︎▽︎≦︎)
◌ ◍ ◯ ⊙
大骨肉骨茶
秘醬玻璃魷魚通菜
大骨肉骨茶
秘醬玻璃魷魚通菜
  • 椰香南洋燒麵包
大角咀真係一個小美食天堂最近又食到間東南亞菜 Menu內好多選擇 而且充滿馬來特式菜肉骨茶、咖哩麵、燒麵包、仲有好多款特色飲品 真係選擇困難 樣樣都好想食🥢椰香南洋燒麵包👉🏻加多片牛油嘅南洋燒麵包超邪惡 麵包燒得完全脆卜卜 熱麵包夾住咖央和凍牛油嘅鹹甜香好好食🥢古仔路肉骨茶河粉👉🏻肉骨茶唔會好鹹太重味 欣賞排骨條嘅肉質好軟腍 而且份量好多🥢蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁👉🏻超邪惡嘅主食 呢個鹹蛋奶油仲要撈出前一丁真係好邪惡 鹹蛋味突出 雞扒厚肉但唔韌🥢馬拉沙爹串燒👉🏻可以選3串/6串 可以試少少都得 呢到嘅串燒很不錯 醃料入味串燒啖啖肉有肉汁 真係必點嘅🥢秘醬炒通菜👉🏻惹味辣香嘅炒通菜 佢嘅辣度真係唔少 岩哂好辣人士 🍹美祿特飲🍹椰汁斑蘭冰👉🏻美祿愛好者 好凍飲可以叫美祿恐龍 健康少少🫢就飲熱嘅 超濃美祿👉🏻冰類亦有好多選擇 椰汁斑蘭冰清甜解膩 好適合配重口味嘅馬來西亞菜
大角咀真係一個小美食天堂

🥢秘醬炒通菜
👉🏻惹味辣香嘅炒通菜 佢嘅辣度真係唔少 岩哂好辣人士

🍹美祿特飲
🍹椰汁斑蘭冰
一直都想食呢間餐廳🤤娘惹叻沙🍜湯底好濃蝦味,香濃可囗,微微辣辣地夠惹味。辣、鮮、香,叻沙湯配上好會吸味既豆腐卜☺️真係會忍唔住成碗食晒細滲~藥材味偏重,我自己鍾意飲重藥材味多過重胡椒味。豬骨點辣醬油食,我仲叫多一份油炸鬼浸湯食,湯可以無限添飲椰香南洋燒麵包~呢個燒麵包顏色啡色同平時白色麵包有乜嘢分別呢?原來係啡色麵包會比較脆口。麵包燒得酥香,咖椰牛油🧈嘅味道濃郁,香醇吾甜膩檳城香炸滷肉卷~腐皮包住滷肉配上獨特嘅辣椒醬,滷肉油炸得金黃香口啖啖肉馬來西亞拉茶~紅茶、糖、煉奶簡單配搭,點解可以咁好飲嫁?🥰愛上飲拉茶
一直都想食呢間餐廳🤤

• 娘惹叻沙
作為星馬菜愛好者 今晚又想食😁所以同朋友去左呢間位於大角咀的餐廳📋呢間係 麥金麥金馬拉特式茶啡室📍-以星馬菜的茶室為主題 乾淨企理的💡點餐是QR code , 方便📱我首先一定必點美綠恐龍🦖每次必飲滿滿既美祿粉真係好邪惡好甜😋但好飲-食物方面,我揀左娘惹叻沙🍜算足料 有齊蝦、蛋、丸等 份量都好足料🥚味道上如果再辣少少 會更岩我口味呢😁-朋友點了怡保芽菜雞+黃薑飯🍚正常之作雞肉算滑的 係正常水平發揮✅-我們再點了秘醬炒通菜🥬呢個開頭以為辣 原來唔辣的 少少咸不過相對唔油 清新之選💚-最後我地再點了椰香咖央多士🍞原來呢款係無牛油總係覺得要加埋牛油先最好食😛不過都唔錯 甜甜地!朋友就點了正常的凍檸茶🍋-幾豐富既晚上 不過湯麵選擇唔多 如果湯麵類有更多選擇會更好呢‼️
作為星馬菜愛好者 今晚又想食😁
所以同朋友去左呢間位於大角咀的餐廳📋
呢間係 麥金麥金馬拉特式茶啡室📍
以星馬菜的茶室為主題 乾淨企理的💡
點餐是QR code , 方便📱
我首先一定必點美綠恐龍🦖每次必飲
滿滿既美祿粉真係好邪惡好甜😋但好飲
食物方面,我揀左娘惹叻沙🍜
算足料 有齊蝦、蛋、丸等 份量都好足料🥚
味道上如果再辣少少 會更岩我口味呢😁
朋友點了怡保芽菜雞+黃薑飯🍚正常之作
雞肉算滑的 係正常水平發揮✅
我們再點了秘醬炒通菜🥬
呢個開頭以為辣 原來唔辣的 少少咸
不過相對唔油 清新之選💚
最後我地再點了椰香咖央多士🍞原來呢款係無牛油
總係覺得要加埋牛油先最好食😛
不過都唔錯 甜甜地!
朋友就點了正常的凍檸茶🍋
秘醬炒通菜
凍檸茶
  • 美祿恐龍
2023-06-14 50 瀏覽
Mango smoothie 🍧🥭 芒果沙冰 (L) $32Coconut pandan drink 椰汁斑蘭冰 🥥 (R) $28左邊嘅芒果沙冰,口感好smooth❄️,味道天然又唔會太甜,適合熱辣辣嘅夏天飲,而右邊嘅椰汁斑蘭冰將creamy 濃郁嘅椰汁融合馬來西亞風味,散發着淡淡斑斕清香🌿,值得推介呀Nanyang-style Kaya toast 椰香南洋燒麵包 🥯 $34好受歡迎嘅椰香燒麵包性價比好高,黑色嘅竹炭麵包入面夾住椰香牛油咖咉醬🧈,聞落去芳香又好食,啱啱烤完嘅麵包外皮香脆,烘完之後入面甜甜地嘅醬汁呈現半溶狀態😍,都幾正!Ipoh chicken with sprouts 怡保芽菜雞 $68芽菜雞不嬲都係馬來西亞怡保舊街場嘅代表性美食,餐廳選用上等雞肉 🍗,雞肉口感有咬口又新鮮,十分嫩滑,配上濃厚有特色嘅薑黃飯,影相出嚟效果唔錯📸,食落去夠特別Super-size chicken chop demae itcho with salted egg butter milk 蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁 🍜 $68呢個係餐廳嘅推介食物之一,雞扒嘅外皮炸到脆卜卜🔥,雞脾肉嘅口感嫩

Nanyang-style Kaya toast
椰香南洋燒麵包 🥯 $34

蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁 🍜 $68
呢個係餐廳嘅推介食物之一,雞扒嘅外皮炸到脆卜卜🔥,雞脾肉嘅口感嫩滑,配埋自家製蛋黃忌廉醬汁同芝士粉🧀,撈出前一丁食好夾好滿足👍🏻

Boiled lettuce with makan special sauce
秘醬汁玻璃生菜🥬 $58
餐廳自家製嘅秘製醬汁辣辣地好惹味🌶️,配上爽口清甜嘅玻璃生菜,簡單得來已經健康好食啊

Kuchai lama bak kut teh ho fun
古仔路肉骨茶河粉 🍜 $70
出名嘅肉骨茶有大豬骨、冬菇🍄同埋豆卜做配料,茶就用甘草、當歸、杞子、玉竹、黨參、紅棗等中藥熬製而成,飲落去甘香好補同滋潤,完全唔苦澀,連埋爽口嘅河粉一齊食,飽肚又養生啊🤤

2023-06-12 47 瀏覽
位於大角咀嘅麥金,麥金馬拉特式茶啡室,專門供應馬來西亞特色美食嘅茶餐廳。價錢貼地, 味道良好。風味娘惹2人餐首先係馬來沙嗲串燒,共有6串,包括牛肉串,豬肉串,雞肉串,各兩串。肉質鮮嫩,搭配特製沙嗲醬,真係一流。之後有秘醬玻璃生菜,味道香香辣辣。秘醬醬料濃郁,令人回味無窮。泰式炸蝦餅4塊,外皮鬆脆,蝦肉鮮味十足,風味獨特。再配上珍珠飯,煙煙韌韌嘅口感,食落非常滿足。娘惹叻沙味道濃郁,椰漿香滑,融合了馬來西亞嘅多元文化。飲品方面,美祿恐龍經典組合,美祿香氣四溢,恐龍蛋綿密綿密,一試難忘。最後簡直係一絕嘅冬瓜龍眼茶(凍),清甜消暑,為呢一頓美食畫上完美句號。麥金馬拉特式茶啡室嘅風味娘惹2人餐,無論係口味、份量定係價錢,都係相當滿意。如果想品味地道馬來西亞美食,呢度絕對係一個唔錯嘅選擇。

風味娘惹2人餐

泰式炸蝦餅4塊,外皮鬆脆,蝦肉鮮味十足,風味獨特。

再配上珍珠飯,煙煙韌韌嘅口感,食落非常滿足。

娘惹叻沙味道濃郁,椰漿香滑,融合了馬來西亞嘅多元文化。

麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室地址: 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖Dinner唔知食咩好,求其入咗間食馬來西亞野😂,點知好失望呀!細滲🍲$88無限添飲嘅肉骨茶,包括有一字骨; 豬手; 豬肚; 腩肉; 雞腳; 豆卜等🤩,睇落好似足料,但點知樣樣野都係無咩味😅,得個甜字!娘惹叻沙(滲滲)🍜$68叻沙睇落好似足料,包括有魚片; 蜆; 蛋; 豆卜和蝦😌,但成碗嘢食落好似食只緊色素,完全無味㗎好神奇😂,就連鹹味都無,好失望呀,伏😖。馬拉沙嗲串燒🍢$45想樣樣都試啲雞🐣牛🐮豬🐷各一串,呢到啲串燒叫燒到剛剛好😚,啲肉仲保持到滑嘅感覺,如果再點試佢自家沙嗲醬😎,花生香味勁濃郁勁入味,不錯。椰香咖央多士配鮮牛油🍞$32脆卜卜嘅多士配上甜甜嘅咖央醬再夾住溶溶地嘅鮮牛油😍,好惹味,不錯。馬來西亞拉茶☕️$18拉茶呈上時佈滿泡沫,但點知茶味淡到好像飲緊清水😭,失望。#nicefoodie大角咀—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #go
地址: 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

細滲🍲$88

娘惹叻沙(滲滲)🍜$68

馬拉沙嗲串燒🍢$45

椰香咖央多士配鮮牛油🍞$32

馬來西亞拉茶☕️$18
拉茶呈上時佈滿泡沫,但點知茶味淡到好像飲緊清水😭,失望。

#nicefoodie大角咀

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk  #香港 #香港美食 #美食 #大角咀美食 #打卡  #大角咀 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #馬來西亞 #馬拉菜
細滲肉骨茶🦴$88呢度肉骨茶係免費任添既🤩幾重藥材味😇入邊嘅材料都好多😎食到有一舊骨😆肥豬肉🙂索晒汁嘅豆卜😛仲有少少冬菇😉整體嚟講都好入味同埋好香🤣幾鍾意佢有一個火仔可以保暖🔥砂煲老鼠粉🐭$88俾個名吸引咗唔知係乜嘢粉😍原來好少少似金邊粉😛佢撈左馬拉特色嘅醬汁😇表面有一啲小魚仔🐟同埋不知名嘅香料😚都幾香😇撈勻之後就更好食椰香南洋燒麵包🍞$34個麵包都炸得幾香😆都重椰子嘅香味😆入邊加咗嘢一大嚿牛油🧈都幾重麥香個麵包😜性價比高馬拉沙嗲串燒$45 3串個叫豬牛雞一串串燒🤩鍾意食佢個醬汁😇好香好惹味😊另外豬入口即溶🥰燒得唔乾身😛其他都OK美祿恐龍🦕$28檸檬薏米水$25食得超飽😉飲番啲凍嘢透心涼😇超鍾意飲佢美祿🙂又有奶香味😃又落咗巨量嘅美祿粉😛超肥但係好滿足😊檸檬薏米水仲可以揀少甜😋超級多薏米😏性價比都唔錯

細滲肉骨茶🦴$88

砂煲老鼠粉🐭$88

椰香南洋燒麵包🍞$34

馬拉沙嗲串燒$45 3串

美祿恐龍🦕$28檸檬薏米水$25
2023-06-07 104 瀏覽
麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室椰香南洋燒麵包 🍞$34黎得食馬來西亞嘢,又點少得嗌一個椰香南洋燒麵包,麵包燒到外脆內軟,配埋特製嘅餡料,絕對係必食之選!🤤🤤一字骨肉骨茶🦴 $62呢度肉骨茶係任飲㗎!又養身又有益,當然冇理由唔叫啦!砂煲老鼠粉 🐭$88見呢個老鼠粉個名咁得意,就決定叫黎試吓,其實老鼠粉就即係銀針粉~😆😆😆砂煲可以好好咁保存溫度,成餐飯食到最尾一條都仲係覺得熱辣辣!❤‍🔥❤‍🔥娘惹叻沙米粉 🍜$68叻沙味道濃郁,又唔會好油膩,飲多幾啖湯都唔怕,份量都幾多㗎!❤❤木瓜鮮牛奶🥛(凍)$50貪得意加咗個升級雙倍份量(+$16)結果就嚟咗個超級超級大嘅木瓜鮮牛奶😆😆😆一嚟到,連隔籬枱都嘩一聲🙈🙈🙈美祿恐龍🍫(凍)$28平時出街飲嘅美祿飲品,成日都好似唔係好夠味口淡淡咁,呢度就好唔同啦!非常濃味!✅✅
椰香南洋燒麵包 🍞$34
一字骨肉骨茶🦴 $62
呢度肉骨茶係任飲㗎!又養身又有益,當然冇理由唔叫啦!
砂煲老鼠粉 🐭$88
椰香南洋燒麵包
一字骨肉骨茶
娘惹叻沙米粉
2023-06-05 33 瀏覽
☞ 大角咀 麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 ☜———————————————餐牌比其他同類餐廳特別🤩———————————————◊ 娘惹叻沙 ◊叻沙湯底又濃又惹味,配料有蝦、蛋、蜆、豆卜,食落好豐富。麵嘅份量都幾多,配上青瓜同洋蔥食就冇咁濟啦😝美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁 ◊雞扒都幾厚,煎得香脆。個醬食落唔算好重蛋黃味,但好creamy,同公仔麵撈埋之後啲麵掛滿醬,令啲麵唔會乾,食落又好香😚美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5◊ 椰香南洋燒麵包 ◊麵包燒得香脆,但上枱已經凍咗。咖央味唔會太甜,因為冇另外加錢要額外鮮奶油,所以只有薄薄嘅牛油,食落唔太滿足,建議大家如果嗌呢個要加埋😤美味程度: ㊣㊣.5/5———————————————📍:麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖#為食豬在大角咀 #大角咀美食#foodblog #咖央多#叻沙 #雞扒 #香港美食 #香港餐廳
☞ 大角咀 麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 ☜

#為食豬在大角咀 #大角咀美食
2023-01-08
  • 蛋黃奶油勁量雞扒撈出前一丁
2023-06-04 38 瀏覽
放假同媽咪黎到大角咀既呢間馬拉餐廳食lunch 😋好掛住喇沙,同埋咖咉多士呀~🌟 古仔路肉骨茶滲滲肉骨茶湯底非常濃郁,排骨索晒肉骨茶既味,好入味!第一次食油麵加米粉既配搭,又唔錯喎😆🌟 娘惹叻沙個叻沙湯底好惹味😋上面有大蝦、魚片、蜆肉、芽菜等好好食呀👍🏻🌟 泰式酸辣無骨鳳爪性價比好高,係滿滿既一碟🤩🌟 椰香南洋燒麵包✨原本想叫咖咉多士,不過見到呢個好有特色喎,就試下喇有驚喜喎!🤩烘得大角咀大全街6-20號號大富樓地下A2B舖脆脆既馬來西亞焦糖麵包,加上鮮奶油同埋自製咖咉,甜甜地,超級好食!👍🏻🌟 木瓜鮮牛奶🌟 木瓜香蕉鮮牛奶好耐未食過咁好食嘅馬拉菜喇!😋

放假同媽咪黎到大角咀既呢間馬拉餐廳食lunch 😋
好掛住喇沙,同埋咖咉多士呀~

🌟 古仔路肉骨茶滲滲
肉骨茶湯底非常濃郁,排骨索晒肉骨茶既味,好入味!
第一次食油麵加米粉既配搭,又唔錯喎😆

🌟 娘惹叻沙
個叻沙湯底好惹味😋
上面有大蝦、魚片、蜆肉、芽菜等
好好食呀👍🏻

🌟 泰式酸辣無骨鳳爪
性價比好高,係滿滿既一碟🤩

🌟 椰香南洋燒麵包✨
原本想叫咖咉多士,不過見到呢個好有特色喎,就試下喇
有驚喜喎!🤩

🌟 木瓜鮮牛奶
🌟 木瓜香蕉鮮牛奶

好耐未食過咁好食嘅馬拉菜喇!😋
  • 娘惹叻沙
📍大角嘴馬拉菜餐廳‼️• 惹味足料喇沙😍 -- 麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室☕️•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_大角咀#pigfoodiexhk_馬拉菜=======================前排同男朋友嚟咗呢間位於大角咀嘅馬拉菜餐廳,唔知有冇人都覺得同蘇媽蘇媽個style好似(仲有間叫捌哥捌哥😂)------------------------------⭐️蛋黃奶油勁量雞排飯 $88 (4.2/5)蛋黃奶油醬好有鹹香好正😛‼️雞排外皮香脆,肉質juicy!😆•⭐️娘惹喇沙 $88 (4.3/5)湯底惹味,椰香較濃唔會太辣!摻摻份量多,掛湯力十足,口感豐富~配菜仲有蝦、豆卜、魚蛋👍整體嚟講都唔錯👍------------------------------賣相:3.5/5味道:4.3/5性價比:3/5推介度:3.5/5------------------------------店舖資料名稱:麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 地址:大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖前往方法:奧運站C5出口

#pigfoodiexhk_大角咀
#pigfoodiexhk_馬拉菜
=======================
⭐️蛋黃奶油勁量雞排飯 $88 (4.2/5)

⭐️娘惹喇沙 $88 (4.3/5)

賣相:3.5/5
味道:4.3/5
性價比:3/5
推介度:3.5/5
店舖資料
名稱:麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室
地址:大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
前往方法:奧運站C5出口
發現自己去完星加坡留學接近半年,返到嚟都冇乜食過星馬菜🙈一來香港好食嘅星馬菜唔多,二來價錢貴,三來驚俾唔上正宗好食今次黎大角咀經過呢間麥金.麥金,覺得幾似蘇媽.蘇媽(之前屋企人食過話好食),應該唔錯,又多選擇,所以同朋友試吓▶️ 砂煲老鼠粉 ($88)第一次試呢道菜,又幾好食喎~將砂鍋撈勻好有儀式感✨老鼠粉其實即係銀針粉,樣貌真係幾似老鼠尾巴粉份量多到佈滿成個砂煲(本身個煲都大),上面有隻半熟蛋🥚撈勻咗之後令銀針粉更加掛汁同埋冇咁乾加入咗大量豬肉碎、大量炸蒜、豬油渣、魚乾、迷你蝦米、洋蔥,超級超級惹味🤤勁過印尼營多撈麵幾十倍豬肉碎咬落唔韌唔太肥🐷醬汁雖然望落深啡色好似會好鹹咁,但我估計係用咗老抽、生抽、甜豉油、蠔油呢啲醬料?所以鹹中帶微微甜,食完唔會好口渴人生冇咩點食過老鼠粉/銀針粉,因為唔係好多地方有,印象中係小學訂飯有食過,但嗰時覺得好難食🫣今次對銀針粉改觀,口感幾得意,實身到有啲似未熟,同時又好爽彈👍🏻係一種非常獨特嘅麵質幾推介大家叫呢個❗️▶️ 馬拉沙嗲串燒飯 ($88)有4串,可選雞/牛/豬,各要咗一條再加多串牛🐂牛味道好濃,不過個人覺得太重牛搔味,同埋比較多筋韌啲🐖豬肉似豬頸肉,
發現自己去完星加坡留學接近半年,返到嚟都冇乜食過星馬菜🙈
一來香港好食嘅星馬菜唔多,二來價錢貴,三來驚俾唔上正宗好食

▶️ 砂煲老鼠粉 ($88)
第一次試呢道菜,又幾好食喎~
將砂鍋撈勻好有儀式感✨
老鼠粉其實即係銀針粉,樣貌真係幾似老鼠尾巴
豬肉碎咬落唔韌唔太肥🐷

幾推介大家叫呢個❗️

▶️ 馬拉沙嗲串燒飯 ($88)
有4串,可選雞/牛/豬,各要咗一條再加多串牛

🐂牛味道好濃,不過個人覺得太重牛搔味,同埋比較多筋韌啲
🐖豬肉似豬頸肉,肉質爽口,唔錯
🐓雞燒到脆脆地有炭燒味而唔鞋,個人最鍾意雞串
平時少食沙嗲,但佢個醬汁好驚喜,花生味道濃郁,食落偏甜🥜入邊仲有唔少花生粒,好似食緊粗粒花生醬咁
配埋嘅珍珠飯啲米粒粒飽滿🍚比起日本珍珠米冇咁黏身,餸惹味嘅串燒食唔錯
馬拉沙嗲串燒飯

▶️ 蛋黃奶油勁量雞扒飯 ($68)
轉咗參巴椰漿飯(+$5) 所以個飯係綠色嘅💚
第一口已經食到重重嘅斑斕香味🤩亦有少許椰汁味
起新加坡食椰漿飯都食唔到咁濃味,所以呢個飯做得唔錯👍🏻
比起白珍珠飯黏身少少,質感濕潤啲,好食啲
蛋黃奶油勁量雞扒飯

🐔雞扒好巨型厚肉,肉質嫩滑juicy,不過略嫌落得太重椒鹽,鹹咗少少
特別在蛋黃奶油醬,食落似咖喱,味道唔算好濃郁但同雞扒幾夾

▶️ 檸檬薏米水 ($25)
第一次見檸檬薏米水有咁多薏米,佔咗三份一杯,食完好似食咗半碗飯咁😂
薏米咬落非常有質感,唔係煲到爛嗰種
因為叫咗少甜,飲落真係冇咩甜味,健康之選,又可以有袪濕作用

▶️ 美祿恐龍 ($28)
去完星加坡先至當地人真係好鍾意飲美祿milo,周街都見到
呢杯超濃美祿味而且唔會太甜🍫
特別在於上面加咗大量可可粉同脆脆,唔係一般美祿咁簡單

▶️ 木瓜香蕉鮮牛奶 ($38)
另一杯健康飲品
叫咗少甜因為牛奶本身都夠甜味
飲到微微嘅木瓜同香蕉味🍌味道天然

覺得佢拍得住蘇媽.蘇媽,算係香港正宗啲嘅星馬菜,勝在佢選擇非常非常多,想一次過試多啲一定要同人分😗
最推介係砂鍋老鼠粉,其次係沙嗲雞/豬串✨

位置唔近地鐵站,不過附近唔少大角咀出名餐廳,所以都算係起美食區一帶
用上粉紅色配白色牆,掛上幾幅簡單嘅畫,幾有馬拉簡樸風格,不過冷氣唔係好夠,有少少熱

服務唔錯,上菜超快,落完單轉個頭一次過上晒啲嘢👍🏻
性價比高,晚餐大概$100一個人連特飲,份量頗大,尤其個砂煲粉,可以三個人分
下次應該叫兩份主食加一至兩份小食同每人一杯飲品就啱啱好!
馬拉沙嗲串燒飯
蛋黃奶油勁量雞扒飯