去舊區最正就係多好野食 價錢又實惠🤭晚市兩個人黎食最抵!有幾款二人套餐😛🥢風味娘惹2人餐 $228好得意餐牌寫埋呢個餐既野食如果散叫就價值$304😂1️⃣馬來沙嗲串燒(6串)/古來咖哩魚/仁噹牛肉/娘惹咖哩雞(特價升級:怡保芽菜雞(半隻)+$22/ 麥金娘惹拼盤+$32)我地揀左最基本既馬來沙嗲串燒(6串)😆😆都有齊豬、牛、雞 🐓肉質嫩滑 即叫即燒 唔錯!2️⃣娘惹叻沙/南洋咖喱面/馬來辣椒板面/招牌老鼠粉(特價升級:波士頓龍蝦叻沙(半隻)+$38)我地係upgrade左波士頓龍蝦叻沙🦞🤭 size正常 都有幾啖肉食椰汁味較少 都幾有馬拉特色😂完全唔辣配:3️⃣小食一份 :吉列大虎蝦(3隻)/馬來沙嗲串燒(3串)/峇拉煎炸雞/泰式炸蝦餅(4塊)/吉列日本蠔肉(4塊)/雞軟骨串(4串)我地揀左🦪吉列日本蠔肉(4塊)😆😆都幾大粒又juicy 有咬開d汁跌到成枱都係😂唔洗加錢upgrade 係正嘅🧏🏻‍♀️4️⃣珍珠飯一碗5️⃣秘醬炒蔬菜一份: 秘醬炒通菜/生菜/椰菜/娃娃菜/油麥菜/四季豆當然係揀 秘醬炒通菜🥢佢既秘醬好惹味 似係蝦醬溝腐乳咁既味道👅份量都大👌但係好好食所以好快食晒6️⃣飲品兩杯:檸檬水(熱)/怡保

去舊區最正就係多好野食 價錢又實惠🤭
晚市兩個人黎食最抵!有幾款二人套餐😛

🥢風味娘惹2人餐 $228
好得意餐牌寫埋呢個餐既野食如果散叫就價值$304😂
1️⃣馬來沙嗲串燒(6串)/古來咖哩

2️⃣娘惹叻沙/南洋咖喱面/馬來辣椒板面/招牌老鼠粉
(特價升級:波士頓龍蝦叻沙(半隻)+$38)
椰汁味較少 都幾有馬拉特色😂完全唔辣

娃娃菜/油麥菜/四季豆
當然係揀 秘醬炒通菜🥢
佢既秘醬好惹味 似係蝦醬溝腐乳咁既味道👅
份量都大👌但係好好食所以好快食晒

6️⃣飲品兩杯:檸檬水(熱)/怡保白咖啡(熱)
檸檬茶(熱)/馬來西亞拉茶(熱)
飲品[升級:+$5轉凍飲]
Basic野🤭🤭有野食有野飲 二百幾蚊真係抵😌
平日晚上來到大角咀覓食,決定吃久違的星!馬!菜!店外店內都仿效以前馬來西亞當地茶室裝潢,簡單又充滿懷舊南洋feel~這裡主打多款的馬來西亞美食,招牌菜肉骨茶相當吸引!✨娘惹叻沙摻摻 $68湯底濃厚,滲出陣陣椰香,惹味芳郁,摻摻也很掛湯!配料有蝦、魚片、蜆、豆卜、雞蛋等。✨怡保芽菜雞黃薑飯 $68黃薑飯真的很香很好吃!雞肉嫩滑,份量比想像中多,鋪底的怡保芽菜白白胖胖,入口爽脆。✨美祿恐龍 (凍) $28童心的我每次見到一定必點😍 這間的恐龍甜度、冰度及濃郁度都恰到好處!✨朱古力香蕉奶昔 (凍) $38挺特別的飲品!香蕉味較為突出,美中不足是份量可以再大杯啲。✨麥金小食拼盤 $128 份量很豐盛😋 有吉列大虎蝦、炸蠔肉、炸蝦餅、炸雞、滷肉卷、雞軟骨串。蠔肉咬下去是爆汁的✨滷肉卷很香很惹味!炸蝦蝦肉飽滿大大隻。整體食物份量與味道都不錯,價格親民

這裡主打多款的馬來西亞美食,招牌菜肉骨茶相當吸引!

✨娘惹叻沙摻摻 $68

✨怡保芽菜雞黃薑飯 $68

✨美祿恐龍 (凍) $28

✨朱古力香蕉奶昔 (凍) $38
挺特別的飲品!香蕉味較為突出,美中不足是份量可以再大杯啲。

✨麥金小食拼盤 $128

整體食物份量與味道都不錯,價格親民
2023-12-12
  • 娘惹叻沙
  • 美祿恐龍
  • 招牌芽菜雞飯
我同老公一向都幾鍾意食星馬菜🧡剛好係大角咀拎完野 行過見到這家 決定一試位於大角咀的麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室📍-環境都幾光猛 佈置簡單✔️食物方面,有不同小食、主食等為主🥢我地首先點左椰香咖央多士🍞一定要襯熱食,甜甜地又夠脆!🔥-老公又點左泰式生蝦, 有8隻 絕對係開胃小食之選🦐正常發揮 價錢正常!-主食方面,我點左怡保雞絲老鼠粉🥣好開心有老鼠粉,好耐無食過呀 又地道✅份量好多,而且好順口,好食呀!而且仲有蝦同雞肉,大碗得來幾抵食😁-老公就點左怡保芽菜雞+黃薑飯🍚雞肉幾滑,特別鍾意個醬汁,好惹味!-飲品方面,我地點左美祿恐龍同凍檸茶🍹美祿恐龍有好滿的美祿粉 夠晒甜🍫-幾豐富的晚上~ 食物夠地道不過呢個位真係好少去 唔算方便⚠️
我同老公一向都幾鍾意食星馬菜🧡
剛好係大角咀拎完野 行過見到這家 決定一試
位於大角咀的麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室📍
環境都幾光猛 佈置簡單✔️
食物方面,有不同小食、主食等為主🥢
我地首先點左椰香咖央多士🍞
一定要襯熱食,甜甜地又夠脆!🔥
老公又點左泰式生蝦, 有8隻 絕對係開胃小食之選🦐
正常發揮 價錢正常!
主食方面,我點左怡保雞絲老鼠粉🥣
好開心有老鼠粉,好耐無食過呀 又地道✅
份量好多,而且好順口,好食呀!
而且仲有蝦同雞肉,大碗得來幾抵食😁
老公就點左怡保芽菜雞+黃薑飯🍚
雞肉幾滑,特別鍾意個醬汁,好惹味!
飲品方面,我地點左美祿恐龍同凍檸茶🍹
美祿恐龍有好滿的美祿粉 夠晒甜🍫
幾豐富的晚上~ 食物夠地道
不過呢個位真係好少去 唔算方便⚠️
椰香咖央多士
泰式生蝦(8隻)
凍檸茶
美祿恐龍
2023-12-13
椰香咖央多士
泰式生蝦(8隻)
凍檸茶
美祿恐龍
2023-12-09 45 瀏覽
lunch食得茶記多間唔中都想食下特色野,所以就同同事去左呢間<麥金。麥金>,一嘗馬核風味🫔檳城香炸滷肉卷檳城既特色美食,用腐皮包住豬肉同各種配料再炸,口感外酥內嫩,醬料汁既調味會讓滷肉卷更加惹味。🦞燒芝士蛋黃奶油波士頓龍蝦配虎蝦+參巴椰漿飯芝士為龍蝦帶來濃厚既風味,再加上奶油蛋黃的醬汁帶黎既豐富的口感,虎蝦肉質鮮甜,再配上特製巴椰漿飯,味道一流🧇椰香南洋燒麵包+牛油黎自南洋風味既經典組合!香脆既的燒麵包應該帶來香氣濃郁的口感,入面搽左甜絲絲既咖吔再加上半溶化既牛油,非常惹味🍹椰香斑蘭冰因為太口渴所以叫左雙倍份量,入口椰香味十足,再加上淡淡既斑蘭香氣,好有馬來特色

🫔檳城香炸滷肉卷

🦞燒芝士蛋黃奶油波士頓龍蝦配虎蝦+參巴椰漿飯

🧇椰香南洋燒麵包+牛油

🍹椰香斑蘭冰
2023-12-07 30 瀏覽
有同事去完星加坡旅行,講開肉骨茶搞到今晚口痕痕想食 🤭呢度嘅肉骨茶用當歸、川芎、 紅棗 、黨參、杞子、甘草、桂皮、玉竹熬成, 可以無限添飲!行氣活血又驅寒!古仔路肉骨茶(米線)第一次食米線用肉骨茶做湯底原來一啲都唔夾😂食落口好似湯還湯,米線還米線。呢度嘅肉骨茶較為甘甜,唔係偏重藥材味果種,成碗米線好足料但敗筆係排骨,肉質勁乾柴🙅🏽‍♀️救命 🤪 炸雞軟骨雞軟骨做得好好,粒粒都外脆內爽,撒埋椒鹽真係好好食~

有同事去完星加坡旅行,講開肉骨茶搞到今晚口痕痕想食 🤭

古仔路肉骨茶(米線)
第一次食米線用肉骨茶做湯底原來一啲都唔夾😂
食落口好似湯還湯,米線還米線。
呢度嘅肉骨茶較為甘甜,唔係偏重藥材味果種,
成碗米線好足料但敗筆係排骨,肉質勁乾柴🙅🏽‍♀️
救命 🤪

炸雞軟骨
雞軟骨做得好好,粒粒都外脆內爽,撒埋椒鹽真係好好食~

2023-11-24
2023-11-29 26 瀏覽
麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室今日同朋友嚟咗試食喺大角咀附近的馬來西亞餐廳。海南雞飯海南雞飯係一道經典又美味嘅菜式。雞肉嫩滑多汁,搭配香氣四溢嘅飯,每一口都是一種享受。拌醬嘅添加令味道更加豐富。當然,唔可以忘記咗海南雞飯嘅拌醬。傳統嘅拌醬係由蒜頭、辣椒同醬油組成,可以根據個人口味加減調配。拌醬嘅鹹香同辣味,可以帶出雞肉嘅鮮味,令整個菜式更加豐富多層次。咖央多士咖央多士嘅外觀。佢係一個炸至金黃酥脆嘅多士,外層酥脆,內裡軟綿,一食入口,口感好豐富。而特別之處就係多士上面塗上一層濃郁嘅咖央醬,味道濃郁香濃,味道亦非常特別。多士嘅酥脆口感同咖央醬嘅香濃味道完美結合,帶出一種獨特嘅風味。呢個組合真係好難以抗拒,每一口都令人愛不釋手。吉列虎蝦新鮮嘅蝦子製成,用特製嘅醬汁腌制,再炸至金黃酥脆。一食入口,外脆內嫩,蝦肉鮮甜多汁。招牌老鼠粉招牌老鼠粉嘅粉條彈牙有彈性,好好咁吸收醬汁嘅味道,令人一食難忘。而且佢嘅醬汁都好特別,酸酸甜甜,好開胃!價錢:人均$ 100分數:9/10地址:大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室

今日同朋友嚟咗試食喺大角咀附近的馬來西亞餐廳。

海南雞飯

分數:9/10
地址:大角咀大全街6-20號大富樓地下
A2B號舖

2023-11-09 42 瀏覽
大角咀|麥金·麥金@kopitiammakan 餐廳位於大角咀,是一家專門提供馬來西亞風味的茶啡室。餐廳的裝潢懷舊而特色,非常適合打卡。餐廳的菜單上有各種馬來西亞的特色美食,如肉骨茶。餐廳的食物份量十分足夠,價格合理。我地兩個人食得唔多,總共試咗3樣野~ 兩個飯加一個小食。怡保芽菜雞(+黃薑飯)$68芽菜雞是馬來西亞怡保舊街場的代表性美食。麥金不惜成本採用上等雞肉,雞肉新鮮有滑嫩,特別有雞味,是麥金的招牌名菜!必試!燒芝士蛋黃奶油龍蝦(半隻)配虎蝦(+珍珠飯)$148這是一道創意菜式,用半隻波士頓龍蝦和三隻虎蝦製成,淋上濃郁的芝士蛋黃奶油醬汁,配上珍珠飯。龍蝦和虎蝦都很新鮮肥美,肉質彈牙而多汁,芝士蛋黃奶油醬汁則增加了整道菜的香氣和口感,珍珠飯則吸收了醬汁的味道,是一道豪華而美味的菜。泰式炸蝦餅(4塊)$48用新鮮的蝦肉同香料製成,外皮酥脆,內裡鮮嫩。配上甜辣醬,更加開胃。推薦!總結,我地搭地鐵行過黎有少少遠,都要行10分鐘,如果開車黎就方便d。呢度裝修比較懷舊,但別有一番風味。推薦比想品嚐馬來西亞美食嘅朋友們。 -------------想跟懶骨頭搵食同睇最真心嘅食評,記得follo
大角咀|麥金·麥金
@kopitiammakan

怡保芽菜雞(+黃薑飯)$68

燒芝士蛋黃奶油龍蝦(半隻)配虎蝦(+珍珠飯)$148

泰式炸蝦餅(4塊)$48

-------------
想跟懶骨頭搵食同睇最真心嘅食評,記得follow我地🦴
鍾意呢篇分享記得like, comment, share & save!

#lazybone_eat
#lazybone大角咀
#lazybone九龍
-------------

#hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #hkrestaurant #hongkongfood #hongkong #hkplay #hellohongkong #travelhongkong #香港 #香港美食 #香港打卡 #香港餐廳 #香港好去處 #情侶 #拍拖好去處 #couple #popular #香港宵夜 #香港粥店 #芽菜雞 #怡保芽菜雞 #龍蝦 #米芝蓮 #麥金麥金特式馬拉茶啡室
2023-11-09 497 瀏覽
抵食馬來西亞菜一向喜歡藥膳美食肉骨茶都係我杯茶喺大角咀經過呢間餐廳聞到好香嘅肉骨茶香味就吸咗我哋入去食😂呢度嘅肉骨茶用咗甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨參、川芎、杞子及紅棗等多種中藥材熱製而成,好香嘅藥膳味,真材實料!肉骨茶入口甘香不苦,仲可以無限添加我每次食肉骨茶都會飲多一兩碗因為佢可以幫助人體行氣活血、驅寒祛濕、抗氧化及增強人體抵抗力,當補湯咁飲😝不過經期或懷孕千祈唔好飲啊!呢度嘅肉骨茶有分唔同Size 我覺得咁幾好,我叫咗細滲 $88除咗肉之外仲有雞腳、豆卜、豬手、豬肚,一人份量啱啱好,又乜都有啲!不過我覺得細滲嘅肉骨唔夠軟嫩下次都喺食返一字骨🥰另外叫咗好多小食必食椰香咖央多士 $28好香脆,好好味泰式生蝦(8隻)$88呢個都唔錯,好新鮮喺個汁唔辣,要自己加辣椒🌶️調味泰式炸蝦餅(4塊)$48也是炸得很不錯,好彈牙秘醬炒通菜 $58個醬汁幾特別,少少辣好開胃怡保雞絲河粉 $58份量足好抵食美祿恐龍(凍)$28好飲,不知不覺飲清光冬瓜龍眼茶(凍)$25這杯味道啖了一點,沒什麼味道麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
抵食馬來西亞菜

一向喜歡藥膳美食
肉骨茶都係我杯茶

喺大角咀經過呢間餐廳聞到好香嘅肉骨茶香味
就吸咗我哋入去食😂

肉骨茶入口甘香不苦,仲可以無限添加
我每次食肉骨茶都會飲多一兩碗

不過經期或懷孕千祈唔好飲啊!

呢度嘅肉骨茶有分唔同Size
我覺得咁幾好,我叫咗細滲 $88
除咗肉之外仲有雞腳、豆卜、豬手、豬肚,
一人份量啱啱好,又乜都有啲!

不過我覺得細滲嘅肉骨唔夠軟嫩
下次都喺食返一字骨🥰

另外叫咗好多小食
必食椰香咖央多士 $28
好香脆,好好味

泰式生蝦(8隻)$88
呢個都唔錯,好新鮮
喺個汁唔辣,要自己加辣椒🌶️調味

泰式炸蝦餅(4塊)$48
也是炸得很不錯,好彈牙

秘醬炒通菜 $58
個醬汁幾特別,少少辣好開胃

怡保雞絲河粉 $58
份量足好抵食

美祿恐龍(凍)$28
好飲,不知不覺飲清光

冬瓜龍眼茶(凍)$25
這杯味道啖了一點,沒什麼味道

• 美祿恐龍
  • 椰香咖央多士
  • 泰式生蝦
2023-10-27 103 瀏覽
最近心血來潮想食馬拉菜🇲🇾,聽朋友介紹有間餐廳味道唔錯,而且性價比高🤑,就決定嚟位於大角咀嘅麥金馬來西亞特式茶啡室試下😆,餐廳裝修充滿八十年代嘅感覺,幾幅畫🖼️簡潔得嚟又好有懷舊感,座位寬敞又整潔,坐得幾舒服👍🏻,菜式選擇都唔少,拿拿聲叫返幾味招牌小菜試下先😙~-砂煲老鼠粉🍲 - HKD 88首先緊係叫個招牌老鼠粉先🍲,原隻砂煲熱辣辣上枱令人好期待呀🤤,未打開就聞到陣陣香味,打開見到入面好多配菜,有大量豬肉碎🐷、魚乾🐟、花生🥜及一隻半熟蛋🥚,所謂嘅老鼠粉其實係銀針粉,用料佈滿哂成個煲份量感十足🤩,將配菜同蛋漿撈埋一齊,食落鹹香得嚟好惹味😋,銀針粉好彈牙,又帶點焦底嘅香脆味,濃味得嚟又有鑊氣,食完又唔覺得好口渴,絕對值得一試呀!-蛋黃奶油勁量雞扒🐥(+轉椰漿飯🥥🍚) - HKD 68 + HKD 5跟住就叫咗個勁量雞扒飯試下,雞扒🐥都相當厚實足料,表皮煎得好香脆,食落去充滿肉汁而且仲幾嫩滑添😋,蛋黃奶油醬望落有少少似咖哩😆,味道唔算好濃郁但同雞扒一齊食味道幾香口🤤,而我地得登轉個椰漿飯🥥🍚試下,口感比普通白飯黏身,仲有少少斑斕椰汁香味出嚟🤩,連同雞扒食又多咗層次嘅味道👍🏻-椰香南洋燒麵包🍞
砂煲老鼠粉🍲 - HKD 88
砂煲老鼠粉

蛋黃奶油勁量雞扒椰漿飯

椰香南洋燒麵包🍞 - HKD 34
嚟之前聽朋友話一定要試下依度嘅椰香南洋燒麵包🍞, 二話不說即刻叫個試下先!烘過嘅黑色麵包中間夾住牛油咖咉醬🧈,聞落已經令人食欲大增呀🤤,食落個表面有少少脆,內裡芳香鬆軟,多種層次嘅口感係一啖內就食到,依個組合的確係好正好吸引😍,食完真係有種滿足感😊 (❤️溫馨提示:趁熱食會更加好食呀!)
椰香南洋燒麵包

馬來西亞拉茶☕️ (熱) - HKD 18
食馬來菜緊係唔少得馬來西亞拉茶☕️啦,嚟到個份量比其他鋪頭嘅大杯少少😆,茶味芳香濃郁,同牛奶🥛混合出順滑口感,唔會太甜,用嚟中和油膩一流!
馬來西亞拉茶

整體嚟講今餐都相當滿意,一般香港食外國菜個價錢都有返咁上下貴😆,但依間餐廳價錢相當平民,份量俾足之餘味道仲相當唔錯,性價比好高👍🏻,而且服務都唔錯,落完單好快上菜,豐富嘅餐牌展示到馬拉🇲🇾獨有嘅飲食文化,而裝修整體好有懷舊南洋風嘅感覺,鍾意懷舊又想試下馬來菜嘅朋友千祈唔好錯過呀!😙

2023-10-20
$141.5 (晚餐)
砂煲老鼠粉
蛋黃奶油勁量雞扒椰漿飯
椰香南洋燒麵包
馬來西亞拉茶
  • 馬來亞拉茶
2023-10-26 23 瀏覽
🌻|娘惹咖哩雞 (+參巴椰漿飯)|HKD 46娘惹咖哩雞搭配參巴椰漿飯,是一道香辣濃郁的傳統娘惹料理。這道菜的雞肉經過咖哩醬的炒煮,更能吸收濃郁的香料和香氣,讓肉質更加軟嫩多汁。咖哩醬料的香辣口味,絕對可以滿足喜歡辣味的人。而椰漿飯則是這道菜的最佳搭配。椰漿飯的飯粒蓬鬆且濕潤,搭配咖哩醬料的辣味,能夠中和辣度,也能使整道菜更加順口。椰漿的香氣還能讓整道菜更加濃郁,吃起來更加美味。這道菜的製作非常簡單。首先,將雞肉切塊並用咖哩醬醃製。然後,將雞肉炒至變色,再加入咖哩醬料炒煮。最後,將椰漿飯煮熟後,和咖哩雞混合在一起,拌勻即可。這道娘惹咖哩雞搭配參巴椰漿飯,不僅可以口感豐富,還能帶給你一種獨特的香辣口味。無論是平日的家常菜,還是節日的宴客佳餚,都非常適合。只要準備好食材和調料,稍加烹飪,就能輕鬆做出這道美味的娘惹菜餚。快來試試看吧!餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

🌻|娘惹咖哩雞 (+參巴椰漿飯)|HKD 46

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾

大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
這間馬來西亞餐廳以南洋70年代的裝修風格,推門入去就好似進入咗另一個時空一樣,懷舊南洋風味十足,簡單舒適又整潔🔮怡保芽菜雞黃薑飯特登加$6叫咗雞髀位,雞肉十分嫩滑,連雞皮位也是嫩彈牙的,雞味十足,蘸一下自家製的乾蔥辣豉油,更加提味;米飯以雞湯,黃薑和香茅等來煲煮,色澤均勻,入口甘香🔮椰香咖央多士加半熟蛋這道菜可以話係地道的南洋國民早餐,烘底多士裏面夾住牛油和咖央醬,南洋的獨特食法就是配以一個半生熟蛋來食,將蛋黃打勻,多士食時蘸一下蛋黃,看似簡單的多士,味道和口感很有層次,多士烘到肥卜卜,入口香脆,繼而是軟綿綿的牛油和咖央醬,鹹甜鹹甜的味道互相平衡,仲微微有一種蛋香,超正呀!🔮我知你啦薄餅 (半份)薄餅伴隨的有兩款咖喱汁,一款是蛋黃奶油咖喱,味道偏甜,而另一款的是印度香料咖喱,味道偏辣和惹味,我就比較喜歡後者啦。🔮馬來沙嗲串燒 自家調配的沙嗲醬,味道偏甜,不過辣味是會後來居上的舌頭中滲出來,味道獨特又惹味,而且沙嗲醬有不少的花生粒,增加口感。我哋揀咗牛豬雞各一串:牛肉質地有點兒Overcooked,不過牛味依然十足;以雞腿肉做烤串,肉質嫩滑Juicy,而且醃味十足,其實唔蘸醬都已經好夠味

🔮怡保芽菜雞黃薑飯

🔮椰香咖央多士加半熟蛋

🔮我知你啦薄餅 (半份)

🔮馬來沙嗲串燒
我哋揀咗牛豬雞各一串:牛肉質地有點兒Overcooked,不過牛味依然十足;以雞腿肉做烤串,肉質嫩滑Juicy,而且醃味十足,其實唔蘸醬都已經好夠味道;豬肉串食落有驚喜,燒烤的火候剛剛好,入口肉質軟腍,有肉汁得來又惹味👍

🔮娘惹喇沙滲滲麵
食馬來西亞嘢又點可以唔叫喇沙呢. 整碗分量十足,配料亦相當豐富, 有蝦,蜆,豆卜,魚片,和大量青菜,整碗喇沙的確視覺上色彩繽紛,頓時食慾增加,先來一啖湯,濃香的椰奶味,先甜後微辣,又有蝦鮮味,確實不錯呢!

🔮峇拉煎雞配三巴椰漿飯
我對於馬來西亞嘅椰漿飯,確實情有獨鍾,見到青BB嘅椰漿飯就會好開心😀 入口有微微的夜香味不至於很濃郁,不過這樣配上香辣的叁巴醬甜甜辣辣,更香口;雞件外皮煎炸得十分酥脆,肉質軟軟又有肉汁,旁邊還有烚蛋,花生,魚乾仔作配料,這份Nasi Lemak的份量真的不少啊

🔮冬瓜龍眼茶
食完咁多香口嘢,當然要來個冬瓜龍眼茶清清甜甜,下下火啦!

🔮馬來西亞拉茶
偏甜了點,不過茶味濃郁入口十分順滑

餐廳的下午茶餐確實真的很實惠,份量十足之餘,套餐連飲品都係幾十蚊,就可以食到一些地球的馬來西亞風味,都說大角咀成日都臥虎藏龍㗎啦
我知你啦薄餅
椰香咖央多士加半熟蛋
峇拉煎雞配三巴椰漿飯
我知你啦薄餅
椰香咖央多士加半熟蛋
峇拉煎雞配三巴椰漿飯
  • 冬瓜龍眼茶
2023-10-08 44 瀏覽
哩間大角咀馬拉餐室招牌有d熟口熟面,見到就好想食咖央多,仲有我最愛既任添肉骨茶😋有套餐供應。南洋燒麵包必點☑️既然都係邪惡,索性加埋鮮牛油🧈外脆內軟,咖央同牛油入口即溶,極致美味😈一字骨肉骨茶用沙鍋熱住,馬拉口味藥材味濃,一字骨炆煮得算腍亦入味,一定要點埋佢既黑醬油mix辣椒🌶️怡保芽菜雞+黄油飯無骨雞啖啖肉幾嫩滑,皮位連住薄薄脂肪。怡保芽菜比平時食既芽菜爽脆多汁。娘惹叻沙D料多到睇唔到d麵,蝦🦐魚片,滷蛋加埋個大麵底,份量好大🤣湯底濃稠微辣帶點椰香味。冬瓜龍眼茶清甜滋潤,仲有美祿恐龍🦕面頭勁多粉先正😋

有套餐供應。

怡保芽菜雞+黄油飯

娘惹叻沙

冬瓜龍眼茶清甜滋潤,仲有美祿恐龍🦕面頭勁多粉先正😋

老友搬屋搬咗去大角咀 過去搵佢食飯唔行唔知原來大角咀咁民生咁多餐廳!就睇門面 贏曬成條街啦 最吸晴係佢🍽️細滲 ($88)肉骨茶佢有好多配料選擇 可以淨係要一字骨 可以淨係豬肚 價錢因應選擇而定 細滲就係咩都有D肉骨茶係正宗嘅馬來西亞肉骨茶 湯色較濃味道偏重藥材味 而且肉骨茶係免費添飲👍🏻我飲咗3碗🤭🍽️炸饅頭 ($22)係我鐘意嘅炸饅頭🤩又係我嘅童年回憶見到有一定叫返份 普通嘢都可以好好味😋🍽️秘醬炒椰菜 ($58)呢個味道唔會好似泰國炒菜咁重味道 清清地 炒得亦唔會太乾+20可以轉炒椰菜苗 應該要試呢個唔係度度都有椰菜苗! 🍽️馬來辣椒板面 ($58)幾大碗 有D肉碎、辣椒、花生、溫泉蛋撈埋食夠曬味 辣椒唔會太勁食唔到🍹桔仔話梅水 ($25)🍹冬瓜龍眼茶 ($25)我見隔離檯叫咗杯凍檸茶 我見個茶底都好濃 超級大杯!原來+$10可以升級雙倍份量呢餐TOTAL食咗$276呢個價錢真係好親民抵食!
老友搬屋搬咗去大角咀 過去搵佢食飯
唔行唔知原來大角咀咁民生咁多餐廳!
就睇門面 贏曬成條街啦 最吸晴係佢

🍽️細滲 ($88)
肉骨茶佢有好多配料選擇 可以淨係要一字骨 可以淨係豬肚
價錢因應選擇而定 細滲就係咩都有D
肉骨茶係正宗嘅馬來西亞肉骨茶 湯色較濃味道偏重藥材味
而且肉骨茶係免費添飲👍🏻我飲咗3碗🤭
細滲

🍽️炸饅頭 ($22)
係我鐘意嘅炸饅頭🤩又係我嘅童年回憶
見到有一定叫返份 普通嘢都可以好好味😋
炸饅頭

🍽️秘醬炒椰菜 ($58)
呢個味道唔會好似泰國炒菜咁重味道
清清地 炒得亦唔會太乾
+20可以轉炒椰菜苗 應該要試呢個唔係度度都有椰菜苗!

🍽️馬來辣椒板面 ($58)
幾大碗 有D肉碎、辣椒、花生、溫泉蛋
撈埋食夠曬味 辣椒唔會太勁食唔到

🍹桔仔話梅水 ($25)
🍹冬瓜龍眼茶 ($25)

呢餐TOTAL食咗$276
呢個價錢真係好親民抵食!
2023-09-21
細滲
炸饅頭
2023-09-26 33 瀏覽
喺附近有好多食肆,我就特登揀咗呢間食晏,因為香港好少食到比較正宗嘅馬來嘢,果然呢冇令我失望!我點咗碗福建蝦麵,裏面除咗有蝦,仲有魚蛋啦,魚片啦,有一嚿燒肉啦,芽菜啦,比我想像中多咗好多嘢!價錢又實惠個湯又好飲!It’s a very good place for Malaysian food, I was wondering what they call mice rice noodles 老鼠粉😅😅. You may try it on your own.I like the fujian noodles with shrimp soup!The soup taste really good, besides the shrimp there are some other stuff like fishball, fishcake. I like it because there are a lot of different varieties.

福建蝦麵
2023-09-18
福建蝦麵
2023-09-23 43 瀏覽
想飲d湯水滋補下,見到大角咀附近有肉骨茶而且d評語都唔差,堂食仲可以添飲添不過實在太忙,唯有用外賣平台叫啦,有免運費同堂食差唔多價錢,都ok我見佢有分大滲,細滲 仲有唔同骨揀我今叫左有特價既一字骨$70 連飲品同飯麥金的肉骨茶使用甘草、當歸、桂皮、玉竹、黨参、川芎、杞子及紅棗等多種中藥材熬製多時而成,用心熬製而且配料十足,非坊間一般肉骨茶的簡單工序可比。見到都幾多藥材咁 一打開都幾重藥材味呀,飲落去飲到肉同藥材既香味 甘而不苦一字骨都容易食,有5-6條骨 飲完暖笠笠有機會要再去堂食幫襯下麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖
想飲d湯水滋補下,見到大角咀附近有肉骨茶
而且d評語都唔差,堂食仲可以添飲添
我見佢有分大滲,細滲 仲有唔同骨揀
我今叫左有特價既一字骨$70 連飲品同飯

一字骨都容易食,有5-6條骨 飲完暖笠笠
有機會要再去堂食幫襯下

麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)
外賣送餐