2024-01-04 638 瀏覽
久違了香港冬天,突然間好想飲一口熱騰騰的肉骨茶,當然要去大角咀最強馬來茶室食返餐,裝修格調同馬來西亞常見的茶室好相似,幾有懷舊情懷每次佢一定會點佢哋嘅肉骨茶,無限添飲一定夠喉,馬來西亞式肉骨茶湯底顏色較深,入口甘香藥材味唔會太濃,用上十多種香料煲3至4小時,並跟隨古法加入多種食材,飲完覺得好暖胃,我們只有兩個人,所以點了價錢相宜的細滲($88),肉夠淋份量好足夠椰香南洋燒麵包($34)每一次就算幾飽都會點,甜甜地的燒麵包,外脆內軟加埋塊牛油真係幾好食蛋黃奶油勁量雞扒出前一丁($68)其實除咗平時常見的馬來小食,呢一款撈丁都好推介,蛋黃醬汁有少少似馬來咖喱風味不過唔辣,但係比較creamy,加上煎香的燒雞扒和出前一丁,食完好滿足-羅漢果菊花茶-檸檬薏米水飲品選擇,除咗美祿恐龍之外,特別揀咗比較健康嘅檸檬薏米水同埋羅漢果菊花茶,兩款都係唔會太甜,好啱食咗邪惡嘢平衡返—————————————————麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogg

椰香南洋燒麵包($34)

蛋黃奶油勁量雞扒出前一丁($68)

-羅漢果菊花茶
-檸檬薏米水

—————————————————

麥金.麥金馬來西亞特式茶啡室 (大角咀)
大角咀大全街6-20號大富樓地下A2B號舖

—————————————————

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkiger #麥金麥金 #馬來菜 #大角咀美食
  • 椰香南洋燒麵包
  • 細滲