2022-09-01 209 瀏覽
芳華絕代係太子嘅良心泰國菜,以霓虹光管作裝飾,十分型格!幫襯仲可以玩幸運輪盤,贏取贈券於下次使用,正!泰式生蝦刺身(8隻)$88醬汁帶甜,夾埋生蒜片同埋辣椒同吃,味蕾得到充分嘅刺激,放大咗生蝦嘅鮮甜!芳華絕代二人餐 $338套餐包括2主食、小食拼盤、冬蔭功湯同埋飲品,份量豐富,而且上菜效率極高,好快就擺到成枱都係嘢食!正宗冬蔭功湯一碗集齊香、辣、酸、鮮、爽,作為頭炮相當不錯!小食拼盤炸物四拼有雞翼、春卷、雞棗、同埋蝦餅,配無敵嘅泰式甜辣醬,真係好惹味!泰式菠蘿炒飯炒得幾香口,仲有大量嘅雞肉、肉鬆、泰式臘腸等提升口感同埋層次!泰式去⻣海南雞去骨海南雞方法食用,雞皮夠滑!蜜糖西柚梳打 +$10荔枝菠蘿梳打 +$10特飲都只係+$10一杯,抵玩!

泰式生蝦刺身(8隻)$88

芳華絕代二人餐 $338

正宗冬蔭功湯
一碗集齊香、辣、酸、鮮、爽,作為頭炮相當不錯!

泰式菠蘿炒飯

泰式去⻣海南雞
去骨海南雞方法食用,雞皮夠滑!

蜜糖西柚梳打 +$10
荔枝菠蘿梳打 +$10
特飲都只係+$10一杯,抵玩!
2022-08-29 167 瀏覽
在缽蘭街和界限街交界位,有四個非常吸引的大字,芳華絕代,原來是家泰式餐廳。兩個絕代芳華的女人,走進芳華絕代,餐廳用全落地玻璃窗,讓人一目了然,明亮通透。👍掃碼點菜,絕代女人選的是芳美華麗的菜。😘芳華頭盤 泰式豬頸肉沙律青紅紫綠的沙律,配香辣檸檬汁,芳酸甜辣,味蕾完全打開,盡情享受爽脆的紫洋蔥和幾種香菜的美味。芳華主菜 黃咖哩炒酥脆軟殼蟹配香酥餅香軟滑糯的泰式黃咖哩,裹著新鮮的軟殼蟹,鮮味極了,配上香酥餅也是一絕。芳華主菜 泰式炒椰菜苗一大碟青綠油亮的椰菜苗,用蒜加辣椒,炒得香香脆脆,椰菜的香味讓人感覺到清新的氣息。絕代甜品 芒果糯米飯雪白的糯米飯,鮮黃色的大芒果 切成大塊,灑上綠豆米 ,中間是香滑的奶漿,真是絕代的芳華,厚厚的芒果肉,食過齒頰留香,美不勝收。
掃碼點菜,絕代女人選的是芳美華麗的菜。😘
芳華頭盤 泰式豬頸肉沙律
芳華主菜 黃咖哩炒酥脆軟殼蟹配香酥餅
芳華主菜 泰式炒椰菜苗
絕代甜品 芒果糯米飯

• 芒果糯米飯
2022-08-28 109 瀏覽
今日同朋友去太子買嘢 經過見到呢一間餐廳裝修好特別 外牆掛咗好多霓虹燈 就決定入去試吓 發現呢間餐廳空間好闊落 有兩層 餐廳嘅中間有條樓梯上去2樓 樓梯旁邊掛滿左一條條五顏六色嘅光管 好啱打咭🤩🤩🤩我哋見到二人套餐嘅價錢非常吸引就叫咗二人套餐小食拼盤(L)小食拼盤有蝦餅 雞翼 春卷同魚餅 雞翼炸得好香脆 蝦餅嘅肉都好彈牙☺️☺️2x 細冬陰公湯 (S) 少辣冬陰功湯可以揀辣度 好貼心😃😃鹽燒烏頭魚(6pm後供應)+$38.0好大條 又新鮮 啲骨唔算多 魚肉都好滑😄😄火車頭炒飯即係豬頸肉炒飯 好惹味 炒得好乾身😆😆伯爵奶茶(只供應熱飲)+$8.美祿恐龍 +$12.0 少冰最後我哋叫咗個香酥餅 配埋煉奶好好食👍🏻👍🏻香酥餅 配煉奶 $68
我哋見到二人套餐嘅價錢非常吸引就叫咗
鹽燒烏頭魚(6pm後供應)+$38.0
好大條 又新鮮 啲骨唔算多 魚肉都好滑😄😄
火車頭炒飯
即係豬頸肉炒飯 好惹味 炒得好乾身😆😆
伯爵奶茶(只供應熱飲)+$8.
美祿恐龍 +$12.0 少冰
最後我哋叫咗個香酥餅 配埋煉奶好好食👍🏻👍🏻
香酥餅 配煉奶 $68
芳華絕代💕|太子 值得一試的 型格泰國菜☺️|🤣今日心郁郁想去食泰國菜,於是就嚟咗位於太子嘅芳華絕代。平時行過去食餃子都會見到呢間餐廳喺轉角位,外面好型格,有好多霓虹燈😍,完全唔覺得係食泰國菜嘅地方😂餐牌選擇都非常之多,仲有二人餐揀,諗唔到食咩嘅朋友就可以揀返個二人餐食🍢泰式串燒拼盤 $108呢款串燒拼盤入面,有牛肉,豬肉,雞肉各兩串。再配上有沙嗲汁。個人比較鍾意雞肉串燒,肉質好軟淋☺️,一啲都唔鞋口,配上佢哋嘅沙嗲醬,真係一流。佢哋嘅沙嗲醬用料十足,入邊有好多唔同嘅配料例如花生,所以佢個醬真係好香☺️🦀蛋醬黃咖喱醬炒酥脆軟殼蟹 配香酥餅 $128青咖喱,黃咖喱嗰啲就聽得到啦,蛋醬黃咖喱就真係未聽過。基本上應該就係黃咖哩做底,再配上滑嘟嘟ge滑蛋,所以香味同口感都好好😝。軟殼蟹都非常之好食,份量十足。配上香酥餅就真係非常之夾,但係都係忍唔住想叫一碗飯來配埋啲咖喱汁一齊食😵‍💫。呢個咖喱真係非常之惹味,只係好少好少嘅辣度,配上甜甜地嘅餘韻,好味呀~🍍海鮮菠蘿炒飯 $98每次食泰國菜我都會必叫海鮮菠蘿炒飯,佢個炒飯炒得好夠乾身,聞落仲有菠蘿味同海鮮味。海鮮方面有好彈牙嘅蝦,魷魚,真係幾正。下次食
芳華絕代💕
|太子 值得一試的 型格泰國菜☺️|

🍢泰式串燒拼盤 $108

🦀蛋醬黃咖喱醬炒酥脆軟殼蟹 配香酥餅 $128

🍍海鮮菠蘿炒飯 $98
每次食泰國菜我都會必叫海鮮菠蘿炒飯,佢個炒飯炒得好夠乾身,聞落仲有菠蘿味同海鮮味。海鮮方面有好彈牙嘅蝦,魷魚,真係幾正。下次食我都會再嗌返呢個菠蘿炒飯。呢個炒飯食落好開胃,要我自己食晒一碟都得😂😂

🥭芒果糯米飯 $78
最後冇理由唔試吓芒果糯米飯㗎,芒果真係十分之甜,仲非常Juicy。糯米飯煮得啱啱好, 本身糯米香都好足。暖暖地既糯米飯配上椰汁再配上香甜芒果,兩個字,好味!不過份量再多d就會開心d😂

🫣環境都幾chill, 成間餐廳都好有打卡位,食物質素又幾好,仲可以有酒飲添,無論係約會定係普通聚會都適合👍🏻

2022-08-23 115 瀏覽
之前都有同朋友黎食過,今次行街經開呢頭,發現有新野,一於食距啦。環境:裝修依然都系甘有feel,打卡位甚多。兩層高,工業風,加埋大大霓虹燈,唔知仲以為出去wet。整體環境乾淨企理,坐低都十分闊落。可以掃code自己落單,方便快捷,當然都有menu睇。食物:冬陰功湯好足料,酸酸甜甜,少少辣勁開胃啊。泰式鳳爪沙律好大一份,鳳爪酸辣爽口,味道啱啱好,配菜沙律十分新鮮爽脆。小食拼盤都相當大份,蝦餅外脆內嫩,蝦肉彈牙。素菜春捲好鬆脆,食落十分香口。無骨海南雞,夠滑溜,又唔肥,絕對唔會失望!加埋靈魂醬汁,飯都扒多兩啖。鳳梨炒飯好有特色,提子幹?真系第一次食。用料好足,口感相當豐富,味道都唔錯。珍多冰椰香味十足,加埋椰果?口感好豐富。但個人覺得稍微偏甜。荔枝鳳梨梳打,少甜就啱啱好。噢!距地做緊promo,仲可以玩轉盤遊戲抽現金券或小食添。

食物:冬陰功湯好足料,酸酸甜甜,少少辣勁開胃啊。

荔枝鳳梨梳打,少甜就啱啱好。

噢!距地做緊promo,仲可以玩轉盤遊戲抽現金券或小食添。
2022-08-22 105 瀏覽
今晚約左朋友喺芳華絕代食晚餐,食完之後我地一置好評!價錢唔貴,食物好味,尤其係鹽燒烏頭魚,地方比九龍城既泰國餐廳乾淨寬敞。平日都咁多人食就知佢咩料啦!🤣我地叫左個二人套餐 $3381.小食拼盤雖然係炸物,但唔會好油膩!蝦餅彈牙、雞卷丸惹味、素菜春卷香脆、雞翼滋味😋 2.細冬蔭公湯2碗 一碗少辣,一碗多辣,好足料夠味! 3.鹽燒烏頭魚 +$38好大條!層皮好脆,但肉非常嫩,無泥味,點埋個醬仲錦上添花添! 4.馬沙文咖哩 (牛腩) 配飯咖哩好惹味,送飯食一流!牛腩都夠冧,易咬不痴牙! 5.芒果糯米飯+$58芒果夠甜,糯米飯暖暖地咁,淋上椰奶之後令人食唔停口😋6.西米糕布甸 +$10/件布甸好滑,甜度適中,作為呢餐完美既結束☺️ 7.跟餐送2杯飲品,要左梳打水☺️!呢餐真係好滿足👍🏻👍🏻
今晚約左朋友喺芳華絕代食晚餐,食完之後我地一置好評!
平日都咁多人食就知佢咩料啦!🤣

我地叫左個二人套餐 $338
1.小食拼盤
雖然係炸物,但唔會好油膩!
蝦餅彈牙、雞卷丸惹味、素菜春卷香脆、雞翼滋味😋

2.細冬蔭公湯2碗
一碗少辣,一碗多辣,好足料夠味!

3.鹽燒烏頭魚 +$38

4.馬沙文咖哩 (牛腩) 配飯
咖哩好惹味,送飯食一流!
牛腩都夠冧,易咬不痴牙!

5.芒果糯米飯+$58
芒果夠甜,糯米飯暖暖地咁,淋上椰奶之後令人食唔停口😋

6.西米糕布甸 +$10/件
布甸好滑,甜度適中,作為呢餐完美既結束☺️

7.跟餐送2杯飲品,要左梳打水☺️!

呢餐真係好滿足👍🏻👍🏻
2022-08-22
  • 鹽燒烏頭魚
2022-08-21 86 瀏覽
平時經過太子呢間餐廳啲霓虹燈都幾吸引,今次去到發現原來地方都幾大,樓高兩層,座位好寬敞二人餐只係$338,都幾抵食,唔使諗即刻要呢個🤣懶人之選小食拼盤 有雞翼、春卷、蝦餅等,擺盤好靚,香口嘢好啱年青人食冬蔭公湯 冬陰功湯都幾大碗,而且都幾辣,好惹味鹽燒烏頭魚(+$38)條烏頭好大條,而且裏面釀咗好多香料,肉質多汁嫩滑,加埋嗰醬汁酸酸甜甜,好好味,好值得加錢叫泰式鮮蝦炒金邊粉有四隻大蝦🍤,係正正常常嘅炒金邊粉,不過個人覺得乾身少少會更好西米糕布甸 (1件)布甸奶味都幾香,呢個價錢算OK另外二人餐包兩杯嘢飲,仲可以揀啲特色飲品叫左烏龍玫瑰🌹同橙汁,都唔錯的生蝦刺身($88)我好鍾意食泰式生蝦,所以另外加咗個刺身🤣🤣食泰國嘢識食一定要嗌架!餐廳仲推出左幸運輪抽獎,食滿每$150就可轉一次,可以換到一啲現金券同小食,幾有趣

二人餐只係$338,都幾抵食,唔使諗即刻要呢個🤣懶人之選

小食拼盤
有雞翼、春卷、蝦餅等,擺盤好靚,香口嘢好啱年青人食

冬蔭公湯
冬陰功湯都幾大碗,而且都幾辣,好惹味

鹽燒烏頭魚(+$38)

泰式鮮蝦炒金邊粉

西米糕布甸 (1件)
布甸奶味都幾香,呢個價錢算OK

生蝦刺身($88)

2022-08-20 94 瀏覽
同個friend係界限街依間芳華絕代食泰國嘢!餐廳有兩層,霓虹燈光下開餐心情似彩虹咁靚🌈沙律、小食、串燒、泰國特色、甜品,選擇困難症又發作啦,吾知點揀添😂😂两個人叫咗一人套餐、炒菜、青咖喱配香酥餅同甜品套餐包一飲品一拼盆同主食,我哋以優惠價$10轉珍多冰,再以正價加多杯。杯飲品椰香味够,又多綠色粉條。若果甜度可改,就更加好啦😝!小食拼盆有蝦餅、雞卷丸、素菜春卷同雞翼,全部即做即上檯,新鮮香口。九款主食中選一個,我哋揀咗泰式鮮蝦炒金邊粉。雞蛋、蝦仁、芽菜、韭菜等多種配料炒既金邊粉够乾身,撈埋辣椒粉、花生粒同青檸汁,酸酸甜甜,幾開胃!泰式炒通菜(少辣)通菜炒得碧綠,好香蒜蓉味,少少辣,好惹味!青咖喱配香酥餅青咖喱汁有椰香味,豬頸肉好腍,香酥餅吾油膩,就咁食都好味。用來點咖喱汁係perfect match.本來想試下啲咁有特色嘅甜品,可惜……芒果糯米飯糯米飯軟糯又暖暖地,加上椰漿,好正!芒果好清香鮮甜!今次食吾到特色甜品,下次早啲再來食過先!
同個friend係界限街依間芳華絕代食泰國嘢!
餐廳有兩層,霓虹燈光下開餐心情似彩虹咁靚🌈
两個人叫咗一人套餐、炒菜、青咖喱配香酥餅同甜品

泰式炒通菜(少辣)
通菜炒得碧綠,好香蒜蓉味,少少辣,好惹味!

青咖喱配香酥餅

本來想試下啲咁有特色嘅甜品,可惜……
芒果糯米飯
糯米飯軟糯又暖暖地,加上椰漿,好正!芒果好清香鮮甜!

今次食吾到特色甜品,下次早啲再來食過先!
2022-08-19 78 瀏覽
太子雖然唔係大旺區 不過都有好多美食見呢間芳華絕代食泰國野樓高兩層 都唔少人 就去試下 泰式炒椰菜苗食泰國野先有既椰菜苗 次次都會點 椰菜苗新鮮 食落唔會靭泰式海南雞海南雞一定要滑 好彩黎到冇失望 配埋海南雞醬 清清地已經好好味 豬肉碎生菜包食泰國野必點 貪佢又有肉又有菜 叫左小辣 本新帶小小清新既酸味 包埋生菜好惹味 泰式串燒拼盤牛肉串、雞肉串、豬肉串 (各2件)黎到熱辣辣既時候緊即刻食全部都好嫩口 唔會靭最後食泰國野點少得芒果糯米飯 佢個糯米飯黎到熱熱地 配埋椰槳 同埋好甜既芒果 好快已經秒清 叫多個都應該食得落😝呢到啤酒買一送一 Happy friday 同朋友食晚飯同chill 下岩晒呀
太子雖然唔係大旺區

貪佢又有肉又有菜
叫左小辣 本新帶小小清新既酸味
包埋生菜好惹味

泰式串燒拼盤
牛肉串、雞肉串、豬肉串 (各2件)
黎到熱辣辣既時候緊即刻食

呢到啤酒買一送一
Happy friday 同朋友
食晚飯同chill 下岩晒呀
2022-08-17 89 瀏覽
原本唔知呢度有一間泰國菜 佢哋應該啱啱裝咗燈飾 💡 真係好搶眼 好靚 😍 寫咗啲泰文 我估應該係食物名橫掂又未食嘢 有幾想食泰國菜 不如入去試吓啦。環境好特別 有啲似酒吧 有啲似餐廳 有啲似咖啡店。環境好舒適!😎午餐有好多選擇 但係我見到一個我未食過 叫做 「脆肉芥蘭飯」10分驚喜 真係好好食 好香 啲鹹豬肉好趣好香 好似喺泰國食咁 可以加錢加多碗冬陰功湯 味道好濃郁 又唔算太辣 好友標準!👍🏼除咗正宗泰國菜之外,佢哋仲有好特別嘅甜品。但係今次冇辦法食得到 已經太飽 😓 下次一定約埋成班朋友過嚟食飯 我好想試佢哋嘅 「甜到入心。河粉」好期待唔知咩味 🤣 食完仲有得抽獎 大獎有$1000現金券 好吸引 😍 最細獎係泰國空氣一包 🤣🤣🤣 真係唔知咩嚟呢 🤔 呢間嘢好有諗頭

除咗正宗泰國菜之外,佢哋仲有好特別嘅甜品

2022-08-17
2022-08-17 60 瀏覽
最近喺ig見到有朋友去食泰國嘢,睇相覺得啲嘢食好正,打聽之後發現原來係呢間芳華絕代。餐廳位於太子,地鐵站行過去約5分鐘,交通尚算方便,我哋6點左右去到,餐廳客人都唔算超多,加上佢樓高兩層,所以唔洗等就有入,但食到7點左右就陸續多人,如果7點之後食建議book咗位先。餐廳門口擺放左一啲打卡道具同轉盤,相信係比客人打卡同玩遊戲,啱晒一大班人嚟聚會嘅時候用。我哋叫咗一份雞肉串燒,小食拼盤(炸蝦餅 春卷丸 蔬菜春卷 單骨雞翼),豬肉碎生菜包,泰式鮮蝦炒金邊粉同蛋醬黃咖喱醬炒酥脆軟殼蟹香酥餅,啲食物全部都好好味,完全無可挑剔👍🏻👍🏻絕對會再返去食!最後,我們2個人埋單都只係5百蚊左右,以咁咁嘅味道嚟講係值嘅!

2022-08-14 111 瀏覽
今日在太子同朋友食飯,發現呢間樓高兩層的餐廳好多人排隊,於是我哋決定試吓佢!估唔到呢間餐廳在內街,都會咁受歡迎😆😆入到去,佢嘅裝修偏向工業風,而且有好多霓虹燈做裝飾,非常適合打卡😍😍最估唔到佢主打係泰國嘢!岩晒我地!好彩佢樓高兩層,等咗一陣就可以入座了!佢有二人餐同一人餐揀,價錢非常實惠! 我地叫左一人餐,$138,內有:主食:火車頭炒飯入面有勁大片的豬頸肉,豬頸肉是烤完再拎去炒,肉質柔軟,另外炒飯很有鑊氣!小食拼盤 (細)以為只有兩三款小食,點知原來係有五樣小食!真係勁抵食! 仲要係即叫即炸!!配上泰式甜辣醬,真係超勁好食!飲品:凍檸茶 (正常發揮)跟餐加$28 有甜品"盆栽"一份!正價本身要$68 的!!呢個盆栽真係不得了!佢同普通盆栽一樣size,佢嘅匙羹係一個鏟的形狀,入面係朱古力味的木糠布甸,木糠係Oreo碎,勁好食!而且份量好多,適合同朋友分享!我哋另外叫咗泰式炒通菜,咖喱軟殼蟹,仲有豬肉串燒!埋單都係4百幾蚊!😍😍勁平! 兩個都食到勁飽!一定會再黎!

佢有二人餐同一人餐揀,價錢非常實惠!

我地叫左一人餐,$138,內有:
主食:火車頭炒飯

小食拼盤 (細)

飲品:凍檸茶 (正常發揮)

跟餐加$28 有甜品"盆栽"一份!正價本身要$68 的!!

2022-08-12 105 瀏覽
呢排搬左去太子短住 今日喺附近搵下有咩好食呢排都熱熱地就食下泰菜啦生蝦刺身去得食泰菜 呢味餸可以話係必點 加埋啲汁微辣帶酸 作為醒胃前菜就最啱不過啦泰式蝦餅蝦餅較薄 炸得脆身唔油膩泰式炒通菜記得個時仲有得飛 去得泰國就必定day day morning glory一上枱就聞到好香 鑊氣好夠👍🏻黃咖哩炒酥脆軟殼蟹配香酥餅黃咖哩加埋啲蛋花夠哂香 咖哩汁唔會話稀冷冷 點軟殼蟹食夠哂掛汁 而且切成細件 方便進食 最怕大大嚿又好難咬開大大啖咖哩汁加蛋花 再配埋香酥餅食就真係正😆芒果糯米飯糯米飯好好食 煙煙靭靭 熱辣辣椰香味又濃原來而家有個抽獎活動 滿150蚊就可以轉一次幸運輪抽獎 轉到20蚊現金券 爭少少就可以有1000蚊啦🥲
呢排搬左去太子短住 今日喺附近搵下有咩好食

糯米飯好好食 煙煙靭靭 熱辣辣椰香味又濃

原來而家有個抽獎活動 滿150蚊就可以轉一次幸運輪抽獎
轉到20蚊現金券 爭少少就可以有1000蚊啦🥲
2022-08-10 101 瀏覽
食泰菜唔一定要去九龍城搵,太子必試,空前絕後,芳華絕代👍🏻用芳華絕代作為餐廳名稱,當然有相當斤兩! 餐廳裝修用上工業風格加上內外都有霓虹光管字燈,未入去已經有幾位朋友打卡中!食物方面今次叫咗一份二人餐,有海南雞,泰式金邊粉同小食拼盤,另包括飲品兩杯(啤酒需另加費用)同冬蔭公兩碗。冬蔭公份量剛好可選辣度,帶小酸辣。海南雞好大份而且雞味好濃,雞脾位置亦都好滑!小食拼盤包括亦好岀色,有四款泰式小食特別係蝦餅,好鬆軟香口,送啤酒一流! 泰式金邊粉濕乾適中好足料,風味十足!最後加左一份泰多士,估唔到咁大份!主要有奇異果,芒果醬同雪糕再用脆口多士盒包住,又睇得又食得!重點啤酒全日$58 買一送一,過黎飲酒都好抵🤭🤭最後千祈千祈唔好唔記得,食滿$150係可以抽獎包括現金券同埋食物記得唔好錯過!

重點啤酒全日$58 買一送一,過黎飲酒都好抵🤭🤭

2022-08-08
2022-08-08 124 瀏覽
朋友約左呢到食飯,睇OpenRice comment 無抱好大期望,無期望反而覺得唔錯!😂霓虹燈係呢到既signature我地點左2人餐再加多個菜,定價幾親民。冬陰功個人一般芫荽,酸酸地當開胃小菜😂。海南雞份量唔細,味道正常,雞肉唔夠滑,但呢個價錢可接受。小食拼盤蝦餅同雞翼比較出色!蝦醬炒飯好大碟,幾香蝦醬味,仲有好多扎肉粒同臘腸。泰式炒通菜幾香,可以再辣啲。美祿恐龍唔錯!一啲都唔吝嗇美祿粉。唔想加幾十蚊食甜品,叫左個$12既西米布甸,出奇地好食,其實係奶凍+西米,應該係低糖😂,食落無咁邪惡。食滿$150可以玩一次幸運輪抽獎,爭d🤏🏻就拎到$300現金卷🫣,以為真係會有包空氣😂,原來係乜都無🥲,又幾搞笑既!

霓虹燈係呢到既signature

我地點左2人餐再加多個菜,定價幾親民。

冬陰功
個人一般芫荽,酸酸地當開胃小菜😂。

海南雞
份量唔細,味道正常,雞肉唔夠滑,但呢個價錢可接受。

小食拼盤
蝦餅同雞翼比較出色!

蝦醬炒飯
好大碟,幾香蝦醬味,仲有好多扎肉粒同臘腸。

泰式炒通菜
幾香,可以再辣啲。

美祿恐龍唔錯!一啲都唔吝嗇美祿粉。

• 西米布甸
  • 美祿恐龍