2022-08-07 115 瀏覽
午餐叫左個泰式船河$68,份量少,暖嘅😡。與此同時見個餐牌上面個芒果糯米飯$78好似唔錯,叫左個食,但等左30分鐘都未有,同侍應講,原來漏單,再等10分鐘先再上,一上枱…….. 嘩!衰過百佳買果啲,真實情況同餐牌啲圖完全唔一樣,可惜實在太餓冇影相就食咗,當然冇圖冇真相,但唔緊要,我建議你哋去親身試吓。本來想當面投訴下佢哋,但咁溫柔的我點會去為難啲侍應吖,所以我就想喺呢度畀少少差評佢👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻,五個dislike(五個為最不滿)。另外真係想知道咁嘅質素,點解仲可以咁多like嘅?

另外真係想知道咁嘅質素,點解仲可以咁多like嘅?
2022-08-06 78 瀏覽
太子有間成日都好多人、成日食唔到的泰國菜!新式中帶點經典的海南雞飯,雞肉嫩滑、不會硬;配上海南雞醬更美味!如有三色醬、效果更好!泰式奶茶:甜甜的,正宗泰式奶茶香!掂呀!
太子有間成日都好多人、成日食唔到的泰國菜!

泰式奶茶:甜甜的,正宗泰式奶茶香!掂呀!

2022-08-04 84 瀏覽
想黎呢間打卡餐廳好耐😊入到去先知係泰式餐廳,大驚喜,無諗過靚靚工業風裝修,原來食泰國野!!! 佢地近來推出幸運輪抽獎,食滿每$150可轉一次⭐最勁嘅獎係$500現金卷😱一人套餐 $138有mini小食拼盤、主菜、飲品,一睇就覺得抵食~小食有齊雞翼、春卷、蝦餅同蝦棗,款式齊。主菜揀左泰北海南雞飯,雖然已經叫左少飯,但都仲係好大份,油飯來講唔算好油,岩曬口痕又想食肥野嘅我,好好彩師傅比左雞脾位置我,啖啖肉,好爽😝炭燒雞扒配脆米通 $88呢個大推✨✨脆脆米通配上粒粒花生碎嘅沙嗲醬,真係好好食😝😝😝加埋大大件雞扒,切開有十幾件,份量多,味道又正泰式滷水豬脾 $98中規中矩,份量都ok多,唔算好肥所以我都幾接受到😎配有醃菜,酸酸甜甜幾開胃。用來送飯會係一個好選擇泰式去骨海南雞(例牌)$108因為朋友好鍾意食,所以又叫左份海南雞,無骨所以食得好放心,啖啖肉。份量都幾多價錢好合理!

一人套餐 $138

炭燒雞扒配脆米通 $88

泰式滷水豬脾 $98

泰式去骨海南雞(例牌)$108

• 炭燒雞扒配脆米通
2022-08-02 1191 瀏覽
今日同朋友去太子行街,最鍾意就係去行花園街,行到攰攰地望吓附近有咩好嘢食,原來太子都有好多美食喺OpenRice望到附近有間台式餐廳都幾吸引,而且價錢都幾合理,即刻去試下芳華絕代 ,地址係界限街36號。餐廳裝修得好整潔,而且座位嘅空間都比較闊落,所以坐得都幾舒適。泰式生蝦刺身$88,生蝦刺身份量雖然唔係好多,但係望落去好新鮮,入口蝦肉味道非常鮮甜,而且仲好爽口彈牙,加一片蒜蓉同辣椒一齊食,令到蝦嘅鮮味更加突出,配埋嗰個泰式酸辣汁,酸酸甜甜特別開胃泰式鳳爪😍鳳爪份量都算多,入口非常爽口,而且酸酸辣辣,加埋啲沙律菜一齊食,口感真係好正,味道有清新又開胃。青咖喱牛腩配香酥餅,😆香酥餅焗到啱啱好望落去金黃色,青咖喱味都好香帶少少椰香味,香酥餅沾上咖喱一齊食,味道真係好正,而且牛腩都好入味,牛肉味香,呢個咖喱味道配搭得啱啱好。泰式蝦餅,跟午餐加$18有兩件,蝦餅熱辣辣非常香脆,而且炸到金黃色,入口蝦餅爽口彈牙,配埋個甜酸醬,又開胃又惹味。海南雞飯,海南雞份量好多,加咗$10轉雞脾,雞皮好爽口,雞肉非常嫩滑,食到雞嘅香味。好耐都未食過咁正嘅海南雞飯,值得推介
今日同朋友去太子行街,
最鍾意就係去行花園街,行到攰攰地望吓附近有咩好嘢食,

泰式生蝦刺身$88,
生蝦刺身份量雖然唔係好多,但係望落去好新鮮,
入口蝦肉味道非常鮮甜,
而且仲好爽口彈牙,加一片蒜蓉同辣椒一齊食,
令到蝦嘅鮮味更加突出,
配埋嗰個泰式酸辣汁,酸酸甜甜特別開胃

泰式鳳爪😍鳳爪份量都算多,
青咖喱牛腩配香酥餅,😆香酥餅焗到啱啱好望落去金黃色,
呢個咖喱味道配搭得啱啱好。

泰式蝦餅,
又開胃又惹味。
  • 泰式蝦餅
2022-07-21 251 瀏覽
訂枱時冇講有限時,來到先講話限90分鐘,那個短髮男(好似係經理),仲覺得自己好有道理,話入來時講左(因為係我朋友訂枱,我都吾係好留意),如果係咁,我吾洗book 枱la, 我地都吾係淨飲,兩個人叫左4個送,4杯啤酒,之後我都同佢講,如果90分鐘,係咪你應該訂枱時講定,但佢都好似吾係好想理我,,必須2030還枱,坦白講吾會再去羅,食物,環境👌既,但員工真係⋯⋯⋯,埋單560,吾貴,但星期三21 Jul 趕客走,仲要見你有咁多枱淨,這是甚麼道理,如果老闆見到,麻煩同你的員工briefing 提示下,我仲要係屯門出嚟食,如果訂枱時講明,吾會食羅,仲有很多選擇!
2022-07-19 240 瀏覽
聽唔少朋友食完【芳華絕代】都有啲失望,今次我就親身試吓睇睇有無機會平反。餐廳名本身聽落就有啲個性,加上店舖採用不少霓虹燈裝飾,幾有格調,令人有種神秘、高冷、與別不同嘅感覺,或者係咁令大家對餐廳抱有期望🍽芳華絕代主打經典泰國菜:芒果糯米飯、泰式金邊粉、冬陰功湯珍多冰等🇹🇭啱啱過去嘅週末就同朋友試下,下午時分餐廳人流不多,我們被安排上層,座位寬敞舒適,最緊要係冷氣夠涼👍🏼,大熱天喺室外太熱頂唔順要搵地方抖,不過失望係上層霓虹燈無開,下層位置又有人坐緊,所以無得打卡失望而回 ☹️🍝泰式豬頸肉炒金邊粉賣相一般,食材擺放有點凌亂,份量偏小,味道偏淡,細心位係可以揀辣度🌶️,而且食落唔油膩👍🏼🍛炭燒豬頸肉油飯豬頸肉肉質鬆軟,唔會覺得好乾身,炭燒汁都幾香🥘冬陰功湯同樣可以揀辣度🌶,但味道唔夠香濃,中規中矩小食拼盤係一人午市套餐包埋嘅,有四款小食:蝦餅、春卷、雞翼味道不過不失夏日炎炎梗要飲返啲凍飲🍹珍多冰大啖飲落去會發現椰汁🥥椰香味十分香濃,底下仲加入由班蘭葉和綠豆粉製成的啫喱配料,口感豐富,真心推介!🧋泰式奶茶中規中矩,正常水準📍芳華絕代 (太子) 太子界限街36號1-2樓

🍝泰式豬頸肉炒金邊粉

🍛炭燒豬頸肉油飯
豬頸肉肉質鬆軟,唔會覺得好乾身,炭燒汁都幾香

🥘冬陰功湯
同樣可以揀辣度🌶,但味道唔夠香濃,中規中矩

小食拼盤
係一人午市套餐包埋嘅,有四款小食:蝦餅、春卷、雞翼
味道不過不失

夏日炎炎梗要飲返啲凍飲
🍹珍多冰

🧋泰式奶茶
中規中矩,正常水準

📍芳華絕代 (太子) 太子界限街36號1-2樓
和朋友們一行多人到太子吃泰國菜,由朋友介紹到這家泰國菜館。它佔地兩層,面積大,內裡水泥牆裝修風格,有落地大玻璃窗,空間感充足。和鄰桌距離遠,還境算寧靜。主餐牌一頁紙,小食、主食和甜品等算齊全,但款式不算太多。經過商量後,我們點了以下美食:泰北去骨海南雞原隻一整隻海南雞,表皮泛起油光,賣相吸引。雞肉嫰滑,去了骨,更方便進食,配了秘製醬汁更惹味。鹽燒烏頭魚外皮燒得香脆乾身,烏頭魚內塞進了香料,魚肉美味,灑了一些鹽,鹹香不錯。泰式炒金邊粉配鮮蝦金邊粉幼滑,醬汁惹味,擠了青檸汁,甜味帶有清新的感覺。很喜歡那些豆腐乾,豆香濃濃的,相當迷人。泰式炒通菜深綠色的通菜,每一條都很嫰,炒得腍身,醬汁味道適中。豬肉碎生菜包嫰綠反光、新鮮爽口的生菜,配濕潤的豬肉碎,味道帶點微辣,開胃醒神。總結:各款食物味道不錯,服務員亦親切友善,價錢不昂貴。

泰北去骨海南雞原隻

鹽燒烏頭魚

泰式炒金邊粉配鮮蝦

泰式炒通菜

深綠色的通菜,每一條都很嫰,炒得腍身,醬汁味道適中。

豬肉碎生菜包

總結:各款食物味道不錯,服務員亦親切友善,價錢不昂貴。
2022-07-16
2022-06-28 354 瀏覽
諗住近近地唔去九龍城食,就真係會後悔🥲😓今日去咗呢間打卡餐廳,真正打卡嘅位置唔太多,同埋食物質素就真係唔高😐今次叫咗3個餸,1杯嘢飲,總共食咗300幾,CP 值唔高,加上有幾隻昆蟲飛黎飛去,衛生麻麻🪰食物嘅質素就真係麻麻,但係座嘅位置都算係寬躺,都算舒服嘅另外,service 方面,全間鋪都係啲後生嘅waiter ,都幾有禮貌,唔會話好串咁最後,推薦指數係20/100
諗住近近地唔去九龍城食,就真係會後悔🥲😓

今日去咗呢間打卡餐廳,真正打卡嘅位置唔太多,同埋
食物質素就真係唔高😐

食物嘅質素就真係麻麻,但係座嘅位置都算係寬躺,都算舒服嘅

最後,推薦指數係20/100
Garlic  bread
珍多冰
Pad  Thai
海鮮冬蔭功

2022-06-20
超吸睛!綠色芳華絕代招牌💚兩層店舖內佈滿特色壁畫及霓虹燈特色泰國菜餐廳設有飛鏢及桌遊適合朋友聚會🎏打卡位因太近用餐區為免打擾其他客人🙊🙈🙉如想打卡 選擇人少時段較佳必影「嚴禁吸煙」及「風月」霓虹燈打卡牆主要供應新派Fusion泰國菜🍴☀️泰式鮮蝦炒金邊粉 $88 味道不錯 酸醋甜甜超開胃☀️泰式船麵 $88配料為肥牛 牛腩 牛丸份量頗足 但湯底偏油☀️泰式蠔蛋餅 $98本日最佳 外脆內軟味道有驚喜😋菜式不過不失但充滿摩登懷舊氣氛體驗🎬餐廳環境相對舒適 所以都不妨一試環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
超吸睛!綠色芳華絕代招牌💚

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

2022-05-20 541 瀏覽
太子芳華絕代泰國菜餐廳門口的裝飾及霓虹燈充滿懷舊氣息十分適合打卡泰式鮮蝦炒金邊粉味道適中,金邊粉彈牙海南雞雞肉肉質十分鮮嫩可口泰國菜點少得必飲冬陰功湯,酸酸甜甜的十分開胃呢!店員服務亦十分快!讚!
太子
芳華絕代
泰國菜餐廳
門口的裝飾及霓虹燈充滿懷舊氣息
十分適合打卡

泰式鮮蝦炒金邊粉
味道適中,金邊粉彈牙

海南雞
雞肉肉質十分鮮嫩可口

泰國菜點少得必飲冬陰功湯,酸酸甜甜的十分開胃呢!

店員服務亦十分快!讚!

2022-05-17
  • 冬陰功湯
  • 泰式炒金邊粉
2022-05-07 637 瀏覽
芳華絕代就咁係出面睇同埋就咁聽個名,唔會聯想到係食泰菜。出面同埋入面以霓虹燈裝飾,感覺好有懷舊風,打卡一流😌不過撇除環境,個人覺得食物唔錯,不過價錢偏貴,仲有加一。1⃣️馬沙文咖喱配油酥餅($98) 咖喱椰香味比較重,配料有得揀牛腩/豬頸肉/雞肉/素菜,我地就揀左雞肉。整體份量比較少,雞肉都係得四五舊,不過雞肉食落有香茅香,唔錯😋另外入面有啲薯仔,煮得幾淋👍油酥餅唔係脆身既類型,偏軟淋,牛油香都唔算突出,不過點咖喱食都幾好食。  2⃣️冬蔭功湯金邊粉($88)金邊粉配料揀左蝦,蝦肉明顯係急凍貨,冇味既。冬蔭功帶椰香,配料有啲芽菜、秀珍菇,但係配料同蝦既份量都唔多。  3⃣️豬肉碎生菜包($88)豬肉碎微辣幾惹味🔥配埋生菜食幾正~  4⃣️泰式蝦餅($68)送到上黎既時候熱辣辣新鮮炸好,個樣唔係我平時食泰菜果種蝦餅,佢係偏薄既,炸得幾脆,不過質感唔彈牙。  好味:6.5/10 環境:7.8/10 性價比:6.6/10  芳華絕代 Fong Waa Parlour 📍地址:太子界限街36號1-2樓  #太子美食 #太子泰國菜 #食好西 #吃貨人生 #冬蔭功湯金邊粉 #冬蔭功 #芳華絕代 #馬沙文咖喱配油酥

1⃣️馬沙文咖喱配油酥餅($98)

馬沙文咖喱配油酥餅

2⃣️冬蔭功湯金邊粉($88)
冬蔭功湯金邊粉

3⃣️豬肉碎生菜包($88)
豬肉碎生菜包
豬肉碎微辣幾惹味🔥配埋生菜食幾正~

4⃣️泰式蝦餅($68)
泰式蝦餅
送到上黎既時候熱辣辣新鮮炸好,個樣唔係我平時食泰菜果種蝦餅,佢係偏薄既,炸得幾脆,不過質感唔彈牙。  好味:6.5/10 環境:7.8/10 性價比:6.6/10  芳華絕代 Fong Waa Parlour 📍地址:太子界限街36號1-2樓  #太子美食 #太子泰國菜 #食好西 #吃貨人生 #冬蔭功湯金邊粉 #冬蔭功 #芳華絕代 #馬沙文咖喱配油酥餅 #豬肉碎生菜包 #yellowshop #黃店推介  #hkfoodie #hkig #hkfood #hkeat #hkfoodstagram #hkfoodblog #hongkongfood #hongkongfoods #hkfoodblogger #黃店 #黃色經濟圈 #泰式蝦餅 #太子黃店 #黃店系列 #黃店地圖 #yellowfood #yelloweconomy #fongwaaparlour
2022-04-25 452 瀏覽
野食偏鹹 不過係一個適合打卡影相既餐廳可以俾一個機會佢 去之前可以book定先呢度既服務態度都幾好 overall 可以俾4-4.5分俾呢間餐廳 有需要進步既空間 期待下次來會好食d
野食偏鹹 不過係一個適合打卡影相既餐廳
可以俾一個機會佢 去之前可以book定先
我諗好多人見過一個霓虹燈,大大四個字寫住芳華絕代,唔少娘娘都喺呢度打過卡,但係其實佢係一間泰國菜兼酒吧,遲啲開返晚市就可以喺呢度食夜晚飯加下場直落喇!💂🏻‍♀️《香葉肉碎煎蛋飯》$70係一個好經典又家常嘅泰國菜,香料味重嘅肉碎加上一隻煎蛋已經係勁好送飯,加上蛋黃汁流出嚟,正💂🏻‍♀️《炭燒豬頸肉飯》$70份量都唔少嘅豬頸肉啱晒一班食肉獸每一舊豬頸肉都有一陣炭香嘅味道,加埋佢秘製嘅醬汁,又係超好送飯!啖啖肉~總結:最後要讚一讚嘅就係佢嘅泰式奶茶都好好飲,奶味同茶味都好足夠,而且都大大杯值得同成班朋友一齊嚟食頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖

💂🏻‍♀️《香葉肉碎煎蛋飯》$70

香葉肉碎煎蛋飯
炭燒豬頸肉飯
香葉肉碎煎蛋飯
2022-02-03 554 瀏覽
星期日竟然也有特價午餐,才七十元,包一杯飲品,還有十幾款不同選擇。泰式豬頸肉炒金邊粉, 炒出來條條分明不油膩,微辣感覺開胃,但豬頸肉香料和魚露的味道不算突出,泰味不夠,總括來說不錯但未去到令人回味的程度。泰式菠蘿炒飯夠鑊氣,雖然不是用菠蘿盛載,滿滿的菠蘿果香和臘腸的油香很相襯,比炒金邊粉出色。泰菜最好味的總是小食。新鮮炸好的蝦餅香口彈牙又多汁,午餐加$28就有三大件,吃完很滿足。 飲品是香茅馬鞭草綠茶,飯後飲特別醒神。星期日下午,人不多,吃完泰式午餐多坐一會慢慢喝茶談天,還可以打卡,要chill, 也不一定要去cafe.P.S. 出文之際,晩市堂食還未恢復,各位盡量支持下一眾小食肆,希望他們撐得住💛

飲品是香茅馬鞭草綠茶,飯後飲特別醒神。

• 菠蘿炒飯
2022-01-18 366 瀏覽
芳華絕代💛二人套餐 $338(小食拼盤: 蝦餅 雞肉丸 素春卷 雞翼+冬陰功湯x2+無骨海南雞+泰式鮮蝦炒金邊粉+飲品兩杯)泰式炒通菜 $78沙嗲雞肉串燒(4串) $78馬沙文咖喱配香酥餅(豬頸肉) $98切餅費 $150另收+1服務費-冬陰功湯本身我以為佢辣🤭點知 又唔係喎酸酸地 又容易入口🤤因為本身我唔係特別話鍾意冬陰功嗰陣好濃烈嘅味道但飲落去OK喎👻不過佢入邊好似加咗芫荽🥲.馬沙文咖喱配香酥餅(豬頸肉)咖喱好似有啲辣🥵佢個餅幾好味嘅🤤但冇話特別脆嘅因為佢係酥餅🤣但又唔會太油膩 幾好🤫.泰式炒通菜我覺得全場最好食嘅嘢🤣味道對我來講啱啱好唔會話太多味精🤭上面嘅炸蒜好香🤤.小食拼盤: 蝦餅 雞肉丸 素春卷 雞翼蝦餅唔會話特別煙韌味道口感上 還好啦💁🏻‍♀️素春卷一定要點雞醬入邊有啲菜同粉絲配上嗰醬 gooooood👻.泰式鮮蝦炒金邊粉其實可以選擇走辣但我唔知當日我哋揀咩啦但我就覺得有啲辣🥵不過佢係真係有隻🍤喺度同埋有啲豆乾 韭菜喺入邊啲料都算足嘅👀.飲品冇乜特別 還好💁🏻‍♀️但最衰Miss咗happy hour🥲.整體上 比預期中細碟🥲我覺得價錢偏貴🤭-27/8 eat唔寫得好詳細㗎啦💁
芳華絕代💛

酸酸地 又容易入口🤤
因為本身我唔係特別話鍾意冬陰功嗰陣好濃烈嘅味道
但飲落去OK喎👻
不過佢入邊好似加咗芫荽🥲

馬沙文咖喱配香酥餅(豬頸肉)
咖喱好似有啲辣🥵
佢個餅幾好味嘅🤤