2023-01-17 289 瀏覽
之前試過晚市,今次試下午茶太耐冇食呢間,我都唔太記得,因為下午茶冇咩選擇,大部分係甜品,10個有6個都話冇做,價錢都偏貴,所以只好叫返午餐菠蘿炒飯🍍$65跟Apple juice 🧃 啲菠蘿好少…提子乾就多,不過佢係有雞肉嘅,但係好似蒸滑雞飯啲雞咁🙈冇咩味道。未算好正宗,肉鬆條少少,腰果都係冇嘅,味道還好另配$18 蝦餅兩件,下次千萬提自己不要點,佢完全唔係用蝦整,係麵粉做嘅😰不試也罷另一個叫左火車頭豬頸肉炒飯$58+凍泰式奶茶$12個炒飯同平時食開嘅泰國餐廳有出入,冇泰式炒飯嘅惹味,洋蔥🧅全部未熟,非常之嗆味,而芥蘭粒亦帶苦味,成碟野唔係好夾再有加一服務費,下次都未必再食晚市餐牌比較多選擇 朋友聚會食過兩次 不過不失啦

之前試過晚市,今次試下午茶

菠蘿炒飯🍍$65跟Apple juice 🧃

另一個叫左火車頭豬頸肉炒飯$58+凍泰式奶茶$12
再有加一服務費,下次都未必再食
晚市餐牌比較多選擇 朋友聚會食過兩次 不過不失啦
2023-01-08 188 瀏覽
位於太子嘅芳華絕代,打卡一流,兩層高嘅餐廳滿滿嘅LED霓虹燈,工業風水泥裝修加白色鐵絲網,融合咗泰國夜市同現代感覺。$338二人套餐好抵食,仲唔洗逐樣諗食咩1)去骨海南雞 🐔 或 鹽燒烏頭 🐟好耐冇食海南雞,所以揀咗海南雞,如果揀烏頭要加返$38都唔貴2)主食有好多款,包括金邊粉、炒飯、咖哩、炭燒雞扒,選擇好豐富 🍛我哋揀咗泰式香葉肉碎煎蛋飯,超多肉碎,配上一隻煎蛋3)小食拼盤 🍖🍤🍢炸魚餅、炸蝦餅、單骨雞翼、春卷,都幾大份4)冬蔭公湯 🍲好大碗,夠每人飲兩碗,面頭鋪滿芫茜,唔會太辣5)兩款飲品 🍹🥤揀咗蜜糖西柚梳打(+$10)荔枝菠蘿梳打(+$10)雖然已經好夠嘢食,但點都要加番個菜,泰式炒椰菜苗 ($88)🥬辣椒加上鋪滿炸蒜,一啲都唔吝嗇

$338二人套餐好抵食,仲唔洗逐樣諗食咩

1)去骨海南雞 🐔 或 鹽燒烏頭 🐟

我哋揀咗泰式香葉肉碎煎蛋飯,超多肉碎,配上一隻煎蛋

3)小食拼盤 🍖🍤🍢
炸魚餅、炸蝦餅、單骨雞翼、春卷,都幾大份

4)冬蔭公湯 🍲
好大碗,夠每人飲兩碗,面頭鋪滿芫茜,唔會太辣

5)兩款飲品 🍹🥤
揀咗蜜糖西柚梳打(+$10)荔枝菠蘿梳打(+$10)

雖然已經好夠嘢食,但點都要加番個菜,
泰式炒椰菜苗 ($88)🥬
辣椒加上鋪滿炸蒜,一啲都唔吝嗇

2022-12-27 170 瀏覽
最近搬了去太子,常常在玻璃窗望入去都見到有啲人入坐食嘢,再睇埋openrice啲like都唔少,於是今晚同朋友去試下呢間泰菜係咪真係得先?!由於第一次嚟食,唔敢叫得太瘋狂,諗住叫啲最穩陣的款式試下先,所以只叫咗泰式海南雞飯及豬頸肉沙律,若唔夠食才再加單啦!(1) 泰式海南雞飯碟飯嚟到竟然無跟海南雞醬汁,要問侍應係咪有醬跟才在樓下拿上嚟,仲要係等咗好耐,跟住一食啲飯,係有椰汁味的,但啲飯偏硬,有啲位硬到我以為我食緊煲仔飯啲飯焦,再食埋啲雞……嘩!“鞋烚烚”真係“鞋”到要吐渣!真的搞唔掂(2) 豬頸肉沙律呢碟見到個賣相已經唔合格,完全求其撈埋一碟嘢咁,啲豬頸肉一食落口……又乾又“鞋”嘅!因為切得太薄而且可能燒得太耐掛!總之,我食過咁多間泰菜餐廳,從未食過如此難食的泰菜……完全中伏!!
(1) 泰式海南雞飯
,再食埋啲雞……嘩!“鞋烚烚”
真係“鞋”到要吐渣!真的搞唔掂

(2) 豬頸肉沙律
因為切得太薄而且可能燒得太耐掛!
泰式海南雞飯
豬頸肉沙律
2022-12-27
2022-12-17 134 瀏覽
上OpenRice 睇到呢間好少負評同埋7點前埋單見有8折(連埋加一實質得九折)入到去環境都唔錯幾舒服!坐低左諗左一陣就決定左叫過2人餐加左過炒金邊粉同埋一份串雞!!!先講個冬陰功,入面得啲菇就冇其他配料,同埋味道好差(第一次飲過咁差嘅冬陰功)呢個拼盤啲食物常乾爭爭又係非常難食!呢個係茄汁炒金邊,炒完出嚟啲蝦係凍,又係好難食🤦呢份海南雞仲衰過係街邊燒味店買2十幾3十蚊切雞!呢個好似叫馬沙文咖哩牛腩,啲牛腩白灼咗之後淋啲汁上去,又係非常難食!如果大家想感受直升機經過可以去試吓(伏伏伏伏!)總括嚟講!(10分為滿分)食物1分環境6分服務6分價錢1分
入到去環境都唔錯幾舒服!

呢個拼盤啲食物常乾爭爭又係非常難食!
呢個係茄汁炒金邊,炒完出嚟啲蝦係凍,又係好難食🤦
呢份海南雞仲衰過係街邊燒味店買2十幾3十蚊切雞!
如果大家想感受直升機經過可以去試吓(伏伏伏伏!)
總括嚟講!(10分為滿分)
食物1分
環境6分
服務6分
價錢1分
2022-12-03 89 瀏覽
自從通關以來,就一直好想去泰國玩下食下,奈何冇假期😢咁唯有喺香港食泰國菜頂下癮先啦!餐廳環境運用咗好多燈光去營造一個特色氛圍,好多位都好適合打卡,而且感覺好chill好適合一班人去聚餐,現場都見唔少人係一班人喺度飲飲食食!一嚟見到個二人餐幾抵食,包括有、小食拼盤、冬陰功湯、泰式海南雞或燒烏頭,仲可以揀一個主食,同埋配兩杯嘢!泰式海南雞我鍾意海南雞嘅肉質,屬於比較有口感嘅雞肉,唔係好似出面嗰啲豆腐雞咁好淋。而且佢雞味都幾濃,就咁食都好好味,如果想有酸酸辣辣嘅感覺就點下佢個泰式醬汁啦!小食拼盤佢呢個小食拼盤有4款嘢食,包括炸魚餅、炸蝦餅、炸春卷同埋炸雞翼,份量都唔少㗎,而且所有嘢都係新鮮炸出嚟仲熱辣辣。冬陰功湯分量足夠兩個人飲到兩碗,酸酸甜甜咁樣好開胃,仲有少少菇同埋蕃茄喺湯入邊。菠蘿炒飯呢個菠蘿炒飯有埋雞肉,而且啲雞肉都幾大舊仲好多件,仲有埋啲臘腸粒、提子乾同埋啲菠蘿一齊炒,整體嘅口感都幾多層次!飲品飲品方便我選擇咗價錢去叫佢哋嘅特色嘢飲,特別值得推介係珍多冰!我之前都未飲過呢款飲品,第一次飲覺得真係好好味,椰香椰奶都好濃岩曬我,仲有佢啲cendol口感軟糯!我仲加錢叫埋甜品,食得泰國菜

泰式海南雞

小食拼盤

冬陰功湯

菠蘿炒飯

飲品

我仲加錢叫埋甜品,食得泰國菜點可以冇芒果糯米飯。佢咁糯米飯仲係熱辣辣嘅,配埋香甜嘅芒果,再加埋佢既椰醬係perfect match!

2022-12-01 64 瀏覽
成日行過這間泰國餐廳門口,今次終於入去食餐廳有兩層,今次我哋坐喺樓上選擇困難症最後都係叫咗2人餐,加多一個生菜包二人餐份量都幾夠有一個小食+一個冬陰功湯+一個主食再+一個海南雞+兩杯嘢飲冬陰功湯可以揀大辣同小辣,我哋叫咗小辣,飲落酸辣嘅比例都做得相當好,而且有蕃茄+一啲菇類,飲落冇咁油膩, 仲非常開胃海南雞雞味濃郁,而且冇骨生菜包可以揀大辣或者小辣,我哋揀咗少辣,都仲係有少少辣 酸酸地有青檸香味,非常惹味最鍾意係生菜塊塊都好完整大大塊,包住啲肉碎唔會跌曬出嚟小食拼盤, 有雞翼有春捲有蝦餅, 香口熱辣辣菠蘿炒飯 感覺非常足料,餸多過飯,而且面嗰啲肉鬆仲有少少香脆食今餐食咗好多嘢 大快朵頤早啲食仲有八折下次可以早啲嚟食店內佈置仲有唔少打卡位
成日行過這間泰國餐廳門口,今次終於入去食

餐廳有兩層,今次我哋坐喺樓上
選擇困難症最後都係叫咗2人餐,加多一個生菜包

海南雞雞味濃郁,而且冇骨

生菜包可以揀大辣或者小辣,我哋揀咗少辣,都仲係有少少辣
酸酸地有青檸香味,非常惹味
最鍾意係生菜塊塊都好完整大大塊,包住啲肉碎唔會跌曬出嚟

小食拼盤, 有雞翼有春捲有蝦餅, 香口熱辣辣

食今餐食咗好多嘢

• 泰式菠蘿炒飯
  • 小食拼盤
  • 豬肉碎生菜包
2022-12-01 32 瀏覽
今日嚟到食泰國嘢!😋已經想試呢間餐廳好耐~見到餐廳命名同梅艷芳首歌一樣,又有霓虹燈裝飾夠晒有feel有特色😚嗌咗個二人餐,都幾抵食吓😍$338包冬蔭公湯、小食拼盤、主菜,仲可以優惠價加埋甜品😆冬蔭公湯夠晒香辣,酸酸地非常醒胃😌小食拼盤就有齊春卷、魚餅、雞翼同墨魚餅,每款兩件,一人一件啱啱好😝炸得啱啱好,點埋泰式甜酸醬冇得輸🤣炭燒豬扒飯原來係配沙爹醬,鍾意食串燒嘅我好鍾意佢夠花生香味~撈飯一流🥳主角鹽燒烏頭壓軸出場,相當大條!肉質算嫰滑,味道方面就要連皮或者靠個汁吊味🤔甜品係椰汁西米糕,西米夠足料,椰汁味都重✨整體嚟講,餐廳幾好坐,食物質素唔錯又算係抵食~大家不妨一試🥸

冬蔭公湯夠晒香辣,酸酸地非常醒胃😌

2022-11-23
  • 小食拼盤
2022-11-30 37 瀏覽
朋友介紹黎呢間位於太子嘅泰國餐廳,今日我就黎試下🥰呢間餐廳睇落非常大間,外面大大隻字寫住芳華絕代,適合中意打卡影相嘅朋友。食物方面,我地揀左個二人餐,只需$338。因為未食過鹽燒烏頭,就加$38試下佢。另一樣主菜揀左泰式鮮蝦炒金邊粉。套餐包左小食拼盤同埋冬蔭功湯,仲有兩杯野飲。好抵。平時覺得2個人,食唔到泰國野,因為好貴又食唔到多野。但係呢個2人餐,就好經濟實惠!而且樣樣味道都唔錯。鹽燒烏頭,燒得好乾身,個皮係唔食既,揭開個皮,入面傳來一淥好香嘅味道,原來入面釀左d香茅喺入面。好有泰國feel,好香。魚肉本身冇咩咸味,配埋泰式嘅醬汁,酸酸辣辣,好惹味!呢度d飲品都好多選擇,不過想飲d熱野,就揀左杯熱嘅伯爵奶茶,點知好有驚喜!賣相好靚,好多拉花心心🥰特別推介甜品-河粉!非常有驚喜!D河粉好滑,仲有好多雜果可以加落去,全部都好fresh,清爽唔油膩😍唔會太甜。賣相都不錯,好似火鍋嘅造型咁😂
朋友介紹黎呢間位於太子嘅泰國餐廳,今日我就黎試下🥰

2022-11-26 76 瀏覽
係附近行街買了盆栽,見到尼間裝修好港式,翻開菜單先知是泰國菜,都幾特別。先上佐泰式青木瓜沙律。青木瓜切成細絲,與豆角、番茄撈在一起,醬汁酸酸辣辣,加佐蒜汁,開胃又減肥的感覺。泰式炒通菜好香,鍋氣足,通菜顏色青翠,口感又唔會太軟,炸的蒜蓉又香。泰餐點少得椰汁雞湯。雞湯顏色濃白,椰汁香味撲鼻而來,但是尼款椰湯完全唔會有雞湯的膩,表面也睇唔到雞油,抵讚,唔驚熱量爆棚。飲落椰湯甜甜酸酸,非常開胃。湯裡的雞肉好㜛,浸滿椰汁的甜香味,好特別。燒烤串燒每樣兩串,有雞肉,牛肉,肉質幾嫩,蘸沙爹醬唔錯。炸魚皮好大舊,幾脆卜卜。甜品是重點,點了芒果糯米飯加個雲尼拿雪糕。將椰奶淋系糯米飯上就可以開始食啦。糯米飯糯唧唧,甜甜哋。芒果是新鮮的芒果,甜中帶了少少酸。雪糕都好滑。

青木瓜沙拉

燒烤拼盤
炸魚皮
芒果糯米飯
2022-11-23 1496 瀏覽
對上次食尼間已經係一年前大閘蟹放題既時候,早幾日放工經過見到依家都好多人食, 兩層都爆哂棚, 於是就約左朋友今日去試試😎 嗌左二人餐😆開頭仲以為個咖哩無飯, 仲嗌多左個蝦醬炒飯添🤣✨冬陰功湯酸辣偏酸, 有蕃茄仔&菇, 不過無海鮮😭 但作為開胃菜都算稱職既✨小食拼盤有蝦餅, 蝦丸, 雞翼, 春卷, 配泰式辣醬, 炸到熱乎乎上碟, 蝦餅+蝦丸食落味道不腥, 好脆, 甜鹹適中, 春卷炸得口感酥脆, 沾上甜辣醬, 酸甜微辣又滋味, 滿足😎✨泰式去骨海南雞份量多, 大部分都嫩滑, 完全唔孩口😎 個汁好惹味🤤風味獨特, 絕對加分👍🏻每嚿都有沾黎食❗️✨馬莎文咖喱豬頸肉汁幾重椰香味, 有驚喜, 可能因為本人唔太喜好偏辣既咖喱, 依款味道咖喱岩哂我😎 豬頸肉都幾厚😌輕輕燒過, 質感爽口彈牙✨蝦醬炒飯好濃蝦醬味🤩 直頭上碟時候已經香噴噴, 聞到我流哂口水, 重點係佢仲有扎肉粒+臘肉粒,+蔥粒, 好夾成個飯❗️勁開胃, 最快食哂係依碟🫢✨蜜糖西柚梳打超解渴!西柚味唔酸, 加左蜜糖甜甜地好易入口😛好快飲哂✨珍多冰椰汁味好重🤓🥥綠色啫喱的Cendol 幾好食, 近排仲熱熱地, 簡直係消暑良伴🫡

✨冬陰功湯

✨小食拼盤

✨泰式去骨海南雞

✨馬莎文咖喱豬頸肉

✨蝦醬炒飯

✨蜜糖西柚梳打
超解渴!西柚味唔酸, 加左蜜糖甜甜地好易入口😛好快飲哂

✨珍多冰

2022-11-22
呢間泰式餐廳裝修行工業風,樓上有霓虹燈可以打卡💖~佢地lunch set幾抵食!重點係一定夠飽同埋咁平價錢有拉花咖啡真係好happy😍☕️:-1️⃣ 「泰式雞肉炒金邊粉🥢($65)」超大碟!炒得有鑊氣,醬汁香甜惹味,仲有d炒蛋粒~Pad Thai chicken👍🏻-2️⃣「椰奶雞湯車仔麵(河粉)🍜($65)」小編好鍾意椰奶雞湯但唔係到到都有得食!呢個湯底不錯,同埋佢用咗泰國河粉(如圖),超滑,好吸湯!~Coconut chicken soup noodles👍🏻-3️⃣「青咖喱(豬頸肉/香酥餅)🥘($60)」呢個青咖喱都唔錯,配上熱辣辣嘅香酥餅,好夾,而且豬頸肉份量都唔少~Green curry w/ roti prata-4️⃣「墨魚角🦑(+18)」即叫即炸,食到墨魚粒粒~👍🏻Squid snack-5️⃣「美祿恐龍🍫🦕」好濃又大杯!叫左少冰佢真係少冰💓~Miro-5️⃣「Latte☕️ (+$12)」呢個係為左個拉花,咖啡質素就正常啦😛~-🐰💬:老闆反映近排生意差咗,而佢哋嘅食物質素完全對得住個價錢,希望大家多多支持💓
1️⃣ 「泰式雞肉炒金邊粉🥢($65)」
2️⃣「椰奶雞湯車仔麵(河粉)🍜($65)」
3️⃣「青咖喱(豬頸肉/香酥餅)🥘($60)」
4️⃣「墨魚角🦑(+18)」
即叫即炸,食到墨魚粒粒~👍🏻Squid snack
5️⃣「美祿恐龍🍫🦕」
好濃又大杯!叫左少冰佢真係少冰💓~Miro
5️⃣「Latte☕️ (+$12)」
呢個係為左個拉花,咖啡質素就正常啦😛~
泰式雞肉炒金邊粉
椰奶雞湯車仔麵
泰式雞肉炒金邊粉
椰奶雞湯車仔麵
位於太子的泰式餐廳,餐廳裝修主打型格的工業風格,環境明亮寧靜,裝潢蠻精緻的,而且座位都很寬敞,很適合三五知己聚餐聊天泰式去骨海南雞(半隻)$98海南雞不夠皮爽肉滑,雞味不夠突出;但勝在雞肉油而不膩,而且份量算多,整體質素算中上豬肉碎生菜包 $88 生菜太少,不夠包所有的肉碎;豬肉肉碎不夠濕潤,欠缺油香,不太惹味泰式串燒拼盤  $108 拼盤串燒分別有牛肉, 豬肉及雞肉各兩串,當中最好吃的是雞肉串,咬下去油脂滿,肉質細嫩, 香濃惹味; 牛肉及豬肉雖然帶有很香的炭烤味,但口感略嫌偏乾泰式炒通菜 $78通菜炒得十分惹味,辣鹹度適中;但份量不算多及整體偏油,炒得不夠乾爽芒果糯米飯 $88 糯米飯十分煙韌,口感極佳;椰汁很濃郁,搭配芒果蜜甜清香,又嫩又軟,非常好吃!

泰式去骨海南雞(半隻)$98

豬肉碎生菜包 $88

泰式串燒拼盤  $108

泰式炒通菜 $78

芒果糯米飯 $88
2022-11-17 584 瀏覽
上網睇呢間餐廳裝修幾特別幾靚, 打卡一流, 於是就入黎試下。豬肉碎生菜包 (少辣) $88: 免治豬肉既份量都好多, 師傅落左少少青檸汁調味, 將新鮮既生菜包埋黎食, 零舍開胃!沙嗲雞肉串 6串 $88: 食落去非常嫩滑, 師傅將雞脾肉燒到金黃色, 帶有焦香效果~ 再配埋個沙嗲汁一齊食, 雞肉鮮味更高層次~馬沙文咖喱 (牛腩) $138: 味道比青/黃咖喱稍為啖少少, 但牛腩好嫩好淋, 好有肉汁既鮮味~份量如果多少少就好啦! 仲有烤過既薯仔, 而且個咖喱係一D都唔覺得辣架, 岩晒唔食得辣既朋友仔!炒通菜 (蒜蓉炒) $78: 蒜蓉味非常充足, 食落去穫氣味十足! 通菜吸收晒蒜香味既精華, 絕對可以中和返之前前面食既飽膩感~香酥餅 (3件) 配 煉奶 $58: 平時香酥餅 (姐係薄餅) 係配開咖喱一齊食, 第一次用煉奶食, 味道比較新奇, 又鹹又甜, 估唔到係出奇地夾! 唔會覺得有陣怪味, 中意食香酥餅既朋友一定要嗌呀!泰式奶茶 $36: 飲落去茶底味香濃, 奶味充足~雖然甜度唔可以控制, 但師傅沖奶茶亦拿捏得好好! 唔會覺得太甜而覆蓋左茶底既香味!So far, 呢間餐廳除左食物質素高
So far, 呢間餐廳除左食物質素高之餘, 岩晒中意影相打卡既朋友, 絕對係食得又玩得!
2022-11-17
2022-10-22 83 瀏覽
未試過睇餐牌已經唔知食乜好,揀咗出名少少嘅甜品嚟試吓啦。點知嚟到嘅時候,其實個芒果糯米飯份量好少,食落個仲怪怪地(椰汁河粉)。最後兩個甜品、兩杯嘢飲,都同正餐類近價錢。
2022-10-21
2022-10-22 80 瀏覽
依家好興嘅敘利亞風裝修雖然同泰國野唔太夾🤭🤭🤭但都坐得好舒服不過可能因為平日都唔算太多人我哋幾個人大概坐咗三個鐘😇😇都冇人趕我哋走不過可能因為平日所以要叫服務員都有少少難都有可能係因為佢有兩層嘅關係😅😅😅食物方面味道係OK嘅不過叫菠蘿炒飯用碟上有啲失望因為期待喺用菠蘿上而家咁樣睇落去即刻降左lv 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️好似普通茶餐廳嘅炒飯咁😩不過其實味道唔錯嘅只係賣相太差囉小食拼盤都唔錯四個人都夠食最後再叫埋芒果糯米飯滿足了
依家好興嘅敘利亞風裝修
雖然同泰國野唔太夾🤭🤭🤭