雖然小編覺得打邊爐好正,但同時又比人肥同邪惡既感覺~ 今次見到呢到既生酮火鍋菜單之後,就覺得有新意又特別就黎試下~ 令人驚喜🤩既係從湯底、食材到調味料都用到生酮既元素,健康用心又好食😋 另外有竹籤整既牌,寫左啲食材要淥幾耐,就唔會淥到啲野食過老,幾貼心👍🏻 環境都幾闊落😌,仲有圍裙比客人,費時比湯🥣濺到,著白色衫都唔洗怕😂糖水🍬🥣 (好味指數:😍😍😍🤩)一坐低店員就放低左冰糖雪耳糖水,原來係比大家喺食辣🌶️之前養下胃,望落有雪耳同紅棗🔴,清甜滋潤~鴛鴦湯底🥣 ($38/位)養生花膠雞鍋 (+$20/位) (好味指數:😍😍😍🤩)用左三黃雞🐥,加埋花膠、蟲草花、杞子同雞湯🥣等熬製,而雞湯用左老雞🐥同雞腳熬左 6 個鐘,味道幾清甜~ 用左雞粉調味,無落糖同味精ga~ 而料方面2個人食就有 1/4 隻雞,裡面既花膠爽口唔會韌大骨滋補湯🦴🥣 (好味指數:😍😍😍😍)因為小編唔食辣🌶️就試左呢個湯底🥣,味道幾濃郁惹味,裡面有大豬骨🦴、紅蘿蔔🥕、粟米🌽、紅棗🔴、馬蹄等等,有啲似我地平時飲既豬骨🦴老火湯🔥🥣咁,有啲鹹香,同其他配料都夾~美國 Prime 牛小排 (半份) 🐮 - $128 (好味指數:😍😍😍

糖水🍬🥣 (好味指數:😍😍😍🤩)

鴛鴦湯底🥣 ($38/位)
養生花膠雞鍋 (+$20/位) (好味指數:😍😍😍🤩)

大骨滋補湯🦴🥣 (好味指數:😍😍😍😍)

美國 Prime 牛小排 (半份) 🐮 - $128 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
Prime指極佳級,用左細過42個月既牛🐮,有幾豐富既大理石油花~ 牛小排位於牛肋脊部靠近肚側面既位置,油脂分布均勻,望落肥瘦適中,肉質柔嫩甘甜,牛味🐮幾濃郁,脂香四溢👍🏻

黑豚腩肉 (半份) 🐷 - $48 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
味道幾甜美,因為肌纖維比較幼細,肉質幾有彈性~ 油花脂肪平均,食落唔會鞋口~

手打四寶丸 (半份) 🍡 - $58 (好味指數:😍😍😍🤩)
係手打而唔係用機整出黎既,口感會比較特別,幾彈牙多汁~ 嗰4種丸分別係黑松露墨魚丸🦑、鮮蝦丸🦐、香草牛肉丸🌿🐮、豬肉貢菜丸🐷,味道幾香口鮮甜~ 比較鍾意豬肉貢菜丸🐷,幾夾同埋幾惹味~

鮮活海蟶 (半份) - $45 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個係季節限定,所以就吸引左小編叫黎試下~ 海蟶用繩紮起左表面望落有啲少,但拆開有6隻,其實幾大隻厚肉,味道清甜彈牙,爽口鮮嫩,有海水🌊既氣息~ 淥5分鐘就食得,淥好之後都唔會縮水,好食😋

白蘿蔔 (半份) ⚪️🥕 - $18 (好味指數:😍😍😍😍)
清甜可口,吸收晒兩邊湯底🥣既精華,夠晒腍甜同多汁,正🤤

功夫萵筍片 (半份) 🟢 - $28 (好味指數:😍😍😍😍)
切完片跟著擺到個花球結咁好靚🤩 味道就清甜爽脆,仲可以祛濕tim~

桂花蚌 (半份) 🦪 - $78 (好味指數:😍😍😍🤩)
桂花蚌原來唔係蚌😂 係海參既腸臟,又叫做「海參筋」,味道鮮甜爽口,仲無膽固醇同脂肪,感覺幾得意~

稻田毛肚 (半份) - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
毛肚係牛🐮既第三個胃,因為好似塊葉咁所以就叫做牛柏葉~ 呢個有用冰🧊鎮住保持新鮮~ 而新鮮既毛肚係黑色既,比起漂白左既更加有彈性同新鮮,口感爽脆彈牙唔會韌,唔錯~

現炸豆皮 (半份) 🥠 - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
平時響鈴就食得多,豆皮就第一次見,小編既fd就忍唔住話想試下~ 用黃豆為原料,經過浸泡、磨漿、過濾、結膜、撈膜、晾乾等多道工序,整到,似紙咁薄再放落200度既大豆油炸成,望落係金黃色,薄身又脆卜卜~ 幾香豆味,用響鈴既食法,浸一浸湯🥣,有湯🥣既味道又有香脆既口感~

海帶麵 (半份) 🍜 - $38 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
平時好的麵都係澱粉黎,而呢個係用海帶整成既,以纖維為主,接近零卡,亦都比普通既麵爽脆好多,口感幾得意,似條狀既飛魚籽咁😂 不過要注意⚠️唔好煮得耐,稍為煮耐左就會有啲似腍左既粉絲

生酮雜莓梳打🫐🍹 - $48 (好味指數:😍😍😍🤩)
連野飲都係用左生酮糖作為代用糖,所以係無糖飲品黎,幾fit個主題又健康啲~ 裡面有藍莓🫐同蔓越莓🍓,酸酸甜甜都唔錯~

羅漢果茶 ☕️ - $38 (好味指數:😍😍😍🤩)
用左15粒羅漢果🏠水煲左9個字,有天然既甜香,幾生津解渴,一樣咁健康~

生酮豉油 (好味指數:😍😍😍🤩)
火鍋🍲唔少得豉油,而配合生酮主題就有呢種特別既豉油,少左糖所以比起平時既會覺得鹹啲🧂~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍