2022-07-10 1014 瀏覽
今日天氣太熱又突然想飲茶,近近地試吓依間,諗住佢都開左一段時間啲野食應該都唔會差,點知佢未去到差,只不過係唔多掂。一坐低發現用白色膠茶杯,兩隻杯都有洗唔去既茶漬, 感覺已經唔多掂。因為間鋪可能樓底高,所以一多小朋友係度就嘈得好緊要。我兩個人只係叫左4個點心竟然都要有一個點心漏單叉燒腸用膠碟上,心諗好味極有個譜, 咬落去只係微暖,完全唔夠熱, 味道普通 唔掂尖椒同燒賣(得3粒)普通貨色漏單既鮮竹卷完全係 overcook呢啲舖頭真係只可以試下無妨

因為間鋪可能樓底高,所以一多小朋友係度就嘈得好緊要。

我兩個人只係叫左4個點心竟然都要有一個點心漏單

尖椒同燒賣(得3粒)普通貨色
漏單既鮮竹卷完全係 overcook

呢啲舖頭真係只可以試下無妨
2022-07-10
$70 (早餐)
2022-07-01 591 瀏覽
美孚新邨恆柏道6號地舖,現在是“正點心”,正點心之前叫“美孚冰室”,是我的定點早餐食堂,可惜已經結業好幾年。COVID--19疫情下,正點心仍然客滿,生意爆好!近期來過2次,1次運氣挺好,可以坐到卡位;另1次只能坐小方桌,跟本不夠放食物。綜合2次午餐,點評食品:#普洱茶:茶色很深,但茶味比較淡。#蟲草花燉排骨湯:星期一至五午市,人均消費滿40元,每人送燉湯1盅 (單價25元/盅),味道挺好的!不加味精,喝完不會覺得口渴。#柴魚花生豬骨粥:挺大1碗,味道不錯。#蜜汁叉燒腸:腸粉滑嘟嘟,叉燒好味!唯一兩次都點的點心。#京式菜肉包:清淡之選,健康又飽肚。#南乳炆豬腳:好入味,媽媽很愛。#蝦乾肉餅籠仔蒸飯:水放多了,飯煮太軟。#生蘑芝麻糊:第1次漏單,第2次吃上,質感似沖熱水即食芝麻糊,與“生磨”相差好遠,失望。

綜合2次午餐,點評食品:
#普洱茶:茶色很深,但茶味比較淡。
#柴魚花生豬骨粥:挺大1碗,味道不錯。
#蜜汁叉燒腸:腸粉滑嘟嘟,叉燒好味!唯一兩次都點的點心。
#京式菜肉包:清淡之選,健康又飽肚。
#南乳炆豬腳:好入味,媽媽很愛。
#蝦乾肉餅籠仔蒸飯:水放多了,飯煮太軟。
2022-03-22
2022-05-09 831 瀏覽
11:30am 已經到達餐廳攞位和下單,叫左大概9-10個點心,但食到1pm 都只係離左4個點心,大拿拿90分鐘都出唔到一寵蝦餃燒賣。待應的服務態度正常,都好願意幫忙,但唔知係漏單定個廚房的系統亂,吹左幾次單都未可以出到點心。其實有幾枱人一入離叫點心,不夠10分鐘就上左3-4個點心。一開始以為只有我地係漏單,但發覺有幾枱客都係嬲爆爆走,就知道應該唔係單一情況。味道方面:全部都係新鮮熱辣,味道就一般,中規中矩。希望未來可以改善,不過唔會再幫襯。

味道方面:全部都係新鮮熱辣,味道就一般,中規中矩。

希望未來可以改善,不過唔會再幫襯。

下巴仔評分(5星為最高)味道:🌟🌟環境:🌟服務:🌟🌟🌟抵食:🌟🌟🌟重點推介🤤👍🏻 三隻小豬(流沙蛋皇包)可愛小豬造型嘅流沙奶黃包🐷黎到入點 打卡影相真係超可愛架!流沙包即叫即蒸 上檯時依然熱辣辣 一咬落去 超流心既奶皇餡料流出來 無論賣相同味道都值得一試 不過比較啱啱出爐好熱架 小心辣嘴👄👍🏻 鮮曬蝦乾肉餅籠仔蒸飯見到好多枱都有叫籠仔蒸飯 今次呢個表面放上左5-6隻中型大小既蝦乾🦐但可惜蝦乾味道未有滲入下面既肉餅 可幸既係肉餅飯份量比較大 雖然味道同一般蒸飯無分別 不過係飽肚之選🙈🙈注意事項⚠️- 餐廳衛生狀況唔理想 碗碟有漬 希望店家可以多留意🤦🏻‍♀️- 餐廳只有卡位比較舒適 其他位置比較狹窄- 免收加一 不過要收每位茶錢🫖- 仲有其他得意點心可以試試😉想試麻雀🀄️造型既十三幺(班蘭椰汁糕)不過太飽喇
下巴仔評分(5星為最高)
味道:🌟🌟
環境:🌟
服務:🌟🌟🌟
抵食:🌟🌟🌟

重點推介🤤
👍🏻 三隻小豬(流沙蛋皇包)

👍🏻 鮮曬蝦乾肉餅籠仔蒸飯

注意事項⚠️
- 餐廳只有卡位比較舒適 其他位置比較狹窄
- 免收加一 不過要收每位茶錢🫖
2022-01-12 794 瀏覽
正點心 🥧🥟🥡細細個好憎飲茶🫖依加反而好鍾意❤️朋友介紹 呢間餐廳啲點心好精緻叫左嘅野都好好食😋黑松露餃同鯪魚球都好有驚喜好香濃🐽其他點心都唔錯但未去到好驚豔價錢還可以😌行過美孚可encore👌.📌 正點心 (#美孚美食)#美孚 美孚新邨恆柏街6號地下N29A號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛잡 #香港打卡 #alldaybreakfasthk
正點心 🥧🥟🥡

好香濃🐽

其他點心都唔錯但未去到好驚豔
價錢還可以😌
行過美孚可encore👌

📌 正點心 (#美孚美食)
#美孚 美孚新邨恆柏街6號地下N29A號舖
2021-11-08 488 瀏覽
最近超想飲茶🫖一星期飲左兩次☺️比起傳統茶樓 我更喜歡新式設計的風格 呢間裝修好有feel😚😚有少少復古味道但係又好時尚感覺🫖平日唔需要+1服務費 不過當天是星期六日及公眾假期需要喔😉蒜香蝦春卷 $28呢個推薦😚😚真心好食 即炸即食重點係入面超多超多蝦 幾爽口蛋蛋流心奶黃包 $32我是衝着可愛小豬🐷外型來的但係不幸地 最近幾天已經冇左啊🥲而家轉左糖心蛋造型😗上面係正常流心奶黃包 但下面個個白色饅頭黎 所以係冇味的🤣🤣(溫馨提示一定要熱食先好味)其他我覺中規中矩吧🤣但不太喜歡這間鳳爪味道呢(不過男友說冇問題)另外牛肉腸沒有陳皮味的感覺🙃陳皮牛肉腸粉 $28花膠海皇灌湯餃 $39鮮蝦蟹子燒賣 $34XO醬皇蒸鳳爪 $26茶水 $16/2人#打卡cafe#生活小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #相機食先 #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳 #香港美食 #香港好去處 #甜品控#cafe #拍拖👫#打卡#jessicafoodhunt#jessicafoodie
最近超想飲茶🫖一星期飲左兩次☺️

蛋蛋流心奶黃包 $32
我是衝着可愛小豬🐷外型來的
但係不幸地 最近幾天已經冇左啊🥲
而家轉左糖心蛋造型😗
(溫馨提示一定要熱食先好味)

其他我覺中規中矩吧🤣
但不太喜歡這間鳳爪味道呢(不過男友說冇問題)
另外牛肉腸沒有陳皮味的感覺🙃

陳皮牛肉腸粉 $28
花膠海皇灌湯餃 $39
鮮蝦蟹子燒賣 $34
XO醬皇蒸鳳爪 $26

茶水 $16/2人

2021-10-15 457 瀏覽
咁岩交收去左美孚,見咁耐無去美孚食野,搵下有咩新鋪頭,搵到呢間咁多正評既點心店,間鋪都大、幾整潔,坐底叫左幾款點心試下先~蟹籽燒賣 🌟🌟🌟🌟大大粒燒賣,蟹籽份量都好足,肉質彈牙蝦餃 🌟🌟🌟皮夠薄,但餡比較實,可能蝦肉唔夠/唔靚,唔彈牙,但味道都唔錯蛋蛋流心奶黃包 🌟🌟🌟🌟🌟超級推介~本身諗住試小豬流心包,點知轉左呢款,荷包蛋造型,大大個蛋黃包,好可愛,一咬流哂奶黃流心,食個陣小心熱襯咀呀野菌米網腸粉 🌟🌟🌟🌟口感好豐富,彈牙既腸粉皮包住脆卜卜既米網,餡料係有咬感既野菌,味道好夾,值得一試~籠仔排骨鳯爪飯 🌟🌟🌟🌟午市先有籠仔排骨鳯爪飯,荷葉包住飯,佈滿排骨鳯爪,飯吸哂荷茶香同埋排骨鳯爪油分,好香,而且份量好夠,2-3個人食都夠

蟹籽燒賣 🌟🌟🌟🌟
大大粒燒賣,蟹籽份量都好足,肉質彈牙

蝦餃 🌟🌟🌟

蛋蛋流心奶黃包 🌟🌟🌟🌟🌟

野菌米網腸粉 🌟🌟🌟🌟

籠仔排骨鳯爪飯 🌟🌟🌟🌟

2021-10-14
  • 蛋蛋流心奶黃包
如題,真的別抱太大期望,名過於實。我老闆請飲茶,想找間未吃過的茶樓試吓,上Open rice見食評不錯, 雖然這只是吃點心的食店,不是茶樓,但食評相片內的點心看似十分精緻及好味,就抱著一試心態。一試之後,發現食物真的一般,就算是賣相亦不如照片般精緻,當然質素未致於好難食,但大部分食物真的稱不上好好味。另外,店員算是足,有兩三位店員頗年青,待客態度亦相應幼嫩。可以一試食物推介 : 黑白米網野菌腸粉,味道不錯有口感。個人認為中伏之最食物 : 1)日本溫泉旦牛肉蒸飯,其實是普通的窩蛋牛肉飯,只不過是窩蛋轉了溫泉蛋。最令人失望的是牛肉,粉多於肉,坦白說唐記包點的還比他這個好吃。2)法式焦糖燉蛋:是普通燉蛋上鋪上用火槍烘了一層焦糖罷了。但這燉蛋比普通燉蛋的質地過實,且亦沒有旦味。午市時間,生意OK,食客多是街坊。食後感,就是一間你對他沒有期望就不會失望的餐廳,價格方面,絕對稱不上是抵食,一句講晒,名過於實。😅P.s. 食店只收現金及八達通。
如題,真的別抱太大期望,名過於實。

另外,店員算是足,有兩三位店員頗年青,待客態度亦相應幼嫩。
可以一試食物推介 : 黑白米網野菌腸粉,味道不錯有口感。
個人認為中伏之最食物 :

午市時間,生意OK,食客多是街坊。

P.s. 食店只收現金及八達通。
2021-10-05
2021-09-28 194 瀏覽
飲茶食點心唔一定要去大酒樓嘅,去啲小店都可以!美孚呢間正點心都幾正㗎!餐牌上面好多靚靚點心,我哋揀咗盤滿缽滿(即係點心拼盤)、黃金小豬嘜、千島醬脆皮蘿蔔糕、燉湯、溫泉蛋牛肉飯同埋西瓜糕。黃金小豬嘜係酥炸糯米紫薯角,口感QQ,味道甜甜地,外型可愛,小朋友幾鍾意食!點心拼盤好豐富,最正係鮑魚燒賣😍😍,胭脂蝦餃都好靚,好睇又好食!千島醬脆皮蘿蔔糕好特別,新穎嘅配搭估唔到都幾好食👍🏻燉湯都幾足料,而且唔會好鹹,好似屋企老火湯嘅嘅味道😋最後食埋個飯同甜品就飽晒啦~ 下次再試吓其他點心!

千島醬脆皮蘿蔔糕好特別,新穎嘅配搭估唔到都幾好食👍🏻

燉湯都幾足料,而且唔會好鹹,好似屋企老火湯嘅嘅味道😋

最後食埋個飯同甜品就飽晒啦~ 下次再試吓其他點心!
2021-09-18
2021-09-17 159 瀏覽
今日同朋友約係美孚食番個早餐。想食點心又唔想去酒樓,所以就搵咗呢間「正點心」,間鋪睇落無咁忙,嘢食應該會快d到。內有乾坤鮑魚燒賣,無錯!呢個係佢既菜名😎燒賣好大隻,比平時既大1/4左右,裏面隻鮑魚仔幾好食,彈牙。山竹陳皮牛肉球好有肉味,新鮮,足料,完全唔需要點喼汁都已經好好食,推薦!蔥花炸两腸粉既炸兩係脆咖🥰,對炸两腸粉從來唔敢奢望會係脆咖,所以好驚喜。
2021-09-17
早餐
  • 山竹陳皮牛肉球
2021-09-16 127 瀏覽
卡路里爆棚-可愛流沙包雖然係食點心飲茶,但鋪頭無論格局定餐牌,都比較新式。除咗有傳統點心之外,都有依家酒樓或者點心鋪好興嘅新式得意點心!豬仔造型流沙包🐷外型好可愛,三隻豬仔個樣都好靚仔,冇崩壞🤣其實都見唔少酒樓有出呢啲 但我自己去親嘅都好少見到 所以一見咁可愛嘅點心 即刻好興奮😋另外,流沙係做到嘅🤣唔會凍哂硬晒,真係有流沙,睇就知都好澎湃啦😆😆😆想睇豬仔爆漿好簡單,手指掐住豬仔兩邊身,黃柑柑嘅流沙餡就爆出嚟啦~😍😍味道方面係好正常嘅流沙包,鹹蛋黃氣味比較鮮明丶比較出,唔係得奶味,流沙餡好滿好多,香鹹濃郁,好食😋!不過包呢啲好難太差(個人覺得😛)所以都唔會伏~去嘅時候係下午茶時段,有優惠價,食埋其他點心,埋單都幾抵食😋😋值得再戰!
卡路里爆棚-可愛流沙包

雖然係食點心飲茶,但鋪頭無論格局定餐牌,都比較新式。

豬仔造型流沙包🐷

不過包呢啲好難太差(個人覺得😛)所以都唔會伏~

豬仔造型流沙包
2021-07-19
下午茶
豬仔造型流沙包
  • 三隻小豬
2021-09-15 205 瀏覽
與舊同事聚聚。搵到噴汗。Google map搞佢唔掂搵「花膠大王」就搵到呢間嘢!行到西部以西先搵到入正題港女朋友佢為咗個玫瑰花飽。叫呢個併盤。果然不負所望玫瑰飽: 其實係紅豆。我麻麻地紅豆所以no comments! 本身都唔太好酒樓燒賣(魚肉就大愛)鮑魚燒賣就try try小乾鮑係個芯入面睇下個size不是燒賣愛好者。但我都俾70分紅菜頭餃。呢個掂。皮都係用紅菜頭整。入面有細粒紅菜頭。配雜菇菌網米腸。正。脆。有咬口。同個粉皮形成對比一。面頭的不是自由。我估係墨汁皮薄。爆餡。都係雜菇菌蝦餃。my favourite! 不厚皮。蝦彈牙。叫個辣椒油是常識吧不辣。大路嘢冇咸水腳。呢個頂一頂餡係紫薯同蕃薯當甜點。都( in un)see see茶水正常埋單$200 內
與舊同事聚聚。搵到噴汗。Google map搞佢唔掂

搵「花膠大王」就搵到呢間嘢!
行到西部以西先搵到

入正題
港女朋友佢為咗個玫瑰花飽。叫呢個併盤。果然不負所望

本身都唔太好酒樓燒賣(魚肉就大愛

鮑魚燒賣就try try
小乾鮑係個芯入面

睇下個size

不是燒賣愛好者。但我都俾70分

皮薄。爆餡。都係雜菇菌

蝦餃。my favourite! 不厚皮。蝦彈牙。
叫個辣椒油是常識吧
不辣。大路嘢

冇咸水腳。呢個頂一頂
餡係紫薯同蕃薯
當甜點。都( in un)

see see

茶水正常
埋單$200 內
2021-09-14 112 瀏覽
呢間我係上網睇到下午茶時段有得打折,好吸引到我去嘅,凈係啲點心啲賣相已經好精緻,好靚咁,所以決定同女朋友去試試,一去到,其實就起美孚地鐵站附近好近的位置,到鋪之後,首先發現鋪頭裝修好有特色,係足以俾人打卡的程度,睇得出係花過心思嘅,坐但點餐嘅時候,店員都好細心同我地講解唔同嘅點心野食可能會有唔同折扣,以免有不必要的誤會,到啲野食上桌,我同我女朋友都哇一聲,野食個真實賣相係靚嘅,食物質素都好高,特別係果個麻雀椰汁糕,真係十分驚人!🤤🤤
  • 三隻小豬
2021-09-08 145 瀏覽
又來美孚跟朋友晚飯依然去了她最愛的正點心兩個人點了幾款點心和一個客飯已經很飽了新派的點心店 環境寬敞 也沒有一般酒樓那麼吵鮑汁蘆筍百花竹笙卷一個客飯餐 已經有主菜 燉湯 白飯 甜品竹笙裡鑲了蝦膠很彈牙醬汁不會太濃味而蓋過鮮蝦的味道燉湯喝起來也沒有味精 健康之選花膠海皇灌湯餃裡面材料豐富 有大大塊花膠女人就應該補一補鮮蝦腸粉腸粉又薄又滑 鮮蝦大大隻 可惜沒有韮黃排骨蒸陳川粉黃金小豬嘜裡面是滿滿的紫薯餡料非常香甜齒頰榴香真正有榴槤果肉的奶凍 造型精緻客飯的甜品是南瓜西米露很香濃的椰汁和南瓜蓉 真材實料
又來美孚跟朋友晚飯依然去了她最愛的正點心
真正有榴槤果肉的奶凍 造型精緻
客飯的甜品是南瓜西米露
很香濃的椰汁和南瓜蓉 真材實料
2021-09-07 126 瀏覽
點心店愈開愈多,要出奇制勝的話,除取決點心品質和味道外,也講求點心的創新性和造型,正點心正是這方面的表表者,每次來正點心,都有不一樣的色香味享受。盆滿缽滿可一次嚐到四款點心,簡直為我這個嘴饞的而設,盆滿缽滿包括玫瑰包,胭脂蝦餃,鮑魚燒賣及紅菜頭餃。玫瑰包造型上都花了點心思,玫瑰形狀美美的。剛蒸好的玫瑰包外頭軟綿蓬鬆,裡頭的紅豆餡份量恰到好處,玫瑰包不論怎麼撕咬,都吃得到濃郁甜蜜的紅豆滋味。來正點心最想攻略之一就是胭脂蝦餃,紅粉非非的蝦餃皮抹上一絲金箔,瑰麗動人,且保有彈性。藏在餃皮中的原尾蝦仁餡料蠻令人喜愛,蝦肉爽彈,值得試試看。鮑魚燒賣豬肉肉餡被拍打得很彈牙,替燒賣加了許多分數。大家是不是跟我一樣,在想燒賣上居然沒鮑魚,怎可以稱為鮑魚燒賣? 當我輕咬一口燒賣,謎團解開,原來鮑魚暗藏燒賣裡頭,豬肉餡具肉香,亦有鮑魚,鮮蝦的海味,好吃。紅菜頭餃以天然的紅菜頭汁把餃皮染成紅通通的,如紅寶石般亮眼。紅菜頭餃非常飽滿,餃裡塞滿香菇,與紅菜頭餃皮沒違和感,嚐到紅菜頭的甜味,亦吃到香菇的鮮美,清爽怡人。日鵝夜鵝黑白天鵝榴槤酥製作甚費功夫,酥皮香香酥酥,咬下去層次感極為豐富,咬開酥皮,幾乎是爆漿狀態

日鵝夜鵝黑白天鵝榴槤酥製作甚費功夫,酥皮香香酥酥,咬下去層次感極為豐富,咬開酥皮,幾乎是爆漿狀態,榴槤肉給得大器,綿滑香甜,為嘴巴留下難以忘懷的榴槤芳郁。

明顯我又是為了可愛的造型,而點黃金小豬嘜酥炸糯米紫薯角。見到黃金小豬嘜酥炸糯米紫薯角後,我的眼睛馬上變得雪亮,小豬嘜維肖維妙,黑芝麻當眼睛,外型有趣。小豬嘜內餡糯米紫薯真材實料,潤澤綿綿,香濃不過甜,教人愛不釋口。

我頗推薦黑白米網野菌腸粉,黑白相間的腸粉皮極之滑溜,腸粉再裹上鬆脆的米網紙,米網紙不受腸粉和野菌影響,保有一定脆度,厲害。另一焦點是野菌清香撲鼻,黑白米網野菌腸粉入口盡是清新,我愛透它呢。

清酒雲吞雞入口酒香夠味但不刺激,雞肉超級嫩滑,有點令人驚艷。雲吞隱隱飄出酒香,全因浸泡在清酒中,清酒充份入味,每一口雲吞都香氣縈繞口中,好吃極了。

順德脆脆雙皮奶卷金黃脆脆的外層,毫不油膩,細嚼一口,嫩嫩的雙皮奶無敵飽滿,奶香十足,口感柔順,即使冷掉也無損順德脆脆雙皮奶卷的美味,當飯後甜點剛剛好。

夏日透心涼原汁西瓜糕用看的真是很難想像它的口感,但從上到下品嚐就會發現挺微妙。夏日透心涼原汁西瓜糕選用西瓜最甜的部份,混入糕中,仍有西瓜沙沙的嚼感,西瓜與糕如此契合。

我們現在可以優雅地品味西瓜的鮮甜多汁,因為夏日透心涼原汁西瓜糕將西瓜的水份鎖在糕中,吃時不會瘋狂爆汁,狼狽萬分呢,這夏日透心涼原汁西瓜糕確實不錯。