piggieyummy

piggieyummy

我是 piggieyummy
訊息
正顯示第 110 篇(共 37 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2021-12-09
DEC 21

蒜香巴馬臣+水牛芝士雞翼拼盤,蒜香巴馬臣雞翼有我最仲意既蒜香同芝士,味道濃郁,回味無窮😋;本來擔心水牛芝士雞翼會好辣,食完就覺得唔算太辣,好想再食。藍芝士牛肉pizza,第一次試藍芝士,食更既時候,成個口腔到鼻腔都感覺到濃濃既芝士味,呢個時候來番杯紅酒就正啦,整體好食。熱朱古力奶,濃濃的朱古力味,甜得來最後有少少苦味,用料上乘。凍士多啤梨鮮奶,呢杯係我個fd飲,我無試,佢話幾好飲。自家造香蕉拖肥批,甜品上面有一層厚厚的cream,拖肥同雪凍既香蕉配得啱啱好,甜度剛好yummy
檢視所有留言 ()
0分鐘 (堂食)
2021-12-01
DEC 21

今日食夏威夷蓋飯,係香港比較少見,幸運地在住所附近搵到有一間,於是決定去試下,店舖有預設餐單都有自選餐單,有選擇困難症既我,果斷揀咗預設餐單✌NALU整體好食,我第一次食呢個飯,感覺好新奇,一開始唔撈勻食覺得每一啖都唔同味,有驚喜;食咗一半開始撈勻,發現原來最好食係撈勻。材料好新鮮同食得出質素好好。好欣賞蓋飯上面既炸藕片,好脆好似食薯片咁。杯橙汁見到好多果肉😃好飲。座位分室內同室外,店舖整體環境舒適。
鴛鴦扒餐
5分鐘 (堂食)
2021-11-18
NOV 21

menu既扒餐有好多款牛扒選擇,但我唔多仲意食牛,所以叫咗個鴛鴦扒,主食有豬扒同雞扒,豬扒口感Q彈,即使擺咗半個鐘都唔柴,依然好食;雞扒肉質鮮嫩多汁,唔錯唔錯;侍應推介加新鮮蒜蓉,大量蒜蓉加埋蒜蓉汁,蒜蓉愛好者必嗌😉。配菜有翠玉瓜新鮮多汁,薯菜好脆,粟米粒甜甜哋。忌廉湯幾好飲,咸淡適中。餐包質感厚實,查埋牛油仲正。熱朱古力濃度適中。 呢個套餐份量好足,食到好飽,爽快😍。當時坐室外,經過既路人並唔多,所以都唔會影響用餐。
2021-11-11
NOV 21

今日去荃灣行街,突然想食拉麵,就上openrice搵,就搵到呢間啦。叫咗個辛肉碎拉麵,麵食有三個選擇「硬/普通/軟」,今次我揀咗普通,口感好普通,建議可嘗試硬既,應該會好食d。湯底同肉碎都有d辣,我唔算好食得辣,但覺得接受到,如果食肉碎唔覺得辣的話,請勇敢地去嘗試真。地獄拉麵👹,但我就不了啦😅。溫泉蛋好滑唔腥,好食;火炙豚肉,好香煙燻味👍;味玉味道清清地。總結值回票價,店員態度友善,店面唔算大,坐低食既時候店面已滿座,但絲毫唔覺得逼,環境舒適👍
2021-10-11
OCT 21

中午唔想煮飯,所以早早預訂咗PHD。 PHD多寶-叫咗芝心批,來到仲係熱辣辣,可以好輕易拉絲。正 Dip Dip薯條加日式章魚丸-好仲意食呢款粗薯條,比較有薯仔味;章魚丸味道一般。 脆香雞-表面脆皮有少少辣,肉質好滑。
宮崎南蠻炸雞飯便當
2021-10-11
OCT 21

是日晚餐 蜆肉湯烏冬-今日係叫外賣既,餐廳非常貼心將烏冬同湯分開裝,避免烏冬浸係湯太耐發脹,導致口感唔好。烏冬浸係蜆肉湯一陣間,味道已非常濃郁,好濃既海鮮味。 宮崎南蠻炸雞飯便當-炸雞表面少少脆,炸粉裏得好薄身,整體肉質嫩滑,好食。(張相係食到一半先醒起要影mad,炸雞本身大約有7件左右)
小太陽煙肉熱香餅
2021-09-29
OCT 21

小太陽煙肉熱香餅-太陽蛋一隻,普普通通;蘑菇有少少辣;煙肉比較咸,單獨食會比較咸;熱香餅有咬口,唔會太甜,所以加埋咸咸哋既煙肉一齊食,口感有層次;碟邊會有用辣椒油畫圈點綴,但基本無點接觸到食物。 卡邦尼煙肉意粉-一上菜有驚喜,意粉上面有隻生蛋黃,好靚🥰,影完相就撈勻來食,嗯~味道一般,食落粉粉哋。 總結影相打卡一流。
2021-09-17
SEP 21

今日同朋友去屯門市中心行街,途經一芳就買咗杯仙草凍奶茶,茶味好濃,但係絲毫不影響奶茶既奶味,正!仙草既質感好有層次,有少少咬口,同平時飲既滑捋捋唔同,有驚喜。會再幫襯!
黑松露章魚燒
2021-09-18
SEP 21

平日都好仲意買章魚燒食,不過食來食去都係最傳統既口味,今日決定試下新口味-黑松露章魚燒,真心覺得黑松露是重口味食品,一陣煤氣味,味道好濃郁,臭臭哋咁,但吃落真係堅好食。但各位唔習慣食榴槤,臭豆腐既人真係唔好輕易去試。
雲呢拿布丁燒
2021-09-18
SEP 21

今日買咗四款布丁燒,我試咗雲呢拿味,其他味未有機會試😝 布丁燒分三層,海綿蛋糕+雲呢拿布丁+焦糖漿,滑嘟嘟好味。店鋪仲好貼心咁提供一個紙碟+匙羹,方便你可以倒出來食,倒出來果一刻感覺好療癒🥰
Top