2021-09-06 62 瀏覽
兩公婆的小確幸星期五的晚上,相信係個各大打工仔最開心嘅時候,因為嚟緊有兩日假期,收工等埋老公係屋企附近諗住食中菜,行吓行吓就見到呢間點心鋪,門面睇落四四正正,諗住咁耐冇食點心可以一試。)做咗成個禮拜,個腦都唔想郁,望住餐牌揀咗店入面嘅招牌菜,盤滿缽滿(點心拼盤),黑白米裝野菌腸粉,三隻小豬(流沙包),鳳爪,千層脆皮蘿蔔糕同埋甜品斑斕椰汁糕。所有嘅點心都睇得出有心機整,尤其係黑白腸份,必叫!點心拼盤有三樣點心,紅菜頭餃,鮑魚仔燒賣同埋蓮蓉包。蓮蓉包實在太耐冇食,突然覺得好好食,又唔算好甜,份量啱啱好。正當我食唔晒嘢想偷偷地夾比我老公嘅時候,店主仲請我哋全場食甜品,南瓜西米露,南瓜係打爛晒溝埋西米露一齊煲,忍唔住食咗一大碗,搞到我充滿罪惡咁咁返屋企😆😆
兩公婆的小確幸

2021-09-06 92 瀏覽
原來美孚都有唔錯嘅點心小店!呢度點心、蒸飯價錢都唔算貴,茶錢$8/位,味道唔錯!呢度有幾款好可愛嘅點心😍三隻小豬流沙包好可愛,而且入面真係非常非常之流沙!流沙奶黃香甜好味,大人小朋友都鍾意食如魚得水係製作精美嘅香芹鮮蝦金魚餃,造型可愛,蝦餃皮薄餡靚,爽口彈牙,好足料!黑白米網野菌腸粉都係必食推介,唱返入面加入脆脆嘅米網同埋好多嘅菇,雖然係素食但係味道都幾濃郁,口感仲要好豐富😋主食點左鳳爪排骨蒸飯,分量十足啊!甜品就係好像真度好高嘅原汁西瓜糕,涼浸浸,真係一個唔錯嘅飯後甜品😁
原來美孚都有唔錯嘅點心小店!

呢度點心、蒸飯價錢都唔算貴,茶錢$8/位,味道唔錯!

呢度有幾款好可愛嘅點心😍

主食點左鳳爪排骨蒸飯,分量十足啊!

2021-09-06
2021-09-06 88 瀏覽
一間位於美孚的後街點心店,睇得出都做左好多年,特別留意佢地牆身同餐具你就會明白啦。星期六日都無咩優惠都叫做爆過下場,好多人都係附近居民約朋友來食個點心,可惜多數都係中年顧客,但一有年青女顧客呢,兩位老闆對眼就會望到實一實,而且仲會借位偷望,實在係令人印象深刻。果籠點心沒有高貴華麗,收78數加一,因為有鮑魚燒賣,你無睇錯呀,鮑魚收埋左係粒燒賣入面呀炸鮮奶一般,無驚喜。點心價位定價太高,28蚊到36蚊起,茶位要八蚊但俾茶包,太差了。

炸鮮奶一般,無驚喜。
2021-09-03 41 瀏覽
之前嚟飲過一次夜茶見佢啲點心全部都好精緻又好味所以今次就再翻兜佢啦今次嚟到發覺餐牌唔同咗之前食過嘅點心已經冇咗🥲盤滿缽滿之前嚟食 當時好精緻今次嚟 同一個名嘅點心變得比較樸實分別有胭脂蝦餃 鮑魚燒賣 紅菜頭餃 玫瑰包鮑魚燒賣入面有原隻鮑魚仔我最鍾意嘅係紅菜頭餃除咗紅菜頭 仲有唔同嘅雜菌 好香黑白米網野菌腸粉好滑好薄嘅腸粉包住脆脆嘅米紙卷入面啲野菌好爽口 如魚得水外皮煙韌 入面嘅蝦同西芹都好爽口好鮮甜黃金小豬嘜入面係紫薯餡 唔會太甜夏日透心涼真係用原個西瓜打成 仲食到西瓜肉
之前嚟飲過一次夜茶

入面係紫薯餡 唔會太甜

夏日透心涼
真係用原個西瓜打成 仲食到西瓜肉
2021-08-30 94 瀏覽
自上次 銅鑼灣 探花後 找到另一間 精緻巧手 手工點心 平日下午4點半到6點 大部份 點心六折 點心拼盤 蒸飯燉湯八折 經濟抵食 😋😋今天下午來品嚐 點了幾款點心 炸物 蒸飯及燉湯 🥣🥣金裝點心拼盤 🏆🏆胭脂蝦餃 鮑魚燒賣 紅菜頭餃 玫瑰包 🌹🌹胭脂蝦餃 蝦肉鮮嫩 爽彈 皮薄 高質 🥟🥟鮑魚燒賣 鮑魚包在餡內 肉餡肥瘦適中 調味恰到好處 🐖🐖紅菜頭餃 是素餃 內餡包了素菌粒 紅菜頭水晶皮 清甜好吃 🍄🍄玫瑰包 外面像饅頭 內餡是豆沙 包軟綿 餡不太甜 😋😋一籃紫 糖心紫薯酥上桌時 侍應提醒 燙口 剛炸起 表皮像咸水角 內餡是番薯茸 有少少流心效果 有驚喜的甜點 🍠🍠彩絲薑蔥牛栢葉牛柏葉沒有蒸過時 切成口感適中 超入味 薑蔥 甘筍絲亦夠份量 惹味 🥕🥕豉汁白鱔籠仔蒸飯 🍚🍚稍微失望 飯有點濕 白鱔醃漬過久 稍為咸了燉湯 菜膽螺頭燉排骨 🐖🐖清甜 火喉足 沒有放師傅 嚐後沒口渴感 🥣🥣3D榴槤奶凍 🥛🥛榴槤味濃 賣相精緻 不錯吃 😍😍十三么 🀄🀄麻將造型 奶凍甜點 同樣出色 ✌✌沒想到 住宅區 也有隱藏 點心小店 精緻美味 蒸點 炸物 即點即做 超夠熱 蒸飯一般 可能長時間蒸著 飯較濕 餸

今天下午來品嚐 點了幾款點心 炸物 蒸飯及燉湯 🥣🥣

3D榴槤奶凍 🥛🥛
榴槤味濃 賣相精緻 不錯吃 😍😍

十三么 🀄🀄
麻將造型 奶凍甜點 同樣出色 ✌✌

沒想到 住宅區 也有隱藏 點心小店 精緻美味 蒸點 炸物 即點即做 超夠熱 蒸飯一般 可能長時間蒸著 飯較濕 餸咸 燉湯清甜 甜品好吃 👍👍

黃昏時分來 人少舒適 嘆優質抵食 靚點心 🫖🫖

金裝點心拼盤 胭脂蝦餃 鮑魚燒賣 紅菜頭餃 玫瑰包
豉汁白鱔籠仔蒸飯 燉湯
3D榴槤奶凍
2021-08-30
金裝點心拼盤 胭脂蝦餃 鮑魚燒賣 紅菜頭餃 玫瑰包
3D榴槤奶凍
2021-08-30 39 瀏覽
發現了美孚新邨有一間特色點心🍲😆😆有不少得意打卡點心📸💫黃金💛小豬嘜🐷 酥炸糯米💜紫薯角$39好得意嘅小豬係鹹水角嘅甜版❤️❤️創新得意,紫薯餡真材實料,一眾紫薯迷不可以錯過呢💜💫如魚得水🐟香芹鮮蝦🦐金魚餃$36兩條金魚在水中游🌊🐠造型生動,餡料彈牙味道夠😍😍💫十三么🀄️斑斕椰汁糕$30香港人新年最鍾意打麻雀😋估唔到食點心都可以食十三么😆其實係斑斕椰汁糕造型極似一隻真正的麻雀😃椰汁味濃口💫三隻小豬🐷流沙奶黃包$39熱辣辣好得意的粉紅色流沙包💛豬仔做得精緻💛中式包皮非常薄,流沙奶黃鹹鹹甜甜,能夠做出流沙的狀態👍🏼👍🏼店員亦提醒我們,小心被流沙餡燙傷,非常細心❤️💫夏日透心涼🍉原汁西瓜糕$30驟眼看上去真的像西瓜一樣,吃得出是混合了真正的西瓜汁🍉手工非常精細,加入了西哥核,西瓜皮亦做得相當真實💫盤滿缽滿(胭脂蝦餃🥟、鮑魚燒賣、紅菜頭餃、玫瑰🌹包)$78一個點心龍有四款點心,每樣兩款😋😋蝦餃外皮粉紅色🌸💓像胭脂一樣燒賣非常大粒,內藏一隻小鮑魚餃子紅色的非常特別,是由紅菜頭造成的,健康之選玫瑰包內有豆沙餡,師傅卷得非常用心,玫瑰花🌹像真度極高💫黑白米網野菌腸粉$32腸粉通常都係白色嘅,今次見到有特別嘅

發現了美孚新邨有一間特色點心🍲😆😆有不少得意打卡點心📸

💫黃金💛小豬嘜🐷 酥炸糯米💜紫薯角

💫如魚得水🐟香芹鮮蝦🦐金魚餃
兩條金魚在水中游🌊🐠造型生動,餡料彈牙味道夠😍😍

💫十三么🀄️斑斕椰汁糕
造型極似一隻真正的麻雀😃椰汁味濃口

💫三隻小豬🐷流沙奶黃包

💫夏日透心涼🍉原汁西瓜糕

💫盤滿缽滿(胭脂蝦餃🥟、鮑魚燒賣、紅菜頭餃、玫瑰🌹包)
一個點心龍有四款點心,每樣兩款😋😋
蝦餃外皮粉紅色🌸💓像胭脂一樣
燒賣非常大粒,內藏一隻小鮑魚
餃子紅色的非常特別,是由紅菜頭造成的,健康之選
玫瑰包內有豆沙餡,師傅卷得非常用心,玫瑰花🌹像真度極高

💫黑白米網野菌腸粉
腸粉通常都係白色嘅,今次見到有特別嘅黑白混合版,仲要係素食系列🥰米網脆口,夾雜再黑白米漿中,一軟一硬,口感不錯👍🏼

📍 正點心 (美孚)
美孚美孚新邨恆柏街6號地下N29A號舖

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-08-26 1801 瀏覽
之前幫襯過位於美孚新邨嘅「正點心」,最近有朋友喺社交平台見到餐廳推出咗好多款新派創意點心,話要約我一齊去試,我當然樂意奉陪。無嚟一排,餐廳嘅門面同裝潢都無乜大改變,設計時尚又帶點中國風。右邊靠牆位置擺放了多張卡位,而盡頭用餐區亦設有不少散座,環境闊落,坐得舒服自在。點心嘅花款真係幾多,令人目不暇給,最吸引嘅,當然係其中嘅影相打咭系列。交由友人發板,先嚟一客盆滿缽滿 ($78),一共有 4 款點心,當中包括有胭脂蝦餃、鮑魚燒賣、紅菜頭餃、玫瑰包各 2 件。胭脂蝦餃造型十分精美,蝦肉爽彈 Juicy,加上面頭的金箔及帶粉紅色嘅賣相,很是時尚。鮑魚燒賣非常搞鬼,初頭還以為廚師忘記了加上鮑魚,原來內有乾坤。師傅將煙韌爽口嘅鮑魚藏在燒賣內,集「矜貴」與「美味」於一身。紅菜頭素餃味道亦唔錯,皮彈夠滑,保持到菇菌嘅原汁原味。玫瑰包以豆沙做餡,捏成可愛的玫瑰花形狀,麵皮柔軟適中,食落口感很好。 三隻小豬 ($39)  流沙奶皇包造型超可愛,包身很軟熟,咬開即爆發濃郁的鹹蛋黃香氣,配合肥嘟嘟的豬仔嘜頭,真係令人差啲唔捨得咬下去!另外蔥油櫻花蝦腸粉 ($30)  亦非常吸睛,腸粉面頭綴滿了櫻花蝦,色彩艷麗

另外蔥油櫻花蝦腸粉 ($30)  亦非常吸睛,腸粉面頭綴滿了櫻花蝦,色彩艷麗,真係令人食指大動。腸粉滑嫩油潤,櫻花蝦咸香味十足,再配合另上的豉油吃,好味!

黃金鮮蝦韭菜角 ($28)  韭菜角用料十足,外皮非常脆口,韭菜餡內加入了鮮蝦,令味道生色不少,甘香惹味。

鳳爪排骨籠仔蒸飯 ($48)  味道亦唔錯,排骨同鳳爪都弄得非常入味,飯粒吸收晒材料嘅精華,入口粒粒分明,飯香樸鼻,帶荷葉香氣。

另外呢款十三么 ($10/件),其實係班蘭椰汁糕。每件椰汁糕都畫上了細緻的麻雀圖案,驟眼看跟真的麻雀幾可亂真。糕身軟滑而乾身,煙韌不黏牙,入口椰香味突出。

食完飯原來仲有甜品送,呢款南瓜西米露好有水準,西米煮得粒粒分明,糖水嘅質感軟滑 Creamy,非常可口。
2021-08-25 873 瀏覽
以前細個住美孚,重遊舊地真係會好懷念。見到呢間晚市有食點心已經好吸引,睇到餐單圖有造型特別既點心,好趣致咁,即刻想入去試試。三隻小豬所有點心即叫即做即蒸,夠晒新鮮。呢款可愛豬仔流沙奶皇包令人食慾大增,微微蛋黃鹹香,一咬開後已流出來,是澎湃的感覺。如魚得水呢個其實就係鮮蝦餃,蝦肉大粒飽滿且爽口。賣相真係非常精緻,創意味濃,模仿得精細巧妙,差點不捨得吃。日鵝夜鵝呢到好好多點心都有着味覺同視覺享受。呢款維妙維肖即白天鵝同黑天鵝造型其實係榴連酥,炸得夠酥脆香口,多榴槤餡,非常滋味!也不會覺得油膩。黃金小豬嘜又是另類三隻小豬,非常可愛。呢款係炸糯米角,有別於一般在酒樓食到既鹹水角,內餡係紫薯,炸得外脆內軟,啖啖煙韌質感好享受。盆滿缽滿呢個係「全盒」,有紅菜頭餃,胭脂蝦餃,燒賣同玫瑰包。原來燒賣內有乾坤,一口鮑魚有嚼口彈牙,令燒賣頓時變得高貴起來。另外玫瑰包有豆沙餡,香甜鬆軟!黑白米網野菌腸粉晶瑩剔透既賣相非常討好,皮薄內有脆米,口感豐富。每款點心都各有特色,款款都回味無窮,非常滿意。鳳爪排骨蒸飯呢個係大籠,約4碗飯,排骨份量多且腍,沒有肥肉,真係啖啖肉咁,停不了好滿足。呢到既點心無論款式,質素,

內有乾坤燒賣

鳳爪排骨飯

鳳爪排骨蒸飯

呢到既點心無論款式,質素,層次都不輸外面連鎖店酒樓,甚至乎是會高過都未定。如此高質素的小店,一定會再黎試其他點心。
以前細個住美孚,重遊舊地真係會好懷念。見到呢間晚市有食點心已經好吸引,睇到餐牌圖有造型特別既點心,食好趣致咁,即刻想入去試試。
2021-08-21
內有乾坤燒賣
鳳爪排骨飯
2021-08-25 51 瀏覽
今日終於食倒正點心。 冇希望就唔會失望,算黑未太黑🖤點心拼盤兩粒鮑魚燒賣得一粒有鮑魚~排骨陳村粉,原來D粉只用作墊底唔望你食,"佢壞咗啦!"~兩隻麻雀唔係發財都算,嚟到O嘴,D字用紙貼上去,撕咗竟然係見"四萬" "二索嘅字印😑啲咁嘅質素真"破"費😢原來之前成日都搵唔到係個天畀嘅啟示、原來有原因嘅😅另隔鄰桌話坐咗45分鐘都未有食物到,好彩我同朋友只等咗半個鐘,但嚟到嘅食物……睇相時都係睇多啲食評好!

2021-08-25
$100 (早餐)
2021-08-23 24 瀏覽
話說前幾日在美孚食過一間好值得推薦的餐廳叫正點心。裝修明亮,有中式特色,亦不失摩登,座位寬敞,用蒸籠做燈罩的設計都令人印象深刻。三隻小豬流沙包,一籠三件,賣相可愛脹波波,熱氣騰騰好新鮮,咬開一口,奶黃流沙餡滿溢!足料得好緊要!可見店家誠意。盆滿缽滿,呢籠蒸點心除左名字好正,質素都不俗,有紅菜頭餃,胭脂蝦餃,玫瑰豆沙包,燒賣,其中好有驚喜的是燒麥中間有一粒鮑魚仔,好冧好夠味,抵贊!黑白天鵝榴連酥,榴連蓉豐富綿密,香味濃郁,酥皮入口即溶,超好味,如果鐘意食榴連的人一定不要錯過呢道點心。黃金小豬嘜是糯米紫薯角,甜而不膩,糯米皮Q彈香口。黑白米綱野菌腸粉,估唔到呢個咁好味,野菌的味道好突出,粉皮細膩,米綱的配搭好正,口感多個層次。甜品夏日透心涼是原汁西瓜糕,是真的西瓜汁整成既啫喱糕,所以西瓜味好真實,西瓜皮可以食吖,因為系斑斕糕,味道好清新,口感Q彈,還有幾粒真西瓜籽,手工一流!

話說前幾日在美孚食過一間好值得推薦的餐廳叫正點心。

黃金小豬嘜是糯米紫薯角,甜而不膩,糯米皮Q彈香口。

2021-08-21 29 瀏覽
今日去咗美孚探朋友,到晚餐時間又唔想煮飯,梗係喺附近搵嘢食啦,我哋嚟咗呢一間點心舖頭食嘢!叫做正點心,哈哈,等我試吓間餐廳同個名成唔成正比先🙈🙈餐廳地方都幾大,燈光光猛又坐得舒服!朋友話一定要叫盤滿缽滿,咩都有啲,樣樣都好味,呢個點心拼盤有齊胭脂蝦餃、鮑魚燒賣、紅菜頭餃同埋玫瑰包,玫瑰包其實係豆沙包,佢嘅外型緊到朵花咁好靚❤️而鮑魚燒賣內有乾坤,原來真係有隻原隻鮑魚仔係入面,好好味😋而紅菜頭餃充滿哂菇菌,香氣撲鼻,食落都好不錯👍🏻黃金小豬嘜:外型討好係小豬仔,入面其實係紫薯蓉,非常煙韌,而且唔係好甜,好啱我口味😏煙香蝦春卷:春卷啖啖蝦肉,好足料✌🏻七味虎皮尖椒:又係惹味十足,辣度剛剛好😉鳳爪排骨籠仔蒸飯:荷葉飯香,而家啲排骨好嫰滑,仲有好多舊呢,好抵食!

餐廳地方都幾大,燈光光猛又坐得舒服!

煙香蝦春卷:春卷啖啖蝦肉,好足料✌🏻

七味虎皮尖椒:又係惹味十足,辣度剛剛好😉

2021-08-20
2021-08-20 38 瀏覽
盆滿缽滿$78有胭脂蝦餃、鮑魚燒賣、紅菜頭餃同玫瑰包各2件。鮑魚燒賣大大粒,肉質爽滑好味,裡面有原隻鮑魚,增加咗唔少口感同鮮味。紅菜頭餃外皮爽口,裡面有冬菇、木耳、紅蘿蔔同紅菜頭,非常爽脆惹味。胭脂蝦餃外皮煙韌,原隻鮮蝦份量十足,味道都啱啱好。玫瑰包鬆軟,中間係蓮蓉餡,香甜可口。日鵝夜鵝$39個名夠晒創意,其實係黑白天鵝榴蓮酥。鵝頭係黑白二色嘅餅乾,維妙維肖。鵝身就係榴蓮酥,一上枱榴蓮香味已經撲鼻而來。食落外皮非常酥脆,裡面嘅榴蓮份量十足,香味更濃郁,軟滑香甜,鍾意食榴蓮嘅人唔可以錯過。三隻小豬$39造型非常精緻可愛嘅小豬流沙包,會令人唔捨得食。包好鬆軟,一咬開裡面鮮黃嘅流沙流晒出嚟,又香又甜。山竹陳皮牛肉球$24牛肉好嫩滑,完全唔會成口粉嘅感覺,馬蒂令口感更爽。大量嘅蔥令香味好濃,陳皮味都好出。趁熱食風味更佳。XO醬皇蒸鳳爪$26鳳爪蒸到好腍好入味,XO醬都好惹味。蜜汁叉燒腸粉$28腸粉望落油亮誘人,食落都好薄好滑,有芫荽嘅香味,叉燒豐富咗味道同口感,唔錯。
盆滿缽滿$78

日鵝夜鵝$39

三隻小豬$39

山竹陳皮牛肉球$24

XO醬皇蒸鳳爪$26
鳳爪蒸到好腍好入味,XO醬都好惹味。

蜜汁叉燒腸粉$28

我諗唔係街坊應該唔會知道正點心既存在😶 本身純粹係為左特別造型既點心黎打個卡😚點知出乎意料既好食🍻🥕三隻小豬 (流沙包) $39睇上去超級萌既豬仔😍 仲有兩點細眼睛🤣 佢係流心奶皇包~超級流沙(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 一搣開就湧晒出嚟😱 好彩食落唔會好heavy 🥕盤滿缽滿 $78叫左一個點心拼盤~ ❥胭脂蝦餃:認真細睇 其實佢都有少少心思畫靚左😚 蝦餃皮都幾薄~ 仲有原隻新鮮蝦肉😆 超級彈牙❥鮑魚燒賣 :✨✨✨呢個要比100分啦!!😍 鮑魚係收埋係燒賣入邊 所以鮑魚味係蒸嘅過程比燒賣吸收晒😍 成粒燒賣都好有味道😍❥紅菜頭餃: 食落口甜甜地~ 皮薄又滑,餡料有啲木耳增添口感😛❥玫瑰包: 😋師傅整得好有心思~ 整成一朵玫瑰花嘅形狀🌹 如果我無食錯😆 係豆沙餡~~🥕如魚得水 (金魚餃) $36師傅整得好精緻😍 金魚既眼仔同嘴仔都有認真整🐟 連表層既顏色都扮得好似 金色反光咁😍 仲有認真擺盤~ 其實佢都係蝦餃黎😂🥕鮑汁響鈴鮮雞卷 $29鮑汁接近浸住個雞卷😍 呢個食法都幾創新 🥕黑白米網野箘腸粉 $32連腸粉都有造型… 色彩繽紛😂佩服~~ 米網係腸粉中間 脆卜卜咁😋 野箘都好入味🥕一籃紫 $32呢

🥕三隻小豬 (流沙包) $39

好彩食落唔會好heavy

🥕盤滿缽滿 $78

叫左一個點心拼盤~
❥胭脂蝦餃:

🥕一籃紫 $32

呢個係日本番薯🍠🥺🥺🥺 黃芯但超級甜
外皮煙韌得黎 又好酥脆 超級好食😭

🥕法式焦糖燉蛋 $26

係茶樓見到有燉蛋 抱住中伏既心一試 但竟然冇伏😂❤️薄薄既一層焦糖加上滑脫脫既蛋😍 仲有淡淡既蛋香
2021-08-18 22 瀏覽
住係美孚新村的朋友話佢經常幫襯的『正點心』最近多咗啲cutie點心,例如豬仔,天鵝等等……呢日佢約我來到,我哋叫咗『盆滿缽滿』,内有『胭脂蝦餃』,『鮑魚燒賣』,『紅菜頭餃』,『玫瑰包』,蝦餃表皮的淡紅色同平時食嘅唔同,但内裡材料不變,蝦是新鮮弹牙的,玫瑰包亦整到很有功夫,啲紋路十足,内有紅豆沙,好食又好睇,鮑魚燒賣上枱時唔見鮑魚,以為漏咗,後來發現原來係内有乾坤,匿埋係裡邊,真鬼馬。『日鵝夜鵝』其實係黑,白天鵝榴槤酥,榴槤香甜可口,又整到栩栩如生,靚到不得了,好唔捨得食吖。『十三么』係甜品『班蘭椰汁糕』來㗎,椰味濃郁好味道,以我個人評價,逼真程度達99%,我唔打牌嘅,所以沒對佢『口下留情』。『黑白米網野菌腸粉』好似黑白配,好啱食素人仕。『陳村粉蒸排骨』和『XO醬皇蒸鳳爪』正常亦唔錯。

• 日鵝夜鵝
2021-08-17 126 瀏覽
我係俾打卡點心吸引左黎😂所以決定收工過來會一會佢。一出地鐵🚇站就係,勁方便!.每次食點心,我都一定會叫的流沙奶黃包。一拿上手熱辣辣🔥我證實左係佢流的!係流沙🤣睇得又食得.貪心的我仲叫了點心拼盤,有鮑魚燒賣、金箔蝦餃、紅菜頭餃,仲有玫瑰花造型嘅蓮蓉包🌹🌹夠哂有特色。紅菜頭餃我是第一次食,幾有新鮮感。鮑魚燒賣真係有鮑魚嫁!!!.鮑汁響鈴鮮雞卷🍗傳統點心一樣有水準👍🏻同一般鮮竹卷不同,雞卷雖然俾汁浸了,但仍然脆口。.黑白米網野菌腸粉表面佢係一條普通腸粉,但咬一口就會發現中間有一層脆皮!有腸粉的軟糯,有米網的脆感。打破我對腸粉的一般口感😋.一籃紫🧺紫色的鬆脆外皮,入面包住的係黃心蕃薯,入面香甜,外面炸的鬆香,外形就好似一個迷你蕃薯🍠一定要趁熱食!.清酒雲吞雞未食已經聞到好香清酒味,果然真材實料。雞仲煮到岩岩好,肉質嫩滑多汁。.最後叫了個甜品,為今日滿足的一餐畫上完美的句點。🀄️名為十三么,其實係椰汁斑蘭糕,味道清甜,椰汁同斑蘭味道配合得岩岩好☺️呢餐絕對打卡able 😆.地點仲好方便,美孚站一出就到。係絕對會encore的餐廳😆😛
鮑汁響鈴鮮雞卷🍗
一籃紫🧺
清酒雲吞雞
未食已經聞到好香清酒味,果然真材實料。
雞仲煮到岩岩好,肉質嫩滑多汁。
盆滿砵滿
鮑汁響鈴鮮雞卷