2024-03-18 1145 瀏覽
今天嚟食餐好👍。 呢間餐廳食物質素好, 裝潢亦好有氣氛, 响夢幻嘅中東氣氛中進餐,感受一流。🍭Seasonal Cocktail, Into the Woods倆杯🥂都好易入口,一杯有甜辣味,微帶茘枝同菠蘿味🍍, 另一杯就有黑梅,柑橘🍊同黑加侖子酒, 倆杯外型亮麗💃, 飲得賞心樂事! 🍭Mix Cold Mezze倆種不同嘅國民沾醬, 鷹咀豆蓉好香滑, 笳子蓉🍆嘅煙燻味好惹味, 再配有艷驚嘅紅菜頭沙律, 係好好食嫁😋。🍭Lebneh用自家制嘅乳酪配蕃茄,酸瓜, 係好强嘅開胃菜🍭Kebbeh Bel Tahini😁肉丸內餡飽足軟糯,外皮酥香❤️🌝有口感🍭Samake Bil Tahini鮮甜嘅魚肉响酥香嘅魚皮下仍保油脂清爽脆彈, 再配中東式芝麻醬, 味道即變成清甜醒神, 令人胃口大開🍭Shrimp 🦐 Matffie油香煎鮮蝦,再配檸檬汁🍋提鮮, 油脂充份鎖住蝦肉鮮味,濃郁而鮮彈,😋

🍭Mix Cold Mezze

🍭Lebneh
用自家制嘅乳酪配蕃茄,酸瓜, 係好强嘅開胃菜

🍭Kebbeh Bel Tahini😁
肉丸內餡飽足軟糯,外皮酥香❤️🌝有口感

🍭Samake Bil Tahini

🍭Shrimp 🦐 Matffie

2024-03-12
  • ShrimpMatffie
  • MixColdMezze
  • OneThousandOneNights
  • SamakeBilTahini
  • Kibbeh
最近看到新晉餐飲集團CHESS HOUSE的介紹,想起數年前曾於旗下黎巴嫩餐廳晚膳,趁着新歲一試其午餐場內設計富民族色彩,有室內用餐區及半露天用餐區裝潢氣氛仿如阿拉丁童話故事,充滿神秘感覺面積寬敞,餐廳窗口位更可以望到地標大館是日餐湯為黎巴嫩海鮮湯,配料十足,鮮味濃郁沙律Baba Ganoush以烤茄子蓉、燈籠椒、洋蔥、蒜蓉配橄欖油製成,搭配鬆軟薄餅羊肉餃子餡餅口感紮實,羊肉羶香恰到好處主菜烤盲醩魚配時菜醬汁濃厚,魚肉嫩滑香甜阿拉伯式烤羊肉串及雞肉串配有玉米薄餅連同烤肉包在一起食甜品黎巴嫩式牛奶布甸奶味香濃,軟糯滑順招牌無酒精雞尾酒Yakult Lemonade基底為柑橘、益力多及梳打水,更有五款果汁口味供選擇黎巴嫩紅酒Domaine Des Tourelles帶有濃郁的黑橄欖和黑醋栗香氣
場內設計富民族色彩,有室內用餐區及半露天用餐區
裝潢氣氛仿如阿拉丁童話故事,充滿神秘感覺
面積寬敞,餐廳窗口位更可以望到地標大館
是日餐湯為黎巴嫩海鮮湯,配料十足,鮮味濃郁
Soup Of The Day
Baba Ganoush
羊肉餃子餡餅口感紮實,羊肉羶香恰到好處
主菜烤盲醩魚配時菜醬汁濃厚,魚肉嫩滑香甜
Saniyet Samak
阿拉伯式烤羊肉串及雞肉串配有玉米薄餅連同烤肉包在一起食
Mashawy
甜品黎巴嫩式牛奶布甸奶味香濃,軟糯滑順
Yakult Lemonade
Domaine Des Tourelles
2024-02-15
Soup Of The Day
Baba Ganoush
Saniyet Samak
Yakult Lemonade
Domaine Des Tourelles
中環大館對面有間集高級、浪漫、藍調的黎巴嫩菜館!猶如走入阿拉丁的故事中 🕌四處都是藍色低調奢華的裝飾 🌌難怪連日本遊客也聞名而來 ~雖然是有店員是港人,但點餐是用英文的當日有其他客人慶祝生日,店員非常熱情為客人影相及拍下即影即有 ~當晚亦有肚皮舞表演 🪄沒有錄低下來,就由你們自行發掘吧!(幸運的客人還有機會共舞 💃)✧ 訂座時可以要求梳化座位,是觀賞肚皮舞的最佳座位 𓏸 Shrimp Matffie | 128煎蝦仁、橄欖油、檸檬汁、芫荽味道是最貼近香港人口味的! 味道有點像西班牙蒜油蝦難怪是這裡的熱門菜式 🔥𓏸 Shahrazad - Mix Grill Meat (Small) |  498必 點 單 品!超誇張的擺盤 ✨點了一份細的烤肉拼盤已經足夠 2-3人分享內裏有豬、牛、羊、雞最愛的是羊架用刀輕輕就可以把肉切開肉質不會太韌,而且不會太騷羊肉愛好者必試𓏸 Lebanese Hummus | 95黎巴嫩菜必食之選 🍃內有鷹嘴豆蓉、芝麻醬、檸檬、橄欖油是冷盤來的配上一塊暖暖的彼得包、冷熱交融、很特別個人平常不太喜歡吃豆類食品這道菜是頗容易入口的美食~𓏸 Batata Harra |
中環大館對面有間集高級、浪漫、藍調的黎巴嫩菜館!
猶如走入阿拉丁的故事中 🕌
四處都是藍色低調奢華的裝飾 🌌
難怪連日本遊客也聞名而來 ~
雖然是有店員是港人,但點餐是用英文的
當晚亦有肚皮舞表演 🪄
沒有錄低下來,就由你們自行發掘吧!
(幸運的客人還有機會共舞 💃)
✧ 訂座時可以要求梳化座位,是觀賞肚皮舞的最佳座位
𓏸 Shrimp Matffie | 128

煎蝦仁、橄欖油、檸檬汁、芫荽
味道是最貼近香港人口味的!
味道有點像西班牙蒜油蝦
難怪是這裡的熱門菜式 🔥
Shrimp Matffie

必 點 單 品!
超誇張的擺盤 ✨
點了一份細的烤肉拼盤已經足夠 2-3人分享
內裏有豬、牛、羊、雞
最愛的是羊架
用刀輕輕就可以把肉切開
肉質不會太韌,而且不會太騷
羊肉愛好者必試

𓏸 Lebanese Hummus | 95
黎巴嫩菜必食之選 🍃
內有鷹嘴豆蓉、芝麻醬、檸檬、橄欖油
是冷盤來的
Lebanese Hummus

配上一塊暖暖的彼得包、冷熱交融、很特別
個人平常不太喜歡吃豆類食品
Lebanese Hummus

這道菜是頗容易入口的美食~

𓏸 Batata Harra | 98
全靠香料而提升簡單的食材
真的很不錯! 而且馬鈴薯外皮香脆內裡軟糯
內裏是炸馬鈴薯,香料主要是烤孜然、芫茜、大蒜

𓏸 One thousand one night | 115
lychee, rose, Citrus, Prosecco, seared rosemary
女生淺嘗之選 🥂
賣相很打卡 Able!
一千零一夜就如回到阿拉丁神燈的故事中
荔枝和玫瑰的配搭很 Match~
不會太甜、酒味亦不會太重
One thousand one night

𓏸 Passionfruit Yakult lemonade | 88
Citrus, yakult, seltzer
比起酒精
更愛這杯Mocktail 🍸
個人不太喜歡益力多的味道
但這杯是顛覆了我的想法 ✨
不是糖漿的味道!內裡有熱情果的果實而且味道不會被益力多蓋過~
味道剛剛好~
Passionfruit Yakult lemonade
2024-02-01
One thousand one night
Passionfruit Yakult lemonade
2024-01-18 1631 瀏覽
Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓經開中環,想食吓特色菜,老友推介中東菜 和黎巴嫩菜,果然無介紹錯。😺餐湯 Soup of the day香氣四溢,順滑開胃。☺沙律 SaladBaba Ganoush酸酸甜甜的沙律,配料新鮮,有烤茄子蓉、燈籠椒、洋蔥、蒜蓉和橄欖油,可以放上麵包一起吃,或一啖麵包一啖沙律,食完好舒暢。😊Hummus Beiruti另外一款沙律,配料有鷹嘴豆蓉、芝麻醬、檸檬汁,蒜蓉和蕃茄。好似鵝肝醬咁樣搽落麵包嗰度食,效果不錯。😄酥炸蔬菜鷹嘴豆餅、乳酪Falafel即叫即炸,外層香脆,內層鬆軟,面層加了乳酪提升層次,推薦!😋烤盲曹魚配時菜Saniyey Samak盲曹魚夠新鮮,口感煙韌,大廚烹調得恰到好處,時菜吸收了醬汁的精華,好味道。🤤烤雞、煙燻阿拉伯米飯、乳酪醬Chicken Ouzi烤雞肉汁豐富,醃得夠入味,煙燻阿拉伯米飯口感乾身夠林,杏仁片夠香脆,必食。😻阿拉伯式烤羊肉串及雞肉串Mashawy新鮮羊肉串,沒有騷味,處理得很好,雞肉串夠香滑,吃到中段再點醬汁,香料夠濃, 沙律菜新鮮,必食

中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

餐湯 Soup of the day

香氣四溢,順滑開胃。☺

沙律 Salad

Baba Ganoush

Hummus Beiruti

酥炸蔬菜鷹嘴豆餅、乳酪
Falafel

烤盲曹魚配時菜
Saniyey Samak

烤雞、煙燻阿拉伯米飯、乳酪醬
Chicken Ouzi

阿拉伯式烤羊肉串及雞肉串
Mashawy

新鮮羊肉串,沒有騷味,處理得很好,雞肉串夠香滑,吃到中段再點醬汁,香料夠濃, 沙律菜新鮮,必食。😽

開心果布甸
Mahalabia

甜度適中,又香又滑,面層加了開心果碎,健康又好味。😘

One Thousand One Night

調酒師將荔枝、玫瑰、柑橘、氣泡酒和燒焦的迷迭香融為一體,酸酸甜甜的,推薦!✨🤤

環境舒適,食材新鮮,沒有味精,侍應服務態度好還會再來。😎🤘🏻
2024-01-16
2024-01-09 1409 瀏覽
已是三訪🤣 前兩次都是晚餐,一直不知原來有這麼划算的semi buffet前陣子看別人介紹後就立即bookmark了,最近終於有空到訪!要知道一個cold mezze platter已經~$200,這裡卻是$268 無限加添😭 有興趣的朋友可立即起行,不用猶豫(*>_<*)ノ 🍴加一服務費:✔️ ✿ Semi buffet Brunch $268/head <Buffet area>15款菜式,還有幾款醬汁和漬物,不斷refill!平常吃lunch/dinner set 都只可以選擇其中幾款,現在終於可以「全都要」😝 除了這天的餐湯(忌廉白湯?) 比較一般外😛其他都很值得一試! 特別推薦😍😍😍• Muhammara 烤紅椒蓉:甜甜帶微辣• Hummus 鷹嘴豆蓉:經典順滑• Tabouleh 塔布勒沙律:酸味開胃• Roz Bil Laban 米布丁:香甜濃郁 每桌有兩片烘熱了的pita bread,忘了問可否加添,因為我們吃完了那兩片已覺得足夠了🤣 <Selection of Egg>每人還可以免費選擇一款蛋料理 • Cheese Ome
有興趣的朋友可立即起行,不用猶豫(*>_<*)ノ

🍴加一服務費:✔️

<Buffet area>
15款菜式,還有幾款醬汁和漬物,不斷refill!

特別推薦😍😍😍

• Cheese Omelet 芝士奄列
芝士+雞蛋當然是不敗配搭😋
Cheese Omelet

• Makanek Omelet 羊肉腸奄列
羊肉腸很有肉感,真材實料,而且調味適中, 不像中式臘腸那般重口🤣我們很喜歡
Makanek Omelet

<Main>
Samaka Mashwiya

友人和我都未吃過中東式的烤魚柳,一致同意加點嚐嚐 😆
整體跟西式的有相似,不過感覺更輕柔
魚肉新鮮、雪白鮮味,有煎香但完全不覺油膩
旁邊的沙律包括了好幾塊薄荷,吃了口氣超清新 (親身實證😌

環境打卡一流,服務也是好的無可挑剔
即使是semi buffet,職員還是時刻留意客人需要,主動加水、幫忙更換餐具
十分值得一訪再訪❣️

• Roz Bil Laban
  • muhammara
  • Hummus
如果平時嘅西餐食到悶哂,不妨可以試吓中環雲咸街嘅黎巴嫩餐廳「Shahrazad」。餐廳設計用上深藍色嘅中東設計風格,加上藍色射燈做點綴,有一種異國風情。Shrimp Matffie有啲似西班牙嘅蒜油蝦,用左橄欖油油浸方式,加入芫荽、檸檬和紅椒等多種材料。蝦身夠彈牙又有油香。Kebbeh Bel Labban依款係黎巴嫩常見嘅菜式,用左羊肉碎、小麥碎和洋蔥混合而成嘅肉球。煎香之後再加入靈魂嘅乳酪醬,味道充滿肉香又有乳酪嘅酸味。Samake Bil Tahini鐵鑊上面嘅係香煎鱈魚,魚肉厚身夠嫩滑,連魚皮一樣煎香脆。配搭芝麻醬可以帶返少少甜味出嚟。Lebneh白色嘅醬汁其實就係乳酪,加入橄欖油、青新嘅酸瓜製造出來。我自己就鍾意配搭烤餅一齊食。

Kebbeh Bel Labban

Samake Bil Tahini

Lebneh

🫓鷹嘴豆蓉、芝麻醬、檸檬、橄欖油🍗自家製香料羊肉香腸、烤孜然、檸檬大蒜醬🍖青麥、慢煮羊膝🥩醃120天殼飼牛柳、辣椒、百里香.⚡中環不嬲多異國風情嘅餐廳,今次誤打誤撞嚟到呢間主打黎巴嫩菜嘅餐廳,餐廳裝修好有中東風情💙環境勁啱打卡,坐得又舒服,吧枱都勁靚!🥰超啱girls talk/情侶撐枱腳,一大班friend嚟happy friday都係唔錯嘅選擇~🥂.⚡食物方面有被驚艷到😳首先🫓鷹嘴豆蓉好creamy,調味上面冇落其他過重嘅香料,主要突出咗鷹嘴豆嘅天然香味,而且配上少量炸蒜可以refresh下味覺,唔會因為食太多鷹嘴豆蓉令到味覺麻木😍.⚡🍗自家製香料羊肉香腸出色,咬開後係滿口爆汁嘅羊肉,完全唔臊,啱晒羊肉愛好者🤤醬汁係帶有少少果香嘅甜味,應該加咗少少松子&迷之果核(估計係番石榴),沾埋羊肉食意外地惹味🥳.⚡🍖慢煮羊膝煮得超軟超淋,配埋希臘乳酪食係一流,味道比較清新唔會太濃。本身以為係乳酪醬,但食落先知係乳酪;青麥口感有少少似麥皮,頗有嚼口,吸左羊肉嘅精華之後好香口~🤤.⚡見到🥩醃製120日嘅殼飼牛柳就忍唔住想試下,食落口味道果然唔錯,但係有小小老同小小鞋,如果可以淋啲就完美🤏🏻配菜嘅
🫓鷹嘴豆蓉、芝麻醬、檸檬、橄欖油
🍗自家製香料羊肉香腸、烤孜然、檸檬大蒜醬
🍖青麥、慢煮羊膝
🥩醃120天殼飼牛柳、辣椒、百里香

⚡見到🥩醃製120日嘅殼飼牛柳就忍唔住想試下,食落口味道果然唔錯,但係有小小老同小小鞋,如果可以淋啲就完美🤏🏻配菜嘅洋蔥故意煮到半熟,所以帶有小小辣味,但個人更偏愛煮到全熟帶有少少焦糖味嘅甜洋蔥🤣

2024-04-21 0 瀏覽
人氣黎巴嫩菜呢間已經bookmark 左好耐啦! 終於食咗入到去,環境氣氛已經好好而食物都十分之好食! 煎蝦仁跟橄欖油 檸檬汁及芫荽蝦仁彈牙,煎到好香口,而配汁又好開胃,作為前菜,真係好出色!中東芝士餡餅 呢個個樣有啲似加大版既炸雲吞,不過食落,個味完全唔同中間係香草芝士,而炸得脆脆!又唔會話好漏!🤤 輕鬆KO哂自家製香料羊肉腸 烤孜然檸檬大蒜醬羊肉腸既口感比出面真係十分唔同,入面既餡料食落 感覺除咗羊肉仲有用到內臟,而佢無咩肥膏,食落去香好多,羊味就更重,但又唔會蘇! 正 🤩🤩醃120天穀飼牛柳 辣椒 百里香呢個烤得剛剛好,medium well 所以鎖住哂啲肉汁之餘,外皮焦香 🤤🤤🤤慢煮羊肉配阿拉伯米飯羊肉真係慢煮到好淋,配埋乳酪醬食 🤩 天衣無縫既感覺飯既調味又做得好好,成碟我哋都食晒 🫣Overall 食物質素真心高,服務都十分好,會問你意見添!
人氣黎巴嫩菜
呢間已經bookmark 左好耐啦! 終於食咗
入到去,環境氣氛已經好好
而食物都十分之好食!

煎蝦仁跟橄欖油 檸檬汁及芫荽

中東芝士餡餅
呢個個樣有啲似加大版既炸雲吞,不過食落,個味完全唔同
中間係香草芝士,而炸得脆脆!又唔會話好漏!🤤 輕鬆KO哂

自家製香料羊肉腸 烤孜然檸檬大蒜醬

醃120天穀飼牛柳 辣椒 百里香
呢個烤得剛剛好,medium well
所以鎖住哂啲肉汁之餘,外皮焦香 🤤🤤🤤

慢煮羊肉配阿拉伯米飯
羊肉真係慢煮到好淋,配埋乳酪醬食 🤩 天衣無縫既感覺
飯既調味又做得好好,成碟我哋都食晒 🫣

中東國家對我嚟講一直有種非常濃烈嘅神秘感可能由細到大比較少接觸少聽到之餘亦都好少食到中東菜見到呢間黎巴嫩菜就好有興趣🇱🇧 Karkade Delight 玫瑰石榴汁🇱🇧 Yakult Lemonade - Pineapple 菠蘿乳酸🇱🇧 Baba Ganoush洋蔥蕃茄茄子蓉配烤餅🇱🇧 Sambousek Spinach炸脆皮菠菜角仔餡餅🥙🇱🇧 Mashawy燒羊串燒雞串燒漢堡扒🇱🇧 Chicken Ouzi烤雞煙燻阿拉伯飯配乳酪醬主菜兩款都有驚喜冇諗過賣相有少少乾嘅烤雞肉食落可以咁嫩口同滑阿拉伯式調味明顯唔同平時食嘅而且本身唔鍾意食飯嘅我都幾鍾意呢款長條形有香料味嘅米撈咗啲乳酪醬係非常唔錯又特別整體嚟講比我想像中易入口口味唔會過鹹過辣過羶而且嘢飲係有特色得嚟幾好飲應該係星期五happy hour 嘅好地方有機會以後再嚟試其他cocktails
中東國家對我嚟講

口味唔會過鹹過辣過羶
而且嘢飲係有特色得嚟幾好飲
應該係星期五happy hour 嘅好地方
有機會以後再嚟試其他cocktails
今日同fd去左中環石板街上面的餐廳。呢間餐廳環境超級好,裝修好有中東色彩。食物好味、服應服務有五星酒店的水準,非常值得推薦!我地叫左兩份lunch set,價錢都可接受,因爲食物味道、餐廳環境同服務都非常到位。🔸Soup of the day有D似南瓜味的湯,不錯。🔸Baba Ganoush-set中東包其實都幾似印度菜的nann,不過呢個口感比較鬆軟,食落比較雙口,配上烤茄子蓉、燈籠椒、洋葱smash都幾特別好味。🔸Fattouch沙律沙律菜非常新鮮,好大份!裏面有幾舊番茄、青瓜,個醬係自家調製,偏酸偏甜,但好夾。🔸Mashway阿拉伯式烤羊肉串及雞肉串,分量又係好大份。特別推薦烤鷄,鮮嫩多汁,加上中東香料超香。烤羊串同免治羊都無騷味。🔸烤盲鰽魚配時菜呢個好好味,魚係煎得脆脆地鎖住肉汁,好鮮甜,加上時菜的醬汁好特別,除了鮮味仲可以享受雙重滋味。🔸甜品:mahalabia口感係好似實D的布丁,用左rice cream, rose water, milk等材料,係未試過的口感。🔸Yakult Lemonade草莓益力多酸酸地好適合悶熱的天氣飲。
🔸Soup of the day
有D似南瓜味的湯,不錯。
🔸Baba Ganoush-set
🔸Fattouch沙律

🔸Mashway
🔸烤盲鰽魚配時菜
🔸甜品:mahalabia
🔸Yakult Lemonade
草莓益力多酸酸地好適合悶熱的天氣飲。
2024-04-15
  • 烤盲鰽魚配時菜
  • Fattouch
  • Mashway
2024-04-16 0 瀏覽
熟悉我的朋友也知道我很喜歡吃特色菜☺️,今次再訪這間位於中環的黎巴嫩菜餐廳😝餐廳整體以寶藍色為主調💙,擺放大量鏡面及稜角花樣設計,裝修富有中東風格😎,充滿異國風情🥳- Mix cold mezze😗 $195包括有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉🍆及紅菜頭沙律🥗, 幼滑鷹嘴豆蓉配上中東芝麻醬🥰、檸檬汁🍋及橄欖油調味,口感醇厚香濃😗,煙燻茄子🍆混合中東芝麻醬、乳酪及橄欖油,煙燻味濃郁😋,紅菜頭沙律清爽開胃,三者配料配上鬆軟Pita Bread🫓,配搭很夾‼️- Lebneh🤩 $95香濃自家製乳酪加入蕃茄🍅及酸瓜,以橄欖油調味,味道酸甜開胃🥳- Shrimp Matffie😎 $128蝦肉🦐新鮮彈牙,充滿橄欖油香氣🤣,加入檸檬汁🍋及芫茜點綴,口感豐富👍🏻- Samake Bil Labban🐟 $238鱈魚柳表面煎得香脆,魚肉嫩滑🥰,底層放滿特製香濃芝麻醬及紅石榴粒☺️,魚肉混合醬汁,層次豐富👍🏻- Kebbeh Bil Labban🧆 $238羊肉丸🐑由羊肉碎、小麥碎及洋葱🧅製成,外層煎得焦香可口,肉丸飽滿軟糯,表面加以乳酪醬調味❤️,突出濃厚羊肉味而不騷🙂- Yakult Lemonade🥤 $88以益

- Mix cold mezze😗 $195

- Lebneh🤩 $95

- Shrimp Matffie😎 $128

- Samake Bil Labban🐟 $238

- Kebbeh Bil Labban🧆 $238

- Yakult Lemonade🥤 $88
以益力多作基調,加入檸檬水🍋,味道酸甜開胃,加上賣相精緻,打卡不錯🍹

- Date On The Moon🌕 $88
醇厚杏仁奶🍼加入甘甜糖蜜🍯調味,味道香濃幼滑,表面更有杏仁脆片增加口感☺️

餐廳整體環境及食物質素很高❤️,再次回訪亦相當滿意,喜歡探索新菜式的你,不妨一試‼️

📍 Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar – 中環
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓花月宮
@shahrazad.hk

#justlingggxd_西餐
#justlingggxd_中環
2024-04-15 0 瀏覽
位於中環的餐廳融合了中東風情,彷彿置身於異國之地。餐廳的整體裝修,燈光氛圍和擺設都充滿了中東風格,讓您感受到外國的氛圍。Mix Cold Mezze(凍開胃菜併盤)Hummus富含鷹嘴豆風味帶有芝麻的微妙滋味,並帶有清新的檸檬酸度!Mutabal煙燻茄子泥,混合橄欖油,檸檬汁,大蒜和香料,味道煙燻且微酸!Muhammara:由烤紅椒,核桃和一點辣味混合而成,風味豐富!Lebneh(自家制乳酪)厚實、濃郁的乳酪,搭配黎巴嫩麵包最適合不過Shrimp Matffie新鮮大蝦經過煎炸,以大蒜、檸檬汁和蒔蘿調味!非常美味😋Samake Bil Tahini嫩滑的肉質,外皮金黃酥脆,搭配中東芝麻醬,味道更加豐富!Kebbeh Bel Labban羊肉碎製成的肉丸,搭配希臘乳酪醬,清爽又美味。DrinkRose - Chateau Musar JeuneSt Hallett Gamekeeper’s ShirazVina Collada - RiojaOrange如果您喜歡中東風味的美食,不妨來品嚐一番
位於中環的餐廳融合了中東風情,彷彿置身於異國之地。

Mix Cold Mezze(凍開胃菜併盤)
Hummus
富含鷹嘴豆風味帶有芝麻的微妙滋味,並帶有清新的檸檬酸度!
Mutabal

Lebneh(自家制乳酪)
厚實、濃郁的乳酪,搭配黎巴嫩麵包最適合不過
Shrimp Matffie
新鮮大蝦經過煎炸,以大蒜、檸檬汁和蒔蘿調味!非常美味😋
Samake Bil Tahini
嫩滑的肉質,外皮金黃酥脆,搭配中東芝麻醬,味道更加豐富!
Kebbeh Bel Labban
羊肉碎製成的肉丸,搭配希臘乳酪醬,清爽又美味。

Drink
Rose - Chateau Musar Jeune
Vina Collada - Rioja
Orange

如果您喜歡中東風味的美食,不妨來品嚐一番
2024-04-12 0 瀏覽
偶然換換口味,這次去了一間黎巴嫩菜餐廳,餐廳呈現了獨特的中東風情用餐體驗,從藍調燈光到舒適的小梳化座位,這裡營造出了一種休閒的氛圍,讓人可以在品味美食的同時放鬆身心✨Shamandar Salad經典沙律菜式,內有蕃茄、紅菜頭和芝士,而紅菜頭的清甜爽口為沙律增添了一絲甜味,使酸爽的沙律更加平衡✨Muhammara將紅辣椒蓉和合桃碎混合而成,並加入了蜜糖作為調味料,這辣度適中,並且帶有果粒感,幾特別✨Lebneh自家製的乳酪搭配酸瓜和蕃茄碎,在軟綿的麵包上塗抹後食用,可以中和乳酪的酸味,非常好吃✨Batta Harra薯仔被切成小正方形的形狀,烤得均勻,香脆可口,亦可配着其他醬料一起食✨Kebbeh Bil Labban用羊肉捏成的四個小波,完全沒有任何臊味,而且擺盤非常精緻✨Tagine Bamia Bil Lahm以濃郁的蕃茄味為基調,羊肉煮得軟嫩,輕輕一吃就能脫骨,秋葵配上蕃茄醬也非常美味,整體風味恰到好處🪄One Thousand One Night以荔枝為主調,帶有玫瑰花和迷迭香的香味,酒味較淡,適合喜歡淺嘗的人。而Into The Woods。🪄Into The Woods以

✨Shamandar Salad

✨Muhammara

✨Lebneh

✨Batta Harra

✨Kebbeh Bil Labban
用羊肉捏成的四個小波,完全沒有任何臊味,而且擺盤非常精緻

✨Tagine Bamia Bil Lahm

🪄One Thousand One Night

🪄Into The Woods
以藍莓為主調,酒精味道稍微濃郁一些,但仍然很易入口

整體菜式味道出色,給我們帶來了驚喜。菜單上還有許多其他精彩的菜式等待下次品嚐。此外,菜式份量十分豐盛,我們點了太多,最後還需要打包回家享用哈哈
Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓假日我同男朋友好宅(因為佢都打機,唔會主動安排節目出街去玩),有時都氣氣地自己約好朋,一係附近搵間環境食物都很chill 很soho 餐廳,捉埋佢去食lunch 扮下中產。一份pita bread 口袋包中間可包上hummus 食。pita bread很鬆軟,點綴了黑白芝麻。lunch buffet 有豐富選擇,從沙律開始,有cauliflower,茄子。有hummus 素食者會很開心!清新salad 吃了很多,加了紅石榴,可以抗氧化,女生要多吃。是日湯品是南瓜湯有款芝麻脆片,超香口好食,我用來點蒜sauce egg 選一 羊肉腸奄列及黑椒洋蔥蕃茄和亞拉伯香料的蛋(shakahuka)羊肉賜切粒帶羊香。另一個熱鍋上像太陽蛋,切開有蛋黄汁流出。底下很多蕃茄肉,吃下是重酸酸甜甜的蕃茄味。額外加了一個main 要了$118 roasted chicken salad,香料醃過吃入口芳香,且是走地雞,沒有多餘脂肪,肉質紮實。甜甜有飯後水果同一個米布甸,唔太甜幾好食#life #fo
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

是日湯品是南瓜湯

有款芝麻脆片,超香口好食,我用來點蒜sauce

甜甜有飯後水果同一個米布甸,唔太甜幾好食

#life #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介 #好去處 #igable #假日好去處 #打卡 #hummus
2024-04-08 26 瀏覽
呢一間個環境勁靚,燈光昏暗用藍調,好似阿拉丁皇宮咁,好適合慶祝同週年紀念嚟食飯外國店員都好熱情同主動幫手影相Shahrazad - Mix Grill Meat (Small)用黎打卡最正,裏面有豬、牛、羊、雞,全部都有兩件,入口好有炭燒香最好食係羊架,帶有少少羊膻香同痴住啲少少肥膏位,食起好香,而且肉質好嫩牛肉反而好鞋,唔推薦Lebanese Makanek 一樣好食,係用羊肉碎自家整成香腸肉汁好多香腸衣又夠薄,配佢地個汁好惹味另外經朋友食過推薦仲叫左Halloumi Cheese但係叫咗有啲後悔,本身芝士嘅鹹香味已經好濃,面頭灑多一層鹽,就變咗太重口味即使有西瓜搭配

外國店員都好熱情同主動幫手影相

牛肉反而好鞋,唔推薦

肉汁好多香腸衣又夠薄,配佢地個汁好惹味

另外經朋友食過推薦仲叫左Halloumi Cheese