Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar位於中環雲咸街,提供多款美味的黎巴嫩菜式。無論冷盤小食,還是主菜及肉類,每一道菜都帶有獨特的中東風味👍🏻🍽️🥗 Mix Cold MezzeShahrazad的Mix Cold Mezze是一份令人垂涎的開胃菜!多種冷盤小食組合,包括鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉和紅菜頭沙律,每一口都帶來豐富的口感和獨特的風味,混合起嚟搽麵包更加帶嚟味蕾嘅衝擊!🥗😋🥣 LebnehShahrazad的Lebneh是一道美味的菜品!自家製的乳酪搭配新鮮的蕃茄、酸瓜和橄欖油,口感綿密,用嚟搽麵包一流!🥣😍🍤 Shrimp MatffieShahrazad的Shrimp Matffie是一道精緻的菜品!煎蝦仁搭配橄欖油、檸檬汁和新鮮的芫荽,簡簡單單嘅調味帶出蝦仁嘅海鮮味,而且蝦仁口感爽滑,超級推薦!✨🐟 Samake Bil TahiniShahrazad的Samake Bil Tahini是一道美味的菜品!煎鱈魚柳搭配芝麻醬,魚肉鮮嫩,芝麻醬的濃郁香氣意外地同魚類菜式非常夾!🐟🌰🍖 Kebbeh Bil LabbanKebbeh Bil La

🥗 Mix Cold Mezze

🥣 Lebneh

🍤 Shrimp Matffie

🐟 Samake Bil Tahini

🍖 Kebbeh Bil Labban
Kebbeh Bil Labban是一道黎巴嫩風味的羊肉丸搭配希臘乳酪醬,羊肉肉碎加上小麥碎令肉丸口感更豐富,乳酪醬的酸度增添了菜品的層次!🍖😋

2024-04-05 36 瀏覽
📍中環 《Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar》Weekend Brunch - Semi Buffet Very nice experience of weekend brunch at ShahrazadMany different kinds of salads and appetizersI like the Mutable, Hummus most❣️😋Lebanese Sausage OmeletShakshuka🍳Mashawy(Grilled lamb/tawook/kofta)Yakult Lemonade🍋Virgin Raspberry Ginger Mojito🌿Fresh👍🏻Nice food with comfortable environmentGood service Really enjoy with my bestie😙I highly recommended you to try this restaurant 👍🏻

Weekend Brunch - Semi Buffet
Lebanese Sausage Omelet
Shakshuka🍳
Mashawy
(Grilled lamb/tawook/kofta)
Yakult Lemonade🍋

Good service
Really enjoy with my bestie😙

2024-03-24
今日同一班朋友一齊去藝術節度睇藝術、尤其是呢個月係藝術月就更加要欣賞吓!睇到咁上下都有啲肚餓、朋友介紹呢邊有好多唔同嘅國家菜式!亦都知道大家都係食家!所以今次上嚟啲唔一樣嘅!喺中環雲咸街附近除咗有好多嘢行,亦都有好多多國菜食、朋友介紹咗呢間係黎巴嫩菜式、佢話除咗嗰度環境好靚之外可以打卡影相都輕而易舉影到靚片!鍾意影相嘅我哋一定唔會錯㗎啦!今次我哋食咗個四人行套餐一式兩份:當地有個好特別嘅菜式,在拼埋佢哋當做嘅薄餅、好特別嘅利用鷹嘴豆製作而成再加上唔同嘅蔬菜配料熬製而成嘅醬汁食落去好香滑同開胃:入面仲有紫洋蔥配合埋更加開胃同埋香口!醬汁味道唔會好濃烈、配上特製薄餅做前菜非常之好食!之後當然有特別嘅醬料拼搭紅菜頭同埋水果嘅沙律、開胃少少酸甜在配搭番石榴味道好特別!嚟到呢度一定要飲紅酒同埋Cocktail!你會愛上黎巴嫩嘅酒同埋Cocktail !第一道主菜:香酸醬汁拼燒羊肉、本人平時係比較抗拒食羊肉,但係呢個一啲都冇嗰種蘇味!再加上食落去感覺似牛肉味道都OK!之後仲有一個甜辣醬拼煎魚、煎魚味道好突出甜辣醬好開胃!味道自然,唔會好濃烈!估唔到黎巴嫩菜都會有自然嘅味道👅!shahrazad中環

今次我哋食咗個四人行套餐一式兩份:

shahrazad
中環雲咸街75號嘉兆商業大廈2樓
環境幽雅,獨特有中東特色,打卡必到🌸-✳️Mashawy 阿拉伯烤羊肉、雞肉串👍👍用色香料調味,香氣撲鼻,肉質軟熟,羊肉保留特有羊脂味肉串大大塊,好足料-✳️Chicken Ouzi 烤雞、煙燻阿拉伯飯👍👍煙燻味濃密,包裹米粒米粒獨特較尖,質地較硬身煙軔重調味的炒飯香氣強烈-✳️Saniyet Samak 烤盲鰽魚配時菜魚肉滑溜軟熟,配搭特製調味的時菜-✳️Falafel 酥炸鷹嘮豆餅 👍炸得乾脆,芝麻香氣濃烈,令人口水直流-✳️Sambousek Spinach 中東菠菜餡餅 菠菜餡軟綿,外稍脆,雙重效果-✳️Batata Harra 烤薯仔 👍👍薯香味強勁啲🥔外脆內軟,熱騰騰😍帶點辛辣-✳️Fattoush 石榴沙津-✳️Lemonade + Strawberry / Apple-✳️Date on the moon
環境幽雅,獨特有中東特色,打卡必到🌸
✳️Mashawy 阿拉伯烤羊肉、雞肉串👍👍
用色香料調味,香氣撲鼻,肉質軟熟,羊肉保留特有羊脂味
肉串大大塊,好足料

✳️Chicken Ouzi 烤雞、煙燻阿拉伯飯👍👍
煙燻味濃密,包裹米粒
米粒獨特較尖,質地較硬身煙軔
重調味的炒飯香氣強烈

✳️Saniyet Samak 烤盲鰽魚配時菜
魚肉滑溜軟熟,配搭特製調味的時菜

✳️Falafel 酥炸鷹嘮豆餅 👍
炸得乾脆,芝麻香氣濃烈,令人口水直流

✳️Sambousek Spinach 中東菠菜餡餅
菠菜餡軟綿,外稍脆,雙重效果
✳️Batata Harra 烤薯仔 👍👍
薯香味強勁啲🥔外脆內軟,熱騰騰😍
帶點辛辣
✳️Fattoush 石榴沙津

✳️Date on the moon
真係非常鍾意呢間餐廳嘅裝修✨✨每一個細節都裝修得非常瑰麗,係每個女仔打卡嘅好地方,充滿民族色彩,店員非常有禮❤️我覺得全間餐廳必去嘅地方,就係佢哋嘅廁所😆😆真係好靚😂🤣節日約會好地方❤️今次叫咗兩個午餐😊佢哋每個餐都有湯、沙律、主菜同埋甜品⚜️ Sambousek SpinachLebanese closed pies filled with Spinach中東菠菜餡餅🥧(外表好似中國嘅炸餃子,但入邊係菠菜仔細再食會食到神石榴粒同埋佢哋中東嘅香料👍🏻)⚜️ Fattoush add Tomato, Romaine Lettuce, Fresh Parsley, Toasted in Sumac & Fresh Mint Dressing番茄、羅馬生菜、西芹、烤酸辛香料石榴、薄荷醬(好喜歡呢一個沙律,酸酸甜甜再帶有薄荷味道,沙律上邊有幾塊芝麻薄脆😋,多種唔同嘅蔬菜,口感豐富)⚜️ Chicken Ouzi Roasted Chicken, Smokey Arabic Rice and Yoghurt Sauce烤雞、煙燻阿拉伯米飯、乳酪醬(喺香港應該會好少地方,食到阿拉伯米飯,係一個唔錯嘅體驗,中
真係非常鍾意呢間餐廳嘅裝修✨✨
我覺得全間餐廳必去嘅地方,就係佢哋嘅廁所😆😆真係好靚😂🤣
節日約會好地方❤️
今次叫咗兩個午餐😊佢哋每個餐都有湯、沙律、主菜同埋甜品

⚜️ Sambousek Spinach
中東菠菜餡餅🥧

⚜️ Fattoush add
番茄、羅馬生菜、西芹、烤酸辛香料石榴、薄荷醬

⚜️ Chicken Ouzi
烤雞、煙燻阿拉伯米飯、乳酪醬
(喺香港應該會好少地方,食到阿拉伯米飯,係一個唔錯嘅體驗,中東嘅烤雞我都特別喜歡,因為佢哋嘅香料令到雞肉味道昇華👍🏻)

⚜️ Mashawy $278
Selection of Arabic Mix Grill Lamb Meat, Tawook & Kofta
阿拉伯式烤羊肉串及雞肉串
(食中東餐點少得食佢哋嘅肉串,記得上一次都有食呢一個肉串,再到回味之下今次同朋友再食😋,平時唔食羊嘅我,我都覺得呢度嘅醃料整到啲羊串好好食😆)

⚜️ Dessert
Mahalabia(雲呢拿米布甸,面上係開心果碎,唔太甜,好特別嘅中東甜品
2024-03-29 34 瀏覽
點了一份 Grilled Halloumi (烤芝士片)及Daily Catch Samaka Machwiya (煎魚)黎巴嫩菜對我來說是比較酸的:首先,我要提到的是Grilled Halloumi。這道菜以芝士片為主,經過烤製後,外表呈現出金黃色誘人的外觀。當我咬下第一口時,我立刻感受到芝士的濃郁奶香味,這種香氣在與烤製過程中產生的微焦味相融合後更加豐富。芝士片本身具有彈性,但不會過於嚴實,令人愉悅的口感使得每一口都讓人難以忘懷。此外,這道菜還搭配了一些清新的生菜、西瓜、酸紅色石榴,增添了口感的層次感。整體而言,Grilled Halloumi是一道美味的開胃菜,芝士的風味和烤製的技巧使其成為一道不容錯過的菜品。接下來,我試了Daily Catch Samaka Machwiya,這是一道煎魚菜品。上菜時,我立即被魚的外觀所吸引。魚肉呈現出金黃色的煎炸外皮,散發出誘人的香氣。當我切開魚肉時,鮮嫩多汁的肉質展現在我面前,令人垂涎欲滴。魚肉的調味恰到好處,既能突出魚本身的鮮味,又能帶來微妙的香料風味。此外,魚的外皮煎得恰到好處,既有脆脆的口感,又不會過於油膩,還有白色的醬汁。整體而言,
點了一份 Grilled Halloumi (烤芝士片)

黎巴嫩菜對我來說是比較酸的:

接下來,我試了Daily Catch Samaka Machwiya,這是一道煎魚菜品。上菜時,我立即被魚的外觀所吸引。魚肉呈現出金黃色的煎炸外皮,散發出誘人的香氣。當我切開魚肉時,鮮嫩多汁的肉質展現在我面前,令人垂涎欲滴。魚肉的調味恰到好處,既能突出魚本身的鮮味,又能帶來微妙的香料風味。此外,魚的外皮煎得恰到好處,既有脆脆的口感,又不會過於油膩,還有白色的醬汁。整體而言,Daily Catch Samaka Machwiya是一道絕佳的魚類菜品,完美地展現了新鮮海鮮的美味。

總的來說,我在這家黎巴嫩餐廳的用餐經驗非常愉快。Grilled Halloumi的濃郁芝士風味和Daily Catch Samaka Machwiya的鮮美魚肉讓我留下了深刻的印象。如果你正在尋找一家品味獨特的餐廳,我強烈推薦你來試試這裡的美食。
  • Mahalabia
2024-03-29 41 瀏覽
Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar 以寶藍色為餐廳主色調,擺設及裝修富中東風格,優雅又有情調Mix cold mezze有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉及紅菜頭沙律, 三者都可以配上麵包一齊食, 煙燻茄子蓉味道好特別,煙燻味十足;鷹嘴豆蓉係中東菜常見嘅,相當香滑Lebneh呢個係有自家製乳酪,蕃茄,酸瓜同橄欖油嘅菜式,自家製乳酪香濃,酸酸哋好開胃,蕃茄酸瓜清爽,配埋麵包一齊好夾Shrimp Matffie有啲似西班牙欖油大蝦,而呢道菜嘅煎蝦仁咗橄欖油,檸檬汁及芫茜,酸味更為突出,大蝦爽口鮮甜Samake Bil Labban煎鱈魚柳煎表面香脆,內裡嫩滑,配特製香濃芝麻醬,層次變得豐富,呢款芝麻醬同我哋平時食開嘅有啲唔同, 唔知係咪加咗牛奶呢Kebbeh Bil Labban羊肉碎配上小麥碎及洋葱,羊肉味十足但唔會覺得騷,醬汁同樣香濃特別,同芝麻醬完全唔同,香料配搭運用出色Into The Woods莓味十足嘅cocktail, 酸甜過後帶點酒香,好易入口Date On The Moon即杏仁奶mocktail,香濃幼滑,仲有杏仁脆片在表面相當滿意嘅一餐

Mix cold mezze

Samake Bil Labban

Kebbeh Bil Labban

Into The Woods
莓味十足嘅cocktail, 酸甜過後帶點酒香,好易入口

Date On The Moon
即杏仁奶mocktail,香濃幼滑,仲有杏仁脆片在表面

相當滿意嘅一餐, 用餐環境同食物質素都好高,好適合喜歡探索新味道嘅朋友,絕對唔會令你失望

地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

#centralrestaurant#centralfood#lankwaifong#lkfbar#lkfdine#中環食#黎巴嫩菜#中東菜#鷹嘴豆蓉#茄子蓉#紅菜頭沙律#自家製乳酪#酸瓜#橄欖油#欖油大蝦#煎大蝦#鱈魚柳#芝麻醬#羊肉碎#煎羊肉#cocktailhk#mocktailhk#杏仁奶#特色菜#約會餐廳#finedinehk#情侶餐廳#情調餐廳#浪漫餐廳
2024-03-28 34 瀏覽
其實以前吃過中東菜,不過這是第一次吃中東菜的半自助餐。🔅午巿半自助餐每人可選一款奄列,再加任吃沙律吧🥗。奄列方面我們選了芝士奄列,其實味道和平時的分別差不多,不過有淡淡的芝士味。✅餐湯喝起來像鷹嘴豆味,第一次喝這種湯,不錯。✅烤椰菜花配芝麻醬這個很搶手,烤過的椰花有焦香味,超受歡迎。✅炸馬鈴薯炸過後外脆內軟,我會加配其他醬料一起吃。✅米布丁這個甜品一定要吃!奶味很重,偏甜少少,有米粒,吃起來有咬口,個人建議加果仁碎一起吃。🔅烤魚柳本身以為吃起來會像印度烤魚一樣,但其實不是,就像平時吃的煎魚柳一樣。魚柳很嫩,皮烤得香脆,有點意外,比想像中出色。這家雖然是吃中東菜,但其實有些口味我覺得調整過,更加適合香港人口味,如果想試很多款的話,不妨試吓這個午市半自助餐。

其實以前吃過中東菜,不過這是第一次吃中東菜的半自助餐

🔅午巿半自助餐

✅餐湯
喝起來像鷹嘴豆味,第一次喝這種湯,不錯。

✅烤椰菜花配芝麻醬
這個很搶手,烤過的椰花有焦香味,超受歡迎。

✅炸馬鈴薯
炸過後外脆內軟,我會加配其他醬料一起吃。

✅米布丁

🔅烤魚柳

2024-03-28 29 瀏覽
環境昏暗 足滿中東風格裝潢的黎巴嫩菜餐廳在香港可以吃到傳統黎巴嫩菜的餐廳不多 這家好吃且環境高質 值得一試!前菜Mix Cold Mezze鷹咀豆蓉帶甜豆香 煙燻茄子蓉帶少少烤過的果仁味 紅菜頭沙律配上羊奶芝士再加蕃茄開胃配上暖暖的烤餅Pita bread吃很搭Lebneh運用自家製乳酪加上蕃茄 酸瓜 橄欖油等配料用成 味道比較清新 同樣也可以配烤餅吃Shrimp Matffie橄欖油煎蝦仁 帶檸檬汁香 甜辣椒跟芫荽調味 帶油香惹味主食Lahma bil Fasolia慢煮美國頂級牛肋骨 牛肉煮得超級軟身 配上蕃茄醬 很開胃 底層青豆可解油膩感 配上飯吃一流Samake Bil Tahini鱈魚柳煎得香脆 肉質嫩骨 配上中東芝麻醬 咸香味適中飲料Virgin Raspberry Ginger Mojito紅莓加薄荷味, Ginger Ale, 酸酸甜甜 清爽Karkade Delight石榴加上玫瑰香味
環境昏暗 足滿中東風格裝潢的黎巴嫩菜餐廳

Lahma bil Fasolia

Samake Bil Tahini
鱈魚柳煎得香脆 肉質嫩骨 配上中東芝麻醬 咸香味適中

飲料
紅莓加薄荷味, Ginger Ale, 酸酸甜甜 清爽

Karkade Delight
石榴加上玫瑰香味
同朋友一齊去靚靚打卡餐廳食飯😍😍完全比餐廳既環境吸引左🥰而且除左環境勁靚有特色 打卡靚到爆之外🫶🏻野食都好好食 黎巴嫩菜勁有特色😋正2款特色醬配烤餅✐Mix Cold Mezze包括左3樣野🫶🏻鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉&紅葉頭沙律鷹嘴豆蓉真係黎巴嫩菜必點😋豆味濃煙燻茄子蓉比較上 野味d 🫶🏻配餅一流✐Lebneh乳酪上面配左蕃茄、酸瓜加左檸檬橄欖油 令成日醬酸酸甜甜好開胃🫶🏻作為前菜💯✐Shrimp Matffie蝦仁煎得好香 再加埋橄欖油同檸檬汁蝦新鮮 味道好✐Kibbeh✐Kebbeh Bel Labban2款都係黎巴嫩特色菜用左羊肉碎整成既波波煎香 其中配左紅菜頭 鷹嘴豆蓉😍勁有風味✐Samake Bil Tahini煎鱈魚勁juicy 外脆內軟配埋芝麻醬超野味🫶🏻飲品🍸One Thousand one NightsDate On the Moon一齊同朋友chillchill
同朋友一齊去靚靚打卡餐廳食飯😍😍
完全比餐廳既環境吸引左🥰
而且除左環境勁靚有特色 打卡靚到爆之外🫶🏻
野食都好好食 黎巴嫩菜勁有特色😋正

2款特色醬配烤餅
✐Mix Cold Mezze
包括左3樣野🫶🏻
鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉&紅葉頭沙律
鷹嘴豆蓉真係黎巴嫩菜必點😋豆味濃
煙燻茄子蓉比較上 野味d 🫶🏻配餅一流

✐Lebneh
乳酪上面配左蕃茄、酸瓜
加左檸檬橄欖油 令成日醬酸酸甜甜好開胃🫶🏻作為前菜💯

Date On the Moon
一齊同朋友chillchill

2024-03-19
2024-03-26 49 瀏覽
我喜歡嘗試不同國家菜式因為每次嘗到其他國家的菜式都覺得對那個國家多了一份認識今次到位於大館對面上樓的黎巴嫩餐廳裝修很吸精 極具異國風情Lunch set 包括湯 前菜 主菜 甜品🛎️Soup of the Day是日餐湯是粟米湯 挺有粟米味道前菜由於我們四個人食 就點了四款前菜🛎️ Fattoush是羅馬生菜為主的沙律菜有兩塊鋪滿芝麻的薄脆沙律菜新鮮 配合紅石榴的酸酸甜甜 很開胃 口感層次也豐富🛎️Batata Harra 烤馬鈴薯 有點芫荽大蒜孜然打成的醬 辛辣味道 很香口🛎️Sambousek Spinach中東坡菜餡餅像包著菠菜的炸餃子 但外皮不脆 味道不錯🛎️Falafel酥炸蔬菜鷹嘴豆餅 淋上點乳酪外層酥脆 味道香口 。挺特別主菜🛎️Mashawy串燒份量很大兩串羊肉 其中一款是免治羊肉另有一串雞肉 肉質嫩滑底層還配有薄餅🛎️Chicken Ouzi烤雞肉質嫩滑 可沾乳酪醬吃煙燻阿拉伯米長長尖尖 口感彈牙 味道好吃有驚喜🛎️Saniyet Samak烤盲鱸魚配時菜魚肉鮮嫩 外皮香脆配上香料和蕃茄茄醬煮成的醬汁 更鮮甜可口Drinks🍹Yakul
我喜歡嘗試不同國家菜式

像包著菠菜的炸餃子 但外皮不脆 味道不錯
Sambousek Spinach  &  Falafel

🛎️Falafel
酥炸蔬菜鷹嘴豆餅 淋上點乳酪
外層酥脆 味道香口 。挺特別
Falafel

Chicken Ouzi
Saniyet Samak
Mahalabia
2024-03-26 28 瀏覽
中環大館旁邊嘅黎巴嫩菜,入到餐廳有種中東神秘感,昏暗嘅燈光下卻透著中東貴族藍嘅主色調,有特色嘅窗花鏤空出迷人嘅影子,無論系椅凳定係燈具都充滿中東特色,就好似穿越時空進入阿拉丁嘅神話世界.餐廳設有矮梳發,相信呢啲位系觀賞肚皮舞最佳位置,可惜當晚就冇表演。呢度服務非常周到,會幫客人慶祝生日送出即拍即有相,留住甜蜜回憶。Mix Cold Mezze💰195HKD中東菜真係要食當地特色嘅菜式,好似鷹嘴豆蓉、煙燻茄子蓉同紅菜頭沙律,尤其喜歡鷹嘴豆蓉,入口綿密充滿豆味,紅菜頭新鮮清爽,搭配pita Bread,就真係太有特色太吸引啦。Lebneh💰95HKD是自家製乳酪加上蕃茄、酸瓜配菜,酸酸的好開胃用咗自家製乳酪,超好味。Shrimp Matffie💰128HKD有啲似西班牙蒜油蝦,加上檸檬汁,口感清爽不油膩,蝦仁爽口彈牙,用蒜碎、芫荽點綴,很有特色。Kibbeh💰118HKD做為小食嘅羊肉丸,系用羊肉碎同小麥碎搓成肉丸,煎香表面,非常脆香,切開有好豐富嘅餡料。Samake Bil Tahini💰238HKD中東特色嘅香煎鱈魚柳,鱈魚柳肉質扎實,賣相唔錯,鱈魚柳煎到表皮薄脆,帶有金黃色澤,加入香
Mix Cold Mezze💰195HKD
Lebneh💰95HKD
是自家製乳酪加上蕃茄、酸瓜配菜,酸酸的好開胃
用咗自家製乳酪,超好味。
Shrimp Matffie💰128HKD
Kibbeh💰118HKD
Samake Bil Tahini💰238HKD
中東特色嘅香煎鱈魚柳,鱈魚柳肉質扎實,賣相唔錯,鱈魚柳煎到表皮薄脆,帶有金黃色澤,加入香料,紅石榴粒,浸在酸忌廉醬中,再擠檸檬汁調味,非常開胃。
Kebbeh Bel Labban💰238HKD
黎巴嫩料理就最鐘意食羊,呢道菜同小食羊肉丸好似,羊肉丸浸在乳酪汁中,非常有特色,食到肉丸嘅香脆又可以沾住酸咪咪嘅乳酪,上面再用紅石榴同芫荽碎點綴,好味又有特色。
Peppermint Tea💰55HKD
非常有儀式感嘅茶壺同杯,薄荷味突出,同餐飯極配,必點項目。
Yakult Lemonade💰88HKD
酸酸甜甜幾開胃,賣相仲好出色,打卡一流。
值得一提,大家應該去吓廁所,佢個廁所裝修都超有特色,非常鐘意吖!!

中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓
香港站C出口,行7分鐘
2024-03-22 22 瀏覽
“Lebneh”“Shrimp Matffie”“Mix Cold Mezze”“Kebbeh Bel Labban”“Samake Bil Tahini”“Virgin Raspberry Ginger Mojito”“Yakult Lemonade”初嚐黎巴嫩菜🇱🇧呢間黎巴嫩菜館已經bookmark咗好耐最近終於搵到機會去試🥰一入到餐廳就有滿滿嘅阿拉伯風情💙道道影相打卡都超靚😆第一次嚟一於搵店員推介食物😝首先嚟嘅係3款前菜Lebneh用上乳酪,蕃茄,酸瓜,橄欖油味道酸酸地咁,作為開胃菜一流☺️Mix Cold Mezze有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉同埋一個紅菜頭沙律煙燻茄子蓉煙燻味十分突出配上Pita bread一齊食超級夾😋鷹嘴豆蓉豆味香濃,質地細滑Shrimp Matffie即係煎蝦仁🦐配上橄欖油,檸檬汁,芫荽蝦仁食落爽口彈牙😚而且十分香口惹味之後就係2款主食Kebbeh Bel Labban係用羊肉碎做成嘅肉丸羊肉加上香料味超級正😍配上希臘乳酪醬整體就變得更清爽Samake Bil Tahini即係煎鱈魚柳配芝麻醬鱈魚柳肉質嫩滑,無骨啖啖肉🐟配上芝麻醬更顯魚鮮味☺️另外點咗2杯mock
“Lebneh”
“Shrimp Matffie”
“Mix Cold Mezze”
“Kebbeh Bel Labban”
“Samake Bil Tahini”
“Yakult Lemonade”

初嚐黎巴嫩菜🇱🇧
呢間黎巴嫩菜館已經bookmark咗好耐
最近終於搵到機會去試🥰
一入到餐廳就有滿滿嘅阿拉伯風情💙
道道影相打卡都超靚😆
第一次嚟一於搵店員推介食物😝
首先嚟嘅係3款前菜
Lebneh用上乳酪,蕃茄,酸瓜,橄欖油
味道酸酸地咁,作為開胃菜一流☺️
Mix Cold Mezze有鷹嘴豆蓉,煙燻茄子蓉
同埋一個紅菜頭沙律
煙燻茄子蓉煙燻味十分突出
配上Pita bread一齊食超級夾😋
鷹嘴豆蓉豆味香濃,質地細滑
Shrimp Matffie即係煎蝦仁🦐
配上橄欖油,檸檬汁,芫荽
蝦仁食落爽口彈牙😚而且十分香口惹味
之後就係2款主食
Kebbeh Bel Labban係用羊肉碎做成嘅肉丸
羊肉加上香料味超級正😍
配上希臘乳酪醬整體就變得更清爽
Samake Bil Tahini即係煎鱈魚柳配芝麻醬
鱈魚柳肉質嫩滑,無骨啖啖肉🐟
配上芝麻醬更顯魚鮮味☺️
另外點咗2杯mocktail
味道清清甜甜,配上濃味食物就岩哂😛
2024-03-22 26 瀏覽
Weekday Dinner Mix Cold Mezze香滑的鷹咀豆蓉、煙燻味十足的茄子蓉及清新的紅菜頭沙律配上熱辣辣的烤餅,味道不錯又有特色,啖啖異國風味。Lebneh餐廳自家制的乳酪,味道開胃清爽,加上橄欖油及蕃茄,令人食指大動。Shrimp Matffie彈牙的蝦仁以橄欖油、檸檬汁、莞荽調味,味道香口好吃。Kebbeh Bel Tahini羊肉丸外層香口,中間是羊肉碎、小麥、洋蔥及不同的香料,加上乳酪醬,配搭出色,是味道有驚喜的品項!Samake Bil Tahini鯛魚柳表面煎至香脆,肉質不錯,加上特色的中東芝麻醬,味道濃厚。One Thousand One Night 賣相吸引,有浪漫的名字,令人想起阿拉丁神燈的故事。有清新的荔枝和玫瑰的香氣,不會太甜、酒味剛剛好。Passionfruit Yakult Lemonade Mocktail同樣出色,熱情果果味清香四溢,加上益力多的味道,是香甜清香的味道。餐廳以藍色為主調,不論窗花還是裝飾品都充滿異國風情,情調滿滿。食物味道不錯又有驚喜,加上服務殷勤又友善的店員,是滿足的晚飯。
Weekday Dinner

Mix Cold Mezze

Shrimp Matffie
彈牙的蝦仁以橄欖油、檸檬汁、莞荽調味,味道香口好吃。

Kebbeh Bel Tahini

Samake Bil Tahini

One Thousand One Night

Passionfruit Yakult Lemonade

2024-03-21 18 瀏覽
香港好食正宗的餐廳不乏選擇但對有氛圍有要求就不是容易事餐廳藍藍的色調與大量的玻璃、鏡面與稜角花樣的設計像極了來到地中海小島的地下室氣派中而略帶神秘前菜是Lebneh與Hummuspita bread這樣吃我可以KO兩大塊~另外用橄欖油煎香蝦仁香氣與風味有像西班牙蒜油蝦的影子Main 方面一向認為健康的地中海飲食離不開海鮮與羊最喜歡是Lamb Meatball in Greek Yoghurt 把我最喜歡的食材都混一起— 羊肉碎、小麥碎、煎羊肉與洋葱!另一道是海鱸魚扒,白汁有淡淡奶香Signature mocktail — yakult lemonade 還有另款是seasonal limited 主調是dragons fruit ,入口清爽

香港好食正宗的餐廳不乏選擇

但對有氛圍有要求就不是容易事

餐廳藍藍的色調與大量的玻璃、鏡面與稜角花樣的設計

像極了來到地中海小島的地下室

氣派中而略帶神秘

前菜是Lebneh與Hummus

pita bread這樣吃我可以KO兩大塊~

另外用橄欖油煎香蝦仁

香氣與風味有像西班牙蒜油蝦的影子

Main 方面一向認為健康的地中海飲食離不開海鮮與羊

把我最喜歡的食材都混一起

— 羊肉碎、小麥碎、煎羊肉與洋葱!

另一道是海鱸魚扒,白汁有淡淡奶香

還有另款是seasonal limited

主調是dragons fruit ,入口清爽