2024-04-03 735 瀏覽
復活節假期決定留港消費剛好有澳門朋友嚟香港玩,她要我帶佢去megabox動漫街行下,於是我私心下順便帶她來會一會熊bear bear竟然假期不用等位,我們4人被安排坐好闊落的4人枱, 完全不會有壓迫感, 餐廳裝潢日系清新風, 每張枱都有熊啤啤坐鎮,又有獨角獸公仔, 立即少女心爆發我們點了: 伯爵茶鮮奶咖啡$48~咖啡上面有片檸檬乾 再灑上少少伯爵茶葉做點綴,感覺好高雅 咖啡口感好creamy,伯爵茶同咖啡味互相配合,好飲 抹茶鮮奶$48~鮮奶香滑抹茶味香濃 士多啤梨梳打$48~ 好清新, 有士多啤梨味 但唔會太甜 士多啤梨mousse梳乎厘$126~ 賣相超吸引士多啤梨份量比想像中多,估唔到還有兩粒白士多啤梨 梳乎厘班戟口感軟熟味道不錯!
復活節假期決定留港消費

我們點了:
咖啡口感好creamy,伯爵茶同咖啡味互相配合,好飲

抹茶鮮奶$48~鮮奶香滑抹茶味香濃

士多啤梨梳打$48~ 好清新, 有士多啤梨味 但唔會太甜

士多啤梨mousse梳乎厘$126~ 賣相超吸引
士多啤梨份量比想像中多,估唔到還有兩粒白士多啤梨
梳乎厘班戟口感軟熟
味道不錯!

2024-03-30
這間人氣連鎖咖啡店,其中位於九龍灣Megabox的分店以小熊作為主題,店內擺放五顏六色的植物,每枱也有可愛的小熊毛公仔陪伴,窗邊座位更有巨型熊熊,適合約會或多人聚會。期間限定獨角獸主題餐牌,設有性價比極高的晚市二人套餐。甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 - $158三塊即叫即製的梳乎厘金黃鬆軟富空氣感,蛋香四溢,甜而不膩,淋上濃稠的香芋醬,亦有幼滑的香芋忌廉,撒上五彩繽紛的彩虹朱古力碎煙韌的麻糬及棉花糖,更有香甜棉絮狀的棉花糖及新鮮芋頭粒。獨角獸魔法三明治 - $85塗上牛油的多士鬆軟香脆,夾著咸香的芝士、紮實豐厚的玉子燒甜滋滋、綿密的芋泥蓉及絲脆的肉鬆。濃鮮龍蝦意大利飯 - $165粒粒飽滿的意大利飯吸飽濃稠的龍蝦汁極鮮味,拆出兩隻肥美飽滿的波士頓龍蝦鉗,緊實有彈性,肉汁又香又甜。大蝦長通粉 - $102多隻去殼鮮大蝦爽滑彈牙,煙韌彈牙的長通粉好掛汁,掛滿適量幼滑的香蒜忌廉汁。夢幻獨角獸芋泥蛋糕 - $75藍紫色相間層次分明的海綿蛋糕鬆軟濕潤,每層夾著綿密的芋泥蓉,亦有一粒粒芋頭粒,再淋上幼滑的香芋汁,更跟配飲品一杯。陽剛香水檸檬茶(跟餐)芳香的香水檸檬,加上酸甜的青檸及普通黃檸檬,三種檸檬極富

期間限定獨角獸主題餐牌,設有性價比極高的晚市二人套餐。

甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 - $158
煙韌的麻糬及棉花糖,更有香甜棉絮狀的棉花糖及新鮮芋頭粒。

獨角獸魔法三明治 - $85

夢幻獨角獸芋泥蛋糕
夢幻獨角獸芋泥蛋糕

夢幻獨角獸芋泥蛋糕 - $75
陽剛香水檸檬茶

陽剛香水檸檬茶(跟餐)
芳香的香水檸檬,加上酸甜的青檸及普通黃檸檬,三種檸檬極富層次,茶香變得清新又輕盈。
繽紛獨角獸咖啡 - $62
熱呼呼的香芋鮮奶幼滑細膩,綿密的泡沫撒滿了彩虹朱古力碎及棉花糖,另上層次豐富的特濃咖啡自行控制份量。
綿棉獨角獸沙冰 - $68
綿密細膩的沙冰毫無冰塊感,有著濃濃的芋頭香甜,幼滑的忌廉同樣黏滿了彩虹朱古力碎及棉花糖。

2024-03-28
🧚🏻‍♀️🎠🥞【 𝗣𝗛𝗜 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 & 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 】 🥞🦄🎡⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞成世人食過咁多疏乎厘,呢個賣相絕對係數一數二最靚🤩非常夢幻嘅配色,除咗有三大嚿極富空氣感、軟綿綿、震騰震嘅皇牌梳乎厘,仲有自家製芋泥奶、棉花糖、麻糬等材料,太豐富😋💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉🐱粉紅色嘅醬汁來自紅肉火龍果,貓耳朵粉口感煙靭,配上Creamy醬汁、鹹鹹香香嘅吞拿魚肉,食到停唔到口🤤🪄獨角獸魔法三明治🥪三文治非常厚重,集合晒我最鍾意嘅食材:芋泥、肉鬆、雞蛋,兩塊多士烘得香脆可口,極富牛油香🧈我覺得係是日MVP🏆😍💜仙氣獨角獸乳酪碗🍦乳酪碗嘅淡紫丁香色冇得輸,表面鋪有藍莓、桑子、士多啤梨等水果,輕盈之選🍓🫐☕️繽紛獨角獸咖啡🌈🪽綿棉獨角獸沙冰🍧兩款飲品都非常打卡able,一款係沙冰,一款係咖啡,迎合唔同人嘅口味💗⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞($158)💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉🐱($112)🪄獨角獸魔法三明治🥪($85)💜仙氣獨角獸乳酪碗🍦($98)☕️繽紛獨角獸咖啡🌈($62)🪽綿棉獨角獸沙冰🍧($68)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞

💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉🐱

🪄獨角獸魔法三明治🥪

💜仙氣獨角獸乳酪碗🍦

☕️繽紛獨角獸咖啡🌈

🪽綿棉獨角獸沙冰🍧

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞($158)
💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉🐱($112)
🪄獨角獸魔法三明治🥪($85)
💜仙氣獨角獸乳酪碗🍦($98)
☕️繽紛獨角獸咖啡🌈($62)
🪽綿棉獨角獸沙冰🍧($68)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:PHI Coffee & Pancake (九龍灣MegaBox)

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami九龍灣

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #九龍灣美食 #PHI #Phicoffee #phi #coffee #Souffle #Pancake #Cafe #打卡 #Chill #coffeeshop #dessert #hkcafe @phi.coffee.pancake

2024-03-25
2024-03-22 272 瀏覽
《獨角獸主題美食》又有主題咖啡店啦,這次是獨角獸主題欵,當然要去打卡一波📸。這次去了MegaBox分店,因為有熊熊可以一起打卡。木系環境裝修,配著植物乾花,令人感覺挺舒適🙈。-▪︎繽紛獨角獸咖啡 HKD$62|綿棉獨角獸沙冰 HKD$68顏色吸引der飲品,2款也是紫色芋泥飲品欵。咖啡是另外倒進去,看著飲品在升起挺特別😎,味道香甜咖啡味濃厚。沙冰賣相較有層次感,感覺美過熱飲📸,香甜口感質感香滑。-▪︎獨角獸魔法三明治 HKD$86三文治顏色豐富🤩,用了芋泥、肉鬆及煎蛋製成。金黃色的外層口感微脆,芋泥質感軟滑,煎蛋口感濕潤,配著鬆脆肉鬆口感豐。-▪︎仙氣獨角獸乳酪碗 HKD$98想吃得健康點可以點個乳酪😏,紫色der賣相配雜莓,簡單的組合感覺清新。乳酪酸中帶微甜,配水果吃口感豐富又飽肚欵。-▪︎粉紅吞拿魚貓耳朵粉 HKD$112這個味道真香,還要是粉紅色賣相。面層是芝士絲和吞拿魚,半熟質感帶點油脂香味。貓耳朵粉質感煙韌,醬汁稠挺惹味🤪。-▪︎甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 HKD$158每一次也要點來吃,我們也喜歡吃🤩。而且每期不同主題可打卡🤭。用了棉花糖、麻糬、芋泥及忌廉製成,這個顏色愛了愛了🫰🏻。梳乎厘
《獨角獸主題美食》

木系環境裝修,配著植物乾花,令人感覺挺舒適🙈。
顏色吸引der飲品,2款也是紫色芋泥飲品欵。

沙冰賣相較有層次感,感覺美過熱飲📸,香甜口感質感香滑。

▪︎獨角獸魔法三明治 HKD$86

▪︎仙氣獨角獸乳酪碗 HKD$98

▪︎粉紅吞拿魚貓耳朵粉 HKD$112
這個味道真香,還要是粉紅色賣相。

▪︎甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 HKD$158
每一次也要點來吃,我們也喜歡吃🤩。而且每期不同主題可打卡🤭。用了棉花糖、麻糬、芋泥及忌廉製成,這個顏色愛了愛了🫰🏻。梳乎厘搖晃蛋味香濃又吸引,質感鬆軟充滿空氣感。

2024-03-20
這間ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ店推出了ᴜɴɪᴄᴏʀɴ限定主題的新餐單, 充滿夢幻、打卡一流, 喜歡獨角獸🦄及香芋的朋友不可錯過✨我們點了甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 賣相非常精緻吸引, 夢幻組合配上獨角獸造型很可愛, 餐廳自家製芋泥口感香甜, 加上且富空氣感的梳乎厘超鬆軟, 甜度剛剛好, 必點推介😍綠野仙蹤意大利飯 鮮豔的綠色青醬燴飯, 帶有青草香氣及紅椒味, 味道濃郁非常ᴄʀᴇᴀᴍʏ, 新鮮帶子厚身彈牙爽口獨角獸魔法三明治🥪 口感外脆、裏面是熱辣辣的玉子, 三文治是夾上芝士、肉鬆及芋泥蓉, 口感豐富、味道也很搭, 有驚喜仙氣獨角獸乳酪碗🥣 新鮮水果作裝飾, 乳酪像雪糕般的綿密細緻、口感順滑、雜莓帶點酸酸甜甜, 味道很清新飲品綿棉獨角獸沙冰 顏色很柔和, 濃濃芋香味, 奶味較重帶幼滑、甜度適中, 非常清涼解渴繽紛獨角獸咖啡☕️ 咖啡顏色非常特別, 加上粒粒的棉花糖及彩色朱古力針, 絕對是讓人十分心動, 綿密的香芋再配上黑啡, 味道不錯ᴄᴀғᴇ水準非常高, 店員招呼很好, 絕對可以輕鬆享受一個晚餐, 環境寧靜舒適, 用餐非常愉快💕🌟 期間限定:8/3 ~ 8/5

我們點了

🌟 期間限定:8/3 ~ 8/5
  • 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
  • 繽紛獨角獸咖啡
2024-05-03 0 瀏覽
之前喺屯門已經食過呢一間,我覺得好好食,今次嚟到九龍灣見到BB話好想食,所以就入咗去裝修勁靚,好多紅啤啤同埋好用心每張枱都有隻熊仔 BB見到即刻攞嚟攬住都係一個令小朋友坐定定嘅一個地方嘢食都唔錯 個疏乎厘勁大份勁足料我同BB食到好飽 下次嚟九龍灣MegaBox都會嚟呢間食
之前喺屯門已經食過呢一間,我覺得好好食,今次嚟到九龍灣見到
BB話好想食,所以就入咗去
裝修勁靚,好多紅啤啤同埋好用心
每張枱都有隻熊仔 BB見到即刻攞嚟攬住
都係一個令小朋友坐定定嘅一個地方
2024-04-26 0 瀏覽
自問唔係食野食得好慢嘅人,食緊個main 嘅時候,明明個waiter都見到我仲有大半個餐未食,走黎問我地上埋個甜品好唔好? 聽到佢咁問 ,我都呆左一呆🙄 但我都係好正常咁答佢:哦,遲少少先,唔該。之後過多陣食,冇啦啦就直接上仲甜品埋黎。因為本身上菜都慢,last一個菜上都無耐。咁唯有同佢講遲啲先啦~廢事個souffle 放左係到放到凍左都未食到。咁差吾多食完已經自己預定時間叫上個甜品。咁制作需時都明白,第一次追覺得合理。過左差不多有35分鐘先再追第二次,可能店員明明知道,就即刻拎個souffle 出黎,仲要2個,心諗奇怪,明明叫左1份。原來係另一枱客人,佢地比較多人啲,又係成枱啲主菜係晒到有啲仲未開始食,就上個甜品俾人,見佢地都有投訴,問點解明明叫左兩份souffle ,而家未食完主菜就黎甜品,仲要上一份先? 好啦,講返我個souffel,明明話既刻制作,點解連餘溫都感覺吾到,已經開始凍到好似鬆餅咁。吾會再幫襯,非常差既試食體驗。明明講好左甜品叫起,乜吾係正常餐廳都會有既基本services ? 去茶樓飲茶都有得俾你自己剔甜品紙,食完點心先自己預時間叫。一個set dinner 乜係全

聽到佢咁問 ,我都呆左一呆🙄
但我都係好正常咁答佢:哦,遲少少先,唔該。

吾會再幫襯,非常差既試食體驗。明明講好左甜品叫起,乜吾係正常餐廳都會有既基本services ? 去茶樓飲茶都有得俾你自己剔甜品紙,食完點心先自己預時間叫。一個set dinner 乜係全部滿漢大餐一枱上既咩?
2024-04-25
晚市套餐(2前菜+2主菜+1甜品)$3681. 雞胸肉蜜糖沙律碗❤❤❤2. 巴馬火腿芝士❤❤❤3. 綠野仙蹤意大利飯 ❤❤❤❤4. 粉紅吞拿魚貓耳朵粉 ❤❤❤❤5. 士多啤梨梳乎厘 ❤❤❤❤❤❤愈多愈推薦(最多5❤)推薦指數:8/10好味指數:8/10環境指數:8/10服務指數:6/10餐廳︰PHI Coffee & Pancake地址︰九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖Bear decoration cafeOut of expectation!Dinner Set (1 Appetizer+2 Main+2 Desserts) $3681. Chicken breast salad with honey sauce❤❤❤2. Parma ham cheese❤❤❤3. Scallops risotto with green sauce ❤❤❤❤4. Tuna Orecchiette with dragon fruit sauce ❤❤❤❤5. Strawberry Souffle ❤❤❤❤❤More ❤ More Recommend(Max:5❤)Re
晚市套餐(2前菜+2主菜+1甜品)$368
1. 雞胸肉蜜糖沙律碗❤❤❤
2. 巴馬火腿芝士❤❤❤
3. 綠野仙蹤意大利飯 ❤❤❤❤
4. 粉紅吞拿魚貓耳朵粉 ❤❤❤❤
5. 士多啤梨梳乎厘 ❤❤❤❤❤
❤愈多愈推薦(最多5❤)

推薦指數:8/10
好味指數:8/10
環境指數:8/10
服務指數:6/10

餐廳︰PHI Coffee & Pancake

Bear decoration cafe
Out of expectation!

2. Parma ham cheese❤❤❤
5. Strawberry Souffle ❤❤❤❤❤
More ❤ More Recommend(Max:5❤)

Recommended score: 8/10
Taste score: 8/10
Environment score: 8/10
Service score: 6/10

Restaurant: PHI Coffee & Pancake
Location: Shop 3-4 & 9, 5/F, MegaBox, Enterprise Square Five, 38 Wang Chiu Road, Kowloon Bay
2024-04-05
2024-04-05 54 瀏覽
周圍都放咗好多大小不同的熊仔,佈置得好靚、好可愛呀😍而且最近仲做緊獨角獸主題,快啲叫朋友嚟陪我打卡😝✮仙氣獨角獸乳酪碗乳酪加上多款新鮮生果,感覺好fresh, 健康又好味,特別係士多啤梨🍓好甜😋✮粉紅吞拿魚貓耳朵粉貓耳朵粉口感煙煙韌韌,粉紅色其實係用咗紅火龍果肉,加上鹹香的吞拿魚肉,味道唔錯✮獨角獸魔法三明治三文治好香脆,夾住芝士、雞蛋、芋泥及肉鬆,口感好豐富,滋味!✮甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘好大份嘅甜品😍梳乎厘好鬆軟,充滿空氣感,配上芋頭忌廉,十分滋味,仲有棉花糖😋賣相都幾靚!✮繽紛獨角獸咖啡香芋飲品,滿滿的粒粒棉花糖,再加入咖啡,味道豐富~✮綿棉獨角獸沙冰香芋沙冰,口感綿密,甜度適中,面頭仲Cream同埋棉花糖,好飲!

✮仙氣獨角獸乳酪碗

✮粉紅吞拿魚貓耳朵粉

✮獨角獸魔法三明治

✮甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘

✮繽紛獨角獸咖啡
香芋飲品,滿滿的粒粒棉花糖,再加入咖啡,味道豐富~

✮綿棉獨角獸沙冰
2024-03-29 33 瀏覽
🍊 餐廳名稱:PHI Coffee & Pancake (MegaBox) (九龍灣)🐝 味道:7/10環境:8.5/10整體分數:7.5/10💰人均:$300———————————————————作為梳乎厘嘅fans,得之佢地出左個新系列嘅美食,立刻飛奔去試下。係用獨角獸做主題,用香芋去做各種菜式,無論係顏色定擺盤都非常夢幻少女心。綠野仙蹤意大利飯 💰92青醬濃濃的包裹意大利飯,帶子大大粒,味道不錯。獨角獸魔法三明治 💰85多士用左牛油烤過,外脆內軟牛油香酥,夾住芋泥同肉鬆,鹹甜口感特別。仙氣獨角獸乳酪碗 💰98用芋泥加埋乳酪,放左唔同水果上去,好健康嘅一道前菜。甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 💰158造型上好適合打卡,有齊唔同色彩嘅主素。梳乎厘一如既往地鬆軟,配埋棉花糖一齊食入口即溶,好幸福嘅感覺。繽紛獨角獸咖啡 💰62綿線獨角獸沙冰 💰68兩杯飲品顏值都好高,咖啡岩晒大人,沙冰係小朋友嘅!🗺️ 九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖 🔍#Flavorfortday九龍灣🚆 九龍灣站A出口

味道:7/10
環境:8.5/10
整體分數:7.5/10

💰人均:$300
———————————————————

綠野仙蹤意大利飯 💰92
青醬濃濃的包裹意大利飯,帶子大大粒,味道不錯。

獨角獸魔法三明治 💰85

仙氣獨角獸乳酪碗 💰98
用芋泥加埋乳酪,放左唔同水果上去,好健康嘅一道前菜。

甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 💰158

繽紛獨角獸咖啡 💰62
綿線獨角獸沙冰 💰68
兩杯飲品顏值都好高,咖啡岩晒大人,沙冰係小朋友嘅!

🔍#Flavorfortday九龍灣
🚆 九龍灣站A出口
2024-03-26 54 瀏覽
過去magabox 行街,比這間熊仔cafe 吸引了😍😍超美超多熊,而且見menu 有獨角獸主題 ,馬上要去試試🤣💠甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158賣相超可愛,少女粉紫,芋頭的味道濃郁,有細膩的口感,入口柔軟順滑.💠粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112獨特的顏色和形狀有吸引力,味道上有吞拿魚的鮮美和卡邦尼調味醬💠獨角獸魔法三明治 $85味道濃郁、香甜可口.口感香脆,內部包裹著濃郁的芋泥和肉鬆,有著豐富的口感和層次感.💠仙氣獨角獸乳酪碗 $98有水果的清新和乳酪的酸甜,口感豐富多樣,清爽多汁的口感.💠繽紛獨角獸咖啡 $62Coffee分開上,自己根據自己喜好加入咖啡,因為不想太濃咖啡,所以加了少少,飲到淡淡我咖啡香味和奶香味.💠綿棉獨角獸沙冰 $68口感輕盈柔軟,冰沙的顆粒細膩,入口時帶來清涼的感覺,有甜膩質地。

💠甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158

💠粉紅吞拿魚貓耳朵粉 $112

💠獨角獸魔法三明治 $85

💠仙氣獨角獸乳酪碗 $98
有水果的清新和乳酪的酸甜,口感豐富多樣,清爽多汁的口感.

💠繽紛獨角獸咖啡 $62

💠綿棉獨角獸沙冰 $68
2024-03-22 58 瀏覽
—🍵 Matcha Latte •🍲 Festive Lobster Risotto🍝 Crab Meat Linguine with Spicy Tomato Sauce•🍰 Lotus Magic Cheesecake🍰 Strawberry Souffle—成間餐廳都係熊啤啤🥰難怪呢間餐廳成日都咁多人$98起的Lunch Set 甜品另加錢以商場來說真的不錯 味度幾好 環境又舒適意粉同Souffle Pancake都會令我想再訪☺️

🍵 Matcha Latte

意粉同Souffle Pancake都會令我想再訪☺️

2024-01-08
  • 辣蕃茄蟹肉扁意粉
2024-03-22 65 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗九龍灣調查呢間熊仔主題餐廳,餐枱上都放有小熊毛公仔,窗邊位仲有大大隻熊嘅毛公仔,店內放滿花卉同雲朵裝飾,最近佢哋推出咗獨角獸主題美食,色彩繽紛,好夢幻🦄仙氣獨角獸乳酪碗 $98🙋🏻‍♂️表示碗乳酪粉紫色,面頭放滿大量雜莓,食落係香芋味嘅乳酪,味道香甜,加上大量雜莓,食落充滿果味,好fruity🥪獨角獸魔法三明治 $85🙋🏻‍♂️表示個三文治入面有芝士,厚蛋,芋泥同肉鬆做餡料,多士烘到焦脆,食落芝士香濃,雞蛋口感厚實,充滿蛋香,加上香滑芋泥同鬆軟嘅肉鬆,層次感豐富🫛綠野仙蹤意大利飯 $92🙋🏻‍♂️表示個意大利飯加咗枝豆,所以成個飯粉綠色,配上香煎帶子,個飯入面有香濃嘅芝士,口感黏稠,食落又有枝豆香味,帶子煎得香口,味道鮮甜🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158🙋🏻‍♂️表示厚厚嘅梳乎厘配上香芋忌廉,棉花糖,芋泥,獨角獸朱古力牌等配料,好靚好吸睛,梳乎厘口感鬆軟綿密,空氣感滿滿,食落充滿蛋香,香芋忌廉香滑,配上香濃甜蜜嘅芋泥同棉花糖,成個梳乎厘味道層次好豐富🦄綿棉獨角獸沙冰 $68🙋🏻‍♂️表示杯沙冰粉紫色,杯邊有啲雲朵,面頭用忌廉同棉花糖砌成獨角獸造型,好夢幻,打卡一流,飲落口

🦄仙氣獨角獸乳酪碗 $98

🥪獨角獸魔法三明治 $85

🫛綠野仙蹤意大利飯 $92

🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158

🦄綿棉獨角獸沙冰 $68
🙋🏻‍♂️表示杯沙冰粉紫色,杯邊有啲雲朵,面頭用忌廉同棉花糖砌成獨角獸造型,好夢幻,打卡一流,飲落口感香滑,有啲似奶昔,充滿香濃芋頭味
🦄繽紛獨角獸咖啡 $62
🙋🏻‍♂️表示杯咖啡面頭係香芋味奶泡加上用棉花糖砌成獨角獸造型,配上一小樽咖啡,可以自行倒入杯中,飲落有香濃嘅咖啡味同香甜嘅香芋味,等棉花糖融化,味道會更加香甜

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
繽紛獨角獸咖啡
🫐仙氣獨角獸乳酪碗Share size 乳酪碗,夢幻紫色tone, 甜酸creamy又順滑,topping 水果有珍寶藍莓,士多啤梨,raspberry, blackberry,四款水果都新鮮香甜,調和乳酪酸味!🥪獨角獸魔法三明治厚切煎蛋配以芋泥夾心,甜甜鹹鹹,加埋軟糯芋泥,香脆多士外層,口感特別有層次!💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉以火龍果天然色素及甜味,配忌廉製成粉紅色醬汁真係好特別。另外貓耳朵粉夠煙韌,有嚼勁,加上造型「兜」住醬汁,粒粒都均勻夠味!當然唔少得吞拿魚,煙燻加上香烤外層,柔軟感覺配意粉食好balance!🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘令人非常期待嘅甜點,由於梳乎厘熱辣辣即做,所以會溶化忌廉及棉花糖,影相就要快手啲!咁夢幻嘅粉紫色係芋泥元素,忌廉也充滿淡淡嘅芋頭味,芋泥香軟綿綿,仲有日式mochi,cotton candy,marshmallow,睇👀到已經充滿甜蜜!☕️繽紛獨角獸咖啡(熱)少女心爆發,滿滿棉花糖,粉紫奶泡,自己慢慢加入咖啡,細細品嚐。💜綿綿獨角獸沙冰(凍)同樣咁值得打卡,唔會太甜,飲落有粒粒香芋!餐廳不定時有唔同嘅主題或聯乘限定,每次都吸引我無限loop回訪打卡! 而今
🫐仙氣獨角獸乳酪碗

🥪獨角獸魔法三明治

💕粉紅吞拿魚貓耳朵粉
粉紅吞拿魚貓耳朵粉

🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘

☕️繽紛獨角獸咖啡(熱)
繽紛獨角獸咖啡

💜綿綿獨角獸沙冰(凍)
同樣咁值得打卡,唔會太甜,飲落有粒粒香芋!
綿綿獨角獸沙冰(凍)

餐廳不定時有唔同嘅主題或聯乘限定,每次都吸引我無限loop回訪打卡! 而今次獨角獸嘅主題吸引一眾大人小朋友,現場目測都幾多人點獨角獸主題食品,環境一片歡樂,食完童真level up👶🏻!
粉紅吞拿魚貓耳朵粉
繽紛獨角獸咖啡
綿綿獨角獸沙冰(凍)
呢間PANCAKE店推出了UNICORN 🦄🦄限定主題新餐單,作為男仔都覺得好靚好夢幻,打卡一流,鍾意獨角獸為+香芋嘅朋友一定要嚟😋🪄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158呢個甜品賣相非常精緻吸引,夢幻組合配上獨角獸造型好睇🦄餐廳自家製芋泥口感香甜,呢款係屬於比較空氣感嘅梳乎厘,超鬆軟而甜度剛好🪄粉紅吞拿魚貓耳朵粉$112貓耳朵好特別好靚,口感有嚼勁而醬汁夠creamy用上火龍果入饌令顏色好粉紅,帶清新果香兼無甘膩,吞拿魚煎到剛好❤️🪄獨角獸魔法三明治 $85口感外脆,熱辣辣玉子夾上芝士、肉鬆及芋泥蓉,十分足料餡料,芋泥滑順綿密,鹹香肉鬆同厚蛋口感層次豐富🪄仙氣獨角獸乳酪碗$98呢款好有驚喜,賣相紫色好靚,加埋新鮮水果,而乳酪綿密細緻、口感順滑,雜莓帶點酸酸甜甜,味道很清新😋🪄綿棉獨角獸沙冰$68賣相真係好靚,顏色很柔和配上濃濃芋香味,奶味較重帶幼滑、甜度適中,睇得又飲得🪄繽紛獨角獸咖啡$62咖啡加上粒粒的棉花糖、彩色朱古力針,綿密香芋再配上黑啡味道不錯,要快啲打卡因為泡泡會消失😎🦄覺得整體CAFE水準非常高,店員招呼好好,輕鬆享受一個晚餐,而且仲有好多啤啤熊一齊入鏡🚩 PHI Coffee &

🪄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 $158

🪄粉紅吞拿魚貓耳朵粉$112
貓耳朵好特別好靚,口感有嚼勁而醬汁夠creamy

🪄獨角獸魔法三明治 $85

🪄仙氣獨角獸乳酪碗$98

🪄綿棉獨角獸沙冰$68

🪄繽紛獨角獸咖啡$62

🚩 PHI Coffee & Pancake (MegaBox) (九龍灣)

#addifoodie #addifoodie九龍灣
#foodie #hongkongfood #drawing #香港美食 #吃喝好去處 #週末好去處 #goodfood #HKcouple #hongkongdraw #foodiecouple #獨角獸 #獨角獸餐廳 #MegaBox #芋頭乳酪 #PHI #Phicoffee #phi #coffee #Souffle #Pancake #Cafe #打卡 #Chill #coffeeshop #dessert #hkcafe
2024-03-13