2024-03-17 42 瀏覽
去MegaBox逛街,累了找一間餐廳吃。看到了這間有很多熊熊的餐廳超可愛的,所以進去看看裏面除了很多熊熊還有獨角獸,還有很多花花,超級夢幻!店員安排了我坐門口位置,那邊每一個座位都有一隻熊公仔陪伴,即使自己一個人去吃也不寂寞。而且在沒有人的時候也可以周圍拍照。食物方面我叫了蟹肉辣蕃茄意粉,非常好吃!味道很惹味,甜甜辣辣的,蟹肉也10分足料。飲品方面我叫了朱古力咖啡摩卡,也很好喝,朱古力味和咖啡味都有,非常香濃!

2024-03-16 50 瀏覽
大女終於考完試 我哋超級需要叉叉電充滿夢幻嘅獨角獸🦄️主題太可愛了🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘 未食已經心心眼😍太美了吧自家製的芋泥奶蓋配上皇牌梳乎厘💜鬆軟入口即化嘅梳乎厘 配上大愛嘅芋泥真喺好幸福啊🤤除了梳乎厘還有其他食品都用上自家製嘅芋泥,夢幻色彩甜蜜幸福嘅感覺💜💚綠野仙蹤意大利飯 帶子彈牙爽口,飯粒明太子配黑椒好香口🦄獨角獸魔法三明治🥪烘多配上芝士,厚厚的蛋仲有主角芋泥甜咸共存得嚟 超match🦄仙氣獨角獸乳酪碗酸酸甜甜藍莓口味乳酪🫐上面鋪滿士多啤梨🍓紅莓同藍莓乳酪開開胃口🦄繽紛獨角獸咖啡咖啡濃度自己調配,棉花糖令咖啡☕️充滿甜蜜🦄綿棉獨角獸沙冰香芋味綿綿質感沙冰,上面砌上獨角獸🦄️造型 散發少女心
大女終於考完試 我哋超級需要叉叉電
充滿夢幻嘅獨角獸🦄️主題太可愛了

🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
未食已經心心眼😍太美了吧
自家製的芋泥奶蓋配上皇牌梳乎厘💜
鬆軟入口即化嘅梳乎厘 配上大愛嘅芋泥
真喺好幸福啊🤤

除了梳乎厘還有其他食品都用上自家製嘅芋泥,
夢幻色彩
甜蜜幸福嘅感覺💜

💚綠野仙蹤意大利飯
帶子彈牙爽口,飯粒明太子配黑椒好香口

🦄獨角獸魔法三明治🥪
烘多配上芝士,厚厚的蛋仲有主角芋泥
甜咸共存得嚟 超match

🦄仙氣獨角獸乳酪碗

🦄繽紛獨角獸咖啡
咖啡濃度自己調配,棉花糖令咖啡☕️充滿甜蜜

🦄綿棉獨角獸沙冰
香芋味綿綿質感沙冰,上面砌上獨角獸🦄️造型 散發少女心
📣召喚中意獨角獸嘅朋友仔知道餐廳最近新出左獨角獸主題🦄即刻要去食野打卡啦🩵💜成間餐廳嘅佈置都好靚 好多打卡位🦄甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘🥞夢幻糖果色🌈上碟已經靚到嘩嘩聲‼️ 芋泥奶蓋💜再配上鬆軟好食嘅梳乎厘旁邊仲有棉花糖 芋頭 麻糬🤍勁豐富👍🏻💜夢幻獨角獸芋泥蛋糕🩵藍色紫色蛋糕味道唔太甜💙充滿住濃郁嘅芋頭味但蛋糕有啲乾 要配埋芋泥奶蓋一齊食☝🏻🍝卡邦尼意粉🧀味道有驚喜👅 醬汁濃味又Creamy 係好正宗嘅風味但用嘅煙肉比較肥同厚身🐽食完就有啲肥膩🍫凍朱古力🍹好鍾意佢唔係太甜 食完甜品飲👏🏻即刻無咁膩👍🏻

📣召喚中意獨角獸嘅朋友仔

好鍾意佢唔係太甜 食完甜品飲👏🏻即刻無咁膩👍🏻
2024-03-12
  • 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
2024-03-13 23 瀏覽
第一次到訪megabox店 店面好大 門外幾張枱可供有帶同寵物的人用餐 pet friendly,店內每張枱都很大 每張枱亦都擺放住一隻熊啤啤 又係好適合打卡今次點左三款食物明太子醬三文魚籽貓耳朵粉 - 好香濃好掛汁 意粉口感好好辣蕃茄蟹肉篇意粉 - 不太食得辣既人應該食唔到 因為比想像中辣, 但好惹味 蟹肉份量亦不算少原味soufflé- 蛋味好香濃整體來說 食物質素對得起價錢 店面好大 所以坐得好舒服 唔會有壓迫感 值得Encore

今次點左三款食物

明太子醬三文魚籽貓耳朵粉 - 好香濃好掛汁 意粉口感好好

原味soufflé- 蛋味好香濃

2024-03-08 33 瀏覽
見到好多熊熊🐻就吸引左入去食😍-Dinner set 包兩個前菜 兩個主菜 一個甜品 $368巴馬火腿芝士芝士配搭火腿好match 做前菜相當不錯蘑菇湯好多已經切碎左既蘑菇粒係湯入面 非常滋味😋吉祥龍哈哈意大利飯意大利飯好creamy 濃郁既龍蝦肉放係飯入面 真材實料👍🏻👍🏻慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯濃濃既味係晒啲意大利飯度 牛肉好多又好軟身 迷你紅蘿蔔都好有咬口🤤經典英式伯爵茶梳乎厘好鬆軟既梳乎厘 伯爵茶味好濃🤩抹茶牛奶+$28朱古力+$28
見到好多熊熊🐻就吸引左入去食😍

抹茶牛奶+$28
朱古力+$28
2024-03-07
2024-02-18 97 瀏覽
去過不同分店的PHI coffee & pancakeMegabox分店的裝潢最吸引每枱也有可愛熊熊公仔和大量乾花佈置店員還會特意安排大大隻熊公仔和小朋友一起坐今次主要想試梳乎厘pancake始終都是原味最好味口感鬆軟加上蜜糖和cream簡直是最佳配撘另外一款香蕉焦糖也不錯上面還有一塊朱古力和餅乾主菜方面選了carbonara, risotto和貓耳朵卡邦尼味道正常加入了不少脆脆的煙肉漆黑中的海鮮意大利飯其實就是墨魚汁吃完整個嘴也變了黑色黑松露大蝦貓耳朵味道過鹹也欠缺黑松露香味如果是為了打卡和甜品也值得來
去過不同分店的PHI coffee & pancake

始終都是原味最好味
口感鬆軟加上蜜糖和cream簡直是最佳配撘

另外一款香蕉焦糖也不錯
上面還有一塊朱古力和餅乾

主菜方面選了carbonara, risotto和貓耳朵

卡邦尼味道正常

黑松露大蝦貓耳朵
味道過鹹也欠缺黑松露香味

如果是為了打卡和甜品也值得來
2024-02-17 72 瀏覽
📍PHI Coffee & Pancake🇭🇰 九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖一直都想試 見佢megabox開咗分店就去試下有啲失望。。首先 我lunchtime時間去 好彩唔洗排隊但係出餐勁慢 等左半個鐘以上同埋佢係同類型嘅餐一齊出姐係我同隔離檯都叫咗A餐 就同時出但係同檯嘅B餐 可以15分鐘後先到😥令人尷尬 同埋佢份量好少😔😋 紅噹噹龍蝦意大利飯 $118其實味道係唔錯 幾濃嘅不過龍蝦肉就唔多😋 慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯 $98啲牛都唔算好淋 不過幾入味😋 士多啤梨梳乎厘 $58甜點會好過鹹點實淨得嚟足夠空氣感但係有啲寡😅😅佢士多啤梨同梳乎厘係分開兩樣嘢
📍PHI Coffee & Pancake

但係有啲寡😅😅
佢士多啤梨同梳乎厘係分開兩樣嘢
2024-01-11
2024-02-16 76 瀏覽
朋友放假搵我食個lunch,選擇了一間主題餐廳,餐廳環境好舒服,裝修好靚,一定是打卡必到嘅餐廳,我哋三人同一時間都點選了一模一樣嘅食物和飲品。紅噹噹龍蝦意大利飯,配鮮奶抹茶。意大利飯份量多,而杯鮮奶抹茶就有好多抹茶粉,好濃。另外,只要加$58,就有一個甜品,我哋就點了兩個,一個係英式伯爵茶疏乎厘,簡單又經典疏乎厘配上一小件貝殼蛋糕,而另一個士多啤梨疏乎厘配上幾款水果,再加上一個超可愛嘅龍仔作裝飾,相信店舖係食物上嘅心思,真係一定要試一試
紅噹噹龍蝦意大利飯
經典英式伯爵茶疏乎厘
士多啤梨疏乎厘
紅噹噹龍蝦意大利飯
經典英式伯爵茶疏乎厘
士多啤梨疏乎厘
2024-02-14 64 瀏覽
今日下午同同事去試呢間餐廳,但係換嚟極差嘅體驗,我哋分別叫咗五樣嘢,每一樣都分隔10分鐘先至上,我足足等咗50分鐘先有得食,但係一上枱見到個賣相都唔開胃,係現成嘅忌廉汁撈珍珠飯,個啡菇係凍冰冰嘅,真心希望佢哋會改善,唔係咁靚嘅裝修都冇用
巴馬火腿蘑菇忌廉意大利飯
2024-02-14
2024-02-06 57 瀏覽
🔸️ 火龍龍報畫梳乎厘 $168今年是龍年,所以新款梳乎厘名和賣相都是紅紅紅火火的。當然還配了些有『龍』字的水果,例如龍珠果、火龍果等,當然少不了應節的龍仔。充滿蛋味梳乎厘好有空氣感,但唔會太易扁。 🔸️海鹽焦糖法式吐司$88海鹽焦糖永不中伏系列。吐司兩面都烤得焦黃色,內軟外脆。旁邊就是Lotus焦糖餅干碎,還有些香蕉和雪糕。 🔸️漆黑中的海鮮義大利飯$115海鮮有八爪魚和蜆。米心有點硬咬下煙韌,每一啖都充滿墨魚丸的味道。食完個嘴都漆黑一遍😂👋,上了色後要花點時間清理。剛剛拍拖約會就慎選🤣。🔸️ 朱古力咖啡:Mocha $38朱古力味比較重,好易入口配甜品一流。🔸️福鼎白茶 $42👍🏻餐廳提供好多茶款:黑、白、青、紅茶。一大壺白茶全是茶葉不是茶包。白茶有淡淡的茶香味,茶色淡黃,味道柔和,沒有任何的苦澀味。

🔸️ 火龍龍報畫梳乎厘 $168

🔸️海鹽焦糖法式吐司$88

🔸️漆黑中的海鮮義大利飯$115

🔸️ 朱古力咖啡:Mocha $38
朱古力味比較重,好易入口配甜品一流。

🔸️福鼎白茶 $42👍🏻

👧🏻Wodafoodie in Kowloon Bay呢間連鎖日式疏乎厘cafe係九龍灣都開左分店啦!店舖卡位整到好似窗台咁,每個卡位都有一隻大熊寶寶同小熊寶寶係枱面,岩曬星期六日一家大細黎食野打卡☺️ 呢間cafe 最出名一定係疏乎厘🥞主食包括西式全日早餐、法式多士、意粉、意大利飯等,✨ 🦞深海中的龍蝦潛艇 $182估唔到cafe都有龍蝦食?呢間cafe有好多龍蝦既選擇!忍唔住叫左個龍蝦宴😋 潛艇好大個!麵包中間夾住滿滿既龍蝦沙律,令人垂涎欲滴🤤✨ 🍝新春龍蝦扁意粉 $172扁意粉口感軟硬適中,加上去殼龍蝦肉同醬汁一齊烹煮,好掛汁好滋味👍🏻✨ 🥞經典英式伯爵茶梳乎厘 $158招牌梳乎厘係必試!梳乎厘超厚身有三大件😍切開會發現內裡較濕潤同實在,充滿蛋香,梳乎厘表面淋上伯爵茶醬,茶香濃郁😋旁邊既蕨餅雖然係配菜,但好煙韌好好食!😚 嚐甜人士仲可以食埋個伯爵茶焦糖脆脆👍🏻✨ 🍵抹茶鮮奶 $42叫左兩杯飲品,鮮奶可以轉skimmed milk😍抺茶濃而不苦🥰 好好飲!✨ 🍹士多啤梨梳打 $48賣相好靚,士多啤梨酸酸甜甜配上梳打,好解渴😋📍 PHI Coffee & Pancake (MegaBo
👧🏻Wodafoodie in Kowloon Bay

✨ 🦞深海中的龍蝦潛艇 $182

✨ 🍝新春龍蝦扁意粉 $172

✨ 🥞經典英式伯爵茶梳乎厘 $158

✨ 🍵抹茶鮮奶 $42

✨ 🍹士多啤梨梳打 $48
賣相好靚,士多啤梨酸酸甜甜配上梳打,好解渴😋

📍 PHI Coffee & Pancake (MegaBox) (九龍灣)
2024-02-02 108 瀏覽
發現Megabox有一家到處都是熊熊玩偶的cafe,居然連桌上都放了小熊🐻好可愛丫🥰(*圖7好像小熊探頭跟你say hello)👋🏻🤭經典英式伯爵茶梳乎厘$158重頭戲!來這裡就是為了梳乎厘,這可能是我吃過最好吃的梳乎厘,質地很輕盈具空氣感,同時蛋香也很出眾,加上濃厚的cream也太好吃了吧,一定要點甜品🥰深海中的龍蝦潛艇$182這次叫的主食類最好吃是這個,真的有好多龍蝦肉,還放上花瓣點綴很精緻,一旁的沙拉菜有足夠調味,酸酸甜甜的很開胃吉祥龍哈哈意大利飯$165意大利飯質地creamy,但稍為覺得味道有點清淡,如果能濃味一點相信會更好呢,龍蝦肉有特別放在飯中間,真材實料,不會感覺不到龍蝦肉的存在炫彩火龍果沙冰$68因為看到是特飲叫的,飲品做得很美,有加奶蓋所以有漸層,味道清新,但火龍果味道本身比較淡,所以飲品都是偏清淡Matcha Latte$42

經典英式伯爵茶梳乎厘$158

吉祥龍哈哈意大利飯
深海中的龍蝦潛艇
經典英式伯爵茶梳乎厘
2024-01-24 58 瀏覽
PHI Coffee & Pancake (九龍灣)📍九龍灣宏照道38號企業廣場5期MegaBox 5樓3-4及9號舖PHI話咁快就開到過嚟MegaBox而且仲用咗熊仔做主調可以同熊仔一齊坐小朋友黎都唔怕悶🐻深海中龍蝦潛艇🦞龍蝦肉好鮮嫩,味道又香又鮮麵包烘得好香脆 令人食得好過癮而且仲有沙律菜伴碟紅噹噹龍蝦意大利飯🦞佢用龍蝦同蔥作主要配料同埋香氣四溢嘅意大利飯一齊上龍蝦肉嫩滑多汁意大利飯口感綿密 食落好滿足。秋冬濃濃栗子梳乎厘🌰呢個甜品以栗子為主角栗子香氣好濃郁梳乎厘醬甜度啱啱好同鬆餅個口感互相配合好好士多啤梨梳打🍓入面有滿滿嘅士多啤梨蓉好容易就飲到雲南滇紅紅茶嘅香氣🫖味道真係好吸引呢杯熱飲令人有種溫暖同舒服嘅感覺好啱喺寒冷天氣到飲
PHI Coffee & Pancake (九龍灣)

PHI話咁快就開到過嚟MegaBox
而且仲用咗熊仔做主調
可以同熊仔一齊坐小朋友黎都唔怕悶🐻

深海中龍蝦潛艇🦞
龍蝦肉好鮮嫩,味道又香又鮮
麵包烘得好香脆 令人食得好過癮
而且仲有沙律菜伴碟

紅噹噹龍蝦意大利飯🦞
佢用龍蝦同蔥作主要配料
同埋香氣四溢嘅意大利飯一齊上
龍蝦肉嫩滑多汁
意大利飯口感綿密 食落好滿足。

秋冬濃濃栗子梳乎厘🌰

味道真係好吸引
呢杯熱飲令人有種溫暖同舒服嘅感覺
好啱喺寒冷天氣到飲

2024-01-23 58 瀏覽
Megabox 新開左一間好靚既熊仔🐻梳乎厘甜品店😍環境好靚,每張枱都有隻熊仔陪住你食飯。坐係門口位仲有隻大熊仔坐你隔離😄 座位仲好日式,幾舒服😌餐廳除左主打梳乎厘,其實都仲有其他主菜飯意粉吐司🍞食😋🌭深海中的龍蝦潛艇🦞潛艇放滿沙律龍蝦肉,啖啖肉,好滋味。麵包仲係暖暖地,食落軟綿綿。配上生律菜🥗食落好清新又開胃!新春新產品:吉祥龍哈哈意大利飯🍛濃郁creamy既龍蝦汁意大利飯,幾好味😋將龍蝦拆碎撈埋飯一齊食,好有口感🤤鮮味重。甜品🍮:GODIVA 朱古力🍫梳乎厘😍賣相又幾靚😍GODIVA 朱古力醬好濃郁又好味,配上即叫即整的熱辣辣梳乎厘🍮好有空氣感好軟綿綿。蛋香味十分濃😋🤤 好有彈性😄叫左杯朱古力cream同士多啤梨🍓梳打🥤 梳打可以解一解膩!又唔會話好甜,仲有啲果肉食,幾好飲!

餐廳除左主打梳乎厘,其實都仲有其他主菜飯意粉吐司🍞食😋

🌭深海中的龍蝦潛艇🦞

潛艇放滿沙律龍蝦肉,啖啖肉,好滋味。
麵包仲係暖暖地,食落軟綿綿。
配上生律菜🥗食落好清新又開胃!

新春新產品:吉祥龍哈哈意大利飯🍛

濃郁creamy既龍蝦汁意大利飯,幾好味😋
將龍蝦拆碎撈埋飯一齊食,好有口感🤤鮮味重。

甜品🍮:GODIVA 朱古力🍫梳乎厘😍
賣相又幾靚😍

好有空氣感好軟綿綿。
蛋香味十分濃😋🤤 好有彈性😄

Happy Friday 見到公司附近Mega Box開左間新餐廳門面好”打卡able “ 以Bear為主題 衣家新開張仲要like IG page 送Bear’s Chocolate一杯 唔使諗啦 今日既lunch就呢間啦因為有2杯Bear’s Chocolate送 所以我地都選擇散叫 套餐杯野飲可以揀Mocha Latte其實都好吸引 但2杯野實在飲唔落 下次先再試Bear’s Chocolate好香濃 好有驚喜 仲有幾粒bear bear形狀既牛油曲奇粒 可愛之餘真係好飲 另外我地叫左一個慢煮牛面肉扁意粉 因為想留肚試甜品 慢煮牛面肉嫩滑 醬汁咸淡適中之餘有香濃蕃茄味 份量亦恰到好處甜品叫左Signature既Earl Grey Soufflé 個梳乎厘超鬆軟 每一啖都富有空氣感 個Earl Grey 醬亦唔會好甜 夾有濃濃既Earl Grey香 配以蕨餅 馬德蓮蛋糕 香滑Cream同 雲呢拿雪糕 好滿足 無論環境同食物都好有驚喜 呢個Friday真係好Happy😍下次一定會再黎試其他野

用餐優惠
試食活動