2024-02-18 81 瀏覽
在九龍城想吃泰國菜除咗比較地道但舖位較細嘅泰國餐廳,如果想坐得舒適,除咗黃XX都有選擇兩個人叫左3個餸,抱住大肚腩走🥘咖喱海鮮脆包盅 會encore嘅item擺盤:有別於出邊嘅一大個包裝晒所有咖喱,將多咗嘅咖喱另外裝起,想食先自行添加唔會一次過將個脆包浸淋晒🥺味道:椰汁味好香,真係有如其名嗰包係好脆基本上用匙羹輕輕力一別開就分開到個包餡料亦都好多!有魷魚、蝦、青口、魚塊咖喱都佈滿蛋花🍳熱辣辣食就冇咁快滯🥥椰子海鮮焗飯 上枱時見到焗飯面有焦焦既已經好吸引份量多,四人分都可以每人分到一碗仔椰汁係甜又有海鮮,所以有鹹甜嘅感覺❤️餡料有魷魚,青口,蝦,魚粒,冬菇,腰果,椰子肉,提子乾,啖啖都有料配小食拼盤 可以一次試哂幾款🔍又抵啲我都推薦次序係:魚餅》蝦餅〉春卷》荷葉包雞中意泰式調味就推薦魚餅蝦餅春卷係正常好食荷葉雞比較乾就唔岩我口味正中間有酸瓜,食食下可以解膩
在九龍城想吃泰國菜
除咗比較地道但舖位較細嘅泰國餐廳,
如果想坐得舒適,除咗黃XX都有選擇

兩個人叫左3個餸,抱住大肚腩走

🥘咖喱海鮮脆包盅 會encore嘅item

擺盤:有別於出邊嘅一大個包裝晒所有咖喱,
將多咗嘅咖喱另外裝起,想食先自行添加
唔會一次過將個脆包浸淋晒🥺

味道:椰汁味好香,真係有如其名嗰包係好脆
基本上用匙羹輕輕力一別開就分開到個包
餡料亦都好多!有魷魚、蝦、青口、魚塊
咖喱都佈滿蛋花🍳熱辣辣食就冇咁快滯

🥥椰子海鮮焗飯
上枱時見到焗飯面有焦焦既已經好吸引
份量多,四人分都可以每人分到一碗仔
椰汁係甜又有海鮮,所以有鹹甜嘅感覺❤️
餡料有魷魚,青口,蝦,魚粒,冬菇,腰果,
椰子肉,提子乾,啖啖都有料配

小食拼盤 可以一次試哂幾款🔍又抵啲
我都推薦次序係:
魚餅》蝦餅〉春卷》荷葉包雞
中意泰式調味就推薦魚餅
蝦餅春卷係正常好食
荷葉雞比較乾就唔岩我口味
正中間有酸瓜,食食下可以解膩
咖喱海鮮脆包盅

椰青海鮮焗飯
小食拼盤
小食拼盤
咖喱海鮮脆包盅
椰青海鮮焗飯
  • 咖哩海鮮脆包盅
2024-02-16 43 瀏覽
今晚同老婆行街經過九龍城啓德道,見到有間裝修幾靚嘅泰國菜,於是入去試吓好唔好食先,首先我哋叫咗個椰汁雞湯,鐵板蠔仔蛋,泰式蝦球炒金邊粉,芒果冰特飲,龍眼茶。椰汁雞湯(小)$85用上新鮮椰汁去烹調。有非常濃烈嘅椰子味,雞嘅份量亦都好多。飲完個湯椰子味仍然留起口腔入面,非常之好味鐵板蠔仔蛋 $98蠔仔份量超多😱食落蠔仔都好新鮮,蛋亦都炒到剛剛好唔會過熟泰式蝦球炒金邊粉 $88份量多到4個人都夠食,金邊粉炒得乾身唔油,食落仲有泰式酸辣味,勁開胃。芒果冰特飲 $36真材實料用新鮮芒果整嘅,沙冰同芒果打到好綿滑,味道甜甜地又唔酸龍眼茶(Hot) $28茶味唔太濃之余,亦都用左好多龍眼去調制,好味又滋補🥰呢餐飯係超級好食,同埋最重要係價錢一d都唔貴,非常之親民,值得推薦👍👍👍

椰汁雞湯(小)$85

鐵板蠔仔蛋 $98
蠔仔份量超多😱食落蠔仔都好新鮮,蛋亦都炒到剛剛好唔會過熟

泰式蝦球炒金邊粉 $88

芒果冰特飲 $36

龍眼茶(Hot) $28
茶味唔太濃之余,亦都用左好多龍眼去調制,好味又滋補🥰

2024-02-08
2024-02-15 43 瀏覽
九龍城不嬲出名食正宗泰菜, 今日我就黎到呢間橙象幫襯, 發現幾唔錯, 店員都係泰國人, 座位又幾闊落🥰✨冬陰公明爐烏頭🐟跟多一碗冬陰公湯, 烏頭魚仲無咩細骨, 魚肉煮得岩岩好, 肉質幾滑! 再吸埋湯底的冬陰公湯, 非常開胃! ✨鐵板蠔仔蛋 🦪幾中意佢嘅蛋無整到熟晒! 仲保留咗DD 滑蛋的口感! 蠔肉size唔算大, 但夠晒飽滿,整體幾惹味! ✨咖喱海鮮脆包盅🦐麵包外層好香脆, 入面仲有滿滿嘅海鮮, 如青口,蝦,魷魚,魚柳等等!咖喱味道偏甜, 反而唔辣, 一家大細都岩食!最後叫埋珍多冰同檸檬7喜, 真係好飽足! 珍多冰椰香味仲幾濃tim🤩

✨冬陰公明爐烏頭🐟

✨鐵板蠔仔蛋 🦪

✨咖喱海鮮脆包盅🦐

2024-02-04 72 瀏覽
屋企人想食泰國菜,當然要到九龍城。之前在大角嘴光顧過的橙象,印象不錯,已搬到九龍城啟德道,當然要試試水準是否保持。焗大頭蝦粉絲煲$168整個粉絲煲份量十足,粉絲柔滑,調味可口惹味。大頭蝦大隻之餘口感結實彈牙。泰式明爐烏頭魚$179原條的烏頭魚以酒精燈保持灼熱,適合慢慢品嘗。鮮甜的魚肉配以微酸的湯汁及大量香口配菜吊味,鮮味又開胃。泰式滷水豬髀$104泰式滷水質地較為杰身,味道帶點微甜,很合我口胃。豬髀肥美軟腍,膠原滿滿,口感一流。特選椰青$44熱生薑茶$28

焗大頭蝦粉絲煲$168

整個粉絲煲份量十足,粉絲柔滑,調味可口惹味。

大頭蝦大隻之餘口感結實彈牙。

泰式明爐烏頭魚$179

原條的烏頭魚以酒精燈保持灼熱,適合慢慢品嘗。

鮮甜的魚肉配以微酸的湯汁及大量香口配菜吊味,鮮味又開胃。

泰式滷水豬髀$104

泰式滷水質地較為杰身,味道帶點微甜,很合我口胃。

豬髀肥美軟腍,膠原滿滿,口感一流。

特選椰青$44

熱生薑茶$28

2024-02-01 68 瀏覽
Orange Elephant是在九龍城很有名的泰國餐廳🇹🇭它在北角也開了分店,下次有機會我都會過去試一試,因為北角分店會有芒果系列的甜品食🥭今次我去了九龍城店,因為近我😜星期六晚是座無虛席,人山人海🔸原個菠蘿海鮮焗飯 $108菠蘿海鮮焗飯好足料,裡面有大蝦、魷魚、青口etc…不同海鮮,旁邊會附上花生及肉鬆自己撈,不過個菠蘿好像比以前細個了🔸咖喱海鮮脆包盅 $155個脆包盅好有看頭,因為個包是掘開成個碗形,裡面裝上咖喱海鮮,不過旁邊也有一隻小碗都裝了咖喱海鮮,所以份量不會少!🔸泰式明爐烏頭魚 $179整條烏頭魚原鍋上,好大條。下面有個火一邊滾熱條魚,魚湯好濃郁,酸酸甜甜的味道,有少少似冬陰功湯味,裡面還有菇、肉碎、大蔥!🔸青檸梳打 $32青檸味好濃郁,配上梳打水,感覺清新清涼冰爽🔸椰汁珍多冰 $32珍多冰是指黃色和綠色在裡面,煙煙韌韌的口感椰汁也相當多,有大半杯,味道濃郁!

今次我去了九龍城店,因為近我😜星期六晚是座無虛席,人山人海

🔸原個菠蘿海鮮焗飯 $108

🔸咖喱海鮮脆包盅 $155

🔸泰式明爐烏頭魚 $179
整條烏頭魚原鍋上,好大條。

🔸青檸梳打 $32
青檸味好濃郁,配上梳打水,感覺清新清涼冰爽

🔸椰汁珍多冰 $32
珍多冰是指黃色和綠色在裡面,煙煙韌韌的口感
椰汁也相當多,有大半杯,味道濃郁!

2024-01-29 66 瀏覽
好耐冇約人出去食飯,終於的起心肝約約咗好耐嘅 blogger ⭐️⭐️⭐️, , 佢除咗係Full time blogger之外,仲係一位Model, 見到佢你會知道咩叫模特兒骨架 💃🏼💃🏼💃🏼,真係Keep得好fit,我又多口問咗佢鍾意食而又可以Slim嘅心得⋯⋯ 下文再同大家分享~ 我哋約去位於九龍城啟德道嘅 @orange_elephant_hk 食泰國菜🇹🇭🇹🇭🇹🇭 ,有一段時間冇食Thai Food所以特別期待~ 食咗先講啦 ~ 😬😬😬生蝦刺身 🦐🦐🦐 shot杯嘅presentation 幾有新鮮感,食起上嚟幾方便 😇😇😇+$1 泰式無骨鳳爪沙律 🥗🥗🥗(逢星期三)好抵食 😂😂😂鐵板蠔仔蛋 🦪🦪🦪 ok嘅, 但清淡咗少少,中和一下其他餸嘅香濃~ 😂😂😂咖喱海鮮脆包盅 🥘🍞🥘 咖喱可以係一間泰國菜館嘅靈魂👻👻👻,可以唔試吓,濃濃嘅咖喱夾脆包,一絶啦,海鮮即時變咗配菜😃😃😃椰青焗海鮮飯 🧉🧉🧉 今餐之最,原隻椰青椰汁味好濃,滲入埋飯&海鮮度,加上可以抓椰肉撈飯,正到震 😋😋😋🧉🧉🧉 椰青 👍👍👍 fresh~芒果冰特飲 😋😋😋 清清地嘅deliver~ 以上我哋3個人食飯份量,95%

+$1 泰式無骨鳳爪沙律 🥗🥗🥗(逢星期三)好抵食 😂😂😂
🧉🧉🧉 椰青 👍👍👍 fresh~
芒果冰特飲 😋😋😋 清清地嘅deliver~
以上我哋3個人食飯份量,95%以上食哂,好飽下~ 👍👍

飲飽食醉之後,就係時候諗吓burnt fat啦 🤗🤗🤗 Jenny 分享咗佢自己用近16/8飲食法 📙📙📙:即係將每日食嘢嘅時間集中喺其中8個小時內完成,其餘時間就斷食~ 加上少澱粉質 & 適量運動 🏃‍♀️🏃‍♀️🏃‍♀️ 咁就可以保持不肥的傳說 💪🏻💪🏻💪🏻 如果有興趣大家可以參考參考……

⭐️⭐️⭐️ +$1 多碟餸,每日菜式睇門口個牌,記得叫呀~ 😃

• 咖哩海鮮脆包盅
  • 椰青焗海鮮飯
2024-01-23 53 瀏覽
今晚與老公到九龍城搵食,揀選了一間泰式餐廳「Orange Elephant Thai Restaurant」,點了三個菜及兩個椰青,相當不錯呀😊~泰式明爐烏頭魚搭配泰式香料和醬料,很開胃的一道菜;魚肉鮮嫩多汁,配上香料的融合,帶來一種獨特的風味。在明爐上烤製的過程中,魚肉吸收了炭燒的香氣,讓整道菜更加美味。~泰王咖喱炒大蝦有兩隻大蝦,搭配濃郁的泰式咖喱醬,每一口都散發出咖喱的香氣;咖喱醬的味道濃郁而不過分,給這道菜帶來了一種獨特的辛香!~炭燒牛肋骨食材高質,炭火的熱量讓肉的表面形成了一層脆皮,增添了口感的層次感;這個牛肋骨一上枱就讓我們聞到濃郁的炭燒香味,充滿了牛肉的香氣,我們都非常享受到牛肉的豐滿、濃郁的肉汁和炭燒的風味,水準非常高,美味之選❤️飲品方面,兩個椰青的椰汁也清爽宜人,帶有微妙的甜味;椰肉則鮮嫩多汁,口感綿密,帶有淡淡的椰香,通通都給我倆吃清光🤣整體來說,呢間泰國餐廳地方寬敞,食物幾惹味,吃得舒適,值得一試!

~泰式明爐烏頭魚

~泰王咖喱炒大蝦

~炭燒牛肋骨

朋友介紹我哋嚟食,餐廳每日都會有精選$1菜式,我地係星期五嚟食飯,所以叫咗$1炸蝦餅,平時單點都要$78 ,所以好抵食!餐廳環境都乾淨企理,闊落好坐,店員服務態度好~另外仲叫咗燒完隻魷魚筒($108)魷魚本身有醬料醃料,所以好入味~泰式醬汁辣辣地好惹味!咖喱海鮮脆包盅($155)咖喱唔辣,入邊有蝦、魷魚、魚肉,麵包烘得好香脆,咖喱份量亦好多!飲品就叫咗兩個椰青,冰涼清甜好解渴👍🏻⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 7/10服務: 8/10環境: 8/10推介值:7/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

餐廳環境都乾淨企理,闊落好坐,店員服務態度好~

飲品就叫咗兩個椰青,冰涼清甜好解渴👍🏻

味道: 7/10
服務: 8/10
環境: 8/10
推介值:7/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
$195.5 (晚餐)
  • 椰青
  • 泰式炸蝦餅
  • 原隻燒魷魚筒
2024-01-19 58 瀏覽
嚟九龍城食泰菜係基本常識~朋友之前向北角食過一間唔錯嘅,原來九龍城都有分店呀!!一落巴士就見到,門面大大個招牌,裝修比較新派,坐得舒適,一於試下!見佢門口有優惠,原來每一日有一樣嘢一蚊咋!!一蚊?!今時今日,跌咗都未必有人執啦!😜😁咁就可以食一個餸🥰確係超值👍🏻老細話想飲冬蔭功,估唔到味道又唔錯👍🏻🥣唔會好辣,酸味合宜!最緊要啲蝦🦐勁爽!啲蕃茄仔又十分鮮甜🤗好好飲!😘我就最怕諗食乜,泰式拼盤啱曬我!🤗四樣嘢各有特色:香葉包雞~唔會炸到柴皮,又有雞味!蝦餅、魚餅大大件,又彈牙!春捲又點會輸呢?跟兩個醬:酸梅醬、泰式雞醬~yummy !yummy!😋老細加一蚊揀咗酸辣無骨鳳爪沙律~嘩!上枱好大碟呀!!😱除咗鳳爪,仲有好多蔬菜!🥗我好想食粉絲大蝦煲🦐🍲,估唔到啲蝦咁大隻,仲要份量勁多!兩個人食真係飽到上心口!🤗老細叫咗芒果沙冰🍹佢話好好飲~我就梗係三色冰啦~貪佢啲馬蹄粒爽口又彈牙!!呢餐真係食到捧住個肚走!!🤪🤣

~yummy !yummy!😋

2024-01-17
每一日都會有一款$1菜式真係超級抵🙀仲要唔會細份咗!!😆其他菜式全部都大份,味道整體都不錯~性價比都幾高值得再食😙1️⃣泰式炸蝦餅三件 $79 ($1換購價)泰式炸蝦餅三件$79,而家有$1換購價就食到😍😍超級抵食🥹外皮炸到好酥脆,蝦肉彈牙味道都好鮮香,配上泰式醬汁酸辣開胃☺️2️⃣焗大蝦粉絲煲 $168焗大蝦粉絲煲味道幾濃郁,粉絲煲份量好多足夠三至四人食,有兩隻大蝦好大隻切邊上,肉質保持鮮嫩,湯汁滲透入粉絲令粉絲充滿濃厚嘅味道,特別適合喺寒冷嘅天氣食😆3️⃣蛋網海鮮金邊粉 $94 仲有我最愛嘅金邊粉,好足料好多海鮮😌金邊粉彈牙,個粉唔會太濕,醬汁偏濃稠質地😗4️⃣特選椰青 $44椰青夠凍,味道鮮甜,好解渴🥥🥥5️⃣椰汁珍多冰 $32食泰國菜必點item,甜度適中😉

1️⃣泰式炸蝦餅三件 $79 ($1換購價)

2️⃣焗大蝦粉絲煲 $168

3️⃣蛋網海鮮金邊粉 $94

4️⃣特選椰青 $44
椰青夠凍,味道鮮甜,好解渴🥥🥥

5️⃣椰汁珍多冰 $32
食泰國菜必點item,甜度適中😉

• 焗大蝦粉絲煲
2024-01-12 79 瀏覽
食評環境 9/10味道 9/10服務 9/10衛生 9/10性價比 9.5/10人均消費$100-$200三個人食個個都飽!最好食係椰子上似棉花糖的菜式不是棉花糖!是椰汁海鮮飯!裏面每匙都有海鮮和椰肉,非常香口店名range elephant地址:九龍城啓德道31-33號電話:2718 1088

食評
環境 9/10
味道 9/10
服務 9/10
衛生 9/10
性價比 9.5/10

人均消費$100-$200
三個人食個個都飽!
最好食係椰子上似棉花糖的菜式
不是棉花糖!是椰汁海鮮飯!
裏面每匙都有海鮮和椰肉,非常香口

店名
range elephant
地址:九龍城啓德道31-33號
電話:2718 1088
2024-01-11 78 瀏覽
好耐無同老朋友食飯,今日聚下舊,簡咗去九龍城食泰國菜我哋叫咗生蝦刺身、酸辣去骨鳳爪、蛋網海鮮金邊粉、芒果糯米飯、椰汁西米糕再加兩個椰青首先講下生蝦刺身先,生蝦好新鮮朋友覺得好好食,我個人就覺得無驚喜。原因係我稍嫌個汁唔夠辣,我比較喜歡辣啲嘅。然後酸辣鳳爪我就覺得好正好驚喜因為好夠辣蛋網海鮮金邊粉好足料一整開塊蛋就見到海鮮,成個粉都超多海鮮有魷魚有青口好足料又係一個意外驚喜食完前菜主菜當然食番個泰國菜必食嘅芒果糯米飯啦仲有椰汁糕甜品ok不過不失。椰青好清甜,靚椰青餐廳環境ok,都好多人去食,好在我哋早,6點多已經去到,7點開始多人。至於服務員有待改善,我哋入到去行到收銀櫃檯叫咗5、6次,侍應先有反應
好耐無同老朋友食飯,今日聚下舊,簡咗去九龍城食泰國菜

首先講下生蝦刺身先,
生蝦刺身
生蝦好新鮮
酸辣無骨鳳爪
然後酸辣鳳爪我就覺得好正
好驚喜
因為好夠辣
蛋網海鮮金邊粉好足料
一整開塊蛋就見到海鮮,成個粉都超多海鮮
有魷魚有青口好足料
又係一個意外驚喜

食完前菜主菜當然食番個泰國菜必食嘅芒果糯米飯啦
仲有椰汁糕
甜品ok不過不失。椰青好清甜,靚椰青
芒果糯米飯

酸辣無骨鳳爪
椰青
  • 酸辣去骨鳳爪
2024-01-09 60 瀏覽
最後一日假期,吾知食咩好,就去左九龍城食泰國菜,聽講九龍城既泰國菜間間都好出色😘🫰🏻🩵主食:泰式明爐烏頭魚$179烏頭魚燒得好香,成條上好吸睛,下面仲有個明火暖住條魚,吾會咁快變凍,烏頭魚既湯都好鮮甜,仲有雞髀菇同肉碎,食落烏頭魚鮮嫩多汁,超級好味☺️🩵主食:咖喱海鮮脆包盅$155香脆嘅麵包盅配上濃烈黄咖喱,裏面仲加入大量海鮮,有蝦仁、青口、魷魚、魚柳、青椒、洋蔥等,店家亦好貼心咁提供左鉸剪✂️方便剪開食用,share食好滋味😍🩵主食:馬拉盞炒通菜$68馬拉盞炒通菜炒得超級入味,食到好有鑊氣,不過有少少辣,但都係可以接受嘅辣度😎🩵飲品:芒果冰特飲$36芒果特飲有濃厚芒果味,飲落冰涼爽口,我覺得非常適合配泰國菜飲用🫰🏻

🩵主食:泰式明爐烏頭魚$179

🩵主食:咖喱海鮮脆包盅$155

🩵主食:馬拉盞炒通菜$68

🩵飲品:芒果冰特飲$36
2024-01-08 67 瀏覽
九龍城是我工作的地區,每次午膳我都會與同事盡量試下不同食店,由牛腩粉麵、印度食店、港式茶記、日式料理等也光顧過不少,但最穩妥的選擇都是選泰式餐廳。 點解? 九龍城就是香港的小泰國,區內的大小泰式商店或食店多不勝數,能在此區立足的泰國餐廳,水準也有一定保証。自從阿仔完成了第一個Semester考試後,我也未有特別與他外出鬆下,為了給他加油及鼓勵,所以特別約他晚上外出用膳。因利乘便,我帶他去九龍城啓德道試下我其中一間午膳飯堂~Orange Elephant Thai Restaurant.常去此店的原因除了性價比高外,內裡座位寬敞,食物水準高且穩定。今晚,我們點了:泰式拼盤~$158,拼盤有兩件蝦餅、兩件春卷、兩件魚餅、兩件香葉包雞;原個菠蘿海鮮焗飯~$108;並以推廣優惠以$1換購原價$179的泰式明爐烏頭魚,飲品揀選了特選椰青,每個$44。阿仔分享了對下學期的學科抱負及7月開展的實習年的挑戰擔憂,身為父親除了給予支持鼓勵外,就是用美食來為他加油打氣。我以大象作比喻,一步一腳印,正如大象負上龐大身軀,每踏出一步必留下深刻腳印在地上,我帶他到Orange Elephant用餐,就是讓他知道

我以大象作比喻,一步一腳印,正如大象負上龐大身軀,每踏出一步必留下深刻腳印在地上,我帶他到Orange Elephant用餐,就是讓他知道他在學習旅途上每晉升一級雖覺艱辛,但每向前走一步必留下努力印記。

今晚真的完全選擇正確,在Orange Elephant用膳除了享受泰式美食外,更能借店名發揮人生學習旅途意義。
Orange Elephant感謝你!
2024-01-07 41 瀏覽
今日星期二用$1就可以換購泰式香芧炸豬扒,豬扒金黃香酥;真心勁抵,CP值爆錶。難怪晚上座無虛席,有啲枱仲做到兩轉,勁呀。泰式拼盤有蝦餅、魚餅、春卷同荷葉包雞, 啱晒我哋四個人share!泰式明爐烏頭魚條烏頭魚好大,好多魚肉,仲有秀珍菇同椰菜伴碟。魚肉肉質結實,唔鬆散唔韌,仲好嫩滑。本身個湯汁都有魚味,仲有一碟泰式酸辣醬汁,蘸黎食就更惹味。馬拉盞炒菜苗菜苗幼嫩,馬拉盞香氣四射,好惹味!椰青焗海鮮飯原個椰青上,飯飄溢著椰汁香氣,啲椰汁多到流出黎,每一啖飯都充滿著香濃清甜嘅椰汁味。簡直不得了,一食就食到唔停口,餸料有海鮮大蝦、魷魚、椰肉、腰果;啖啖真材實料。原隻芒果椰汁糯米飯芒果香甜完全冇酸味,糯米飯熱辣辣香濃軟身,唔會硬實一嚿嚿。

難怪晚上座無虛席,有啲枱仲做到兩轉,勁呀。

泰式拼盤
有蝦餅、魚餅、春卷同荷葉包雞, 啱晒我哋四個人share!

泰式明爐烏頭魚

本身個湯汁都有魚味,仲有一碟泰式酸辣醬汁,蘸黎食就更惹味。

馬拉盞炒菜苗
菜苗幼嫩,馬拉盞香氣四射,好惹味!

椰青焗海鮮飯

原隻芒果椰汁糯米飯
芒果香甜完全冇酸味,糯米飯熱辣辣香濃軟身,唔會硬實一嚿嚿。