2024-01-04 48 瀏覽
去到九龍城當然唔少得食泰國菜,自從有咗屯馬綫之後就方便咗好多,今次就嚟到呢一間orange elephant Thai restaurant ,兩個人叫咗啲share食:咖喱海鮮脆包:農夫包焗到外面脆卜卜, 入面好軟熟,再配上黃咖喱,吸晒嗰啲黃咖喱精華,海鮮種類有好多,包括青口,大蝦,墨魚,招惹味食唔停口,黃咖喱好足料炭燒牛肋骨:好有炭燒味,大大片,而且好有肉汁味,好Juicy雜錦串燒:當中各兩串豬,牛,羊串燒,再配上惹味嘅沙嗲醬 最後仲叫咗個原個椰青同mango芒果沙冰,好似返咗泰國咁食一餐地道嘅泰國菜,椰青水超清甜,芒果沙冰有淡淡嘅芒果味,解辣一流!

雜錦串燒:當中各兩串豬,牛,羊串燒,再配上惹味嘅沙嗲醬

2024-01-02 54 瀏覽
又係嚟到九龍城尋覓泰國菜嘅時間🇹🇭 今次朋友帶我去呢間orange elephant 🐘原來佢哋每日都做緊加一蚊優惠價,我哋星期一去有原條泰式明爐烏頭魚🤯 咁抵無得唔嗌!肉碎生菜包🥬 (可以揀埋豬牛雞,幾貼心),呢個前菜有菜有肉感覺好健康,小小辣加上多多嘅香茅味檸檬葉味,食落夠清爽同開胃,份量好足勁多肉碎到連啲生菜都唔夠用 (打包埋返屋企加餸)泰式明爐烏頭魚🐟雖然係特價item 都無將貨就價,條魚量足魚肉嫩而且少骨啖啖肉,食落唔會辣。一路滾住令啲香料味同魚更加充份融合~ 冬天食都唔怕凍蛋網海鮮金邊粉食嘅時候記得加埋旁邊嘅青檸同埋花生碎增加口感同滋味蛋網海鮮金邊粉食嘅時候記得加埋旁邊嘅青檸同埋花生碎增加口感同滋味,打開個蛋皮入面有唔同種類嘅海鮮🦐🐙🐟~金邊粉味道甜中帶酸,有鑊氣夠乾身打開個蛋皮入面有唔同種類嘅海鮮🦐🐙🐟~金邊粉味道甜中帶酸,有鑊氣夠乾身同大多數九龍城嘅泰式餐廳唔同,呢度相對寬敞,橙白為主調嘅裝修企理光猛而且會多啲大枱,坐得幾舒適~整體口味温和唔會好辣好酸,就算唔係食開泰國菜嘅朋友應該都可以接受到。(不過 menu 有啲睇落好吸引嘅🥭 Mango Mania 甜品原來得北角

(不過 menu 有啲睇落好吸引嘅🥭 Mango Mania 甜品原來得北角店先有,爭咗個甜品!)
2023-12-18
  • 泰式明爐烏頭魚
  • 泰式蝦球炒金邊粉
2023-12-31 38 瀏覽
好耐冇食Orange elephant Thai Restaurant ,原黎佢咁多年都仲系做緊加1蚊嘅送菜優惠,同以前咁都係每日送唔同菜式,各款泰式美食都相當地道,CP值頗高!裝修有泰國風情,餐廳環境好坐,不乏梳發椅凳,好適合約朋友聚會。今日係星期一,加💰HKD1換購泰式明爐烏頭魚,原價要錢HKD169,依家真係好抵。泰式拼盤:賣相好掂,有蝦餅、魚餅、荷葉包雞同春卷,非常豐富。喜歡蝦餅、魚餅金黃香脆,咬落彈牙勁好食。馬拉盞炒菜苗,菜苗新鮮,用馬拉展炒,微辣口感送飯一流。椰青焗海鮮飯,原隻椰青上,外型非常icable ,有非常濃郁嘅椰香,飯中有揶子肉,口感爽滑,加入海鮮同腰果,令口感層次非常豐富。泰式明爐烏頭魚,烏頭新鮮而且份量十足,泰式風格濃郁充滿青檸香味,微辣提鮮,魚肉肉質嫩滑扎實。泰式香芧炸豬扒,金黃炸皮香口且唔油膩,肉質酥軟好味。原隻芒果椰汁糯米飯,是正宗的泰國口味,軟糯新鮮,芒果高質!冇渣多水份而且夠甜。Iced Jandor with Coconut Milk,賣相唔錯,椰奶味突出。

馬拉盞炒菜苗,菜苗新鮮,用馬拉展炒,微辣口感送飯一流。

泰式香芧炸豬扒,金黃炸皮香口且唔油膩,肉質酥軟好味。

2023-12-23 54 瀏覽
位於九龍城啟德道< 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐄𝐥𝐞𝐩𝐡𝐚𝐧𝐭 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 >, 一間地道泰國餐廳, 由泰國人主理, 裝潢以木系為主, 環境舒適寬敞。ʙᴀᴋᴇᴅ ᴘʀᴀᴡɴ ᴡɪᴛʜ ᴠᴇʀᴍɪᴄᴇʟʟɪ ɪɴ ᴘᴏᴛ $¹⁶⁸焗大頭蝦粉絲煲, 份量十足, 大量爽彈粉絲配搭兩大隻大頭蝦。ʙᴀᴋᴇᴅ ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ʀɪᴄᴇ ɪɴ ʏᴏᴜɴɢ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ $¹¹⁴椰青焗海鮮飯, 配料相當多, 放入海量不同種類海鮮, 而且飯中夾雜鮮甜椰肉, 非常特別。ꜱᴛɪʀ-ꜰʀɪᴇᴅ ᴍᴏʀɴɪɴɢ ɢʟᴏʀʏ ɪɴ ᴛʜᴀɪ ꜱᴛʏʟᴇ $¹每日優惠價各有不同菜式, 只需加$1便有碟飛天通菜, 十分划算。ᴍᴀɴɢᴏ ᴍᴀɴɪᴀ $³⁶芒果冰特飲, 清甜好喝。ɪᴄᴇᴅ ʀᴏꜱᴇʟʟᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ $³²洛神花冰, 解膩一流。Orange Elephant Thai Restaurant (啟德道) (九龍城)📍九龍城啟德道31-33號地舖

ᴍᴀɴɢᴏ ᴍᴀɴɪᴀ $³⁶
芒果冰特飲, 清甜好喝。

ɪᴄᴇᴅ ʀᴏꜱᴇʟʟᴇ ᴊᴜɪᴄᴇ $³²
洛神花冰, 解膩一流。

📍九龍城啟德道31-33號地舖
2023-12-16
2023-12-19 86 瀏覽
今次嚟到九龍城覓食九龍城泰國菜大家一定知道啦今次小編就揀咗呢一間港島都有分店嘅泰國餐廳待應全部都係泰國姐姐如果播埋泰國音樂真係好似去咗泰國🤭🍛泰式拼盤蝦餅/春卷/魚餅/香葉包雞(各2件)…..$158 蝦餅魚餅食得出係自家製彈牙香口唔油膩香葉包雞有驚喜醃得出色 唔乾身 保持到香葉嘅味道🍛炭燒牛肋骨…………………………….……$102雖然有啲乾身但加埋醬汁味道一流係香烤嘅味道🍛乾炒河粉(雞)…………………………………$72 小編認為一間泰國餐廳最顯功架一定係乾炒河粉呢碟乾炒牛河粉唔油膩配合香甜嘅豉油味好香口 芥蘭好清甜值得推薦
今次嚟到九龍城覓食

值得推薦
泰式拼盤
炭燒牛肋骨
乾炒河粉(雞)
咁凍既天氣 食熱辣辣既泰國菜暖身就最岩食過大角咀既分店覺得唔錯撞岩佢地有做緊1蚊優惠星期一至日都有唔同菜色1蚊就食到 包括原條烏頭超級抵玩泰式香茅炸豬扒1蚊優惠但係一啲都冇hea 你大大塊既豬扒剪開疊到厚厚兩層香茅味重 好香口泰式拼盤(蝦餅/春捲/魚餅/香葉包雞)有齊4種泰式小食最岩一班人 share有我幾鍾意既香葉包雞有淡淡菜葉清香幾開胃泰式臘腸蝦醬蛋炒飯呢個推薦菜色係fusion菜臘腸既油脂香同蝦醬既鮮味都好入味加上泰菜常備既肉鬆甜咸並重係幾特別分量足料兩人都食唔哂芒果冰特飲/熱泰式奶茶Mango mania 係招牌飲品芒果味濃到好似食緊鮮芒果咁泰式奶茶暖粒粒 口感滑順
咁凍既天氣 食熱辣辣既泰國菜暖身就最岩

泰式香茅炸豬扒

1蚊優惠但係一啲都冇hea 你
大大塊既豬扒剪開疊到厚厚兩層

香茅味重 好香口

泰式拼盤(蝦餅/春捲/魚餅/香葉包雞)

有齊4種泰式小食

泰式奶茶暖粒粒 口感滑順

• 泰式拼盤
  • 芒果冰特飲
2023-12-18 32 瀏覽
呢間餐廳成日都大排長龍,佢哋啲泰國菜性價比好高,最鍾意就係食佢哋嘅菠蘿炒飯,原個菠蘿上碟😋🤗炒飯好足料,食落口仲有淡淡嘅菠蘿香味,食落口好fresh😃😃👍🏻👍🏻

2023-12-15 57 瀏覽
今日同朋友去九龍城,見到呢間有泰國菜餐廳,而且環境寬敞,決定一試😁我地分別三個小菜🍽及一個甜品🥭泰式明爐烏頭魚🐟 $179烏頭魚有火爐暖住,令到魚保持熱辣辣,肉質好嫩滑和鲜甜,好味😍泰式滷水豬脾 $104豬脾肉好嫩滑,豬脾的滷水味好入味,十分惹味😋泰式海南鷄🐔 $128雞肉肥味滑嫩多汁,口感香軟的飯,加上醬料的調味,讓這道菜品鮮美可口😍芒果椰汁糯米飯🥭🍚 $68賣相好吸引,糯米飯分為黑糯米和白糯米, 口感煙靭,芒果也十分鮮甜,配上椰汁混合,好正甜品😋特選椰青🥥$44新鲜椰青, 非常清爽美味😝熱柚子茶 $28清甜柚子味,好滋潤整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4/5抵食: 4/5🎇Orange Elephant Thai Restaurant (啟德道)🎈九龍城啟德道31-33號地舖#hkfoodlover #香港 #hongkong #hkfoodie #foodiehk #food #hkfoodblogger #foodblogger #hkgoodfood#hkfoodlover #hkfoodstagram #foodstagram #hkfoodpic #hkf

我地分別三個小菜🍽及一個甜品🥭

泰式明爐烏頭魚🐟 $179

泰式滷水豬脾 $104
豬脾肉好嫩滑,豬脾的滷水味好入味,十分惹味😋

泰式海南鷄🐔 $128

芒果椰汁糯米飯🥭🍚 $68

特選椰青🥥$44
新鲜椰青, 非常清爽美味😝

熱柚子茶 $28
清甜柚子味,好滋潤

整體得分: 4.5/5
味道: 4.5/5
環境: 4/5
抵食: 4/5

🎈九龍城啟德道31-33號地舖

#food #hkfoodblogger #foodblogger #hkgoodfood#hkfoodlover #hkfoodstagram #foodstagram #hkfoodpic #hkfoodblog #hkigfood #hkigblogger #hkeat #hkrestaurants #香港美食 #食記 #食好西#hkfood #foodphotography #香港好去處 #相機食先#泰國菜 #大角咀美食
2023-12-14 53 瀏覽
兩年前成日幫襯,以前覺得算是在九龍城比較好味的泰菜,今次再襯…比之前差了好多好多。薄餅 : 口感似未整熟。炒金邊 : 味道偏酸 蛋皮死死實實。黃咖哩豬 : 豬肉一d味都無 肉質又淋又怪,食第一件嚼兩下,忍唔住要吐出嚟,再試等二件 都係忍唔住要吐出嚟。鹹魚炒通茶 : 依個菜仲離譜,一放入口 鹹魚味就冇喇 竟然有陣苦味帶點怪味。係失望的,不竟以前是我時常幫襯和叫外賣的泰國餐館

薄餅 : 口感似未整熟。

炒金邊 : 味道偏酸 蛋皮死死實實。

係失望的,不竟以前是我時常幫襯和叫外賣的泰國餐館

黃咖喱豬
薄餅
2023-12-08
2023-12-14 38 瀏覽
九龍城呢個地區係一個小泰國差唔多係眾所周知,呢度嘅泰國美食又多選擇又夠晒地道泰國味,其中有一兩間都係我成日會去,今日介紹返呢一間喺啟德道嘅orange elephant thai restaurant,呢間餐廳平靚正,通常我都會點個生蝦刺身,喺呢度個生蝦伴碟,除咗一般生蝦刺身嘅辣椒蒜頭之外,仲會有舊苦瓜,唔知有冇人同我一樣都鍾意生食苦瓜😂我唔知點解我我鍾意啲口感咁與別不同😂 唔係鍾意食辣就係苦😂😂😂青咖喱都好濃椰味,配上個脆口薄餅,又酥又香,其實冬陰功都唔錯嘅,不過嗰日已經食唔落其他嘢 蝦餅都唔錯,係自己打嘅蝦膠,份量就少啲,仲有個香料燒焗鯽魚,燒到剛剛好,仲保有魚嘅鮮味唔會燒好硬身,椰汁雞湯都非常重椰子味,一直都有幫襯呢間小店,質素一直都唔錯
2023-10-11
  • 生蝦刺身
2023-11-28 91 瀏覽
好耐之前食過冬陰公,印象一般。但今日Lunch想食啲辣野,所以去到Orange Elephant Thai Restaurant 就想再挑戰試下冬陰公。今次特登點左冬陰公豬頸肉湯河,本身見到甘紅以為一定好辣🌶,試第一啖湯,嗯!不算好辣,食得辣既可能會覺得唔夠辣添😂。首先,湯係好飲的,唔太辣,但飲完個人會發熱🔥,適合依家冬天❄️,飲完暖笠笠☀️☀️。入面仲有我喜歡的雜菇🍄。但唯一美中不足係,豬頸肉同麵既份量太少,食完未必好夠飽~
好耐之前食過冬陰公,印象一般。

但唯一美中不足係,豬頸肉同麵既份量太少,食完未必好夠飽~
2023-11-12 172 瀏覽
👨🏻‍🍳Orange Elephant Thai Restaurant (啟德道) (九龍城)📍九龍城啟德道31-33號地舖 「九龍城另一泰菜選擇😋」 泰金國要等位、金泰小食同沙冰串燒要等,黎試試呢間近巴士站既橙象😝Orange Elephant!! 👍🏻🍽️泰式蝦球炒金邊粉系泰國地道正宗口味😻有青檸、花生碎系側邊。 👍🏻🍽️🌶️生菜包 (豬肉)暫時食過最辣既生菜包😝除左香料惹味,仲辣得好滋味,雖然平時食開小辣🤣成份都好好食🥹醃得好夠味👍🏻👍🏻 👍🏻🍽️芒果沙冰香甜芒果味,夠甜😝👍🏻 店員大多都系泰國人😝好nice!!💬隨便坐隨便坐,想食咩💬
📍九龍城啟德道31-33號地舖

「九龍城另一泰菜選擇😋」

泰金國要等位、金泰小食同沙冰串燒要等,

👍🏻🍽️泰式蝦球炒金邊粉
系泰國地道正宗口味😻
有青檸、花生碎系側邊。

👍🏻🍽️🌶️生菜包 (豬肉)
暫時食過最辣既生菜包😝
除左香料惹味,仲辣得好滋味,雖然平時食開小辣🤣
成份都好好食🥹醃得好夠味👍🏻👍🏻

👍🏻🍽️芒果沙冰
香甜芒果味,夠甜😝👍🏻

店員大多都系泰國人😝
好nice!!💬隨便坐隨便坐,想食咩💬
生菜包  (豬肉)
泰式蝦球炒金邊粉
芒果沙冰
2023-09-30
生菜包  (豬肉)
泰式蝦球炒金邊粉
芒果沙冰
2023-10-30 1274 瀏覽
同朋友約在九龍城,打算食下泰國菜,見到呢間泰國餐廳裝修企理,可以慢慢坐,所以決定試一試。泰皇咖哩炒肉蟹 $335咖喱汁香濃惹味,蟹肉新鮮鮮甜,味道沒有挑剔的地方。焗蒜蓉包(5件)。$40泰皇咖哩炒肉蟹有大量咖喱汁,加點蒜蓉包沾汁食。蒜蓉包表面塗上了蒜蓉醬,加咖喱汁,味道更佳。牛油薄餅 $40牛油薄餅比焗蒜蓉包出色,有明顯的牛油香,更香脆,配上咖喱汁,味道更美味。雜錦串燒 $89雞肉、牛肉及豬肉各2串, 燒得乾身但不會太鞋口,肉質不錯。單食已經很香口,沾醬更香沙嗲花生味道。炭燒豬頸肉 $92豬頸肉厚身帶有炭燒香味,肉質彈牙有肉汁,加上開胃的泰式沾醬,味道不會油膩,十分推薦。香葉辣椒炒河粉 $78香葉同辣椒香味明題,有明顯的辣度,加上闊身河粉及豬肉,調味出色,味道濃郁,鑊氣十足,是惹味之選。餐廳環境同食物質素不錯,可以一試。
泰皇咖哩炒肉蟹 $335
咖喱汁香濃惹味,蟹肉新鮮鮮甜,味道沒有挑剔的地方。
焗蒜蓉包(5件)。$40
牛油薄餅 $40

牛油薄餅
雜錦串燒 $89

炭燒豬頸肉 $92

香葉辣椒炒河粉 $78

香葉辣椒炒河粉
餐廳環境同食物質素不錯,可以一試。
2023-10-29
下午茶
牛油薄餅
香葉辣椒炒河粉
2023-10-18 239 瀏覽
平時經過成日見到好多人排隊,今日經過一定要試下!✌🏻✌🏻今日叫左個午餐幾抵食都多款式可以選擇!份量都好足夠👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道都幾好,可以再幫襯!
2023-09-20 506 瀏覽
不知道吃什麼好上開飯啦看看在家附近看看有什麼在下能吃的本來想要台灣餐最後選了泰國餐因為我能吃的更多啊多得有點選擇困難症最後決定了酚西施柚沙律 $70粉絲雜菜煲 $70我夠飽嗎?在網上一直沒看到白飯反正人也到了就直接進店多加一份白飯 $17餐廳裡空空的希望只是因為過了午巿所以比較清靜顯示能領餐時間還未到不過在下已經能領餐了開心不用花太多時間等待回到家後打開發現還滿大盒的突然擔心自己會吃不完不過吃著吃著也還好有盒是沙律負荷沒有很大酸酸甜甜的還有點開胃很快就吃乾淨了另外一盒也是菜不過加入粉絲有了飽肚感再配著軟綿綿又暖暖的白飯一起吃還真的有點飽整體而言服務尚可環境不錯味道可以但無對比無傷害九龍城的泰國餐廳太多了很多小店也很出色如果不好好努力沒有進步就是退步了
不知道吃什麼好
上開飯啦看看