2023-10-28 189 瀏覽
如果唔係朋友帶我嚟,真係唔知道有呢間懷舊英倫風餐廳,位置上比較偏僻,附近亦冇其他餐廳或零售店舖,但咁樣更突出到餐廳外觀嘅設計風格。裝修用英式復古懷舊風格,放咗好多懷舊嘅產品及相等,牆身亦用上泥黃色貫徹懷舊風格。Apple Vinaigrette Chicken Salad, 沙律新鮮,雞肉都幾滑,加上蘋果少少嘅酸味,配搭都唔錯。Pesto Mussel Spaghetti, 意粉約creamy, 青口亦高質。Oldish Hot Wings, 雞翼表皮炸得香脆,內裏肉汁仍然鎖得住,肉質亦夠滑。甜品試了 Apple Crumble, 我都好似第一次食呢款甜品,有少少似蘋果批餡料,配上木糠及雪糕,有層次感。

2023-10-25
2023-10-24 154 瀏覽
同朋友食飯,希望搵間好坐嘅餐廳,於是上網搵到呢間位於上環嘅英倫風餐廳。由上環站行去都要大概5至8分鐘,要行上樓梯,又要上車,當係食之前嘅小運動😛.上網見過餐廳日頭幾靚,估唔到夜晚都別有一番風味,餐廳仲會播懷舊英文歌曲,好有feel♥️.🍴Oldish Four Cheese Angus Beef Burger $168芝士味好濃,芝士愛好者一定唔可以錯過,芝士脆片超級大塊,但坦白講同個包唔係好夾…安格斯牛肉質滑嫩,每一啖都齒頰留香😋😋.🍴Seafood Risotto $168酸味味嘅risotto非常開胃口,濕度適中,係我好鍾意嘅一道菜😍.🍴Oldish hot wings $88雞翼表皮比較乾身,但肉質都算滑,醬料比較辣,自問算食得辣都有啲頂唔住,但唔點醬又有啲乾~.🍴Oldish tiramisu $88最後嚟到我最期待,亦都係成晚最喜歡嘅甜品。Tiramisu雪糕唔會好甜,味道濃郁,淋完醬等一陣食,效果更佳👍🏻.最後餐牌fyi

🍴Seafood Risotto $168

🍴Oldish hot wings $88

🍴Oldish tiramisu $88

最後餐牌fyi

2023-10-24
  • Seafood Risotto
2023-10-23 127 瀏覽
最近在上環遇到一間滿有懷舊特色餐廳,聽店員說連拍戲都有來過這裡取景的!這間位於上環的 Oldish ,無論是特色紅磚外牆、店主從世界各地搜索回來的vintage收藏品、牆身貼滿舊式相片海報,懷舊的木頭桌椅,完完全全感受到當中的復古英倫風格,恍如置身英國🇬🇧年代!加上播放著老外國歌曲,配上浪漫🌹柔和燈飾,我們回了有All-day breakfast等食物慢慢品嚐,實在難忘!Oldish Four Cheese Angus Beef Burger 🍔牛肉漢堡夾上一大片由4款芝士所壓制而成的芝士薄脆,麵包🥯又滿有牛油香味,咬著輕脆芝士脆餅加香濃無比的安格斯牛肉漢堡扒,肉汁鮮嫩,惹味十足啊!Oldish tiramisu 果然好可愛,以donut 造型口感甜蜜綿軟,配以黑咖啡☕️品嘗更加上層次!Oldish Hk 上環東街53號地舖

Oldish tiramisu

Oldish Hk
上環東街53號地舖
我喜歡遊走中上環的街道,還會時常發現寶藏! 這英倫復古店,座立於斜坡上,紅磚外牆尤其吸引,店內燈光昏暗,覺得安靜舒適。 見好多人都推介Oldish Tiramisu,果然名不虛傳,可愛的donut 外型,口感綿滑,濃縮咖啡可按喜好加入,味道濃郁 ,每一啖都好享受! 至於主菜的Oldish Four Cheese Angus Beef Burger,煮的時候芝士香已經從廚房傳出來,甜甜地又鬆軟的提子麵包,漢堡肉香多汁,芝士溶化,還有一大片脆芝士,口感一流!另外還有Creamy Mushroom Chicken Spaghetti 及Oldish 雞翼,醬汁濃稠幼滑,意粉掛汁,雞翼外脆內嫩!

• Oldish Tiramisu
  • Oldish Four Cheese Beef Burger
  • Oldish chicken wings
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡᴏʟᴅɪsʜ-ɪɴ ʟᴏᴠᴇ ᴡɪᴛʜ ᴛʜᴇ ɢᴏᴏᴅ ᴏʟᴅ ᴅᴀʏs-餐廳位於上環東街近太平山街太平山街一帶亦有不同ᴄᴀғᴇ早已形成一個好特別的文青區是平時到訪的好地方ᴏʟᴅɪsʜ 主打懷舊英倫風餐廳正門的紅磚外牆至店舖內的每件擺設都佈滿心思令人不期然按下不少次快門🔸ᴏʟᴅɪsʜ ғᴏᴜʀ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴀɴɢᴜs ʙᴇᴇғ ʙᴜʀɢᴇʀ🍔$168ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ ᴄʜᴇᴇsᴇ, ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ ᴄʜᴇᴇsᴇ ᴄʀɪsᴘsᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ, ғʀᴇɴᴄʜ ғʀɪᴇs & ᴍɪxᴇᴅ sᴀʟᴀᴅ作為ᴏʟᴅɪsʜ主打sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ漢堡中間夾住一塊巨大的芝士裙邊芝士入口非常香濃脆口已調味的漢堡扒中間半熟咬落充滿肉汁麵包採用了提子包入口微甜有提子乾香味麵包燶邊夠乾身整體並不會有任何肥膩感覺伴碟薯片香脆亦有配上沙律菜解膩推薦👍🏻🔸 ᴘᴇsᴛᴏ ᴍᴜssᴇʟ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ🍝$158ᴍᴜssᴇʟ ‚ʙᴀsɪʟ, ᴘᴀʀᴍᴇsᴀɴ ᴄʜᴇᴇsᴇ ɢᴀʀʟɪᴄ ‚sᴄᴀʟʟɪᴏɴ ‚ɴᴜᴛs青口與意粉永遠都是最佳拍檔配上香草味意粉更是一流香草味並沒有
ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

推薦👍🏻

總括餐廳由裝修風格至食物質素都非常高
相信好快又會再見面👋🏻

@oldishhk

ᴏʟᴅɪsʜ (sʜᴇᴜɴɢ ᴡᴀɴ)
📍ɢ/ғ, ɴᴏ. 53 ᴛᴜɴɢ sᴛʀᴇᴇᴛ, sʜᴇᴜɴɢ ᴡᴀɴ
2023-10-04 166 瀏覽
餐廳位於上環東街盡頭地舖主打英國菜同時提供多國融合菜式紅磚牆以及小擺設主題圍繞懷舊英倫復古風格Oldish Four Cheese Angus Beef Burger混合車打芝士以及水牛芝士拉絲邪惡配搭大片巴馬臣芝士脆片豐富口感層次;漢堡選用安格斯牛厚嫩多汁創新配搭本地小店提子麵包酸甜鬆軟可以減輕油膩感Pesto Mussels Spaghetti 羅勒青醬混合堅果以及蒜蓉同埋蔥花整體清新輕盈可以突出青口鮮甜同時意粉柔韌彈滑加埋大量巴馬臣芝士碎個人真心推薦Oldish Tiramisu 冰凍提拉米蘇冬甩中空外型質感近似雪糕配搭熱燙濃縮咖啡香醇甘苦可以中和甜度Baked Alaska火焰雪山現場點燃酒精直至蛋白奶油焦啡適個打卡同時內藏雪糕半融溫度反差刺激
餐廳位於上環東街盡頭地舖主打英國菜同時提供多國融合菜式
紅磚牆以及小擺設主題圍繞懷舊英倫復古風格

Pesto Mussels Spaghetti

Baked Alaska
2023-09-21
  • Oldish Four Cheese Angus Beef Burger
  • Pesto Mussels Spaghetti
  • Baked Alaska
2023-09-28 152 瀏覽
上環chill chill oldish cafe ✨1. Oldish all day breakfast $158超豐富嘅全日早餐 薯餅好香脆 煙肉咸咸香香 炒蛋滑捋捋 菇都炒得好香 腸仔輕輕煎過 有啲豬柳漢堡扒嘅味道 中間仲有煙三文魚同蕃茄茄汁豆 十分滿足2. Wild mushroom risotto $158菇味超級濃超級多 勁多磨菇 個飯食落比較有咬口 個白汁個濃度都啱啱好 鍾意菇嘅可以一戰3. Oldish tiramisu $88好特別嘅tiramisu 比一般嘅更濃咖啡味 而佢又相對少啲cream 所以食落唔會太飽滯 而個頂面鋪滿咖啡粉 再落一shot仔expresso 咁 所以食落相對冇咁甜 多左咖啡嘅甘香 入面有啲多糕mix雪糕嘅texture 所以食落幾有層次4. Baked Alaska $88好打卡able 有個藍色嘅火焰 出面個蛋白幾creamy 入面係比較鬆軟嘅蛋糕 中間仲有少少雪糕 食落幾特別 幾有層次感 由出面嘅少少酒味到中間嘅甜味 味道豐富得黎令人留下印象…………………….🌝嘢食唔錯 甜品幾特別 裝修都好有oldish英式懷舊氣氛 加埋啲舊嘅英文歌
上環chill chill oldish cafe ✨

2. Wild mushroom risotto $158

3. Oldish tiramisu $88

4. Baked Alaska $88

…………………….
🌝嘢食唔錯 甜品幾特別 裝修都好有oldish英式懷舊氣氛 加埋啲舊嘅英文歌 係到食嘢真係別有一番英倫風味
🌚上環半山位置
…………………….
2023-09-19 200 瀏覽
位於上環東街< 𝐎𝐥𝐝𝐢𝐬𝐡 >, 一間懷舊風西餐廳, 門面以紅磚建牆身, 餐廳內亦充滿復古英倫風味。ᴏʟᴅɪꜱʜ ꜰᴏᴜʀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴀɴɢᴜꜱ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ $¹⁶⁸漢堡放有濃重安格斯牛肉、車打芝士、巴馬臣芝士脆片及莫札瑞拉起司, 旁邊配以新鮮薯條及沙律, 份量十足。ᴀᴘᴘʟᴇ ᴠɪɴᴀɪɢʀᴇᴛᴛᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜱᴀʟᴀᴅ $¹⁶⁸以嫩滑雞肉、香甜蘋果及油醋汁沙律而成, 健康之選。ᴏʟᴅɪꜱʜ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ $⁸⁸與其他提拉米蘇不同, 以冬甩造型登場, 外層為雪糕及咖啡粉, 再散上濃郁咖啡, 帶有冰火交融感覺, 很特別呢。ʙᴀᴋᴇᴅ ᴀʟᴀꜱᴋᴀ $⁸⁸火焰雪山即席點火, 以海綿蛋糕包裹雲尼拿雪糕, 外層鋪上蛋白, 散上糖漿及威士忌。Oldish (上環)📍上環東街53號地舖

以嫩滑雞肉、香甜蘋果及油醋汁沙律而成, 健康之選。

ᴏʟᴅɪꜱʜ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ $⁸⁸

ʙᴀᴋᴇᴅ ᴀʟᴀꜱᴋᴀ $⁸⁸

Oldish (上環)
📍上環東街53號地舖
2023-09-17
2023-09-17 138 瀏覽
今次試咗呢間位於上環嘅oldish 行到門口 有種 美國 懷舊嘅感覺 適合打卡 喺門口石磚牆打卡 好有feel 內裏裝修亦不馬虎 用心佈置今日試咗 benedict同all day breakfast 份量 算大 沙律菜新鮮
今次試咗呢間位於上環嘅oldish
行到門口 有種 美國 懷舊嘅感覺 適合打卡
喺門口石磚牆打卡 好有feel

內裏裝修亦不馬虎 用心佈置

今日試咗 benedict同all day
breakfast
份量 算大 沙律菜新鮮
2023-09-03 191 瀏覽
上環的Oldish All Day Breakfast是一個非常值得推薦的早午餐餐廳。首先,他們的食物非常好吃。無論你是喜歡簡單的早餐還是豐盛的午餐,Oldish都能滿足你的口味。他們的餐點種類繁多,包括經典的煎蛋、培根、香腸、薯餅等,還有創意的配搭,如牛油果多士和炒蛋三文治等。每一道菜都經過用心烹調,味道鮮美,讓人回味無窮。其次,Oldish的環境非常舒適。餐廳的裝潢簡潔溫馨,氛圍輕鬆愉悅。你可以在這裡享受輕鬆的用餐體驗,與家人朋友共享美食時光。無論是早晨的寧靜還是午後的輕快,Oldish都是一個適合放鬆和享受美食的理想場所。總的來說,Oldish All Day Breakfast以其美味的食物和舒適的環境而受到讚賞。無論你是早餐愛好者還是午餐控,這裡都是一個值得一試的地方。來到Oldish,你將品嚐到精心準備的早午餐美食,並在舒適的環境中度過愉快的時光。別再猶豫了,趕快來一趟Oldish All Day Breakfast的用餐體驗吧!

2023-09-03
$150 (早餐)
依間餐廳所有裝修都帶住舊英倫風,餐廳位於上環半山區,地鐵站向上行大概5-7分鐘到,平日晚餐時間到全店滿座,好彩等了一陣就可入。今次叫咗一個漢堡和半隻燒春雞,等了大概15分鐘就有。Oldish Four Cheese Beef Burger 一上菜時十分震撼,同隻碟差不多大小的芝士薄脆片夾在漢堡中間同飛碟一般。漢堡扒叫咗非全熟,肉質很嫩再搭配鹹香芝士十分惹味。漢堡包內層帶微焦和肉香,外脆內軟,整體搭配上十分滿足Grill Spring Chicken (Half) 燒春雞外皮烤得香脆,帶淡淡孜然香。肉質十分鮮嫩,一刀切下還會有雞肉汁流出再搭配上英式咖喱醬,香之餘更帶點微辣濃郁,整體十分夾Oldish Tiramisu 依個Tiramisu用雪糕夾住蛋糕,再淋上濃縮咖啡,一次過體驗甜、凍、苦中帶回甘嘅味道店內燈光昏黃,更播放懷舊英國音樂,感覺就好似令人回到舊英國時代

Grill Spring Chicken (Half)
再搭配上英式咖喱醬,香之餘更帶點微辣濃郁,整體十分夾

Oldish Tiramisu
Book咗呢間同朋友食生日飯,之前一路都係我個list入邊,終於有機會試到啦。喺地鐵站行過嚟都要一段路,餐廳佈滿復古裝修,book左位就有私隱度高啲嘅靠邊二人枱。✨✨叫左skirt burger,闊條麵,雞翼同Tiramisu。Skirt burger第一次食覺得好新奇,係芝士裙邊嘅burger。芝士好脆,可以搣出嚟一塊塊食,漢堡咬落肉汁香濃,煎得恰到好處,薯條都炸得香脆;闊條麵的麵條都屬於al dente口感,相當掛汁;雞翼有驚喜,點辣汁食更加過癮;另外最期待嘅tiramisu唔會太甜,有一杯仔espresso可以倒落去食,好好食,果然名不虛傳~下次會再黎!
✨✨
2023-08-12
  • Oldish  tiramisu
🥢Oldish (上環)🇭🇰上環東街53號地舖一間好有特色嘅餐廳講返Oldish嘅裝潢真係超有特色餐廳嘅設計好用心,充滿英倫懷舊風,一入去就好似去咗英國啲舊式bar咁佢哋用復古嘅傢俱同埋擺設,令整個環境好懷舊就算一個人坐喺度,都會感受到一種悠閒嘅氣氛/非常放鬆舒服✨all day breakfastset lunch嘅all day breakfast 包湯或者沙律而嘢食都算多款式包括有Scrambled Egg. Sausage, Bacon, Hash Brown, Mushroom, Tomato, Baked Beans & Croissant整體都算幾好食/至於$158呢個價錢抵唔抵就見仁見智喇呢個係一個同friend可以weekend chill下嘅好地方🌟提提你唔好錯過佢哋嘅tiramisu呀,好好味㗎!
🥢Oldish (上環)
🇭🇰上環東街53號地舖

一間好有特色嘅餐廳

講返Oldish嘅裝潢真係超有特色
佢哋用復古嘅傢俱同埋擺設,令整個環境好懷舊
就算一個人坐喺度,都會感受到一種悠閒嘅氣氛/非常放鬆舒服

✨all day breakfast
整體都算幾好食/至於$158呢個價錢抵唔抵就見仁見智喇

🌟提提你
唔好錯過佢哋嘅tiramisu呀,好好味㗎!
2023-08-11
  • All Day Breakfast
2023-07-17 387 瀏覽
好有情調嘅一間店 充滿異國風情平日lunch都可以好chill~可以放鬆下❤️ 嘢食都好掂👍🏻意大利粉好重牛油香味Tiramisu偏硬身 好似食緊雪糕咁超特別💓
2023-06-12 481 瀏覽
food quality was above average, tbh it's like any other decent cafe food, but i'd say the pricing was rather expensive eggs benedict was prepared well, soughdough tasted nice, side salad seemed pretty freshthe tiramisu was sweet and good, was it the most special dessert? not really, but was it nice? yesunfortunately the staff weren't the friendliest, and may pretend to not see you asking for their helpthe design and architecture was comfortable, relaxing for brunches