2023-06-11 365 瀏覽
《Oldish》📍上環站一入到去就感受到成個餐廳都藴含住英倫復古式嘅風格🇬🇧,無論係燈飾、擺設、海報,定係木製的枱同椅子等,都令人有種置身於英國嘅感覺(*☻-☻*)💜 Egg Benedict (Set Lunch)🥢 💰$148Muffin, Avocado, Smoked Salmon, Poached Egg, Hollandaise Sauce & Mixed Salad+Daily soup 🥣 (+$0)+English Tea (+$0)由於Meow小編鐘意食Egg Benedict,而且佢嘅Benedict係有smoked salmon做餡,所以小編決定要點佢keke(*¯︶¯*)一上菜個賣相係好靚同colorful,兩隻並列的poached eggs上面都淋上hollandaise sauce同少少蔥粒?(之後比小編撥走晒haha),下面就係滿滿的煙三文魚,而最底層就鋪滿了牛油果醬,再跟住就係厚厚的脆身麵包~首先一切poached eggs就有滿滿的流心蛋黃汁流出來O(∩_∩)O小編望到真係覺得好療癒(*^^*),而切到落去麵包的位置是十分厚身鬆脆的~所以當小編食第一
《Oldish》📍上環站

+Daily soup 🥣 (+$0)
+English Tea (+$0)

首先一切poached eggs就有滿滿的流心蛋黃汁流出來O(∩_∩)O小編望到真係覺得好療癒(*^^*),而切到落去麵包的位置是十分厚身鬆脆的~所以當小編食第一啖的時候就食到流心蛋、煙三文魚、牛油果醬和厚多士o(≧v≦)o,由於流心蛋和牛油果醬都比較濕潤,再加上今趟的煙三文魚香味真的頗為突出,所以層次口感十分豐富,感覺真係超級滿足\(//∇//)\!
旁邊的沙律菜有加上酸酸的黑醋汁,可以令人更開胃o(^_^)o

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜 Oldish Tiramisu🥢 💰$78
我本身就係為左依個人氣tirmaisu而黎的(o^^o),食左第一啖就覺得好似想像中咁好味🤤❤️一開始我地會倒咗啲espresso落個tiramisu度,之後再食~( ̀⌄ ́)
食落第一口會有啲可可粉沾到口腔,同時外層會好似食緊冰冰的雪糕,有種入口即溶的質感~而中間仲會有一層係海棉蛋糕,去到中心位置就會係濃郁的朱古力口感🍫,再加上本身淋左啲espresso,所以會配備埋陣陣的咖啡味,成個tiramisù 的口感同以往食開嘅會唔同,除咗添加左咖啡的元素之外,亦都係實身啲嘅質感,如果本身鐘意食雪糕嘅朋友應該會幾喜歡(^^)💕依款甜品有比到驚喜我( ´▽`)❤️

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

Egg  Benedict
Daily  soup
Egg  Benedict
Daily  soup
  • Oldish Tiramisu
  • Tiramisu
  • Eggs  Benedict  with  Smoked  Salmon  &  Avocado
2023-06-10 312 瀏覽
本身見佢有宣傳,又幾靚咁,多數都唔會伏得去邊,點知一試就真係伏咗。首先,去到嘅時候坐底已經即刻嗌嘢食,點知一個all day breakfast等咗半個鐘,另一個意粉等咗差唔多一個鐘。等得來都凍晒啦,仲點食😅跟住係食物質素方面,all day breakfast份量極少,但價錢其實都唔平($158),嘢食質素唔好,個炒蛋懷疑我自己整都好食過佢。冬陰功意粉份量比較少,冬陰功味唔重,都係麻麻。另外,店員態度唔好,詢問想轉枱時無啦啦發我哋脾氣,幫我哋換咗張凳,但我哋明明冇叫過佢換,並且將張凳好大力咁放低。我明白工作可能會辛苦,但都唔需要咁樣發洩落客人到掛。今次嘅體驗令我完全唔想再返嚟,真係唔好俾佢嘅宣傳威力呃到。
今次嘅體驗令我完全唔想再返嚟,真係唔好俾佢嘅宣傳威力呃到。
2023-06-10
2023-06-05 166 瀏覽
📍Oldish.多重芝士漢堡🍔漢堡包夾住好似飛碟造型嘅芝士薄脆,芝士味夠哂濃,牛肉好舊好Juicy,味道不錯👍🏻.冬陰功意粉🍝冬陰功味好出,又唔會好辣,如果個醬汁多返少少會更好食.餐廳裝修好復古,背景音樂播放美式懷舊歌曲,好有氣氛。今次太飽無試到 Tiramisu,下次有機會再來試吓~
📍Oldish
多重芝士漢堡🍔
漢堡包夾住好似飛碟造型嘅芝士薄脆,芝士味夠哂
濃,牛肉好舊好Juicy,味道不錯👍🏻
冬陰功意粉🍝
冬陰功味好出,又唔會好辣,如果個醬汁多返少少
會更好食
來試吓~
多重芝士漢堡
冬陰功意粉
多重芝士漢堡
冬陰功意粉
咁啱星期五同朋友出去食lunch今次揀咗上環嘅Oldish可以慢慢坐吓慢慢傾.餐廳喺上環摩羅街在往上一條街餐廳嘅裝潢復古見佢擺設都幾用心裝修風格比較英倫懷舊風牆上掛著一啲復古嘅poster同擺設好似去咗一次時光隧道咁.🍽️ Smoked Salmon Egg Benedict蛋味濃郁 加上煙三文魚 同自製嘅hollandaise 配上黑醋沙律滿足.🍽️ Oldish TiramisuDonut外形嘅tiramisu 類似雪糕嘅質感配上熱espresso一冰一火嘅感觀🤭🤭🤭食落可以話係入口即溶唔錯嘅配搭.Oldish嘅氣氛非常放鬆舒服係喺陽光底下hea一個下午 同朋友傾吓計 放鬆吓嘅好地方.記得要試佢哋嘅tiramisu 呀💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
咁啱星期五同朋友出去食lunch
Oldish嘅氣氛非常放鬆舒服
係喺陽光底下hea一個下午
同朋友傾吓計 放鬆吓嘅好地方
記得要試佢哋嘅tiramisu 呀💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
今天在附近東華三院覆診🩺後約朋友食午飯🍽️,搵到呢間朋友公司隔離的餐廳,見食評和其他乘客的相片似乎唔錯所以試吓,午餐選擇唔多試吓佢嘅漢堡包🍔,佢嘅多重芝士🧀️幾有特色,味道也幾好,Mocha咖啡☕️有水準,佢嘅招牌甜品Triamisu味道還可以,我之前食過另一間更好味的😝但都可以一試。可一讚嘅地方係環境幾好和給特色,午飯時間唔多人,價錢雖然中上,但可舒服傾偈都係一個唔錯嘅選擇

多重芝士漢堡包
Mocha和Tiramisu
多重芝士漢堡包
Mocha和Tiramisu
2023-05-10 178 瀏覽
第一次打咁長篇嘅食評,週末去完Oldish,首先叫咗個Cheese Beef Burger $158,Add On $30叫咗杯熱Latte飲,個Burger味道唔錯幾好食,又有沙律同薯條,Burger塊芝士同牛肉都好食嘅,因為我坐正咖啡機隔離位置,有望住佢沖,發現有以下問題,1) 咖啡槽入面無fill到咖啡豆,用糟內剩餘嘅咖啡豆/粉,2) 無磅過拎幾多咖啡粉沖,3)個Shot 10秒都無就出哂,4) 盒奶無Keep住係雪櫃長放係啡機隔離,5)奶打得唔夠熱影響甜度,6) Mixing得唔好影響啡同奶嘅融合,仲有d沖啡一定會做嘅details位都無做到,呢杯咖啡係唔合格嘅🫠🫠🫠最後食Tiramisu,但好失望,Tiramisu未出,已經見佢出定個Espresso Shot出嚟,等咗幾分鐘先同Tiramisu一齊上,一淋完個Shot食一啖就即刻倒返哂d Espresso出嚟,因為個Espresso Shot出得太差太苦澀,令到個Tiramisu扣咗好多分🫠🫠🫠而個Tiramisu本體Frozen咗雪到好硬好硬,完全唔係平時食Tiramisu嘅口感,我無做好Research,唔知道個‘雪糕’

而個Tiramisu本體Frozen咗雪到好硬好硬,完全唔係平時食Tiramisu嘅口感,我無做好Research,唔知道個‘雪糕’係咁硬,硬到匙羹都不唔到,仲要用Burger刀切,個Espresso shot又唔夠熱令Tiramisu解凍,店員上枱時無同客人講聲需要少少時間解凍,一般Tiramisu有嘅酒味我食唔到,咖啡就好苦要倒走…只能講夏天當 ’雪糕’ 食係幾消暑嘅,$88一個Tiramisu真心覺得佢唔值…最後食完之後我肚痛😮‍💨😮‍💨😮‍💨

可能會有人講 ‘要飲咖啡都係去返咖啡店啦’,正正因為Tiramisu係跟個Espresso Shot一齊上,Espresso得唔得會直接影響到個甜品,相輔相成,自然應該要有基本嘅要求…所以我一開始先打咁大段咖啡方面嘅意見,BTW我覺得一間餐廳都要兼顧好所有出品,包括飲品,如果唔係唔應該放係Menu上🫣🫣🫣

服務方面,淨係見2個樓面男女間唔中調下情,其他客人舉咗好耐手都唔知…但態度就正正常常🙄🙄🙄

環境方面,Old School同殘舊都係一線之差,見地下都幾多垃圾…

P.S.臨走前我見到佢有fill咖啡豆…
2023-05-07
2023-05-06 213 瀏覽
首先想講,宣傳嘅威力真係好犀利,比一間某平台uxxxxdhk介紹呢一間嘅Tiramisu好食,可以去打卡講到咁吸引,就一於去試吓門面裝修係靚嘅,就叫咗一份all day Breakfast ($158)諗住穩陣啦點知唔夠10分鐘就好快上到菜, 一見到呢碟嘢...真係無語.....咁樣嘅價錢, 就係有一片1細過手掌嘅煙燻三文魚, 一小Pat炒蛋, 花生豆, 一個大蕃茄切一半同埋縮細的Bacon...咁樣既價錢,真係超級失望!!!!!!(出邊既all day breakfast有同樣嘅價錢,但係唔會咁既質素同份量囉)員工服務態度非常Hea叫咗一杯普通咖啡都整得難飲, 味道奶多個啡最後叫咗tiramisu, 硬度呢....好明顯係雪格拎出嚟, 嘆都唔嘆吓就咁上俾你真心唔係好睇好呢間
首先想講,宣傳嘅威力真係好犀利,比一間

講到咁吸引,就一於去試吓

點知唔夠10分鐘就好快上到菜, 一見到呢碟嘢...

員工服務態度非常Hea

叫咗一杯普通咖啡都整得難飲, 味道奶多個啡

真心唔係好睇好呢間

2023-05-03 191 瀏覽
古物古董滿佈的摩囉街附近,有一家隱藏在角落的咖啡店 - Oldish 。咖啡店的紅磚牆與木門框的組合讓人不自覺放慢腳步,推開大門,穿越回到過去的英國。內部的Retro (復古風)裝修非常細緻,牆上掛著著名樂隊The Beatles的封面,梯階附近的復古小擺設,都讓人品味非常。非常豐富的All Day Breakfast,薯餅尢其值得一試,炸得剛好而不至太油膩。Lunch Set - All Day Breakfast $158Trimasu 又稱為大人的甜品,這裡的Trimasu 值得一試再試。隨心淋上另附的Expresso到Tirmasu Cream上,口感彷似雪糕。推薦食用前10分鐘先淋上Expresso,待底層的手指餅充分吸收後才享用。隨餐附上的Earl Grey Tea 選用Mighty Leaf這個牌子,與一般餐廳不同。

All  Day  Breakfast

Lunch Set - All Day Breakfast

2023-04-28
All  Day  Breakfast
2023-05-03 96 瀏覽
又係TIᖇᗩᗰIᔕᑌ啦。。今次出現咗一個ᗪOᑎᑌT型嘅TIᖇᗩᗰIᔕᑌ。。本身呢間ᑕᗩᖴE我都一直想去㗎喇。。加埋呢個甜品我嘅動力就大咗好多。。除咗甜品個外型出色之外。。佢仲有個ᗷᑌᖇGEᖇ都好出色😏通常食ᗷᑌᖇGEᖇ都會有芝士配埋。。而呢度嘅芝士係成隻碟咁大塊仲要係脆身。。食落去芝士味夠晒濃。。而且口感仲要好好😋呢度唔止甜品好好佢啲主菜都好好味。。..🍔ᖴOᑌᖇ ᑕᕼEESE ᗷEEᖴ ᗷᑌᖇGEᖇ🍝TᕼᗩI TOᗰ Yᑌᗰ SᗩᑌᑕE TOᗰᗩTO SᑭᗩGᕼETTI🍮OᒪᗪISᕼ TIᖇᗩᗰISᑌ..📍 Oldish (上環)上環東街53號地舖..@oldishhk ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfood
又係TIᖇᗩᗰIᔕᑌ啦。。
今次出現咗一個ᗪOᑎᑌT型嘅TIᖇᗩᗰIᔕᑌ。。
本身呢間ᑕᗩᖴE我都一直想去㗎喇。。
加埋呢個甜品我嘅動力就大咗好多。。
除咗甜品個外型出色之外。。
佢仲有個ᗷᑌᖇGEᖇ都好出色😏
通常食ᗷᑌᖇGEᖇ都會有芝士配埋。。
而呢度嘅芝士係成隻碟咁大塊仲要係脆身。。
食落去芝士味夠晒濃。。而且口感仲要好好😋
呢度唔止甜品好好佢啲主菜都好好味。。
🍮OᒪᗪISᕼ TIᖇᗩᗰISᑌ
📍 Oldish (上環)
上環東街53號地舖
@oldishhk
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#oldish#oldishhk#sheungwan#sheungwanfood#sheungwancafe#tiramisu#上環cafe#上環美食#太平山街
2023-05-01 96 瀏覽
人大咗 就好容易成日話當年點點點非常切合上環Oldish主題 "In love withthe good old days"嚟過幾次食都記得呢度除咗裝修,其他擺設都非常有懷舊風味食物方面 我叫咗最掛住嘅特大塊脆芝士&四重芝士牛肉漢堡 真係百食不厭今次都叫咗海鮮risotto依然係非常足料 食到覺得料多過飯Oldish Hot Wings就略為遜色啲本身以為類似buffalo wings咁 或者有啲特色嘅款 上枱見到係加咗少少自製辣醬調味嘅炸雞翼今次冇揸車所以加咗杯白酒 一路食一路嘆 Relax& chill night枱面玻璃下面有塊好似萬聖節主題嘅杯墊 放上去影相啱啱好😬
人大咗 就好容易成日話當年點點點
非常切合上環Oldish主題 "In love with
the good old days"
嚟過幾次食都記得呢度除咗裝修,其他擺設都非常有懷舊風味

今次都叫咗海鮮risotto
依然係非常足料 食到覺得料多過飯

Oldish Hot Wings就略為遜色啲
調味嘅炸雞

枱面玻璃下面有塊好似萬聖節主題嘅杯墊 放上去影相啱啱好😬

• Seafood Risotto
  • Oldish Four Cheese Beef Burger
2023-04-30 136 瀏覽
終於試到網紅Oldish TiramisuLunch Time 12點開門 12點20 撞彩黎到 唔洗排隊 鋪頭12pm-4pm 有set lunch 店鋪大概有around 16個位 around 3-4個係bar枱位 2張小圓枱(2-3人) 其他就長方枱打對坐今日叫左signature既冬蔭公海鮮意粉 四重芝士漢堡 仲有慕名而來既Oldish Tiramisu 一杯Americano 同 Hazelnut Latte😊 兩個share食 食完係飽同滿足
終於試到網紅Oldish Tiramisu
兩個share食 食完係飽同滿足

Hazelnut Latte
四重芝士漢堡 Four Cheese Beef Burger
冬蔭公海鮮意粉 Thai Tom Yum Sauce Seagood Spaghetti
2023-04-26
Hazelnut Latte
Oldish Tiramisu
𝐖𝐞𝐞𝐤𝐝𝐚𝐲 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡來了這邊渡過了一個寫意的下午。甫進入餐廳,瞬間就被𝐯𝐢𝐧𝐭𝐚𝐠𝐞的裝潢設計吸引,完全明白到店名𝐨𝐥𝐝𝐢𝐬𝐡的原因。設有𝐬𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡:𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫+𝐌𝐚𝐢𝐧+𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬😉 ——— ✤ 𝐒𝐨𝐮𝐩 𝐎𝐟 𝐓𝐡𝐞 𝐃𝐚𝐲 / 𝐌𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 是日靚湯是番茄湯,沒什麼特別。黑醋做𝐬𝐚𝐮𝐜𝐢𝐧𝐠的沙律也不過不失🥗 ✤ 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐀𝐧𝐝 𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡 𝐓𝐚𝐠𝐥𝐢𝐚𝐭𝐞𝐥𝐥𝐞|$𝟏𝟑𝟖 ❌不要叫❌絕對是暫時吃過數一數二難食的𝐩𝐚𝐬𝐭𝐚…簡直就是完全沒有調味,配料是稀疏數片煙三文魚混合少許菠菜,白汁𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞超淡口完全無法掛汁🫠 ✤ 𝐅𝐨𝐮𝐫 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫|$𝟏𝟓𝟖 好比整個盤子般大的𝐛𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫夾雜住一層酥脆的芝士薄脆片,脆而不膩,其車打芝士味道濃郁無比,中層的牛肉漢堡扒𝐣𝐮𝐢𝐯𝐲鮮嫩爆汁,配合了酥脆內軟的粗薯條以及𝐦𝐢𝐧𝐢 𝐦𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝(跟𝐚𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫的一樣)🍟 ✤ 𝐇𝐨𝐭 / 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨|+$𝟓出餐稍耐,大家注意時間🫠✤ 𝐎𝐥𝐝𝐢𝐬𝐡 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮|$𝟕𝟖 特意慕名而來

———

✤ 𝐇𝐨𝐭 / 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐦𝐞𝐫𝐢𝐜𝐚𝐧𝐨|+$𝟓
出餐稍耐,大家注意時間🫠

✤ 𝐎𝐥𝐝𝐢𝐬𝐡 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮|$𝟕𝟖
特意慕名而來就是為了要吃這個𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮!雪糕質地的𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮剛從冰格拿出來,淋上了熱辣辣的𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞𝐬𝐬𝐨都絲毫無法融化冰冷的𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮,稍後片刻就可以切開蛋糕,味道不錯,酒味濃郁🍰雪糕質地綿密細滑得很。
  • Oldish  Four  Cheese  Burger
  • Oldish  tiramisu
  • Oldish Tiramisu
2023-04-08 161 瀏覽
大家都話為tiramisu 而來,當然我都係因為呢個原因而來。但反而我比較欣賞Apple Crumble, 蘋果柔軟多汁😋。另外特別喜歡Apple Chicken salad, 佢使用嘅橄欖油同醋相當出色,令到平平無奇嘅Apple & chicken, 都變得好出色,必order. 大家一定要早點去,因為order Caprese salad, pink lemonade, fried Camembert都無,好彩一早order 定tiramisu.
Apple  chicken  salad
Apple  crumble
2023-04-08
Apple  chicken  salad
Apple  crumble
2023-04-03 78 瀏覽
環境好好、好有人情味!老細仲好Nice!主動介紹我地食咩、仲要請我地飲野😊 本身朋友係為Tiramisu 而黎,但其他主食都好出食(我地食左burger and thai tom yum sauce seafood spaghetti)
環境好好、好有人情味!
老細仲好Nice!
主動介紹我地食咩、仲要請我地飲野😊

本身朋友係為Tiramisu 而黎,
但其他主食都好出食(我地食左burger and

唔好俾廣告呃咗!專程為咗試Tiramisu而來食,點知硬到好似石頭咁,餐具都吉唔落,同店員反應,店員表示因為未解凍,叫我等一陣先食,又唔俾取消。收七十幾蚊俾塊冰人食,簡直笑話,不如我入廚房幫你整埋?另外,薯條同薯餅都係翻炸,又硬又厚皮。burger塊乾芝士幾香,其他食物一般。服務麻麻,明顯唔夠人,無menu無餐具,唔主動搵人都唔會有人理,番茄醬都要自己摞,兩位lunch埋單五百幾,食外賣都無咁嬲。

2023-04-01