Rhythm Of the rain,幾何亂真@Oldishhk雨濛濛、地溼溼,仍舊在西港城出發,經過上環街市,看見東街的路牌,由此路上,不要被中間的樂古道、嚤囉上街、荷里活道的魅力所引誘,一直往斜路上行,去到盡頭,在你的右手邊,有一間英式色彩的主題餐廳,趁著當下Rhythm Of The Rain,幻想在英倫生活之中,幾何亂真。店內的陳設甚有特色,有年代久遠的書卷風,又有開埠初期的廣告牌,餐桌的木材、檯櫈亦是古色古香。最喜歡的是呆呆看著外面雨中的戀人們打著傘,緩緩走過的情景,襯著輕快節奏的音樂,看看書,浸淫於這慢吃慢活的節奏之中。點了All Day Breakfast及Cafe Latte, 職員態度殷勤,細聽客人的需要,或許因為來得較早,以至當他們去沖調咖啡,以及去煮早餐時,聲音都可清楚聽到。沙喇沙喇的炒蛋聲,即炸即脆的薯餅聲,棒打著咖啡豆的膨膨聲,我在看書同時,聽上這些交響樂,頓感食指大動。終於端上來了,All Day Breakfast的份量十分足夠,蛋不會炒得過火。溫度同時間亦掌握恰可,薯餅兩塊,是即做即炸的,感覺到尚有餘韻的油溫,但不油膩。煙肉選材算是十分出色,不太咸,但薄

終於端上來了,All Day Breakfast的份量十分足夠,蛋不會炒得過火。溫度同時間亦掌握恰可,薯餅兩塊,是即做即炸的,感覺到尚有餘韻的油溫,但不油膩。煙肉選材算是十分出色,不太咸,但薄片煎得有點搶火,令吃下來時比較硬身,煙肉邊沒有一咬即脆的香口感覺。磨菇炒得恰可,要讚的是仍保持到水份但又省卻了表面的油份,這歸功於上碟時間算得很準。煙三文魚入貨中規中矩,而牛角包就尚欠多少一咬即脆的利落感,來貨還有些少可改善的空間。至於香草肉腸份量適中,切下去一刀切,易入口,肉汁四溢,控制方面亦十分出色。

我最愛的反而是茄汁豆鋪蕃茄上面的那一部份。他將茄汁豆同蕃茄都稍稍溫一溫,一殷吃到的蕃茄都是失卻了水份,或只是以生蕃茄上碟便算,但這裡的,卻將茄汁豆及蕃茄稍稍溫一溫,吃下來有一種「一體」的感覺,而那個酸甜度是十分匹配,亦是我個人認為這All Day Breakfast最出色的地方。

至於Cafe Latte的水準可以,烘豆方面的層次比較弱,令咖啡的酸度減低,從而令奶味搶走多少可可豆的烘焙變化。不過,這杯Latte是平實的一杯,四平八穩,對咖啡控來說,可能有少許失望,但對一般喝咖啡的人來說,這一杯已經足夠刺激你的味蕾,記得到它所散發的味道。

一邊慢慢的吃,一邊看看書,已花了一小時,接近中午一時來,訂檯的客人陸續到來了,這裡又變成另一個熱鬧的光景,各式其式。反正,我已沉浸於這裡一段時間,動身而行,盛惠200多元,下次再會亦未嘗不可呢。

#oldish
  • All  day  breakfast
  • All Day Breakfast
  • Latte
2023-03-19 129 瀏覽
本身都有少少期待 一入到去已經叫野 咖啡勁細杯得幾啖 野食等左差唔多一個鐘 一催就上 等得耐都算 食物質素同品質都好有問題 俾啲已經變質既食物 服務亦都唔太好 永遠唔會再去 真係超級失望
Chicken
上環Chill 店🫠可惜lunch 得一個鐘🫣呢間係同事揀嘅,同佢食Farewell既午餐,因為佢之後應該好少嚟港島區。我想試吓呢一間,我哋就喺放飯嘅時候去試吓。一放飯就九秒九極速上長樓梯,進行飯前運動。我哋嗌咗三個唔同嘅餐,都非常好食,上菜好快。不過,嘢飲佢唔記得咗俾我哋,所以之後要好趕咁樣外賣個咖啡,然之後衝返公司,都係遲咗。😭但身邊嘅其他人,都好舒服咁繼續喺度傾偈食飯。好羨慕,所以我嘅提議係要chill 住食。芝士漢堡,芝士卜卜脆。UFO形,我見有YouTube介紹過,原來就係呢間。😍反而個Tiramisu, $88/1個,我又覺得冇特別驚喜,好似普通雪糕咁囉😝㊙️行樓梯好攰,我真心廢好快到我既farewell Lu ~~~~~~推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):7⭐️服務(10⭐️滿):7.5⭐️地點(10⭐️滿):6.5⭐️📍上環東街53號地舖#lunch #lunchideas #lunchtime #午餐 #午餐時間 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #
上環Chill 店🫠可惜lunch 得一個鐘🫣

好羨慕,所以我嘅提議係要chill 住食。

㊙️行樓梯好攰,我真心廢

好快到我既farewell Lu ~~~~~~

推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻
服務(10⭐️滿):7.5⭐️
地點(10⭐️滿):6.5⭐️

[Oldish (上環)]
📍上環東街53號地舖

#lunch #lunchideas #lunchtime #午餐 #午餐時間 #食飯 #推介 #美食 #美食推薦 #美食日記 #堂食 #食好西 #吃貨 #hkfoodpic #hkfood #topcitybiteshk #香港美食 #美食推薦 #食評分享 #美食博客 #美食分享 #美食しい #食左先講 #852ig #foodiegram #instagood #winsomelai
2023-03-10 125 瀏覽
呢間舖頭聲稱自己係煮西式菜。burger賣$158,但系非常鹹,覺得好似系度食鹽。 由於泰國銜根本食唔出 牛肉嘅質素 。擺盤雖然吸引,但系d芝士基本上系無香味。佢哋嘅 Tiramisu賣$98。 件餅一擺上嚟 ,第一啖我覺得自己好似系度食緊石頭咁。貼近酒店嘅價錢,卻系超級市場急凍貨嘅質素。連解凍嘅時間都慳返,我喺屋企自己攞返舊急凍嘅餅出嚟會,解凍得好過佢。跟餐咖啡要$30。 味道同即溶咖啡無異。份量只系大概兩杯益力多, 而且半杯係冰。襯返好似系度食緊鹽嘅burger ,真系絕配!真心勸籲大家切勿以身試伏。

真心勸籲大家切勿以身試伏。
Four cheese burger
2023-02-27 93 瀏覽
Oldish 是一家讓人回味無窮的餐廳。他們家的招牌菜有 Oldish tiramisu, Oldish Four Cheese Beef Burger 以及 thai tom yum sauce seafood pasta,每道菜的 CP 值都很高!Oldish tiramisu 配上香濃的咖啡味,每一口都讓人愛不釋手。Oldish Four Cheese Beef Burger 是另一道招牌菜,用上了四種不同的芝士,夾著煙燻牛肉,非常美味。肉質鮮嫩,口感極佳,每一口都能咬到芝士的香味,真是令人難以忘懷!最後一道菜 thai tom yum sauce seafood pasta 也是非常棒的一道菜。用上了泰式酸辣醬汁,調味恰到好處,不會太辣或太酸,讓人食慾大開。海鮮和意粉的結合非常完美,每一口都令人回味無窮。整個餐廳的裝潢非常具有質感,簡約而不失華麗。而且價格也非常實惠,讓人可以在不花費太多的情況下享受到美食和優質的服務。真的是一家非常值得一試的餐廳!
2023-02-25 77 瀏覽
Came here with my friend and it was the first time that we have been here , the food here is outstanding. Eggs were cooked perfectly and matched the sauce nicely . That s where u get a perfect breakfast. U got to try the coffee here as well . It was amazing

2023-02-16 64 瀏覽
舖頭環境好靚,好啱打卡,行過路過都會忍唔住望一望,我就係比呢間店嘅賣相吸引而去咗呢一間度食嘢🤤 着住好Vintage嘅衫,仲有feel😂Oldish tiramisu 美味指數: 👅👅👅 (3/5)普通嘅tiramisu賣相正正方方,但係呢一間嘅tiramisu個樣好得意,圓轆轆好似一個冬甩咁樣,絕對係好適合打卡😋 唔係好鍾意食太重酒味或者咖啡味嘅人會好適合,但係我個人比較鍾意濃啲嘅~味道尚算可以

Oldish tiramisu
美味指數: 👅👅👅 (3/5)
2023-02-11 102 瀏覽
係上環返工有好多美食 平時食開外賣 今次就約左係附近返工既frd去試下呢間復古cafe🦭Oldish Four Cheese Beef Burger $158望落去好似個UFO 但其實佢係以巴馬臣芝士製成既脆片 就咁食已經有好香濃既芝士味而脆片為成個burger帶來左好新奇既口感 夠晒特別🥰牛肉好厚而且好多肉汁 一啲都唔乾🫶🏻麵包有少少提子乾 食落去又甜甜地🦭All Day Breakfast $158份量好多好多 入面有腸仔 炒蘑菇 茄汁豆 蕃茄 牛角包 炒滑蛋 薯餅淨係腸仔已經有三條 炒滑蛋好厚身🙈 好鍾意佢地個炒滑蛋😝🦭French Fries (Truffle) $78薯條係厚切 整體感覺不太油膩 負擔感不重薯條有灑上黑松露粉 而唔係單單嘅黑松露醬而且份量超級多最後剩左一大兜 朋友決定拎返office做下午茶😹地點比較難搵 要行一條斜路上餐廳 不過食物質素好高 而且餐廳裝修好靚🥰啱晒同朋友坐低傾吓偈Price: 450/2ppl📍 Oldish上環東街53號地舖

而脆片為成個burger帶來左好新奇既口感 夠晒特別🥰

薯條有灑上黑松露粉 而唔係單單嘅黑松露醬

Price: 450/2ppl
📍 Oldish
上環東街53號地舖
人生第二次嚟Oldish, 我諗今次係最後一次😤今日Lunch叫左個Grilled Sea Bass W/ Fennel Cream Sauce $168本身個前菜Salad 要讚吓嘅係佢啲黑醋撈得好勻。當個主菜嚟到,我真係嚇親,佢嘅份量少到。。。因為我同同事都係嗌同一個set, 我嗰份嘅魚對比差好遠。首先,我睇到我女同事嗰份然後我個份黎到,冇咗一半咁😰問過waiter , 佢答:係咁㗎喎,條魚新鮮"湯"出嚟條條份量一樣😨啲包可以加($168 就係食包飽咩😤😤😤😠)如果大食嘅朋友,就一定唔好嗌呢個餐🥹
人生第二次嚟Oldish, 我諗今次係最後一次😤

本身個前菜Salad 要讚吓嘅係佢啲黑醋撈得好勻。

首先,我睇到我女同事嗰份

然後我個份黎到,冇咗一半咁😰

如果大食嘅朋友,就一定唔好嗌呢個餐🥹
2023-02-10
放假食乜好⁉️ #上環美食 專程黎品嚐被喻為全港Top 3嘅Tiramisu‼️@oldishhk 係一間復古風格設計嘅餐廳科技發展太快 而家見到復古事物反而會停下腳步👣欣賞先唔提甜品🍮講下 Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti $168佢個自家製冬公陰醬汁係贏晒掛晒喺每條意粉🍝上面辣辣地又帶酸甜 好惹味🤤海鮮配料有👉🏼魷魚蜆肉帶子青口蝦仁🍤推薦👍到傳說中的Tiramisu $78其實如果你expect佢係平時嘅Tiramisu可能你會失望 佢普唔係Soft果隻佢係用左Macarpone芝士整 口感似雪糕所以你會發現第一下”吉”唔入😅面層鋪滿朱古力粉 入面係蛋糕🍰略嫌咖啡味同酒味唔夠但勝在我鍾意雪糕嘅口感❤️值得一試👍可惜人手唔夠,所以未必可以好快照顧到客人需要,但勝在員工好有禮貌,等下老值。等服務員過黎前不妨欣賞下啲裝飾
放假食乜好⁉️ #上環美食

略嫌咖啡味同酒味唔夠
但勝在我鍾意雪糕嘅口感❤️
值得一試👍

2023-01-20 155 瀏覽
今日嚟咗上環Oldish食野覺得最出名既Oldish Tiramisu略為失色,反而佢既Oldish Four Cheese Burger有驚喜!餐廳入面環境好舒服,空間感夠,唔會好迫💯.Four Cheese Burger $158 Encore 指數:7/10呢個Oldish Four Cheese Burger有驚喜😈可以見倒有層係用芝士整既脆片擺系burger入面,上菜既時候食落去都係脆既,漢堡扒好厚身,食落去好juicy,較特別既係漢堡包食落去係有小小甜味,整體嚟講係唔錯😋.Oldish Egg Benedict $148 Encore指數:4/10Oldish Egg Benedict唔知係咪因為有牛油果系包上面既關係,所以個包已經係淋到一切就爛嗰隻,食落去口感好似食緊一pat野咁🥲不過要讚既係個蛋時間控制做得好好🥰.Oldish Tiramisu $88 Encore指數:4/10外層做咗雪糕,裏面包住蛋糕,幾特別既設計🥰一上菜既時候我嘗試攞匙羹去切嚟食,但係太硬完全拮唔倒😵要解凍起碼5分鐘先食會好啲。可能因為外層係雪糕既關係,裏面既蛋糕有小小硬,有espresso
外層做咗雪糕,裏面包住蛋糕,幾特別既設計🥰一上菜既時候我嘗試攞匙羹去切嚟食,但係太硬完全拮唔倒😵要解凍起碼5分鐘先食會好啲。可能因為外層係雪糕既關係,裏面既蛋糕有小小硬,有espresso俾你淋落去,但係整體嚟講冇乜特別,$88嚟講唔係太抵食,如果預先攞出嚟解凍會好啲。
環境:8/10
Oldish  Egg  Benedict
Oldish   Tiramisu
Oldish  Tiramisu
Oldish  Four  Cheese  Burger
  • Oldish Four Cheese Beef Burger
2023-01-11 127 瀏覽
一直都知道有佢嘅存在記得佢唔係tiramisu 起家,著名英文風擺設, weekend: coffee and brunch 平日收工後去,電話冇人聽諗住問下有冇得walk in,7pm 有得walk in 諗住上天眷顧。一入去唔比坐,要上上一層,對住AC風口位講咗幾次要調校高啲溫度,因為waiters 話唔比轉枱。樓上雅位都知咩料,0 service,有menu冇人理,冇比水,冇比碟,冇比餐具,又唔係自助bar。算,叫野食:signature burger冇芝士脆脆亦冇其他代替單上到黎已經唔熱,漢堡包唔熱,漢堡半熟又唔熱。steak 唔係原反上,係好有心幫你切咗,但冇味,冇溫度。冇牛味都算連salt and pepper都冇,靠表面嘅herbs ?冇味冇溫度已經真心嬲,2碟本來跟粗薯變薯格?(留意返又係唔熱嘅)已經冇心再食,4舊水冇味冇溫度薄切“牛扒“真係kick算,試埋signature tiramisu 先走。又一失望,真係免費請我食都未黎。係太多人介紹推到咁高定我要求過高?
一直都知道有佢嘅存在
signature burger冇芝士脆脆亦冇其他代替單
上到黎已經唔熱,漢堡包唔熱,漢堡半熟又唔熱。

已經冇心再食,4舊水冇味冇溫度薄切“牛扒“真係kick

算,試埋signature tiramisu 先走。
又一失望,真係免費請我食都未黎。
係太多人介紹推到咁高定我要求過高?

2022-12-29
2023-01-08 84 瀏覽
Waited 25 mins outside the shop and another 25 mins after seated for the food to arrive.The all-day breakfast was a disappointment. Food was way too greasy.The four cheese burger was okay. But the fries were too soggy for my liking.With a price tag of $158+10% per dish with no drink, this feels like a total rip-off.
2023-01-05 75 瀏覽
上环拐角处,遇见别致的这间英伦风全日早餐店。But来吃的是晚餐。倾慕已久,也主要是看着距离近,兜兜转转爬坡上坎,在一个街口找到了它,别致的装修风格,踏进餐厅的第一步扑面而来的古典气息。舒缓的音乐,餐厅布局以中间一张大桌为主,周围星罗棋布地点缀几张两人小桌。🍔Oldish Four Cheese Beef Burger四种芝士混合的牛肉汉堡,汁水丰富,面包底蓬松!强烈推荐!🦐Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti 下班脑袋一抽,没看清是冬阴功就点了,这个可以说是酸到醒神的那种冬阴功,酱汁过于浓厚,裹满意面之后反而口感大打折扣。好在配的虾非常新鲜,美味弹牙!🍮提拉米苏以冰淇凌的形式加以呈现,也为喜欢浓咖啡味的食客多配了一杯咖啡酒,不足之处在于冰淇凌底比较硬,冷藏偏久以后反而盖住了提拉米苏本身的口感。
上环拐角处,遇见别致的这间英伦风全日早餐店。

But来吃的是晚餐。

四种芝士混合的牛肉汉堡,汁水丰富,面包底蓬松!
强烈推荐!

🍮提拉米苏
2023-01-04 117 瀏覽
🚶🏻‍♀️要行個小山先到餐廳 感覺減左肥先食野🤣餐廳個感覺好舒服 好cosy😇❤️Oldish Set Lunch – All Day Breakfast (HK$158)Soup of the day 【淡淡嘅南瓜湯🥴】個All Day Breakfast正常quality 😌賣相亦唔錯🤗 我特別鍾意個Croissant同Hash Brown🤭調味唔錯 恰到好處😋 sausage同bacon都唔會太鹹☺️Set drink – Hot Americano 【比較淡口🥴】✅Oldish Tiramisu (HK$78)【為左打哩個卡而黎😂好cute嘅外觀 – 的確打卡able📸以為會係soft嘅tiramisu但原來係雪糕🤨 仲要係雪到幾硬嘅雪糕🥴唔可以話唔好食 但唔係我expect嘅野🥹啡味同酒味都可以濃啲】 結論:overall黎講都幾鍾意哩間野 個vibe同食物都唔錯😌——————————————————Oldish (上環東街53號地舖)
🚶🏻‍♀️要行個小山先到餐廳 感覺減左肥先食野🤣
餐廳個感覺好舒服 好cosy😇

Soup of the day 【淡淡嘅南瓜湯🥴】
個All Day Breakfast正常quality 😌

✅Oldish Tiramisu (HK$78)
【為左打哩個卡而黎😂
好cute嘅外觀 – 的確打卡able📸
以為會係soft嘅tiramisu
但原來係雪糕🤨 仲要係雪到幾硬嘅雪糕🥴
唔可以話唔好食 但唔係我expect嘅野🥹
啡味同酒味都可以濃啲】

——————————————————
Oldish (上環東街53號地舖)
All  Day  Breakfast
Oldish  Tiramisu