2023-02-23 50 瀏覽
呢晚到咗位於尖沙咀諾士佛台嘅樓上餐廳連酒吧,見裝修唔錯,啱哂同朋友靜靜地聚下。餐牌選擇都多元化,有小食,前菜,沙律,主菜及甜品等,亦有酒精及非酒精飲品。芒果蟹肉牛油果塔($168)- 賣相好吸引,三層分別係芒果、蟹肉同牛油果。幾款味道好夾,芒果香甜,蟹肉鮮味,加埋清新牛油果,開胃又好味。 炭燒西班牙栗飼豬鞍配時令蔬菜及焦糖蘋果蓉($288)- 分量十足,豬鞍厚切,入口肉質鮮嫩,配上焦糖蘋果蓉更突顯肉味。Lemon Fuji( $88)- 檸檬汁配上梳打同蜜糖,最特別係用蝶豆花製成冰,杯嘢飲一邊飲一邊會轉變顏色。餐廳好有城市綠洲嘅感覺,情調幾好,環境比較清靜,啱哂同情侶或朋友傾偈食飯飲野。

炭燒西班牙栗飼豬鞍配時令蔬菜及焦糖蘋果蓉

平時都會約下朋友去唔同地方high тєα ,呢間係我食過又覺得唔錯嘅其中一間,餐廳環境仲好適合打卡,有啲坐位好似個鳥籠咁,影相📸️好靚,最近見餐廳出咗新嘅αfтєяиσσи тєα ѕєт,梗係唔可以錯過😍新出嘅αfтєяиσσи тєα ѕєт 有鹹甜點每樣各五款,邊食邊享受😎當中嘅鹹點鰹魚湯浸溫泉蛋配銀箔,黑松露醬,好有驚喜🤩雖然賣相平平,但入口清爽、滑嫩,加上鰹魚湯同黑松露醬,鹹鮮十足,估唔到幾好食🤤,水煮北海道刺身帶子伴唐辛子,帶子厚肉,肉質鮮嫩,俄式紅酒燴和牛法包,和牛入味,法包脆身 甜點嘅日式綠茶提拉米蘇,口感順滑,甜而不膩🍵而英式鬆餅店員放低嘅時候會提醒我哋要趁熱食,暖笠笠😋外酥內軟¤°´✿.。.:* ¤°´✿.。.:**.:。.✿`°¤*.:。.✿`°¤✿上層係鹹點*蟹肉釀青瓜伴三文魚子*水煮北海道刺身帶子伴唐辛子,木瓜莎莎醬*鰹魚湯浸溫泉蛋配銀箔,黑松露醬*西班牙火腿配金文畢芝士*俄式紅酒燴和牛法包✿下層嘅甜點有*日式綠茶提拉米蘇*美式香蕉蛋糕*法式栗茸慕絲撻*意式焦糖布甸*英式鬆餅配果醬及忌廉芝士¤°´✿.。.:* ¤°´✿.。.:**.:。.✿`°¤*.:。.✿`

✿上層係鹹點
*蟹肉釀青瓜伴三文魚子
*水煮北海道刺身帶子伴唐辛子,木瓜莎莎醬
*鰹魚湯浸溫泉蛋配銀箔,黑松露醬
*西班牙火腿配金文畢芝士
*俄式紅酒燴和牛法包

✿下層嘅甜點有
*日式綠茶提拉米蘇
*美式香蕉蛋糕
*法式栗茸慕絲撻
*意式焦糖布甸

*英式鬆餅配果醬及忌廉芝士

Rosebud Tea w/ Honey (+$28)
Pinocchio (+$38)
💚今晚又去咗𝐨𝐚𝐬𝐢𝐬 食個𝐜𝐚𝐮𝐬𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫~好欣賞餐廳裝修型格有格調,而且侍應好親切,服務質素高🥰主打多款精緻高質多國菜,氣氛又𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥 又有少少情調♥︎ʕ”̮ुॽु♪♪ྉ*✲゚*。⋆♢ 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 & 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐰/ 𝐒𝐩𝐢𝐜𝐲 𝐕𝐢𝐧𝐞𝐠𝐚𝐫 𝐃𝐫𝐞𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠 ($𝟏𝟑𝟖): 𝟒/𝟓芒果蝦沙律配香辣醋汁🥭清爽新鮮雜菜沙律,仲有啲牛油果粒配上爽口彈牙蝦子,同香辣醋汁,幾開胃,醋味偏重唔太辣😌,芒果帶少酸🥭~♢ 𝐂𝐚𝐩𝐞𝐥𝐥𝐢𝐧𝐢 𝐈𝐧 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞 𝐰/ 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧𝐬 & 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐑𝐨𝐞 ($𝟐𝟓𝟖): 𝟒.𝟓/𝟓龍蝦汁天使麵伴炭燒大虎蝦及三文魚籽 🍝♡♡♡好鍾意食佢哋呢度嘅天使麵,質感爽口彈口天使麵索晒龍蝦汁,配埋海量嘅三文魚籽😍鮮味十足,大滿足💜好推介💯 仲有🦐三隻大大嘅虎蝦,虎蝦嘅肉質結實有彈性,但略嫌調味唔夠入口,少失色🧡♢ 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 ($𝟗𝟖): 𝟒/𝟓黑松露薯條🍟大大份嘅香脆粗切薯條,🤤表面沾上少許黑松露粉,配上特別調製嘅黑松露醬,正正🍄松露味淡淡地在口腔滲出,幾回味🤎🤍𝐒𝐈𝐆𝐍𝐀𝐓𝐔𝐑𝐄 𝐌𝐎𝐂𝐊𝐓𝐀

💚今晚又去咗𝐨𝐚𝐬𝐢𝐬 食個𝐜𝐚𝐮𝐬𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫~
好欣賞餐廳裝修型格有格調,而且侍應好親切,服務質素高🥰

芒果蝦沙律配香辣醋汁🥭

清爽新鮮雜菜沙律,仲有啲牛油果粒

龍蝦汁天使麵伴炭燒大虎蝦及三文魚籽 🍝

♢ 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 ($𝟗𝟖): 𝟒/𝟓
黑松露薯條🍟

🍄松露味淡淡地在口腔滲出,幾回味🤎

🤍𝐒𝐈𝐆𝐍𝐀𝐓𝐔𝐑𝐄 𝐌𝐎𝐂𝐊𝐓𝐀𝐈𝐋𝐒🤍

♢ 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐅𝐮𝐣𝐢 ($𝟖𝟖)

-𝙁𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙇𝙚𝙢𝙤𝙣 𝙅𝙪𝙞𝙘𝙚 • 𝙊𝙨𝙢𝙖𝙣𝙩𝙝𝙪𝙨 𝙃𝙤𝙣𝙚𝙮 • 𝙎𝙤𝙙𝙖 𝙒𝙖𝙩𝙚𝙧 • 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙛𝙡𝙮 𝙋𝙚𝙖 𝙄𝙘𝙚-

靚靚🍸酸酸甜甜嘅檸檬香,配上充滿氣泡嘅梳打水,入口清爽,冰粒仲用上蝶豆花水💙整,每粒都係藍藍紫紫💜,好𝐈𝐆-𝐚𝐛𝐥𝐞٩(•̤̀ᵕ•̤́๑)ᵒᵏᵎᵎᵎᵎ

📍 𝐎𝐚𝐬𝐢𝐬 𝐁𝐚𝐫 & 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥 (尖沙咀)
🐰: 𝟒.𝟒/𝟓
  • 龍蝦汁天使麵伴炭燒大虎蝦及三文魚籽
  • 黑松露薯條
  • 龍蝦汁天使麵伴大虎蝦及三文魚籽
2023-02-21 41 瀏覽
之前同朋友食過Dinner🍽覺得唔錯,search openrice見有埋afternoon tea set🌼所以book定枱同朋友hightea☕餐廳非常多打卡位📸喜歡影相姊妹們,最好訂位時講定坐入面有籠椅位置🐦🍀Sweet Tea Set for 2 $428Savoury鹹點🥓蟹肉釀青瓜伴三文魚子水煮北海道刺身帶子伴唐申子,木瓜莎莎醬西班牙火腿配全文畢芝士🧀鏗魚湯浸温泉蛋配銀萡🥚黑松露醬俄式紅酒燴和牛法包我比較喜歡鹹點,最鐘意蟹肉釀青瓜伴三文魚,蟹肉同三文魚本身濃郁,配上青瓜味道中和番北海道刺身帶子厚肉大大粒,幾鮮甜另一款有驚喜係鏗魚湯浸温泉蛋配銀萡🥚黑松露醬温泉蛋生熟度剛剛好,黑松露夠濃郁,成隻直吞入口好creamy又香口Sweet甜點🍰日式綠茶Tiramisu美式香蕉蛋糕法式栗茸慕絲撻意式焦糖布甸英式鬆餅配果醬及忌廉芝士甜點正正常常,個人口味喜歡🍌香蕉蛋糕同埋法式栗茸慕絲撻另外飲品轉特飲要額外加錢的Pinocchio $38唔算好甜🍹味道幾freshRosebud tea $28Rose唔算太濃🌹加咗honey好飲好多

Sweet Tea Set for 2 $428

Savoury鹹點🥓
蟹肉釀青瓜伴三文魚子
水煮北海道刺身帶子伴唐申子,木瓜莎莎醬
西班牙火腿配全文畢芝士🧀
鏗魚湯浸温泉蛋配銀萡🥚黑松露醬
俄式紅酒燴和牛法包

北海道刺身帶子厚肉大大粒,幾鮮甜

另一款有驚喜係鏗魚湯浸温泉蛋配銀萡🥚黑松露醬

Sweet甜點🍰
日式綠茶Tiramisu
美式香蕉蛋糕
法式栗茸慕絲撻
意式焦糖布甸
英式鬆餅配果醬及忌廉芝士

甜點正正常常,個人口味喜歡🍌香蕉蛋糕同埋法式栗茸慕絲撻

另外飲品轉特飲要額外加錢的
Pinocchio $38
唔算好甜🍹味道幾fresh

Rosebud tea $28
Rose唔算太濃🌹加咗honey好飲好多

2023-02-16
下午茶
2023-02-21 26 瀏覽
冬陰功海鮮意粉🍝冬陰功醬汁唔單止濃味,仲流出青檸嘅味道,令到食物好fresh,係東南亞菜嘅感覺。而且仲有好彈牙嘅大蝦同大大舊嘅帶子同青口。食物種類都幾多,蝦同帶子都覺得煮得好唔錯,但青口比較細粒。意粉味道酸甜,好有冬陰公嘅味道而且意粉嘅硬度適中,唔會太軟。酥炸軟殼蟹蟹膏蟹肉黑松露意大利飯成大隻炸軟殼蟹放咗上面,每一啖都係脆口,但炸得唔會好乾身,而且食落去係有汁,鎖住咗軟殼蟹嘅味道。另外,意大利飯都係鋪滿醬汁,每一淡都食得岀蟹膏嘅味道。而且仲會有少量嘅蟹肉。中意食蟹嘅朋友真係唔好錯過。甜品西班牙油炸鬼配朱古力醬及雲呢拿雪糕佢地係即叫即整,所以上枱時係熱辣辣。咬落外表好脆,内裏有少少綿,點住朱古力食增加味道層次,加埋雪糕就係口感嘅變化,有種冰火交加嘅感覺,確實係幾得意。雖然份量偏少但都值得一試。Signature cocktail 🍹 叫左杯too hot too handle,好fresh水果味嘅cocktail ,酸甜得黎好易入口,適合新手同女仔試下。
冬陰功海鮮意粉🍝

酥炸軟殼蟹蟹膏蟹肉黑松露意大利飯

甜品
西班牙油炸鬼配朱古力醬及雲呢拿雪糕

Signature cocktail 🍹
2023-02-20 11 瀏覽
放工同朋友去Chill下先🍻好好放鬆下,就揀左呢間餐廳試下,估吾到有好多人都黎呢度幫襯😃呢一間餐廳裝飾又好靚😍又有好多特飲,入面嘅裝飾仲好適合打卡添。我見到餐單有新增左一d新的菜式,例如法式香煎鵝肝伴大根香蒜麵包粒及紅酒燴洋葱🧅海鮮大會配香草燒新薯及時令蔬菜🦐🦑芒果蝦沙律配香辣醋汁🥭番茄水牛芝士配香草汁,下次一定要再去試下先🌟Honey Yuzu Wings $88雞翼整到好入味,加左蜜糖令到個鷄翼變得甜甜地🍯個柚子味都好濃厚🍐肉又煮到好嫩口,成只鷄翼食落去係好清香,再加上個鷄翼皮脆脆地,超好食,推薦🍗🌟Carbonara Spaghetti $178意粉係勁濃厚,又煮到好嚼勁,每一條意粉都被醬汁包裹著🍝意粉上面加左好多嘅煙肉同芝士🧀碎,又落左勁多嘅卡邦尼醬汁,令到個意粉嘅味道變得好濃郁,食到勁滿足😋🌟Truffle Fries $98黑松露薯條是必點的食物之一🍟個薯條係厚切,炸到好脆又香口,上面都有撒了鹽🧂食嘅時候可以點上佢分開上嘅黑松露同茄汁🍅個黑松露醬汁係勁濃厚,食落去好香又好正宗,就算擺凍左都係脆卟卟,超推薦👍🏻🌟Dutch Baby Pancake Mixed Berries

🌟Honey Yuzu Wings $88

🌟Carbonara Spaghetti $178

🌟Truffle Fries $98

🌟Dutch Baby Pancake Mixed Berries $108
Pancake係整到比較厚實🥞食落去煙煙靭靭的感覺,蛋香味又好重🥚上面再加咪個雲妮拿雪糕嘅奶香味。最後再配上生果🍓🫐食落去酸酸甜甜,吾會好流,如果吾夠甜都可以加上楓糖漿去增加甜度,呢個甜品真係比試🍯

🌟Ever Green $88
飲落去係好fresh,有少少薄荷嘅味道🍹吾會太甜
2023-02-20 29 瀏覽
位於諾士佛台嘅Oasis Bar & Grill 以白、綠為主調色裝修,仲有幾個搖籃座位,地方舒適,座位寬闊,岩晒嘆下午茶☕️ 佢個Afternoon Tea Set (2 pax)都幾豐富~咸、甜點各有5款~每款都大件,實飽!💰Mon-Fri 💲428 ; Sat - Sun💲468~加💲138仲可以任飲有汽酒精!飲品可以配花茶、咖啡~ 🌟咸點:1️⃣《 蟹肉釀青瓜伴三文魚子 》鮮甜幾fresh~2️⃣《 水煮北海道刺身帶子伴唐辛子、木瓜沙沙醬 》半透帶子厚切加醬個味幾夾~3⃣️《 鰹魚湯浸溫泉蛋配銀箔、黑松露醬 》入口香甜滑溜~4⃣️《 西班牙火腿配金文畢芝士 》加埋無花果同薄脆多士,咸甜幾夾又脆口~5⃣️《 俄式紅酒燴和牛法包 》和牛出奇幾嫩同入味~🌟🌟甜點:6⃣️《 日式綠茶Tiramisu 》加左士多啤梨~7⃣️《 美式香蕉蛋糕 》軟熟有濕度~8⃣️ 《 法式粟茸慕絲撻 》我諗嗰日轉咗藍莓酥皮撻,入面有藍莓醬同放有鮮藍莓,幾酥脆唔油~9⃣️《 意式焦糖布甸 》香濃奶味亦幾滑~🔟《 Scones配果醬及忌廉芝士 》口感有少少實,勝在大個~ Tea & Coffee ( free ) 閒日去當然最Chill,完全唔會

咸、甜點各有5款~每款都大件,實飽!
加💲138仲可以任飲有汽酒精!
飲品可以配花茶、咖啡~

🌟咸點:
1️⃣《 蟹肉釀青瓜伴三文魚子 》鮮甜幾fresh~
3⃣️《 鰹魚湯浸溫泉蛋配銀箔、黑松露醬 》
入口香甜滑溜~
5⃣️《 俄式紅酒燴和牛法包 》和牛出奇幾嫩同入味~

🌟🌟甜點:
6⃣️《 日式綠茶Tiramisu 》加左士多啤梨~
7⃣️《 美式香蕉蛋糕 》軟熟有濕度~
9⃣️《 意式焦糖布甸 》香濃奶味亦幾滑~

Tea & Coffee ( free )

閒日去當然最Chill,完全唔會催促~
2023-01-30
疫情過後,尖沙咀諾士佛臺酒吧及西餐廳恢復返生氣,收工時間都幾熱鬧~今日難得準時收工,即刻約埋fd 去支持一下先~我地揀左去呢一間Oasis Bar & Grill,餐廳提供高級西餐,仲設有酒吧,亦提供各式各樣既雞尾酒,一於去chill 下先~———————————————————·經典凱撒沙律伴溫泉蛋及脆煙肉 : 沙律菜嘅份量都幾多,而且好新鮮,入口好清新,我就最鍾意佢地既溫泉蛋,蛋漿夠香濃creamy,夾埋沙律菜一齊食,好滿足~·蕃茄水牛芝士配香草汁: 作為芝士控既我,每次見到都一定會叫!水牛芝士入口奶味香濃,質感柔滑,搭配埋新鮮蕃茄及香草汁,好fresh~·芒果蟹肉牛油果塔: 呢個菜式有驚喜!材料有蟹肉、牛油果蓉及芒果肉,幾款都係啖啖肉既組合,口感夠哂creamy,而且擺盤又美觀,大推!!·香蒜白酒新鮮法國藍青口伴法包: 藍青口肉質新鮮嫩滑又夠厚肉,好鍾意佢地既香蒜白酒汁,香濃惹味,岩哂配法包一齊食~·香煎北海道帶子蒜香辣椒墨魚汁意粉: 呢個意粉用料好豐富!食落亦夠哂彈牙,有咬口,帶子好厚肉,鮮甜味濃,再以蒜香及辣椒炒制,食落好滋味~·Signature Cocktails: Th
———————————————————
·Signature Cocktails: The Oasis & Tropicoast
食飽就緊係叫返杯cocktail 慢慢傾下計啦~我就叫左杯Tropicoast,以Whisky做base,加入熱情果汁、檸檬汁等果汁,入口好fresh,岩哂我慢慢歎!
總結
好耐都無黎過諾士佛臺,氣氛依然好熱鬧~餐廳環境夠哂闊落,集酒吧及西餐於一身,食飯飲野都好適合~呢度既食物水準都唔錯,份量豐富,大家都食得好滿足~
2023-02-14
2023-02-19 16 瀏覽
Oasis Bar & Grill位於諾士佛臺,一到餐廳門口已經聽到鳥聲。餐廳裝修以大自然為主調,兩組鳥籠設計的座位很特別。Pinocchio餐廳有多款cocktail及mocktail,Pinocchio是以芒果、日本蘋果汁以及荔枝烏龍茶組成,果茶帶淡淡甜味。墨西哥芝士雞肉烤餅配牛油果醬,酸忌廉,番茄沙沙 墨西哥芝士雞肉烤餅少不了特色三色醬,即牛油果醬、酸忌廉、及番茄沙沙,三種醬均十分喜歡,淨食亦無不可。烤餅餅皮烤得乾身香脆,配上嫩滑雞肉,十分可口。西班牙燒豬腩肉伴烤西瓜三文治 想不到西瓜可以代替麵包,夾著燒豬腩肉,變成三文治。西瓜切成四方形,烤過後十分多汁,減去豬腩肉不少肥膩感覺。香煎北海道帶子蒜香辣椒墨魚汁意粉 北海道帶子略煎,保留滑溜口感,味道鮮甜嫩滑。墨魚汁再加上墨魚扁意粉,墨魚汁獨特海鮮味很入味,加上蒜蓉辣椒就更加惹味。

Pinocchio

墨西哥芝士雞肉烤餅配牛油果醬,酸忌廉,番茄沙沙

西班牙燒豬腩肉伴烤西瓜三文治

香煎北海道帶子蒜香辣椒墨魚汁意粉
2023-02-09
二訪尖沙咀樓上超高質下午茶🫶🏻-👀沒有立場資訊-🫖Afternoon Tea Set ($428 For 2)分別有五款鹹點同埋甜點,造型好精緻,茶點用兩層鳥籠上,打卡一流🥹小編會分享吓鹹點同埋甜品最鍾意邊幾款~🍢Savoury小編最鍾意嘅係刺身帶子、鰹魚湯溫泉蛋同埋紅酒燴和牛法包🥖首先水煮刺身帶子好大粒,食落幾新鮮,而且肉質好滑,熟度啱啱好,而且唐辛子同木瓜莎莎醬更加增添咗帶子味道同埋口感嘅層次👀至於溫泉蛋嘅口感滑嫩,配上鹹度適中,而且味道鮮美嘅鰹魚湯同黑松露,食落充滿蛋香而且味道濃郁🥰最後就到紅酒燴和牛法包,法包口感酥脆唔會好硬,和牛好入味,紅酒香同肉香融合得好好,好想食多嚿🥺🍰Sweet甜點方面,小編最鍾意嘅係日式綠茶Tiramisu,同埋下午茶最經典嘅英式鬆餅😙首先,綠茶Tiramisu帶有淡淡嘅酒香,而且綠茶味道濃郁,甜度適中,食落完全唔會覺得膩☺️至於佢哋嘅英式鬆餅,表面焗得好脆,入面夠鬆軟,配上忌廉芝士同埋果醬,食落好滿足😋🍹Drinks個set本身會比Tea/Coffee,另外亦都可以加錢叫其他嘢飲😚我哋就揀咗Pinocchio同埋茉莉花茶,茉莉花茶味道清香,而且仲可以加
二訪尖沙咀樓上超高質下午茶🫶🏻
👀沒有立場資訊
小編會分享吓鹹點同埋甜品最鍾意邊幾款~

🍢Savoury
小編最鍾意嘅係刺身帶子、鰹魚湯溫泉蛋同埋紅酒燴和牛法包🥖

🍰Sweet

🍹Drinks
我哋就揀咗Pinocchio同埋茉莉花茶,茉莉花茶味道清香,而且仲可以加多一次水再沖🫣

Pinocchio係一款mocktail,飲落幾清新,荔枝同埋烏龍味比較突出,好推介🉑

小編之前都已經去過呢間餐廳幾次,佢哋嘅晚餐一樣好有水準,下午茶嘅質素都好高😚
之前食過其他地方嘅下午茶,個人覺得呢度嘅下午茶味道都係數一數二,而且地方寬敞,提早定位仲可以坐到梳化位,打卡一流🫶🏻

味道 9/10
服務 9/10
環境 9.5/10
回頭率9.5/10
總評 9.25/10😋🤍
人均消費 $256💰
📍 Oasis Bar & Grill
尖沙咀諾士佛臺1號8樓

#米食尖沙咀 #米食下午茶 #米食西餐 #米飲酒 #米飲嘢 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup
  • Afternoon  tea
2023-02-17 21 瀏覽
尖沙咀諾士佛臺地面酒吧林立🥂😌想揀環境清靜, 傾吓計👥👉🏻呢間樓上西餐, 就好啱放工同朋友聚餐飲酒啦~👯🥳👂🏻一踏出lift門就會聽到雀仔聲🐤加上餐廳園林風🌱的裝修有種暫時遠離煩嘈市區好好relax的感覺🧘🏻‍♀️☺️猶如身處綠洲之中🌴環境寬敞, 餐廳分成2️⃣邊不同feel的格局: 1.🥂酒吧feel: 燈光昏暗有情調, 適合情侶拍拖👫2.🌱文青feel: 設有打卡「鳥籠」位📸 (要預早book喔🫢)🕴🏻男侍應服務唔錯,效率好高, 見到我地食完一碟就會好快收走☺️👏🏻值得一讚, 有得借充電器叉電🔋.前菜🔸芒果蟹肉牛油果塔 $168 6/10上層:蟹肉🦀 中層:芒果🥭 底層:牛油果🥑味道酸酸甜甜, 十分清新開胃😌蟹肉滿滿, 芒果偏酸🤧面頭仲放咗幾粒三文魚籽~🔸香蒜白酒新鮮法國藍青口伴法包 $198 6.5/10幾乎每枱都會點🤣🤩藍青田塞滿整個鍋, 約有10幾隻湯汁有鹹鹹的海水味🌊, 微微帶點酒香青口Size偏細小, 都幾入味😋🍞法包有7條, 烘得卜卜脆, 點汁索哂D湯汁食👍🏻.主菜🔸傳統意大利式卡邦尼意粉🍝 $178 7/10🍝意粉口感彈牙每條意粉的沾滿醬汁🤤充滿濃濃的鹹香味🥓😽簡單的
尖沙咀諾士佛臺地面酒吧林立🥂
😌想揀環境清靜, 傾吓計👥
👉🏻呢間樓上西餐, 就好啱放工同朋友聚餐飲酒啦~👯🥳

👂🏻一踏出lift門就會聽到雀仔聲🐤
加上餐廳園林風🌱的裝修
有種暫時遠離煩嘈市區好好relax的感覺🧘🏻‍♀️☺️
猶如身處綠洲之中🌴

環境寬敞, 餐廳分成2️⃣邊不同feel的格局:
1.🥂酒吧feel: 燈光昏暗有情調, 適合情侶拍拖👫
2.🌱文青feel: 設有打卡「鳥籠」位📸
(要預早book喔🫢)

🕴🏻男侍應服務唔錯,效率好高,
見到我地食完一碟就會好快收走☺️
👏🏻值得一讚, 有得借充電器叉電🔋

.前菜
🔸芒果蟹肉牛油果塔 $168 6/10
上層:蟹肉🦀 中層:芒果🥭 底層:牛油果🥑
味道酸酸甜甜, 十分清新開胃😌
蟹肉滿滿, 芒果偏酸🤧
面頭仲放咗幾粒三文魚籽~

🔸香蒜白酒新鮮法國藍青口伴法包 $198 6.5/10
幾乎每枱都會點🤣
🤩藍青田塞滿整個鍋, 約有10幾隻
湯汁有鹹鹹的海水味🌊, 微微帶點酒香
青口Size偏細小, 都幾入味😋
🍞法包有7條, 烘得卜卜脆,

充滿濃濃的鹹香味🥓
😽簡單的配搭(煙肉+蛋黃+芝士)已經好好味😋

🔸地中海烤雞🐔 $198 7/10
希臘沙律|辣紅椒汁
半份雞份量, 女仔食就啱啱好😛~
🐔雞肉醃得入味, 外層有好香的香料味😙
肉質鮮嫩, 帶微辣

🔸Too Hot to Handle $148 7.5/10
見到ingredients有菠蘿🍍即點😻
味道酸酸甜甜, 係沙冰的口感🥳
酒味唔重, 好啱👧🏻女仔飲~
🌟餐廳:Oasis Bar & Grill📍地址:尖沙咀諾士佛臺1號8樓💰價位:~$200- $400⏰營業時間:星期一至三 15:00 - 22:30                      星期四至五 15:00 - 00:00                      星期六 12:30 - 00:00                      星期日12:30 - 22:00📱電話:2887 9820 / 5663 5003尖沙咀諾士佛臺酒吧及西餐廳林立,岩哂係附近返工、行街既朋友仔黎呢度食個飯順便chill一chill~今晚我就約埋朋友去呢間「Oasis Bar & Grill」,主打高級西式料理,亦提供各式雞尾酒~———————————————————🔹Classic Caesar Salad 經典凱撒沙律伴溫泉蛋及脆煙肉凱撒沙律蔬菜夠新鮮好爽脆,搭配埋脆脆既煙肉片及爆漿溫泉蛋,口感好豐富!———————————————————🔹Tomato & Mozzarella with Pesto Dressing 蕃茄水牛芝士配香草汁我既最愛~蕃茄水牛芝士真係絕配!! 水牛芝士
🌟餐廳:Oasis Bar & Grill
                      星期六 12:30 - 00:00
                      星期日12:30 - 22:00
📱電話:2887 9820 / 5663 5003

———————————————————
我既最愛~蕃茄水牛芝士真係絕配!! 水牛芝士入口軟綿綿,奶味濃郁,加埋蕃茄及香草汁,入口微微酸,夠哂清新~
———————————————————
🔹Crab Meat, Avocado & Mango Tartare 芒果蟹肉牛油果塔
賣相好精緻~餐廳將牛油果、蟹肉及芒果混合,再以層塔形式擺盤,好靚~材料夠豐富之餘,入口綿滑又creamy,必試~
———————————————————
🔹Mariniere Mussels 香蒜白酒新鮮法國藍青口伴法包
藍青口份量十足,肉質夠哂滑,充滿啖啖海水既咸鮮味~醬汁以香蒜及白酒調制,食落都幾香濃,將香脆法包點埋醬汁一齊食,好正~

———————————————————
🔹Scallops with Ink Tagliatelle In Aglio e Olio Style with Garlic & Chili 香煎北海道帶子蒜香辣椒墨魚汁意粉
墨魚汁意粉食落好彈牙,烹煮時間控制得幾好~北海道帶子夠哂厚身,肉質鮮嫩,調味用上蒜香及辣椒,食落都幾惹味~
———————————————————
🔹Signature Cocktails - The Oasis & Tropicoast
黎度呢度點少得叫返兩杯signature cocktails~我地分別叫左The Oasis & Tropicoast,分別以Vodka 及 Whisky為主~兩杯cocktails 賣相及顏色都好靚,我地就最鍾意 The Oasis,荔枝味好突出又易入口,同朋友歎返杯傾計一流~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳位於尖沙咀諾士佛臺,地點夠哂方便,餐廳一邊係燈光昏暗既酒吧格局,另一邊裝潢純白優雅,更設「鳥籠」座位,打卡一流~食物方面,食材質素佳,上菜又快,重點係可以同朋友仔飲返杯野傾下計,環境氣氛一流!
2023-02-13
2023-02-16 39 瀏覽
是晚約咗朋友黎食晚餐,原本被安排坐低枱,但因為坐得唔太舒服,所以要求轉枱,侍應都好好,安排我哋轉坐正常枱~西班牙燒豬腩伴西瓜三文治呢個食物嘅配搭幾有趣,原本仲諗住唔夾,點知食落都有驚喜~馬賽魚湯呢個湯啱晒鍾意食海鮮嘅朋友,一碟有晒魚、蝦、青口同帶子,再加兩塊細法包~酥炸原隻軟殼蟹蟹肉蟹羔意大利飯軟殼蟹炸得夠酥脆,蟹肉蟹羔意大利飯又好creamy, 呢個配搭好難唔好食。心太軟最後叫多個心太軟作結,味道就無咩特別,都係普通甜品一個。

西班牙燒豬腩伴西瓜三文治
呢個食物嘅配搭幾有趣,原本仲諗住唔夾,點知食落都有驚喜~

心太軟
心太軟

最後叫多個心太軟作結,味道就無咩特別,都係普通甜品一個。
2023-01-14
酥炸原隻軟殼蟹蟹肉蟹羔意大利飯
尖沙咀諾士佛臺酒吧街樓上日系園林風雅緻Bar & Cafe🍹,鳥籠🦜座位好啱情侶打卡,超有情調💕,不過唔多記得要book定。擺盤超有心思似藝術品,出品對得住個價錢好高質🥰 黎緊情人節可以參考😛❥ 酥炸原隻軟殼蟹蟹肉蟹膏意大利飯 ⁹ ⁄ ₁ ₀𝓕𝓻𝓲𝓮𝓭 𝓢𝓸𝓯𝓽-𝓢𝓱𝓮𝓵𝓵 𝓒𝓻𝓪𝓫 𝓡𝓲𝓼𝓸𝓽𝓽𝓸炸完仲保留到軟殼蟹原貌,而且酥脆可口。從意飯色澤睇,蟹膏已經融合晒,味道超濃郁😋❥ 冬陰功海鮮意大利粉 ⁸ ⁄ ₁ ₀𝓣𝓸𝓶 𝓨𝓾𝓶 𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭 𝓢𝓹𝓪𝓰𝓱𝓮𝓽𝓽𝓲 𝔀/ 𝓟𝓻𝓪𝔀𝓷𝓼, 𝓢𝓬𝓪𝓵𝓵𝓸𝓹, 𝓜𝓾𝓼𝓼𝓮𝓵𝓼, 𝓣𝓱𝓪𝓲 𝓑𝓪𝓼𝓲𝓵,海鮮真係超級足料,蝦、青口、帶子新鮮大隻到估唔到😲🦞泰式冬陰功味幾突出,無cream唔會heavy。仲有松子咬落脆口🤩,呢個小心機值得加分😬 如果係扁意粉就更好😎❥ 𝓡𝓸𝓶𝓪𝓷𝓽𝓲𝓬 𝓢𝓸𝓾𝓯𝓯𝓵𝓮 ⁸ ⁄ ₁ ₀Gin Based + 士多啤梨燒酒,底層係新鮮士多啤梨蓉🍓,上層係櫻花泡泡🫧🌸,🦋蝴蝶係表面點綴,富士火山造型,好日系😍。酒味濃郁都易入口𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀ ✿美味:⁸ ⁄ ₁ ₀ ❀回頭:⁸ ⁄ ₁ ₀ ✿人均:
酥炸原隻軟殼蟹蟹肉蟹膏意大利飯

❥ 酥炸原隻軟殼蟹蟹肉蟹膏意大利飯 ⁹ ⁄ ₁ ₀
𝓕𝓻𝓲𝓮𝓭 𝓢𝓸𝓯𝓽-𝓢𝓱𝓮𝓵𝓵 𝓒𝓻𝓪𝓫 𝓡𝓲𝓼𝓸𝓽𝓽𝓸

❥ 冬陰功海鮮意大利粉 ⁸ ⁄ ₁ ₀
海鮮真係超級足料,蝦、青口、帶子新鮮大隻到估唔到😲

❥ 𝓡𝓸𝓶𝓪𝓷𝓽𝓲𝓬 𝓢𝓸𝓾𝓯𝓯𝓵𝓮 ⁸ ⁄ ₁ ₀

𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵
❀抵食:⁷ ⁄ ₁ ₀
✿美味:⁸ ⁄ ₁ ₀
❀回頭:⁸ ⁄ ₁ ₀
✿人均:$ ₂ ₀ ₀ - ₃ ₀ ₀
酥炸原隻軟殼蟹蟹肉蟹膏意大利飯
冬蔭公海鮮意粉
去左尖沙咀諾士佛台同朋友聚一聚正呢間餐廳好靚又好chill🍹 想同朋友飲番兩杯呢度岩晒仲有分兩種裝修style 打卡亦得✨Chicken Quesadila $108-雞肉薄餅爆多芝士🧀 輕鬆拉絲 芝士咸香味都好濃-薄餅皮乾身酥脆 搭配濃郁醬汁-牛油果醬🥑油潤口感、酸忌廉口感豐盈細滑奶香味突出、莎莎醬帶點辣茄味🍅口感清爽-雞肉反而係配角 屬於一個芝士味好重嘅小食Mushroom Risotto$188-超級濃烈嘅黑松露蘑菇味 creamy口感 有大啡菇同啖啖秀珍菇 份量好多 飯比較硬 Pancake with mixed Berries $108🥞-pancake屬於比較厚實煙靭嘅口感 以熱鐵pan上 pancake蛋香味十口足 口感軟糯 配上生果清新得黎唔甜 以糖漿自行調節甜度Peach Ice Tea $88🥃-果香茶味充足-入口有淡淡橙香 桃味再慢慢出嚟 整體清新解膩
去左尖沙咀諾士佛台同朋友聚一聚正
呢間餐廳好靚又好chill🍹 想同朋友飲番兩杯呢度岩晒