2024-02-16 959 瀏覽
情人節當然要食餐好某人對泰菜情有獨鍾~今年特登搵左依間風評唔錯既泰國菜撐枱腳本身係比火山排骨同火焰燒雞吸引左嚟,但後嚟見到實物有啲多唯有等下次人多啲一齊食再叫拼盤真係岩晒我依啲三心兩意既人一次過滿足晒我咁多個願望~蝦餅魚餅陣牙又香口香葉包雞夠晒惹味,仲有淡淡葉香蝦片脆卜卜深得我心燒魷魚夠地道有係泰國食既味道~爽脆既魷魚圈加埋酸酸辣辣既醬汁真係開胃又好味一個鍋可以食晒紅黃青三款咖哩唔需要取捨既感覺太完美啦~紅咖哩濃郁惹味、黃咖哩椰奶味香、青咖哩味道清新配埋各類新鮮海鮮一齊食無得輸咖哩三重奏仲有另外附上蒜蓉包粒提供,可以沾咖哩一齊食,吸晒咖哩既麵包粒好香好好味~真係神來之筆粉金邊粉都唔錯,麵身有咬口夠乾爽,又唔會炒到一舊舊,味道夠正宗食泰國菜飲個椰青水就夠晒地道清甜又解膩,飲完仲可以刮椰肉食
情人節當然要食餐好
某人對泰菜情有獨鍾~今年特登搵左依間風評唔錯既泰國菜撐枱腳
本身係比火山排骨同火焰燒雞吸引左嚟,但後嚟見到實物有啲多
唯有等下次人多啲一齊食再叫

小食拼盤

拼盤真係岩晒我依啲三心兩意既人
一次過滿足晒我咁多個願望~蝦餅魚餅陣牙又香口
香葉包雞夠晒惹味,仲有淡淡葉香
蝦片脆卜卜深得我心

泰式燒魷魚

燒魷魚夠地道

咖哩三重奏

一個鍋可以食晒紅黃青三款咖哩
配埋各類新鮮海鮮一齊食無得輸

椰青

食泰國菜飲個椰青水就夠晒地道
清甜又解膩,飲完仲可以刮椰肉食

2024-02-15
情人節
小食拼盤
泰式燒魷魚
咖哩三重奏
椰青
  • 蒜蓉包
2024-02-03 2909 瀏覽
🥘咖哩三重奏配蒜蓉包粒 $218有齊三種咖哩,仲有好多海鮮好足料,海鮮控必食,每款咖哩都有唔同海鮮同配菜要尋寶😂,配菜同海鮮都好吸汁,仲可以用蒜蓉包點埋咖哩😉個人覺得青咖哩椰奶味重甜甜地,入面有脆卜卜軟殼蟹🦀、茄子🍆,軟殼蟹撈青咖哩好好食👍🏻 紅咖哩最酸蕃茄味重似冬薩公,入面有蝦🦐、青口、魷魚🦑、菠蘿🍍,蝦煮到稔鮮甜😝,菠蘿加咖哩味道酸甜😂黃咖哩最辣同濃味,入面有扇貝🐚、炸龍脷柳、西蘭花🥦、薯仔🥔、天婦羅番薯🍠,炸龍脷柳肉滑外脆加埋咖哩汁惹味🌶️🦐大頭蝦冬蔭公湯 $128大頭蝦好正啖啖肉多蝦膏🦐,鮮味十足,冬蔭公湯重蕃茄味🍅酸同奶味重啲,好開胃好送飯亦加左香茅,微微辣🌶️,唔洗擔心會太辣,岩哂小辣人士😉🥦椰菜苗(馬拉盞) $98椰菜苗香帶油光,馬拉盞炒鹹香加惹味🌶️,亦可以揀飛天或者蒜蓉😆🍡泰式串燒(半打)$108串燒厚肉,沙嗲醬帶濃郁花生味🥜,甜甜地,略嫌串燒乾左啲,豬肉、鷄肉、牛肉各揀左2串😝🍋青檸茶 $34青檸茶荼味濃,唔會太澀解膩清新😆.🍹乳酸梳打$34乳酸味重,口感順滑,解辣之選🔥.✨餐廳以火山排骨同埋火焰燒雞為招牌,野食大碟,性價比高,岩哂一班人聚餐,座位闊落,牆上面仲有唔少色彩
🥘咖哩三重奏配蒜蓉包粒 $218

🦐大頭蝦冬蔭公湯 $128

🥦椰菜苗(馬拉盞) $98

🍡泰式串燒(半打)$108

🍋青檸茶 $34
青檸茶荼味濃,唔會太澀解膩清新😆
🍹乳酸梳打$34
乳酸味重,口感順滑,解辣之選🔥
✨餐廳以火山排骨同埋火焰燒雞為招牌,野食大碟,性價比高,岩哂一班人聚餐,座位闊落,牆上面仲有唔少色彩繽紛塗鴉
  • 咖喱三重奏
月初去了曼谷渡過元旦,初次品嘗到曼谷夜市網紅菜式火山排骨,但味道有點強差人意,後來機緣巧合下見到銅鑼灣一間泰菜餐廳推介火山排骨,於是再探究竟。人氣必點火山排骨 $228 🌋 選擇了醬汁另上,的確令人視覺震撼,將份量十足的排骨疊高成一座巨型火山,未食已經覺得飽了!餐廳會提供手套和濕紙巾予客人,十分貼心。排骨肉質細嫩入味,容易拆件方便進食;淋上青辣椒醬 🌶️ 味道更惹味吸引。生蝦刺身 $108 🦐 亦是泰菜必點菜式之一,生蝦爽口彈牙,夾上紅辣椒和蒜片,更能突出青辣椒醬的辣,辣得過癮!泰式海南雞 $148 半隻 🍗 頗為有點失望,色澤金黃,但肉質未算嫩滑。飛天通菜 $88 🥗 口感清脆有鑊氣,鹹香味重帶有少少辣度。芒果糯米飯 $88 🥭 糯米飯熱辣辣上枱,淋上大量椰漿,口感甜甜的又煙煙韌韌;芒果微甜不酸,整體不錯。再來兩杯泰式特飲🧋泰式奶茶 $36 ,第一口感覺有種在泰國便利店買到的泰式奶茶,屬於甜度較重的味道;龍眼冰 $36 🍹 口感清甜。今次所挑選的味道大多數都是辣,的確無辣不歡的人可來一試店家的青辣椒醬 🌶️ 但泰國菜集合了甜、酸、苦、辣和鹹的味道,因此不愛吃辣的人都會喜歡泰菜,可以在眾多

生蝦刺身

泰式海南雞

飛天通菜

泰式奶茶
龍眼冰

今次所挑選的味道大多數都是辣,的確無辣不歡的人可來一試店家的青辣椒醬 🌶️ 但泰國菜集合了甜、酸、苦、辣和鹹的味道,因此不愛吃辣的人都會喜歡泰菜,可以在眾多的菜式中找到自己喜歡的。
生蝦刺身
飛天通菜
泰式奶茶
龍眼冰
  • 芒果糯米飯
2024-01-24 1523 瀏覽
唔係好諗到食乜,上Openrice🍚見到呢間泰國菜幾熱門,啲主菜又幾打卡咁,姑且一試,又有驚喜啵。大頭蝦冬蔭公湯(小)($128)呢幾日天氣好凍,飲返啲🍲熱辣辣嘅湯就啱哂❗️☺️ 冬蔭湯底bb辣,酸酸辣辣咁幾開胃,🦐大頭蝦雖然大頭但都有啲蝦肉喎😋泰式鳳爪沙律 ($88)鳳爪爽口,配料嘅辣度辣過湯,但係辣得嚟又幾過癮。🦑泰式燒魷魚 ($148)🙌推介之選!魷魚有底味,調味好均勻!燒得啱啱好,表面唔乾入面仲juicy,幾驚喜😋泰式串燒(半打)($108)叫咗雞牛豬各兩串,肉量好多,好抵食❗️正常泰式串燒都偏乾,估唔到食落又冇想像中嘅dry啵。🐮牛肉調味幾好,香料味適中,當中夾雜少少肥嘅部位,推介🙌🐷豬肉串燒調味幾香同偏甜,會食唔停口❤️。🐤雞肉都ok,不過俾火焰燒雞嘅juicy搶咗focus,但靠沙嗲醬都挽回到下🤣🔥🐤火焰燒雞 ($208)重頭戲! 明知佢會放火,但現場見到仍然係會嘩一聲😱 雞肉好juicy😍 少少爆汁嗰種,雖然雞皮唔係脆皮,但燒得好好,最後連皮食哂。侍應哥哥勁好,等大家手機相機📸ready先放火👍 再等大家影完仲會拎返去斬件再上。飲品叫咗🥥椰青 ($52)好清甜。仲刮到好多椰肉😍

大頭蝦冬蔭公湯(小)($128)

泰式鳳爪沙律 ($88)
鳳爪爽口,配料嘅辣度辣過湯,但係辣得嚟又幾過癮。

🦑泰式燒魷魚 ($148)

泰式串燒(半打)($108)

🔥🐤火焰燒雞 ($208)

飲品叫咗🥥椰青 ($52)好清甜。仲刮到好多椰肉😍 朋友就話龍眼冰($36)有好多龍眼,甜度適中好清新。

2024-01-23
  • 大頭蝦冬陰功湯
  • 火焰燒雞
  • 龍眼冰
呢間泰國🇹🇭餐廳嘅「火山排骨」好惹味😋,喺另外一間分店食過之後念念不忘🤣,朋友👧🏻話不如 encore,結果我哋一行4人👧🏻👩🏻‍🌾👩🏻‍🦰🥷就約埋一齊喺銅鑼灣店開餐🤣$228「火山排骨」:排骨豎起嚟整到成個火山咁🌋🤩,好立體👍;排骨勁大塊,係成塊唔係一支支,份量勁多,有好多肉🤣;排骨🐷炆煮得好腍,帶住手套好容易食,食得超級暢快😋;「火山🌋排骨🐷」加咗大量香蔥、芫荽、蒜頭,亦都似乎落咗青檸檬汁,少少酸仲有少少辣,開胃又好味😋$98「柚子鮮蝦沙律」:柚子鮮甜多汁,好似撈咗啲花生碎、腰果碎、魚乾仔 等,香口又好食😋$118「椰汁雞湯」:見到落咗好多雞肉、雜菌、香茅 等,雞湯有香濃椰汁味,好飲👍$98「飛天椰菜苗」:椰菜苗🥬新鮮又爽脆,「飛天」睇返英文即係「泰式炒」🤣,見到有蒜蓉🧄、紅辣椒 🌶️、麵豉 等,炒得好惹味🤩$88「芒果糯米飯」:糯米飯煙煙韌韌🤩;芒果🥭新鮮又鮮甜😋;配埋白色嘅甜椰漿,真好味🤣$52「椰青」:叫咗2隻,好清甜🤩 $34「凍青檸茶」:叫咗2杯,都要咗走冰少甜,真係唔係好甜,完全唔凍不過夠晒清新🤣我哋4個人👧🏻👩🏻‍🌾👩🏻‍🦰🥷食得好飽兼勁開心🤣

$52「椰青」:叫咗2隻,好清甜🤩

我哋4個人👧🏻👩🏻‍🌾👩🏻‍🦰🥷食得好飽兼勁開心🤣
4天前 0 瀏覽
因為好早去到,所以入坐時店內冇乜其他人。不過我岩岩手機落完單,都唔知有冇兩分鐘,就已經上哂菜(火山排骨,燒豬頸肉)。會唔會誇張左d ...? 仲快過澳牛? 但澳牛提供既係快餐... 我預期係呢度食既唔係快餐喎。食落感覺大概都係叮熱既食物。尤其係 燒豬頸肉,唔似岩岩燒完or 煎完,佢只係好普通既夠熱既豬頸肉。同平時越式菜賣既燒豬頸肉有好明顯既分別.....(雖然呢間係泰國菜,但同樣燒豬頸肉 除左個汁. 正常應該都冇太大分別掛)呢個價錢食預製菜,不了。另外又係香港普遍餐廳既現象,手機落單但冇服務但要加10% service charge。
因為好早去到,所以入坐時店內冇乜其他人。

呢個價錢食預製菜,不了。

6天前 0 瀏覽
今日朋友帶我到Milu食晚餐,平日晚上餐廳都坐滿晒人,好彩朋友有book位。食物款式多,樣樣都想試,下次一定要再嚟。今次試左幾款食物,是正宗泰國風味,我倆好滿意泰式青木瓜沙律 $88泰式青木瓜沙律新鮮爽口,味道酸酸甜甜好醒胃火山排骨 $228基本上枱枱都會叫,巨型火山排骨,店員仲提供埋手套,用手撕方法品嚐,份量好多,肉質軟腍,味道不錯泰式炒蜆 $178泰式炒蜆蜆肉鮮甜,泰式咖哩汁濃郁惹味青咖喱軟殼蟹 配蒜蓉包 $168原隻青咖喱軟殼蟹,啖啖肉非常香脆,蒜蓉包沾上青咖喱汁 味道好夾 好味道椰汁冰 $34椰汁冰好有椰香,非常解渴泰式奶茶 $36正宗泰式奶茶,口感幼滑
今日朋友帶我到Milu食晚餐,

泰式青木瓜沙律 $88
泰式青木瓜沙律新鮮爽口,味道酸酸甜甜好醒胃

火山排骨 $228

泰式炒蜆 $178
泰式炒蜆蜆肉鮮甜,泰式咖哩汁濃郁惹味

青咖喱軟殼蟹 配蒜蓉包 $168

椰汁冰 $34
椰汁冰好有椰香,非常解渴

泰式奶茶 $36
正宗泰式奶茶,口感幼滑

2024-04-11
2024-04-21 0 瀏覽
很久沒吃泰國菜😝 放肆地點了許多,超飽最終吃不光但有打包作早餐,不浪費(*´∀`) 🍴加一服務費:✔ ✿ 菠蘿海鮮炒飯 $108必點菜式🤤 配料豐富果仁、果乾、菠蘿、肉鬆、海鮮等齊全,每口都好吃 ✿ 泰式甜酸魚 $188很大條,個人挺喜歡這道!外表炸得香脆,裡面的魚肉保持軟嫩👍魚肉調味不多,可因應個人口味配面上酸甜醬汁吃 ✿ 柚子鮮蝦沙律 $98份量不少,驚喜位是帶椰汁香氣! 整體偏鹹 ✿ 香葉包雞 $78少見的菜式,據說是用班蘭葉包裹雞肉然後炸😲糉子形狀,啖啖肉😎雞肉外微脆,內意想不到地嫩滑😳不過班蘭香氣不突出 ✿ 泰式燒魷魚 $148肉質嫩,完全不韌,有酸辣醬汁可配 ✿ 芒果糯米飯 $88擺盤美分量大,椰汁甜度高,建議多人分享
很久沒吃泰國菜😝 放肆地點了許多,超飽
最終吃不光但有打包作早餐,不浪費(*´∀`)

🍴加一服務費:✔

✿ 菠蘿海鮮炒飯 $108

必點菜式🤤 配料豐富
果仁、果乾、菠蘿、肉鬆、海鮮等齊全,每口都好吃

✿ 泰式甜酸魚 $188

很大條,個人挺喜歡這道!
外表炸得香脆,裡面的魚肉保持軟嫩👍
魚肉調味不多,可因應個人口味配面上酸甜醬汁吃

✿ 柚子鮮蝦沙律 $98

份量不少,驚喜位是帶椰汁香氣! 整體偏鹹

✿ 香葉包雞 $78

少見的菜式,據說是用班蘭葉包裹雞肉然後炸😲
糉子形狀,啖啖肉😎
雞肉外微脆,內意想不到地嫩滑😳不過班蘭香氣不突出

✿ 泰式燒魷魚 $148
肉質嫩,完全不韌,有酸辣醬汁可配

✿ 芒果糯米飯 $88
擺盤美分量大,椰汁甜度高,建議多人分享

2024-04-17 0 瀏覽
首先講,餐廳食物質數正常,絕對無大問題最大問題是員工質數,服務態度尤其是其中一個女員工- 全程黑面,問多句都被佢黑面- 大力放低食物,可以用拋下來形容- 漏單:男員工首先回應我們漏單,再過一會我們再禮貌地追單,女員工有竟然將責任推卸落食客身上,非常不禮貌地大聲告知我們落單時餐廳的第一輪食物已賣完,你哋遲當然要等 (但其實男員工較早時期已經告知是漏單)- 未食完,無問過我們的情況下粗魯地收筷子,期間將筷子的咖喱汁全部濺到我們衣服上,無sorry, 扮見唔到。- 之後同佢講我地未食完、女員工又唔將筷子大力地放回枱上,但將3對不同人用過的筷子混在一起放下,難道要全枱人共用別人用過的筷子?-之後那些不停來收碟趕你走,未食完就叫埋單⋯等等已不用再多講 如果不是大家食到一肚氣,絕對不會用長篇幅寫comment同等食物質數,很多泰國餐廳也做到,但唔會有種幫趁你反而像乞食的感覺如果女員工心情不好,請讓她回家休息,不要讓她把自己個人情緒發洩在顧客身上如果女員工態度一向如此,無問題,只是我們自己問題,選錯受足一晚氣的餐廳
首先講,餐廳食物質數正常,絕對無大問題
最大問題是員工質數,服務態度
尤其是其中一個女員工

- 全程黑面,問多句都被佢黑面

- 大力放低食物,可以用拋下來形容

如果不是大家食到一肚氣,絕對不會用長篇幅寫comment

• 生蝦刺身
2024-04-15 16 瀏覽
人氣泰國菜館進駐尖沙咀同銅鑼灣傳聞火山排骨能夠震撼味蕾小編黎朝聖lu 😚😚今次黎到銅鑼灣鋪七彩壁畫牆佈置,座位闊落有種令人放鬆感😆😆🤟🏻🐽火山排骨 (必食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)一上台,不只壯觀,而且份量十足,足夠4人吃😁😁肉質超嫩口,輕輕一撕,啖啖肉送到入口酸酸辣辣好惹味,仲可以揀醬汁另上隨自己喜歡沾上醬汁🤤🤤❤️❤️🦐泰式生蝦刺身最愛的泰國菜式😍大大隻生蝦好鮮味,超愛吃點上泰式香辣醬,味道剛剛好食多碟都冇問題🤣🤣🐽炭燒豬頸肉陣陣炭燒味,豬頸肉邊位燒到卜卜脆外脆內軟😋🍗蒜香牛油雞翼牛油滲入雞翼里面炸到香脆,配上粒粒香蒜脆上加脆😙🥘大蝦冬蔭公湯足料冬蔭公湯足料,唔同菇類、蕃茄、蔬菜、仲有大大隻大蝦🍤湯底濃疏,酸酸辣辣,開胃至極🤩🤩中意吃泰國菜的朋友,來試試喔😉P.S. 小編當日見到巨星在隔離台品賞菜式😍😍 證明味道真的好吸引喔💕
人氣泰國菜館進駐尖沙咀同銅鑼灣
傳聞火山排骨能夠震撼味蕾
小編黎朝聖lu 😚😚

今次黎到銅鑼灣鋪
七彩壁畫牆佈置,座位闊落
有種令人放鬆感😆😆🤟🏻

🐽火山排骨 (必食⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
一上台,不只壯觀,而且份量十足,足夠4人吃😁😁
肉質超嫩口,輕輕一撕,啖啖肉送到入口

🦐泰式生蝦刺身
最愛的泰國菜式😍
大大隻生蝦好鮮味,超愛吃
點上泰式香辣醬,味道剛剛好
食多碟都冇問題🤣🤣

泰式生蝦刺身

🐽炭燒豬頸肉
陣陣炭燒味,豬頸肉邊位燒到卜卜脆
外脆內軟😋

🍗蒜香牛油雞翼
牛油滲入雞翼里面
炸到香脆,配上粒粒香蒜
脆上加脆😙

蒜香牛油雞翼

🥘大蝦冬蔭公湯
足料冬蔭公湯足料,唔同菇類、蕃茄、蔬菜、仲有大大隻大蝦🍤
湯底濃疏,酸酸辣辣,開胃至極🤩🤩

大蝦冬蔭公湯

中意吃泰國菜的朋友,來試試喔😉

2024-04-08
泰式生蝦刺身
蒜香牛油雞翼
大蝦冬蔭公湯
2024-04-14 0 瀏覽
朋友見到百樂中心Milu Thai มิลู่ไทย嘅火焰雞好吸引,又近住地鐵站所以即刻訂位嚟試吓。餐廳以深木色為主色,牆上有大型彩色壁畫營造氣氛。店內地方寬敞,難得有六人卡位,最適合人多聚會。泰式奶茶同椰青係食泰菜必選嘅飲品。奶茶夠香、椰青清甜。火焰燒雞服務員好體貼等我哋準備好相機先點火。打完卡再送返廚房切件先重新上枱,唔洗擔心會整污糟對手。燒雞肉多,雞皮被火燒過特別香口。青檸酸辣明爐烏頭烏頭魚非常熱,酸酸辣辣好開胃。吸滿魚湯嘅粉絲絕對係當中嘅精綷。泰式蛋包炒金邊粉金邊粉炒得乾身香口,加埋碟邊嘅花生碎同辣椒乾特別好味。三隻大炸蝦放喺包住金邊粉嘅雞蛋網上,又靚又好昧。芒果糯米飯絕對係驚喜。非常好味,芒果香甜,椰香糯米飯又熱又煙韌。椰漿帶少少鹹味平衡返整體甜度。芝麻更是畫龍點精。

泰式奶茶同椰青係食泰菜必選嘅飲品。奶茶夠香、椰青清甜。

火焰燒雞

青檸酸辣明爐烏頭

芒果糯米飯
今次嚟銅鑼灣想食泰菜,記得上次試過尖沙咀分店唔錯所以就過來試下。地點好方便,時代廣場附近嘅百樂中心。地方闊落舒服,有卡位,適合一大班朋友聚會。鹽燒鰂魚$188用粗鹽包住成條魚燒,出面個皮燒到少少焦但係入面嘅魚肉係出奇地非常非常滑,滑過蒸魚,完全感受到師傅慢火燒嘅功力,超級推薦。濕炒泰式雞肉河$98河粉係煙韌,大塊嗰隻河粉,本身炒河都有好多配料,有蔬菜,有雞肉,都幾泰式風味。火焰燒雞$208招牌菜。店員姐姐會首先畀原隻雞,再係你面前淋酒,點火,畀你打卡。打完卡再攞返入廚房斬件,成件事好有噱頭之餘,隻雞都好好食。雞連雞胸都係滑嘅,雞皮係脆嘅!泰式燒牛柳$98食到嗰啲泰式嘅醃料,牛柳燒到剛剛好,七成熟,唔會過老或者柴。炸蝦餅$88一份6件,出面脆卜卜,正常發揮。凍青檸茶$34叫左杯青檸茶,味道唔錯,泰式風情。

鹽燒鰂魚$188

濕炒泰式雞肉河$98

火焰燒雞$208

泰式燒牛柳$98

炸蝦餅$88
一份6件,出面脆卜卜,正常發揮。

凍青檸茶$34
叫左杯青檸茶,味道唔錯,泰式風情。

以想不到銅鑼灣時代廣場背後充滿各式各樣美食的耀華街樓上一間充滿特色的泰國菜🇹🇭招牌菜式除了能打卡📸足料 而且相當有火喉🔥傳統中帶點新意✨ 🍝泰式蛋包炒金邊粉 用料豐富 包括芽菜、花生碎🥜、豆腐乾、酸甜醬汁味道相當濃郁🌟十分開胃不會感到油膩感值得一試✨🐥火焰燒雞 本店招牌菜式之一🌟上菜時 職員會燃點起熊熊火光🔥十分吸引 相當Igable 📸外皮十分薄及香脆 質應有點像中式炸子雞驚喜地十分juicy 🐥口腔滿佈雞肉油香味肉質仍保持滑嫩🐖炭燒豬頸肉每片都厚薄適中 口感軟滑爽彈 外層呈金黃色 帶炭燒香味🍗充滿油脂感相當邪惡😈點了旁邊的泰式醬汁酸辣惹味🌶️🍲椰汁雞湯檸檬葉及香茅味道突出🌱雞肉口感嫩滑🐥整體偏酸 開胃清新而不膩🥬蒜蓉抄芥蘭口感爽脆清甜 沒有渣蒜蓉避除苦澀味道🥥椰青清甜多汁 還能挖出椰青肉消暑解熱🎋🍹青檸梳打青檸香味突出Refreshing 滿有泰國風情🌴
以想不到銅鑼灣時代廣場背後
充滿各式各樣美食的耀華街
樓上一間充滿特色的泰國菜🇹🇭
招牌菜式除了能打卡📸
足料 而且相當有火喉🔥
傳統中帶點新意✨

🍝泰式蛋包炒金邊粉

用料豐富 包括芽菜、花生碎🥜、豆腐乾、
酸甜醬汁味道相當濃郁🌟

• 炭燒豬頸肉
  • 泰式蛋包炒金邊粉
  • 火焰燒雞
2024-04-02 25 瀏覽
聽講呢間餐廳可以食返泰國嘅味道😉估唔到真係有驚喜!🌋火山排骨火山排骨嘅辣椒的辣度與調味醬料的甜味相互融合。辣味帶來一種刺激感🥹同時排骨肉質鮮嫩多汁,帶有一種獨特風味😎每一口都能夠咬到鮮甜內嫩嘅排骨肉,同時感受到香辣的滋味😌完全係食返泰國嘅味道~🍖泰式青咖哩燒羊架佢嘅味道鮮辣而且香濃☺️羊架經過特殊的調味醬料浸泡😌再經過炭火燒烤,令肉質更加鮮嫩多汁😎泰式青咖喱燒羊架嘅味道有一種辣中帶香嘅特點,咖喱的辣度與香料的香味相互融合😌辣味刺激口腔,同時咖喱的香氣充滿味蕾😎🫕黃咖喱雞肉配香煎薄餅咖喱雞肉經過烹調,咖喱的香氣充滿整個菜餚😎而香煎薄餅則帶有酥脆的口感😝每一口咬下去,都能夠品味到咖喱的濃郁滋味,同時感受到雞肉的鮮嫩多汁🥰配搭香煎薄餅,這種薄餅酥脆的質地與咖喱雞肉的濃郁口味形成了完美的組合😜🧆馬拉盞通菜味道有一種辣中帶香☺️馬拉盞嘅調味好惹味😎每一口咬下去,都能夠品味到濃郁滋味🥳同時感受到通菜的鮮爽口感😎 呢度菜十分開胃~🥭芒果糯米飯佢嘅味道甜美而且清香😎結合咗芒果同糯米飯嘅獨特風味😋糯米飯蒸熟之後,質感Q彈,芒果則帶有鮮甜的果香😎它結合了芒果的甜美、糯米飯的香滑口感,帶來了一種令人返到泰國嘅感

聽講呢間餐廳可以食返泰國嘅味道😉估唔到真係有驚喜!

🌋火山排骨

🍖泰式青咖哩燒羊架

🫕黃咖喱雞肉配香煎薄餅

🧆馬拉盞通菜

🥭芒果糯米飯
佢嘅味道甜美而且清香😎結合咗芒果同糯米飯嘅獨特風味😋糯米飯蒸熟之後,質感Q彈,芒果則帶有鮮甜的果香😎它結合了芒果的甜美、糯米飯的香滑口感,帶來了一種令人返到泰國嘅感覺😚

整體來講呢間餐廳好有泰式風味🥰🥰火山排骨都好足料😌好適合一班人去食😎下次決定試埋佢個火焰燒雞
🎀ᴍɪʟᴜ ᴛʜᴀɪ มิลู่ไทย 網上看到不少人介紹這間泰國菜餐廳今晚約了朋友去試試果然cp 值超高抵食又大碟味道亦很很符合我們的心意擇日必會再回訪✩‧₊生蝦刺身($108) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶生蝦刺身有六件每一隻都很彈牙重點是隻隻都大大隻沾些泰式檸檬辣醬很開胃✩‧₊馬拉盞炒通菜($88) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶馬拉盞的調味很足夠惹味通菜炒得爽口味道偏辣 但我和朋友都吃得很過癮呢✩‧₊大頭蝦冬陰功湯 - 小($128)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶大頭蝦已分開兩邊吃得很方便冬陰功湯微辣裏面有不少菌類這次另加了白飯配湯吃很滋味✩‧₊火焰燒雞($208) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟷𝟶/𝟷𝟶重頭戲來了本身我和朋友看到遠處的客人點了燒雞以為不是很大隻結果當服務員切開雞件後發現份量十足 大概是三人份量燒雞juicy嫩滑外皮燒得卜卜脆餐廳更會貼心地滿足客人的打卡要求幾過即場表演打卡後才送去廚房切雞✩‧₊泰式串燒 - 半打($108) ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶這次有點貪心豬肉牛肉雞肉串燒都食勻全部都真材實料很大件烤得剛剛好肉質厚實又不太乾身✩‧₊泰式奶茶(無冰, 少甜)($36)ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶這
🎀ᴍɪʟᴜ ᴛʜᴀɪ มิลู่ไทย

網上看到不少人介紹這間泰國菜餐廳
今晚約了朋友去試試
果然cp 值超高
抵食又大碟
味道亦很很符合我們的心意
擇日必會再回訪

✩‧₊生蝦刺身($108)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶

生蝦刺身有六件
每一隻都很彈牙
重點是隻隻都大大隻
沾些泰式檸檬辣醬很開胃

✩‧₊馬拉盞炒通菜($88)

馬拉盞的調味很足夠惹味
通菜炒得爽口
味道偏辣
但我和朋友都吃得很過癮呢

✩‧₊大頭蝦冬陰功湯 - 小($128)

大頭蝦已分開兩邊吃得很方便
冬陰功湯微辣
裏面有不少菌類
這次另加了白飯配湯吃很滋味

✩‧₊火焰燒雞($208)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟷𝟶/𝟷𝟶

燒雞juicy嫩滑
外皮燒得卜卜脆
餐廳更會貼心地滿足客人的打卡要求
幾過即場表演打卡後才送去廚房切雞

✩‧₊泰式串燒 - 半打($108)

這次有點貪心
豬肉牛肉雞肉串燒都食勻
全部都真材實料很大件
烤得剛剛好
肉質厚實又不太乾身

✩‧₊泰式奶茶(無冰, 少甜)($36)
ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟿/𝟷𝟶

這算是我在香港喝過最好喝的泰式奶茶之一
點了少甜確實完全不太甜
很適合香港人的口味
同時亦有泰國奶茶獨特的香草味道
如果平日可在街邊店找到我一定會常常光顧

✩‧₊青檸梳打($34)

青檸梳打消暑解渴
一邊吃一邊喝