生蝦刺身 乾爽甘甜嘅鮮蝦配上辣椒蒜頭及泰式酸辣青汁,醒胃非常!特別鍾意個泰式酸辣青汁,淡淡香茅味及魚露都十分惹味!蒜蓉牛油雞翼脆炸蒜蓉粒粒加上牛油煎香嘅雞翼,雞皮香脆,雞肉嫩滑多汁,完全無乾爭爭嘅感覺!泰式串燒(半打)點選了豬、牛、雞肉各二,各類肉質不錯又有份量,醃料味道恰到好處,燒烤有香口炭邊,而醬汁方面,香滑又有甜甜的花生味,絕對令串燒更惹味!青檸酸辣明爐烏頭熱辣辣明爐送上,keep住溫度!烏頭魚肉鮮嫩,油份高所以配以酸辣汁就可以減膩!另外酸菜及野菌都吸收了上湯及烏頭嘅精華,勁入味,而我真係好鍾意個魚鮮酸甜湯底 !泰式蛋包炒金邊粉有擺盤嘅金邊粉,蛋花包起好整齊加上炸大蝦及香茅!金邊粉偏向厚身,沒有很彈牙的感覺,但醬汁惹味加上即炒製作,所以相當有鑊氣!而且非常之足料又大份!龍眼冰有超多龍眼肉,入口清甜,非常推介!

蒜蓉牛油雞翼

泰式串燒(半打)
泰式串燒半打

泰式蛋包炒金邊粉

龍眼冰有超多龍眼肉,入口清甜,非常推介!
龍眼冰
乳酸梳打
泰式串燒半打
龍眼冰
乳酸梳打
泰式生蝦
🇹🇭 銅鑼灣有唔少泰國菜,咁啱呢間未食過,見到 openrice 又幾高分就諗住試下,結果中晒伏!💡 先講環境,餐廳面積唔大、燈光昏暗。去到係晚上6點,現場只有兩位食客。對比百樂中心嘅其他食肆,呢間唔算旺場。🍽️ 食物方面,並唔難食。叫咗個青咖喱軟殼蟹(包括蒜蓉包)、泰式乾炒豬肉河粉同椰汁冰。份量唔細,價錢偏高,唔係特別抵食。個人認為味道正常,但缺乏驚喜。🤵🏻‍♂️ 本來都想下次嚟試其他菜式,但員工態度實在極差。入座前講明限時90分鐘,我表示冇問題。過咗大半個鐘,我食完唞緊,有位男員工開始分3-4次執枱,示意我離開,當時離入座時間只過咗一個鐘。幾分鐘後,佢直程開聲請我離開,原因係出面有人等位,但佢冇趕早過我入座嘅食客。我明生意難做,但講好時間又提早趕客走,真係講唔通。☹️ 整體嚟講,出面好多泰菜餐廳都食到呢間嘅味道,但服務體驗真係冇回頭!

2024-01-18
話你知,我喺Milu Thai嘅一頓飯就真係值得推介!起頭,當然係嚟勁辣火山排骨🌋,每次想起嗰爽滑肉質都令我流口水。拎住手套撕開個排骨,肉香四溢,邊款似樣辣椒油班隔,一啖下去,簡直係惹味到爆!味蕾即刻feel到嗰種意猶未盡嘅感覺,辛辣入味,啖啖肉香。再嚟,個咖喱三重奏🍛,三種口味一次過滿足嗮我對咖哩嘅渴望,攪拌開,海鮮晶瑩剔透,汁色金黃翠綠,令人欣賞到唔同咖哩嘅獨特之處。至於芒果糯米飯嘅部分,嗰個芒果鮮甜得嚟唔膩口,同香Q嘅糯米飯搭配得天衣無縫。講到最後,馬拉盞炒通菜就真係清新脆口,完美俾人消解嗰啲美妙嘅油膩感。佢嘅嘢食有種平易近人又驚喜連連嘅感覺,真心推介俾想齊齊分享一盤好嘢嘅朋友,泰式風味🥥🌶🍍喺呢度絕對唔會令你失望!

2024-01-18 43 瀏覽
今日男朋友話要食泰國嘢,睇openrice介紹好似幾正,一於去試吓蒜蓉包 ($48)蒜蓉包超厚切 似原個吐司磚分四舊🍞四面都搽滿蒜蓉牛油醬 烘到脆卜卜 🥳蒜蓉牛油雞翼($88)牛油加入乾蔥蓉及辣椒炒香雞翼,加上香茅碎配搭炸雞翼一流炸蝦餅(6件)($88)炸蝦餅好厚身啖啖肉馬拉盞炒通菜($88)食泰菜必點泰國幼身通菜泰式肉碎($110)肉碎辣辣地有九層塔嘅香味好惹味,而我就鍾意新鮮脆爽既生菜火山排骨($228)好夠份量,最鍾意食到豬軟骨可以補充骨膠原,配搭泰式酸汁超正

蒜蓉包 ($48)

蒜蓉牛油雞翼($88)
牛油加入乾蔥蓉及辣椒炒香雞翼,加上香茅碎配搭炸雞翼一流

炸蝦餅(6件)($88)
炸蝦餅好厚身啖啖肉

馬拉盞炒通菜($88)
食泰菜必點泰國幼身通菜

泰式肉碎($110)
肉碎辣辣地有九層塔嘅香味好惹味,而我就鍾意新鮮脆爽既生菜

火山排骨($228)
好夠份量,最鍾意食到豬軟骨可以補充骨膠原,配搭泰式酸汁超正
《Milu Thai มิลู่ไทยの食評》 by@ihungry.hk中意食辣小編最中意就係食泰國菜🔥,今日小編同大家介紹一間位於銅鑼灣嘅Milu Thai!Milu Thai主打多款地道泰國美食、飲品與甜品等等,同泰國餐廳一樣,真係又平好抵食,冇得飛去當地就要嚟Milu Thai滿足下自己🇹🇭!🔸『生蝦刺身- $108』生蝦超新鮮,大大隻,啖啖肉又夠爽口,加埋酸酸辣辣嘅泰式醬汁及蒜片,超級開胃,更覺一絕!🔸『青咖哩軟殼蟹 - $88』▶️配蒜蓉包超令人驚喜嘅青咖哩軟殼蟹,絕對一家要試試!青咖哩軟殼蟹係叫即炸嘅軟殼蟹,外脆內軟,非常之惹味同新鮮,最值得一讚係青咖哩好香好濃郁,同一般嘅青咖哩係好大分別,超重椰香同青咖哩味,配埋脆卜卜蒜蓉包,一次畀你體驗多重享受!🔸『大頭蝦冬陰公湯 - $128』大頭蝦與濃郁冬陰公湯完美結合,湯汁鮮美,唔會太過酸,味道啱啱好,絕對啱晒香港人口味!重點係大頭蝦超足料,蝦身好大隻,仲要啖啖肉超新鮮,連蝦頭都爆晒膏,仲要唔些得一隻,真係超高CP值!🔸『蟹肉炒飯 - $98』鮮美蟹肉與香氣扑鼻炒飯相融合🦀,米粒鬆軟,蟹肉鮮嫩彈牙,帶給您滿足嘅口感!🔸『泰式蛋包炒金邊粉

🔸『生蝦刺身- $108』

🔸『青咖哩軟殼蟹 - $88』
▶️配蒜蓉包

🔸『大頭蝦冬陰公湯 - $128』

🔸『蟹肉炒飯 - $98』

🔸『泰式蛋包炒金邊粉- $118』
金邊炒係泰國菜嘅名物,一家要試試🔥!呢度金邊粉特別在於以金黃色蛋網包裹金邊粉與配料,既有一點點辣味,又帶有超濃蛋香!

🔸『椰汁冰 - $48』
清涼椰汁冰🥥,口感滑順,甜而不膩,椰香超濃郁,食完辣嘅泰國菜,飲返杯椰汁冰簡直係超超超爽!

🔸『椰青 - $52』
新鮮椰青,果肉豐滿,搭配清甜椰汁,清香而爽口,解膩一流!

🤪iHungry肚餓指數:9/10
市道差?在Milu Thai完全感受不到這回事!極爆場!無論性價比還是味道都不輸曼谷!六年前一嚐,火焰燒雞令我念念不忘,想不到今天七點多到場,已經售罄🥲Jodd fair 新竉:🌋🦴火山排骨$228Jodd fair 名菜,超巨型火山🌋排骨大的令人目瞪口呆!比斧頭🪓扒更impressive!在加入檸檬🍋葉,香茅,辣椒🌶️,蒜頭🧄,芫荽,超開胃!在巨大的肉量下,三人奮戰仍未能消滅對手,好飽🫃呀!🍛咖哩三重奏$218三重奏包粒青 黃 紅咖哩🍛在火爐下滾燙不息軟殼蟹🦀炸魚柳🐟海鮮🦞在咖哩汁中互相輝映,甜而不辣,下飯度100/100蒜🧄蓉包後上,酥脆!原來花心思先烤過更掛汁,徘徊在爽脆與軟稔之間,吸盡咖哩,更勝響鈴🥬馬拉盞通菜$88惹味非常的馬拉盞通菜帶濃濃蝦香,在補充膳食纖維時,仍舊惹味🥭芒果糯米飯 $88最後的芒果糯米飯🍚芒果相當多!

Jodd fair 新竉:
🌋🦴火山排骨$228

在加入檸檬🍋葉,香茅,辣椒🌶️,蒜頭🧄,芫荽,超開胃!

在巨大的肉量下,三人奮戰仍未能消滅對手,好飽🫃呀!

🍛咖哩三重奏$218
三重奏包粒
青 黃 紅咖哩🍛在火爐下滾燙不息

🥬馬拉盞通菜$88
惹味非常的馬拉盞通菜帶濃濃蝦香,在補充膳食纖維時,仍舊惹味

🥭芒果糯米飯 $88
最後的芒果糯米飯🍚芒果相當多!
成日都見到人哋po 呢間泰菜火山排骨實在太吸引,今晚終於同好姊妹一齊去食🥰🧡火山排骨🧡傳說中嘅招牌火山排骨,呢個真係不得了,好多枱都有叫呢個,豬肋骨砌到火山咁超級有份量,排骨有唔少肉,仲要肉質幾滑,重點係佢個秘製醬汁,酸酸甜甜微辣咁食落好開胃又惹味👍🏻餐廳會提供埋手套比我地,呢個落手食真係非常滋味。🧡咖喱三重奏🧡鍾意食咖哩的一定不能錯過這個,一次過有齊三款 紅、黃、青咖喱。每款咖喱配上唔同嘅海鮮材料,有大蝦、青口、炸軟殼蟹、炸魚、扇貝、魷魚等非常豐富。仲會配埋好酥脆的蒜蓉包粒可以沾咖喱食,好正!🧡大頭蝦冬陰功湯(小)🧡呢度冬陰功湯好足料,有原隻大頭蝦,仲有好多菇類,飲落都幾濃郁,飲多幾啖感覺D辣味仲勁。🧡柚子鮮蝦沙律🥗🧡作為開胃菜呢個啱曬,份量也很多,鮮蝦大隻又爽口彈牙,配埋柚子同沙律汁食好清新開胃。Drinks:💚龍眼冰💚💚凍青檸茶💚

🧡火山排骨🧡
餐廳會提供埋手套比我地,呢個落手食真係非常滋味。

🧡咖喱三重奏🧡
咖喱三重奏

🧡大頭蝦冬陰功湯(小)🧡
大頭蝦冬陰功湯(小)

🧡柚子鮮蝦沙律🥗🧡

Drinks:
💚龍眼冰💚
💚凍青檸茶💚
2024-01-09
咖喱三重奏
大頭蝦冬陰功湯(小)
  • 咖哩三重奏
-🇹🇭 Thai มิลู่ไทย 📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓🦴火山排骨 hkd 228未試過嘅推介食呢個🧡超巨大❗️店員會提供手套俾我哋meet啲肉尼食 唔洗用刀叉都食到🤣呢種食法幾有風味~份量超多 而且蔥味會比較突出 不過整體會有少少油🤌🏻🍝泰式蛋包炒金邊粉 hkd 118炒蛋而且整成格仔紋 去包住金邊粉 令到成個食法冇咁單一🤏🏻金邊粉會有少少乾身 所以撈埋啲青檸汁同配料會令到口感豐富啲~仲會有兩隻大黃金炸蝦做配襯 堅大份!🍤生蝦剌身 hkd 108不過不失嘅生蝦~ 點汁食一流味道唔會太酸辣🥤泰式奶茶 hkd 72🥗柚子鮮蝦沙律 hkd 98第一次食呢隻沙律 感覺幾新奇鮮蝦好重份量 隻隻都好大粒彈牙柚子肉都多汁juicy 不過唔算好甜兩者撈埋尼食幾frrsh🤟🏻🥭芒果糯米飯 hkd 88鍾意個糯米飯多過芒果🤣糯米飯嗌咗後上 所以食落係keep住有熱度芒果有啲淡味 所以對糯米飯嘅好感會大啲🫶🏻🕰️營業時間星期一至日 12:00-22:30#銅鑼灣#泰好吃 #泰好玩 #milu #火山排骨#咖喱三重奏 #火焰燒雞#爆炸炒蟹#青檸酸辣明爐烏頭 #泰國 #泰菜#泰式 #泰式食 ##香港泰菜 #泰

🇹🇭 Thai มิลู่ไทย
📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓

🦴火山排骨 hkd 228
未試過嘅推介食呢個🧡超巨大❗️
店員會提供手套俾我哋meet啲肉尼食 唔洗用刀叉都食到🤣
呢種食法幾有風味~
份量超多 而且蔥味會比較突出 不過整體會有少少油🤌🏻

🍝泰式蛋包炒金邊粉 hkd 118
炒蛋而且整成格仔紋 去包住金邊粉 令到成個食法冇咁單一🤏🏻
仲會有兩隻大黃金炸蝦做配襯 堅大份!

🍤生蝦剌身 hkd 108

芒果有啲淡味 所以對糯米飯嘅好感會大啲🫶🏻

🕰️營業時間
星期一至日 12:00-22:30
#泰風味 #泰奶 #香港美食指南
🌸火焰燒雞🔥🐓🩷推介🩷見到真係心心眼😍因為店員會將原隻雞上枱,再淋酒點火🔥🔥超吸睛🤩🤩即刻熊熊火焰圍住隻雞燒,啲雞汁滴哂出黎🤗熱辣辣香噴噴😍打卡影相後📸店員之間會將燒雞切好再上枱🤭🥰燒雞燒至金黃色,超香脆,雞肉肉質好鮮嫩又多汁🤤好惹味!🌸菠蘿海鮮炒飯🍍🦑🦐份量好足夠😍炒飯充滿菠蘿嘅濃郁香氣,多汁又清甜!炒飯仲有好多唔同嘅海鮮包括魷魚🦑鮮蝦、帶子粒🤗🤗仲有脆腰果、提子乾同埋肉鬆,夾埋一齊食落口,酸酸甜甜好開胃🤤🌸清炒椰菜苗🥬好新鮮,食落口清脆香甜,整體香口惹味🤗🌸蒜蓉包🍞熱辣辣脆卜卜,濃厚嘅香蒜味🤤好味😋🌸泰式串燒半打(雞牛豬各二)🍢🐓🐄🐖🩷推介🩷各款味道都好出色🥰每串串燒嘅肉都厚身而又juicy,一啲都唔乾!好味😋我個人就最鍾意食雞肉,雞肉厚肉多汁又燒得好香🤩👍🏻🌸芒果糯米飯🥭🍚芒果多汁鮮甜,配埋暖暖嘅糯米飯,口感軟糯🤤😬配埋香甜椰漿,好滿足😊🌸椰青🥥飲落口清淡但好清甜😊🤭好清新好解渴🤩➖➖➖➖➖➖💁🏻‍♀️餐廳環境好舒適寬敞,整體食物性價比好高,職員服務態度好友善👍🏻會再黎幫襯😍#hkmom #hkmommyblogger #hkblogger #美食推薦 #美食 #香港美食 #香港
🌸火焰燒雞🔥🐓

🌸清炒椰菜苗🥬好新鮮,食落口清脆香甜,整體香口惹味🤗

🌸蒜蓉包🍞熱辣辣脆卜卜,濃厚嘅香蒜味🤤好味😋

🌸椰青🥥飲落口清淡但好清甜😊🤭好清新好解渴🤩

➖➖➖➖➖➖

2024-01-08 45 瀏覽
🇭🇰 #一粒波食好西-🐷 炭燒豬頸肉 $98肉質軟嫩,醬汁酸辣,但有點太重魚露味⭐️⭐️⭐️⭐️-🐔 蒜蓉牛油雞翼 $88沒什麼牛油味,但蒜香味十足,很多汁⭐️⭐️⭐️⭐️-🦐 柚子鮮蝦沙律 $98正常清爽的柚子沙律😂⭐️⭐️⭐️-🔥火焰燒雞 $208會先全雞上桌讓客人拍照打卡,再拿回廚房切開雞肉很嫩滑不柴,但醬汁偏甜⭐️⭐️⭐️⭐️-🍚 蝦醬炒飯 $98粒粒分明,很香蝦醬味⭐️⭐️⭐️⭐️-🥘 大頭蝦冬蔭功湯 (大) $198夠酸夠辣,大頭蝦彈牙,但味道偏鹹⭐️⭐️⭐️-💬整體菜式都不錯,很有泰味,適合重口味人士-🇹🇭 Milu Thai มิลู่ไทย銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓12:00 - 22:30-#一粒波ARollingBall #一粒波碌去銅鑼灣 #hongkongfood #hongkong #香港美食 #銅鑼灣美食#泰國菜
🇭🇰 #一粒波食好西
🐷 炭燒豬頸肉 $98
肉質軟嫩,醬汁酸辣,但有點太重魚露味

🐔 蒜蓉牛油雞翼 $88
沒什麼牛油味,但蒜香味十足,很多汁

🦐 柚子鮮蝦沙律 $98
正常清爽的柚子沙律😂
⭐️⭐️⭐️

🔥火焰燒雞 $208
會先全雞上桌讓客人拍照打卡,再拿回廚房切開
雞肉很嫩滑不柴,但醬汁偏甜

🍚 蝦醬炒飯 $98
粒粒分明,很香蝦醬味

🥘 大頭蝦冬蔭功湯 (大) $198
夠酸夠辣,大頭蝦彈牙,但味道偏鹹
⭐️⭐️⭐️

💬整體菜式都不錯,很有泰味,適合重口味人士
🇹🇭 Milu Thai มิลู่ไทย
銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓
12:00 - 22:30
#泰國菜
  • 火焰燒雞
  • 蝦醬炒飯
  • 炭燒豬頸肉
介紹返💁🏻‍♀️。。🇹🇭 泰菜 在銅鑼灣 🇹🇭。Milu Thai มิลู่ไทย。百樂中心2樓。柚子鮮蝦沙律Grapefruit Salad With Prawn。HKD98 + 10%炸蝦餅 Deep Fried Shrimp Cake。HKD88 + 10% 蒜蓉牛油雞翼 Garlic Butter Chicken Wings。HKD88 + 10%香煎薄餅 Pancake。HKD48 + 10%咖哩三重奏 配 蒜蓉包粒Jumbo Curry with Garlic Bread。HKD218 + 10%大頭蝦冬蔭公湯 Tom Yum Kung Soup。HKD128 + 10% @ Small。HKD198 + 10% @ Large青檸梳打 Lime Soda。HKD34 + 10%🤫 尋晚Happy Thursday🫶🏻約咗阿芝出嚟同佢食生日飯..今次揀嘅係前排成日都見到Foodie朋友仔去幫襯..位於銅鑼灣最多嘢食嗰幢百樂中心嘅Milu~話說尋晚食七點鐘..全個場都已經九成滿座..好在我記得Book位啫..如果唔係Walk In分分鐘冇得食🫠🤫 咁呢餐係Belated Birt
介紹返💁🏻‍♀️

🇹🇭 泰菜 在銅鑼灣 🇹🇭
。Milu Thai มิลู่ไทย
。百樂中心2樓

。HKD128 + 10% @ Small
。HKD198 + 10% @ Large

青檸梳打 Lime Soda
。HKD34 + 10%

🤫 咁呢餐係Belated Birthday Treat梗係要食好啲食豪啲啦~兩條友就已經叫咗四個小食一個主食同一份冬陰功🇹🇭嘢食上菜速度都非常之快..吹兩句水飲兩啖青檸梳打就已經嚟齊晒
🤫 嘢食裏邊我最推薦大家叫咖喱三重奏..有齊晒唔同辣度嘅三種咖喱..分別係椰味香濃嘅黃咖喱..些少辣相當惹味嘅紅咖喱同埋刺激味蕾嘅綠咖喱..而且唔同嘅咖喱配唔同嘅海鮮別有一番韻味..黃咖喱有香脆但係偏厚粉嘅炸魚柳..雖然粉漿偏厚但係好處係更加容易朔晒啲咖喱汁..另外仲有兩粒帆立貝..而紅咖喱就有幾隻青口幾隻中蝦同埋鮮魷..海鮮們都非常之爽口味美..至於綠咖喱主要就係有一隻一分為二嘅軟殼蟹..同樣係炸粉偏厚相當朔汁..為咗更加享受三種唔同嘅咖喱汁我哋嗌咗一份食咖喱必叫嘅薄餅..嗰份薄餅勁脆口乾身而且唔油膩..同咖喱汁簡直係Perfect Match👍🏻哎~差啲唔記得..其實咖喱三重奏跟機都有蒜蓉包粒粒🤭Dip咖喱汁食一樣咁爽皮~
🤫 阿芝呢個壽星女就最欣賞Milu嘅蒜蓉牛油雞翼..雞翼隻隻有返咁上下Size..蒜蓉味勁香而且肉質非常滑溜..配埋滿滿嘅炸蒜..惹味又熱氣🤭即刻飲番啖青檸梳打先唔係講笑
🤫 另外一樣食親泰國菜都一定會叫嘅小食就係炸蝦餅..Milu嘅蝦餅都幾抵食..大大份咁樣..而且個蝦膠非常之彈牙..食得相當過癮~
🤫 然後阿芝點名話一定要叫葉無柚子鮮蝦沙律亦都相當唔錯..其實我之前一路都對泰式沙律冇乜興趣..因為總係覺得連沙律都辣真係搞唔掂🤣今次食過之後發現原來同我想像嘅有啲唔同..呢度份沙律嘅柚子非常之甜完全冇苦澀味..而且唔撈勻啲汁嘅話我都唔覺得話好辣..鮮蝦都幾爽口..沙律入邊仲有洋蔥同腰果等等..口感豐富..下次食泰國菜我都會考慮叫呢個沙律試吓~
🤫 最後就係要講吓呢個大頭蝦冬陰功..真係不得了..鍾意食辣嘅人必叫..佢嘅酸辣十足泰國食到嗰啲咁厲害..真係超級香濃..對於我呢啲唔食得辣嘅人嚟講真係又愛又恨..一邊飲一邊叫辣但係又繼續飲..而且嗰隻大頭蝦非常之好肉地..成件事非常好
🤫 其實今次係我第二次幫襯Milu㗎啦..之前嗰次都已經係好幾年前嘅事..當時印象都幾深刻..記得都幾好味嘅..奈何香港飲食業何其發達..好快就已經有新歡就忘記咗舊愛..直至到近排又見到大家提起Milu😋我就急不及待帶阿芝過嚟慶祝生日嘞..阿芝對呢一餐生日飯都非常之滿意🎈恭喜恭喜
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:2次💮
。。
2024-01-04
生日
  • 咖哩三重奏 配 蒜蓉包粒粒
  • 蒜蓉牛油雞翼
2024-01-01 557 瀏覽
火山排骨是泰國Jodd Fairs夜市的招牌美食,聞名已久,香港某些泰國餐廳也有供應。看了幾個食評後,最後選了銅鑼灣的Milu Thai,今日以火山排骨慶祝元旦。餐廳位置方便,地方也寬闊,一排向街大窗,光猛舒適。因為未吃過火山排骨,我原本還擔心會不會只是噱頭但不好吃呢?但望入去廚房,見到是泰國人主理,立時信心大增。🏅火山排骨($228)這排骨火山真的很巨大,堆疊成一座山,綠色醬汁和芫荽添點綠意,現實的比相片看到的更有震撼感。餐廳準備了手套給客人,戴上手套可以豪邁的捧住吃,也可以斯文的手撕肉條來吃。我最愛吃骨與骨之間的筋膜,當然是捧上手,拆骨起肉,非常滋味。初頭的擔心一掃而空,吃過後我覺得真不錯呀!豬肉排骨肉質很嫩,連筋膜都燉煮到很軟爛,完全沒有豬腥味。排骨本身清爽鮮甜,沾上特製的酸辣醬汁,酸、甜、辣,非常開胃。兩個人吃不完它。最後打包帶走。🏅鹽燒鰂魚($188)鰂魚魚肚塞入很多香茅、南薑和芫荽,再以粗鹽包裹着來燒,熟度剛好,還逼出魚鮮味。鹽份只保留在魚皮上,掀起魚皮,肉質嫩滑少骨,味道鮮甜, 蘸點泰式酸辣醬汁更鮮美入味。這個菜燒烤需時,但值得等待。🏅大頭蝦冬陰功湯($128)已好久沒飲

🏅火山排骨($228)
兩個人吃不完它。最後打包帶走。
火山排骨

🏅鹽燒鰂魚($188)
這個菜燒烤需時,但值得等待。
鹽燒鰂魚

🏅大頭蝦冬陰功湯($128)
已好久沒飲過如此濃郁的冬陰功湯了,它以膏多的大頭蝦作主角,飲起來特別香濃。酸辣鮮味齊全。
大頭蝦冬陰功湯

🏅馬拉盞椰菜苗($98)
椰菜苗不容易煮。這碟椰菜苗又香又好吃,油光閃亮卻不油膩,有椰菜苗的獨特味道卻沒有草腥味,師傅處理得好好。除了馬拉盞,還可選飛天、蒜蓉等。
馬拉盞炒椰菜苗

🏅芒果梳打($34)
🏅泰式奶菜($36)
2024-01-01
鹽燒鰂魚
馬拉盞炒椰菜苗
2023-12-31 56 瀏覽
之前去過尖沙咀分店 價錢合宜 食物質素都好好 所以今次係銅鑼灣行完街 都帶埋朋友一齊黎食🤣🍀青咖喱軟殼蟹上次都叫左黎食 因為真係好好食 好香口 所以今次都再點過😝 軟殼蟹分量好多 而且好大隻 啖啖肉😍 口感酥脆香口 但要盡快食 如果加熱耐左就會變淋身架啦😉 蒜蓉包點埋青咖哩食更加入味😋🍀串燒泰式串燒燒得好香口 燒嘅時間控制得岩岩好👍🏼 雞肉口感軟嫩 點埋醬汁 辣辣地好惹味🐔 牛肉有嚼勁 但吾會好韌 好正🤤🍀泰式蛋包炒金邊粉好大碟 三個人食都好足夠😙 每一啖都好夠味 吾加任何辣醬都已經好好食😋 加埋花生碎增添口感🥜 蝦好大隻好彈牙 夠晒新鮮🦐🍀蟹肉煎蛋煎蛋大大塊 中間咬到下啲蟹肉 多左種鮮甜嘅味道 幾開胃🍳🍀生菜肉碎包食泰國野一定會食 比較辣但好惹味好好食😛 不過怕辣嘅朋友就要注意下分量啦🤣

🍀青咖喱軟殼蟹

🍀串燒

🍀泰式蛋包炒金邊粉

🍀蟹肉煎蛋
煎蛋大大塊 中間咬到下啲蟹肉 多左種鮮甜嘅味道 幾開胃🍳

🍀生菜肉碎包
❥ 火焰燒雞 $𝟸𝟶𝟾店家的招牌菜之一✨店員首先會原隻燒雞拿來給你拍照打卡 然後再拿去廚房切件 雞皮燒得很夠香脆 (˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)雞肉十分嫩滑 味道帶點蜜糖甜味♡︎♥︎♡︎再配上店家的甜辣醬挺喜歡這個醬 辣度較低 怕辣的也能吃到啊~❥ 生蝦刺身 $𝟷𝟶𝟾生蝦都算幾大隻👍🏻肉質彈牙 口感很夠滿足ꕀ配上酸辣醬汁 很開胃✧((這個醬汁較辣 怕辣人士要注意喔))❥ 泰式燒牛柳 $𝟿𝟾牛柳件數不少啊😚真的有燒烤的香口風味牛肉比想像中更軟腍 味道亦不錯 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)  有 驚 喜 .ᐟ.ᐟ.ᐟ❥ 椰汁雞湯(小) $𝟷𝟷𝟾味道偏酸 雞肉夠嫩兩個人sʜᴀʀᴇ一份小的 剛剛好~~~❥ 芒果糯米飯 $𝟾𝟾糯米飯上檯時還在冒煙 熱辣辣的軟糯程度適中 ( ˶ˊᵕˋ)੭♡ 芒果份量亦夠多私心覺得如果椰漿再多一點就更好啦🤣❥ 青檸梳打 $𝟹𝟺❥ 泰式奶茶 $𝟹𝟼🜚 菜式選擇蠻多的 當晚吃的水準也很不錯
❥ 火焰燒雞 $𝟸𝟶𝟾
店家的招牌菜之一✨
店員首先會原隻燒雞拿來給你拍照打卡
然後再拿去廚房切件
雞皮燒得很夠香脆 (˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑)
雞肉十分嫩滑 味道帶點蜜糖甜味♡︎♥︎♡︎
再配上店家的甜辣醬
挺喜歡這個醬 辣度較低 怕辣的也能吃到啊~

❥ 生蝦刺身 $𝟷𝟶𝟾
生蝦都算幾大隻👍🏻
肉質彈牙 口感很夠滿足ꕀ
配上酸辣醬汁 很開胃✧
((這個醬汁較辣 怕辣人士要注意喔))

❥ 泰式燒牛柳 $𝟿𝟾
牛柳件數不少啊😚
真的有燒烤的香口風味
牛肉比想像中更軟腍 味道亦不錯 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
有 驚 喜 .ᐟ.ᐟ.ᐟ
泰式燒牛柳

❥ 椰汁雞湯(小) $𝟷𝟷𝟾
味道偏酸 雞肉夠嫩
兩個人sʜᴀʀᴇ一份小的 剛剛好~~~
椰汁雞湯(小)

泰式燒牛柳
椰汁雞湯(小)
芒果糯米飯
2023-12-27 183 瀏覽
位於銅鑼灣中心地帶,估唔到竟然隱藏咗一間好味又出色嘅樓上泰國菜😋-🥘咖喱三重奏配蒜蓉包粒/ $218個人超級推薦這款咖喱三重奏,成鍋超級重料呀~可以同時間食齊三種咖喱嘅味道~有多款海鮮例如麵包蟹,大頭蝦,扇貝,青口,魷魚,魚柳等等材料喺入面,超滿足嘅一鍋~ -⛰️火山排骨/ $228佢地既打卡超牌菜~真係超級巨型啊!超級多肉~辣辣地好惹味,食極都仲有!超抵食~-🦐大頭蝦冬陰功湯/ $128很喜歡這家冬陰功的味道,又足料~大頭蝦好大隻-🐔蒜蓉牛油雞翼/ $88雞翼控必點~有6隻份量都算多,很香口-🌶️馬拉盞通菜/ $88食泰國嘢必點就係馬拉盞通菜~至愛-🥥椰青/ $52食親泰國嘢都必定要叫個椰青飲~大大個椰青非常清甜總括嚟講呢間泰國野唔錯😋性價比算高~每碟份量都好多好足料,特別啱晒一班朋友去聚餐開心share一齊食~

-🥘咖喱三重奏配蒜蓉包粒/ $218
咖喱三重奏配蒜蓉包粒

-⛰️火山排骨/ $228

-🦐大頭蝦冬陰功湯/ $128
很喜歡這家冬陰功的味道,又足料~大頭蝦好大隻

-🐔蒜蓉牛油雞翼/ $88
雞翼控必點~有6隻份量都算多,很香口