2024-02-17 50 瀏覽
經過樓下見到張相寫住「火山排骨」,好似好吸引就入嚟食個早dinner 坐低就可以數碼自助點餐,方便唔使等侍應過嚟。餐廳牆身有泰國色彩塗鴉,木質枱凳,柔和燈光。食泰菜唔可以唔點「生蝦刺身」,肉質爽口,苦瓜蒜片紅辣椒🌶️齊晒配料炸蝦餅好香脆可口,咬落啖啖蝦肉,食唔停口!青咖喱雞少少辣,香濃椰奶味,雞肉嫩滑,伴飯一流!泰式豬肉炒河 配料豐富,河粉乾濕度剛剛好,夠晒入味,很飽肚,男士最愛的主食之一!重頭戲來了~ 🌋火山排骨 名副其實像火山的擺盤,青辣椒醬汁,非常惹味,吃完真的會噴火,餐廳配備手套建議食法是用手,不過實在係太新鮮太熱辣辣,我選擇用叉,也能輕鬆挑出肉絲,証明豬肋骨一點都唔韌,肉質嫩滑鮮甜,推薦一試!椰青好fresh,好鮮甜🥰食埋椰肉好滿足!椰汁冰好香椰奶味,唔會太甜!

炸蝦餅好香脆可口,咬落啖啖蝦肉,食唔停口!

青咖喱雞少少辣,香濃椰奶味,雞肉嫩滑,伴飯一流!

椰青好fresh,好鮮甜🥰食埋椰肉好滿足!
椰汁冰好香椰奶味,唔會太甜!
今日同朋友係百樂中心揾咗間叫Milu Thai嘅泰國餐廳食,入到去見到裝修幾新潮,有graffiti令到個環境後生咗好多,求其揾幅牆影相都好IG-able。食物方面,我哋嗌咗青檸酸辣明爐烏頭、馬拉盞炒椰菜苗、炭燒豬頸肉、泰式滷水豬手、同埋泰式蛋包炒金邊粉。上菜速度快得嚟又keep到熱辣辣。每一道餸都好有泰國嘅味道,烏頭肉質好嫩滑,配上青檸同酸辣配料令到個湯底好惹味,粉絲吸晒個湯底好入味,有蠟燭喺爐底興住條魚所以唔會凍到變腥;椰菜苗其他國家嘅菜式比較少食到,用馬拉盞嚟炒好香;豬頸肉用炭燒後都唔算乾身,燒得好香口,肥瘦適中;滷水豬手用泰式嘅方法去煮,炆到好嫩好入味;金邊粉炒到幾乾身,用煎燶咗嘅蛋絲包住金邊粉,切開蛋絲嘅時候,入面嘅金邊粉仲會出煙,呢個方法可以保持到熱度,口感同味道都好過出面好多!另外,飲品嗌咗泰式奶茶同椰青,泰奶唔會太甜太膩,椰青亦都好大個,椰肉都好爽好易刮出嚟,椰青水好鮮甜。今次因為得兩個人,所以冇嗌到火山排骨同埋火焰燒雞,下次會叫多啲friend一齊過嚟食!📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓位置就腳:🍊🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊

📍銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓

馬拉盞椰菜苗
泰式蛋包炒金邊粉
泰式明爐烏頭魚
泰式滷水豬手
火山排骨做得招牌菜當然要叫見到成個巨型火山, 建議醬汁另上, 因為甘樣先可以不受影響. 一支支排骨淋上醬汁, 個醬汁係由香蔥、芫荽、蒜頭,仲有青檸檬汁,少少辣, 好惹味吸引順帶一提, 餐廳會貼心地提供手套和濕紙巾泰式串燒串燒都算幾大串, 都算厚肉, 不過就乾身左少少. 至於串燒最緊要既沙嗲醬沙嗲醬甜甜地,帶有花生味.泰式燒魷魚調味均勻唔乾岩岩好,入面仲好juicy青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包青咖喱味道帶甜唔辣. 椰汁濃郁, 軟殼蟹炸得酥脆香口.. 蒜蓉包 香脆鬆軟泰式蛋包金邊粉金邊粉出面包住蛋絲, 有鑊氣,有蝦肉, 蝦肉新鮮彈牙,乳酸梳打顔色豐富, 都算大大杯, 開胃飲品.
火山排骨
做得招牌菜當然要叫
順帶一提, 餐廳會貼心地提供手套和濕紙巾

泰式串燒

沙嗲醬甜甜地,帶有花生味.

泰式燒魷魚

調味均勻唔乾岩岩好,入面仲好juicy

青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包

泰式蛋包金邊粉

金邊粉出面包住蛋絲, 有鑊氣,有蝦肉, 蝦肉新鮮彈牙,

乳酸梳打

顔色豐富, 都算大大杯, 開胃飲品.
2024-02-10
2024-02-11 47 瀏覽
搞完活動扮慶功搵咗銅鑼灣地點方面嘅泰國菜餐廳位置唔大book咗都要等少少時間先可以入座,不過員工非常之好客同埋有禮貌。我哋叫得太多嘢張枱唔夠貨員工都成日嚟過嚟幫我哋手清碟。食物方面,價錢唔算貴亦都有特色,味道亦都非常好。串燒原本以為好似平時出面食嗰啲非常幼一條,點知勁粗勁厚肉。最特色嘅火山排骨味道比想像中辣,不過啖啖肉!另外要一炸嘢係黃咖喱大蝦隻蝦大到成隻手掌咁個咖喱汁亦都非常之惹味!員工會比手套,你方便我哋用手落手落腳食排骨同海鮮!叫咗兩個湯椰子湯同埋冬陰功湯椰子湯超香滑味道入口溫和推薦

叫咗兩個湯椰子湯同埋冬陰功湯椰子湯超香滑味道入口溫和推薦
2024-02-09 56 瀏覽
之前去曼谷旅行未有機會嘗試網紅菜式火山排骨😗,留下遺憾🥹,所以我係香港搵左間很出名的泰菜餐廳試下🥰餐廳地方寬闊,座位舒適😎,牆壁佈置成多面玩味色彩特色壁畫😋,相當有氣氛😝- 柚子鮮蝦沙律🥗 $98酸甜多汁柚子配上爽口彈牙新鮮大蝦🦐、香脆腰果增加口感,混合酸辣泰式醬汁及乾蔥🧅調味,層次豐富,開胃又解膩😛- 火山排骨🗻 $228由數根份量十足排骨疊高成一座巨型火山🗻,賣相很震撼😳,排骨長度與手臂差不多🤳,輕輕一咬已骨肉分離😋,排骨嫩滑入味,肉汁豐沛🤩,筋膜部分亦燉煮得很軟爛,有入口即溶感覺👍🏻,泰式酸辣醬汁開胃惹味,✨餐廳更會提供手套和濕紙巾,方便撕出一絲絲排骨慢慢享用😈,十分貼心,必食推薦💯- 青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包🥘 $168青咖哩煲下有蠟燭助熱🔥,微暖青咖喱味道帶甜以不辛辣,椰奶味濃郁🥥,另有青豆、泰國茄子、椰菜花🥦等配料😗,軟殼蟹🦀炸得酥脆香口,厚切蒜蓉包🍞外層經牛油🧈煎香,香脆鬆軟,蘸上青咖哩更有另一番風味❤️ - 泰式蛋包金邊粉🍜 $118網狀蛋絲包滿金邊粉😝,上面有三隻燒大蝦🍤點綴,金邊粉乾身有鑊氣,口感煙韌🥰,蝦肉彈牙有鮮味,味道甜酸☺️,配上少量辣椒份及花生碎🥜調味,香口惹味,

- 柚子鮮蝦沙律🥗 $98

- 火山排骨🗻 $228

- 青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包🥘 $168

- 泰式蛋包金邊粉🍜 $118
網狀蛋絲包滿金邊粉😝,上面有三隻燒大蝦🍤點綴,金邊粉乾身有鑊氣,口感煙韌🥰,蝦肉彈牙有鮮味,味道甜酸☺️,配上少量辣椒份及花生碎🥜調味,香口惹味,令整個金邊粉層次豐富😋

- 椰青🥥 $52
椰青清甜解膩,椰肉味道濃郁👍🏻

- 乳酸梳打🍹 $34
乳酸味道清新,入口酸甜清爽,甜度剛好🥰

所有菜式味道很有驚喜😍,由其係泰國網紅菜式火山排骨🗻,印象深刻😎,✨建議大家想食的話,記得提早訂位📞,餐廳即使去到晚上八點幾依然坐無虛席,十分熱鬧😳

📍 Milu Thai มิลู่ไทย - 銅鑼灣
銅鑼灣耀華街3號百樂中心2樓
@miluthai
@miluthaitst

另有分店: 尖沙咀

#justlingggxd_泰國菜
#justlingggxd_銅鑼灣
2024-02-08 42 瀏覽
🇹🇭呢間泰國餐廳人頭湧湧,坐得舒服,火山排骨差唔多係枱枱都會叫🗻🌋火山排骨,真係好似有個火山咁高一條一條咁樣豎起 加入香草嘅調味 令到排骨鹹鹹酸酸甜甜 非常開胃🌿入味嘅排骨,亦都非常腍🌴可以撕出一絲絲慢慢享用😳柚子鮮蝦沙律🥗 都係甜甜酸酸嘅味道 👅有好多柚子、同埋新鮮嘅大蝦🍤 加埋少量嘅蔬菜,非常健康 👍🦐炸蝦餅好大份,而且夠彈牙,配合甜酸醬,絕對係將蝦餅更加昇華😳🥦芥蘭炒得夠香,熱辣辣,調味充足爽口,啱啱好🍍菠蘿海鮮炒飯有好多配菜,例如魷魚、腰果、帶子、大蝦、墨魚,新鮮嘅菠蘿肉都令到個炒飯更加鮮甜🍚🍹龍眼冰好飲,仲有大大個嘅椰青,可以不埋啲肉出嚟,好似去咗泰國一樣🥥
🌋火山排骨,真係好似有個火山咁高
入味嘅排骨,亦都非常腍🌴
可以撕出一絲絲慢慢享用😳

🥦芥蘭炒得夠香,熱辣辣,調味充足
爽口,啱啱好

• 馬拉盞炒椰菜苗
  • 炸蝦餅
🎶Milu Thai มิลู่ไทย🎶平日食得多港式餐館,都會想轉下口味,想搵D能夠刺激味蕾既多國菜,其中泰國菜係我其中一個既不二選。適逄係銅鑼灣時代廣場Shopping,係附近街比我搵到間能夠提供泰國曼谷拉差達火車夜市特色菜🔥🔥既餐廳,見佢既美食相當吸引,更有曼谷特色菜《火山排骨》、《火焰燒雞》及《咖哩三重奏》,於是搵埋老公一齊試下。火山排骨$228排骨排成一座座巨型火山,而且份量十足,吸引了全場的目光。要成為招牌美食除了湯酸辣味十足之外,排骨和肉的筋都煮到很淋,其中筋更有入口即溶的感覺咖哩三重奏+蒜蓉牛油包粒$218集青.紅.黃三款咖哩 的《咖哩三重奏》,青咖哩有香酥既炸軟殼蟹,黃咖哩有解甜既扇貝炸魚、紅咖哩有解鮮蝦和大大隻既青口,同時滿足三種層次的享受,咖哩愛好者必點泰式串燒(半打)豬牛雞肉$108串燒跟沙嗲永遠是絕,沙嗲醬味道濃郁,並帶有微微椰香,配合到每種肉類。串燒食落不會感到柴口,反而還能保留肉汁,好惹味椰汁雞湯(細)$118啖啖椰香,加入了大量椰奶,微微辛辣,既有南薑和檸檬葉的香,亦帶椰奶的甜,濃郁開胃,加入少許青檸汁,味道的層次更豐富,非常適合下飯,係我食泰國菜必食之一炭燒
🎶Milu Thai มิลู่ไทย🎶

火山排骨$228

咖哩三重奏+蒜蓉牛油包粒$218

泰式串燒(半打)豬牛雞肉$108

椰汁雞湯(細)$118

炭燒豬頸肉$98
豬頸肉爽滑彈牙,香口又惹味,具有曼谷街頭的風味,配合秘製泰式酸辣汁更醒胃可口

泰式奶茶$36
鮮豔橘紅色的泰式奶茶,配上酸辣菜或跟炸物堪稱絕配,奶茶細緻順滑,奶味濃厚,充滿了東南亞的特色風情
  • 泰式串燒
  • 咖喱三重奏
  • 炭燒豬頸肉
暑假去完泰國,已經好掛住佢地嘅野食,今日係銅鑼灣搵到間有「火山排骨」嘅泰國餐廳,原來幾年前已經係香港首間引入泰式火山排骨的餐廳,幾個月前仲係尖沙咀開設新分店。🌋🐖火山排骨 $228~將豬脊骨堆疊成山,加上酸酸辣辣嘅辣椒蒜頭荽茜醬汁,刺激味蕾!🐟🐓小食拼盤 $188~泰式小食又點少得蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞'仲有炸蝦片😋🦐🥣大頭蝦冬蔭公湯(小) $128~食泰國嘢,點少得冬蔭公湯,既酸又辣,大頭蝦肉質彈牙!🦐生蝦刺身 $108~ 新鮮爽口鮮甜!🍹青檸梳打 $34🍹凍青檸茶 $34

🌋🐖火山排骨 $228

🐟🐓小食拼盤 $188
~泰式小食又點少得蝦餅、魚餅、春卷、香葉雞'仲有炸蝦片😋

🦐🥣大頭蝦冬蔭公湯(小) $128
~食泰國嘢,點少得冬蔭公湯,既酸又辣,大頭蝦肉質彈牙!

🦐生蝦刺身 $108
~ 新鮮爽口鮮甜!

🍹青檸梳打 $34
🍹凍青檸茶 $34
2024-01-31
  • 火山排骨
很想快啲再來耶🥰🥰每一道都充滿泰式風味🌟令我非常掛念泰國的旅遊時光🤕圖2的火焰燒雞真的嚇到我😍🔥🔥火得這麼高這麼火🔥🔥圖3的雞肉入口卻是非常的鮮!和嫩!😍燒雞皮脆得像乳豬🫶這道菜必須5星星推薦起來💪♥️💯圖4的是青咖喱軟殼蟹配泰式蒜蓉面包✅️咖喱又甜又辣🌶超香濃!配蒜蓉面包沾上青咖喱汁真是無敵🤭🤭軟殼蟹好吃的,但咖喱更令人回味無窮🫶圖5的是馬拉盞炒椰菜苗😍😍我在泰國最愛吃椰菜苗😍😍超級爽!超級脆!配馬拉盞炒的惹火🔥整盤吃光光🤭🤭圖6的海鮮粉絲湯很清甜💓很新鮮的感覺~在這一盤盤濃味的菜下更顯得清新可口🫶.基本上我叫的這麼多款都非常好吃🤭🤭椰青也好喝到爆😘💯

圖2的火焰燒雞真的嚇到我😍🔥🔥火得這麼高這麼火🔥🔥
圖3的雞肉入口卻是非常的鮮!和嫩!😍燒雞皮脆得像乳豬🫶
這道菜必須5星星推薦起來💪♥️💯

圖4的是青咖喱軟殼蟹配泰式蒜蓉面包✅️
咖喱又甜又辣🌶超香濃!配蒜蓉面包沾上青咖喱汁真是無敵🤭🤭
軟殼蟹好吃的,但咖喱更令人回味無窮🫶

圖5的是馬拉盞炒椰菜苗😍😍我在泰國最愛吃椰菜苗😍😍
超級爽!超級脆!配馬拉盞炒的惹火🔥整盤吃光光🤭🤭

圖6的海鮮粉絲湯很清甜💓很新鮮的感覺~
在這一盤盤濃味的菜下更顯得清新可口🫶
基本上我叫的這麼多款都非常好吃🤭🤭椰青也好喝到爆😘💯
  • 火焰燒雞
  • 芒果糯米飯
2024-02-01 43 瀏覽
天氣反覆 又凍過 令到個人都想食番啲慶恰恰嘅嘢Milu Thai有2間分店 近近哋銅鑼灣就有分店餐廳都幾大 牆身亦有塗鴉 幾吸睛🔹️炸魚餅 魚餅新鮮炸起 熱辣辣 好厚肉 沾埋個泰式辣醬 味道好夾🔹️泰式鳳爪沙律4個字 辣得過癮 雖然佢辣 但鳳爪嘅爽口 再加埋係無骨 配埋個汁 停唔到呀真係🔹️泰式串燒 (豬 牛 雞)每款各叫咗2串 每串都好重份量 相比其他餐廳嘅串燒更抵食食落仲有啲juicy 唔會燒到乾晒每款調味都恰到好處 豬肉串就會比較甜少少個串燒沙嗲醬都好入味 大推🔹滷水豬手 超大煲 🫣食咗一半已經放棄 要打包甜甜哋 肉質嫩滑 有啲肥膏幾好咬🔹黃咖哩豬肉 黃咖哩唔算辣 一上枱好香另外點咗個香煎薄餅 用嚟沾咖哩perfect 🥰有西蘭花 椰菜花 薯仔 洋蔥做配菜豬肉片都一樣滑溜 🔹馬拉盞椰菜苗比出面食到嘅馬拉盞較為辣少少又係大大碟 比較濕潤 多汁所以椰菜苗好入味🔹️珍多冰 好好飲 好好味既椰汁 夠哂冰凍仲有綠色一條條既粉條 有咬口泰式經典飲品🔹️熱柚子蜜冬天飲暖笠笠 仲可以解辣
天氣反覆 又凍過 令到個人都想食番啲慶恰恰嘅嘢

🔹️泰式鳳爪沙律
4個字 辣得過癮
雖然佢辣 但鳳爪嘅爽口 再加埋係無骨
配埋個汁 停唔到呀真係

🔹️泰式串燒 (豬 牛 雞)
每款各叫咗2串 每串都好重份量 相比其他餐廳嘅串燒更抵食

泰式經典飲品

🔹️熱柚子蜜
冬天飲暖笠笠 仲可以解辣

2024-01-31 42 瀏覽
「重口味人氣泰菜🔥🔥最強火山排骨」熟悉我的朋友都知道我是泰菜狂熱者每隔三天就要吃一頓泰國菜這次來到小有名氣的泰菜館味道盡顯泰國街頭風情 份量也大到驚人✨火山排骨 $228真的像巨型火山的排骨肉😳 足足有幾大塊泰式酸辣口味 辣椒後勁十足🔥肉質鮮美多汁 肥瘦相間🥰兩個人根本吃不完這份量🤣✨青咖喱軟殼蟹 配蒜蓉麵包$168濃郁到難以言喻的青咖喱味道 搭配牛油多士吃更是美味像醬汁般濃稠 第一次吃青咖喱是辣和過癮的 軟殼蟹炸的酥脆 內裡充滿蟹鮮味✨泰式蛋包炒金邊粉 $118每次吃泰國菜必吃的料理~非常正宗的泰式炒金邊粉🍝很喜歡裡面的蝦醬 豆腐乾~還有三大隻炸的金黃的大蝦🍤酸酸辣辣的風味十足✨串燒拼盤 $108裡面有雞,豬和牛各兩串每一串的份量都比平時的多最喜歡吃雞肉的串燒🫣✨泰式奶茶 $36✨椰青$52
「重口味人氣泰菜🔥🔥最強火山排骨」

熟悉我的朋友都知道我是泰菜狂熱者

✨青咖喱軟殼蟹 配蒜蓉麵包$168
濃郁到難以言喻的青咖喱味道
搭配牛油多士吃更是美味

✨泰式蛋包炒金邊粉 $118
每次吃泰國菜必吃的料理~
非常正宗的泰式炒金邊粉🍝
很喜歡裡面的蝦醬 豆腐乾~
還有三大隻炸的金黃的大蝦🍤
酸酸辣辣的風味十足

✨串燒拼盤 $108
裡面有雞,豬和牛各兩串
每一串的份量都比平時的多
最喜歡吃雞肉的串燒🫣

✨泰式奶茶 $36
✨椰青$52
2024-01-27 70 瀏覽
🔸泰式燒牛柳   $98燒牛柳肉切片盛滿一個鐵盤,上枱就聞到一陣炭燒香肉味,肉外層已灸得有點焦,原以為炭燒後肉質會變柴變硬,但入口才發覺牛柳肉仍很軟嫩,控制炭燒火候剛剛好,外層焦香內裡中間部份仍只是半熟,所以可以吃到好鮮嫩嘅牛肉,這個牛柳應是經過鹽腌做底味的,所以吃起上來有點咸香,配咗一碟泰式辣汁,有點甜唔算辣,幾好味😚 但這個燒牛柳可以唔蘸辣汁來吃也十分美味。味道:8/10性價比:7/10🔸芒果糯米飯  $88一個大圓碟盛住中央小半碗軟綿嘅糯米飯,上面落咗啲椰汁同芝麻,圍住個糯米飯就係圓圓一圈嘅鮮芒果肉,軟熟相當甜,有好多枚,整 個外貌看似一朶太陽花,又靚又好食。味道:7/10性價比:7/10🔸蒜蓉牛油雞翼  六件 / $88牛油雞翼大大隻六枚, 一上枱就有香噴噴嘅炸蒜味, 炸雞翼的 肉質都好飽滿,外脆裡嫩,拌住有牛油香味嘅炸蒜蓉一齊食,十分惹味好食。味道:7/10性價比:7/10🔸泰式海南雞半隻   $148畀足半隻黃油雞,鮮雞肉多,伴咗啲青瓜片、香葉同埋一朵蘭花,生菜舖底,擺盤擺得好靚,食起嚟更加正,海南雞只係清清哋雞味,雞皮做得脆薄,唔會太多雞油,有標準三碟蘸料配備:醬油、泰式
🔸泰式燒牛柳   $98
味道:8/10

🔸芒果糯米飯  $88

🔸蒜蓉牛油雞翼  六件 / $88

🔸泰式海南雞半隻   $148
畀足半隻黃油雞,鮮雞肉多,伴咗啲青瓜片、香葉同埋一朵蘭花,生菜舖底,擺盤擺得好靚,食起嚟更加正,海南雞只係清清哋雞味,雞皮做得脆薄,唔會太多雞油,有標準三碟蘸料配備:醬油、泰式酸辣汁同薑蓉。

🔸泰式蛋包炒金邊粉   $118
呢個炒金邊粉係用一個網狀嘅蛋絲包住,啲炒粉上面有三隻 燒大虎蝦,大蝦同埋炒粉都有十分濃郁嘅鼓油王味道,十分惹味好食。

🔸菠蘿海鮮炒飯   $108
半個菠蘿裝滿咗炒飯,上面鋪咗肉鬆同埋腰果,裏面有啲粟米粒、提子干,酸酸甜甜好有鮮菠蘿味。
  • 泰式燒牛柳
2024-01-26 51 瀏覽
啱晒!今日心血來潮嚟咗這間泰國餐廳,一入去就覺得「嘩,好有色彩!」壁畫勁有泰國feel,等唔切就開始嗌!火山排骨,真係震撼!巨型排骨嘅確好「惹火」,外皮燶得啱啱好,啖啖肉咬落去好滿足😍個醬汁辣辣地,香得嚟有層次,刺激到我啲味蕾根本停唔到口!話時話,椰青真係個解辣好幫手🥥清甜之中帶少少椰香,仲有啲微微嘅韻味,啱晒!跟住黎嗰碟馬拉盞通菜,夠晒惹味,通菜爽口得黎帶麻香,仲有微微辣勁,我超級鍾意!至於個蒜蓉包就真係夠曬心水,外皮酥得黎裏面又保持到鬆軟,塗滿咗蒜蓉,香!將佢浸入黃咖喱炒蜆裏面,簡直係絕配。呢個咖喱味道啱啱好,蜆仲新鮮彈牙!最後收尾嘅芒果糯米飯,芒果甜到出晒水,糯米軟糯香滑,真係夠哂飯後甜品嘅食感。整體嚟講,都算係今次食得最開心、最有料嘅一餐,味道夠晒正,份量多到搶鏡,價錢又公道,真係食到心情都好晒呀!👍🏻💯

2024-01-24 65 瀏覽
我都幾鍾意食泰國菜前幾日放工約咗朋友dinner佢話之前食過,呢間泰國菜都幾正宗當晚去到都好full,好彩有book位肉碎生菜包 $108生菜包係食泰國菜必點既菜式🤣!新鮮清爽既生菜包裏住香濃惹味既肉碎,加上各式香料點綴,辣辣地,口感豐富又刺激味蕾👍🏻。泰式串燒半打 $108豬、牛、雞各兩串🐷🐮🐔我鍾意雞肉串,肉質嫩滑多汁。 精髓 係佢既秘製沙嗲汁,食落味道層次更豐富!青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包 $168青咖喱用左青尖椒、檸檬葉、椰糖、椰漿等調製而成,小小辣, 第一次食,感覺味道幾清新。 軟殼蟹份量都幾多,每隻都啖啖肉。蒜蓉包厚切,烘到外脆內軟,索哂啲咖哩汁食係幾惹味! 🔥火山排骨 $228呢款巨型火山排骨係Signature dish! 用左新鮮豬頸骨加上青辣椒、香葉等多款泰式香料煮燉而成,口感十分軟腍鬆化。餐廳會提供手套同埋濕紙巾,可以手撕慢慢食,相當細心。雖然我唔係好食得辣,但係都愈食愈滋味,停唔到口🤣。泰式奶茶 $36滑順香甜。青檸梳打 $34清新解膩,又唔會太甜。
我都幾鍾意食泰國菜
前幾日放工約咗朋友dinner
佢話之前食過,呢間泰國菜都幾正宗
當晚去到都好full,好彩有book位

肉碎生菜包 $108

泰式串燒半打 $108
豬、牛、雞各兩串🐷🐮🐔

青咖哩軟殼蟹配蒜蓉包 $168

🔥火山排骨 $228

泰式奶茶 $36
滑順香甜。

青檸梳打 $34
清新解膩,又唔會太甜。

2024-01-23 41 瀏覽
最近因為做梗泰國之旅資料搜集,所以特別心思思想食泰菜,老公就話見呢間好似好正宗,所以就去試下啦😋位置好方便就係時代廣場後面,靜中得來帶點旺,只需幾分鐘路程可以到最旺點。雖然係上樓舖,但樓下保安叔叔都好好安排等電梯,好快就可以上到樓,同埋其實只係二樓,上落樓梯當做下運動都OK😁地方較細但有泰國漫畫塗鴉襯托下都幾有特式,用枱面既QR CODE點餐好方便,店員忙碌都可以自己隨時落單,上菜亦好快,每碟都熱辣辣仲保溫得好好👍生蝦刺身: 蝦肉好扎實,酸辣度適中蒜蓉牛油雞翼: 我地最鐘意,外皮唔會一啖粉,好野味香脆泰式粉絲焗大頭蝦: 份量好多,有三大隻大頭蝦,滿滿既粉絲可以當粉食飛天椰菜苗: 好野味既炒菜泰式奶茶: 夠地道好好味未去之前好想食個火山排骨,現場所見好大碟,如果三至四個人較適合,為左想食其他野今次無試,留待下次約多啲朋友再來過🤭

生蝦刺身: 蝦肉好扎實,酸辣度適中
蒜蓉牛油雞翼: 我地最鐘意,外皮唔會一啖粉,好野味香脆
飛天椰菜苗: 好野味既炒菜
泰式奶茶: 夠地道好好味