4天前 0 瀏覽
這是家自助點單店~英語點單滴服務情緒給你拉滿上每一餐都會擺好poss然後喊出口號(沒聽懂)很熱血和牛井 牛肉很大份 特別嫩吃起來有奶香上面蛋拌在一起好吃和牛餃子裡面滿滿牛肉和牛拉麵 由於把hot的辣理解成了熱一邊流淚一邊炫不辣應該更好吃一個人吃一份飯夠~推薦:和牛井 特製牛肉沾麵分別和日本不大,畢竟這個是日本在港的分店!非常之欣賞員工嘅廚藝及佢哋熱誠嘅招待!氣氛亦都好好,相對嚟講$200有這個質素其實真是物超所值!
這是家自助點單店~英語點單滴

和牛井 牛肉很大份 特別嫩吃起來有奶香
上面蛋拌在一起好吃
和牛餃子裡面滿滿牛肉
一個人吃一份飯夠~推薦:和牛井 特製牛肉沾麵
分別和日本不大,畢竟這個是日本在港的分店!
非常之欣賞員工嘅廚藝及佢哋熱誠嘅招待!
氣氛亦都好好,相對嚟講$200有這個質素其實真是物超所值!
和牛蛋飯
  • 和牛餃子
  • 和牛沾麵
  • 激辛武士沾麵
2024-04-16 90 瀏覽
今日試咗呢一間喺銅鑼灣/灣仔附近嘅一間拉麵舖頭,位置都幾攝,喺啲窄巷入邊。去嗰日係平日所以唔使排隊入到去就有位坐,門口係自助落單嘅機,比完錢先食嘅。買咗一個和牛拉麵同埋一個和牛飯,買單差唔多$400,和牛係幾好食嘅,不過個拉麵相對嚟講就好普通,$200嚟講少少貴,坐落去都唔會好逼夾,總括嚟講都係Average
2024-02-06 916 瀏覽
bookmark左mashi好耐了,終於特地來試傳說中驚為天人的搶錢和牛飯。沒想到轉眼已經是近$200一碗了,真係食窮我地啲平民百姓。環境清一色高臺,比你欣賞燒牛肉製作的過程,平均每個人半個鐘內食完就走,快餐式餐廳卻是離地價錢。夜晚建議6點半前,否則就開始排隊了,餐廳位置很少可能要等一段時間。就算在等待,仍然要先下單付款吃什麼,再在外面排隊,這樣的安排有點不近人情,萬一等太耐或有事想轉場呢?餃子呢就無特別既,完全可以skip,$125幾隻確實離地,甚至乎覺得煎得有些太焦太熱氣。主角和牛丼,份量算細,大食人士可能不高興了。賣相很好看,店員會拿著比你打卡拍照,牛肉非常香,肉質非常嫩,燒3成熟左右,油脂爆發,配合流動的蛋液和飽滿的珍珠米,一口下去確實是充滿層次感,幸福的享受。可能我本來期望不高,所以覺得很驚喜!平心而論價格是離地的,但是對得住價格,偶爾來充當暴發戶也是不錯的!拉麵聽到隔離檯話一般般,所以都無叫了,一碗牛肉飯吃到後面,都覺得很膩了,再多也吃不下了。
沒想到轉眼已經是近$200一碗了,真係食窮我地啲平民百姓。

牛肉飯

牛肉飯
2024-01-25 571 瀏覽
又貴又難食,又冇服務可言。依碗麵成$200 碟餃子$125/6隻好難食沾面我食過無數次,但咁鬼咸真係好難得咸到中段好似腎病發作咁 要狂飲水休息下自問我都食唔少咸點但今次食到中段我心悸 唔舒服食咗一半就走完全唔抵 浪費我錢大家唔好嚟食 唔明白比正評啲人係點諗拉麵底一般囉 ok嘅 但唔特別 食完冇印象餃子仲衰 呃錢到呢 又冇牛肉味 話就話和牛餃子講真似佳之選牛肉罐頭拎嚟整 食唔到任何牛味係dondonki買啲急凍餃子仲好食蠢人做一次就夠!
又貴又難食,又冇服務可言。
依碗麵成$200
碟餃子$125/6隻
好難食
沾面我食過無數次,但咁鬼咸真係好難得
咸到中段好似腎病發作咁 要狂飲水休息下

餃子仲衰 呃錢到呢 又冇牛肉味 話就話和牛餃子
講真似佳之選牛肉罐頭拎嚟整
食唔到任何牛味
係dondonki買啲急凍餃子仲好食
蠢人做一次就夠!
2024-01-20
黑手黨和牛飯喺香港紅咗好耐,終於黎試試佢!半熟和牛飯 $195上網見到好多人推介都話呢個和牛飯超好食,但結果係…麻麻地🥲和牛嘅質素唔錯,軟身有少少牛味,但係個飯撈埋一齊唔係好食到和牛浸味,個醬汁其實都幾淡,唔係好突出所以食唔到咩味,份量亦都唔算多,差唔多$200一個飯真係有啲貴。和牛沾麵 $175(+半隻蛋$15)覺得沾麵會好食過個飯,起碼個味道突出d,但係食得耐會覺得有啲頸渴同埋都幾咸,半熟蛋不錯,個筍都幾好食。btw其實本身個麵有包咗一隻蛋,但係我哋唔係好知,所以另外加點咗半隻,大家如果要食可以唔使嗌Extra嘅蛋。和牛餃子 $125可以話係成餐飯最晤抵食嘅嘢😵$20一隻既餃子其實普通到再不能普通,完全食唔出和牛味,應該係話完全唔知道佢同普通餃子有咩分別,淨係知道呢個價錢可以嗌四五碟其他舖頭嘅餃子😀
黑手黨和牛飯喺香港紅咗好耐,終於黎試試佢!

半熟和牛飯 $195

和牛沾麵 $175(+半隻蛋$15)

和牛餃子 $125
2023-10-08 1103 瀏覽
標榜好味和牛嘅拉麵店,終於一試,有兩間分店,分別位於中環同灣仔,今次黎到灣仔分店,先於自助機點餐,然後店員會比號碼籌你,整個風格同裝修都好日式,而且係open kitchen,你可以睇到店員既製作過程,不過位置比較少,如果排長龍可能要等比較耐時間。1. 特製和牛沾麵 $165和牛無我想像中咁有咁重牛味,不過都好大塊而且夠厚;沾麵汁好濃味,佢個汁入而仲有肉粒,口感唔錯,但係個汁越食越咸,比較膩,變左遮蓋左食物本身嘅味道2.和牛丼 $180只能說配搭得好好,溫泉蛋加上微微炙燒嘅和牛片比起沾麵既牛肉片更突出牛味,同埋佢個牛肉汁撈飯,好惹味!牛燒過既油脂同埋肉汁剛很合配,不過飯既分量比較少,最尾就只可以一片片咁食埋d牛佢, 但太膩了。

1. 特製和牛沾麵 $165

2.和牛丼 $180

2023-09-20 1017 瀏覽
去到要自助order嘢食先,買完就會有個排隊號碼,到時店員就會嗌number俾人入去,完全係日式餐廳嘅運作style。小編星期六12:30去,等咗半個鐘就入得,都算快架喇,始終係人氣餐廳!入去係一個open kitchen,店員會即整你嘅order,上菜時會擺pose俾你影相先,都幾fun~ 個人比較鍾意食和牛丼飯多啲,比想像中細碗,但已經好夠飽!和牛十分軟熟易入口,再加上蛋撈埋嚟食真係無得頂🤤而沾麵都好食,只係因為叫咗冷沾麵,食落覺得如果熱啲就好,不過朋友覺得冷沾麵好食啲,所以都係睇你個人口味😆▪️和牛丼飯 $180 ▪️和牛沾麵 $165

▪️和牛丼飯 $180
▪️和牛沾麵 $165
和牛丼飯
和牛沾麵
2023-08-05
和牛丼飯
和牛沾麵
男朋友係拉麵王所以成日要去試香港嘅拉麵同沾麵,前牌就去咗試依間位於灣仔嘅人氣和牛拉麵店🍜舖頭入邊比較細,所以買完飛之後就要喺出邊等,出邊都有少少熱,所以大家要有啲心理準備!等咗半個鐘就到我哋入座啦!第一次見到有餐廳上菜會擺甫士比人影相📸️沾麵嘅湯夠牛味!而且和牛片勁大塊,都有啲厚度,所以都唔係話入口即溶,只不過真係食到好香嘅牛味同埋好軟熟🐮!仲有我最中意食荀👍🏻🤤一見到已經覺得好開心!另外男朋友推薦一定要食呢一個餃子,好似係人生第一次食牛肉餃,之前都係食開豬肉/蝦,食完係有少少耳目一新嘅感覺🌟🌟!雖然都有少少貴,不過間中試一次無所謂啦,好食嘅就值得了😎😎😢🥰

2023-09-02 577 瀏覽
⚽️碧咸都食過woo餐廳氣氛似日式居酒屋,排隊前要先付款點餐,餐廳只有bar枱位置,店員會大叫食物上菜🗣,然後伸過嚟比客人影相,我地係食lunch 既,咁啱見到好多日本客人🍡和牛水準幾高,不過只係做兩款主食: 和牛丼同和牛沾麵🏠餐廳: Mashi no mashi♟️地址: 灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖 (中環有分店)⭐️味道:8/10💰性價比: 5/10📍和牛丼 $180和牛切成一塊塊薄片,用火槍微微炙燒,和牛份量多,舖滿晒成個飯,上面有隻晶瑩既蛋黃🍳,撈飯食同時有蛋香同炙燒和牛既油脂感好正b和牛好嫩有肉汁,不過飯既份量好少,佢地裝飯會磅飯既份量😂呢個飯係值得食既📍特製和牛沾麵 $165另外有款辣既沾麵,但我地試左呢個原味。牛骨湯底內有牛肉碎增添風味同口感,麵條掛湯,口味頗濃郁,但我覺得未到好特別🤔和牛有一大片,牛肉厚度比丼飯薄,所以唔夠口感同味道
⚽️碧咸都食過woo

🏠餐廳: Mashi no mashi
⭐️味道:8/10
💰性價比: 5/10

📍和牛丼 $180

📍特製和牛沾麵 $165
2023-09-01 347 瀏覽
𝐌𝐚𝐬𝐡𝐢 𝐍𝐨 𝐌𝐚𝐬𝐡𝐢—ᴡᴀɴ ᴄʜᴀɪ 🐃和牛丼 $180餐廳選用了尾崎和牛,肉質鮮嫩,油脂分布均勻,燒得恰到好處,並且帶有微微的焦香,而飯底混合了牛肉粒,配上蛋黃的配搭簡直一流,雖然飯量偏少,但和牛的份量剛剛好,太多吃到最尾會有點膩,所以整體而言還是不錯的。味道:🐃和牛丼 7/10回頭率:7/10性價比:6/10服務:6/10✨推薦指數:7/10 人均:$150+總結:食物質素不錯,有機會想試和牛沾麵,唯一缺點就是餐廳位置有點難找和不收現金。⏰營業時間⏰星期一至六:12:00-15:00 18:00-22:00星期日:全日休息📍 Mashi No Mashi (灣仔)灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
𝐌𝐚𝐬𝐡𝐢 𝐍𝐨 𝐌𝐚𝐬𝐡𝐢—ᴡᴀɴ ᴄʜᴀɪ

🐃和牛丼 $180
餐廳選用了尾崎和牛,肉質鮮嫩,
油脂分布均勻,燒得恰到好處,
並且帶有微微的焦香,
而飯底混合了牛肉粒,
配上蛋黃的配搭簡直一流,
雖然飯量偏少,
但和牛的份量剛剛好,
太多吃到最尾會有點膩,
所以整體而言還是不錯的。

味道:

✨推薦指數:7/10

人均:$150+

總結:
食物質素不錯,
有機會想試和牛沾麵,
唯一缺點就是餐廳位置有點難找和不收現金。

⏰營業時間⏰
星期一至六:12:00-15:00
18:00-22:00
星期日:全日休息

📍 Mashi No Mashi (灣仔)
灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
2023-08-14 560 瀏覽
【Maahi No Mashi】日本黃牛黑手黨Wagyumafia開嘅日式餐廳。搞鬼嘅裝飾同埋浮誇嘅拉麵,相信好多人都有見過佢哋嘅相😂 🇯🇵⭐️和牛丼飯 $180 🍚日本直送嘅尾崎和牛會用切肉機切成薄片,用火槍燒完之後好香。排成一個圈再加埋隻蛋,望落勁靚仔🤩 就咁望落有啲細碗,但係其實飯落都好飽,撈咗蛋之後啲飯好濕潤好正!🥹⭐️特製和牛沾麵 $160 🍜沾麵個麵底偏粗身,好彈牙同埋掛汁👍🏻每片和牛都係五成熟,油脂分布都幾均勻,食落口感唔錯。個最好濃郁,鍾意重口味嘅朋友仔可以試吓-見識到店員嘅招牌手勢,但係因為太快手我打唔到卡😂 唔好意思叫佢再做多次就冇影到🙈-餐廳入邊得10個位,出邊有人排隊所以唔可以慢慢食同埋傾密計,所以環境方面唔算好舒服,不過嘢食味道OK!推介飯多過麵🫡
【Maahi No Mashi】

⭐️和牛丼飯 $180 🍚

⭐️特製和牛沾麵 $160 🍜
沾麵個麵底偏粗身,好彈牙同埋掛汁👍🏻
每片和牛都係五成熟,油脂分布都幾均勻,食落口感唔錯。
個最好濃郁,鍾意重口味嘅朋友仔可以試吓

和牛丼
和牛丼
2023-08-06 539 瀏覽
•特製和牛沾麵 Tokusei Wagyu Tsukeman Save咗Mashi no Mashi 好耐,終於可以將佢由我嘅to-go list tick走啦。✔️我好鐘意佢嘅粗麵,好彈牙同吸曬沾麵湯嘅精華。🥰✨店家有將椰菜過一過冷河,食落好新鮮更爽脆。👍🏻當然,一個正宗嘅沾麵一定要有一粒完美嘅溏心蛋加爽脆醃製嘅竹荀。最後,個和牛都幾重肉味🥓,但肉質偏韌。😓Have been saving Mashi no mashi ages ago, and finally ticked this off from my to-eat list. ✔️I really fond of the thick noodles, really bouncy and soaked up all the essence of the soap. 🥰✨Cabbage have been rinsed under the water, making it tasted fresh and crisper. 👍🏻Of course, an authentic tsukeman must includes a perf

Have been saving Mashi no mashi ages ago, and finally ticked this off from my to-eat list. ✔️I really fond of the thick noodles, really bouncy and soaked up all the essence of the soap. 🥰✨Cabbage have been rinsed under the water, making it tasted fresh and crisper. 👍🏻Of course, an authentic tsukeman must includes a perfect soft boiled egg and crunchy savoury bamboo shoots. Lastly, the wagyu beef was fairly meaty yet lean🥓, but would be better if it was much tender.😓
2023-08-04 461 瀏覽
初初開嗰陣都幾有話題性 店面係賣沾麵 入面係會員制嘅廚師發辦被ig洗版 一個個chok晒樣嘅staff印象中第一次食個和牛飯真係唔錯幾年後返嚟再試下個店面同鋪頭位置都好有日本街角feel餐廳要先俾錢㩒機落order先會有張排隊飛仔即係錢就俾咗 無得refund買飛前考慮清楚 其實無問題 你即時問個staff佢都會答到你大約要幾耐 同埋你都數到有幾多人 講真食碗麵有幾耐吖 但係…..$165沾麵 普通啦 都係食個肉$180 牛飯都比幾年前失色咗慢煮係嫩 但覺得無乜肉味失望以前店內啲嘅氣氛都無晒喺排緊隊嘅時候有三位食客嚟咗其中一個入咗去 直接搵個高級少少嘅員工原來係識嘅 咁佢地就跳過咗三張枱入咗去啦之後高級啲個staff就企係門口同原本個staff講「嗱,等我教你點打尖啦…」(下刪三百字)雖然間鋪入面播住啲音樂都幾大聲企係門口幾組人都聽得一清二楚你眼望我眼不過間鋪其實主要係做入面嗰浸客出面嗰啲得罪都是鬼但啦
初初開嗰陣都幾有話題性

喺排緊隊嘅時候有三位食客嚟咗
其中一個入咗去 直接搵個高級少少嘅員工
原來係識嘅 咁佢地就跳過咗三張枱入咗去啦

之後高級啲個staff就企係門口同原本個staff講
「嗱,等我教你點打尖啦…」(下刪三百字)
雖然間鋪入面播住啲音樂都幾大聲
企係門口幾組人都聽得一清二楚你眼望我眼

不過間鋪其實主要係做入面嗰浸客
出面嗰啲
得罪都是鬼但啦

2023-08-04 360 瀏覽
灣仔🇭🇰 排長龍 和牛沾麵 和牛丼🍜呢間野成日都排長龍 所以決定6點就去食 唔洗等位即刻入得🤭.🥢特製和牛沾麵 Tokusei Wagyu Tsukemen最signature一定係店員單手捧住碗沾麵比你影相😂 紫菜上印左餐廳logo好得意😍 麵條好掛汁 個湯唔會太咸又重牛味 值得排隊一試😆.🥢和牛丼 Wagyu Donburi 和牛鋪滿晒係飯上面 加埋隻橙色既蛋黃 賣相勁吸引😍 啲飯加左和牛粒所以食落唔會好dry~ 多數人都係黎食沾麵 但比我揀會再encore呢個和牛丼😋 .📍Mashi No Mashi 🗺️灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖🗺️中環康樂廣場1號怡和大廈地庫BaseHall Kiosk 12-13
灣仔🇭🇰 排長龍 和牛沾麵 和牛丼🍜
呢間野成日都排長龍 所以決定6點就去食 唔洗等位即刻入得🤭

🥢和牛丼 Wagyu Donburi

📍Mashi No Mashi
🗺️灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
日本和牛黑手黨之稱嘅Wagyumafia 除左係香港開左Yakinikumafia 燒肉店,仲有呢間Mashi No Mashi。大概晚上7點鐘去到餐廳,見未有人開始排隊。立即入去睇睇。餐廳只有十個座位,非常簡潔。採用日本拉麵店模式,先自助買飛再安排入座。等左一陣,係門口影下相好快就到我地啦。和牛丼🐮 $180全部尾崎和牛由日本直送。每碗都睇住店員親手立刻製作。和牛係冷藏庫拎出黎, 用切肉機切成薄片。每塊和牛片稍稍用火槍燒一燒。肉汁同香味都出哂黎。雖然丼飯好細碗,不過有好多片和牛,所以都夠飽。地獄和牛沾麵🍜 $180雖然叫做地獄和牛沾麵,但其實都唔係好辣。但和牛數量就比較少。沾麵汁都幾好食。朋友就係筍片都好好食。總結,照顧打卡需要嘅餐廳,店員會擺pose上餐俾你影相。性價比較低。但都值得一試。

和牛丼🐮 $180

地獄和牛沾麵🍜 $180