2023-01-19 341 瀏覽
之前去了但一直未有時間寫食評…因為我真係巧中意食牛!所以呢間一直有book mark我地係夜晚過去食嘅,都要排下隊!等左四五個字入座啦!基本上個飯同沾麵點都要試!真心話個沾麵湯少到飛起,仲要唔夠熱呢!個飯又係勁細碗真心覺得有些O咀。生蛋黃加上半生的和牛,整體口感係漏左少少。餃子也是普通,未見突出。唯一要稱讚嘅係啲店員都好有"戲"!上菜上到做騷咁!好鬼ChoK😄體驗感先加翻少少分!所以我認為試一次就足夠了,畢竟價錢都不便宜啊!
之前去了但一直未有時間寫食評…

因為我真係巧中意食牛!所以呢間一直有book mark

真心話個沾麵湯少到飛起,仲要唔夠熱呢!個飯又係勁細碗

期待咗好耐食呢間嘢,果然!期望愈大,落差感係會放大🫣首先,有晚閒日約咗朋友去試呢間餐廳,去到餐廳冇咩人,出面又凍又落住雨,店員話齊先俾入,門外等到朋友到咗,餐廳仲有大把空位,ERR 冇咩人情味囉🤮可能係黑手黨style,咁成件事又合理番曬!👌🏻和牛飯 $180牛:和牛級別嘅,但絕非好多食評所講脂肪均勻,有好多片都係有成舊肥膏,並唔係雪花果隻。份量都算ok,食頭一兩片係美味嘅🤭但再食就好油膩,而且飯太少,唔足夠平衡油脂感。🥶飯:非常好,夾雜左牛汁同牛肉碎,好重牛味!不過,份量少得可憐!🫢蛋:出色嘅,蛋味好濃,配飯、配牛都係一絕。🤤餃子 $120中伏之選,6隻,每隻$20,好細隻,皮偏厚;可取嘅係餡料飽滿,食落幾札實!😐但真心,有價格與實物不相符嘅感覺。總結:係出名嘅,打卡唔錯嘅,都少有專做和牛丼嘅餐廳。值得一試!😜
期待咗好耐食呢間嘢,果然!期望愈大,落差感係會放大🫣

和牛飯 $180

蛋:出色嘅,蛋味好濃,配飯、配牛都係一絕。🤤

餃子 $120

2023-01-13
2023-01-12 203 瀏覽
還記得三年多年Wagyumafia開張時的盛況空前, 主理人濱田先生見到如此形勢, 一口氣開了兩條副線, 一條是沾麵店的Mashi No Mashi, 另一條是主打燒肉的Yakinkumafia. 熱潮過後回歸平淡, 三年前Mashi No Mashi剛開張的人潮與盛況, 如今冷清了不少. 唯一不變的是, 從它開張到現在, 依然保持着全香港最貴沾麵的頭銜.繼承着大哥Wagyumafia的浮誇風, Mashi No Mashi的待應同事在菜式上枱前, 也會擺下很Chok的Post而已了經典的打卡位. 說回其沾麵, 絕大部份的成本也落在燒尾崎牛片身上. 微微烤過, 油香肉香豐盈, 肉的質素完全沒有擔心過, 只是為保持牛肉的質素, 烤的時間很短, 所以烤香度就有點不足. 沾汁不是傳統的魚介味為主軸, 而是以牛骨和牛肉粒煮成, 味道濃重而不死鹹, 平衡度高, 再加上蛋香蛋甜夠強的流心蛋, 不能斷定它是全香港沾麵水準的Top 5, 但在味道和價錢上, 印象絕對夠深刻呢! (笑) 和牛餃子煎的時間恰到好處, 底脆香而未燶, 餃皮夠薄, 黃牛肉碎豐富, 同樣Juicy, 基本上不用點醬, 滋味也夠無

繼承着大哥Wagyumafia的浮誇風, Mashi No Mashi的待應同事在菜式上枱前, 也會擺下很Chok的Post而已了經典的打卡位. 說回其沾麵, 絕大部份的成本也落在燒尾崎牛片身上. 微微烤過, 油香肉香豐盈, 肉的質素完全沒有擔心過, 只是為保持牛肉的質素, 烤的時間很短, 所以烤香度就有點不足. 沾汁不是傳統的魚介味為主軸, 而是以牛骨和牛肉粒煮成, 味道濃重而不死鹹, 平衡度高, 再加上蛋香蛋甜夠強的流心蛋, 不能斷定它是全香港沾麵水準的Top 5, 但在味道和價錢上, 印象絕對夠深刻呢! (笑) 和牛餃子煎的時間恰到好處, 底脆香而未燶, 餃皮夠薄, 黃牛肉碎豐富, 同樣Juicy, 基本上不用點醬, 滋味也夠無窮.

As the second line of famous Wagyumafia, Mashi no Mashi establishes her imagine as the most expensive Tsukemen in Hong Kong. The ingredients are really luxurious as she uses Ozaki Wagyu that is a rare species in Japan. Extremely meaty, juicy and fatty, it really enhance the flavour of the noodles so cannot criticize too much on the pricing.
2023-01-05 373 瀏覽
呢間和牛專門店, 好有去左日本既感覺🥰 成間舖大概10個bar枱位, 係自助落單機落單, 再有店員帶入座👍🏻 menu主要有和牛沾麵, 和牛丼同和牛餃子🤤 雖然選擇唔多, 但食物質素就一流! 🤍和牛丼和牛一望已經知道好高質! 紋路好靚, 油脂分佈均勻🥰 食落真係好滑好香🤩 而且佢用好香既日式醬油蔥汁撈飯, 加上生蛋黃, 成個飯都好順好香🤤 重點係有成6-7塊和牛, 真係食到好滿足🤍和牛沾麵和牛沾麵就有2-3塊和牛, 可以加麵底, 但本身沾麵已經好大份☺️ 沾麵湯就係常見既麵豉濃湯底, 都好__身, 有幾粒肉粒同荀🤤 雖然湯底偏咸, 但配上沾麵就剛剛好~ 沾麵既和牛比和牛丼偏肥, 食落會比較油膩~

🤍和牛丼

🤍和牛沾麵
和牛丼
和牛沾麵
2022-02-14
和牛丼
和牛沾麵
2022-12-17 237 瀏覽
🤤𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞 / 𝙈𝙖𝙨𝙝𝙞 𝙉𝙤 𝙈𝙖𝙨𝙝𝙞 小編星期一6點半左右到 人氣 @wagyumafia 嘅平民版分支 @mashinomashi 完全唔洗排隊🥰 入到去自肋點餐 款式唔多 但 都 好 好 食 🤤 而且餐廳上菜速度都幾快 食物份量唔算多 加上呢到座位比較少 坐bar枱 同有時鋪頭出面都大排長龍 所以唔係同朋友慢慢吹水嘅地方 而真係嚟食碗好食嘅日本和牛丼😚 $180 和牛丼 師傅上菜好盞鬼😂 #睇下佢個表情 係一定要打佢卡果隻😂 講番嘢食~ 望落好似細細碗咁 但面頭薄切和牛嘅份量都幾多 粉嫩軟滑 用火槍做咗少少炙燒之後 令和牛更富油香😚 #小編覺得抵食過沾麵得幾塊 撈埋面頭放係正中間粒蛋黃 真係好好食 好幸福✨絕對會回訪🫶🏻 小編提提你:佢地只收電子支付 唔好淨係帶cash去啊~
🤤𝙒𝙖𝙣 𝘾𝙝𝙖𝙞 / 𝙈𝙖𝙨𝙝𝙞 𝙉𝙤 𝙈𝙖𝙨𝙝𝙞

$180 和牛丼

小編提提你:佢地只收電子支付 唔好淨係帶cash去啊~
2022-12-04 207 瀏覽
#MashiNoMashi.係 #wagyumafia 旗下嘅餐廳當然都係食和牛和牛嘅食物分別有3樣第一次黎梗係3樣都要試啦!.⭐和牛丼係3樣野入面我覺得最好食嘅😋用火槍燒d和牛片🤩加隻日本生蛋黃和牛肥肥地 入口即溶🥰同蛋黃絕配不過d飯我prefer唔同和牛一起擺入口唔好溝淡d和牛味佢地個飯入面仲有和牛肉碎添😉.⭐和牛沾麵第一啖將麵沾下個濃湯食落去其實第一個感覺覺得都幾正🥳濃湯入面仲有大蔥同牛肉粒粒但係麵入面個兩塊牛肉就無什麼特別啦一定係和牛丼嘅牛肉勝😇.⭐和牛餃子見到佢地係用發熱版上下夾住d餃子黎煮個樣好似好脆而且係 from stove to table 可惜一點都不脆🥺亦食唔到和牛味同普通餃子無咩分別🤨個人黎講真係唔識得欣賞完全可以skip 😌
#MashiNoMashi
係 #wagyumafia 旗下嘅餐廳
當然都係食和牛
和牛嘅食物分別有3樣
第一次黎梗係3樣都要試啦!
⭐和牛丼
同普通餃子無咩分別🤨
個人黎講真係唔識得欣賞
完全可以skip 😌
2022-10-10
𝗗𝗮𝘃𝗶𝗱 𝗕𝗲𝗰𝗸𝗵𝗮𝗺’𝘀 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗿𝗲𝗰 𝗶𝗻 𝘁𝗼𝘄𝗻🥢This Wagyu place totally worth the hype, n the wait🔥have to order at the self-service kiosk urself before getting seated🤌🏼 cool vibe with counter seating, can only accomodate 12 diners at a time🥹u can watch how their wagyu is slow-cooked with the flaming gun🫶🏼 chefs will present ur dish along with their signature pose that have gone viral👨🏻‍🍳Each mouthful of wagyu slice dipped in yolk is just pure bliss of happiness, highly marbled n super tender🤤personally pref

Each mouthful of wagyu slice dipped in yolk is just pure bliss of happiness, highly marbled n super tender🤤personally prefer wagyu donburi with genrous amount of beefu, even their rice is filled with bits of wagyu🫰🏼tsukeman topped with ozaki beef, broth is made by brewing of wagyu bone for more than a day, holds onto the noods really well but its slightly too salty for me🥢 will definitely revisit when im craving for wagyu, imagine how goooodd it is, still drooling when im typing this😂

碧咸都話好食你唔係唔嚟試掛?呢間和牛專門店雖然每次嚟都要等位,但真係好出色。舖頭入面有部自助機,齊人買完飛先可以入座。餐廳裝修簡約,只可以容納到12位客人,吧枱座位仲可以望到師傅用噴槍燒和牛。相信大家一定係你哋嘅ig feed 不斷見到佢哋嘅招牌手勢,上菜方式就係拎住碗麵俾食客影相,好有氣勢。

薄切嫩滑嘅和牛沾咗蛋漿,配上淡淡嘅油香味,真係好高質。和牛丼比較有驚喜,除咗牛嘅份量多啲之外,啲飯仲要撈咗啲和牛碎。沾麵用咗宮崎尾和牛骨髓熬製咗超過一日,掛麵配濃郁嘅湯都唔錯,但係有啲鹹。鍾意食和牛嘅一定要黎試吓,真係食過返尋味。

[𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗗𝗼𝗻𝗯𝘂𝗿𝗶
和牛丼] ($180)

[𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗚𝘆𝗼𝘇𝗮
和牛餃子] ($120/ 6 pcs)

[𝗧𝗼𝗸𝘂𝘀𝗲𝗶 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗧𝘀𝘂𝗸𝗲𝗺𝗮𝗻
特製和牛沾麵] ($150)

𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 : 8.8/10
𝗜𝗴-𝘄𝗼𝗿𝘁𝗵𝘆 : 8.5/10
𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 8/10
𝗔𝗺𝗯𝗶𝗲𝗻𝗰𝗲 : 8/10
𝗣𝗿𝗶𝗰𝗲 : $250/ 𝗽𝗽

📍 Mashi No Mashi
(灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖)
#hkfoodcravers_灣仔 #hkfoodcraver香港篇🇭🇰 #hkfood #foodblogging #hkfoods #goodwest #hkgoodwest #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodshare #foodphotography #foodie #foodporn #foodies #foodstagram #hkdessert #foodblog #foodblogger #foodblogeats #hkeat #hkcheapeats
2022-11-12 206 瀏覽
成日見到啲人影住佢哋遞啲嘢食都dem晒beat咁 好想體驗下 (其實好簡單想食和牛啫🤪)▫️和牛丼 [$180]蛋黃同牛 不嬲都咁crazy 每啖都有淡淡油香 和牛口感不錯咧~▫️激辛武士沾麵 [$165]有點後悔選了辛麵 俾辣油的油驚嚇了🤣🤣加埋辣椒波波都ok的 想試原味多啲~唔係好辣放心!整體蠻喜歡個氣氛 食物就還好 和牛飯係可以試試的~

▫️和牛丼 [$180]

▫️激辛武士沾麵 [$165]

整體蠻喜歡個氣氛 食物就還好 和牛飯係可以試試的~
2022-10-30 247 瀏覽
WAGYU DONBURI🥘和牛丼賣相超級吸睛 而且店員上菜方式亦係必定打卡位 好有氣勢 完全地被攝走了靈魂😌微熟既和牛鋪滿整個飯 上面更有滑溜既蛋黃 令到成個賣相更垂涎三尺 將蛋黃刺穿 令到成個蛋漿流滿整個和牛 和牛肉質非常非常非常嫩滑軟熟 薄而非常大塊 絕對地會令你愛上配埋杯啤酒 呢餐絕對高質 令人著魔而值得一試再試🧡⚡️🫶🏻
WAGYU DONBURI🥘
將蛋黃刺穿 令到成個蛋漿流滿整個和牛
配埋杯啤酒 呢餐絕對高質 令人著魔而值得一試再試🧡⚡️🫶🏻

2022-10-08 336 瀏覽
19:00/ 2 heads1. 激辛武士沾麵 $1652. 特製和牛沾麵 $1503. 和牛餃子 $120就在 WagyuMafia 的旁邊,整個vibe是一樣的!進去門口有自動販賣機點餐,非常方便~ 店內氣氛很好,就是放工俾你chill 住食個麵既感覺!(回想起來,覺得當晚就係差一杯啤酒!)與朋友各點了不同的沾麵,大家一致覺得辣的比較好吃!和牛餃子感覺沒有什麼特別,吃不出來和牛的濃香,有點可惜但如果第一次去,為了那一張很帥的為你遞上餃子的照片,還是可以點來吃看看。
19:00/ 2 heads
1. 激辛武士沾麵 $165
2. 特製和牛沾麵 $150
3. 和牛餃子 $120
就在 WagyuMafia 的旁邊,整個vibe是一樣的!
和牛餃子感覺沒有什麼特別,吃不出來和牛的濃香,有點可惜
激辛武士沾麵
Wagyu Gyoza 和牛餃子
2021-12-16
2022-10-02 285 瀏覽
佢地嘅和牛丼飯真係冇!得!輸!😮‍💨 炙燒嘅粉嫩尾崎和牛錢鋪滿成碗飯 食落滿口油香😚 伴住滑溜嘅生蛋黃一齊食口感一流👍🏻  而沾麵底有得揀冷盛定暖盛🍜 今次揀左冷盛麵條彈牙 湯頭則有不少牛肉粒 幾惹味 唯一係紫菜唔脆口 不過相比下會選擇和牛丼😛 📸 1️⃣ Tokusei Wagyu Tsukemen ($150) 2️⃣ Wagyu Donburi ($180)3️⃣ Mashi no Mashi Wagyu Gyoza ($120/6pcs)
📸

2️⃣ Wagyu Donburi ($180)

2022-09-30 172 瀏覽
位置不好找,座位不多,而且不設訂座,到店後要留資料排隊呢~ 店內是用自動販賣機先點餐揀好晒食物,然後付款,店員再安排位置坐低,埋位等食呢度有個傳統,上菜前店員都會擺出指定pose 任你影,俾你打卡用🌟半熟和牛飯飯上的生蛋黃非常吸睛,份量有點迷你。。蛋黃加上牛肉同油香毛 非常好味🌟和牛沾麵牛肉好好味,加埋我揀嘅極辛口味沾麵湯,湯味好好好濃,配埋個麵質算彈牙,非常之好味兩個菜式都好高質,但價錢比較進取,食得唔夠暢快。

🌟半熟和牛飯
飯上的生蛋黃非常吸睛,份量有點迷你。。
蛋黃加上牛肉同油香毛 非常好味

🌟和牛沾麵

兩個菜式都好高質,但價錢比較進取,食得唔夠暢快。

2022-09-25
2022-09-27 122 瀏覽
▫️Mashi No Mashi灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖喜歡吃和牛的朋友絕對不能錯過日本和牛黑手黨Wagyumafia,是當今日本料理界的新星,主打從小型牧場進貨的精品農物和牛。顧名思義,價位亦相對比較高。今次特意前來潮聖,試試他們主打的和牛丼($180)和牛用上尾崎和牛,炭燒油脂香味濃郁,牛肉非常粉嫩,肉感嫩滑,配上特製的醬燒汁,以及攪拌和牛面的蛋黃後,更能突出牛的油脂味和香味,唯一美中不足的是份量真的很少。
▫️Mashi No Mashi
灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖

2022-09-27 120 瀏覽
終於有機會試到bookmark 左好耐既和牛丼😍位置都算幾隱蔽但嗰日都等左差唔多一個鐘🤓佢地既特色就係師傅喺上菜既時候會好有氣勢咁擺出一個好型既pose俾客人影相📸️終於可以朝聖下:🍴和牛丼🥩 $180推薦⭐️上枱已經聞到一陣炙燒既香味~用上尾崎和牛🇯🇵份量都多🤩粉嫩既和牛入口即溶口感嫩滑😳而且充滿油脂香😛再混埋蛋黃就更加滑溜滋味🥰飯嘅調味亦岩岩好🤪醬汁唔好過鹹😚三樣食材一啖過食真係無得輸!🍴特製和牛沾麵🍜 $150沾麵可以選擇冷或熱盛🔥我就揀左冷盛🧊沾麵材料有兩大塊和牛、溏心蛋、筍、紫菜同埋椰菜🥬和牛肉味十足入口即溶😍沾麵汁極濃稠仲有好多牛肉粒😏重口味人士一定鍾意🤤麵條好彈牙掛汁👍🏻不過有個地方可以改善就係佢既紫菜唔夠脆🤫相比之下都係和牛丼更有驚喜😽整體來講,味道不錯值得一試😌食物選擇貴精不貴多😈呢到係採用自助購票機🛒餐廳只有10個座位🪑而且全部都係吧枱來🍽客人可以近距離見到師傅既烹調過程😎但性價比唔算好高因為整體份量偏少🤣試過一次就夠!📍Mashi No Mashi 灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖

🍴和牛丼🥩 $180

🍴特製和牛沾麵🍜 $150

📍Mashi No Mashi
灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
2022-09-26 3853 瀏覽
除左港式日式拉麵香港仲有種係款鬼式既拉麵叫做mashi no mashi係食和牛拉麵既係灣仔愛群道入面既後巷地點係灣仔同銅鑼灣中間都幾難搵同建築物仲有呢個意大利餐廳da domenico傳說一碟紅蝦意粉要過千蚊同埋個老細好似都係忽忽地既mashi no mashi係wagyumafia既另一條線wagyumafia以賣和牛聞名出名到碧咸都係捧場客門口職員又係講英文既外國人但其實餐廳係日本人開既食唔起和牛黑手黨就唯有食住和牛沾麵頂住先門口就係呢條樓梯同wagyumafia用同一個入口兩間餐廳星期日都係唔開既所以我地就清明節公眾假期一點鐘過黎都真係幾多人排隊門口仲要幾曬下第一次黎真係乜都唔識原來齋排隊係無得食既首先要係店入裡面部自助機買左飛先得餐廳只有兩款沾麵同丼飯三樣主食百五蚊起跳仲有餃子小食全部都係以和牛做主題同埋只收卡唔收現金就咁買左三舊水沾麵張飛有埋排隊號碼mashi no mashi入面座位好少加上呢間店特別多打卡港女所以都等左半個鐘先入得全吧檯座位望住師傅煮麵煎餃子燒和牛餐紙都係用英文寫隻馬騮係佢地招牌黎仲有個電話座先上左個和牛沾湯然後就係個招牌上菜方式因應我地不停轉機影相佢都
除左港式日式拉麵
香港仲有種係款鬼式既拉麵