因為後面有其他顧客, 逼你先買飛, 然後行出門口等位, 熱死人, 就算下一輪到我都唔畀我入去企, 我想退款離開都唔畀, 不斷俾人趕出門口, 完全冇體諒顧客感受, 未食過體驗已經好差, 真係收咗錢就天下無敵。我真係想知道佢係咪有權唔退款, 後面排隊嘅人迫咗前面嘅人畀錢, 令我預先畀咗錢, 又冇得退款, 又要畀裏面嘅職員鬧, 話我玩嘢, 我只係要求退款, 我相信我已經好禮貌, 我帶住老婆同兩個小朋友, 熱到隻狗咁, 佢鬧我話佢對個個客人都好公平, 個個客人都係咁等, 我唔想等又唔可以退款, 點解人哋肯等, 我要接受同一個對待。呢個係乜嘢道理!!如果畀咗錢, 之後要等半日, 我係咪依然要等?
2023-07-29
2023-07-24 371 瀏覽
最近品嚐了一道特辣日式和牛沾麵,這是一道將日式風味和牛肉的鮮美結合在一起的創意料理,給人一種獨特的味覺體驗。首先,讓我們評論一下這道菜的特辣口味。這款沾麵採用了特製的辣椒醬,麵條煮熟後沾滿了這濃郁辣味的醬汁,帶來一種麻辣刺激的感覺。辣椒的香氣與牛肉的鮮美相互融合,帶來一種令人著迷的風味。如果你喜歡辣食,這道特辣日式和牛沾麵絕對能夠滿足你的胃口。接下來是牛肉的口感。這款沾麵使用了優質的和牛肉,肉質鮮嫩多汁。每一口牛肉都散發著香嫩的肉汁,配合著辣椒醬的刺激口感,味道更加豐富和美味。牛肉的鮮美和辣味的平衡使這道菜成為一個絕佳的選擇。最後,讓我來評論一下這道菜的整體表現。特辣日式和牛沾麵將辣味和鮮美的牛肉完美結合在一起,帶來了一種獨特的風味體驗。如果你喜歡辣食,這道菜絕對值得一試。

2023-07-21 609 瀏覽
12:05去到,有一堆人喺門口部機自助落緊單,咁我哋兩個人就喺門口外面熱住等,等到得返兩個人落緊單,我就企入去佢哋後面等順便涼冷氣,佢哋落完我就㩒下部機睇下個menu,個waiter話啱啱滿座,叫我有位先落單,叫我哋出去門口外面等,我問佢可唔可以企喺入面等,佢話答:「No!!」明明得我哋兩個人等位,明明佢門口大把空間企,出面三十幾度,所以我無諗過佢會咁強硬答No又無解釋原因,而且佢一早見到我哋,但佢睇住我哋等咗咁耐,一路用紙巾抹汗,所有人落哂單先同我哋講裡面滿座。唔通想我哋製造排隊效果吸引出面路人入嚟?但呢度咁偏僻係唔會有路人吖,我覺得好奇怪,而且D態度唔似對客人,覺得佢似明星嘅保鏢驅趕人走,所以結果就去咗其他餐廳。打呢個食評係因為希望第一次去嘅人有個心理準備,有機會遇到咁樣嘅等位安排,唔好好似我哋咁掃興,因為銅鑼灣有非常多選擇。

2023-07-21
2023-07-19 420 瀏覽
Restaurant reviewMashi No Mashi餐廳一直為超人氣之選店鋪充滿氣氛亦有一種走進日本的感覺我不時都會回味店舖的沾麵忍不住再訪餐廳入口不顯眼但通常都會有一班人排隊餐廳位置不多建議接近開鋪的時間好到訪因為我曾經試過店舖沽清沾麵白行一趟🍜Wagyu Tsukemen 和牛沾麵 - $150每碗沾麵可以全程目擊店員製作完成後店員會不厭其煩任你打卡拍攝麵條屬於比較粗身有咬口,掛湯每碗沾麵亦有兩大片和牛沾麵汁偏甜,濃香,亦有一粒粒和牛肉粒非常美味,推薦@mashinomashiMashi No Mashi (Wanchai)📍Shop 1B, G/F, Guardian House, 32 Oi Kwan Road Wan Chai.
Restaurant review

Mashi No Mashi

因為我曾經試過店舖沽清沾麵白行一趟

🍜Wagyu Tsukemen 和牛沾麵 - $150
每碗沾麵可以全程目擊店員製作
完成後店員會不厭其煩任你打卡拍攝

麵條屬於比較粗身有咬口,掛湯
每碗沾麵亦有兩大片和牛
沾麵汁偏甜,濃香,亦有一粒粒和牛肉粒
非常美味,推薦

@mashinomashi

Mashi No Mashi (Wanchai)
2023-07-18 436 瀏覽
黎到灣仔食餐好出名好紅和牛餐廳🐮舖頭六點先開門,5:30已經有10多位喺門口等位,可想而知網上有幾受歡迎😌餐廳主要提供有和牛沾麵,和牛丼,和牛餃子~❣️和牛沾麵🍜,一上枱份量覺得有點小,但好欣賞麵條掛湯,而且湯味10分濃郁,有好多牛肉粒,增加口感👍而且兩塊和牛嘅油脂非常充足,吃一口已經好幸福嘅感覺😍❣️和牛丼飯🐮飯上嘅牛肉同沾麵的大不同,呢一個係實一點,但非常有牛味🤩而且裡面嘅飯已經調好味到,加埋隻蛋係好正🤤❣️和牛餃子,係比較失色的,可以選擇唔叫,因為唔算特別好友牛肉味,而且餃子皮本身做得唔算特別好😖❣️你都當然會見識到佢嘅signature,就係每次上枱都有招牌手勢,俾你打卡😂❣️另外叫左杯highball, 竟然係罐裝,有少少失望😬❣️餐廳只有10個位,等位時就先買飛,返枱時間都算快👍所以其實都唔算等太耐😎❣️整體係覺得價錢有啲貴,用餐時間又唔算特別長,而且唔係日本人主理,有少少失望,幸好嘢食搭救😋💚💚💚💚
黎到灣仔食餐好出名好紅和牛餐廳🐮
餐廳主要提供有和牛沾麵,和牛丼,和牛餃子~

❣️另外叫左杯highball, 竟然係罐裝,有少少失望😬
💚💚💚💚
  • 特製和牛沾麵
2023-07-10 467 瀏覽
一間十分出名既網紅店 Mashi No Mashi平日夜晚去唔洗等好耐位叫左牛肉飯同沾面👍🏻價錢唔算相宜 份量唔多 唔好諗住會食到好飽上菜前廚師會比你影一影相打卡味道不錯👍🏻
一間十分出名既網紅店 Mashi No Mashi
平日夜晚去唔洗等好耐位
叫左牛肉飯同沾面👍🏻
價錢唔算相宜 份量唔多 唔好諗住會食到好飽
上菜前廚師會比你影一影相打卡
味道不錯👍🏻
去年生日曾試過 留下不錯印象 ✌︎這次決定來一試副線和牛沾麵店從日本私人牧場獨家進口高質尾崎和牛以大片牛腩取代平日拉麵中較常見到的豚肉叉燒店內裝潢行工業風並使用開放式廚房週未到訪早早已經看見人龍亦有不少遊客慕名而來呢 ~☞ 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐓𝐬𝐮𝐤𝐞𝐦𝐞𝐧 特製和牛沾麵 $160˹ 𝐌𝐚𝐬𝐡𝐢 𝐍𝐨 𝐌𝐚𝐬𝐡𝐢 ˼📍 Shop 1B, G/F, Guardian House, 32 Oi Kwan Road, Wan Chai
去年生日曾試過

留下不錯印象 ✌︎
這次決定來一試副線和牛沾麵店
從日本私人牧場獨家進口高質尾崎和牛
以大片牛腩取代平日拉麵中較常見到的豚肉叉燒
店內裝潢行工業風並使用開放式廚房
週未到訪早早已經看見人龍
亦有不少遊客慕名而來呢 ~

☞ 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐓𝐬𝐮𝐤𝐞𝐦𝐞𝐧 特製和牛沾麵 $160

˹ 𝐌𝐚𝐬𝐡𝐢 𝐍𝐨 𝐌𝐚𝐬𝐡𝐢 ˼
日本尾崎和牛
日本尾崎和牛
2023-07-05 343 瀏覽
Mashi No Mashi (灣仔)灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖-🌸Wagyu Donburi$180和牛丼和牛片大約14片,牛肉嫩口粉紅色,油脂香口,再加上鮮雞蛋蛋黃汁,好正😃- 🌸Tokusai Wagyu Tsukemen $165特製和牛沾麵有兩大片和牛肉,麵質粗身彈牙,湯底濃郁,不會太咸,有半隻溏心蛋。要先點餐,然後在門口排隊,大約15mins 就可以入去。店員上餐都會擺個post,但我影唔切🙈#灣仔#灣仔好去處 #灣仔美食#灣仔美食地圖 #香港#hongkong#食好西#相機食先#和牛#牛肉#香港美食#糖心蛋#温泉蛋
Mashi No Mashi (灣仔)
灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖

#食好西#相機食先
#和牛#牛肉#香港美食
#糖心蛋#温泉蛋
  • Wagyu Donburi
呢間大熱的餐廳相信大家都聽過~用親民的價錢就食到和牛!😆其實已經係年幾前食,估唔到而家仲咁多人排隊🫢上菜前店員會整招牌Post俾你影相😂比起牛丼我更推介沾麵!☺︎ 和牛丼 $𝟭𝟴𝟬睇落細細碗其實都夠飽~和牛食幾塊已經好膩🤣和牛經慢煮同炙燒過好香!口感軟嫩滑身,油脂味滿滿🤤加上流心蛋黃,濃郁蛋香配上和牛飯好正😆唯獨係有少少筋,牛味唔算重~☺︎ 特製和牛沾麵 $𝟭𝟱𝟬比起丼飯我更推沾麵!麵條偏粗身,爽口彈身很掛汁~醬汁係好濃的牛味,重口味人士之選😂和牛有兩大塊,油脂分佈均勻,如果多啲就好🥹

☺︎ 和牛丼 $𝟭𝟴𝟬

☺︎ 特製和牛沾麵 $𝟭𝟱𝟬
餐廳門外已經見到兩個好大嘅霓虹光管🦧標記,當日落大雨都好多人排隊,餐廳原來下午3時就打样,要到6時再才開門的,幸好最後有份入坐。進入餐廳之後,可以在牆上的自助機先選購食物,朋友一次過叫晒所有款式,最後飽到要打包😂☉特製和牛沾麵🍜 $150 因為價錢不便宜,可能好多人都有過份期望,就會覺得CP值低。其實每片日本尾崎和牛都是5成熟,粉粉嫩嫩,油脂分佈均勻,口感確實是不錯。沾麵湯底很濃郁,入面亦有不少牛肉粒,不過略嫌少少咸,而沾麵都算煙靭,亦很掛汁。☉激辛武士沾麵🍜 $165顧名思義此為加了辣🌶的同款沾麵,適合鍾意食辣的朋友,而且感覺無咁咸。☉和牛丼🍚 $180這個丼飯是比較細碗牛肉粒拌飯,疊上了6-7大塊的和牛,都是經火槍炙燒過,份量十足。撈勻日式醬油和蘭王蛋般的橙色蛋黃一起吃。☉和牛餃子 $120餃子皮都很薄,不過味道就不算太出色,建議可以不用叫。☉可樂2 罐 $25 x 2整體用餐十分夠份量,而且職員招積上菜甫士的確是賣點,和牛味道不錯,只是價錢都是偏貴了一點,可以試一次體驗下既🙂

餐廳門外已經見到兩個好大嘅霓虹光管🦧標記

☉特製和牛沾麵🍜 $150

☉激辛武士沾麵🍜 $165

☉和牛丼🍚 $180

☉和牛餃子 $120
餃子皮都很薄,不過味道就不算太出色,建議可以不用叫。

☉可樂2 罐 $25 x 2

本身已食過Wagyumafia,所以都想試下出面嘅拉麵,平日晚上6點準時到達,唔算太多人,裡面座位亦唔多,係門口有部機自助落單形式~餐紙亦有教點樣食拉麵🍜沾麵:個沾麵汁勁濃味,勁咸,有好多辣油係面🙈沾落去會完全掩蓋食物本身嘅味道⋯⋯麵身好爽口彈牙,牛肉好嫩,只係個汁出事,食食下會覺得好膩🫣溫泉蛋黃牛肉丼:呢個係最好食!溫泉蛋黃、牛肉、醬汁、飯全部都好Match到個味,沒有互搶鮮味!牛肉餃子:係我最期待嘅小食⋯亦都好食嘅⋯但有點小失望,完全食唔到Wagyumafia丁點嘅感覺,無食到驚艷嘅感覺🥹總括來講,呢個價錢客人會期望可以食到Above average嘅質素(而又未去到Waguymafia嘅Level),但整體而言都只係Average左右~⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 6/10服務: 7/10環境: 7/10打卡: 7/10CP值: 4/10推介值:5/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

餐紙亦有教點樣食拉麵🍜

CP值: 4/10
推介值:5/10

• 和牛丼
2023-06-08 628 瀏覽
嚟咗呢間叫做"Mashi no Mashi"嘅日本餐廳食晏,點咗佢哋嘅和牛丼飯同餃子,整體感覺都算合格,味道不錯,份量足夠。和牛丼飯好有質感,飯粒軟糯,加上啲軟嫩嘅和牛肉片,配料有大大隻日本蛋,味道香濃,好好食。餃子都好好食,皮薄餡多,餡料用嘅肉質量好高,味道鮮美,煮得剛剛好,非常滋味。餐廳嘅座位唔多,係一間隱世餐廳。而且服務員都好有禮貌,服務好好。總括而言,"Mashi no Mashi"嘅和牛丼飯同餃子都好好食,味道豐富,份量適中,價錢亦都合理,環境舒適,值得一試。如果你鍾意日本菜同和牛,一定要嚟試下"Mashi no Mashi"啦!

2023-06-07 550 瀏覽
😂特登慕名而來 知道呢間好出名首先我1755就到 1800開鋪 等位等1835先有得食咁佢係要排隊買飛(買定嘢食) 然後等到有位 你就直接拎住個張飛(收據)入去等上菜等候期間 已經好熱 又耐 都扣咗分入到去 high table 凳唔算好坐等一陣 就好快上菜啦個和牛丼 比想像中多肉但肉係好韌 咬極咬唔爛 又無味 (無鹽味 無肉味)🌚得飯有味🌚個和牛沾麵就好好多肉唔韌 有返少少味個湯幾好 唔會死咸 鮮甜味和牛餃子 就正常唔會再嚟 overpriced 得好西利 又等得耐🌚🤦🏻‍♀️又唔係好出色🥹
😂特登慕名而來 知道呢間好出名

個湯幾好 唔會死咸 鮮甜味

和牛餃子 就正常

2023-06-07
2023-06-01 432 瀏覽
Famous of its serving style, @mashinomashi is a ramen shop that offers wagyu tsukemen and donburi. Although there are more negative reviews on this place, I actually thought it’s quite good. .Their wagyu went slow cooked and burnt using a flaming gun. Portion was generous that at least 4-5 slices of wagyu were found. The soup also has some diced wagyu beef inside and was very tender and flavourful. I went for the spicy one and the spice level was enough. Both soups were not so salty unlike many
Their wagyu went slow cooked and burnt using a flaming gun. Portion was generous that at least 4-5 slices of wagyu were found. The soup also has some diced wagyu beef inside and was very tender and flavourful. I went for the spicy one and the spice level was enough. Both soups were not so salty unlike many other tsukemen shops.

I just found the wagyu gyoza a bit normal and overpriced.
🥂Spicy Samurai Bomb Tsukemen $180

🥂Tokusei Wagyu Tsukemen $165

🥂Wagyu Gyoza $120

Price was indeed a bit high for a bowl of noodles. But considering that they didn’t charge the service fee, portion was bigger than others and the fame from @wagyumafiahk , I think it met my expectations after all.
Overall rating: 7/10
jsv_foodie
📍Mashi No Mashi灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖中環怡和大廈地庫BaseHall Kiosk No.12-13••••••••••••••••••••••••••••••💝和牛丼 $180雖然呢個丼望落細細碗👀但實質上牛肉是層層疊起🤩總共大概有6-7塊、份量十分足夠❣️粉嫩薄切的和牛紋路分明、油脂分佈均勻🤩入口係出乎意料的非常非常嫩滑🥰充滿油脂香而且做到入口即化🤤經火槍輕輕炙燒過後成半生熟程度🔥牛味及油香更加突出😋更令人驚喜的是底部不是普通白飯🍚而係經調味的香噴噴牛肉粒拌飯💘再撈勻日式醬油及橙黃生蛋黃🍳真的十分十分滿足🫶🏻••••••••••••••••••••••••••••••#medmad_forfood_wanchai #medmad_forfood_central #和牛 #丼 #和牛丼 #日式料理 #wagyu #don #donburi #wagyudon #japanesefood#灣仔美食 #中環美食 #香港美食
📍Mashi No Mashi
灣仔愛群道32號愛群商業大廈地下1B號舖
💝和牛丼 $180
雖然呢個丼望落細細碗👀
但實質上牛肉是層層疊起🤩
總共大概有6-7塊、份量十分足夠❣️
粉嫩薄切的和牛紋路分明、油脂分佈均勻🤩
入口係出乎意料的非常非常嫩滑🥰
充滿油脂香而且做到入口即化🤤