2020-12-06 1123 瀏覽
呢幾日凍左好多,最啱打邊爐,今次試吓銅鑼灣嘅J Pot可能最近疫情比較嚴重,呢度星期五晚都唔多人,坐得好舒服😌先來混醬 $10 per person湯底揀左胡椒豬肚湯($208),未落野之前先飲兩碗湯,好味!飲完個人好暖牛有唔同價位,呢個係澳洲和牛M9+等級($188半份) 肥瘦適中,唔錯,唔算驚豔澳洲羊肩肉 ($108) 鵝肝墨魚丸($58半份) 黑松露蟹肉餃($48半份)兩樣都幾好食鴨血($58)最後食菜同粉麵填飽個肚整體食物質素係幾好,仲要有promotion全單5折,超級抵!不過食到後尾加左幾次湯湯底變得好咸,食完好口渴,唔知係咪較多味精如果係正價就有少少貴
呢幾日凍左好多,最啱打邊爐,今次試吓銅鑼灣嘅J Pot
可能最近疫情比較嚴重,呢度星期五晚都唔多人,坐得好舒服😌

先來混醬 $10 per person

澳洲羊肩肉 ($108)

鵝肝墨魚丸($58半份)
黑松露蟹肉餃($48半份)
兩樣都幾好食

鴨血($58)

最後食菜同粉麵填飽個肚

如果係正價就有少少貴
2020-12-04
2020-11-07 767 瀏覽
因為喺附近返工就決定Happy Friday嚟打邊爐!咁啱上網見到有個<胡椒豬肚包住雞>嘅套餐,每人只需要$98位,就即刻打電話book放工食!位置喺世貿附近,都算易搵。樓梯位有啲投影,感覺幾有design幾靚。因為唔算多人加book咗枱,一去到就直入坐低,職員都好貼心話幫我哋準備個胡椒雞先場內好多周傑倫嘅畫同海報,仲有個大mon播MV。聽講老闆同周傑倫係朋友,因為周傑倫去邊都想打邊爐,所以就inspire咗佢開間火鍋店🧐個鍋、筷子座、墊碗嘅布同調味料嘅羹都係音樂相關😂職員話要飲咗頭啖湯先,然後等個豬肚煲半個鐘之後先至食。據稱個湯係冇落味精,飲落都真係好有雞味,冬天飲胡椒豬肚湯個人就好暖笠笠!正啊!原來豬肚入邊有隻雞髀,等佢煲半個鐘之後就可以剪開嚟食!豬肚洗得好乾淨都好厚肉,雞髀煲得咁耐啲肉都唔算鞋口,有驚喜!而且refill湯底嘅係雞湯唔係水,我哋都不停飲湯!個set包咗個自家手打丸,有芝士牛丸、蝦丸同鵝肝醬丸。丸類都好彈牙,好食過一般火鍋店嘅丸!不過每款按人頭得一粒,有啲意悠未盡。是日最正就係set嘅牛舌!只需要焯一焯就已經食得,勁好食!又大盤!推薦!Set包嘅呢個
因為喺附近返工就決定Happy Friday嚟打邊爐!

位置喺世貿附近,都算易搵。
樓梯位有啲投影,感覺幾有design幾靚。

個鍋、筷子座、墊碗嘅布同調味料嘅羹都係音樂相關😂

職員話要飲咗頭啖湯先,然後等個豬肚煲半個鐘之後先至食。

而且refill湯底嘅係雞湯唔係水,我哋都不停飲湯!

Set包嘅呢個手切牛都唔錯,有厚度,唔會食完好似無食咁。

Set仲包咗呢個七色蔬菜盤同烏冬,蔬菜盤排得好靚,無因為呢個係平set就擺得好hea。
個蘿蔔同茼蒿都好好食,放落雞湯度一流!

個set就包咗以上嘅食物,雖然份量唔算多,個烏冬仲好似得一人份咁,但啲食物質素係食得出嘅高質,而且職員都好殷勤,態度好好。

其實齋食個set係唔飽,我哋再散嗌咗嘢食。
聽講個手打牛丸好出名,所以我哋都想試吓,覺得都彈牙但係牛味唔算好出。反而覺得個set嘅丸類拼盤比較有驚喜。

另外仲嗌咗羊肉片,因為鍋底有雞,而且都食咗牛,就打算嗌羊。但價錢都算貴一碟百幾蚊得8塊。。。羊肉片唔算好羶但都普通。

火鍋必備嘅老油條!上面有啲蝦滑同蟹子,職員同我哋講煮2至3分鐘就OK。
呢個真係老油條煮左2至3分鐘都完全唔諗,仲係好脆口

打邊爐就梗係要嗌嘢飲啦!聽講呢度嘅台式奶蓋飲品好出名,但打邊爐都係想飲啲冇咁heavy嘅飲品。最後嗌咗個Red Bon Bon,入面有火龍果冰、雪葩、青檸,好fresh!

雖然最後埋單四個人食咗$1100,但呢度環境好坐、食物質素高、職員服務態度好殷勤,所以都係一次滿意嘅dinner🙌🏻
2020-11-06
  • 美國牛舌心
2020-09-30 630 瀏覽
第三波疫情前見到呢個毛蟹湯火鍋覺得好吸引,一於約埋朋友一齊試。J pot 名字不陌生,之前吃過,火鍋有保證,而且環境寬敞,當然唔少得主角周董不停播。四人套餐相當豐富,食物款式種類多。即場放入北海道毛蟹火炙,湯底味道鮮甜。牛魔王拼盤牛魔王拼盤有煙韌富肉汁的日本和牛粒、入口即溶,雪花紋吸引的澳洲M9和牛及美國牛小排。香嫩的花雕醉雞柳,肥美的西班牙黑毛豬腩肉都好出色。海鮮拼盤海鮮拼盤好巨型,生猛海魚切開一片片,配搭海蝦、刀貝、扇貝,加埋煙燻效果,夠氣勢。黃金炸魚皮,紫菜響鈴咸蛋黃香及紫菜香都香脆惹味精緻手工拼盤手工拼盤一樣好多野食,有香脆的鬼馬油炸鬼、餡料豐富的西洋菜鮮蝦餃、彈牙的手打彈彈蝦丸、台灣三星蔥豬肉丸及牛骨濃汁牛丸。蟹籽墨魚滑墨魚滑好彈牙,仲有大量粒粒蟹籽,口感豐富。蔬菜拼盤有日本南瓜、黑木耳、白蘿蔔、娃娃菜、豆腐。食到最後仲有泡飯,保證飽肚。

四人套餐相當豐富,食物款式種類多。
即場放入北海道毛蟹火炙,湯底味道鮮甜。
牛魔王拼盤
香嫩的花雕醉雞柳,肥美的西班牙黑毛豬腩肉都好出色。
海鮮拼盤
黃金炸魚皮,紫菜響鈴
咸蛋黃香及紫菜香都香脆惹味
精緻手工拼盤
蟹籽墨魚滑
墨魚滑好彈牙,仲有大量粒粒蟹籽,口感豐富。
蔬菜拼盤有日本南瓜、黑木耳、白蘿蔔、娃娃菜、豆腐。

食到最後仲有泡飯,保證飽肚。
2020-07-10
2020-09-06 2475 瀏覽
疫情第3波的關係,對於鍾情打邊爐既我難免有點傷感。打邊爐多人先夠開心,奈何政府的政策差,令到市民食餐飯都好難。還記得一個多月前,零確診個案,一直想開始放緩,誰能想過有第3波呢?J POT由開業以來,一直都想光顧全因以「周董」的銜頭,打造成為有得睇演唱會又有得打邊爐,這個元素相當特別。的確吸引了一班「周董」的粉絲前來。J POT地方相當寬敞並帶有舒適度,職員的服務也相當殷勤。平時打邊爐又點少得湯底既出現,今次北海道火焰毛蟹湯,原隻的北海道蟹相當清甜又巨大,而且帶有濃郁鮮味,相當出色。小食方面,黃金炸魚皮及紫菜響鈴確實必要之選。前者炸得香脆可口並帶有咸蛋黄香,後者則有紫菜咸香可以即食或放入湯底之中,也相當美味。火鍋配料又點少得肉類呢?套餐包括有牛魔王拼盤—日本和牛粒、澳洲M9和牛及美國牛小排。一上桌相當吸晴,日本和牛粒牛味濃郁並帶有煙韌的口感。澳洲M9和牛及美國牛小排,前者紋理分明又薄身能做到入口即溶口感,後者牛小排相對上帶有煙韌,油花滲出極具美味。除了牛之外特別推介花雕醉雞柳及西班牙黑毛豬腩肉,前者花雕酒令雞柳滿有酒香份量十足又嫩滑,後者原盤黑毛豬腩肉肥美的脂肪,放入湯度之中鮮味十足。海

海鮮拼盤估不到有所驚喜並營造視覺上的效果,內含海蝦、刀貝、扁貝、生猛海魚。海蝦、刀貝、扁貝三者都鮮味十足,大件又滋味。原條生猛海魚呈現眼前,肥美的魚肉提鮮又帶有鮮味。

精緻手工拼盤包括有鬼馬油炸鬼、西洋菜鮮蝦餃、手打彈彈蝦丸、台灣三星蔥肉丸、牛骨濃汁牛丸。一上桌無論顏色已經相當吸引,其中鬼馬油炸鬼及西洋菜鮮蝦餃是我推介之選。前者香脆外層帶有蝦膠富有口感,另外西洋菜鮮蝦餃吃得出即日製作爽脆的西洋菜唔,啖啖蝦肉在內。另外有三款的丸類,內裡都包入餡料,相當出色。

蟹籽墨魚滑看似平凡但其實墨魚滑以人手打製,爽口又彈牙唔錯。

蔬菜拼盤有日本南瓜、黑木耳、白蘿蔔、娃娃菜、豆腐,擺盤精美吃過那麼多肉類係時候平衡返是需要。最後還有泡飯作結,濃郁的蟹湯精華與「周董」的音樂,確實劃上完美的句號。不知道疫情何時完結,能夠可以四人再一次相聚。

2020-07-14
  • 日山A5和牛拼盤
2020-08-30 1252 瀏覽
好耐冇打邊爐了💕今晚來到位於銅鑼灣的J Jot,一面聽着周杰倫的歌一面打邊爐,好正呢~火鍋爐子亦是一個鼓,沙發也像一個鋼琴,裝修充滿音樂色彩。今晚我哋四個人,所以點了四人套餐 $2188好豐富呢~先拿着一大盤醬料混醬北海道火焰毛蟹湯原隻毛蟹呈現~ 放上香菇及蔬菜後,用火槍燒熱..整個鍋都圍滿火焰,好吸引呢~ 嚐嚐湯底...有濃濃的毛蟹味,把蟹內的精華滲進湯底內。黃金炸魚皮&紫菜響鈴火鍋前的小食,被炸得金黃色而且脆卜卜~ 好有口感呢,沾上湯吃又能降低油膩感。牛魔王拼盤(日本和牛粒、澳洲M9和牛、美國牛小排)好大盆的牛肉,堆砌成花花的形狀,鮮艷的色彩,牛肉的質素很高。M9和牛入口即溶,牛小排充滿油脂,和牛粒亦好爽口。花雕醉雞柳&西班牙黑毛豬腩肉雞柳好滑仲食到花雕香味,黑毛豬腩肉啖啖肉好豐富🤤海鮮拼盤超大的海鮮拼盤,內有海蝦、刀貝、扇貝、生猛海魚,全部都好新鮮,同個湯底好夾。精緻手工拼盤有鬼馬油炸鬼、西洋菜鮮蝦餃、手打彈彈蝦丸、台灣三星蔥豬肉丸、牛骨濃汁牛丸D丸全部都好有肉汁,結實又足料,鬼馬油炸鬼口感好特別~ 外脆內軟。蟹籽墨魚滑墨魚滑彈牙爽口~ 充滿蟹籽,輕輕一煮就熟透蔬菜拼盤最後再食埋

好耐冇打邊爐了💕

火鍋爐子亦是一個鼓,沙發也像一個鋼琴,裝修充滿音樂色彩。

今晚我哋四個人,所以點了四人套餐 $2188
好豐富呢~

先拿着一大盤醬料混醬

北海道火焰毛蟹湯

黃金炸魚皮&紫菜響鈴

牛魔王拼盤
(日本和牛粒、澳洲M9和牛、美國牛小排)
M9和牛入口即溶,牛小排充滿油脂,和牛粒亦好爽口。

花雕醉雞柳&西班牙黑毛豬腩肉
雞柳好滑仲食到花雕香味,黑毛豬腩肉啖啖肉好豐富🤤

海鮮拼盤

精緻手工拼盤

蟹籽墨魚滑
墨魚滑彈牙爽口~ 充滿蟹籽,輕輕一煮就熟透

蔬菜拼盤
最後再食埋蔬菜,有日本南瓜、黑木耳、白蘿蔔、娃娃菜、豆腐,全部都好新鮮呢~

泡飯
湯底仲可以整成泡飯,吸哂濃濃毛蟹湯底,唔重味精,令到飯粒好鮮甜,食完好滿足呢~
2020-07-25 951 瀏覽
今天是朋友生日的大日子,他是周杰倫的粉絲,所以我們一行人已預早在Jpot訂座,和他歡度他的大日子啦!Jpot是間用歌星周杰倫做主題的火鍋店,一踏入餐廳就能聽到周杰倫的歌曲!餐廳內有一部大型電視不斷播放著他的演唱會片段,氣氛良好,朋友非常高興。吃火鍋的約定 $2188/4人難得朋友生日,當然要慶祝一番!我們要一份北海道毛蟹火鍋,為朋友慶祝慶祝!火鍋材料非常豐富,有黄金炸魚皮、紫菜響鈴、北海道火焰毛蟹湯、牛魔王拼盤、花雕杞子醉雞件、西班牙黑毛豬腩片、海鮮拼盤、精緻手工拼盤、蟹籽墨魚滑、蔬菜拼盤和泡飯。脆卜卜的黄金炸魚皮和紫菜響鈴,又香又脆又好食,是下酒菜佳品。北海道火焰毛蟹湯氣概十足,會由服務員火炙毛蟹,然後加入以蟹膏煮成的鮮湯,味道超鮮甜。牛魔王拼盤有日本和牛粒、澳洲A5和牛和美國牛小排,和牛肉質好腍好嫩,脂肪含量高,牛肉味又濃。和牛粒容易變靭,要好好注意火喉呀。海鮮拼盤超級誇張,附上大量乾冰,人人即時相機食先,超有氣勢呀。海鮮有海蝦、刀貝、扇貝、生猛海魚,齋食海鮮都感到飽意。蟹籽墨魚滑是餐廳手打的,肉質彈牙,墨魚加上蟹籽,鮮美更甚。蔬菜拼盤都並不兒戲,有日本南瓜、黑木耳、蘿蔔和娃娃菜等

火鍋的約定 $2188/4人

脆卜卜的黄金炸魚皮和紫菜響鈴,又香又脆又好食,是下酒菜佳品

北海道火焰毛蟹湯氣概十足

海鮮拼盤超級誇張

蟹籽墨魚滑是餐廳手打的,肉質彈牙,墨魚加上蟹籽,鮮美更甚。

蔬菜拼盤都並不兒戲,有日本南瓜、黑木耳、蘿蔔和娃娃菜等等,一樣新鮮爽脆。

最後有雞蛋香蔥脆米泡飯
,我吃了三碗,同行朋友全部都很滿意,會再次光顧。
2020-07-03
是上網找「找銅鑼灣火鍋」找到網媒介紹的。D相見裝修幾ok,再睇吓d資訊,原來周杰倫開的!就由在OpenRice book枱開始已期待想去!唔小心去咗直上2樓嘅扶手電梯,原來係隔離少少暗個入口一去個入口,店員已好好禮貌,即刻幫我check booking嘩,一入黎,梳打係鋼琴黑白鍵設計,筷子托係鋼琴,枱墊是琴譜,筆調味料嘅匙羹係結他,最攪笑係個火鍋煲嘅外型係鼓型!仲有幅大牆係播住周杰倫嘅魔天倫演唱會呀!我地揀咗豬骨螺片湯底,個湯底有d淺,好快就滾起。海花蝦好新鮮,唔痴殼!美國桶蠔好大隻!亦新鮮!滾完唔縮水!非常鬼馬拼盤,蝦丸彈牙, 牛肉裡有芝士!鮮味濃!好食!海鹽忌廉芝士寒天奶蓋茶,茶味濃,好飲!田園時蔬拼盤,第一次食夠林夠鮮嘅金菇洛神花蘆薈紅茶,有飲味香,亦有蘆薈鮮甜。最後要勁讚就係佢個湯底!未試過打邊爐可以飲埋個湯底ka! 就算滾晒枱上所有食材,個湯底唔會勁油!一路滾嘢一路飲湯!底個湯底都$248!今日overall係100分, 成間餐廳同周杰倫一樣, 有外型亦有内涵,值得熱烈推介!
是上網找「找銅鑼灣火鍋」找到網媒介紹的。
唔小心去咗直上2樓嘅扶手電梯,原來係隔離少少暗個入口

我地揀咗豬骨螺片湯底,個湯底有d淺,好快就滾起。
准山螺頭豬骨湯

海花蝦好新鮮,唔痴殼!
海花蝦

美國桶蠔好大隻!亦新鮮!滾完唔縮水!
美國桶蠔

非常鬼馬拼盤,蝦丸彈牙, 牛肉裡有芝士!鮮味濃!好食!

海鹽忌廉芝士寒天奶蓋茶,茶味濃,好飲!

田園時蔬拼盤,第一次食夠林夠鮮嘅金菇

洛神花蘆薈紅茶,有飲味香,亦有蘆薈鮮甜。
洛神花蘆薈紅茶

• 非常鬼馬拼盤
  • 花雕醉雞件
  • 蟹籽墨魚滑
2020-01-07 1193 瀏覽
晚餐 · 2人過咗一個不太冷嘅聖誕節,終於感覺到冬天嘅氣息,喺呢個冷冰冰嘅季節,梗係要食番個暖笠笠嘅火鍋啦~ 早已聽聞呢間火鍋店喺周杰偷嘅朋友開嘅,咁會唔會有d音樂元素,又或者會有華麗嘅舞台呢?開估喇~店入面有個大電視,播住周杰倫嘅演唱會,音響唔算大聲。裝修風格以紅藍黑白為主,而個火鍋煲嘅設計就好似一個個鼓咁,配埋鋼琴風嘅餐具,真係好有周杰倫風格2人套餐 - 北海道毛蟹湯 ($796)日山國產和牛 (牛味濃,好好食)三款時令海鮮 (新鮮,肉質彈牙)牛骨濃汁牛丸(好juicy)蟹肉海鮮滑(無乜蟹味,食落比較似蝦滑)和牛粟米味噌餃子(粟米同和牛嘅配搭麻麻哋)響鈴、自加製烏冬個湯幾甜,但唔好對隻蟹有咁高期望...另配 唐生菜($38)呢度嘅飲品比較特別,我哋嗌咗茉莉花柑桔檸檬果茶配香橙珠 ($28) 同埋寒天奶茶($28),前者嘅味道幾清新,尤其是香橙珠爆開果時會變成第二種味道幾得意; 寒天奶茶我覺得怪怪哋,可能係口味問題,我唔太鍾意。總括嚟講,味道環境都幾好,係可以再嚟試嘅火鍋店~

晚餐 · 2人

開估喇~

2人套餐 - 北海道毛蟹湯 ($796)

日山國產和牛 (牛味濃,好好食

三款時令海鮮 (新鮮,肉質彈牙)

牛骨濃汁牛丸(好juicy)

蟹肉海鮮滑(無乜蟹味,食落比較似蝦滑)

和牛粟米味噌餃子(粟米同和牛嘅配搭麻麻哋)

響鈴、自加製烏冬

個湯幾甜,但唔好對隻蟹有咁高期望...

另配 唐生菜($38)

2人套餐  (北海道毛蟹湯)

總括嚟講,味道環境都幾好,係可以再嚟試嘅火鍋店~

2人套餐  (北海道毛蟹湯)
2020-01-07 846 瀏覽
餐廳除咗不停播放周董演唱會片段,餐廳設計又加入不同的音樂元素為左嚟緊既演唱會,仲推出英國保誠用心聆聽周杰倫嘉年華世界巡迴演唱會2019香港站火鍋套餐以鮮味龍蝦湯底配上不同食物海鮮拼盤非常豐富,澳洲白鱔、蟶子皇、海蝦、花甲、扇貝同鮑魚都好新鮮澳洲和牛賣相吸引另外仲有西班牙杜洛克豬頸肉同日本華味鳥雞柳當然唔少得丸餃(名廚海鮮豬魚丸,名廚韮菜餃)同埋香口既自家製鱈魚皮,和牛響鈴食完火鍋,龍蝦湯底會成為龍蝦湯泡飯最後仲有綠茶醬刨冰,鹹蛋黃醬刨冰做甜品

以鮮味龍蝦湯底配上不同食物
澳洲和牛賣相吸引
另外仲有西班牙杜洛克豬頸肉同日本華味鳥雞柳
當然唔少得丸餃(名廚海鮮豬魚丸,名廚韮菜餃)
同埋香口既自家製鱈魚皮,和牛響鈴
食完火鍋,龍蝦湯底會成為龍蝦湯泡飯
最後仲有綠茶醬刨冰,鹹蛋黃醬刨冰做甜品
2019-12-02
2019-11-30 677 瀏覽
I think i’ve become a super fan of J pot, visiting the resto thrice in the same month! As usual, I’ve ordered the set dinner for two, which included a series of good food with some of my personal choices. To be honest, I noticed that they made a slight change to the menu and upgraded the beef~ Yet the drinks have been taken away and noodles choices are slimmed down to udon or rice then. Anyhow, their food quality and service remained excellent, that’s why i kept coming back and recommending it t

As usual, I’ve ordered the set dinner for two, which included a series of good food with some of my personal choices. To be honest, I noticed that they made a slight change to the menu and upgraded the beef~ Yet the drinks have been taken away and noodles choices are slimmed down to udon or rice then. Anyhow, their food quality and service remained excellent, that’s why i kept coming back and recommending it to my friends as a nice place to gather and dine.

The beer free flow is also another good idea, it goes with hotpot! It’s especially delightful to have Hoegaarden rosé in the set too!

Please keep up the good work!
2019-11-29
2019-10-31 650 瀏覽
天氣開始轉涼,最啱就係打邊爐啦!今晚嚟嘅依一間火鍋餐廳,全晚都播住周杰倫嘅MV,坐落都幾闊落,夠晒舒服。一開波服務員就奉上九宮格醬料等我哋自己配搭。Hoegaarden Rosee 紅桑子白啤:清爽甜美,女士應該幾鍾意。呢個就係我哋今晚揀選嘅火鍋套餐。自家製鱈魚皮 / 和牛響鈴:鱈魚皮炸得夠曬香脆,和牛響鈴外脆內軟,牛肉配上金黃色脆皮,正!澳洲和牛:齋睇賣相已經係一流,紋理分布均勻,牛味亦都夠曬濃。另外,服務員都有細心同我哋講解澳洲和牛啲級數係點分,又學到嘢喇。Beef marbling standard (BMS)主要係睇油脂分佈嘅狀況嚟判斷牛肉嘅好壞,由最差嘅1到最好嘅12共分12個等級。海鮮拼盤:個拼盤有澳洲白鱔、蟶子皇、海蝦、花蛤、扇貝同鮑魚,夠曬豐富。鮑魚爽滑,海蝦亦都夠曬新鮮,簡直令人食指大動!日本華味鳥雞柳:啲雞肉幾嫩滑,完全唔會鞋口。海鮮豬魚丸 / 韭菜餃:海鮮豬魚丸都幾特別下,作為一個打邊爐鍾意食餃嘅人,個韭菜餃皮夠薄,而且亦都足料,正合我心意。龍蝦湯泡飯:臨尾店員會用個湯底再配上日本靜岡珍珠飯同日本蛋,整個泡飯畀我哋嘆,泡飯索曬湯底嘅精華,非常入味。刨冰(鹹蛋黃醬及
呢個就係我哋今晚揀選嘅火鍋套餐。

日本華味鳥雞柳:啲雞肉幾嫩滑,完全唔會鞋口。
刨冰(鹹蛋黃醬及綠茶醬):個鹹蛋黃醬刨冰其實係喜出望外,估唔到咁嘅配搭幾好味喎,綠茶刨冰味道亦夠曬濃,綠茶控肯定鍾意。
總括嚟講呢度環境唔錯,而且牛肉同海鮮嘅質素幾好,食完簡直係大滿足!
2019-10-30
2019-10-30 384 瀏覽
一向都好喜歡打邊爐,可以話係一個”火鍋痴”,所以今日喺銅鑼灣見完過客之後,約咗三個同事食晚飯,搵到呢間用周杰倫做主題嘅火鍋店,咁啱有個同事係周杰倫嘅超級粉絲,於是大家一於去呢度試吓。一入到去就會聽到周杰倫嘅歌,好熟悉嘅感覺,環境都幾舒服。不過一間火鍋店最重要既係佢嘅食材新唔新鮮同埋個湯底好唔好味,我哋見到呢個火鍋套餐,入面有好多唔同嘅海鮮,所以我哋一於試吓睇吓好唔好味。首先就嚟嗰個龍蝦海鮮湯底,其實個湯底可以就咁倒少少出嚟飲下,超級鮮甜😍😍 呢個海鮮拼盤真係不得了,啲帶子啊鮑魚勁新鮮,配住個龍蝦海鮮湯底,帶出哂呢啲海鮮嘅鮮味。當然仲有其他肉類啦,有澳洲和牛,又有豬頸肉,亦有唔同類型嘅丸同埋餃。當然唔少得係素菜類嘅食物啦。係食完啲主菜之後,會有侍應過嚟幫你將個湯底整成泡飯,將成個火鍋嘅海鮮精華整成每人一碗好美味嘅泡飯。最後仲有兩個好好味嘅刨冰作為甜品。食完呢餐飯感覺,係佢嘅食材同埋湯底都好有令人好滿足嘅感覺,絕對推薦食呢間餐廳。

一入到去就會聽到周杰倫嘅歌,好熟悉嘅感覺,環境都幾舒服。

套餐,入面有好多唔同嘅海鮮,所以我哋一於試吓睇吓好唔好味。

當然唔少得係素菜類嘅食物啦。

最後仲有兩個好好味嘅刨冰作為甜品

2019-09-22 3603 瀏覽
去到CWB搵野食,真有點頭痛🤔食放題又食唔到太多,而且質素始終差DD其實唔經過真係唔知有間火鍋店,見到menu先知有間新野。睇到個Set 3百幾蚊/per one,咁既份量都算可以接受。店舖裝修寧靜,優雅,還有一個大螢幕,聽住歌十下十下🤣香港食A和牛就食得多,日山國產和牛(F1) 就很少見。日本百年老字號頂級供應商「日山和牛」,其和牛以油脂豐富而且分佈平均、牛味特別濃郁而聞名好喇,講完F1歷史,咁就開始講返這餐感覺。多嚿🐠既客套說話就唔多講。醬料有9款任選口味,其中有XO醬,同芝麻醬等。。。重點,如果真係識食,緊係食原味啦。因為這樣會食到食材新鮮程度同牛既原味道首先服務員就會叫你打邊邊時,嚐一口湯先。北海道毛蟹湯底,清而帶甜,無諗過咁清都有清甜味道。同我們一般平時濃郁湯底有少少分別。湯底中有些毛蟹腳和蓋,菇菇,紅白蘿蔔片,大蔥,腐皮。。。因為未試過既餐廳,通常都叫Set最穩陣😂,好食先再追加套餐F1帶點油花邊,第一啖咬落去不會太肥,牛騷味都有點點,軟綿綿。不過同後追加兩個相比,一定是後追更正,🐮味更濃厚,油花肥瘦比例更均勻。雖然兩個都係F1,咁套餐同散叫部份都一定有分別,這是理所當然,
去到CWB搵野食,真有點頭痛🤔

放題又食唔到太多,而且質素始終差DD

其實唔經過真係唔知有間火鍋店,見到menu先知有間新野。

醬料有9款任選口味,其中有XO醬,同芝麻醬等。。。

因為未試過既餐廳,通常都叫Set最穩陣😂,好食先再追加

套餐F1帶點油花邊,第一啖咬落去不會太肥,牛騷味都有點點,軟綿綿。不過同後追加兩個相比,一定是後追更正,🐮味更濃厚,油花肥瘦比例更均勻。雖然兩個都係F1,咁套餐同散叫部份都一定有分別,這是理所當然,不過套餐牛都唔弱嫁

無諗過牛正之如,套餐配料都唔hea
醬爆瀨尿牛丸,出奇地裡面係🍤肉,QQ彈牙,一咬噴汁😂

自家制和牛🐷屎餃子,皮薄,牛與芝士分配剛好。食到芝士味之如,又不會被芝士蓋過了和牛騷味,還有少少牛汁滲透出來

蟹籽墨魚滑,都是彈口,特別就無乜喇

海鮮盤,完全食到海鮮係超新鮮

手工闊條麵喇,其實都幾特別,用到pasta crossover 火鍋,又有另一種風味。啲麵配上清湯,彈彈的麵加上一碗清湯,好Fresh

海鹽忌廉芝士寒天奶蓋和甜品,不是太甜,合格啦😅

因為突然見到斜對面枱有個甜品噴晒煙,所以就問左服務員咩玩意

原來是餐廳限量甜品,完全無諗過餐廳送左兩款甜品比我品嘗,真是有點驚喜,好彩超乎想像好食,否則都唔知點應付🤣

甜品我都好少出食評,除非好好食,好特別。因為好食既甜品真是無乜。可能我對食品質素,價錢都有點要求既人,肺事中伏啦🤐

芒果梳乎厘蛋糕,芒果不酸同蛋白mousse 混合,非常之夾,而且個cake底超薄的,所以唔會太漏

柚子芝士餅配柚子雪葩,柚子酸酸甜甜,個雪葩似柚子冰咁。柚子同芝士餅層次分明

後來問服務員,才知道原來甜品是法國藍帶甜品師傅。好少會一條龍食品連甜品都掂😁

超級滿足一餐,服務態度非常好。因為起初見到某枱個湯底,唔知出現咩問題,服務員都立刻更換。而且服務員很貼♥,因為個手工麵,自己煮應該會好難搞,所以職員會親自幫忙,而且每一個職員都好有禮貌,很好笑容,這種服務質素,絕對給Like

食物質素大致上性價比高

還有重點,比Like唔係因為贈送左兩個甜品,而係真♥,可以一再光顧,希望能夠保持水準🙏🙏🙏

都係那句,我講到天下無敵都無用,重點自己親身體驗。因為口味因人而異,不過我緊係希望大家都開心share啦,有意見才有進步

Ps: 留意可以指定時間booking攞discount or 攞飛行里數(遺憾我即興,無攞里數😓😓😓)
  • 柚子芝士餅配柚子雪葩
  • 芒果梳乎厘蛋糕
  • 滋味二人餐
  • 自家制和牛芝士餃子
  • 醬爆瀨尿牛丸
  • 日山F1和牛
2019-09-19 357 瀏覽
老闆請食飯,完全唔放過去食好野既機會!咁多人打邊邊又係最好選擇~ 打邊爐緊係揀湯底先啦~選左*北海道毛蟹湯,真係有全隻毛蟹係入面架!待應哥哥聲稱無添加任何味精,仲叫我地飲左頭啖湯先開始打邊爐,真係好甜!木魚清湯x 味噌x 毛蟹,好夾既組合!叫左好多野食,介紹下兩樣必食既先~*日山A5和牛拼盤 (叫左兩份)呢個拼盤好正!和牛味真係好濃郁呀!仲有十個部位試,因為成班人去食,只係試左五款左右,但都係最鍾意牛小排!仲追加左兩份!不過追加既質素同第一次分別好大,侍應哥哥叫廚房換左仲解釋左隻隻牛唔同喎,但係同一個部位前後兩碟差好遠播。不過佢有再切過俾我!*海鮮拼盤 堅新鮮!隻鮑魚仲郁緊架~碌完海鮮再飲下個毛蟹湯,更加甜架!其實佢有隻牛丸都好正,不過掛住食唔記得影!仲叫左清酒同紅酒,清酒係有汽的,有點怪怪的😅

叫左好多野食,介紹下兩樣必食既先~
*日山A5和牛拼盤 (叫左兩份)

*海鮮拼盤
堅新鮮!隻鮑魚仲郁緊架~碌完海鮮再飲下個毛蟹湯,更加甜架!

其實佢有隻牛丸都好正,不過掛住食唔記得影!
仲叫左清酒同紅酒,清酒係有汽的,有點怪怪的😅
2019-08-13
銅鑼灣【高質】A5和牛火鍋【食神】瀨尿牛丸 | 周杰倫推介 | 新鮮海鮮專人服侍 | 足料無味精北海道毛蟹湯底 | 珍珠奶茶打邊爐 | Fine Dining | 感動【第一次】食咁好食嘅和牛火鍋食品質素:未試過食咁正嘅和牛火鍋, 冇得頂架啦質素黎講餐廳環境:好方便係門口唔易睇到, 但當你搵到時話會話咁簡單坐位舒適:好舒服, 好大價錢低食: 每位4~5百到啦, 好對得住個食物啦!! 個人感覺: 大爺級享受全程有人煮你食,邊食邊講解詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
專人服侍 | 足料無味精北海道毛蟹湯底 | 珍珠奶茶

食品質素:未試過食咁正嘅和牛火鍋, 冇得頂架啦質素黎講
餐廳環境:好方便係門口唔易睇到, 但當你搵到時話會話咁簡單
坐位舒適:好舒服, 好大
價錢低食: 每位4~5百到啦, 好對得住個食物啦!!
個人感覺: 大爺級享受全程有人煮你食,邊食邊講解

詳細食評請到YOUTUBE 到睇啦^^
如果您鐘意記得訂閱同俾個LIKE 我地

不過唔係話好識點評有幾好食, 我地只係用返平常口味黎講解
2019-07-10