位於銅鑼灣的Jpot,是一間音樂主題無味精高質火鍋店。餐廳以音樂為主題,不論裝修和環境,以至坐位和餐具,都充滿音樂氣氛呢! 型格閃亮的霓虹燈,鋼琴造型的座位,爵士鼓的火鍋,是打卡的好場景呢。開幕時周杰倫曾來店撐埸,舉辦簽名會,現在餐廳不斷播放著周杰倫的演唱會片段, 氣氛高漲,令客人宛如置身演唱會中打邊爐呢。最近推出 全新「不能説的滋味」二人套餐,每人只需$368,就可以品嚐到百年和牛品牌 - 日山和牛 和 時令海鮮等高質食材,值得一試呢。「不能説的滋味」二人套餐 $368/位包括: 自選湯底,日山國產和牛,精選三款時令海鮮拼盤,自選肉丸,自選自家製海鮮滑,自選餃子,自選蔬菜,自選自家製麵,海鹽忌廉芝士寒天奶茶,特色甜品,非常豐富呀。自選湯底 ,可以選: 和牛清湯,田園蕃茄湯,韓式香辣泡菜湯,更可升级湯底(+$30/位),可以選: 北海道毛蟹湯,滋潤花膠湯,海膽麵豉湯。這次聽朋友介紹,選擇 北海道毛蟹湯,材料豐富,精甜得不得了呀! 放滿有多隻毛蟹蟹腳,蘿蔔,紅蘿蔔,炸豆腐皮,大蔥和菇類。湯頭清澈而不油膩,又甜又鮮美,且沒有味精,我喝掉很多碗呀。日山國產和牛,採用臀肉部份,和牛切成薄片,涮
位於銅鑼灣的Jpot,是一間音樂主題無味精高質火鍋店。

「不能説的滋味」二人套餐 $368/位

自選湯底

日山國產和牛
,採用臀肉部份,和牛切成薄片,涮三至四秒即可進食。肉質超級腍軟,脂肪不多,肥膩度不高,仍保留咀嚼感,很美味呢。

這天的精選三款時令海鮮拼盤
,包括: 海蝦,帶子和海蜆。海鮮勻很新鮮,用清甜的毛蟹湯涮熟,更能保持海鮮的原味。

自選肉丸
,可以從單點餐牌中自行選擇。我選擇 牛骨濃汁牛丸,牛丸結實有嚼勁,牛肉味很濃香,當中藏有脂肪,很甘香呢。

自選自家製海鮮滑
,我選擇蟹肉海鮮滑。客人自行切成小顆放入鍋中,增加參與感哦。

自選餃子
,我選擇 自家製和牛芝士餃子! 餃子皮超滑溜溜,一吃溜入口中,牛香濃郁跟芝士很搭配呢。

自選自家製麵
,我選擇 招牌紅菜頭寬條麵。麵條全是廚師每天製造,新鮮彈牙,桃紅色的麵條吸引奪目。

海鹽忌廉芝士寒天奶茶
,奶蓋芝士鹹度適中,很不錯呀。

最後的特色甜品是 鹹蛋黃麻糬
,甜中帶鹹,煙靭特別,我很喜歡呢。

餐廳的服務非常好,會介紹菜式,推介招牌菜,又會定時幫客人換碟,服務細心,值得推介。
2019-08-09
2019-08-07 337 瀏覽
同朋友喺總統睇完戲,就行咗入去隔離街嘅呢間J pot烚下烚下,一入到餐廳個感覺好grand 同平時食開嘅火鍋店好唔同,餐廳係以音樂做主題嘅,打邊爐嘅爐係用一個鼓黎做裝飾,梳化係用咗琴鍵嘅設計,仲有個大螢幕係播住周杰倫演唱會添,成件事好有feel~因為太肚餓嘅關係一嚟到就已經嗌咗碟小食!黃金魚片頭 - 夠晒彈牙! 加埋個秘製醬汁,酸酸地味道好夾好開胃~落完單之後,店員就拎咗個醬料架畀我哋混醬,重推介如果鍾意食麻辣同海膽嘅話,可以加錢試下佢哋自家設計嘅醬汁 - 秘製麻辣醬油&海膽醬汁,兩隻醬都好特別好有特色,特別愛嘅係麻辣醬,因為好香,令到食物嘅味道勁加出!終於到主角出場 - 北海道毛蟹鍋, 成隻蟹放落去煲湯,想唔甜都難啦,而且店員仲話,佢哋嘅湯底同醬料都冇加味精,令我即刻好放心咁飲咗好多碗湯㖭😂※推介※ A5 日本和牛拼盤 - 一次過試曬咁多個部位,真心正!店員教我哋由油脂少嘅開始食起,咁樣先可以食到個層次,牛味香濃,肉質嫩滑,而且入口即溶,真係會令人食到心心眼😍蝦滑+蟹滑一咬就食到有膠質口感, 蝦滑大家平時就食得多, 蟹滑大家應該比較少食, 店員仲會幫手同我地落鍋, 岩哂我呢種懶人。

蝦滑+蟹滑

和牛芝士餃+韮菜餃+豬骨濃汁貢丸+牛骨濃汁牛丸+冬陰公蝦球+台灣三星蔥豬肉丸+墨魚丸
特別推介:
牛骨濃汁牛丸 - 好濃味嘅牛汁,夠晒彈牙同Juicy
台灣三星蔥豬肉丸 - 估唔到香港都食到台灣嘅三星蔥,好香好好味
冬陰公蝦球 - 冬陰公愛好者必叫,入面完全係成個冬陰功湯咁

闊條麵+紅菜頭寬麵+烏冬
店員介紹依到嘅都係手打嘅麵, 店入面會有個透明嘅櫃擺滿曬佢地啲麵,食落去麵質好煙韌,加埋啲湯真係一流
2019-07-30 290 瀏覽
銅鑼灣新開高級火鍋店,地點好方便,就在Tower535 1樓,即係世貿中心過少少,店內環境以音樂為主,匙羹係結他型,仲有個大電視播映周杰倫演唱會😆湯底是無味精的,採用鹿兒島赤目雞及法國春雞淆湯底,濃郁的雞味好足料,再加鮮魚湯、蟲草花、紅棗混在一起。湯一滾就急不及待飲湯的原味道飲第一啖好鮮甜😋頭盤小食有 炸魚片頭,配上羅望子汁,味道酸酸好開胃和牛響鈴和牛響鈴都是頭盤小食之一,即叫即炸香脆的外皮,包住A5和牛嫩滑無比👍🏻好少有火鍋店有咁精美小食西班牙黑毛豬(Ibérico 豬柳)黑毛豬切得比較薄,容易熟,入口肉質嫩滑,豬味平實。美國和牛(Us Prime Rib 牛小排)打邊爐必食牛肉,牛小排脂肪比例較多,都能帶出肉質鮮嫩又滑身,回味墨魚丸同樣是手打的新鮮墨魚打出鮮味,店員強調是零添加,純正墨魚!手打鮮美蝦滑以鮮蝦手打而成,爽口又彈牙的醬爆懶尿蝦牛丸傳說中醬爆懶尿蝦牛丸,終於有機會品嘗😆依個牛丸要慢慢食,如果唔係好易燙親咀仔,一口咬落丸入面啲汁就射出,丸內有一粒懶尿蝦肉點左杯店長推介特飲(伯爵茶 錫蘭茶 烏龍茶 crame芝士奶蓋面 加海鹽)

頭盤小食有 炸魚片頭,配上羅望子汁,味道酸酸好開胃

和牛響鈴

西班牙黑毛豬(Ibérico 豬柳)
黑毛豬切得比較薄,容易熟,入口肉質嫩滑,豬味平實。

美國和牛(Us Prime Rib 牛小排)

墨魚丸
同樣是手打的新鮮墨魚打出鮮味,店員強調是零添加,純正墨魚!

手打鮮美蝦滑
以鮮蝦手打而成,爽口又彈牙的

醬爆懶尿蝦牛丸

未試過打個邊爐咁有氣氛,決定打上黎點評一下。Jpot一入門口已經好有格調,超靚既裝修,超有禮貌的服務員。一坐低佢地就自動介紹菜單的特色菜,推介菜式等等。Jpot有部大電視,播左全晚都係周董歌都聽到我迷晒,係周董迷聚必去的地方。Jpot由小食到主菜都好有心思,超用心。我最愛食炸鵪鶉腳,細細隻又有肉地,食得好鬼開心。湯底用左兩種雞去煮,雞味濃,服務員企在一旁就一直介紹湯底的秘密,想知道一定要去試一次。服務員建議先飲一啖湯,再下邊爐料,先欣賞湯底的清純。果然未落料同落左料的味道不同,各有各好飲,有濃有清,都好。如果有食材唔識煮,服務員絕對會企一旁幫手煮,即使當日好多客,都依然幫忙煮。記得一定要叫佢地幫手煮雞肉,因為食過佢煮的,我覺得自己都唔識煮野食了。十級建議一大班人去食Jpot,要享受咁高級的打邊爐體驗,當然價值都有返咁上下,一大班人去就可以share,仲可以叫多D野食!
2019-07-30 248 瀏覽
北海道毛蟹鍋, 呢個毛蟹鍋成隻蟹放落去煲湯底個味真係越食越出,令我不得不叫烏冬同湯都飲左幾碗😂 !另外我入黎時候見到有個透明嘅櫃擺滿曬佢地啲麵,睇落去好似平時麵店嗰啲手打麵咁,就點左個闊條麵。麵質煙唔煙韌我就唔評論,因為火鍋呢味野有時候靠自己掌握,但係手打麵同烏冬配呢個湯真係冇得輸A5 和牛拼盤 - 一次過試曬咁多個部位仲要有店員教由脂肪少食起,真係有如日本食和牛感覺。 濃汁牛丸 - 彈牙牛丸食得多咁濃牛味同Juicy真係第一次,必食!三星蔥豬肉丸 - 唔係特別好食蔥,但食落又唔錯喎冬陰公蝦球 - 成碗冬陰功湯放左入去咁😁最後補充呢間餐廳有好多音樂做主題嘅野,檯墊有琴譜,梳化係琴鍵,爐係鼓,配料茶匙係結他,店內仲有個大仿估電視同播周杰倫演唱會,唔知J pot呢個名係咪代表Jay Chow,唔知係咪真係周杰倫開架呢,今次唔記得問下次再問下先😅

三星蔥豬肉丸 - 唔係特別好食蔥,但食落又唔錯喎
冬陰公蝦球 - 成碗冬陰功湯放左入去咁😁

2019-07-30 209 瀏覽
最近新發現咗一間好特別嘅火鍋店,成間店嘅裝修都係以音樂做主題, 細心觀察就會發現到好多樂器裝飾,仲有一個好大嘅螢光幕播住周杰倫演唱會,細問之下先發現原來餐廳真係同周杰倫有關,係佢朋友開嘅。和牛響鈴好juicy好有肉汁,外皮又夠鬆脆,仲有個脆炸鵪鶉腿都唔錯平時好少機會食到。火鍋湯底我哋揀咗北海道毛蟹鍋湯,成隻毛蟹去煮湯底感覺好奢侈haha!個湯一滾起就聞到超級香,而且飲落超級鮮甜清新,真係忍唔住一直飲。除咗湯底之外,連醬料都非常講究。有九宮格嘅醬料畀我哋調配岩自己口味嘅醬, 而且有啲醬料出面好少見!A5 日本和牛拼盤 一定係必試!可以試曬A5和牛多個部位,好適合牛魔王呀!用A5和牛放落湯幾秒就已經食得,肉質鮮美,入口即溶,配埋毛蟹嘅鮮甜湯底完全係享受!見到火鍋料都好新鮮,我哋之後忍唔住叫多個海鮮拼盤,有龍躉+鮑魚仔+海蝦。海鮮好新鮮,鮑魚仔好有口感煙煙靭靭,海蝦就結實彈牙,龍躉肉質夠嫩好鮮甜。平時食火鍋我都唔太鍾意食丸類,因為感覺普通而且好易飽。不過呢度既丸真係好推介!全部都係來自好出名嘅大埔振興,唔怪得咁好食啦。個人推介牛骨濃汁牛丸(好濃味嘅牛汁,夠晒彈牙同Juicy),冬陰公蝦球 (

平時食火鍋我都唔太鍾意食丸類,因為感覺普通而且好易飽。不過呢度既丸真係好推介!全部都係來自好出名嘅大埔振興,唔怪得咁好食啦。個人推介牛骨濃汁牛丸(好濃味嘅牛汁,夠晒彈牙同Juicy),冬陰公蝦球 (入面完全係冬陰功湯咁,辣辣地好滋味),豬骨濃汁貢丸同台灣三星蔥豬肉丸都唔錯。

雖然食完已經好飽,但因為個湯底真係太好味,所以我哋最後都有加面同烏冬食,務求將成個湯底嘅精華都唔放過哈哈哈。

2019-07-30 151 瀏覽
適逢朋友生日,我哋一行人去到銅鑼灣嘅J Pot慶祝。一入門口就已經見到店內裝修不俗,店內座位寬敞,客人坐得很舒服。用餐區更有一大螢幕播着周董的演唱會片段,如果係fans一定好enjoy。甫坐下侍應便送上圍裙,對於吃飯時經常弄污衣服的我真的是一項十分貼心的服務呢。另外侍應的服務十分優質,對客人十分友善,更會助你弄熟食物,令你可享受最佳狀態下的美食!前菜我們點了黃金魚片頭、和牛響鈴及脆炸鵪鶉腿。當中我最喜歡脆炸鵪鶉腿,鵪鶉腿炸得剛剛好,十分鬆軟,加上特製醬汁,更為惹味,令人欲罷不能!火鍋方面,我們點了北海道毛蟹湯作湯底,味道十分鮮甜,加上J Pot不加味精,不怕吃完會口渴。火鍋料方面,我特別推薦和牛拼盤!雖然價錢不菲,但真係很值得啊!!和牛在侍應的幫助下,熟度剛剛好,十分嫩滑,部分部位更有入口即溶之感!當中個人最難忘的是後腰脊,真的好吃得有點離地!! 另外我們還點了海鮮拼盤、丸拼盤、雞肉、蔬菜等配料,亦十分新鮮,質素不錯。而麵食方面,J Pot有自家手製意粉可選,十分特別。我們試了紅菜頭Fettuccine、菠菜意粉及Pappardelle,麵質彈牙,吸收了湯底精華後更加好吃!最後,餐廳因
適逢朋友生日,我哋一行人去到銅鑼灣嘅J Pot慶祝。

最後,餐廳因同行朋友生日,而送了一個Menu沒有的隱藏甜品給我們吃!一上菜時我們都呆掉了,因為是一個蒸籠內有一個大包的樣子!殊不知原來「大包」真身是芒果梳乎厘蛋糕,真的不得不佩服廚師的創意!蛋糕甜而不膩,也十分的好吃!一個真的不太夠吃呢!

下次如果與朋友聚會或慶祝,不妨到J Pot吧!食物質素好,服務又周到,十分的推薦!
2019-07-27 147 瀏覽
自問都經常吃火鍋,這間可以說是我吃過的火鍋中有心思的一間!🥰可以說是無論環境服務還是食物都做足一百分💯這麼高質的餐廳,很推薦來吃慶祝飯喔😃餐廳是以音樂作為主題的,標誌性的鼓形鍋,有格調的環境,播著周杰倫的音樂,彷彿進入了音樂的世界!好棒👍🏻 而服務方面真的真的很好👍🏻店員除了會細心推薦菜式,最貼心的是會幫我們淥和牛😳保證我們能吃到牛肉最好的狀態!好抵讚~和牛響鈴入面超多汁,咸到適中!北海道毛蟹湯入面有原隻毛蟹, 是喝得出的鮮味!鮑魚.海花蝦.扇貝海鮮最重要的是新鮮,而這裏的鮑魚上枱後還會動的!好新鮮啊😍扇貝夠大隻,海花蝦爽口彈牙!這裏還有一個海膽醬汁,配海鮮一絕!日山A5和牛拼盤(半份)想一次過試多個不同的部位的話,可以叫這個拼盤!足足有8款肉~由肉味濃吃到較多油脂的肉!真的款款都好好吃😋手工意大利麵沒想到火鍋不單只可以淥烏冬,還可以淥意大利麵!叫了三款不同的粗幼和味道!各有特色!而手工的意大利麵口感好好!黑糖寒天珍珠奶茶很推薦大家叫這杯,好好飲!查的部份用了紅茶烏龍和我最愛的伯爵茶組成,味道我好喜歡😘大家不用怕喝了珍珠奶茶會很飽,因為珍珠的部份是用了寒天喔!

和牛響鈴
入面超多汁,咸到適中!

北海道毛蟹湯
入面有原隻毛蟹, 是喝得出的鮮味!

鮑魚.海花蝦.扇貝
這裏還有一個海膽醬汁,配海鮮一絕!
日山A5和牛拼盤(半份)

手工意大利麵

2019-07-21 124 瀏覽
新開的銅鑼灣535Tower,食肆林立,確為潮人開飯好去處,今天大夥兒決定打邊邊,JPOT實為不二之選。餐廳裝修以音樂作為主題:梳化椅是琴鍵🎹,邊爐是小鼓(snare drum),筷子🥢是鼓棍。整體環境舒適美觀,而音樂迷當然更覺賞心悅目。點了幾客餐前小食,有鵪鶉腿配大蒜汁、和牛響鈴和炸魚片頭。小食都甚有特式,和牛響鈴最為美味。湯底是滋補花膠雞湯,用料十足,鮮甜惹味,所有人都搶著先來兩碗。最重要是不加味精,可放心飲多碗。醬料齊備,而勺子🥄是結他造形🎸,配合餐廳主題。醬料亦是無味精的。海鮮拼盤打頭陣,海花蝦、本地鮑魚及扇貝新鮮甜美,更有侍應貼心服務,控制火候代為灼熟。今晚食肉獸較多,肉類點得比較豐富,有澳洲羊肉、西班牙黑毛豬和日本赤雞;全部真材實料,意尤未盡,再來一客牛小排,看著分佈均勻的雪花,吃著時牛味滿溢,大家都很滿意。五款肉丸都很鮮味之餘,更加入獨特濃汁,別具心思:牛骨濃汁牛丸、醬爆瀬尿蝦牛丸、豬骨濃汁貢丸、墨魚丸、蝦丸。蝦滑、蟹肉海鮮滑都很美味;此外,自家製和牛芝士餃子和自家製紫菜櫻花蝦意大利麵捲是餐廳的特別推介,口感獨特,味道更突出,不容錯過。吃過這麼多肉類,是時候以蔬菜平衡一下

吃過這麼多肉類,是時候以蔬菜平衡一下,蔬菜拼盤的菜新鮮之餘,其組合亦是多樣化,必然推介。
(日本春菊、唐生菜、皇帝菜、娃娃菜、白玉菇)

餐廳特色賣點,就是各款西式麵條;我們試了三款:紅頭菜寛麵、菠菜意大利麵條、寬條麵。因為是自家製麵,每款麵都十分有質感,而且口味獨特,跟平常火鍋吃的即食麵及烏東完全是另一層次。

飽餐過後,當然少不了甜品點綴:
疏乎里放在有乾冰的蒸籠呈上,似熱實冷,鬆軟鮮甜;另外芒果雪糕配蛋白脆餅,口感和味道都十分出眾,秒殺。

飽餐過後,盡興而歸,期待下次再聚。
2019-07-17 3597 瀏覽
滿心期待的 J Pot 火鍋,果然沒令人失望。環境時尚有格調,服務週到。沒想過,火鍋會有待應跟我們分湯熝麵,實在感動。以音樂為主題的裝修布局,滿滿音樂的符號。琴鍵梳化、筷子托、吉他匙羹、樂譜餐墊、鼓棍筷子……,當然少不了全晚播放音樂會,很有新鮮感。九式醬料,另有一碗特制醬油代替傳統豉油,再放入自己喜愛的料頭,成為獨一無二的私家醬。湯底選了滋補花膠湯,花膠大件量多,我們一行四人,每位都分享到兩件啊!😍😍 湯底雞香濃郁沒味精,多喝有益,先飲為上 😍😍和牛響鈴,很有創意小食。用腐皮包著免治和牛一起炸,外層金黃脆口,裏面牛香撲鼻,口感滋潤,絕對是一件接一件。鹿兒島雞,味道跟一般雞差不多,最特別是它可以不用全熟,也可以食用。小妹不竟膽小,還是喜歡熟透後啖啖肉的傳統味道。澳洲羊肩肉,羊味濃溢,拖一拖即可。配以獨家醬,味道的確有別一貫的薄荷啫喱或中式腐乳,獨特而美味。蝦滑及蟹肉海鮮滑,蝦滑經常食到,蟹肉打滑頗為罕有,彈牙鮮味,不錯不錯。蔬菜籃,賣相精美。有日本春菊、白玉菇、娃娃菜、皇帝菜及唐生菜。相信除了日本春菊外,其他的都不用多說。日本春菊,味道跟唐好相似,樣子則美麗許多;這種味道,從此不再是深冬

蔬菜籃,賣相精美。有日本春菊、白玉菇、娃娃菜、皇帝菜及唐生菜。相信除了日本春菊外,其他的都不用多說。日本春菊,味道跟唐好相似,樣子則美麗許多;這種味道,從此不再是深冬獨享。

自家制意大利濶條麵,手工麵是這店的招牌菜式,近廚房位置有著大大的玻璃櫃展示不同的手制麵及餃子,款式繁多,應有盡有。最重要是,新鮮的麵條,吃起來特別爽口彈牙,質感極佳。

手工餃子,同樣是店家的得意之作。點了自家制的和牛芝士餃及自家制紫菜櫻花蝦意大利麵卷。用和牛做餃子,到現時來說,都只此一家。

飲品揀選了茉莉花檸檬雪梨果茶配蜜糖珠,茉莉茶味清香淡口,蜜糖珠咬破滲出淡淡蜜糖香甜味,不想喝進大量糖份的話,這是個好選擇。

各方面都甚有特色,確實與別不同。不論醬料、餃子、粉麵、食材、小食、飲品,服務、環境,想要見識有別傳統的火鍋,J Pot 是不二之選。
2019-07-11 526 瀏覽
今次同四個同事打邊爐,一致認同有好多不得不叫嘅好嘢食,所以價錢就算比一般火鍋店貴,都值得!入正題:前菜好驚喜 |炸鵪鶉腿配大蒜汁 ($138):好少食鵪鶉,炸得非常香脆,皮薄肉嫩,配埋佢個鹹中帶點酸甜的大蒜汁,好夾~和牛響玲($58):最估唔到刴碎咗的和牛肉都可以咁Juicy~日山A5和牛拼盤(半份)$768 |半份已經包括左好多唔同的部位,好似上擘股肉、Tenderloin、肉眼等,雖然得半份,但四個人都好夠食。個人覺得最好食係肉眼,肉質好香軟,咬落完全無筋,就算薄薄一塊已經好香濃的牛肉味。其次係肩膊肉,油香較重,牛味更出~店員淥個陣淥左幾秒,肉仲係淡粉紅色就拎起,如果唔係就會鞋架啦~北海道毛蟹湯 $268 |湯底用咗北海道毛蟹煮,蟹腳、鉗同蓋乜都有齊好足料,又多蟹膏,味道似麵豉湯但帶蟹的鮮甜。飲得出材料非常新鮮,無腥味。西班牙黑毛豬 $148 |黑毛豬肉質同樣香軟,而且新鮮無雪氣味手工意大利麵 各$38 |最新奇的係有得淥意大利麵,有紅菜頭Fettuccine、菠菜意粉同Pappardelle等等,幾健康,而且估唔到索左湯都幾好食~海鮮拼盤 |有海蝦、鮑魚、大粒扇貝。海鮮好新鮮,上

前菜好驚喜 |
炸鵪鶉腿配大蒜汁
和牛響玲

日山A5和牛拼盤(半份)$768 |

北海道毛蟹湯 $268 |

西班牙黑毛豬 $148 |
黑毛豬肉質同樣香軟,而且新鮮無雪氣味
西班牙黑毛豬

手工意大利麵 各$38 |

海鮮拼盤 |
有海蝦、鮑魚、大粒扇貝。海鮮好新鮮,上盤個陣鮑魚仲郁緊~好鮮味又彈牙。

黑糖寒天珍珠奶茶 $48 |
溝左錫蘭紅茶、伯爵同烏龍茶的奶茶,呢種茶味濃而且香味好特別。加上輕芝士奶蓋,唔會太鹹而蓋過左本身奶茶的香甜味~真係好好飲~上面仲有朱古力脆脆同彈牙的寒天,多咗唔同的口感~

芒果梳乎厘蛋糕 (Menu以外的) |
賣相勁得意呀,好似個小籠包咁,入面有鮮芒果同Mousse,口感香軟芒果味重。其實好Surprise,因為有朋友生日所以當店員突然送個蛋糕來~

其實服務真係一流,除咗會逐道菜介紹食材有咩特色同產地之外,仲會幫你淥埋,等如翹埋雙手就食得,哈哈,我地四個人放工去食,完全覺得係五星級的享受~
2019-06-04
炸鵪鶉腿配大蒜汁
和牛響玲
西班牙黑毛豬
2019-07-10 2352 瀏覽
1. 日山A5和牛拼盤(半份$768)🥩雖然只係半份,但都好夠食,店員會逐款同我地介紹,而且建議我地先食較瘦同濃味嘅先,淥3-4秒帶少少粉紅就食得👍🏻我特別要點名後腰脊🥩就咁睇好似冇咩特別,但食落超腍身,一啲斤同韌都冇,到而定都仲回味緊🤤🤤🤤彤樂評分:9/10.2.北海道毛蟹湯($268)🦀真係用原隻北海道毛蟹係木魚湯入面,足料之餘又鮮甜👍🏻彤樂評分:8/10.3. 海花蝦、鮑魚、新鮮扇貝(隻)🦐特別要讚海花蝦,肉質真無好爽口彈牙,而且好鮮甜;鮑魚同扇貝都新鮮又厚肉彤樂評分:8.5/10·4. 黑糖寒天珍珠奶茶($48)☕我真係喜愛呢杯奶茶,茶底用錫蘭紅茶,烏龍同伯爵茶組成,所以茶味好突出,加上輕芝士奶蓋,鹹鹹甜甜嘅味道相輔相成,仲有有爽口嘅寒天,再添一層口感🤩🤩🤩彤樂評分:10/10·5. 茉莉花檸檬雪梨果茶配蜜糖珠($68)🍯就係中間個杯,好滋潤,先有檸檬雪梨味,再慢慢有陣陣花茶香,加埋蜜糖珠點綴,好啱打邊爐飲呀!彤樂評分:8/106. 脆炸鵪鶉腿($138)真係第一次食,食落感覺似比較乾身嘅雞腿,肉身結實,經炸完之後,特別惹味😋彤樂評分:8.5/10·7. 西班牙黑毛豬($148

1. 日山A5和牛拼盤(半份$768)🥩
彤樂評分:9/10
後腰脊

2.北海道毛蟹湯($268)🦀
真係用原隻北海道毛蟹係木魚湯入面,足料之餘又鮮甜👍🏻
彤樂評分:8/10

3. 海花蝦、鮑魚、新鮮扇貝(隻)🦐
海鮮盤

4. 黑糖寒天珍珠奶茶($48)☕
彤樂評分:10/10

5. 茉莉花檸檬雪梨果茶配蜜糖珠($68)🍯
彤樂評分:8/10

6. 脆炸鵪鶉腿($138)
炸鵪鶉腿

7. 西班牙黑毛豬($148)🐖
黑毛豬油脂分佈好平均,夠鮮味又唔韌
彤樂評分:7/10
黑毛豬

8. 丸拼盤
我地一次過叫左好幾款丸同餃,當中我特別記得三星蔥豬肉丸、牛骨濃汁牛丸、醬爆瀨尿牛丸、韮菜餃、鮮蝦雲吞,特別偏愛瀨尿牛丸,真係爆多肉汁呀
彤樂評分:7.5/10

9. 芒果梳乎厘蛋糕🍰
因為同行有朋友生日,佢地送左個隱藏menu蛋糕俾我地,超貼心,個蛋糕唔只外型好吸睛,佢都好有內餡
2019-07-04
生日
後腰脊
海鮮盤
炸鵪鶉腿
黑毛豬
2019-07-06 99 瀏覽
朋友介紹這間JPot有很多特特別美味的醬汁、沒有味精、無添加劑的成份,是打邊爐吃牛牛的美味又健康的選擇。今晚就來吃吃。餐廳裝修得很特別又新派,非一般的火鍋店裝修,位於銅鑼灣的535 Tower找到五感六覺那就是那J Pot。J Pot 廚師準備了打邊爐前的小食,我們點了鵪鶉腿、大蒜汁,和牛響鈴、炸魚片頭來吃吃,其中以炸魚片頭爽口彈牙,味道不錯,食得開心。👍👍👍參-Lemon Verbana & Honey beer ,麥味濃厚而不苦澀,手工啤酒來說,已經很好味。今晚的湯底及醬料是滋補花膠雞湯及海膽醬料及麻辣醬油。這個湯底是我們喝頭啖湯是不二選擇。🤣🤣🤣果然10分鮮甜美味、10分多花膠。每人先喝了兩大碗呢。👍👍👍再來海鮮拼盤,有海花蝦、本地鮑魚、扇貝。每樣食材都生非常新鮮,鮮甜無比,讚👍👍👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐男生愛吃肉類,澳洲羊肉、西班牙黑毛豬、日本赤雞,當然少不了牛小排。鮮味非常,吃到停不了。🐥⭐⭐⭐⭐⭐女士們愛吃丸類,牛骨濃汁牛丸、醬爆瀬尿蝦牛丸、豬骨濃汁貢丸、墨魚丸、蝦丸。全部都10分好吃、10分美味。其中醬爆瀬尿蝦是我的最喜愛。👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐食得健康是我的頭號選擇,所以蔬菜也一定不會馬

食得健康是我的頭號選擇,所以蔬菜也一定不會馬虎。蔬菜拼盤有日本春菊、唐生菜、皇帝菜、娃娃菜、白玉菇。👍🐥⭐⭐⭐⭐⭐

能夠吃到廚師的巧手之作,就一定要選蝦滑、蟹肉海鮮滑。果然味道鮮美,讚🐥⭐⭐⭐⭐⭐

飽肚之選有自家製的紅頭菜寛麵、菠菜意大利麵條、寬條麵。我們選了菠菜意大利麵條。讚👍🐥⭐⭐⭐⭐

今晚能夠品嚐到這麼美味的食物,我們的肚皮已經漲爆了。加上殷勤、禮貌、笑容滿面的服務員,真是開開心心的一個聚會。
2019-07-06 102 瀏覽
上個月在旁邊的食肆吃完和牛時,侍應送我們走時,介紹了同一集團旗下的火鍋店,今晚便召集吃貨們來吃火鍋。店內裝修像酒吧,有一個大型投射銀幕,餐具以樂器設計為主。九宮格調味料,除了傳統的醬料外,還有辣蝦米,這個醬料,鹹香帶點辣,非常惹味。另外侍應亦附上海膽醬料和麻辣醬汁,自家製的醬汁是天然合成,可以帶起食物的鮮味。黑糖的寒天珍珠奶茶$48香醇的芝士味奶蓋,加上伯爵茶、錫蘭茶、烏龍茶和濃味的黑糖,混合在一起,在沒有冰的沖淡情況下,可以喝到濃濃的茶香。杯內有寒天粉又名琼脂粉,質感比涼粉紥實,口感豐富,我對此甚為喜歡。滋補花膠雞湯,雞湯味道濃郁,而且每人享用兩件厚厚的花膠,喝到湯是沒有添加任何味精的。海鮮拼盤海花蝦、本地鮑魚、扇貝,拼盤內的海鮮,新鮮又鮮味,其中以扇貝肉質鮮嫩又可口。侍應為我們烹煮海鮮,坐著等吃,又是另一種享受。肉類澳洲羊肉和西班牙黑毛豬,沒有羶味,點些麻辣醬汁,可以增加味道層次。日本赤雞比香港的雞肉質紮實,味道鮮甜。侍應推介的紅頭菜寛麵、菠菜意大利麵條和寬條麵是廚師即日製造,麵質帶點嚼勁,加點醬料就更加美味。甜品疏乎里以蒸籠襯托著,還有些乾冰做出的煙霧,原以為是蒸包,後來才知道是

店內裝修像酒吧,有一個大型投射銀幕,餐具以樂器設計為主。

黑糖的寒天珍珠奶茶$48

肉類
日本赤雞比香港的雞肉質紮實,味道鮮甜。

甜品
疏乎里
以蒸籠襯托著,還有些乾冰做出的煙霧,原以為是蒸包,後來才知道是凍的疏乎里,這個心思卻是不少。疏乎里内𥚃有些芒果,味道不太甜,是視覺和味覺的完美結合。

芒果雪糕配蛋白脆餅
蛋白脆餅口感上有些似巧克力塊的味道,加上芒果雪糕的甜味,口感就更加豐富。

侍應由頭到尾殷勤的招呼待,加上廚師的心思,配合前衛的環境,這個晚餐令人期待下次再來。

2019-07-03 168 瀏覽
因為喺銅鑼灣返工 通常同班同事係銅鑼灣食晚飯 呢間餐廳自從一個月多前開張 呢次已經係我同班同事第二次放工黎烚下烚下 我哋再次光顧嘅原因 都係因為呢度較其他火鍋店乾淨衛生 店內既侍應雖然看落年輕 但服務殷勤 睇得出呢間餐廳對員工有一定的培訓 每次我地舉手要叫人 總會有人立刻幫你 再諗返起平時去酒樓打邊爐所受到既對待 呢間餐廳總會有魔力令我地再次encore 。除左服務值得一讚 對於我地一班女仕黎講 我地真係好鬼鍾意呢間餐廳標明不含味精既湯底 令我地打邊爐都打得無咁罪惡感重。 比起上一次黎幫襯呢間餐廳 可能為左迎合香港人既要求 好明顯食物種類增加左好多 除左佢地招牌既日山和牛 其他食物價錢都合理 質素都好高 雖然日山和牛價位唔平 但每次我地都會叫 因為實在大好食 做左成日野 當然要好好慰勞下自己。
美味的日山和牛
美味的日山和牛