2024-04-26 265 瀏覽
最近我同朋友去咗觀塘嘅Moon Thai食嘢,覺得超好食🫶🏻👏我食咗嘅幾樣嘢都超級超級出色,絕對係我會回頭嘅一間餐廳!沙嗲雞肉串燒 Grilled Chicken Skewers ($48)🌟🌟🌟🌟🌟串燒嘅沙嗲醬唔會太辣但超惹味!烤香茅豬頸肉 Grilled Pork Neck ($48)🌟🌟🌟🌟🌟豬頸肉口感好之餘唔會太肥,仲好香添!雞肉船湯金邊粉Chicken Boat Noodles ($78)🌟🌟🌟船麵好夠入味!蝦炒金邊粉 Pad Thai ($128)🌟🌟🌟🌟金邊粉超多配料,值回票價!青咖喱雞 Chicken Green Curry ($148)🌟🌟🌟青咖喱都係不太辣,老少咸宜,仲好多雞肉!斑蘭椰汁千層糕 Pandan Coconut Cake ($58)🌟🌟🌟🌟連甜品都好出色!千層糕暖暖哋,斑蘭味香又唔會太甜~📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖

我食咗嘅幾樣嘢都超級超級出色,絕對係我會回頭嘅一間餐廳!

🌟🌟🌟🌟🌟
串燒嘅沙嗲醬唔會太辣但超惹味!

🌟🌟🌟🌟🌟
豬頸肉口感好之餘唔會太肥,仲好香添!

🌟🌟🌟
船麵好夠入味!

蝦炒金邊粉 Pad Thai ($128)
🌟🌟🌟🌟
金邊粉超多配料,值回票價!

🌟🌟🌟
青咖喱都係不太辣,老少咸宜,仲好多雞肉!

🌟🌟🌟🌟
甜品都好出色!千層糕暖暖哋,斑蘭味香又唔會太甜~

📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
2024-02-26 4127 瀏覽
今日同朋友去咗牛頭角呢間泰國fushion餐廳,喺門口睇嘅時候,冇諗過入邊咁大,行入去時我都愕咗然,入邊地方竟然咁大,保守估計起碼有5000尺,可以坐百幾人唔成問題!星期日紅日唔算多人,可以有個寧靜嘅環境渡過歡樂愉快嘅中午! 睇緊menu諗緊食咩時,見到有個靚仔哥哥行過,跟住我就少少害羞地問佢有咩推介,佢介紹得好詳盡,服務非常好,極之欣賞佢,雖然唔係叫晒佢全部介紹嘅食物🤣最後我哋叫咗牛油果流心蛋煎餅:煎餅外脆內軟,加上流心蛋嘅蛋汁和有自製嘅醬汁,仲有我至愛嘅牛油果,簡直完美嘅配搭泰式紅咖喱雞肉漢堡:呢個我覺得比較fusion啲,第一次喺泰式餐廳食漢堡包😂 紅咖喱有少少辣但係唔會蓋過咗雞肉味,分別食到層次嘅味道,泰式嘅咖喱混合西式的漢堡包,呢個幾創新,食落去幾有驚喜我從來都唔會飲奶茶,因為我對奶有敏感,靚仔哥哥推介奶茶俾我,佢話可以轉Oat milk,跟住我就試吓,果然冇介紹錯,真係超好飲,飲落去覺得好濃嘅茶味,而且好香,有種回味最後甜品畫上完美嘅句號:芒果糯米飯🤣而家做緊優惠,Follow Moon Thai社交平台,會送一份椰汁西米糕或斑蘭椰汁千層糕,大家記得follow🥰

最後甜品畫上完美嘅句號:芒果糯米飯🤣

2024-02-25
2024-02-26 1821 瀏覽
昨日去完朋友婚禮之後😌約咗個舊同學去咗一間位於牛頭角泰式food court 食下午茶🙂中等價錢😄水準都唔錯👍冬陰功湯香料如檸檬葉、薑、大蒜和香茅、菇類等。即使不加辣椒,這些香料仍然能夠為湯品帶來豐富的口感和風味😅烤香茅豬頸肉份量多~而且具有豐富的油脂和肉質,經過烤烹處理後,肉質變得嫩滑多汁。這種口感使得烤香茅豬頸肉在咀嚼時非常愉悅😁牛肉船麵金邊粉麵條質地柔軟滑嫩,非常容易入口😌牛肉片經過煮熟後變得嫩滑多汁。牛肉的口感和風味與麵條相成,為菜餚增添了豐富的層次感😍斑斕椰汁千層糕質地是軟綿綿的,輕盈而細膩。每一層都具有柔軟的口感,使得糕點在口中融化☺️而且好重椰汁味😇青瓜蘋果梳打帶有清新的口感,青瓜和蘋果的組合為飲料帶來了清爽和涼快的感覺🥶自然風味😎店舖🍴連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜*載譽回歸!我們很榮幸連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜!這是對我們精湛廚藝和出色食物品質的肯定,讓我們充滿信心地回歸,為您呈現最優質的泰國美食體驗。🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理餐廳以皇室御廚級泰菜為基礎,並融入了創意料理的元素,創造出獨一無二的菜品。我們的廚師們經驗豐富,擁有精湛的廚藝和獨

青瓜蘋果梳打

店舖🍴連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜*載譽回歸!

🍴皇室御廚級泰菜X Fusion創意料理
餐廳以皇室御廚級泰菜為基礎,並融入了創意料理的元素,創造出獨一無二的菜品。我們的廚師們經驗豐富,擁有精湛的廚藝和獨特的創意,將為您呈現一道道精心設計的美食佳餚
2024-02-24
  • 招牌和牛船麵
最新牛頭角開咗間泰國餐廳「Foodhall by Moon Thai」🇹🇭餐廳前身Moon Thai曾獲連續五年米芝蓮推介,新店依然繼續由星級前太王御廚主理👨🏻‍🍳質素有保證,價錢仲要好親民,地方咁就腳點可以唔去🤪.餐廳佔地超過五千尺,以大地色主調,開放式廚房及水吧🥢空間廣闊下坐得好闊落😌.🍴泰式烤雞(半份)💰$128烤雞外皮焦香,肉質依然保持嫩滑多汁💦烤雞以泰式香料醃製,入口充滿獨特香氣😚再蘸埋泰式酸甜醬就啱啱好👍🏻.🍴烤香茅豬頸肉💰$48豬頸肉口感爽脆,焦香及香茅香氣融為一體😋特別一讚特製醬汁,味道酸酸辣辣,配襯豬頸肉額外惹味🤤.🍴乾炒豬肉河粉💰$118即叫即炒,一上枱熱氣沖天,勁有鑊氣🔥河粉好有彈勁,芥蘭及其他蔬菜提供爽脆口感,再加埋嫩滑豬肉片,口感層次豐富😚份量都唔少下,兩個人食啱啱好😌.🍴馬拉盞炒通菜💰$88好怕啲通菜炒到軟腍腍,好彩呢度啲通菜炒得啱啱好,保持脆嫩口感👍🏻馬拉盞及魚露香氣十足,非常入味😛.🍴香蕉朱古力煎餅💰$58臨尾整返份甜品嘆吓😜煎餅皮薄香脆,咬落去係軟腍腍香蕉同朱古力醬,好幸福🥰

🍴泰式烤雞(半份)
💰$128
泰式烤雞(半份)

🍴烤香茅豬頸肉

💰$88

🍴香蕉朱古力煎餅
💰$58
香蕉朱古力煎餅
泰式烤雞(半份)
乾炒豬肉河粉
香蕉朱古力煎餅
꧁𝐅𝐨𝐨𝐝𝐡𝐚𝐥𝐥 𝐛𝐲 𝐌𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐡𝐚𝐢꧂觀塘/牛頭角區打工仔有福了!Manulife Place有新餐廳主打正宗泰菜!舖位前身是樂感,大抵是租金壓力太大做唔住,畢竟餐廳逾5000尺,要有相當的客源先sustain到而新的Foodhall是由連續五年獲米芝連推介的Moon Thai經營 ,兼有泰皇御廚坐鎮;雖然以foodhall模式營運,但設計與Cafe 無異,以和暖大地色澤為主,加入東南亞的熱帶原素,絕對是最打卡able的food hall!Foodhall分隔了三個取餐區,分別是泰式地道炒粉麵飯類、Fusion 漢堡類、濃香泰式船麵串燒及特色甜品水吧類,選擇非常多元化午餐時段主打「美食市集」自助模式,而週末同晚餐就有餐桌服務,這種經營模式都頗創新食物方面特別推薦青咖哩漢堡,將青咖哩香料拌入手打豬肉漢堡,漢堡夠juicy,辣度適中非常惹味,又有清新的coleslaw、蕃茄等蔬菜中和一下味道,成件事好well-balanced,fusion得出色伴菜的焗薯亦相當有誠意,但醬汁再鹹些少會更好炒河和炒通菜都幾有鑊氣,非常惹味;整體味道都幾正宗,可謂色香味俱全,價錢亦尚算實惠,值得一試!

꧁𝐅𝐨𝐨𝐝𝐡𝐚𝐥𝐥 𝐛𝐲 𝐌𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐡𝐚𝐢꧂

舖位前身是樂感,大抵是租金壓力太大做唔住,
畢竟餐廳逾5000尺,要有相當的客源先sustain到

豬肉漢堡•青咖喱蛋黃醬

食物方面特別推薦青咖哩漢堡,將青咖哩香料拌入手打豬肉漢堡,
伴菜的焗薯亦相當有誠意,但醬汁再鹹些少會更好
乾炒雞肉河粉

炒河和炒通菜都幾有鑊氣,非常惹味;

𖤐馬拉盞炒通菜 $𝟖𝟖
𖤐乾炒雞肉河粉 $𝟏𝟏𝟖
𖤐豬肉漢堡•青咖喱蛋黃醬 $𝟖𝟖
𖤐迷迭香檸檬梳打 $𝟒𝟖

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 👱🏻‍♀️7.7/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)
觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
#cty_觀塘
#cty_thai
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

豬肉漢堡•青咖喱蛋黃醬
3天前 0 瀏覽
今次帶媽媽同姑婆去FoodHall By MoonThai食正野,原來係連續5年獲得米芝蓮推介嘅Moon Thai, 重新選址落戶觀塘核心地段,繼續由前泰皇御廚團隊主理,喺5500尺空間感十足嘅地方用膳真係好舒適烤香茅豬肉🐖豬頸肉烤到外層微微焦香 ,但同時保留到肉汁,肉質爽彈易咬,再蘸上自製,呢個真係必食推介泰式蝦餅 🧆咬開彈牙蝦餅香茅香味散發,味道微辣夠惹味 招牌和牛船麵🍜和牛肉質纖維豐富較有咬口,脆卜卜嘅豬油渣加上船麵吸晒甜甜哋嘅濃郁湯汁,我食左大半碗蟹肉炒飯 🦀每啖炒飯都食到蟹肉好足料,如果炒飯可以再乾身啲就更好泰式髒髒茶 🥃外觀唔夠髒,做唔到虎紋嘅效果,唔知係咪髒係形容我攪拌時嘅狀態呢?不過泰式紅茶茶底好濃厚但係同平時嘅嘅香味有少少分別,加上微甜醇滑嘅牛奶,係好飲嘅呢度晏晝仲有其他fusion菜好吸引,我下次早啲黎再食先

烤香茅豬肉🐖

泰式蝦餅 🧆
咬開彈牙蝦餅香茅香味散發,味道微辣夠惹味

招牌和牛船麵🍜

蟹肉炒飯 🦀
每啖炒飯都食到蟹肉好足料,如果炒飯可以再乾身啲就更好

泰式髒髒茶 🥃

呢度晏晝仲有其他fusion菜好吸引,我下次早啲黎再食先
非常喜歡餐廳的環境內部非常寬敞舒適 燈光及裝潢色調亦令人很輕鬆 🍜招牌和牛船麵 $118湯底有很濃郁的藥材味 牛肉份量多且粉嫩非常類近泰國地道船麵的味道 如果麵條再爽彈煙韌會更好🍜濕炒豬肉河 $122濕炒均勻掛滿每一條河粉 豬肉肉片大而份量多 味道正常🥬馬拉盞炒通菜 $88有穫氣 味道正常😋🍌🍫香蕉朱古力煎餅 $58無敵組合香蕉加朱古力 加上口感帶點煙韌的薄餅 面頭再淋上煉奶 作為甜點簡直是一個完美的句號😋🍹泰式髒髒奶茶 $38泰茶茶味十分香濃 入口順滑 奶味突出之餘又不會蓋過茶味
非常喜歡餐廳的環境

😋🍌🍫香蕉朱古力煎餅 $58

😋🍹泰式髒髒奶茶 $38
泰茶茶味十分香濃 入口順滑 奶味突出之餘又不會蓋過茶味
5天前 0 瀏覽
成間Foodhall by Moon Thai有差唔多5000呎咁大!而且裝修風格以大地色為主調,再加入東南亞風嘅元素作為裝修,令到成間餐廳好有熱帶雨林嘅感覺,真係好似去咗泰國咁呀🤩🍽️泰式烤雞(半份)烤雞用咗泰式香料去烤煮,令到隻雞外皮香脆且香口,所以肉質可以保持鮮嫩多汁,食落口感到有獨特嘅味道,再沾埋特調嘅泰式辣醬更惹味😜🍽️泰式全日早餐食西式嘅全日早餐就食得多,泰式嘅真係第一次食!泰式全日早餐包括有酸種麵包、沙嗲雞串、泰式粥、牛油果醬、煎煙肉、煎蛋同炒雜菇,呢個配搭相當新鮮,我最鍾意就係酸種麵包配牛油果醬一齊食,感覺好fresh同幾match😝🍹青瓜蘋果梳打飲第一啖口感巳經比我覺得好清新,原來青瓜同蘋果呢個組合咁Fresh,飲完好有自然嘅風味,仲可以解膩添😛🧋泰式髒髒奶茶泰式奶茶就飲得多,但泰式髒髒奶茶就第一次飲!奶茶有獨特嘅茶味,飲落口感好順滑,同埋好濃郁且甜度適中😎

🍽️泰式烤雞(半份)

🍽️泰式全日早餐

🍹青瓜蘋果梳打

🧋泰式髒髒奶茶
新型食店概念 Foodhall by Moon Thai 大推皇室御廚級 X Fusion 創意料理,落於九龍東核心地段 Manulife Place,擴充為更寬敞嘅空間。依舊係泰皇御廚主理,結合傳統及 Fusion 創意料理,將美味提升到另一層次。而且價錢都好親民 😉 更為鄰近上班一族提供全新高質泰菜體驗。𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥 ✨ 冬陰功蝦扁蔥粉 128Spicy Tom Yum Pasta with Shrimp 味道相對偏甜少少,唔會話好辣好重冬陰功嘅味但又會帶少少酸甜味。 ✨ 泰式雞肉漢堡 88Thai Chicken Burger泰國午餐離唔開炒粉麵飯但不妨一試泰國菜餡料秘製嘅漢堡 ☺️ Brunch 時段不錯的選擇。新店的午餐以大眾化定價,套餐由HKD68 起,多款選擇包括泰式地道炒粉麵飯類、Fusion 漢堡類、濃香泰式船麵串燒等。✨ 泰式髒髒茶 38Ice Thai Tea Dirty✨ 泰茶湯力 48Thai Tea Tonicᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Foodhall by Moon Thai 📍 觀塘道 348 號宏利廣場 1/F 101 號店營業時間

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

營業時間:
星期一至五: 0800 - 2200
星期六: 0900 - 2200
星期日: 0900 - 1700
餐廳前身係⭐️連續五年獲米芝蓮推介⭐️嘅上環傳統泰菜餐廳“Moon Thai”😋新餐廳加上fusion款式,而且裝潢好大好新,有北歐Cafe嘅感覺💖叫咗兩份brunch,Egg Benedict同All Day Breakfast,試吓點樣將西餐同泰菜融合一齊👀🍳Egg BenedictSourdough麵包塗咗牛油果醬🥑,水煮蛋🥚一切開即時流出爆漿蛋汁,同傳統既版本唔同既係荷蘭汁上加左泰國口味既辣,呢個配搭出奇地合拍!呢隻辣我唔食得辣嘅都接受到😊另外仲配埋烤菠蘿🍍面層焦香,而且好甜好好食!🍳Thai All Day Breakfast泰國版嘅全日早餐,有泰式雞肉粥、沙嗲串燒、Sourdough麵包、煙肉、雜菌同煎蛋😍值得一讚雞肉粥,粥底雞味濃郁入味而且雞肉一啲都唔韌,好滑嫩🍳蝦炒金邊粉🤩炒得好有鑊氣,配上酸酸地嘅醬汁,啲蝦都好足料好大,食到停唔到😊🧋泰式髒髒奶茶 (推介)奶味好重,而且口感好幼滑!

🍳Egg Benedict

🍳Thai All Day Breakfast
值得一讚雞肉粥,粥底雞味濃郁入味而且雞肉一啲都唔韌,好滑嫩

🍳蝦炒金邊粉

🧋泰式髒髒奶茶 (推介)
奶味好重,而且口感好幼滑!
烤物:🔸️沙爹羊肉串燒 - 價格:$58就咁食已經覺得烤得好香但係朋友瘋狂慫恿我點汁咁我就試下點汁啦(我鍾意食野唔點汁)之後發現醬汁同肉香味嘅配搭真係好正🤩🔸️烤香茅豬頸肉 - 價格:$48外面烤得非常焦脆肉香配搭香茅嘅香味 亦非常吸引唯一缺點係有少少乾身主菜:🔸️馬拉盞通菜- 價格:$88通菜炒得非常香口雖然肉眼見到有啲類似辣椒嘅東西但係一啲都唔辣👍🏻 啱曬我呢啲唔食得辣嘅人🙈份量亦都好足 好大碟 食咁多菜就唔驚便秘啦🤣🔸️菠蘿海鮮炒飯 - 價格:$128食菠蘿炒飯 好驚啲飯畀菠蘿汁浸到濕曬但係呢個無 佢嘅飯炒得乾身再加埋菠蘿酸酸甜甜嘅味道 無得頂👍🏻🔸️泰式烤雞(半份)- 價格:$128嗰日莫名其妙好想食烤雞 但本身都驚會唔會辣問咗職員之後佢話可能有好少辣後面食落覺得完全唔辣🫣 香料味仲要入曬啲雞肉裏面🤩食到我津津有味飲品:🔸️熱泰式奶茶 - 價格:$38就係相入面有拉花個杯喇🫣同我哋平時一般飲嘅奶茶唔同有啲甜甜地 煉奶嘅味道 好得意😆🔸️泰式髒髒奶茶 - 價格:$38老實講嗰句 除咗佢係凍嘅我覺得同普通泰式奶茶冇乜分別 味道上差唔多 一樣咁好飲😂
烤物:

🔸️沙爹羊肉串燒 - 價格:$58
就咁食已經覺得烤得好香
但係朋友瘋狂慫恿我點汁
咁我就試下點汁啦(我鍾意食野唔點汁)
之後發現醬汁同肉香味嘅配搭真係好正🤩

我覺得同普通泰式奶茶冇乜分別
味道上差唔多 一樣咁好飲😂

• 烤香茅豬頸肉
2024-05-03 0 瀏覽
幾年前喺上環食過米芝蓮級Moonthai念念不忘!佢哋終於開返新舖,新鋪坐落喺觀塘商廈區(近牛頭角港鐵站)Foodhall by Moonthai 餐廳地方好大,真係成個Hall咁裝修主打橙色,屬北歐風格座位好闊落,坐得好舒服我哋點咗:🐓 沙嗲雞肉串燒$48雞肉燒得好香,再加埋個沙嗲汁好惹味👍🏻一碟有4串,抵食!🐷 烤香茅豬頸肉 $48好好味嘅豬頸肉,有少少燶邊,豬頸肉好油香,有啲彈牙🍜 招牌和牛船麵 $118雖然叫船麵,但份量是香港粉麵嘅正常size,有兩大塊和牛,湯底非常之濃味,忍唔住要飲埋個湯🦐 蝦炒金邊粉 $128正宗泰國味道,有大蝦、雞蛋、魚片、銀芽、蔥,仲有花生醉,甜甜哋又辣辣地,好惹味🥭 芒果糯米飯$88糯米飯熱辣辣出晒煙,煙煙韌韌,加上椰汁同好甜嘅芒果,好好食🥤 泰式奶茶 (凍)$40呢杯泰式奶茶好啱我口味!既有泰國奶茶應有嘅茶香,又夠奶味,甜度也剛剛好!值得推介嘅一間泰式餐廳!

Foodhall by Moonthai
餐廳地方好大,真係成個Hall咁
裝修主打橙色,屬北歐風格
座位好闊落,坐得好舒服

我哋點咗:

🐓 沙嗲雞肉串燒$48
雞肉燒得好香,再加埋個沙嗲汁好惹味👍🏻
一碟有4串,抵食!

🐷 烤香茅豬頸肉 $48
好好味嘅豬頸肉,有少少燶邊,豬頸肉好油香,有啲彈牙

🍜 招牌和牛船麵 $118

🦐 蝦炒金邊粉 $128

🥭 芒果糯米飯$88
糯米飯熱辣辣出晒煙,煙煙韌韌,加上椰汁同好甜嘅芒果,好好食

🥤 泰式奶茶 (凍)$40

值得推介嘅一間泰式餐廳!
晒啲雞肉串燒
蝦炒金邊
芒果糯米
泰式奶茶(凍)
2024-04-30 0 瀏覽
Moon Thai連續5年獲得<<米芝蓮港澳版>>既推介👑牛頭角新店亦由泰國御廚團隊主理👨🏻‍🍳早幾日放假搵埋朋友一齊去食個tea~上到去發現餐廳好大,接近有5500尺😳環境極具新型北歐既現代簡約格調,當日係星期日所以唔多人,可以靜靜地chill住咁食下午茶🫶🏻🫧烤香茅豬頸肉食泰菜我次次都order豬頸肉😂淡淡既香茅味加上外層焦香微脆,肉質軟腍多汁入口彈牙,而且份量多,非常好食(點埋個酸汁幾開胃✨)🫧雞肉船麵金邊粉麵身柔軟滑嫩,雞肉口感唔會好鞋口🍜有脆卜卜豬皮做配料,非常滿足❗️🫧海南雞飯雞油飯入口都幾重油香味,但又唔會成口油,平時會改轉雞脾肉/走胸,但今次我無😆估唔到雞肉幾滑而且凝固左一層啫喱(應該係雞肉經過冷凍???)小朋友追住食勁開心呀👏🏻🫧椰汁西米糕Q彈彈既西米配埋椰奶香味,甜而不膩既口感,大人細路都好喜歡💖雖然Foodhall by Moon Thai以全新形式運作,但食物一定有質素🤤親民價錢就可以享受高質素既泰國菜🇹🇭無論早午晚時段都為附近既上班一族提供全新泰菜體驗😌餐廳環境寬敞,所以性價比真係幾高。呢度好kid-friendly👶🏻座位舒適之

🫧烤香茅豬頸肉

🫧雞肉船麵金邊粉

🫧海南雞飯

🫧椰汁西米糕

呢度好kid-friendly👶🏻座位舒適之餘每張枱都有足夠空間,餐廳有提供BB櫈,建議係book位時要講定啊🌟

@foodhallbymoonthai

📍Foodhall by Moon Thai
觀塘道 348 號宏利廣場1樓101號鋪
(🚇港鐵牛頭角地鐵站B出口)
↓營業時間↓
星期一至五: 0800 - 2200
星期六: 0900 - 2200
星期日: 0900 - 1700

𝐖𝐄𝐋𝐂𝐎𝐌𝐄 𝐓𝐎 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐔𝐒(. ❛ ᴗ ❛.)
🌟Gavin同媽咪一齊帶你周圍食 周圍玩🌟
➢👩🏻@hellodearmaggiee 👶🏻@gavincheukhim_

#hongkongbaby #hongkongbabyboy #香港媽媽 #寶寶日常 #育兒日常 #港媽日常 #香港bb #hkkidsmodel #hkbbmodel #hkfoodie #hkbabyphotography #親子KOL #旅行blog #親子好去處 #親子玩樂 #香港媽咪 #香港媽咪幫 #香港媽媽 #媽媽日常 #媽咪metime #metime #開飯喇 #香港探店 #香港美食 #打卡 #香港甜品 #香港人氣店
  • 烤香茅豬頸肉
係觀塘studio 上完堂, 去左前身係樂感,宜家變成泰菜既Foodhall by Moonthai 食飯~ 地方都係咁大, 但座位上比之前坐得更舒服!冬陰功湯($48):細細碗但足夠二人份,香茅味幾出~ 招牌和牛船湯金邊粉($118):湯底濃味🤭牛肉量多🤭豬肉串燒($48): 只可以單款肉類點,沙嗲醬帶少少甜~依個價錢有3串都係唔差既🤭海南雞飯($128):飯身帶少少濕,男朋友話可以接受🤭有十至十一件雞件🐥整體味道屬於中上,而且店員服務唔錯, 雖然同男朋友食既係晚餐,但份量同性價比算唔差!!!

冬陰功湯($48):細細碗但足夠二人份,香茅味幾出~
招牌和牛船湯金邊粉($118):湯底濃味🤭牛肉量多🤭

• 招牌和牛船麵
  • 沙嗲雞肉串燒
Foodfhall by Moon Thai 餐廳裝修得好靚!係大地色澤為主既北歐風設計~集 團 行 政 總 廚 曾為泰國國王擔任其御廚,而且價錢親民🤩冬陰功蝦扁意粉$128這個冬陰功偏微辣,冬陰功嘅酸辣,配上洋蔥粒,蕃茄仔 ,煮得好惹味!而且仲有份量唔少嘅大蝦,肉質爽口,非常新鮮!泰式豬肉漢堡$88個漢堡都好大!配上非常厚,少少微辣,又醃得好香嘅豬肉,還有蕃茄、生菜、紫洋蔥,非常美味!漢堡還配有薯蓉,有啲酸酸又美味嘅醬汁,好開胃🤤香蕉朱古力煎餅$58這個香蕉朱古力煎餅,好有泰國地道水準!外皮脆口又夠煙靭,中間有香蕉,煎餅上邊仲有朱古力醬,非常泰式嘅甜品!凍泰式奶茶$40這個泰式奶茶係少有唔會過甜的,所以真係非常喜歡又唔會好膩~~正!青檸梳打$48梳打配上青檸檬🍋 非常清新,又解渴!蘋果汁$38這裏有橙汁同蘋果汁,非常啱小朋友👍🏻

冬陰功蝦扁意粉$128

泰式豬肉漢堡$88
漢堡還配有薯蓉,有啲酸酸又美味嘅醬汁,好開胃🤤

香蕉朱古力煎餅$58

凍泰式奶茶$40

青檸梳打$48
梳打配上青檸檬🍋 非常清新,又解渴!

蘋果汁$38
這裏有橙汁同蘋果汁,非常啱小朋友👍🏻