烤物:🔸️沙爹羊肉串燒 - 價格:$58就咁食已經覺得烤得好香但係朋友瘋狂慫恿我點汁咁我就試下點汁啦(我鍾意食野唔點汁)之後發現醬汁同肉香味嘅配搭真係好正🤩🔸️烤香茅豬頸肉 - 價格:$48外面烤得非常焦脆肉香配搭香茅嘅香味 亦非常吸引唯一缺點係有少少乾身主菜:🔸️馬拉盞通菜- 價格:$88通菜炒得非常香口雖然肉眼見到有啲類似辣椒嘅東西但係一啲都唔辣👍🏻 啱曬我呢啲唔食得辣嘅人🙈份量亦都好足 好大碟 食咁多菜就唔驚便秘啦🤣🔸️菠蘿海鮮炒飯 - 價格:$128食菠蘿炒飯 好驚啲飯畀菠蘿汁浸到濕曬但係呢個無 佢嘅飯炒得乾身再加埋菠蘿酸酸甜甜嘅味道 無得頂👍🏻🔸️泰式烤雞(半份)- 價格:$128嗰日莫名其妙好想食烤雞 但本身都驚會唔會辣問咗職員之後佢話可能有好少辣後面食落覺得完全唔辣🫣 香料味仲要入曬啲雞肉裏面🤩食到我津津有味飲品:🔸️熱泰式奶茶 - 價格:$38就係相入面有拉花個杯喇🫣同我哋平時一般飲嘅奶茶唔同有啲甜甜地 煉奶嘅味道 好得意😆🔸️泰式髒髒奶茶 - 價格:$38老實講嗰句 除咗佢係凍嘅我覺得同普通泰式奶茶冇乜分別 味道上差唔多 一樣咁好飲😂
烤物:

🔸️沙爹羊肉串燒 - 價格:$58
就咁食已經覺得烤得好香
但係朋友瘋狂慫恿我點汁
咁我就試下點汁啦(我鍾意食野唔點汁)
之後發現醬汁同肉香味嘅配搭真係好正🤩

我覺得同普通泰式奶茶冇乜分別
味道上差唔多 一樣咁好飲😂

• 烤香茅豬頸肉
2024-05-03 11 瀏覽
幾年前喺上環食過米芝蓮級Moonthai念念不忘!佢哋終於開返新舖,新鋪坐落喺觀塘商廈區(近牛頭角港鐵站)Foodhall by Moonthai 餐廳地方好大,真係成個Hall咁裝修主打橙色,屬北歐風格座位好闊落,坐得好舒服我哋點咗:🐓 沙嗲雞肉串燒$48雞肉燒得好香,再加埋個沙嗲汁好惹味👍🏻一碟有4串,抵食!🐷 烤香茅豬頸肉 $48好好味嘅豬頸肉,有少少燶邊,豬頸肉好油香,有啲彈牙🍜 招牌和牛船麵 $118雖然叫船麵,但份量是香港粉麵嘅正常size,有兩大塊和牛,湯底非常之濃味,忍唔住要飲埋個湯🦐 蝦炒金邊粉 $128正宗泰國味道,有大蝦、雞蛋、魚片、銀芽、蔥,仲有花生醉,甜甜哋又辣辣地,好惹味🥭 芒果糯米飯$88糯米飯熱辣辣出晒煙,煙煙韌韌,加上椰汁同好甜嘅芒果,好好食🥤 泰式奶茶 (凍)$40呢杯泰式奶茶好啱我口味!既有泰國奶茶應有嘅茶香,又夠奶味,甜度也剛剛好!值得推介嘅一間泰式餐廳!

Foodhall by Moonthai
餐廳地方好大,真係成個Hall咁
裝修主打橙色,屬北歐風格
座位好闊落,坐得好舒服

我哋點咗:

🐓 沙嗲雞肉串燒$48
雞肉燒得好香,再加埋個沙嗲汁好惹味👍🏻
一碟有4串,抵食!

🐷 烤香茅豬頸肉 $48
好好味嘅豬頸肉,有少少燶邊,豬頸肉好油香,有啲彈牙

🍜 招牌和牛船麵 $118

🦐 蝦炒金邊粉 $128

🥭 芒果糯米飯$88
糯米飯熱辣辣出晒煙,煙煙韌韌,加上椰汁同好甜嘅芒果,好好食

🥤 泰式奶茶 (凍)$40

值得推介嘅一間泰式餐廳!
晒啲雞肉串燒
蝦炒金邊
芒果糯米
泰式奶茶(凍)
2024-04-30 22 瀏覽
Moon Thai連續5年獲得<<米芝蓮港澳版>>既推介👑牛頭角新店亦由泰國御廚團隊主理👨🏻‍🍳早幾日放假搵埋朋友一齊去食個tea~上到去發現餐廳好大,接近有5500尺😳環境極具新型北歐既現代簡約格調,當日係星期日所以唔多人,可以靜靜地chill住咁食下午茶🫶🏻🫧烤香茅豬頸肉食泰菜我次次都order豬頸肉😂淡淡既香茅味加上外層焦香微脆,肉質軟腍多汁入口彈牙,而且份量多,非常好食(點埋個酸汁幾開胃✨)🫧雞肉船麵金邊粉麵身柔軟滑嫩,雞肉口感唔會好鞋口🍜有脆卜卜豬皮做配料,非常滿足❗️🫧海南雞飯雞油飯入口都幾重油香味,但又唔會成口油,平時會改轉雞脾肉/走胸,但今次我無😆估唔到雞肉幾滑而且凝固左一層啫喱(應該係雞肉經過冷凍???)小朋友追住食勁開心呀👏🏻🫧椰汁西米糕Q彈彈既西米配埋椰奶香味,甜而不膩既口感,大人細路都好喜歡💖雖然Foodhall by Moon Thai以全新形式運作,但食物一定有質素🤤親民價錢就可以享受高質素既泰國菜🇹🇭無論早午晚時段都為附近既上班一族提供全新泰菜體驗😌餐廳環境寬敞,所以性價比真係幾高。呢度好kid-friendly👶🏻座位舒適之

🫧烤香茅豬頸肉

🫧雞肉船麵金邊粉

🫧海南雞飯

🫧椰汁西米糕

呢度好kid-friendly👶🏻座位舒適之餘每張枱都有足夠空間,餐廳有提供BB櫈,建議係book位時要講定啊🌟

@foodhallbymoonthai

📍Foodhall by Moon Thai
觀塘道 348 號宏利廣場1樓101號鋪
(🚇港鐵牛頭角地鐵站B出口)
↓營業時間↓
星期一至五: 0800 - 2200
星期六: 0900 - 2200
星期日: 0900 - 1700

𝐖𝐄𝐋𝐂𝐎𝐌𝐄 𝐓𝐎 𝐅𝐎𝐋𝐋𝐎𝐖 𝐔𝐒(. ❛ ᴗ ❛.)
🌟Gavin同媽咪一齊帶你周圍食 周圍玩🌟
➢👩🏻@hellodearmaggiee 👶🏻@gavincheukhim_

#hongkongbaby #hongkongbabyboy #香港媽媽 #寶寶日常 #育兒日常 #港媽日常 #香港bb #hkkidsmodel #hkbbmodel #hkfoodie #hkbabyphotography #親子KOL #旅行blog #親子好去處 #親子玩樂 #香港媽咪 #香港媽咪幫 #香港媽媽 #媽媽日常 #媽咪metime #metime #開飯喇 #香港探店 #香港美食 #打卡 #香港甜品 #香港人氣店
  • 烤香茅豬頸肉
係觀塘studio 上完堂, 去左前身係樂感,宜家變成泰菜既Foodhall by Moonthai 食飯~ 地方都係咁大, 但座位上比之前坐得更舒服!冬陰功湯($48):細細碗但足夠二人份,香茅味幾出~ 招牌和牛船湯金邊粉($118):湯底濃味🤭牛肉量多🤭豬肉串燒($48): 只可以單款肉類點,沙嗲醬帶少少甜~依個價錢有3串都係唔差既🤭海南雞飯($128):飯身帶少少濕,男朋友話可以接受🤭有十至十一件雞件🐥整體味道屬於中上,而且店員服務唔錯, 雖然同男朋友食既係晚餐,但份量同性價比算唔差!!!

冬陰功湯($48):細細碗但足夠二人份,香茅味幾出~
招牌和牛船湯金邊粉($118):湯底濃味🤭牛肉量多🤭

• 招牌和牛船麵
  • 沙嗲雞肉串燒
Foodfhall by Moon Thai 餐廳裝修得好靚!係大地色澤為主既北歐風設計~集 團 行 政 總 廚 曾為泰國國王擔任其御廚,而且價錢親民🤩冬陰功蝦扁意粉$128這個冬陰功偏微辣,冬陰功嘅酸辣,配上洋蔥粒,蕃茄仔 ,煮得好惹味!而且仲有份量唔少嘅大蝦,肉質爽口,非常新鮮!泰式豬肉漢堡$88個漢堡都好大!配上非常厚,少少微辣,又醃得好香嘅豬肉,還有蕃茄、生菜、紫洋蔥,非常美味!漢堡還配有薯蓉,有啲酸酸又美味嘅醬汁,好開胃🤤香蕉朱古力煎餅$58這個香蕉朱古力煎餅,好有泰國地道水準!外皮脆口又夠煙靭,中間有香蕉,煎餅上邊仲有朱古力醬,非常泰式嘅甜品!凍泰式奶茶$40這個泰式奶茶係少有唔會過甜的,所以真係非常喜歡又唔會好膩~~正!青檸梳打$48梳打配上青檸檬🍋 非常清新,又解渴!蘋果汁$38這裏有橙汁同蘋果汁,非常啱小朋友👍🏻

冬陰功蝦扁意粉$128

泰式豬肉漢堡$88
漢堡還配有薯蓉,有啲酸酸又美味嘅醬汁,好開胃🤤

香蕉朱古力煎餅$58

凍泰式奶茶$40

青檸梳打$48
梳打配上青檸檬🍋 非常清新,又解渴!

蘋果汁$38
這裏有橙汁同蘋果汁,非常啱小朋友👍🏻
牛頭角一間熱帶風泰國Fusion菜餐廳,前身「Moon Thai」更為米芝蓮推介的傳統泰國菜餐廳,新店繼續由前泰皇御廚團隊主理,提供多款傳統及Fusion創意泰國料理。店內裝潢以新型現代簡約風為主調,採用亞熱帶及和暖大地色為主色,工商業大廈林立的地方,這個環境更讓人放鬆心情,食慾都大增。▪️招牌和牛船麵和牛粉嫩,船麵口感滑溜Q彈,唯一美中不足的是湯底味道不夠濃▫️瑪莎曼咖喱牛肉香氣濃郁、微甜微酸又微辣的豐富口感,薄餅蘸上咖喱汁十分惹味;牛肉略嫌有點韌▪️沙嗲雞肉雞肉香口嫩滑,泰式沙嗲醬十分惹味▫️馬拉盞炒通菜熱辣辣有鑊氣,微辣中又帶有鹹香,非常爽口附近餐廳選擇不多,這家環境氣氛的確不錯,十分適合聚餐,或者午休時間來放鬆一下。

▪️招牌和牛船麵
和牛粉嫩,船麵口感滑溜Q彈,唯一美中不足的是湯底味道不夠濃

▫️瑪莎曼咖喱牛肉

▪️沙嗲雞肉
雞肉香口嫩滑,泰式沙嗲醬十分惹味

▫️馬拉盞炒通菜
熱辣辣有鑊氣,微辣中又帶有鹹香,非常爽口

2024-04-22 33 瀏覽
上星期去咗觀塘個邊食泰菜 呢間餐廳Foodhall by Moonthai非常之大 環境好舒服 同朋友一齊傾下計食個飯真係幾唔錯🍽️泰式全日早餐第一次食泰式嘅全日早餐 覺得好似幾特別所以嗌嚟試吓🥰呢個套餐有粥、酸種麵包、沙嗲串、牛油果醬、煙肉同炒雜菇 特別鍾意個 sourdough加牛油果醬😍個酸種麵包好脆仲要好香牛油味加埋牛油果醬真係好夾 而粥都甜甜地都幾好味🍝冬蔭公蝦扁意粉 呢個冬蔭公扁意粉又係平時無試過 佢個味道係少辣仲帶有啲番茄🍅而啲蝦都幾爽口同彈牙☕️泰式奶茶拉花勁精緻 我地點咗少甜 味道剛剛好 幾滑🧋泰式髒髒奶茶呢杯係好似平時嘅泰式奶茶咁 係將糖水同奶茶分開 飲落好滑

🍽️泰式全日早餐

🍝冬蔭公蝦扁意粉

☕️泰式奶茶
拉花勁精緻 我地點咗少甜 味道剛剛好 幾滑

🧋泰式髒髒奶茶
呢杯係好似平時嘅泰式奶茶咁 係將糖水同奶茶分開 飲落好滑
2024-04-19 48 瀏覽
今次第二次黎食啲野真係好好食坐得又舒服今次叫左以下既野食⭐️燒香茅豬頸肉燒得好香,夠淋身⭐️泰式魚餅口感不錯,外酥內嫩,味道鮮美⭐️沙爹雞肉和羊肉串燒2者都肉嫩多汁,無燒得好乾配埋個沙爹醬香濃惹味⭐️招牌和牛船麵湯底濃郁鮮美,牛味十足配上和牛同麵掛汁一流⭐️冬蔭功蝦扁意粉蝦鮮甜彈牙,扁意粉煮得軟硬適中配上個汁,真係食完都想再食⭐️香蕉朱古力煎餅食泰國野點少得香蕉餅煎餅香甜可口,配埋香蕉襯埋朱古力醬作為飯後甜品真係完美

今次第二次黎食
啲野真係好好食
坐得又舒服

今次叫左以下既野食
⭐️燒香茅豬頸肉
燒得好香,夠淋身

⭐️泰式魚餅
口感不錯,外酥內嫩,味道鮮美

⭐️沙爹雞肉和羊肉串燒
2者都肉嫩多汁,無燒得好乾
配埋個沙爹醬香濃惹味

⭐️招牌和牛船麵
湯底濃郁鮮美,牛味十足
配上和牛同麵
掛汁一流

⭐️冬蔭功蝦扁意粉
蝦鮮甜彈牙,扁意粉煮得軟硬適中
配上個汁,真係食完都想再食

⭐️香蕉朱古力煎餅
食泰國野點少得香蕉餅
煎餅香甜可口,配埋香蕉
襯埋朱古力醬作為飯後甜品
真係完美
2024-04-17 31 瀏覽
今日朋友開車去觀塘整野,但又好肚餓喎,所以就叫咗朋友放低我哋食啲嘢先,最後決定咗嚟呢間坐得好舒服嘅餐廳。呢到好適合食brunch,除左有breakfast options,更加有burger,然後主要嘅泰式菜都有好多選擇。媽咪今日要左碗招牌和牛船麵同一份泰式乳酪配酸種吐司一齊share。雖然碗船面真係幾好食,和牛亦都相當大塊同嫩滑,湯底都差不多比我哋飲晒,但係點都不及個泰式乳酪!我哋第一次食泰式乳酪,媽咪同Lucas都覺得好好食,另外sourdough麵包係我嘅最愛之一,依家連朋友都愛上咗 😍飲品都幾好,叫左泰式奶茶latte同thai tea dirty,勁滿足😌

2024-04-17 26 瀏覽
呢排成日都去觀塘做野 無意中發現呢間由前泰皇御廚主理嘅泰國菜 又平又好味 食左幾次忍唔住要寫嚟紀錄下首先呢度嘅串燒真係必食見到串燒區嘅廚師燒到冇停手叫左幾款都係咁出色 仲要48蚊有4串 平到爆沙嗲雞肉串燒本身醃過嘅雞肉串就咁食都好好味配埋個好香花生味嘅沙嗲醬仲正泰式豬肉丸串大份到呆左 四串豬肉丸勁大粒堆到成座山咁加埋個汁真係好有泰國掃街feel烤香茅豬頸肉燒到外層有少少焦香 豬頸肉好爽口仲有酸酸辣辣嘅泰式醬汁 好惹味冬陰功點會估到48蚊碗嘅冬陰功可以咁正咁足料兩隻大蝦爽口彈牙酸辣開胃 唔怕辣嘅一定要試乾炒雞肉河粉好夠鑊氣好惹味 食到落底都唔油膩馬拉盞炒通菜通菜炒得好翠綠爽口 馬拉盞惹味愈食愈想食香蕉朱古力煎餅即叫即煎 入面夾住香蕉同淋上大量朱古力醬 外層酥脆入面口感軟糯煙韌 味道唔會太甜 唔錯
呢排成日都去觀塘做野

香蕉朱古力煎餅
即叫即煎 入面夾住香蕉同淋上大量朱古力醬
外層酥脆入面口感軟糯煙韌 味道唔會太甜 唔錯
2024-04-17 21 瀏覽
觀塘一向都多好嘢食,今次成班friend話悶悶地好耐無去泰國旅行,好掛住泰國喎,所以今晚食吓泰國菜啦!哈!我哋叫咗雞肉串燒,豬頸肉串燒、牛肉肉串燒,燒到啱啱好,醃製調味料恰到好處,加埋佢哋秘製嘅沙嗲醬,食完一串又一串!馬拉盞炒通菜,夠晒鑊氣!味道亦都好好!炸蝦餅卷,外皮鬆脆,炸漿好薄,入邊肉質蝦肉彈牙!另外,我哋仲叫咗;燒豬頸肉啦,泰式小牛柳、最後仲有甜品,非常豐富,好滿足嘅一餐!下次都會再嚟!呢度氣氛幾好~
馬拉盞炒通菜,夠晒鑊氣!味道亦都好好!
炸蝦餅卷,外皮鬆脆,炸漿好薄,入邊肉質蝦肉彈牙!
下次都會再嚟!呢度氣氛幾好~
聽講佢係連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介🌟仲要係泰國御廚團隊主理嘅泰菜 咁勁嘅咩,等我又試下先😍一入到去就俾橙色嘅裝修吸引到有個好大嘅open kitchen 地方大得黎有空間感 坐得又好舒服仲可以泊到我個bb架私家車🚗🔸菠蘿海鮮炒飯一落枱😳好大碟,份量好大 D 炒飯粒粒金黃,甜甜酸酸好開胃,仲要有蝦有腰果有肉鬆😌我同姐姐已經好叻,食到4分3😝🔸瑪莎曼咖喱雞肉+煎薄餅姐姐經過上次去旅行 餐餐都辣,食到佢有少少陰影所以今次呢都盡量叫少啲辣嘅嘢俾佢店員話咖喱可以少辣 正丫 咖喱就梗係要配飯㗎啦,不過我又唔想食飯喺個Menu度度見到Roti煎薄餅,配埋配料薯仔洋蔥同好滑嘅雞,索埋啲汁真係正到爆!最緊要係我個b都鍾意食roti😂🔸沙嗲肉豬串燒 熱上幾時都話好食好多,燒到又香又少少燶燶哋食落唔鞋仲好嫩滑,配埋沙嗲醬!👍🏻🔸泰式髒髒奶茶飲落好香,味道比較濃郁,甜度剛好係米想食到咁好味既泰國菜🔸芒果糯米飯+香蕉朱古力煎餅
聽講佢係連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介🌟
仲要係泰國御廚團隊主理嘅泰菜
咁勁嘅咩,等我又試下先😍
一入到去就俾橙色嘅裝修吸引到
有個好大嘅open kitchen
地方大得黎有空間感 坐得又好舒服
仲可以泊到我個bb架私家車🚗

🔸菠蘿海鮮炒飯
一落枱😳好大碟,份量好大
D 炒飯粒粒金黃,甜甜酸酸好開胃,仲要有蝦有腰果有肉鬆😌
我同姐姐已經好叻,食到4分3😝
🔸瑪莎曼咖喱雞肉+煎薄餅
姐姐經過上次去旅行
餐餐都辣,食到佢有少少陰影
所以今次呢都盡量叫少啲辣嘅嘢俾佢
店員話咖喱可以少辣 正丫
咖喱就梗係要配飯㗎啦,不過我又唔想食飯
🔸沙嗲肉豬串燒
熱上幾時都話好食好多,燒到又香又少少燶燶哋
食落唔鞋仲好嫩滑,配埋沙嗲醬!👍🏻
🔸泰式髒髒奶茶
飲落好香,味道比較濃郁,甜度剛好
係米想食到咁好味既泰國菜
🔸芒果糯米飯+香蕉朱古力煎餅

2024-03-15
2024-04-10 42 瀏覽
牛頭角龍開咗間勁高質嘅泰菜!!而且仲係由米芝蓮星級主廚帶領嘅一間泰國菜餐廳~入面有好多Fusion創意料理!THAI YOGURT W/ SOURDOUGH TOAST泰式乳酪配酸種吐司本身抱住驚伏又想試嘅心態叫,但估唔到有驚喜!酸酸甜甜之餘仲開胃,再撈埋橄欖油一齊食好滑得黎又唔會好膩,加埋啲Sourdough好有咬口,一齊食好好食!GRILLED CHICKEN (HALF SIZE)泰式烤雞雞肉烤得好香,肉質好嫩好多汁,加埋泰式酸甜醬好好食!CRISPY SEABASS WITH TOBIKO BEURRE BLANC香烤鱸魚配白酒牛油汁上完菜侍應會幫手分開啲魚肉方便食,魚肉好嫩好入味,唔洗點汁都好好食,不過鱸魚相對多骨,食落就冇咁方便喇~

泰式乳酪配酸種吐司

GRILLED CHICKEN (HALF SIZE)
泰式烤雞
雞肉烤得好香,肉質好嫩好多汁,加埋泰式酸甜醬好好食!

香烤鱸魚配白酒牛油汁

2024-04-09 26 瀏覽
We savored a delightful dining experience at a restaurant in Kwun Tong. My boyfriend and I decided to try their special dishes. We ordered the Grilled Lemongrass Pork Neck, which came in generous portions and boasted rich fats and succulent meat. The grilling process rendered the meat tender, juicy, and incredibly satisfying to chew. With each bite, we relished the pleasurable texture of the Grilled Lemongrass Pork Neck😍Next, we indulged in the Beef Boat Noodles with Phnom Penh-style Rice Noodle

Next, we indulged in the Beef Boat Noodles with Phnom Penh-style Rice Noodles. 👏The noodles had a soft and smooth texture, making them effortlessly enjoyable. The beef slices had been cooked to perfection, resulting in a tender and juicy consistency. 🫦The combination of the beef's texture and flavors harmonized beautifully with the noodles, creating a dish with a delightful depth of flavors. We savored every mouthful, feeling as if we were transported to the vibrant food streets of Phnom Penh.💋💋

We shared the experience of trying the restaurant's new dishes. Each plate exuded unique aromas and mouthwatering textures, providing a delightful stimulation to our taste buds. The restaurant in Kwun Tong will hold a special place in our hearts.👥
2024-04-09
2024-04-05 74 瀏覽
上星期食左間幾高質嘅泰菜,有皇室御廚坐陣👨‍🍳 仲有米芝蓮推薦🌟 價錢一啲都唔貴環境嚟講,好闊落,每張枱都有足夠私隱空間,唔怕嘈襯隔離枱*海南雞飯🐥 $108雞油飯夠乾爽,入口重油香,但唔會成口油咁覺得膩雞肉好滑嫩,應該有經過冷凍,令雞油凝固一層啫喱,雞皮都特別爽彈*炭燒豬頸肉🐷 $48燒到外層焦香微脆,肉質少嫩,點埋個酸汁幾開胃*冬陰公蝦扁意粉🍝 $128蝦🍤係有驚喜,以半生熟呈現,口感會少少似食緊刺身😍冬陰公味夾埋番茄酸味,都幾特別*招牌和牛船麵🥩🍜 $128湯底清澈,但入口好濃牛湯,好鮮甜😋 和牛以2大塊生肉呈上,浸落滾熱啦嘅湯幾秒已經夠,而且仲有脆卜卜豬皮做配料😍
環境嚟講,好闊落,每張枱都有足夠私隱空間,唔怕嘈襯隔離枱
*海南雞飯🐥 $108
雞油飯夠乾爽,入口重油香,但唔會成口油咁覺得膩
*炭燒豬頸肉🐷 $48
燒到外層焦香微脆,肉質少嫩,點埋個酸汁幾開胃

*冬陰公蝦扁意粉🍝 $128
蝦🍤係有驚喜,以半生熟呈現,口感會少少似食緊刺身😍
冬陰公味夾埋番茄酸味,都幾特別
*招牌和牛船麵🥩🍜 $128

2024-03-24