2024-05-09 0 瀏覽
今次帶媽媽同姑婆去FoodHall By MoonThai食正野,原來係連續5年獲得米芝蓮推介嘅Moon Thai, 重新選址落戶觀塘核心地段,繼續由前泰皇御廚團隊主理,喺5500尺空間感十足嘅地方用膳真係好舒適烤香茅豬肉🐖豬頸肉烤到外層微微焦香 ,但同時保留到肉汁,肉質爽彈易咬,再蘸上自製,呢個真係必食推介泰式蝦餅 🧆咬開彈牙蝦餅香茅香味散發,味道微辣夠惹味 招牌和牛船麵🍜和牛肉質纖維豐富較有咬口,脆卜卜嘅豬油渣加上船麵吸晒甜甜哋嘅濃郁湯汁,我食左大半碗蟹肉炒飯 🦀每啖炒飯都食到蟹肉好足料,如果炒飯可以再乾身啲就更好泰式髒髒茶 🥃外觀唔夠髒,做唔到虎紋嘅效果,唔知係咪髒係形容我攪拌時嘅狀態呢?不過泰式紅茶茶底好濃厚但係同平時嘅嘅香味有少少分別,加上微甜醇滑嘅牛奶,係好飲嘅呢度晏晝仲有其他fusion菜好吸引,我下次早啲黎再食先

烤香茅豬肉🐖

泰式蝦餅 🧆
咬開彈牙蝦餅香茅香味散發,味道微辣夠惹味

招牌和牛船麵🍜

蟹肉炒飯 🦀
每啖炒飯都食到蟹肉好足料,如果炒飯可以再乾身啲就更好

泰式髒髒茶 🥃

呢度晏晝仲有其他fusion菜好吸引,我下次早啲黎再食先