٩(ˊᗜˋ*)و✨新發現高質上環泰越菜🤩‼️Eye-catching湖水綠設計+手繪泰式風情壁畫餐廳座位唔多, 但充滿度假情調💖想嘆街景仲可以坐門口/店內嘅開放式吧檯chill下~👨🏻‍🍳正宗泰國主廚, 係真正隱世高質小店!!🧚🏻‍♀️~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🧚🏻‍♀️🟢 —— 菠蘿海鮮炒飯 $98原裝菠蘿上堆滿炒飯小山丘, 超打卡able!! 📸配料有🦐大蝦 魷魚 提子乾 肉鬆 腰果等等味道層次豐富, 炒飯做到粒粒分明正宗泰式風味🇹🇭色香味俱全啊‼️🟢 —— 泰式炒金邊粉 $98即叫即炒嘅Pad Thai鑊氣夠重🔥🔥金邊粉保持到煙韌口感, 份量好足!!鮮蝦大隻爽口👍🏻整體調味出色店家仲好細心將花生 白糖等配料伴碟比客人調配~🟢 —— 串燒沙爹(6串) $118|豬肉|牛肉串燒好香炭烤味, 咬落仲有肉汁💦搭配濃郁帶微酸嘅沙爹汁惹味得黎又開胃, 非常出色!!🟢 —— 自制椰子雪糕 $68泰菜點可以唔提椰子⚠️椰子迷注意喇!!雪糕質地幼滑, 入口超濃郁椰香💥面頭仲灑上海鹽焦糖脆脆鹹甜滋味令成份甜品瞬間昇華!!🧚🏻‍♀️~~~~ ᴛʜᴀɴᴋ ʏᴏᴜ ~(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)~ ꜱᴇᴇ ʏ
٩(ˊᗜˋ*)و✨新發現高質上環泰越菜🤩‼️

Eye-catching湖水綠設計+手繪泰式風情壁畫
餐廳座位唔多, 但充滿度假情調💖
想嘆街景仲可以坐門口/店內嘅開放式吧檯chill下~
👨🏻‍🍳正宗泰國主廚, 係真正隱世高質小店!!

🟢 —— 菠蘿海鮮炒飯 $98
原裝菠蘿上堆滿炒飯小山丘, 超打卡able!! 📸
配料有🦐大蝦 魷魚 提子乾 肉鬆 腰果等等
味道層次豐富, 炒飯做到粒粒分明
正宗泰式風味🇹🇭色香味俱全啊‼️

🟢 —— 泰式炒金邊粉 $98
即叫即炒嘅Pad Thai鑊氣夠重🔥🔥
金邊粉保持到煙韌口感, 份量好足!!
鮮蝦大隻爽口👍🏻整體調味出色
店家仲好細心將花生 白糖等配料伴碟比客人調配~

🟢 —— 串燒沙爹(6串) $118|豬肉|牛肉
串燒好香炭烤味, 咬落仲有肉汁💦
搭配濃郁帶微酸嘅沙爹汁
惹味得黎又開胃, 非常出色!!

🟢 —— 自制椰子雪糕 $68
泰菜點可以唔提椰子⚠️椰子迷注意喇!!
雪糕質地幼滑, 入口超濃郁椰香💥
面頭仲灑上海鹽焦糖脆脆
鹹甜滋味令成份甜品瞬間昇華!!

🧚🏻‍♀️~~~~ ᴛʜᴀɴᴋ ʏᴏᴜ ~(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)~ ꜱᴇᴇ ʏᴏᴜ ~~~~🧚🏻‍♀️

p.s. 餐廳仲特設有素食menu🥰🌱好貼心

✏️整體評分:#foodiefairy_4分
💸人均消費:$100-$200
📍地點:Check In ThaiViet (上環)
上環新街15-17號地舖
自制椰子雪糕
泰式炒金邊粉
串燒沙爹(6串)
2024-01-31
自制椰子雪糕
泰式炒金邊粉
串燒沙爹(6串)
  • 串燒沙爹
走入CheckInThaiViet,簡直係款款菜式喊緊我試😋。友人先落單咗兩份Lunch set,加埋咗幾款其他菜—多到分唔晒都彩。泰式金邊粉,質感幼滑,滿滿泰國小街既feel,辣得嚟又唔踩界,順滑得嚟唔失個人;佢個酸辣椰汁湯,激發晒味蕾,幾正!而班泰式奶茶,講真,冰熊嘅造型實在得意爆燈💡,攪拌起嚟嘅時候又有少少儀式感。布吉蟹肉咖喱米線同青木瓜沙律就嚟咗。芒果糯米飯色彩繽紛,諗下啲糯米撞埋椰漿同芒果,實在係Perfect match,每一啖都間唔到幫手!😍同場加映嘅提拉米蘇,咖啡香味撲鼻,質感夠曲。換句話講,呢度嘅食物都有嘢睇,有嘢食,真係坐得舒服食得開心,算喺平民化中帶點小創意,絕對係尋味旅程中嘅一個美妙站點🚩!

2024-01-29 218 瀏覽
係上環/西營盤附近有好多唔同類型嘅餐廳,但如果想搵主打泰菜或者越菜嘅餐廳,真係寥寥可數。為左一次滿足兩個願望又想支持小店,今個weekend去左Check In ThaiViet 食返個午飯先。  餐廳好有特式,牆上面有好多壁畫好靚。 午餐有五款,每款都包左餐湯或沙律。另外,午餐仲可以無限追加前菜/甜品同飲品。 生果盤(免費) 一坐低,餐廳就主動送上免費生果盤,紅肉火龍果同柑都好甜。 泰式奶茶 ($15-追加) 杯入面有個超可愛嘅熊仔造型冰,底部有煉奶,另有仲有一個小茶壺俾你自己倒茶。飲落茶味香濃而且唔會太甜。 新鮮椰青 ($35-追加) 椰青超新鮮,同係泰國飲到嘅一模一樣咁清甜。 雞酸辣椰汁湯 (跟餐) 呢個湯酸酸辣辣好開胃,入面仲有好多雞肉同菇。 泰式青木瓜沙律 (跟餐) 青木瓜沙律完全無草青味,連平時唔食青木瓜嘅我都話正。 蟹肉蔬菜干炒粉絲 ($108-午餐) 蟹肉一梳梳,粉絲炒到好干身,少有係泰菜入面食到咁有鑊氣嘅炒粉絲。 黃咖哩牛肉配飯 ($98-午餐, 烤餅 (+$20-追加) 牛肉好淋好入味,咖哩唔怕好辣,送飯一流。見到有咖哩,當然要配多個烤餅一齊食。 炸蝦餅 (+$28

餐廳好有特式,牆上面有好多壁畫好靚。

生果盤(免費)
一坐低,餐廳就主動送上免費生果盤,紅肉火龍果同柑都好甜。

新鮮椰青 ($35-追加)
椰青超新鮮,同係泰國飲到嘅一模一樣咁清甜。

雞酸辣椰汁湯 (跟餐)
呢個湯酸酸辣辣好開胃,入面仲有好多雞肉同菇。

泰式青木瓜沙律 (跟餐)
青木瓜沙律完全無草青味,連平時唔食青木瓜嘅我都話正。

蟹肉蔬菜干炒粉絲 ($108-午餐)

黃咖哩牛肉配飯 ($98-午餐, 烤餅 (+$20-追加)

炸蝦餅 (+$28 -追加)
炸蝦餅好彈牙,好食到我地之後再追加多左一份。

芒果糯米飯 (+$48 -追加)
食完晒主菜,當然要食埋甜品先完滿。黎得食泰越菜,緊係要試下佢嘅芒果糯米飯。芒果好新鮮,糯米飯暖暖地,配合埋椰汁一齊食,真係超滿足。

本身諗住要食泰越菜,點知淨係食左泰菜。泰菜都咁出色,一定要要搵日黎試埋越菜先~
2024-01-27
  • 新鮮椰青
  • 雞酸辣椰汁湯
2023-12-09 378 瀏覽
今晚去咗西營盤一間隱世泰越餐廳食晚飯😋出咗西營盤地鐵站行6分鐘左右,就會見到一間幾搶眼嘅湖水綠色門面嘅餐廳。餐廳座位唔係多,不過環境舒服乾淨,仲有啲吧枱位,2-4人嚟食嘢就最啱。我哋3個人叫咗2份小食、2份主菜、1份甜品同2杯飲品🧋:✅串燒沙爹6串(2串豬+2串牛+2串雞)$118我哋今次叫嘅嘢呢個最貴,不過幾好味,啲肉冇overcooked,最正係佢個沙爹醬😋✅越式炸春卷4件$88裡面有真蟹肉🦀炸到脆卜卜熱辣辣,包住fresh 嘅生菜🥬一齊食就最啱👍🏻✅飛天通菜$88可以揀唔辣,唔食得辣嘅朋友唔洗驚😁份量都幾大,即場整一攞出嚟都係熱辣辣👍🏻✅菠蘿海鮮炒飯$98唔係用原裝菠蘿🍍上,係用碗上。份量都幾大,最欣賞佢唔會油淋淋,炒飯幾乾身👍🏻✅芒果糯米飯$98呢份甜品有一整個芒果🥭(個芒果係冇渣同好甜)加3種唔同嘅米(2種不同嘅糯米加紫米),食完會係好飽的😄✅青檸梳打$38食完熱辣辣嘅嘢呢個好refreshing 👍🏻呢度啲食物份量都幾大,即叫即做,每樣野都新鮮熱辣👍🏻👍🏻嚟開呢頭唔知食乜好嘅不妨一試😌溫馨提示:呢度唔收credit card 㗎,記得帶cash/Alipay/八達通/WeC
今晚去咗西營盤一間隱世泰越餐廳食晚飯😋

✅菠蘿海鮮炒飯$98

✅芒果糯米飯$98

✅青檸梳打$38
食完熱辣辣嘅嘢呢個好refreshing 👍🏻

溫馨提示:呢度唔收credit card 㗎,記得帶cash/Alipay/八達通/WeChat Pay嚟食呀💰
2023-12-09
用餐優惠
試食活動
2023-12-04 287 瀏覽
餐廳主打泰國菜同越南菜,咁就可以一次過食晒兩個地方嘅嘢食~▪️水果杯一坐低就會送上水果杯,有提子同埋紅火龍果,好貼心▪️雞酸辣椰汁湯味道比較平和,唔會太酸太辣,椰汁味突出,入面仲有唔少雞肉▪️軟殼蟹米紙卷(4件)米紙卷入面除咗有軟殼蟹,仲有牛油果🥑、紅蘿蔔🥕、青瓜🥒、生菜🥬,口感層次豐富▪️泰式原隻燒魷魚原隻燒魷魚都幾大隻,燒得好香口,食落好腍,唔會靭▪️飛天通菜通菜保持爽脆口感,辣辣哋,幾惹味▪️泰式炒金邊粉金邊粉炒得夠乾身,撈埋側邊嘅辣椒粉同花生,食落帶少少辣,幾香▪️黃咖喱牛肉配白飯呢個係lunch set,配上泰式青木瓜沙律,青木瓜清新,少少酸,好開胃。黃咖喱▪️泰式椰子雪糕紅豆冰面頭一大球椰子雪糕,而杯入面都有好多紅豆,好足料▪️泰式奶茶杯入面有以泰茶整成熊仔造型嘅冰,好得意🤩,另外有一壺泰茶可以自己倒入去,再溝埋杯底嘅煉奶,飲落茶味濃郁,唔會好甜▪️芒果糯米飯有三種糯米飯,除咗普通白糯米飯,仲有紫糯米飯同溝咗薑黃粉嘅糯米飯,好特別,而且煮得軟糯,配上清甜芒果🥭,食落鹹鹹甜甜,滿足Check In ThaiViet📍上環新街15-17號地舖
餐廳主打泰國菜同越南菜,咁就可以一次過食晒兩個地方嘅嘢食~

▪️水果杯
一坐低就會送上水果杯,有提子同埋紅火龍果,好貼心
水果杯

▪️雞酸辣椰汁湯
味道比較平和,唔會太酸太辣,椰汁味突出,入面仲有唔少雞肉
雞酸辣椰汁湯

▪️軟殼蟹米紙卷(4件)
軟殼蟹米紙卷(4件)

▪️泰式原隻燒魷魚
原隻燒魷魚都幾大隻,燒得好香口,食落好腍,唔會靭
泰式原隻燒魷魚

▪️飛天通菜
通菜保持爽脆口感,辣辣哋,幾惹味
飛天通菜

▪️泰式炒金邊粉

▪️黃咖喱牛肉配白飯
黃咖喱牛肉配白飯

▪️泰式椰子雪糕紅豆冰
面頭一大球椰子雪糕,而杯入面都有好多紅豆,好足料
泰式椰子雪糕紅豆冰

▪️泰式奶茶

▪️芒果糯米飯
芒果糯米飯

Check In ThaiViet
📍上環新街15-17號地舖
2023-12-02 145 瀏覽
即興想到西營盤dinner,就randomly search 到一間好多like 的越南餐廳。我地大概7pm左右到餐廳,裡面竟然一個人都無,心裡面怕中伏,又或則餐廳地址偏遠,夜晚比較少人。我地兩個女子order 左蟹肉羹,濕炒河粉,炒通菜,同蝦餅。蟹肉羹份量好足,每個人可以飲2-3碗,但略嫌勾芡吾夠,比較水。濕炒河粉盡然肉比河粉更多,但我地比較想食河粉多的😂最出色的是蝦餅,個皮炸到超鬆脆,好香口,肉質彈牙。我有可能因為個蝦餅再encore 間餐廳、即使地址吾就腳。整體中規中矩。

濕炒河粉盡然肉比河粉更多,但我地比較想食河粉多的😂

整體中規中矩。

2023-11-27
2023-12-01 78 瀏覽
Happy Friday行左去遠少少食lunch, 發掘到呢間小店,牆上壁畫好有氣氛,環境唔算大但好温馨舒服,而且價錢唔算貴,但食物份量都幾足👍一坐低就有生果杯俾我地,有大大粒爆汁青提同紅火龍果,都幾新鮮下🥰✨雞酸辣椰汁湯 - 口味好啱我,一d都唔會辣,椰汁味清香,好多雞肉粒同配菜,一個湯四個人share都夠分😸✨飛天通菜 - 蒜蓉味好香口,調味帶點微辣,通菜好爽口😋✨泰式原隻燒魷魚 - 賣相好得,上碟好大條好完整,而且俾想像中易咬,我地都食唔停口🦑✨軟殼蟹米紙卷 - 米紙卷裡面材料好豐富,有牛油果、青瓜、紅蘿蔔、軟殼蟹🦀同生菜,勁厚料,層次同口感都好夠,軟殼蟹仲好香脆入味~✨泰式炒金邊粉 - 大大碟,有蝦有豆卜,調味唔會太重口,幾啱我地😆✨黃咖哩牛肉配白飯 - 呢個係lunch set, 跟餐有個泰式青木瓜沙律,酸酸地超開胃!黃咖喱食到椰汁味甜甜地,而且唔辣,送飯食好惹味🤤✨芒果糯米飯 - 食泰國野必叫嘅甜品🤩一碟有3款糯米飯,包括紫米、薑黃同普通糯米,認真特別,芒果都有整整一個,好抵食🥭✨泰式椰子雪糕紅豆冰 - 衝著椰子雪糕而叫的,個底仲有粒粒紅豆,口感滿滿🧡✨泰式奶茶 - 個冰熊

✨飛天通菜 - 蒜蓉味好香口,調味帶點微辣,通菜好爽口😋

✨泰式奶茶 - 個冰熊仔超可愛,杯底有煉奶,另外有壺泰茶俾我倒入去,茶味濃郁,係煉奶有d難溶😝

2023-10-30 163 瀏覽
🥘🥟🍖餐廳名: Check In ThaiViet地區: 西營盤評語:冬陰公湯 HK$98 - 好足料 廚師將所有材料打碎再煲 煲到好入味好易入口 可以小辣 蝦就過熟唔彈牙鮮蝦米紙卷 HK$88 - 用米紙包住原隻鮮蝦同切左既菜 要大大啖咁食 可惜個米紙包得唔係咁好 未食已經散左串燒沙爹 雞牛豬 HK$108 - 燒得一般 得雞肉唔錯 其他少少韌 個沙爹汁好好食夠濃結論: 餐廳細細都有張吧臺 假日少人可以靜靜地幾個人食下小食飲下野 食物味道就正常
🥘🥟🍖
餐廳名: Check In ThaiViet
地區: 西營盤

評語:

2023-10-15 183 瀏覽
同朋友慶生,唔想去好嘈既地方,所以揀左上環隱蔽既泰國餐廳Check In ThaiViet,之前已經黎過一次,今次黎到,店內好多鮮花擺設,好香,好舒服。今次黎,試佢哋既新菜式,醬油蝦同鮮蝦芝士長春卷,好有驚喜!首先,先講醬油蝦,生蝦肉質超級Q彈,濃濃的醬油好入味,無諗過係咁夾既配搭,重有小小酒既餘香,應該係有酒既成份,而且重好抵食,其他餐廳都要二百幾,呢度唔洗一百就食到!長春卷都好出色,入面含有蝦子,超香,鍾子食蝦的朋友不能錯過!
今次黎,試佢哋既新菜式,醬油蝦同鮮蝦芝士長春卷,好有驚喜!

醬油蝦
醬油蝦
  • 泰式生蝦配秘制青檸汁
  • 泰式焗虎蝦粉絲煲
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 泰式金邊粉
  • 越式杏片炸香蕉
  • 軟殼蟹米紙卷
[ Check In ThaiViet ]上網見到有人介紹上環呢間主打泰國🇹🇭越南🇻🇳菜式嘅小店,當中「熊仔冰」泰式奶茶賣相特別,今次專誠去打打卡😝!午市套餐餐牌菜式定期更換,套餐配湯或沙津。湯🥣「雞酸辣椰汁湯」係有椰汁味🥥嘅冬陰功湯,甜酸帶辣🌶幾開胃。沙律🥗「泰式青木瓜沙律」青木瓜及生菜清新爽脆,配泰式甜酸汁好開胃。✿ 泰式海南雞飯 $88 去骨雞肉🐔配白飯,雞肉都幾嫩滑,醬汁有咸、酸兩種味道,配雞肉都幾夾。✿ 蟹肉蔬菜乾炒粉絲 $108 粉絲質地幼身,唔係韓式果隻粗身粉絲。配料有真蟹肉🦀、蛋絲、菜花,加埋醬汁炒得乾身爽口,惹味而唔會太咸。午市套餐可以優惠價追加小食、飲品或甜品。小食
✿ 香茅炸雞翼(2件) +$28 配酸辣醬。雞翼炸得外皮香脆,內裡鎖住香茅味肉汁。
✿ 串燒(2串) +$40可選雞、牛或豬肉。串燒醃料充足,燒得唔乾柴,配埋沙嗲醬更惹味。
飲品🍹
✿ 泰式奶茶 +$15
杯內裝有熊仔造型嘅茶冰🧸🧊及煉奶,超可愛😍!紅茶用茶壺🫖另上,加入紅茶撈勻變成泰式奶奶,打卡一流。甜品🍮
✿ 芒果糯米飯 +$48熱辣辣嘅椰漿糯米飯軟糯咸甜,再配上清甜芒果🥭,口感有層次。總結🫦 午市
[ Check In ThaiViet ]

午市套餐
餐牌菜式定期更換,套餐配湯或沙津。

湯🥣
「雞酸辣椰汁湯」係有椰汁味🥥嘅冬陰功湯,甜酸帶辣🌶幾開胃。

沙律🥗

✿ 泰式海南雞飯 $88

✿ 蟹肉蔬菜乾炒粉絲 $108

午市套餐可以優惠價追加小食、飲品或甜品

小食
✿ 香茅炸雞翼(2件) +$28
配酸辣醬。雞翼炸得外皮香脆,內裡鎖住香茅味肉汁。

✿ 串燒(2串) +$40

飲品🍹
✿ 泰式奶茶 +$15

甜品🍮
✿ 芒果糯米飯 +$48
熱辣辣嘅椰漿糯米飯軟糯咸甜,再配上清甜芒果🥭,口感有層次。

總結🫦
午市套餐價錢相宜。此外,小店有素食餐牌供應,適合各種飲食習慣嘅朋友。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Check In ThaiViet
地址:上環新街15-17號地舖
電話:5322 1031
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 芒果糯米飯
2023-09-25 214 瀏覽
依家西環越來越多野食🥰 今次同朋友揀左依間食越泰菜❤️因為我同朋友都唔算好肚餓😆 所以我地只係叫左一個lunch set 😎 但好正呀😱 除左飲品之外🍹 佢地嘅跟餐前菜同甜品都可以無限追加👍🏻金不換雜菜干炒河粉 🥬 ($98)炒得夠乾食👍🏻 入面勁多唔同嘅蔬菜🥬 仲帶陣陣金不換香味😍 河粉口感煙煙韌韌❤️ 個餐仲跟咗沙律🥗 酸酸辣辣夠開胃❤️串燒x 2 🍢 ($40)泰式炸蝦餅x 1 ($28)香茅炸雞翼 x 2 ($28)佢地追加嘅前菜每款都係細細個portion 👍🏻 咁就可以試多幾款❤️ 串燒我地叫左一雞一豬🥰 自己最鍾意炸蝦餅🦐 外邊脆食😍 入面蝦肉夠彈牙🥰自制椰子雪糕🍦 ($38@)我地跟餐追加左兩個甜品🍮 椰子品好香濃❤️ 口感似沙冰質地🥰泰式奶茶🥤 ($15)跟餐叫左杯奶茶🥤 個冰係熊仔造型超可愛❤️ 仲要係用返泰茶做👍🏻 溶左都會變淡味😎青檸梳打🍋 ($38)
依家西環越來越多野食🥰 今次同朋友揀左依間食越泰菜❤️

金不換雜菜干炒河粉 🥬 ($98)

個餐仲跟咗沙律🥗 酸酸辣辣夠開胃❤️

串燒x 2 🍢 ($40)
泰式炸蝦餅x 1 ($28)
香茅炸雞翼 x 2 ($28)

自制椰子雪糕🍦 ($38@)

泰式奶茶🥤 ($15)

青檸梳打🍋 ($38)
之前真漢子認識有素食嘅泰菜餐廳都係响九龍區,今次為大家介紹嘅 Check In ThaiViet 就位於上環(近西營盤站),適合响港島區工作或居住嘅素友們。🥦😘雖然唔係素食餐廳,但佢有一頁六款嘅素食餐牌,同肉食朋友嚟食飯唔使剩係咬通菜喇。🥳🎉我同太太今次試咗:🇻🇳 越式米紙素卷 $78有沙律菜同牛油果包响米紙中,點啲甜酸汁一齊食。材料夠新鮮,但可以想像到會比較大草青味,所以平時食開沙律嘅朋友會較易接受。🥗🍜 金不換雜菜乾炒河粉 $98 (有蛋)可能冇哂河粉所以上嘅係金邊粉。雜菜有西蘭花,紅蘿蔔,雲耳,粟米芯。啲蛋炒芸哂落啲金邊粉度,加埋金不換嘅獨特香味,每啖粉都好香口好好食。😋🍛 雜菜炒飯 $88(有蛋)叫呢個之前同太太猶豫緊好唔好叫,因為我形住會好齋同乾噌噌,後尾都叫咗。食咗之後我幾肯定,炒嘢應該係個廚嘅強項,因為個炒飯重好食過個炒金邊粉。👍啲飯炒得好乾身,蛋又平均分布响飯度,所以粒粒分明。雜菜有紅蘿蔔粒,粟米粒同豆角粒(啱哂三色豆 fans 😝),仲有少少蔥花。雖然配料好簡單,但食落完全唔覺單調。其實呢個菜唔係越式又唔係泰式,比較接近港式嘅炒法,不過我覺得最緊要好食啫,你哋話係唔係
我同太太今次試咗:

🇻🇳 越式米紙素卷 $78
越式米紙素卷

🍜 金不換雜菜乾炒河粉 $98 (有蛋)
金不換雜菜乾炒河粉

🍛 雜菜炒飯 $88(有蛋)
雜菜炒飯

啲飯炒得好乾身,蛋又平均分布响飯度,所以粒粒分明。雜菜有紅蘿蔔粒,粟米粒同豆角粒(啱哂三色豆 fans 😝),仲有少少蔥花。雖然配料好簡單,但食落完全唔覺單調。其實呢個菜唔係越式又唔係泰式,比較接近港式嘅炒法,不過我覺得最緊要好食啫,你哋話係唔係?😸

🍲 素翅豆腐木耳羹 $108
素翅豆腐木耳羹
同平時食開嘅翅比,佢比較稀同冇咁濃味,加啲醋食就啱啱好。份量夠四個人分。配料有豆腐,木耳同翅。翅唔算多但翅針屬比較粗身果隻。

餐牌上仲有其他蔬菜類如炒通菜,炒椰菜苗,粉絲雜菜煲等素友們都可以嗌,甜品除咗芒果糯米飯,我見到越式杏片炸香蕉都幾特色喎,如果唔係食飽咗都想叫嚟試吓。😜
注意餐廳座位唔多,所以預早訂位比較穩陣(星期日休息)。📞
題外話/補充資料: 題外話,今次第二次嚟西營盤食嘢,我幾鍾意呢度,因為有港島獨有嘅氣息之餘又冇乜遊客,真係清泉。最近香港嘅旅遊業復常返,好多地方如旺角,尖沙咀,中環都唔係好敢去了,就借呢個機會發掘吓唔同地區嘅小店去試食吓都係好事嚟嘅。☺️😎
2023-08-26
越式米紙素卷
金不換雜菜乾炒河粉
雜菜炒飯
素翅豆腐木耳羹
2023-08-26 66 瀏覽
高質隱世泰越菜|📍Check In ThaiViet♡泰式奶茶♡|💰$38估唔到餐廳嘅奶茶係熊仔冰泰式奶茶😍店員送餐時會將熊仔冰+煉奶裝喺杯,茶就會分裝喺茶壺俾客人自己沖泡🫶🏻奶茶飲落去茶味會比較重,甜度同坊間嘅泰式奶茶相比就無咁甜🧏🏻‍♀️打卡一流♡紅咖喱檳榔葉燒西冷牛扒♡|💰$128咖喱食落味道偏向鹹甜為主,味道濃郁配白飯/烤餅食超夾超過癮🫶🏻唔係辣咖喱嚟,所以唔食得辣嘅朋友仔都可以放心試☺️西冷牛扒比想像中大塊,食落一啲都唔韌🧏🏻‍♀️箍緊牙嘅我都輕鬆食到💛配埋咖喱食都好好味♡烤餅♡|💰$38❤️‍🔥呢個一定要嗌!先唔講份量十足,食落表層超酥脆❤️‍🔥內層仲有微微韌度❤️‍🔥口感一流💓唔嗌咖喱都值得嗌一份試下❣️♡泰式炒金邊粉♡|💰$98金邊粉即叫即炒新鮮熱辣❤️大大碟嘅金邊粉炒得幾有鑊氣又入味,唔會太濕仲保留到彈牙口感😉配菜嘅4隻🦐都好爽口~♡芒果糯米飯♡|💰$98🫶🏻好少見三色糯米飯,打卡都特別靚💓而且份量多,簡直係可以當正餐😂糯米飯溫度適中唔會過熱過凍,所以口感好好配埋脆米食口感更為豐富🫶🏻芒果份量亦比坊間餐廳多,食落相當香甜💛作為飯後甜品嚟講實在令人滿足💓
高質隱世泰越菜|📍Check In ThaiViet
♡泰式奶茶♡|💰$38

♡紅咖喱檳榔葉燒西冷牛扒♡|💰$128

♡烤餅♡|💰$38

♡泰式炒金邊粉♡|💰$98

♡芒果糯米飯♡|💰$98
2023-07-27 1506 瀏覽
位於上環和西營盤中間藏著一間小小的簡約越泰餐廳!綠色外框的店面裡面面積較小 大約只能容納 𝟷𝟻 人左右不過也無損大家對餐廳的熱愛前面客人剛離開 後面又有客人到訪了 尤其蠻受外國客人歡迎餐點整體都是傳統東南亞菜式偏向泰式較多 也有少量越南菜/印尼菜式像是米紙卷 印尼炒飯都有供應𓋪 泰式炸蝦餅一份四件 炸得金黃酥脆 口感彈牙而且蝦味濃郁 配上泰式甜酸醬更添惹味𓋪 泰式炒金邊粉賣相雖沒有其他餐廳的精美 不過蠻地道的味道很微的辣而整體帶甜 亦可加上青檸提鮮金邊粉口感也是剛好的軔軔質感 整體不錯吃𓋪 芒果糯米飯以為甜品是小小的一碟 你就錯了好大盤的甜品啊啊啊 芒果都超甜沒有渣三色糯米飯以原味 紫米 跟蝶豆花組合質感軟綿 配上椰漿有點太濕潤 但不會很膩𓎾 新鮮椰青 吃泰式美食少不了的當然要配椰青超大一個 清甜多水 還很貼心附上匙羹 這次太滿足 放棄我最近很想喝的冬蔭公湯下次一定要再來嘗嘗
位於上環和西營盤中間
藏著一間小小的簡約越泰餐廳!

綠色外框的店面

這次太滿足 放棄我最近很想喝的冬蔭公湯
下次一定要再來嘗嘗
2023-07-11
2023-07-05 132 瀏覽
Check In ThaiViet有素食餐牌,無五辛但部分有雞蛋成分。店舖比想像中嘅細,只有2人、4人或bar枱。金不換雜菜干炒河粉 ($98)炒河粉有香濃嘅香草味,河粉闊身,帶有少少油,呢種油嘅程度可以接受。配料仲有西蘭花、椰菜花、粟米仔、甘筍同雞蛋。泰式奶茶 ($38)依家好興嘅熊仔飲品,為咗打卡而叫嘅奶茶。杯嘅底部放有煉奶,熊仔係茶冰,另外亦會附上一壺紅茶比你自己再倒入奶茶入面。味道同港式奶茶唔同,唔知點解第一啖會飲到藥水味。

金不換雜菜干炒河粉 ($98)

金不換雜菜干炒河粉

泰式奶茶 ($38)

2023-06-16