2023-03-13 70 瀏覽
中上環成日都可以搵到好多隱世小店,今次鯊仔行街搵到間既有休閒度假風,又可以到滿足想食越南同泰國菜嘅願望~🍜 泰式海鮮冬陰功湯河 $98賣相睇落好似好辣,但實際係甜甜酸酸,辣味反而唔多,蕃茄嘅鮮甜味好出,配料亦都好豐富,有花甲、蟹柳同鮮蝦,將河粉轉左金邊粉,金邊粉爽身掛汁,純粹個人唔太鍾意湯底有太多香葉,但整體調味同配料配搭得宜。🦀 泰式蟹肉炒飯 $108炒飯炒得幾香,幾有鑊氣,飯唔會太乾身,略有少少濕,蟹肉都唔會太吝嗇,份量都夠,而且加咗洋蔥、香蔥炒,味道更加香,令蟹肉嘅鮮味更出。🍰 提拉米蘇 $68應該係今餐嘅MVP,除咗有香濃咖啡味,蛋糕軟熟,奶酪綿滑,酒味唔重,食落甘甜而不膩。🐻 泰式奶茶 $38呢個絕對係俾賣相吸引而叫,飲品入面有可愛嘅熊仔,除咗有熊仔外型嘅茶冰同煉奶冰底外,餐廳仲會比多壺茶,比客人倒茶落熊仔度過下癮,味道甘甘地、甜甜地,唔會死甜,幾推薦大家試吓。

🍜 泰式海鮮冬陰功湯河 $98

🦀 泰式蟹肉炒飯 $108

🍰 提拉米蘇 $68

🐻 泰式奶茶 $38

上環不嬲都好多特色小店今次搵到依間藏身於小路中嘅泰越小店離遠就睇到佢個綠色門口🙈好搶眼店內座位唔算多門口有個吧台位🪟可以享受下最近d靚陽光加上店內嘅可愛壁畫恍惚間真係有種去左泰國chill緊嘅感覺😆就算未有假去旅遊都可以黎當預習下先馬沙文咖喱配牛肉香料味超級濃郁好適合唔食得辣但又想食咖喱嘅朋友仔入面嘅牛肉都超足料同埋肉質好嫩 🙈唔會起渣同咬唔爛叫埋份熱辣辣嘅烤餅配🤤真係一絕泰式炒金邊粉超多隻爽口🦐仁d粉乾濕度啱啱好 夠入味得黎又唔會成担油辣度仲可以自己調節👍🏻貼心泰式奶茶食泰國嘢點可以無泰奶!熊仔出浴版泰奶🤣好cute茶底都足夠濃郁熊仔不斷融又會補充翻d茶底就算飲得長時間都唔會話越黎越淡
上環不嬲都好多特色小店

超多隻爽口🦐仁
d粉乾濕度啱啱好 夠入味得黎又唔會成担油
辣度仲可以自己調節👍🏻貼心

泰式奶茶
食泰國嘢點可以無泰奶!
熊仔出浴版泰奶🤣好cute
茶底都足夠濃郁
熊仔不斷融又會補充翻d茶底
就算飲得長時間都唔會話越黎越淡
📌 Check In ThaiViet 🇹🇭今日去左上環搵食🍴自己對泰國🇹🇭菜情有獨鍾💕 比店舖外觀吸引左行過去,綠色既外牆,半開放式既窗台🇹🇭-▶️軟殼蟹青木瓜沙律🦀軟殼蟹啱啱炸起脆卜卜正,木瓜絲爽口 醬汁微酸食落去好開胃▶️串燒沙爹(雞肉/豬肉/牛肉) 🍡🍡以往食過其他泰國舖嘅串燒都係比較乾身😕 今次呢一間嘅串燒 燒得非常香口😋外皮做到焦,食落去仲有肉汁💦真係要俾個like佢👍🏻👍🏻另外佢嘅沙嗲汁食得出係自家製☝🏻除咗椰香味濃帶甜,亦有花生粒💕多一份口感-▶️泰式奶茶🥤佢呢杯泰國奶茶真係比足一百💯外型真係攞分打卡一流🤭除咗外型吸引味道都很正宗-▶️泰式炒金邊粉 金邊粉炒得乾身,而且有辣粉同花生碎伴碟,蝦仁方便到爽口彈牙,調味好啱我口味💕我自己一個人清曬成碟😆-@checkinthaiviet ⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐⭐
📌 Check In ThaiViet 🇹🇭

@checkinthaiviet

⭕️整體推介指數 ⭐️⭐️⭐️⭐⭐
軟殼蟹青木瓜沙律
泰式炒金邊粉
Signature✨熊啤啤泰式奶茶🧸巨型芒果糯米飯🥭最鐘意食泰國嘢嘅我今次揾到一間好有feel又靚嘅餐廳!就係係上環嘅Check In ThaiViet~一到門口就會見到佢哋signature嘅牆..............................串燒沙爹6串 (牛x2 豬x2 雞x2) ($108)🍢沙爹汁好多花生碎 好香花生味!( ´▽`)串燒燒得岩岩好!肉質嫩滑 啖啖肉好有咬口~勁好食!❤️會覺得雞比想像中更好食,因為燒到超香😋外表酥脆,有陣焦香6串嘅份量岩岩好可以留翻個胃食其他野,又可以止口癮價錢都好抵食!🥰..............................菠蘿海鮮炒飯 ($98)🍍有啲可惜嘅係落單之後話唔夠菠蘿殼但係都想試下勁驚訝嘅係上枱嗰下見到勁大碟!仲要噴曬煙 香噴噴!๑´•.̫ • `๑꒱一入眼就見到勁大隻蝦同勁大條蟹柳😝而炒飯入面有好多配料有提子乾、肉鬆、火腿、叉燒粒、腰果同菠蘿粒等等好豐富令成個炒飯再升一個層次..............................芒果糯米飯 ($98)💛💛💛一上枱真係叫左出黎份量好多,而且勁有心機整左三色糯米飯芒
Signature✨熊啤啤泰式奶茶🧸巨型芒果糯米飯🥭
最鐘意食泰國嘢嘅我今次揾到一間好有feel又靚嘅餐廳!

就係係上環嘅Check In ThaiViet~

一到門口就會見到佢哋signature嘅牆

串燒沙爹6串 (牛x2 豬x2 雞x2) ($108)🍢

沙爹汁好多花生碎 好香花生味!( ´▽`)
串燒燒得岩岩好!肉質嫩滑 啖啖肉
好有咬口~勁好食!❤️

會覺得雞比想像中更好食,因為燒到超香😋
外表酥脆,有陣焦香
6串嘅份量岩岩好
可以留翻個胃食其他野,又可以止口癮
價錢都好抵食!🥰
菠蘿海鮮炒飯 ($98)🍍

有啲可惜嘅係落單之後話唔夠菠蘿殼
但係都想試下
勁驚訝嘅係上枱嗰下見到勁大碟!
仲要噴曬煙 香噴噴!๑´•.̫ • `๑꒱
一入眼就見到勁大隻蝦同勁大條蟹柳😝
而炒飯入面有好多配料
有提子乾、肉鬆、火腿、叉燒粒、腰果同菠蘿粒等等
好豐富令成個炒飯再升一個層次

芒果糯米飯 ($98)💛💛💛

一上枱真係叫左出黎
份量好多,而且勁有心機整左三色糯米飯
芒果好香好甜
而且椰漿甜甜地同糯米飯好夾!‧⁺◟︎( ᵒ̴̶̷̥́ ·̫ ᵒ̴̶̷̣̥̀ )
面頭有啲唔知係咪米通嘅粒粒 好有咬口
豐富左比平時食嘅芒果糯米飯嗰種口感
不過我覺得芒果咁甜 椰漿就可以唔需要太甜😋😋😋

呢個芒果糯米飯係我食過咁多間最好食嘅!
世一芒果糯米飯!
飲品:

我哋叫咗兩款飲品,兩款都好正!
泰式椰香雪糕紅豆冰 ($48)🥥🤍

面頭有一舊椰香雪糕
未溶之前咬左一啖
勁香椰子味!
紅豆冰都好大杯(✿︎´ ꒳ ` )♡︎
紅豆有好多~
係有驚喜嘅一杯特色飲品!
泰式奶茶 ($38)

超可愛嘅泰式奶茶真係好推薦大家叫黎飲
店員除左比杯有熊仔茶冰煉奶冰底之外
仲會比多一壺茶自己落去冰底到
好過癮又好開心
望住隻熊仔慢慢沉沒 溶左勁香茶味!🧸
飲到最尾個熊仔未溶曬,我偷偷地咬左一啖
真係好香茶味!
好好彩有叫到呢個飲~
多謝靚仔店員話沖多左少少🙈

所以食飽飽行覺得附近好chill
而舖頭入面嘅牆身畫左一幅畫
好靚好突出到佢哋餐廳🥰
一定一定會再黎食多次個芒果糯米飯💛

Check In ThaiViet (上環)
@checkinthaiviet
  • 泰式椰子雪糕紅豆冰
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 串燒沙嗲
2023-02-22 49 瀏覽
📍 Check In ThaiViet (上環)上環新街15-17號地舖-這一家隱藏泰國菜在西營盤和上環中間的一個不起眼的地方 雖然店面不大但是餐點的種類很多樣 這次我點了很多一般我不會點的泰國菜 因為天氣很冷我們點了一碗雞酸辣椰子湯 跟我常喝的冬陰功湯比 比較濃郁 很特別 飛天通菜很正宗 通菜很嫩很好吃 我們還點了一個原隻燒魷魚 雖然比我想像中的小一點 但是魷魚很嫩 配上他泰式的酸辣醬很開胃主食我們點了 泰式濕炒河粉雖然跟我想像的不太一樣 但是味道還不錯 我最喜歡的是他的很寬的河粉 河粉吸附著他的湯汁 很讚 他的泰式奶茶很可愛有小熊造型的冰塊在裡面- 🍜 泰式濕炒河粉 $108🥬 飛天通菜 $88🦑 原隻燒魷魚 $98🐔 雞酸辣椰汁湯 $88🐻 泰式奶茶 $38環境 ⭐️ 4.5/5食物 ⭐️ 4.5/5推薦指數⭐️ 4.5/5

📍 Check In ThaiViet (上環)

他的泰式奶茶很可愛有小熊造型的冰塊在裡面

環境 ⭐️ 4.5/5
食物 ⭐️ 4.5/5
推薦指數⭐️ 4.5/5

2023-02-12 42 瀏覽
Stop by Sai Ying Pun and discover this cute Thai and Viet restaurant. Attracted by the special Green color at the door and chill style. We ordered the Thai style Pomelo Salad with prawn. I like pomelo so much and this taste good🤗And also tried Fresh Rice Paper Wrapped w/Shrimps (4pcs) and it tasted so fresh with many veggie inside the roll. Spicy Stir Fried Morning Glory w/ Belacan and Thai Style Fried Rice w/ Crab Meat also yummy. Especially the morning glory😍

2023-02-10 50 瀏覽
Found this little Thai restaurant @checkinthaiviet hidden on a quiet street near Sai Ying Pun. Great place to stay away from the crowd and immerse yourself into Thai environment..🥂Pad Thai Shrimps $98Loving the sweet and sour taste of the noodles and you may add your own amount of chilli powder and crushed peanuts according to your own preference. Didn’t expect this actually comes with five big bouncy shrimps. 🥂Assorted Satay Skewers with Chicken, Pork & Beef $108Our favourite skewer goes to por
🥂Pad Thai Shrimps $98
Pad Thai Shrimps

Our favourite skewer goes to pork. Already cut to bite-sized, it’s really easy to come off the stick and the satay sauce was flavourful. Would be great if they could also offer 3 pieces option as we’d like to try out more dishes.

🥂Deep Fried Prawn Cakes $98
Seldom had prawn cake which is that huge in size, portion was great and tasted especially good in hot temperature. Already deep fried to a crispy exterior, it’s really appetising and was our favourite dish of the day.
Deep Fried Prawn Cakes

🥂Mango Sticky Rice $98
Served in a bowl with three different types of rice and they were still hot as you could see the steam still coming out. It fully absorbed the coconut sauce and we could still finish the rice even though we were full at that moment.
Mango Sticky Rice

Though the place is small, the atmosphere was really nice. Portion was huge so it’ll be a good place to have gathering with some friends here.

jsv_foodie
2023-02-09
之前朋友同我講佢哋嘅泰式奶茶超得意😆 有隻熊仔冰🐻 所以我山長水遠去到上環試個究竟🥰🥰 估唔到食物質素都同樣OK🤓・ 泰式奶茶☕️ ($38)望到佢嘅時候,我個心已經融化咗🤭 佢真係好可愛啊😍😍 一隻熊仔形狀嘅茶冰🐻 放咗個杯入邊🥛,底下有啲冰🧊同埋牛奶托住。隔離仲有個茶壺仔裝住左啲茶🫖,將茶壺啲茶倒入杯度,就會融化咗隻熊仔😳 同啲奶撈勻左就變咗泰式奶茶啦✨✨ 我覺得呢一杯泰式奶茶真係超級抵👍🏻👍🏻 有得玩有得睇有得打卡😻😻 正啊🫶🏻・ 泰式香辣肉碎生菜包🥬 ($108)香辣肉碎炒得好惹味,因為佢用咗唔同嘅配料🥰🥰 令味道有唔同層次✨ 食食吓發現真係辣到頂唔順🥵 因為原來佢係用咗兩隻種類嘅辣椒🌶️ 一隻紅色一隻綠色,唔怪得之超挑極都挑唔晒啲辣椒啦!我將綠色嗰隻辣椒同啲豆角搞錯咗😂😂 搞到我辣到食唔到🥹 不過我最後都食左三舊✌🏼・ 泰式炒金邊粉🍝 ($98)即叫即整,熱辣辣香噴噴送到嚟😻 啲蝦又大隻又鮮甜🍤,有至少五隻🫶🏻🫶🏻 碟邊有三種調味粉,辣椒乾🌶️、花生碎🥜、青檸汁🍋,想食幾辣就撈幾多落去👍🏻 個金邊粉炒得有鑊氣🔥 又唔會太油膩、夠乾身😍 調味啱啱好,我覺得香得嚟有少少甜味🥰,又有其

・ 泰式奶茶☕️ ($38)

・ 泰式香辣肉碎生菜包🥬 ($108)

・ 泰式炒金邊粉🍝 ($98)
即叫即整,熱辣辣香噴噴送到嚟😻 啲蝦又大隻又鮮甜🍤,有至少五隻🫶🏻🫶🏻 碟邊有三種調味粉,辣椒乾🌶️、花生碎🥜、青檸汁🍋,想食幾辣就撈幾多落去👍🏻 個金邊粉炒得有鑊氣🔥 又唔會太油膩、夠乾身😍 調味啱啱好,我覺得香得嚟有少少甜味🥰,又有其他配料食下: 蛋🥚、芽菜、豆卜、蝦仁🍤,依個金邊粉真係又足料又好味🤩🤩

・ 菠蘿海鮮炒飯🍍 ($98)
個飯好靚啊😝 係用半個菠蘿蓋裝住㗎🍍 啲飯炒得乾身,粒粒分別、金黃色😍 仲好足料添啊🤩🤩 啲飯同洋蔥🧅、蟹柳🦀、粟米🌽、叉燒🐷炒過,好正🔥 菠蘿炒飯面頭又灑上肉鬆、提子乾🍇、腰果,撈勻個飯一齊食,真係食過返尋味🥰🥰🥰

・ 越式杏片炸香蕉🍌 ($78)
第一次食呢一個甜品,又幾特別喎🤩 香甜嘅香蕉外面包左層,有少少似油炸鬼嘅嘢👍🏻 外層沾了幾塊薄薄的杏仁片😻 咬落去真係似食緊油炸鬼但係比較軟身😌 點一點糖醬🍯 更滋味🥳🥳🥳

・ 環境🏡
雖然店面比較細,但係幾有feel~ 😍😍 好中意佢啲燈飾💡 同埋牆上面有啲好可愛嘅塗鴉😚😚😚 音樂用返現代廣東歌🎶 好聽😝

😋味道4.8/5
🏡環境4.8/5
🍽️服務4.8/5
🙆🏻‍♀️再去4.5/5
⭐️總體評分:18.9/20
💰總消費: $462/2人(有加一)
2023-02-06 39 瀏覽
Check In ThaiViet |上環今日約個好耐無見嘅朋友食晚飯,佢話想敏泰菜,就揀了這餐廳😎的確好有驚喜!好高質素😋😋😋 鮮蝦青木瓜沙律🥗蝦🦐好鮮甜,青木瓜好新鮮爽口,味道剛剛好,好開胃👍🏻冬陰公湯食泰菜一定要飲冬陰公湯,味道好正!香濃同香辣😋喜歡冬陰公的一定要試🫶🏻肉碎生菜包呢個肉碎都炒得好好食!呢個係我食過生菜包嘅頭3之選👍🏻✅青咖哩南瓜魚本身係黃咖哩,我轉了做青咖哩😋南瓜🎃好味,魚都整得好好食!上環新街15-17號地舖
Check In ThaiViet |上環

鮮蝦青木瓜沙律🥗
蝦🦐好鮮甜,青木瓜好新鮮爽口,味道剛剛好,好開胃👍🏻

冬陰公湯

肉碎生菜包
呢個肉碎都炒得好好食!呢個係我食過生菜包嘅頭3之選👍🏻✅

青咖哩南瓜魚
本身係黃咖哩,我轉了做青咖哩😋南瓜🎃好味,魚都整得好好食!

上環新街15-17號地舖
小編今日來到上環一間泰越餐廳「Check In ThaiViet」,裝修以綠色為主色調,主打泰國菜和越南菜🇻🇳🇹🇭,店內有泰國風情壁畫,門面字體同牆身繪圖都充滿特色☺️ 小店使用半開放式的設計,讓食客可以坐室內或門口吧枱用餐,整體感覺環境寫意舒適,有充滿異國風情✨「泰式香辣肉碎生菜包」🥬 香濃惹味的肉碎,加上各式香料的點綴,檸檬葉 、指天椒🌶️、香茅、南薑等香料,味道酸酸辣辣非常開胃,配上清爽的生菜,層次豐富又清新,令人口水直流、食指大動🤤 充滿東南亞風情🇹🇭 愛吃辣的朋友一定要試試😍「串燒沙嗲(豬、牛、雞)」各兩串超惹味✨ 醬汁以自家製泰國家鄉配方調製,特別有正宗泰國風味☺️串燒帶有炭燒香味又惹味,肉質嫩滑,特別是雞串燒,充滿香烤滋味,豬串燒啖啖肉夠爽口,而牛肉味較香濃,必食之選😍「越式杏仁炸香蕉」是經典的越南菜式🇻🇳 以薄班戟般的餅皮裏住香蕉🍌像「油炸鬼」口感鬆脆有韌勁,加杏仁片在頂,外脆內軟,甜而不膩☺️ 淋上蜜糖更加好吃,彷如置身越南品嚐街頭小吃🧡「芒果糯米飯」賣相超吸睛,三種味道的糯米飯,包括紫糯米、白糯米、藍色蝶豆花製成的糯米飯🍚,熟糯米口感軟糯而香甜,淋上香甜椰漿🥥 同加上炸綠豆

「芒果糯米飯」賣相超吸睛,三種味道的糯米飯,包括紫糯米、白糯米、藍色蝶豆花製成的糯米飯🍚,熟糯米口感軟糯而香甜,淋上香甜椰漿🥥 同加上炸綠豆,增添脆脆口感,金黃色芒果肉清甜香味🥭每啖都充滿泰國熱帶風情🇹🇭

「招牌泰式奶茶」打卡一流,以小熊仔造型製成的奶茶冰🧸 和一壺熱奶茶底,如洗澡般淋在小熊仔身上,再將杯底煉奶與奶茶拌勻,漸層效果超治癒🤎🤍 味道濃郁的奶茶,「泰」有風味🧡

🍽 :泰式香辣肉碎生菜包;串燒沙嗲;越式杏仁炸香蕉;芒果糯米飯;招牌泰式奶茶
👅好味指數:8.0/10; 7.75/10;8.0/10;7.5/10;7.75/10
💰消費:HK$108;HK$108;HK$78;HK$98;HK$38
📍 地址:Check In ThaiViet (上環)
🈹推介優惠:N/A
2023-01-26 71 瀏覽
個set lunch都$80一客 飲品唔包 我同媽媽點兩個lunch set 再加個類似明爐魚(餐牌叫泰式蒸魚 - 之後再解釋)。先講條魚 (0 out of 10)佢話明等30分鐘當然無問題,不過上菜果時條魚喺凍嘅,然後用一個似香薰座,用陶瓷做嘅"爐"座住。問題係1)個蠟燭火真係唔夠熱,等多10分鐘煙都無要再蒸,2)條魚係一隻長25+cm橢圓形碟上,個"爐"得10cm,又好跣(物料係光面陶瓷),好易失平衡,食得好驚險,基本上個design好差。最後條魚腥到不得了,我同媽媽食兩啖放棄。餐廳嘗試用非常之重味嘅泰式酸醋都掩蓋唔倒。海南雞飯 (2 out of 10)明顯係臨時用微波爐叮返熱,如果你食雞有研究都知,雞嘅下場只會係好柴,仲要全部係雞翼雞頭尾,冇雞味,講真大家樂都好食過佢。 肉碎煎蛋飯 (6 out of 10)My expectation went too low already, so anything soso is already good. And to be fair, this dish can't go too wrong. Admittedly they mad

先講條魚 (0 out of 10)

海南雞飯 (2 out of 10)

肉碎煎蛋飯 (6 out of 10)
My expectation went too low already, so anything soso is already good. And to be fair, this dish can't go too wrong. Admittedly they made good fried eggs...

After all, I had my worst meal in 2023 so far and my worst Thai meal since 2021. It is record-breaking bad so good luck guys...
2023-01-26
上環果然多好嘢食😋今次呢間唔係係啲好當眼嘅位置 近西營盤地鐵站🤔但果然隱世嘅都特別好食🤩大部分餸菜 應該係我係香港食過數一數二好食嘅😋❤️食物🦐泰式海鮮冬蔭公湯河 $98 9.5/10 🌟湯底酸同辣度啱啱好👍🏻泰式香料味好濃😻最尾我地成碗湯飲曬 一滴都冇淨😹不過一定係比較咸 食唔到重口味啲朋友就可以考慮下🫡入面海鮮份量都好足 有蝦、蜆同埋魷魚 蝦都大隻🦐河粉唔同平時個啲 反而闊啲但短啲 口感都有啲唔同🤨但overall 都係超推薦:必試❤️‍🔥🥘泰式青咖喱 配豬 $98 9.5/10 ✨平時真係少食青咖喱 但呢個真係好surprise到我🥹佢可以揀豬/雞/牛 仲配一碗白飯 味道好濃郁 再加椰汁味 好惹味😚咖喱澀度都啱啱好😛唔會太稀/太澀 都係其中一樣必試🌟🦀軟殼蟹米紙卷 $98 6/10呢樣相對樓上真係比較遜色啦🥲卷入面有軟殼蟹 沙律菜 紅蘿蔔 但蟹嘅份量好少🙁口落去口感都係蔬菜 軟殼蟹變相好似消失左咁☹️米紙卷再配一個酸辣汁 點埋更加開胃💛飲品🥥椰青 $48 9/10超甜 好多椰青肉 兩個人share都好夠飲 🧡甜品🍋芒果糯米飯 $98 8.5/10有三種顏色嘅糯米飯 暖暖地幾煙靭 芒果好

❤️食物

超甜 好多椰青肉 兩個人share都好夠飲

🧡甜品
🍋芒果糯米飯 $98 8.5/10
有三種顏色嘅糯米飯 暖暖地幾煙靭 芒果好鮮甜👍🏻

Overall嚟講係我so far係香港食過數一數二好食嘅泰菜😭💖(雖然係泰越 但呢餐好似都係泰國菜為主🤣)必定會再訪 極推薦大家試💗不過店舖座位唔係好多 可以留意下~

🤎服務 8/10

🤍環境 7.5/10
2023-01-07 65 瀏覽
Check In ThaiViet.串燒沙爹(6串)食剩指數 : 0/100揀左2串豬、2串牛、2串雞串燒每一串都好大串都只係100零幾蚊$20一串都唔使加上佢個沙嗲醬好惹味有好香濃既花生香.泰式炒金邊粉食剩指數 : 0/100金邊粉炒得幾香唔會好辣好酸配料嘅蝦好新鮮.泰式奶茶食剩指數 : 0/100泰式奶茶係熊仔造型好似熊仔浸緊溫泉熊仔嘅冰係茶做既溶左都唔會變淡底下有好多煉奶甜度好夠.蒜蓉炒椰菜苗食剩指數 : 0/100菜方面有幾款都係辣嘅唔辣嘅就有得揀蒜蓉炒椰菜苗椰菜苗都好嫩.青檸蘇打食剩指數 : 10/100用返泰國出果款蘇打水有兩粒青檸正常發揮
[上環] Check In ThaiViet
串燒沙爹(6串)
揀左2串豬、2串牛、2串雞
有兩粒青檸
正常發揮
蒜蓉炒椰菜苗
2023-01-06 36 瀏覽
平日午市嚟到依間位於上環和西營盤中間嘅小店餐廳位置唔多 亦都好多上班族食lunch值得一讚 入坐之前店員有提醒上菜時間可能會比較耐嗌咗兩個午市套餐有兩款前菜可以選擇分別係沙律同埋蜆湯沙律非常足料有兩隻蝦同埋魷魚個蜆湯都幾特別有肉碎同粟米😂主菜首先嗌咗一個素食金邊粉 $78味道偏酸但係好好食分量合理另外一個主菜就係黃咖喱炸雞髀 $88個鑊咖喱少少辣送飯一流炸雞髀都好大隻同埋好Juicy另外亦都有嗌signature嘅泰式奶茶最特別係佢有有嚿茶底做嘅熊仔造型冰熱茶係分開上嘅淋落去睇住bearbear溶化 好過癮 冰下低係煉奶 攪勻之後略甜 總括而言依間小店算係性價比高雖然餐廳入面嘅坐位比較侷促同埋燈光較暗回頭嘅話坐出邊少少嘅位或者吧枱 就perfect喇👍🏻
平日午市嚟到依間位於上環和西營盤中間嘅小店

2023-01-06
  • 泰式奶茶
  • 泰式金邊粉
2022-12-26 42 瀏覽
上環呢條內街隱藏左一間泰菜小店,環境情調都唔錯,今晚都坐滿人。店內係可以QR code落單,我地今晚兩個人叫左: 🔶️大蝦冬蔭公湯($98, 9/10) 都幾大碗,平均每日飲到兩碗。顏色好鮮艷,味道好濃,湯有少少杰度,好香香茅同車厘茄味,夠酸,有正宗冬蔭公感覺。最要讚係有成3隻大蝦,大大隻,仲要好味多肉。抵讚! 🔶️泰式柚子沙律 ($88,8.5/10)中意佢好多柚子,好醒胃。 🔶️串燒沙嗲($108, 9.5/10) 呢個喺餐牌上話係招牌菜,果然有驚喜,超級超級好食!豬牛雞各兩串,大大串,肉質keep到好juicy,味道都十分惹味,同埋佢點嗰個沙嗲醬超級夾。尤其是串燒雞juicy到有驚為天人既效果! 🔶️ 泰式青咖哩(雞)配飯($98, 8.8/10) 青咖哩汁都幾香,都幾大碟,送飯一流。 ✏️總括而言,高質既一間泰菜小店,性價比又高,拍拖可以過黎食下飯,幾有情調。👍🏻😊

🔶️大蝦冬蔭公湯($98, 9/10)

🔶️泰式柚子沙律 ($88,8.5/10)
中意佢好多柚子,好醒胃。

🔶️串燒沙嗲($108, 9.5/10)

🔶️ 泰式青咖哩(雞)配飯($98, 8.8/10)
青咖哩汁都幾香,都幾大碟,送飯一流。