2022-10-01 24 瀏覽
隱世泰式小店ꕀꕀ⇢ Check In ThaiViet餐廳主打泰式越南菜色以薄荷綠為主色調ꕀ手繪的牆壁很有地道泰式小店的感覺ꔐ泰式海鮮冬陰公湯河 ($98)紅噹噹的冬陰公湯底酸酸辣辣很開胃椰香味不重ꕀ比較偏重酸味海鮮份量都幾多河粉是泰國闊身河粉ꕀQQ彈彈ꔐ半隻黑椒燒雞 ($128)即叫即燒的燒雞ꕀ所以等候需時燒雞雖然有些位置稍燶但裡面還很嫩滑ꕀ雞皮香脆調味很香口惹味配搭的醬汁有點像沙嗲醬ꕀ幾特別ꔐ九層塔香炒牛肉 ($108)香香辣辣的炒牛肉九層塔很香ꕀ牛肉軟腍不得了ꔐ泰式奶茶 ($38)超可愛的泰奶熊仔很IGable但稍為甜了少少¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩店舖位置有點少隱世人流比較少但多了一份悠閑舒服
隱世泰式小店ꕀꕀ⇢ Check In ThaiViet
餐廳主打泰式越南菜色
以薄荷綠為主色調ꕀ手繪的牆壁
很有地道泰式小店的感覺

ꔐ泰式海鮮冬陰公湯河 ($98)
紅噹噹的冬陰公湯底
酸酸辣辣很開胃
椰香味不重ꕀ比較偏重酸味
海鮮份量都幾多
河粉是泰國闊身河粉ꕀQQ彈彈

ꔐ半隻黑椒燒雞 ($128)
即叫即燒的燒雞ꕀ所以等候需時
燒雞雖然有些位置稍燶
但裡面還很嫩滑ꕀ雞皮香脆
調味很香口惹味
配搭的醬汁有點像沙嗲醬ꕀ幾特別

ꔐ九層塔香炒牛肉 ($108)
香香辣辣的炒牛肉
九層塔很香ꕀ牛肉軟腍不得了

ꔐ泰式奶茶 ($38)
超可愛的泰奶熊仔
很IGable
但稍為甜了少少

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
店舖位置有點少隱世
人流比較少但多了一份悠閑舒服
無得去旅行🧳唯有周圍去搵嘢食,令生活無咁悶😂呢間西營盤小店,一次過可以食到泰國同越南菜🤪又幾好喎!🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂#小胖遊西營盤🐠 #小胖遊上環🐠 ———————————————🔹泰式金邊粉 $88午餐附送雞酸辣椰子湯🥣湯雖然係送但一啲都唔hea,好多料😋雞夠滑,椰汁🥥香濃,香口又唔辣👌🏽金邊粉炒得夠火喉🔥唔會好油膩,蝦仁🦐夠爽口,味道惹味,想辣啲有辣粉🌶呢道係我哋最中意🔹炸香焦配椰子雪糕 跟餐加$48炸得香鬆脆酥皮,表面仲有杏仁片,暖綿綿香蕉🍌,配合椰子雪糕🍨冰沙沙質感,一冰一熱😛冰熱交融,而且甜而不漏,好食!🔹泰式椰子雪糕紅豆冰 跟餐加$25紅豆好夠腍🫘椰汁加椰子雪糕,雙重椰享受🥥夏天飲透心涼❄️🔹鮮蝦米紙卷 $88價錢略貴,但好多沙律菜🥗,而且蝦好大又鮮甜彈牙,不過蘿蔔🥕好大嚿又硬,如果改成切絲會更好😂個汁偏酸嘅魚露汁🔹泰式奶茶 $38好可愛打卡,個冰係熊仔🧸,倒入手標茶再攪均杯底煉奶,味道唔會太甜🔹Tiramisu $68 造型好似千層糕,食落偏向重可可粉甜味,咖啡味比較淡☕️ 有海綿蛋糕唔算正宗,唔知點解好有東南亞甜品feel😂————————————

🌊喜歡就記得CLS 再加Bookmark🔖🙂

#小胖遊西營盤🐠 #小胖遊上環🐠
———————————————
🔹泰式金邊粉 $88
午餐附送雞酸辣椰子湯🥣

🔹炸香焦配椰子雪糕 跟餐加$48

🔹泰式椰子雪糕紅豆冰 跟餐加$25
紅豆好夠腍🫘椰汁加椰子雪糕,雙重椰享受🥥
夏天飲透心涼❄️

🧚🏻打卡值:🌕🌕🌕🌗🌑
🥰舒適度:🌕🌕🌕🌖🌑
🤤回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑
♟Overall♟
可以一次過食晒泰越菜,滿足2個願望,有東南亞風味🌺特別喜歡Pad Thai🔥
  • 越式杏片炸香蕉
2022-09-25 26 瀏覽
朋友住西營盤 佢推介左依間隱世泰國越南菜俾我哋 😍大門以綠色設計 好搶眼 餐廳以半開放式設計 以及店內牆上畫滿色彩繽紛嘅壁畫 好有渡假感覺❤️泰式海鮮冬陰功湯河🦐冬陰功湯香濃 酸酸辣辣 飲落好重香茅味 好足料 河粉仲掛滿湯 好味😋串燒沙嗲 (兩牛🐮兩豬🐷兩雞🐔)串燒燒得微焦香口 肉質軟嫩唔會乾身食落有香茅嘅香味配上秘制沙嗲醬 味道香濃惹味仲食到細細粒嘅花生粒🥜泰式奶茶熊仔造型嘅紅茶冰塊 🐻賣相好可愛奶茶入口順滑帶茶香 味道唔會太甜椰青食泰國野必點椰青大大個 超多水味道清甜 好消暑🥭芒果糯米飯泰國甜品我最鐘意就係芒果糯米飯呢度嘅糯米飯有三種味道 椰汁 豆花 紫糯米淋上香甜椰漿同加上炸綠豆仁口感煙韌軟糯 不過當日我哋食到嘅芒果唔夠熟 所以唔太甜如果芒果🥭夠熟應該會更正
朋友住西營盤 佢推介左依間隱世泰國越南菜俾我哋 😍

泰式海鮮冬陰功湯河🦐
冬陰功湯香濃 酸酸辣辣
飲落好重香茅味 好足料
河粉仲掛滿湯 好味😋

串燒沙嗲 (兩牛🐮兩豬🐷兩雞🐔)
串燒燒得微焦香口

口感煙韌軟糯
不過當日我哋食到嘅芒果唔夠熟 所以唔太甜
如果芒果🥭夠熟應該會更正
2022-09-25 598 瀏覽
🌃 食肆為泰越式菜館, 主打泰式及越式小菜, 位於上環隱蔽屋苑小巷内, 鄰近於西營盤港鐵站, 餐廳的湖水綠外牆門面非常吸睛, 很容易吸引到我入去, 內裏有泰越風情的手繪壁畫 , 聽講係由店主親手繪畫, 超有心思 , 另外餐廳設有bar枱及普通枱所選擇, 可以令客人有不同嘅風格享受 ,而普通座位以白色雲石枱為主。-.🍍🥘菠蘿海鮮炒飯💲 98👉 點解會擺第一個呢? 因為呢個係最吸引到小編嘅菜式。👉 呢個係以菠蘿裝上, 呢方面好有誠意,海鮮及其他配料十分澎湃, 有滿瀉係感覺, 十分適合打卡。👉 菠蘿炒飯嘅配料有提子乾,、蟹柳、腰果、菠蘿、泰國臘腸、 魷魚、肉鬆、 雞蛋、洋蔥, 層次感滿滿, 食落每啖都有好豐富嘅配料, 滿足感大提升! 最欣賞當然係餐廳加咗泰國臘腸, 估唔到又同菠蘿炒飯幾夾, 係一個好好嘅新嘗試!👉 而炒飯粒粒金黃色, 層次分明, 睇得出廚師炒得幾有鑊氣。.🌶🦑 泰式原隻燒魷魚💲 98👉 小編叫呢個原因係本身好鍾意食燒魷魚😍, 呢個有啲似日式燒魷魚筒 嘅做法, 但配以泰式嘅醬料, 魷魚圈爽口彈牙, 小編好鍾意食😍。🌶🦐泰式生蝦💲 98👉 通常黎到泰式菜館, 小編係一定會叫碟泰式

🍍🥘菠蘿海鮮炒飯
💲 98
👉 點解會擺第一個呢? 因為呢個係最吸引到小編嘅菜式。
👉 菠蘿炒飯嘅配料有提子乾,

🌶🦑 泰式原隻燒魷魚

🌶🦐泰式生蝦
💲 98
👉 通常黎到泰式菜館, 小編係一定會叫碟泰式生蝦, 呢間生蝦質素新鮮, 食落都算彈牙, 泰式生蝦配有紅椒或青椒,有不同嘅感覺, 再點上泰式辣汁幾開胃。

🌴 新鮮椰青
💲 38
👉 呢個小編覺得係好值得點, 餐廳選用嘅椰青好大個, 入面好多汁, 同埋入面啲椰肉都幾淋, 可以全部食曬, 用嚟解渴嘅首選😍

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 呢一間泰越式菜館 , 無論餐廳嘅設計, 甚至菜式既主題, 可以見得店主十分有心思, 餐廳空間雖然唔大, 同傳統嘅九龍塘泰式菜館係有分別, 但係呢一間混入泰越式嘅元素, 令到小編覺得從傳統沉悶嘅泰式小菜,做出別具一番嘅新意, 另外餐廳嘅設計都好適合打卡,呢一間小編食完之後有興趣會再食。
📍 Check In ThaiViet @checkinthaiviet
上環新街15-17號地舖
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑—————————————————————📍HK 西營盤 - Checkin ThaiViet 🐘 ·隱世 泰式 X越式 Fusion· 份量大好夠飽 · 打卡味道兩樣都no problem 💫☻︎ 菠蘿海鮮炒飯 $98 | 𝟴/𝟭𝟬【個人推薦👍🏻】🍍𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝘄/ 𝗽𝗶𝗻𝗲𝗮𝗽𝗽𝗹𝗲 & 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱大大個飯,飯量有平時嘅1.5倍!用半個新鮮菠蘿裝住,食到尾剮啲菠蘿肉食,酸酸甜甜都幾jeng ~ 另外附有頗多 腰果 + 肉鬆,炒飯入面亦有提子乾 + 臘腸,味道豐富 (。・ω・。)☻︎ 泰式炒金邊粉 $98 |𝟲.𝟱/𝟭𝟬🦐 𝗣𝗮𝗱 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽𝘀可能Pad Thai 實在成日食+ 食到質素唔差嘅,所以覺得呢個金邊粉味道正常/average… 值得讚係佢唔會太多油,最驚見到成個碟底都係油跡 haha ( ・᷄ὢ・᷅ ) ☻︎ 芒果糯米飯 $98 | 𝟳/𝟭𝟬🥭 𝗦𝘁𝗶𝗰𝗸𝘆 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝘄/ 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝗺𝗮𝗻𝗴𝗼 & 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝗰𝗼𝗰𝗼𝗻𝘂𝘁 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲份量驚人!!! 3色糯米飯(紫糯米+白糯米+藍色蝶豆花整成嘅糯米飯)♪ 再配上手掌咁大個個芒果

推薦指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
—————————————————————
📍HK 西營盤 - Checkin ThaiViet 🐘

☻︎ 菠蘿海鮮炒飯 $98 | 𝟴/𝟭𝟬【個人推薦👍🏻】

泰式炒金邊粉
☻︎ 泰式炒金邊粉 $98 |𝟲.𝟱/𝟭𝟬
🦐 𝗣𝗮𝗱 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽𝘀

☻︎ 芒果糯米飯 $98 | 𝟳/𝟭𝟬
份量驚人!!! 3色糯米飯(紫糯米+白糯米+藍色蝶豆花整成嘅糯米飯)♪ 再配上手掌咁大個個芒果 🖐️ 同埋 食芒果糯米飯 成日會擔心唔夠椰漿撈飯,呢間就無呢個問題,椰漿多到冚住個芒果🥥😂 唯一扣分位,係個芒果有啲生… ಥ_ಥ

泰式奶茶
☻︎ 泰式奶茶 $38 | 𝟴/𝟭𝟬【打卡必嗌📸️】
🫖 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗧𝗲𝗮
個熊啤啤冰真係好鬼得意 🥹 底層有煉奶,配上泰式茶底,倒落去仲可以玩漸層~ 味道方面,茶味足唔太甜 ☆

🥢 @checkinthaiviet
📍地址:Check In ThaiViet (上環)

地區:#laymao_上環
分類:#laymao_泰式
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • 芒果糯米飯
2022-09-20 221 瀏覽
上環區平時都好少過嚟,咁啱幫個客完成event 之後見到呢間門面有特色嘅泰越小店🫶🏻 位置少少偏僻,真正隱世🥹 坐bar枱都幾有feel😌有lunch set提供,價錢相宜😍Lunch set 可以喺泰式青木瓜沙律同雞酸辣椰汁湯之中二揀一🐔 好鍾意佢哋個湯飲落其實同冬陰功差唔多😍 非常惹味仲有啖啖雞肉👏🏻 推薦青咖喱燒雞配白飯🍚燒雞外皮香脆,青咖喱香濃辣度適中,九層塔香氣撲鼻,加埋豆角同泰式茄子送飯一流🥰 而泰式金邊粉也口感煙韌彈牙,要讚大蝦份量十足又彈牙🍤 調味上期望可以更酸甜一點🤩食泰菜點少得生蝦,生蝦秘製青檸辣汁好惹味🫶🏻 燒豬頸肉做得好出色👏🏻少少燶邊😍肉質肥瘦均勻🐷咬落有少少爽脆有咬口呀🥰個辣汁係精粹🤤滿口油香但不膩呀😆 最後一定唔可以錯過佢哋杯泰式奶茶!熊仔冰造型好可愛🐻而且會keep到杯飲品好凍好解渴💦本身杯底已經有煉奶,自己加入泰茶🧡味道非常之濃郁🥹 大大杯差唔多可以兩個人share🫶🏻質素overall 都唔錯👍🏻Menu:

食泰菜點少得生蝦,生蝦秘製青檸辣汁好惹味🫶🏻
燒豬頸肉做得好出色👏🏻少少燶邊😍

質素overall 都唔錯👍🏻

Menu:

2022-09-19
  • 香燒豬頸肉
  • 青咖喱燒雞配白飯
2022-09-17 26 瀏覽
A hidden gem for Thai and Indonesian food lovers in Sheung Wan!! Loved everything about this cozy restaurant, from the mobile ordering to the laid back and enjoyable atmosphere! And the food! We ordered the Indonesian fried rice with satay chicken skewers, chicken noodles/rice, thai milk tea and tiramisu. The fried rice was so flavourful and tasted so fresh! Really enjoyed the extra crunch that the tri coloured bell peppers offered, it worked really well together, with the egg topped off 🍳. The milk tea had the CUTEST presentation!!! It was a cute tiny brown bear. Not only was it cute but tasted really authentic and thirst quenching! The tiramisu was not too sweet nor too cocoa powder-y👍
呢間有半開放式座位嘅泰國餐廳位於上環同西營盤之間嘅小巷,牆上畫滿可愛嘅手繪圖畫,甚具特色。𖦹 菠蘿海鮮炒飯 $98  以原個菠蘿上枱,賣相十分吸睛,滿滿嘅肉鬆同埋腰果,加上蝦、魷魚、蟹柳、原粒菠蘿等配料,極為豐富,飯粒炒至粒粒分明。𖦹 軟殼蟹米紙卷 $98半透明嘅米紙入面係軟殼蟹、牛油果、紅蘿蔔、青瓜同埋生菜,點啲酸酸甜甜嘅醬汁,開胃之選。𖦹 青木瓜鮮蝦沙律 $88爽脆嘅青木瓜絲加上鮮蝦,撈埋酸辣嘅醬汁,非常清新,夏天食就一流。𖦹 泰式凍奶茶 $38衝住隻熊啤啤而嗌嘅thai tea!只要將啲茶入個杯到,佢就會浮返上嚟重見天日㗎啦,搞勻杯底嘅煉奶再飲,入口唔過甜,茶香四溢,仲帶啲花(?)香。𖦹 泰式椰子雪糕紅豆冰 $48椰子雪糕濃郁得嚟食到啲椰子肉,好驚喜,如果可以再多啲紅豆,相信口感會更佳。

𖦹 菠蘿海鮮炒飯 $98

2022-09-10
青木瓜鮮蝦沙律
泰式凍奶茶
泰式椰子雪糕紅豆冰
每次經過上環都會發現好多唔同類型嘅餐廳 而每次都有好驚喜😍 【馬沙文咖喱配牛肉】$108【烤餅】$38咖喱配烤餅係絕配‼️ 烤餅有用牛油烤過 嗅落去已經好香口🤤 馬沙文咖喱少少微辣 個汁撈飯同烤餅真係可以食晒🤩 有大量牛肉同蔬菜!牛肉真係炆得好淋~【泰式奶茶】$38比佢個熊仔茶冰吸引左! 熊仔冰造造型🐻 再自己倒泰式茶😍 又可以打卡 重點奶茶一啲都唔甜😆【泰式生蝦配秘制青檸汁】$98生蝦夠新鮮 夠彈牙‼️ 再加上青檸汁 辣辣地 好開胃~【芒果糯米飯】$98一定走唔甩甜品係糯米飯🤩 芒果比較爽口硬身 而糯米飯就有3款 分別係原味 紫米 蝶豆花‼️ 3款當中蝶豆花較為黏身 絕對唔好睇小佢份量 一定要留肚🔥
每次經過上環都會發現好多唔同類型嘅餐廳 而每次都有好驚喜😍

【馬沙文咖喱配牛肉】$108
【烤餅】$38

【泰式奶茶】$38

【泰式生蝦配秘制青檸汁】$98
生蝦夠新鮮 夠彈牙‼️ 再加上青檸汁 辣辣地 好開胃~

【芒果糯米飯】$98
自從港鐵港島南線延伸段開咗之後,真係多咗好多機會去西環、堅尼地城呢啲地方試下唔同嘅餐廳❤️ 朋友今次帶我去呢間泰越風味小店,裝修走可愛風格,無論係門面字體同牆身繪圖都充滿溫馨感覺。小店只有幾張枱,一次過可以試哂泰越菜式,想去記得要訂位🫶𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 腰果炒雞丁 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘿𝙞𝙘𝙚𝙙 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙬/ 𝘾𝙖𝙨𝙝𝙚𝙬 𝙉𝙪𝙩𝙨香濃惹味之選,除咗腰果同雞丁之外,仲加咗唔少配菜,包括栗子、紅黃椒、洋蔥等。各種材料同醬汁完美融合,嫩滑嘅雞丁、脆口嘅腰果、爽口嘅紅黃椒,層次感滿分💯👍 蒜蓉炒椰菜苗 𝙒𝙤𝙠 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝘽𝙖𝙗𝙮 𝘾𝙖𝙗𝙗𝙖𝙜𝙚 𝙬/ 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘充滿東南亞特色嘅炒菜,以蒜頭粒炒好嫩嘅椰菜苗。蒜蓉份量唔少,每一啖都食到滿口蒜香。份量比較大,同朋友share啱啱好❤️👍 泰式蟹肉炒飯 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙎𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙁𝙧𝙞𝙚𝙙 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙬/ 𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩一上枱已經見到滿滿嘅蟹肉舖係炒飯上面😳 蟹肉比較大塊,唔係一絲絲蟹肉咁簡單,所以每啖都會食到蟹肉。炒飯有穫氣,而且調味唔算重手,食到各種配料嘅真正味道🫶📍Check In ThaiViet上環新街15-17號地舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥

📍Check In ThaiViet
2022-09-12 22 瀏覽
荷李活道尾後面有一條小街小街唔長 除非住嗰頭 一般人都唔會特登經過就係因為唔多人去 所以成條街感覺特別寧靜開喺嗰度嘅小cafe小餐廳就坐享寧靜嘅優勢想避開假日上環嘅人潮 去新街搵食就啱曬呢間位於新街既泰越小店 感覺很chill坐位唔多 但嘢食係真好食泰式炒金邊粉($98)香氣撲鼻 食落微甜 一旁有花生碎和辣椒粉 可因應喜好混入最欣賞嘅係放入適量嘅芽菜、韭菜、炒蛋所以口感清爽 唔會只係食到一pat pat嘅粉大蝦爽口 落重本泰式青咖哩配牛腩($98) 辣度適中牛腩又多又夠肉 入面有豆角夠爽口配一大碟絲苗白飯 泰式奶茶($38)入面有一隻用紅茶造成嘅熊仔冰塊 好可愛keep到奶茶夠凍之餘又唔會溝淡咗茶味底下有煉奶 但溝勻之後都唔會太甜見到甜品有自家製椰子雪糕($68)梗係要試一試雪糕質感有點似刨冰椰子味超級香濃 吃罷口腔充滿椰子香的餘韻
荷李活道尾後面有一條小街

呢間位於新街既泰越小店 感覺很chill
坐位唔多 但嘢食係真好食

泰式炒金邊粉($98)香氣撲鼻 食落微甜
一旁有花生碎和辣椒粉 可因應喜好混入
最欣賞嘅係放入適量嘅芽菜、韭菜、炒蛋
所以口感清爽 唔會只係食到一pat pat嘅粉
大蝦爽口 落重本

泰式青咖哩配牛腩($98) 辣度適中
牛腩又多又夠肉 入面有豆角夠爽口
配一大碟絲苗白飯

泰式奶茶($38)

入面有一隻用紅茶造成嘅熊仔冰塊 好可愛
keep到奶茶夠凍之餘又唔會溝淡咗茶味
底下有煉奶 但溝勻之後都唔會太甜

見到甜品有自家製椰子雪糕($68)梗係要試一試
雪糕質感有點似刨冰
椰子味超級香濃
吃罷口腔充滿椰子香的餘韻

• 泰式炒金邊粉
假日來到上環尋幽探秘🤠 先來到東華三院旁的新街,在小巷內街見到有間超搶眼的綠色小店,原來是食泰越菜,一於入去check in支持小店👻店內不大,只有半開放式bar枱及幾張枱。牆上的特色繪畫吸引了我,很可愛😍 環境簡單有格調。泰式奶茶 $38很可愛的熊仔造型冰塊,另有小茶壺自行倒茶,飲時將底部煉奶拌勻,飲落茶味香濃突出,不會太甜。龍眼冰 $48味道清新不會過甜,龍眼肉也不吝嗇。大蝦冬蔭公湯 $98大蝦有3隻🦐🦐🦐 非常足料!酸辣比例剛好👍🏻 如果再熱辣辣會更好飲。泰式原隻燒魷魚 $98推推推‼️ 魷魚燒得恰到好處,鮮嫩彈牙,仲juicy有鹹香,不會乾爭爭👍🏻👍🏻 配以辣汁,好味🆙🆙🆙串燒沙爹 (6串) $108包含豬牛雞各2串,每串的肉都大大件,燒得焦香唔會韌✨✨ 個人覺得豬肉串最好食😋芒果糯米飯 $98三色糯米飯賣相超吸睛,有至愛的黑糯米😍 芒果還以為會很酸,但食落非常鮮甜✨✨ 伴以椰奶一齊食,瞬間將它消滅了👻👻餐廳食物整體不俗,環境很igable,舒適夠寫意。

泰式奶茶 $38

龍眼冰 $48
味道清新不會過甜,龍眼肉也不吝嗇。

大蝦冬蔭公湯 $98

泰式原隻燒魷魚 $98

串燒沙爹 (6串) $108

芒果糯米飯 $98

餐廳食物整體不俗,環境很igable,舒適夠寫意。

2022-09-11
  • 泰式原隻燒魷魚
  • 串燒沙爹 (6串)
2022-09-06 31 瀏覽
想在中上環找一間隱世小店嗎?🔶交通,環境🔶上環新街,可能大家會很陌生,其實就在皇后大道西一帶附近,附近有上環其中一間洗衣店”Clean”和黃店FabCafeHK的附近,荷李活道附近,雖名稱在上環,實際只需走5分鐘的西營盤站比較近,最好不要上環出,走10分鐘及上斜,當然坐往港島西區的巴士或會更方便。環境走小店風格,座位最大化,兩張二人方枱,兩張四人圓枱,有內外吧枱,適合一人之境人士。在晚上喝酒,户外空間廣闊,附近也沒有同類型店,可以比中環區有更好享受。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸食物及飲品🔸泰式金邊粉 在原個菠蘿炒飯和金邊粉的選擇中掙扎,最後因為lunch set 沒有原個菠蘿上,就選擇了我最愛的泰式食物,金邊粉,Pad Thai是也。水準果然是招牌作,火候,質感也達水平。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸越式杏片炸香蕉🔸炸香蕉也是一項招牌作,回憶起以前在泰國旅行的街頭小吃。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸軟殻蟹米子卷🔸4件上,味道比較清新,但可以配上酸甜醬吃,浸多咗也不怕太咸,足料。評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑🔸飲品🔸新鮮椰青 /樽裝象啤 正常水平 ,啤酒可以更加凍會更理想。評分 : 🌕🌕🌕🌑🔸後感🔸作為上環嘅小店,正如
想在中上環找一間隱世小店嗎?

🔶交通,環境🔶

🔸食物及飲品🔸

泰式金邊粉

水準果然是招牌作,火候,質感也達水平。

🔸越式杏片炸香蕉🔸

炸香蕉也是一項招牌作,回憶起以前在泰國旅行的街頭小吃。

評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑

🔸軟殻蟹米子卷🔸

🔸飲品🔸

新鮮椰青 /樽裝象啤

正常水平 ,啤酒可以更加凍會更理想。

評分 : 🌕🌕🌕🌑

🔸後感🔸

作為上環嘅小店,正如文章開首所說,環境不俗,比較安靜,而且選擇非常多,誠意十足,適合一至二人的餐廳。
鋪面男生非常忙,但仍能保持禮貌,這是一點值得稱讚的 。

在回港限制多多,出國也有機會遇到詐騙攜帶的2022年,暫時來這裏享受東南亞風情也不俗。
秦式金邊粉
軟殻蟹米子卷
越式杏片炸香蕉
椰青及象啤
秦式金邊粉
越式杏片炸香蕉
  • 泰式炒金邊粉
我• • • 又request 左一日假去食好西🫣😌偷偷地想俾個驚喜朋友仔同佢慶生搵左呢間隱世泰越菜性價比極高🤩連朋友都覺得好食😋┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓋜 海鮮菠蘿炒飯 $88到底有幾耐無食過有原粒菠蘿既菠蘿炒飯🤧炒飯炒得夠乾身 很到位愈食愈有驚喜 ¹有提子乾 ²肉鬆 ³腰果乾 ⁴粟米 ⁵蟹柳⁶仲要有蝦蝦蝦 啖啖盡是不一樣的口感用埋加埋黃薑粉炒 色香味俱全呢道菜俾我地兩個女仔傾傾下計KO 左🈵𓋜 鮮蝦冬蔭公湯 跟餐‼️‼️必點‼️‼️五個大字「超濃又足料」細細碗已經有鮮蝦兩大粒 當中仲有車厘茄唔酸之餘夠哂濃味!呢個真心推🫶🏼🫶🏼🫶🏼🫶🏼𓋜 泰武香辣肉碎生菜包 (少辣) $108呢個又係要讚🫣因為佢俾既肉碎唔會俾你見到係肥豬肉咁樣重點係入口不邪惡而香料味濃度恰到好處🤓𓋜 芒果糯米飯 $48芒果超甜 有驚喜糯米飯係紫色嘅蝶豆花暖笠笠糯米飯🍚 + 凍凍既芒果🥭好上癮既熱情❤️‍🔥與溫度餐廳於上菜時已加入椰漿幸好都沒有蓋過原有食物的味道𓋜 軟殼蟹米紙卷(4件)$98平時食米紙卷最怕整到好厚身呢知係真透薄 但又帶有煙韌度餡料夾了 牛油果甘筍 盡是清新又不帶負擔既感覺(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)飲品𓋜 椰子雪
我• • •

五個大字
「超濃又足料」
細細碗已經有鮮蝦兩大粒
當中仲有車厘茄
唔酸之餘夠哂濃味!
呢個真心推🫶🏼🫶🏼🫶🏼🫶🏼

𓋜 軟殼蟹米紙卷(4件)$98
平時食米紙卷最怕整到好厚身
呢知係真透薄 但又帶有煙韌度
餡料夾了 牛油果甘筍
盡是清新又不帶負擔既感覺(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)

飲品

生日
鮮蝦冬蔭公湯
椰子雪糕紅豆冰
新鮮椰青
這家位於上環小巷內街,雖然位置不太起眼,但食物質素絕不普通,主食材料份量慷慨👍牆上畫滿了泰越式繪畫,配合半開放式Bar枱,很有渡假感覺☺️串燒沙爹(雞肉、豬肉、牛肉)|$108|8/10串燒燒得啱啱好,外皮微焦香口,肉嫩又有肉汁完全唔乾身😃串燒有預先調味,燒時仲會搽上蜜糖,即使唔沾伴隨嘅沙爹醬都好夠味軟殼蟹米紙卷(4件)|$98|7.5/10軟殼蟹即叫即炸好脆口,米紙卷內仲有青瓜條,沙律菜同牛油果醬,口感清新不油膩泰式炒金邊粉|$98|7.5/10金邊粉份量很多,蝦仁爽口Q彈,酸甜比例適中,如炒得乾身一點會更好 泰式甜豬肉蝦膏炒飯|$98|8/10炒飯好有驚喜,蝦膏味好濃郁,配料有櫻花蝦,煎蛋,豆角,臘腸等,口感豐富惹味

串燒沙爹(雞肉、豬肉、牛肉)|$108|8/10

軟殼蟹米紙卷(4件)|$98|7.5/10