2023-06-17 135 瀏覽
我地大約4點到嚟到位於上環新街既Check in thaiviet,舖頭得我地一檯食客,正好可以靜靜咁品嚐美食,店舖不大,但裝潢充滿泰式風情,都係一個影相打卡既好地方,而我地叫左兩份午餐,分別係泰式豬頸肉炒飯同埋冬蔭功海鮮湯河,而每個餐都可以配搭雞絲魚肚羹或香辣肉碎沙律,我地都各叫左一個。香辣肉碎沙律好香香料味道,肉碎唔太乾身雞絲魚肚羮味道不俗,係略嫌鹹了一點泰式豬頸肉炒飯碟飯份量剛剛好,飯炒得好入味,但味道唔會太濃亦唔會太淡,唔會食完令你好口渴,豬頸肉係切到一粒粒,爽口。冬蔭功海鮮湯河飲第一啖佢既冬蔭功湯底已經覺得好好味,濃度適中,唔太辣,配料亦相當豐富,有蝦,有蜆,有蟹柳,河粉係粗河粉,配埋冬蔭功湯食味好夾。

香辣肉碎沙律
好香香料味道,肉碎唔太乾身

雞絲魚肚羮
味道不俗,係略嫌鹹了一點

泰式豬頸肉炒飯

冬蔭功海鮮湯河
2023-06-05 173 瀏覽
每個星期我都會去睇中醫調理身體,由於太肚餓嘅關係🐽,見到附近有間泰國嘢,就入去試吓。佢哋嘅菠蘿🍍炒飯媽媽說好有泰國傳統嘅味道😋,我就叫咗個金邊粉🍤,不過不失。唯獨係個泰式奶茶我覺得唔夠甜,之後叫佢加多啲煉奶冇飲咗好多🥳🥳
2023-06-03
2023-05-23 143 瀏覽
📍Check In ThaiViet上環新街15-17號地舖同事30大壽食返餐好嘅,作為foodie嘅我喺OpenRice搵餐廳!睇啱左呢間,得到壽星嘅approval就梗係食呢間啦!舖頭位置唔係好多,室內非吧枱只係坐到10個人,好彩我哋有Book咗~泰式金邊粉 $78上環食泰國嘢好少咁平,同埋份量都好足夠,首先要讚嘅係佢炒得唔油,加上酸酸甜甜嘅味道幾fresh~佢好貼心咁將辣椒花生等配料放開一邊,等你自己去調配,但係我太高估自己啦,撈晒全部辣椒落去,最尾食到耳仔有啲痛🥲。有幾隻蝦,爽口唔霉!跟餐 泰式青木瓜沙律 $0青木瓜好爽口,不過沾染咗配料蕃茄嘅草青味。個人口味唔係幾鍾意。加配 泰式奶茶 +$15一定要加!好厚嘅煉奶底、有少量冰、同埋一個熊仔造型嘅茶冰🧸!茶係另上嘅,撈勻左之後味道啱啱好唔會太甜!加配 炸香蕉配椰子雪糕 +$48香蕉出面好似包住咗舊麵包一齊炸咁。食落外脆內腍,幾得意。另外有糖漿可以俾你yarm住嚟食,不過我個人鍾意將個好重椰奶味嘅椰子雪糕放上去香蕉上面食,冰火兩重天,好正。
📍Check In ThaiViet
上環新街15-17號地舖

泰式金邊粉 $78

跟餐 泰式青木瓜沙律 $0

加配 泰式奶茶 +$15

加配 炸香蕉配椰子雪糕 +$48

2023-05-22 120 瀏覽
上環附近好多隱世文青小店, 喺上環小巷弄搵到呢間叫「Check In ThaiViet 」嘅泰越菜小店🍗串燒沙爹(6串) $108有豬、牛、雞各2串,燒得好有炭香風味🔥每串都幾大串啖啖肉,咬落有肉汁,最緊要係佢個沙嗲醬,點落酸酸地同串燒好夾,更加惹味開胃,推薦一試啊😍🍍菠蘿海鮮炒飯 $98有蝦🦐、蟹柳、提子乾、肉鬆、叉燒、腰果、新鮮菠蘿等,炒飯用半個燒菠蘿殼裝起,份量同配料都幾多,飯炒得乾身,味道幾唔錯,最後俾👦🏻清晒tim呀🤣🥘馬沙文咖喱配牛肉 $108另外叫左烤餅$38,咖喱濃厚,唔會好辣,用嚟點烤餅或者撈飯一流,牛腩亦煮得夠腍,如果牛肉嘅份量可以再多啲就好了👻泰式奶茶 $38有隻可愛熊仔茶冰🐻飲到最後都仲係凍冰冰🧊甜度亦岩岩好Overall餐廳位置橫街之中都幾隱世,裝修有風格,仲有半開放既bar枱位好chill😎去開附近岩哂同朋友黎邊食邊relax下

🍗串燒沙爹(6串) $108

Overall
2023-05-14
  • 串燒沙爹
2023-05-02 182 瀏覽
Check In ThaiViet 🛖📍 上環新街15-17號地舖 (港鐵西營盤站 A1出口,步行約5分鐘)❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑趁住放假🏖,當然要約埋朋友仔一齊去覓食啦😏。小編今日介紹既,就係呢間充滿特色裝修既隱世泰越餐廳⏩️ Check In ThaiViet。先講下呢間餐廳位於上環與西營盤 既中間,搭港鐵既話,西營盤站落會比較快d 💁🏻‍♀️。雖然餐廳唔係話好大,但一入門口,有一幅畫牆,同埋都得意既裝飾物,都幾岩打下卡📸,最岩假日或者放工,約朋友去食下飯🍚🥢。🌟 泰式香辣肉碎生菜包 $108呢個生菜包🥬係比平時食開既、會有少少🤏唔同,好味🤤,同埋有d 青色切粒既豆,增加左口感。🌟 烤餅 $38由於冇叫飯既關係,就點左呢個烤飯😂,其實都幾飽下。🌟 鮮蝦芝士長春卷(6條)$88呢個長春卷咬落去啖啖都係蝦肉😍,外脆內軟,幾好食😋👍🏻。🌟 串燒沙爹(6串)$88呢個串燒包括有 豬x2, 牛x2 , 雞x2 , 好味道啦🙈。🌟 泰式奶茶🥤 $38呢個熊仔奶茶好正😍,打卡岩晒,d奶茶倒落個杯既時候, 好似幫熊仔🐻沖涼😂。🌟 泰式椰子雪糕紅豆冰 $48整體推
Check In ThaiViet 🛖

📍 上環新街15-17號地舖
(港鐵西營盤站 A1出口,步行約5分鐘)

❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑

🌟 泰式香辣肉碎生菜包 $108

🌟 烤餅 $38
由於冇叫飯既關係,就點左呢個烤飯😂,其實都幾飽下。

🌟 鮮蝦芝士長春卷(6條)$88
呢個長春卷咬落去啖啖都係蝦肉😍,外脆內軟,幾好食😋👍🏻。

🌟 串燒沙爹(6串)$88

🌟 泰式奶茶🥤 $38

🌟 泰式椰子雪糕紅豆冰 $48

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️❤️

❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑❑

2023-04-29 158 瀏覽
👍🏽 店員/老闆人很好!👍🏽 喜歡這店的位置😆有點小小隱世、遠離塵囂的感覺( ´▽`) 🔸肉碎生菜包$108喜歡它肉碎加了很多豆、九層塔🌿!肉保有肉汁。味道沒有平時吃的那麼濃、酸辣~🔸柚子沙律 $88我個人很愛吃柚子,所以吃起來是滿足的~上面也放了三隻🦐!🔸 燒魷魚 $98非常嫩,不怎麼有燒過的感覺。個人覺得蠻鹹的。也比想像中小~🔸椰青 $48來泰國餐廳必喝的😚
👍🏽 店員/老闆人很好!

🔸肉碎生菜包$108

🔸柚子沙律 $88
我個人很愛吃柚子,所以吃起來是滿足的~上面也放了三隻🦐!

🔸 燒魷魚 $98
非常嫩,不怎麼有燒過的感覺。個人覺得蠻鹹的。也比想像中小~

🔸椰青 $48
來泰國餐廳必喝的😚

泰國菜和越南菜各有吸引之處,兩樣都有得食仲提供素食餐牌,係唔係要試下先?這家小店地點有此隱秘,搭地鐵的話由西營盤A1出口行去最近,綠色店面遠遠就見到,素食餐牌有6個菜式,小食和主餐都有,同朋友share食都唔錯架!綠色小店門口有吧檯座位,也可以帶狗狗來打卡啊。入面牆身有可愛壁畫,全都是泰國特色標誌,畫功充滿童趣。素食餐牌可以跟店員取閱,不過現在都用手機點餐,其中都有一欄係素食,非常方便唔驚叫錯。(留意返非純素餐牌,炒河粉就有蛋,有需要可問清楚再落單。)甜品都可以食芒果糯米飯嘅。泰式奶茶 HK$38原來泰式奶茶可以走可愛路線,因為我叫少冰所以隻熊跌左落去咁。杯中的是煉奶,所以叫走甜好似只係煉奶份量少一點,基本上一定好甜。自己將茶倒入杯中,泰國紅茶都幾香濃,好玩也好飲的一杯飲品。越式米紙素卷 HK$78米紙入面有沙律菜、青瓜、紅蘿蔔和牛油果,清新爽口,配個汁酸酸地更開胃。食之前估唔到會有牛油果,感覺比較飽肚。五色素春卷 HK$88這款是炸春卷,猜想是用生菜包著吃,咬落幾香口,中間餡料幾好食。入面有牛油果蓉和雜菜之類,春卷皮炸得香口,它有一定厚度,咬落也有煙韌感。金不換雜菜干炒河粉 HK$9
綠色小店門口有吧檯座位,也可以帶狗狗來打卡啊。
入面牆身有可愛壁畫,全都是泰國特色標誌,畫功充滿童趣。
甜品都可以食芒果糯米飯嘅。
泰式奶茶 HK$38
越式米紙素卷 HK$78
五色素春卷 HK$88
金不換雜菜干炒河粉 HK$98
炒河粉入面都幾多種蔬菜,椰菜花、紅蘿蔔和玉米筍之類,中間吃到香氣十足的金不換,粗河粉條條都入味,中間還好像吃到鹹蛋黃香呢。不過叫之前不知道有雞蛋,純素的朋友要吃的話可以問一問走雞蛋。
2023-04-19
2023-04-18 110 瀏覽
🔺大蝦冬陰功湯$98❅ 用上clay pot呈現很有心思,同時保溫功能很強這個湯是我整頓飯的最愛😍這個味道跟我以往喝過的不一樣,可能是加入了3大隻大蝦熬煮,喝下去蝦肉的甜味非常突出,簡直跟蝦湯有得比香料的味道相對沒有那麼強,不會有大量香茅碎碎,吃的時候也不用那麼麻煩不停挑出來蝦肉已經開邊,用叉子就能輕鬆起肉,非常貼心,而且蝦頭還有蝦膏,不過可能接觸大了肉質有一點過熟 🔺泰式生蝦$98❅ 2個人分吃份量剛剛好蝦肉很鮮甜,餐廳處理得很好,口感很彈牙而且處理得很好,很新鮮特製的青檸汁跟甜甜的蝦肉很搭,配上上面的生蒜和辣椒會比較辣但很開胃,如果不能吃辣可以去掉只點醬,也是很好吃🔺原隻燒魷魚$98❅ 魷魚筒很大一條,塗上燒汁後進行燒烤味道多了一層烤焗香,醬汁也不會太甜魷魚非常彈牙,咬下去很煙韌,火候控制得剛好,略嫌魷魚鬚末端有一點燒焦🔺泰式青咖哩雞$98❅ 青咖哩屬於一人份量,配上白飯很有住家菜的感覺椰漿的比重比較多,椰汁味較濃,青咖哩粉的辛香相對弱一些,不過也不會很膩,反而越吃越上癮裡面的雞肉、茄子和青豆都很多,雞肉片不會很鞋,而且掛汁力高用來撈飯剛好
🔺大蝦冬陰功湯

❅ 用上clay pot呈現很有心思,同時保溫功能很強
這個湯是我整頓飯的最愛😍

🔺泰式生蝦

❅ 2個人分吃份量剛剛好

🔺原隻燒魷魚

🔺泰式青咖哩雞

❅ 青咖哩屬於一人份量,配上白飯很有住家菜的感覺
2023-04-18 74 瀏覽
最近我去左一間位於上環附近既小店,性價比不俗,餐廳個名叫做 Check In ThaiViet ,聽個名都知主打泰國越南兩國美食。我同食友試過發現唔錯,推薦比大家。這個餐廳的裝潢簡約時尚,背景有一幅好有特色嘅塗鴉牆。氣氛好chill !.🦐泰式生蝦配秘制青檸汁作為開胃菜的新鮮的生蝦配上秘製青檸汁酸酸辣辣的味道非常開胃,第二道好少食到咁好食嘅青檸汁!.🍲蟹肉魚肚羹這道魚肚羹非常鮮美,香味濃郁,蟹肉和魚肚的融合非常好,分開上嘅醋同埋芫荽都突顯餐廳嘅細心。.🍖泰式香辣肉碎生菜包是當晚我最喜歡的一道菜,肉碎的鹹香搭配上生菜的清爽,配合一起一啖咬下去,讓人一口接着一口.🍛泰式甜豬肉蝦膏炒飯這道炒飯用蝦膏調味,甜豬肉喺其他地方比較少見,肥潤甜軟,小妹認為可以當係泰版紅燒肉。再加上肉鬆,令到整到菜嘅層次好豐滿。廚師亦都處理得啲飯幾好!都好推薦㗎!.總之,Check In ThaiViet的用餐體驗唔錯,餐廳的氣氛夠晒feel!我推薦大家去可以去支持吓呢間小店。
🦐泰式生蝦配秘制青檸汁

泰式生蝦配秘制青檸汁
蟹肉魚肚羹
泰式甜豬肉蝦膏炒飯
2023-04-12 2002 瀏覽
🇹🇭文青區嘅泰越菜🇻🇳去完PMQ行去西營盤方向 見到呢間湖水綠嘅餐廳好eye-catching 原來食東南亞菜😮 坐落都幾舒服 適合行完市集嚟坐低chill吓食吓嘢😍-🦐 泰式炒金邊粉 $98嚟到泰國餐廳好難唔嗌Pad Thai😌 加咗青檸味道微酸食落幾開胃 撈埋啲辣粉會再惹味啲 數過有5-6隻蝦 都幾大碟👍🏻-🍛 泰式青咖喱 配雞肉 $98平時食泰菜最鍾意嗌青咖喱 其他餐廳比較難食到🤔 餐廳用嘅係雞肉片 配埋圓茄子 好多汁 啱送飯😋-🫓 烤餅 $38另外我哋仲嗌咗Roti配咖喱食 煎得香口唔會好油😙-🥭 芒果糯米飯 $98比想象中豐富嘅芒果糯米飯 芒果好大份 夠2-3個人share嚟食🫣 大份嘅芒果配上三色糯米飯 撈埋甜甜地嘅椰汁食 好味呀🤤 -🍹 泰式奶茶 $38好少見到咁igable嘅泰式奶茶 好驚喜🤣 將茶底整成熊仔樣嘅冰 好得意🐻 慢慢加埋小茶壺入面嘅熱茶 撈勻就變返平時飲嘅泰奶啦 打卡必備🤫-📍#CheckInThaiViet上環新街15-17號地舖
🇹🇭文青區嘅泰越菜🇻🇳

上環新街15-17號地舖

泰式青咖喱 配雞肉
芒果糯米飯
  • 芒果糯米飯
隱世休閒泰越菜🇹🇭🇻🇳門口用綠色設計,好搶眼🤩店內有一張好大嘅泰式手繪風情畫🎨🖼️由外到內,你會感覺好似去咗泰國一樣😃大廚係正宗泰國人👨‍🍳煮得一手地道泰國菜😋整體環境舒適😄好有渡假感覺🏝️😁
隱世休閒泰越菜🇹🇭🇻🇳
門口用綠色設計,好搶眼🤩
店內有一張好大嘅泰式手繪風情畫🎨🖼️
由外到內,你會感覺好似去咗泰國一樣😃
大廚係正宗泰國人👨‍🍳煮得一手地道泰國菜😋
紅咖喱檳榔葉燒牛肉
黑椒燒雞
泰式蟹肉炒飯
2023-04-06 598 瀏覽
今日約咗兩個朋友到CheckInThaiViet食泰國菜一行三人分別叫左兩個Lunch set(包湯or沙律+飲品)另外點了兩款甜品食物分量夠多 足夠三個人Lunch set泰式金邊粉+雞酸辣椰汁湯+泰式奶茶$78 + $15 (加配飲品)最開心喺泰式奶茶嘅冰熊冰熊係奶茶冰好有心思。紅茶是另外上 客人可以親自將紅茶淋到冰上 真係好療癒金邊粉同酸辣椰汁湯好有泰國風味好味很不錯布吉蟹肉咖喱米線 泰式青木瓜沙律+熱咖啡$98蟹肉咖喱米線有特式咖喱汁夠濃郁 配上鮮甜蟹肉好好味 木瓜沙律就不過不失芒果糯米飯 $98 三種味道嘅糯米飯(白糯米,紫糯米,蝶豆花糯米)一上枱已經好吸引😍糯米暖暖地 口感軟韌 配上椰漿 真心好味芒果肉香甜 值得推介⭐️提粒米蘇 $68香濃咖啡味 蛋糕質感軟熟 甜度適中 整體來說 餐廳環境好舒服好relax 食物很有泰國風味夠水準烹調各款食材都好用心甜品有驚喜
今日約咗兩個朋友到CheckInThaiViet食泰國菜

2023-03-31
  • 泰式奶茶
  • 提拉米蘇
2023-03-26 84 瀏覽
估唔到西營盤都好多特色小店,考慮一陣,最尾揀咗間泰國菜試吓!泰式蟹肉炒飯 $108炒飯分量多,飯粒有鑊氣而且夠乾身❗️材料簡單,樸實好吃‼️馬沙文咖喱配牛肉 $108 烤餅 $38這款咖喱味道香濃,椰汁味出眾而且温和不辣,啱晒二小姐🧛🏻‍♀️牛肉採用牛肋條,肉質嫩滑,牛味濃🐮咖喱味道偏甜配薄餅同吃好滋味✨鮮蝦米紙卷 $88 米紙卷外皮煙靭,內裡蔬菜豐富,鮮蝦新鮮🦐口感清新🌱 跟泰式醬汁同吃,味道瞬間昇華❗️
泰式蟹肉炒飯 $108

炒飯分量多,飯粒有鑊氣而且夠乾身❗️材料簡單,樸實好吃‼️

馬沙文咖喱配牛肉 $108 烤餅 $38

鮮蝦米紙卷 $88

2023-03-24
呢間位於西營盤泰越菜餐廳,由地鐵站A1出口行至新街約5分鐘路程,餐廳整體感覺光猛舒適,內外均以綠色為裝修主調,牆身有用白色粉筆寫上餐廳名,外另設高枱雅座🥢沙嗲串燒 💰108✨👭🏻孖妹叫咗豬牛雞各兩串,客人都可以選擇豬牛雞揀一款,另配沙嗲醬汁✨幾款肉類都非常厚肉,唔係奀之之㗎,而家都幾夠入味,👭🏻孖妹建議先食雞,豬,牛,由淡味食到濃味✨呢度沙嗲醬汁唔辣,帶少少酸味,後有花生同椰汁香味,對👭🏻孖妹唔食得辣嘅係非常惹味開胃👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢泰式蟹肉炒飯 💰108✨店員炒飯後放入一個橢圓形大碗倒轉倒出炒飯喺圓碟上型俾客人,飯粒分明,以醬油落鑊炒香, 飯面有一舊蟹膏,配料有一絲絲嘅蟹肉、香葱、蘿蔔粒,👭🏻孖妹覺得夠鑊氣而且熱辣辣,好快就食哂👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗🥢芒果糯米飯 💰98✨一上菜👭🏻孖好驚訝‼️份量超級多‼️餐廳用左大芒果切開兩邊果肉放碟旁邊,加入分別以白糯米、紫糯米、混入椰水白糯米搓成糯米飯團,最後淋上大量椰汁同脆米✨芒果🥭好甜好厚肉,糯米好煙韌,👭🏻最鍾意紫糯米,中間糯米冇煲得太腍增加左口感👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕🥢泰式奶茶 💰38✨店員將鮮牛奶同煉奶放入高杯中,再加入適量嘅

🥢沙嗲串燒 💰108

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢泰式蟹肉炒飯 💰108

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌗

🥢芒果糯米飯 💰98

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥢泰式奶茶 💰38

✨店員將鮮牛奶同煉奶放入高杯中,再加入適量嘅冰粒同熊仔造型嘅泰式奶茶冰磚,泰式茶底就會以一個小型玻璃索呈上給客人

✨👷🏻‍♀️細孖將茶底倒入杯中,因為最初未攪勻啲牛奶同煉奶,所以奶茶呈漸變顏色,好似熊仔出浴好得意
✨茶底唔算太濃,幸好除咗煉奶外冇再額外加糖水,所以整體味道唔會太甜,如果茶濃啲就會更加飲到茶嘅香味

👭🏻孖妹評分:🌕🌕🌕🌕🌑

• 泰式奶茶
  • 沙嗲串燒
  • 泰式蟹肉炒飯
2023-03-19 939 瀏覽
🍴泰式炒金邊粉98 蚊🍜好香既金邊粉 粉夠爽口 酸甜味夠 有豆卜 葱花 芽菜 同好多大蝦🦐 配埋芝麻同辣粉 青檸汁夠惹味🍴印尼炒飯98 蚊🍚印尼炒飯有香脆既蝦片 香草味香既雞肉川燒 雞柳肉 三色椒 飯帶 d香甜同香辣 好惹味 正🍴泰式奶茶38 蚊☕奶茶外表好靚 有熊仔冰 奶夠香滑 慢慢等茶冰既熊仔溶 同慢慢加茶 一路飲一路睇佢溶都幾過癮🤣🍴黑椒燒雞 128 蚊🐥黑椒味香 帶 d香口辣 半隻雞份量唔細 無論背胸 當然仲有脾都好夠香滑 野 d泰式酸辣汁 好味👍🏻#黑椒 #燒雞 #泰國菜 #印尼炒飯 #金邊粉Score 平均分< 7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~Check in thaiviet上環新街15 至17 號地鋪~~~~~~~~~~~~

🍴泰式炒金邊粉98 蚊🍜
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Check in thaiviet
上環新街15 至17 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2023-03-19