之前真漢子認識有素食嘅泰菜餐廳都係响九龍區,今次為大家介紹嘅 Check In ThaiViet 就位於上環(近西營盤站),適合响港島區工作或居住嘅素友們。🥦😘雖然唔係素食餐廳,但佢有一頁六款嘅素食餐牌,同肉食朋友嚟食飯唔使剩係咬通菜喇。🥳🎉我同太太今次試咗:🇻🇳 越式米紙素卷 $78有沙律菜同牛油果包响米紙中,點啲甜酸汁一齊食。材料夠新鮮,但可以想像到會比較大草青味,所以平時食開沙律嘅朋友會較易接受。🥗🍜 金不換雜菜乾炒河粉 $98 (有蛋)可能冇哂河粉所以上嘅係金邊粉。雜菜有西蘭花,紅蘿蔔,雲耳,粟米芯。啲蛋炒芸哂落啲金邊粉度,加埋金不換嘅獨特香味,每啖粉都好香口好好食。😋🍛 雜菜炒飯 $88(有蛋)叫呢個之前同太太猶豫緊好唔好叫,因為我形住會好齋同乾噌噌,後尾都叫咗。食咗之後我幾肯定,炒嘢應該係個廚嘅強項,因為個炒飯重好食過個炒金邊粉。👍啲飯炒得好乾身,蛋又平均分布响飯度,所以粒粒分明。雜菜有紅蘿蔔粒,粟米粒同豆角粒(啱哂三色豆 fans 😝),仲有少少蔥花。雖然配料好簡單,但食落完全唔覺單調。其實呢個菜唔係越式又唔係泰式,比較接近港式嘅炒法,不過我覺得最緊要好食啫,你哋話係唔係
我同太太今次試咗:

🇻🇳 越式米紙素卷 $78
越式米紙素卷

🍜 金不換雜菜乾炒河粉 $98 (有蛋)
金不換雜菜乾炒河粉

🍛 雜菜炒飯 $88(有蛋)
雜菜炒飯

啲飯炒得好乾身,蛋又平均分布响飯度,所以粒粒分明。雜菜有紅蘿蔔粒,粟米粒同豆角粒(啱哂三色豆 fans 😝),仲有少少蔥花。雖然配料好簡單,但食落完全唔覺單調。其實呢個菜唔係越式又唔係泰式,比較接近港式嘅炒法,不過我覺得最緊要好食啫,你哋話係唔係?😸

🍲 素翅豆腐木耳羹 $108
素翅豆腐木耳羹
同平時食開嘅翅比,佢比較稀同冇咁濃味,加啲醋食就啱啱好。份量夠四個人分。配料有豆腐,木耳同翅。翅唔算多但翅針屬比較粗身果隻。

餐牌上仲有其他蔬菜類如炒通菜,炒椰菜苗,粉絲雜菜煲等素友們都可以嗌,甜品除咗芒果糯米飯,我見到越式杏片炸香蕉都幾特色喎,如果唔係食飽咗都想叫嚟試吓。😜
注意餐廳座位唔多,所以預早訂位比較穩陣(星期日休息)。📞
題外話/補充資料: 題外話,今次第二次嚟西營盤食嘢,我幾鍾意呢度,因為有港島獨有嘅氣息之餘又冇乜遊客,真係清泉。最近香港嘅旅遊業復常返,好多地方如旺角,尖沙咀,中環都唔係好敢去了,就借呢個機會發掘吓唔同地區嘅小店去試食吓都係好事嚟嘅。☺️😎
2023-08-26
越式米紙素卷