2024-01-29 218 瀏覽
係上環/西營盤附近有好多唔同類型嘅餐廳,但如果想搵主打泰菜或者越菜嘅餐廳,真係寥寥可數。為左一次滿足兩個願望又想支持小店,今個weekend去左Check In ThaiViet 食返個午飯先。  餐廳好有特式,牆上面有好多壁畫好靚。 午餐有五款,每款都包左餐湯或沙律。另外,午餐仲可以無限追加前菜/甜品同飲品。 生果盤(免費) 一坐低,餐廳就主動送上免費生果盤,紅肉火龍果同柑都好甜。 泰式奶茶 ($15-追加) 杯入面有個超可愛嘅熊仔造型冰,底部有煉奶,另有仲有一個小茶壺俾你自己倒茶。飲落茶味香濃而且唔會太甜。 新鮮椰青 ($35-追加) 椰青超新鮮,同係泰國飲到嘅一模一樣咁清甜。 雞酸辣椰汁湯 (跟餐) 呢個湯酸酸辣辣好開胃,入面仲有好多雞肉同菇。 泰式青木瓜沙律 (跟餐) 青木瓜沙律完全無草青味,連平時唔食青木瓜嘅我都話正。 蟹肉蔬菜干炒粉絲 ($108-午餐) 蟹肉一梳梳,粉絲炒到好干身,少有係泰菜入面食到咁有鑊氣嘅炒粉絲。 黃咖哩牛肉配飯 ($98-午餐, 烤餅 (+$20-追加) 牛肉好淋好入味,咖哩唔怕好辣,送飯一流。見到有咖哩,當然要配多個烤餅一齊食。 炸蝦餅 (+$28

餐廳好有特式,牆上面有好多壁畫好靚。

生果盤(免費)
一坐低,餐廳就主動送上免費生果盤,紅肉火龍果同柑都好甜。

新鮮椰青 ($35-追加)
椰青超新鮮,同係泰國飲到嘅一模一樣咁清甜。

雞酸辣椰汁湯 (跟餐)
呢個湯酸酸辣辣好開胃,入面仲有好多雞肉同菇。

泰式青木瓜沙律 (跟餐)
青木瓜沙律完全無草青味,連平時唔食青木瓜嘅我都話正。

蟹肉蔬菜干炒粉絲 ($108-午餐)

黃咖哩牛肉配飯 ($98-午餐, 烤餅 (+$20-追加)

炸蝦餅 (+$28 -追加)
炸蝦餅好彈牙,好食到我地之後再追加多左一份。

芒果糯米飯 (+$48 -追加)
食完晒主菜,當然要食埋甜品先完滿。黎得食泰越菜,緊係要試下佢嘅芒果糯米飯。芒果好新鮮,糯米飯暖暖地,配合埋椰汁一齊食,真係超滿足。

本身諗住要食泰越菜,點知淨係食左泰菜。泰菜都咁出色,一定要要搵日黎試埋越菜先~
2024-01-27
  • 新鮮椰青