2024-04-22 208 瀏覽
黎到屯門這間特色拉麵店它以「鮮味x珈琲」為主題是一間創新及有理念的小店🫶🏻裝修和餐具都好獨特Feel到店主的用心😊點餐前店員會用心講解包括介紹拉麵店的概念和食物的配搭及特別之處我和朋友叫左套餐拉麵+昭和風硬布丁+冷萃珈琲 店員教先飲一啖咖啡☕️再飲一啖拉麵湯底再飲返一啖咖啡個味道真係會唔同左更鮮明更有層次個體驗好特別😍⭐️冷萃珈琲☕️咖啡由三種不同產地的咖啡豆混合調配而成帶花香為主再加一點果香味道層次好鮮明😃入口溫和👍🏻唔會苦澀⭐️拉麵🍜拉麵可選黑、白醬油或者貝汁湯底濃郁而且有唔同的配料味道好得😆黑白醬油各有千秋黑醬會比較濃味白醬比較鮮味⭐️麵條軟硬適中口感彈牙😋叉燒味道夠惹味而且夠大塊好有誠意👍🏻夠飽肚⭐️昭和風硬布丁🍮布丁蛋香味濃郁入口軟滑口感有蛋糕feel加埋焦糖的味道 好好味😍⭐️Oreo 巴斯克蛋糕巴斯克芝士味好出配埋orea味兩者好夾蛋糕口感超滑🥳好味到馬上外賣一件返屋企食✌🏻非常之欣賞小店的用心❤️加上佢有唔少的自家品牌自製服飾唔錯依間店絕對值得encore🤘🏻
黎到屯門這間特色拉麵店

味道層次好鮮明😃
入口溫和👍🏻
唔會苦澀

⭐️拉麵🍜
拉麵可選黑、白醬油或者貝汁
湯底濃郁

自製服飾唔錯
依間店絕對值得encore🤘🏻
2024-04-19
2024-03-19 646 瀏覽
終於有機會試到呢間又創意又用心嘅小店,一入到鋪見到個裝修就知道店主係好有個人風格,因為第一次幫襯,店主都會親自解釋點樣落單同佢哋嘅理念同街頭文化入到黎店主都會問你需唔需要要飲咖啡,因為飲咖啡個Menu會唔同😂湯底一共有三款-<天>·<地>·<海>🍜咁今次就揀咗<地>(豚骨湯)<海>(海蝦湯)<地>(豚骨湯) $95湯底係用上大量豚筒骨同肉熬成,仲配合魚介及大量蔬果,飲一啖真係好濃郁豚肉鮮甜味,望到好似好油咁但飲落油膩感好低,而拉麵好掛湯,個口腔充滿濃郁豚骨香🤤<海>(海蝦湯)$95湯底用上不同種類嘅蝦膏蝦殼熬成,仲配合魚介及大量蔬果,飲一啖好濃郁嘅蝦香鮮味湧出來,真係嘩一聲,濃郁而不油膩,個拉麵仲掛晒湯,蝦味極度濃郁,十分推介🤤惡套餐 (冷萃咖啡+昭和風硬布丁) $70先飲一啖咖啡,再飲一啖湯底同飲一啖咖啡,令到個咖啡更有層次同味道鮮明,淡淡嘅果香,真係好神奇嘅體驗☕️個布丁同出邊好唔同,蛋香味好濃郁,原來因為佢係模仿昭和時代嘅全蛋布丁,店主用日本蛋加cream cheese,

湯底一共有三款-<天>·<地>·<海>🍜
咁今次就揀咗<地>(豚骨湯)<海>(海蝦湯)

<地>(豚骨湯) $95

<海>(海蝦湯)$95

惡套餐 (冷萃咖啡+昭和風硬布丁) $70

個布丁同出邊好唔同,蛋香味好濃郁,原來因為佢係模仿昭和時代嘅全蛋布丁,店主用日本蛋加cream cheese,識落好似蛋糕但又好creamy,加上微微焦苦既焦糖中和返甜度,香滑配合一流🍮

總括嚟講,今次嘅crossover體驗10分有驚喜,又體驗到店主嘅用心,同日本既街頭文化,食嘢之餘又學到野
2024-02-21 864 瀏覽
【屯門區】【頂立】聽呢間餐廳個名會諗起三國鼎立嘅時期,但係睇埋係個頂字,就即刻聯想到頂天立地,係浩然正氣嘅感覺。果然喺門口就見到餐廳規則,當中睇得出店家好重視店員嘅餐牌介紹同埋顧客成個用餐體驗嘅節奏,就入去試吓佢。我哋都係叫加 $70 嘅「惡套裝」套餐,有甜品同嘢飲。主食方面我同事皮蛋哥試咗 $95 嘅「頂立雞白湯」拉麵,湯底係全雞製作,分別用咗法國黃油雞同鹿兒島若雞,冇落任何 cream,食到佢狀甚享受咁,我就知道鮮甜惹味啦。我就試 $95 嘅「頂立豚骨湯」,係用豚脊骨同日本北海道豬手起肉,勁嫩滑囉咩事。個白湯就用咗大量豚筒骨同埋肉,濃厚鮮甜,我都喪飲。我哋都有加 $18 試「溏心蛋」同加 $16 試「燒竹輪」,兩者都好味,無損拉麵味道。而享用食物期間,我哋都不忘嘆套餐包嘅「冷萃咖啡」,係洪都拉斯嘅 geisha 嚟。頭段係帶花香,中段帶啲提子味,尾段似龍井茶,少少 dry 嘅感覺,層次好鮮明。甜品係「昭和風硬布丁」同「巴西蛋糕」,兩者係各有千秋。先食前者,模仿日本昭和時代流行嘅全蛋布丁,比起牛奶布丁質感更厚實,蛋香味較濃。店家用日本曉雞蛋加 cream cheese 落去,口感甚至

先食前者,模仿日本昭和時代流行嘅全蛋布丁,比起牛奶布丁質感更厚實,蛋香味較濃。店家用日本曉雞蛋加 cream cheese 落去,口感甚至少少似蛋糕。焦糖就特登再雪,除咗甜味仲突顯到焦香嘅味道,燶燶哋、苦苦哋咁。

而後者嚟講,店員話已經係「第三代巴西蛋糕」,由就咁焗轉咗用蒸焗嘅方法,令我哋食落嗰陣係真係似就融嘅雪糕,而第三代師傅仲加咗奶酥入去,再香啲。連加一每人 $219,係味蕾嘅享受嚟,食到店家對好嘅用餐體驗嘅追求。。。

(地址:屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖)

@damn_lab_tm
@damn.hk.office

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am屯門區 #屯門 #頂立 #虹橋美食 #頂立雞白湯 #頂立豚骨湯 #惡套裝 #冷萃咖啡 #coldbrew #geisha #昭和風硬布丁 #巴西蛋糕 #1am1301 #1ambackup
2024-02-21
屯門紅橋是不少美食小店集中地,原來有間拉麵店靜靜駐守入內,日式門面掛上大紅燈籠🏮店外放着大板子,列出規條讓客人入座前細閱、入座後再聽一輪解說,了解當中概念和食法才點餐一口珈啡,一口湯麵,交替進食冷萃珈啡豆來自危地馬拉、埃塞俄比亞及印尼,三款混合,未飲已經聞到花香味,味道甘醇順口並帶有淡淡果香甜酸味小店只有三款湯 🍜 以天、地、海為名,貴精不貴多;天以全雞入湯製、地以大量豚筒骨和肉熬製,配以魚介同大量蔬果烹調出濃厚的鮮甜白湯;而海就以不同種類蝦殼和蝦膏配以魚介同大量蔬果爆發簡單直接的海中鮮味👧🏽 選擇了海·頂立海蝦湯🦞頭湯鮮味濃郁,絕對足料用蝦熬製,味道愈飲愈濃烈。再喝一口珈琲,甜酸層次更突出!第一口酸度和苦明顯降低,入口甘甜柔和,女孩子應該會十分喜歡這種味道 🩷👦🏻 則選擇了地·頂立豚骨湯 🐽 萃取出骨頭內的精華,使其擁有獨特且濃厚的香氣,每口湯都充滿濃厚油脂味道,不經不覺會把湯喝光。今次再來一口珈琲,抑壓已久的酸味爆炸性湧出,味道慢慢淡下來後再讓人有種回甘的滋味頂立麵,爽彈掛湯;昆布、萬能蔥、紅椒絲、金木犀和鹿兒島慢煮雞,簡單配料不會喧賓奪主手工甜品也令人大感驚喜,昭和風硬布丁 🍮

一口珈啡,一口湯麵,交替進食

昭和風硬布丁

手工甜品也令人大感驚喜,昭和風硬布丁 🍮 店家用上日本「曉」雞蛋,偏挺身,口感順滑蛋味濃,焦糖醬味道帶點微苦,味覺衝擊但甜與苦此刻卻又十分匹配。

提拉米蘇

提拉米蘇 🍫 用上冧酒、百利甜酒、自家製冷萃珈琲等即叫即製,酒味偏重還吃得到餅乾的口感。

提子冧酒巴斯克蛋糕

謎之限番甜點:提子冧酒巴斯克蛋糕 🍇 口感軟綿細密,入口散發濃烈冧酒香味,每粒提子乾都滲出酒香,幸好最後加單來一客!

今次拜訪的確新奇有趣,珈琲食法提鮮,同一杯珈琲因不同風味呈現不同變化,這種感知令人大開眼界,店家們的用心值得讓更多人認識和了解。

從裝修設計都知道店家們是熱愛日本文化,並自家製推出限定產品,今年是「頂立」成立兩周年,以日本漫畫《阿基拉》作主題創作,只要穿著自家品牌 Tee 可以獨享會員優惠 🥳 詳情可參閱店鋪公告*
2024-01-18
提子冧酒巴斯克蛋糕
This small ramen restaurant with only several seats, is located at 虹橋, edge of the Tuen Mun city center. At the frontdoor, you will first see detailed rules for noticing their customer that this is not a place for a quick meal, but to enjoy a complete experience.---The owers, who have coffee brewing background along, noticed the way that coffee can bring out the Umami from ramen and then want to spread this new concepts among the world. However, as I can't handle caffeine well, I just sticked to
---
The owers, who have coffee brewing background along, noticed the way that coffee can bring out the Umami from ramen and then want to spread this new concepts among the world. However, as I can't handle caffeine well, I just sticked to the normal menu and focus on trying their ramen.
▪️🍜 地。頂立豚背脂豚骨湯 $95
I picked the pork bone broth ramen since it's the special kind that added pig's back fat pieces into the soup. This results in a "creamy" and flavorful soup. To make it more special, the ramen is topped with Osmanthus fragrans. It may seem weird to see this combination, but it turns out to make the soup less heavy tasting, and add a subtle floral flavor at the end. Ramen made in their own recipe had a good soup hanging characteristic and the sous vide chicken breast was tender and rich in its own umami.
▪️🍮 昭和風硬布丁 $35
While it's a trend of making the photogenic shaky shaky pudding, owners here stick to the traditional one, which is more condensed and topped with burnt caramel with mild bitterness. Japanese egg with richer eggyolk flavor and cream cheese were used, so the pudding itself was absolutely flavorful and maintain a silky texture.
---
Had a really good experience there, since they not only serve good food, but tbe owner was really willing to share their journey of recipe development and willing to answer your every questions, which is hard to find such environment in the capitalism society in HK.
Taste: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/ 5
Service: 👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽/5
Re-visit ? ✔️
地。頂立豚背脂豚骨湯
地。頂立豚背脂豚骨湯
昭和風硬布丁
◐屯門咖啡X 醬油拉麵 味蕾大衝擊走入屯門一間好隱蔽嘅小店,雖然今日落住雨,但依然無阻我嚟一試嘅慾望,香港好少拉麵店主打醬油拉麵,醬油都分白和黑,配上鮮味貝汁。同我係日本食到嘅味道好相似。麵都係自家製,小店嚟講好有心思,我希望麵係硬小小會更好。雖然我唔係好識飲咖啡,但係老闆會詢問我哋飲咖啡的程度,沖一杯為客人訂製嘅咖啡,係一杯前調有茉莉花香,後調有烏龍茶味嘅咖啡☕️一啖咖啡☕️,一啖拉麵🍜,提升左拉麵嘅鮮味,呢種味蕾衝擊係好特別!另外,甜品最令我有深刻回憶,係自家製焙茶巴斯克蛋糕,表層有脆脆增加texture!焦糖布甸都出色,甜而不膩。有不定期限定甜品,來之前記得留意店鋪IG!
◐屯門咖啡X 醬油拉麵 味蕾大衝擊

2024-05-10 0 瀏覽
一直bookmark咗呢間拉麵x咖啡嘅小店,之前經過已經有比佢舖門口吸引到,又公仔佬又長毛怪,仲要大大隻字寫’珈啡天國’。對於我地對拉麵x咖啡呢個組合十分有興趣,今次終於約好黎試下。入到去完來係好細,大約10個位左右。入座之後店員會比先比張簡介你睇,之後先再介紹menu。我地兩個叫咗一碗白湯 ,另一碗加錢叫咗貝湯,兩碗都追加做套餐(冷萃咖啡,昭和布甸),其中一個餐再追加豚肉、蛋、tiramisu。頂立白湯拉麵白湯顏色好清,飲得出魚嘅鮮味,面頭有一大塊豚肉,粟米芯脆脆同埋無花果乾脆脆。麵條店員有重點講係有改良過,用咗兩款麵粉混合再有啲小麥加入去,所以做到可以比較煙韌同掛湯。頂立貝湯拉麵貝湯有濃濃嘅貝類鮮甜味,而且仲有3大隻貝係面。如果係鐘意食貝類嘅,不防加10蚊轉呢個湯。冷萃咖啡咖啡都好有驚喜,估唔到同拉麵真係夾到,印象中係用咗3個地方嘅豆mix埋,飲落有啲花茶感覺,易入口,就算平時唔飲開咖啡嘅人都一定接受到。個人飲到中段開始偏酸,尾段有啲花生嘅味道,好正。昭和布甸比起出面嘅布甸較扎實,味道好濃,店員重點講佢地呢款布甸改良過,加入咗cream cheese係個蛋漿到,所以個味會比出面濃郁

頂立白湯拉麵

頂立貝湯拉麵(追加豚肉、蛋)

頂立貝湯拉麵

昭和布甸
比起出面嘅布甸較扎實,味道好濃,店員重點講佢地呢款布甸改良過,加入咗cream cheese係個蛋漿到,所以個味會比出面濃郁同更rich。

Tiramisu
同出面一早砌定雪住果啲完全唔同,我鐘意佢嘅手指餅唔係浸到透晒淋晒,即叫即砌,餅就輕輕浸咗落有rum同baileys嘅啡酒到,仲keep到個餅係小小脆,mascarpone cheese好滑,食落好balance,唔會太重酒味。

Overall我地追加咗咁多野其實都好貴,除開都200幾一個人,但小店黎講可以支持一下,同埋食物都係用心製作同高質,而且店員都好nice會講解下啲煮法同食材,會主動同食客有交流。
2024-04-17
頂立白湯拉麵
頂立貝湯拉麵(追加豚肉、蛋)
  • 頂立貝湯拉麵
2024-05-08 0 瀏覽
白醬油高湯拉麵白醬油湯呈琥珀色澤,鹽味較突出,但不是死咸,而湯充滿魚乾、昆布及乾茹味道與白醬油相結合,入口溫和順滑;拉麵與一般的𣎴同,質地與蕎麥麵相似,但較粗及有嚼勁,吃時帶有微微麥香;配上由慢煮處理豬肉叉燒,肉質非常鬆軟嫩滑~ <限定> 地、烏梅子拉麵期間限定,醬油豬骨湯配烏梅子醬,相較白醬油高湯,湯頭再濃郁,入口已感受到厚厚骨膠原,而烏梅子又中和豬骨濃湯的油膩~同時配慢煮豬肉叉燒,十分惹味~昭和風硬布丁與現今普遍軟綿綿布丁不同,奶香不至太濃,反蛋味很香濃,口感紥實綿密,焦糖偏微苦,令小編味蕾上有苦甜美妙的平衡 提拉米蘇 小店提供軟硬兩款選擇,小編選了硬身,香濃蛋糕浸了薄薄咖啡,配上脆口的手指餅,吃時散發濃濃酒香及淡淡咖啡香,味道甜而不膩
白醬油高湯拉麵

<限定> 地、烏梅子拉麵

提拉米蘇

屯門虹橋頂立珈啡X拉麵X甜品|美味的秘密今日去屯門探朋友,佢介紹我去虹橋一間隱世拉麵小店,佢神神秘秘話呢間拉麵店非常特別店內裝潢充滿好多日本傳統裝飾,最搶眼一定係大大個紅色日式燈籠,門口掛住和式燈籠,門口木牌寫咗拉麵店嘅介紹,小店運用拉麵配合珈啡帶出「鮮味x珈啡」獨有主題店員好有耐心介紹佢地既咖啡同拉麵,完全感受到佢除咗對拉麵、咖啡嘅熱愛,今次試咗佢地新出貝汁湯底,利用鮮貝及白醬油混合調製,利用貝類鮮味加強湯底中鮮甜另外朋友試咗佢地限定湯底,白醬汁加烏梅子,白醬汁湯頭滿滿豚骨脂香,混了一點烏梅子酸增加了豐富的口感昭和硬布甸布甸口感比較硬身,食落去蛋味十足,甜味唔會話太濃郁而且食落去口感非常嫩滑,估唔到佢哋甜品都做得非常出色,絕對抵讚;另外士多啤梨巴克斯蛋糕絕對係驚艷,頂立珈啡X拉麵X甜品都做到好高分家陣原來出咗自家Tee可以有獨有優惠當日穿着本店Tee可指定產品免費,免加一,優先入坐都好正😳😳📍頂立屯門井財街9號錦發大廈地下20B號
屯門虹橋頂立珈啡X拉麵X甜品|美味的秘密

昭和硬布甸

📍頂立
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號
🍽️ "Damn Lab" located in Tuen Mun's Jing Choi Street 🌟The coffee served at Damn Lab is truly exceptional, thanks to its innovative combination with a soup base that creates a unique and flavorful experience. With every sip, you'll be greeted by a delightful aroma that not only pleases your taste buds but also allows you to explore the mysteries of cuisine! ☕🍵🌟The staff at Damn Lab patiently guide you through the proper order of enjoying your meal, ensuring that you can fully savor the exquisite f

The staff at Damn Lab patiently guide you through the proper order of enjoying your meal, ensuring that you can fully savor the exquisite flavors. Each dish is thoughtfully presented, elevating your dining experience to perfection! 🍴🌟

One of Damn Lab's highlights is their renowned homemade noodles, meticulously prepared to achieve a satisfyingly chewy texture and infused with distinctive flavors that leave a lasting impression on your palate! 🍜🌟

Every bite at Damn Lab is bursting with character, providing a gratifying experience for your taste buds! From the detailed menu descriptions to the culinary knowledge behind their coffee and soup base combination, as well as the staff's attentive guidance, every aspect of your visit will be truly memorable! 😍🌟

Make sure not to miss out on the exceptional culinary journey that Damn Lab has to offer! 🍽️🌟
2024-05-03 0 瀏覽
今日食左依間屯門嘅小店《頂立》就主打咖啡x湯式交叉商戶體驗,一啖湯一啖咖啡,形成每一次獨特嘅體驗。店舖細細間,佈置都有點心思,原來係佢哋一手一腳自己去做。頂立海蝦湯,先聞湯底嘅香味,鮮香會令口腔分泌不少唾液,湯底十分濃甜,雞胸肉甚嫩,自家製拉麵彈度唔錯,掛湯,鮮甜味道爆發。頂立麵+昆布+萬能蔥+鹿兒島慢煮雞+紅椒絲+金木犀, 超正!🍴頂立海蝦湯拉麵:$95📌頂立🍽️屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

🍴頂立海蝦湯拉麵:$95

📌頂立
🍽️屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2024-04-11
  • 頂立海
#chuchu食在屯門📍 頂立Bookmark 咗好耐好耐嘅餐廳,以前賣烏冬宜家已經係拉麵!拉麵x咖啡嘅配撘好特別,好出色!真係小店嚟,入面有大約8個位,夜晚仲係one man kitchen一腳踢,所以冇得book位!坐低之後老闆逐一為客人介紹餐牌、創作理念,好有heart🫶🏻 #chuchu推介 支持小店!特別係杯咖啡令🐷念念不忘,已經好想再去!💡如果賣晒就會早收架!所以最好早小小去!—————————————————————❣️ 頂立高湯 貝汁拉麵 $95賣相令人食指大動,面頭有大大隻嘅蜆,大大塊叉燒!慢煮豬肉叉燒,好大塊,有成碗麵咁大,超嫩滑,肉味都好香濃!有3粒新鮮蜆,好鮮甜,湯頭淡淡既醬油鹹味加上貝香味,又唔會太咸!.❣️ 頂立·鴨白湯拉麵 $108雞白湯就食得多,鴨白湯真係第一次聽!面頭有大大塊叉燒,仲有啲鴨肉!湯底都係好好味,好濃!拉麵係自家製架,個樣又小小似蕎麥麵,原來真係加左少少黑麥同蕎麥,較粗有咬口,好食!.❣️ 頂立拉麵套餐 (冷萃咖啡+昭和風硬布丁) $75#chuchu飲品 #chuchu甜品 冇諗過拉麵店嘅咖啡同甜品可以咁出色!.☕️ 冷萃咖啡好好飲,好有驚喜!
#chuchu食在屯門
📍 頂立
💡如果賣晒就會早收架!所以最好早小小去!
❣️ 頂立高湯 貝汁拉麵 $95

❣️ 頂立·鴨白湯拉麵 $108

❣️ 頂立拉麵套餐 (冷萃咖啡+昭和風硬布丁) $75
☕️ 冷萃咖啡
好好飲,好有驚喜!用左足足3款咖啡豆,有危地馬拉、埃塞俄比亞同埋印尼,老闆教飲一啖咖啡,飲一啖湯底之後再飲一啖咖啡,會出到咖啡唔同嘅層次,第一啖可能果香花香味重啲,第二啖就會nutty左,好鐘意佢hazelnut 嘅味!真係好特別嘅配撘!

🍮 昭和風硬布丁
蛋香味好濃郁,模仿左昭和時代嘅全蛋布丁,食落比平時嘅布甸硬身啲,但都好creamy,加埋淡淡焦糖中和翻個甜

🍰 Oreo 巴斯克蛋糕
甜品升級做甜品師心情之選,以蒸焗形式製作,口感會更加軟綿細滑,好似食緊雪糕咁!Oreo味都好出,仲有啲Oreo碎碎夾雜住!

💬 牆上掛住好多T-shirt,多口問下原來係佢哋嘅自家品牌Tengoku,仲問左原來日文係解天國,綜合而言真係好有特色好signature!

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8.5/10
—————————————————————
🏡地址: 頂立 (屯門)
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
🕑營業時間: 12:00 -21:00 (3-5落場)
星期二休息🚫

需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-04-20
  • 冷萃咖啡
咖啡與拉麵對我來說,從來都拉不上關係,偏偏這所餐廳老闆,不忌諱地告知天下它們的關係,對於作為食客的我們,尤如在辦公室聽了一則驚天新聞一樣震驚,是一會食拉麵的新體會。驚外發現這裡甜品超出色!媲美甚至超越甜品店水準!被布簾遮擋的黑色門面帶著一種神秘感,門前掛上餐廳的概念內容,就如書前序,為晚餐帶來了序幕,令朋友與我有迎接新事物的心情入內。流程體驗如認識一位新朋友,感受到那位朋友對咖啡的熱誠,餐牌首頁介紹咖啡與拉麵湯底對味蕾激發,帶領我們如何了解他喜愛的世界香郁蝦殼蝦膏熬製湯底,有少許粉粉沉澱物口感,配上2片鹿兒島慢煮雞塊,雞肉尚算軟滑估不到無花果乾輕甜酸,與鹹香湯底中和到配合清新如花茶般宏都拉斯咖啡,濃郁湯底更突出咖啡酸甜甘香。黏口香濃雞白湯底,感受到骨膠原及魚介甜味,再飲一啖同一杯咖啡,今次個酸甜味更突出。自家製拉麵無鹼水味,但麵質較一般軟腍,真係好睇個人喜好。充滿蛋香所以比一般實在,絕不是魚膠粉動感彈,焦糖輕盈薄而滑~甜度適中沒有苦澀味,是完美的沉實的焦糖。清幽焙茶味與忌廉芝士中和,軟綿綿順滑口感不會太結實,吃光成個都不覺飽,重點蛋糕上加上一層脆糠,多一層脆感整體口感提升,膩感同時減少

昭和風硬布丁

清幽焙茶味與忌廉芝士中和,軟綿綿順滑口感不會太結實,吃光成個都不覺飽,重點蛋糕上加上一層脆糠,多一層脆感整體口感提升,膩感同時減少。
焙茶巴斯克蛋糕
2024-03-21
大·頂立雞白湯
焙茶巴斯克蛋糕
🍜貝汁拉麵主料係慢煮豬肉叉燒,鬆軟而嫩滑,感受到肉既鮮美。配上新鮮既蜆,湯頭淡淡既醬油鹹味牽引住貝類加魚類熬製出黎既甘甜,貝香味鮮明,令人印象深刻,我將湯飲到最後😋🍜白醬油高湯拉麵對比貝汁既「高調」,白醬油湯頭入口有種溫柔優雅既質感,琥珀色澤,鹽味較突出,鰹魚的味道同白醬油相結合,非常有順滑感店家介紹麵條時,告知加入少許黑麥同微量蕎麥,所以質地同蕎麥麵竟然有丁點相似,但較粗而有嚼勁,有麥香另有少許滑滑既感覺☕️冷萃咖啡入口帶朱古力、梅同棗果類既香氣,入口甘甜,配貝汁/醬油高湯有呼應作用。老闆提醒要先呷一口咖啡,之後再品嘗拉麵。一試之下又真係有啲微妙既化學作用,之後飲既咖啡酸度會變得更加柔順圓潤☕️咖啡涷三個漸層,由底部「齋啡」,中層「奶啡」,到面層「牛奶」組成,濃厚既咖啡味,冰涼順喉好清新🪭🍰芝麻奶酥巴斯克蛋糕黑芝麻味好搶眼!芝士味道輕盈,特別在於面糕面加上奶酥,金黃香脆,口感有層次之餘,糕身質地仲好幼滑,而且份量十足😋🍮昭和風硬布甸燒店員介紹係用上一整隻「曉」雞蛋,由於蛋黃屬橙紅色,所以布甸色澤深黃。一羹連濃濃微苦的焦糖拌上口感順滑又紥實既布甸,超重蛋味,一抹懷舊既昭和喫茶風🍡注意到牆上
🍜貝汁拉麵

🍜白醬油高湯拉麵

☕️冷萃咖啡

☕️咖啡涷

🍰芝麻奶酥巴斯克蛋糕

🍮昭和風硬布甸燒

注意到牆上掛住 / 店員身上既Tee、長襪都係店家既自家品牌服飾,仲有自製既貼紙、小掛畫同面具,感受老闆由食物質素以至品牌形像都係咁一絲不苟。言談間亦感覺到老闆對材料既熟悉度,以及食物製作既認真細緻程度,都令我非常佩服。其實坊間已經少有小店肯為每道菜有如西餐一樣介紹俾食客認識,而且仲會同客人傾偈互動,聽取意見。咁美好既體驗,用心既小店,更加要多多支持。期望下次再光顧會有新既菜式或者新既改革作品,可以好好品嘗
  • 昭和風硬布丁
  • 冷萃咖啡
  • Cold  brew
  • 貝汁拉麵
  • 白醬油拉麵
  • 咖啡涷
來到屯門隱世小店食拉麵,呢間拉麵配合珈琲帶出「鮮味x珈琲」獨有主題,真係好值得一試!店主人好細心講解,一定會揀到自己喜歡的口味!.呢日咖啡係Brew blue,頭段花香感重,中段飲落似台灣蓮霧,夾不同拉麵味道又不同好神奇!.呢間真係非常用心的拉麵店,高湯采用冷泡混合魚乾,乾菇和昆布,浸泡24小時,當中會令乾處理製品味道更加濃厚及柔順。配合24小時低溫慢煮雞湯,擔當湯中的鮮甜,亦配合柔順的魚乾鮮味,真係非常高質👍🏻而麵也是自家製,1.8mm 的中細麵,好有咬口😋.黑醬油口味采用二段熟成時間,黑大豆及小麥釀製,低鹽味道,突出大豆風味,呈現深褐色,令高湯混入香純味道。慢煮丹麥黑毛豬大大塊,粟米芯好爽甜,配合無花果乾和紅椒絲木魚花好好食😋再飲啖咖啡,味道滿清香!.貝汁口味利用鮮貝及白醬油混合調製,利用貝類鮮味混合高湯,加強湯底中鮮味。呢碗拉麵搭咖啡就酒香感重左,口味偏酸,又有不同味道!.甜品時間😍布甸好滑身焦糖口味,today special Homemade blueberry 巴斯蛋糕勁厚切,上面有啲餅碎,藍莓口味芝士味濃厚,口感細滑餅底鬆脆超級好食🤤再搭咖啡,味道變得淡身左!中和左甜無咁

呢日咖啡係Brew blue,頭段花香感重,
中段飲落似台灣蓮霧,夾不同拉麵味道又不同好神奇!

甜品時間😍布甸好滑身焦糖口味,today special Homemade blueberry 巴斯蛋糕勁厚切,上面有啲餅碎,藍莓口味芝士味濃厚,口感細滑餅底鬆脆超級好食🤤再搭咖啡,味道變得淡身左!中和左甜無咁膩👍🏻

大力推介👍🏻 好有heart的小店,欣賞店主咁創新,簡單一杯咖啡和拉麵,其實背後有咁多學問,一定會繼續支持💪🏻
店內見到好多t shirt ,原來係自己設計!如果購買仲可以join member,來食野會有多重優惠!