#chuchu食在屯門📍 頂立Bookmark 咗好耐好耐嘅餐廳,以前賣烏冬宜家已經係拉麵!拉麵x咖啡嘅配撘好特別,好出色!真係小店嚟,入面有大約8個位,夜晚仲係one man kitchen一腳踢,所以冇得book位!坐低之後老闆逐一為客人介紹餐牌、創作理念,好有heart🫶🏻 #chuchu推介 支持小店!特別係杯咖啡令🐷念念不忘,已經好想再去!💡如果賣晒就會早收架!所以最好早小小去!—————————————————————❣️ 頂立高湯 貝汁拉麵 $95賣相令人食指大動,面頭有大大隻嘅蜆,大大塊叉燒!慢煮豬肉叉燒,好大塊,有成碗麵咁大,超嫩滑,肉味都好香濃!有3粒新鮮蜆,好鮮甜,湯頭淡淡既醬油鹹味加上貝香味,又唔會太咸!.❣️ 頂立·鴨白湯拉麵 $108雞白湯就食得多,鴨白湯真係第一次聽!面頭有大大塊叉燒,仲有啲鴨肉!湯底都係好好味,好濃!拉麵係自家製架,個樣又小小似蕎麥麵,原來真係加左少少黑麥同蕎麥,較粗有咬口,好食!.❣️ 頂立拉麵套餐 (冷萃咖啡+昭和風硬布丁) $75#chuchu飲品 #chuchu甜品 冇諗過拉麵店嘅咖啡同甜品可以咁出色!.☕️ 冷萃咖啡好好飲,好有驚喜!
#chuchu食在屯門
📍 頂立
💡如果賣晒就會早收架!所以最好早小小去!
❣️ 頂立高湯 貝汁拉麵 $95

❣️ 頂立·鴨白湯拉麵 $108

❣️ 頂立拉麵套餐 (冷萃咖啡+昭和風硬布丁) $75
☕️ 冷萃咖啡
好好飲,好有驚喜!用左足足3款咖啡豆,有危地馬拉、埃塞俄比亞同埋印尼,老闆教飲一啖咖啡,飲一啖湯底之後再飲一啖咖啡,會出到咖啡唔同嘅層次,第一啖可能果香花香味重啲,第二啖就會nutty左,好鐘意佢hazelnut 嘅味!真係好特別嘅配撘!

🍮 昭和風硬布丁
蛋香味好濃郁,模仿左昭和時代嘅全蛋布丁,食落比平時嘅布甸硬身啲,但都好creamy,加埋淡淡焦糖中和翻個甜

🍰 Oreo 巴斯克蛋糕
甜品升級做甜品師心情之選,以蒸焗形式製作,口感會更加軟綿細滑,好似食緊雪糕咁!Oreo味都好出,仲有啲Oreo碎碎夾雜住!

💬 牆上掛住好多T-shirt,多口問下原來係佢哋嘅自家品牌Tengoku,仲問左原來日文係解天國,綜合而言真係好有特色好signature!

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8.5/10
—————————————————————
🏡地址: 頂立 (屯門)
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
🕑營業時間: 12:00 -21:00 (3-5落場)
星期二休息🚫

需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-04-20
  • 冷萃咖啡
咖啡與拉麵對我來說,從來都拉不上關係,偏偏這所餐廳老闆,不忌諱地告知天下它們的關係,對於作為食客的我們,尤如在辦公室聽了一則驚天新聞一樣震驚,是一會食拉麵的新體會。驚外發現這裡甜品超出色!媲美甚至超越甜品店水準!被布簾遮擋的黑色門面帶著一種神秘感,門前掛上餐廳的概念內容,就如書前序,為晚餐帶來了序幕,令朋友與我有迎接新事物的心情入內。流程體驗如認識一位新朋友,感受到那位朋友對咖啡的熱誠,餐牌首頁介紹咖啡與拉麵湯底對味蕾激發,帶領我們如何了解他喜愛的世界香郁蝦殼蝦膏熬製湯底,有少許粉粉沉澱物口感,配上2片鹿兒島慢煮雞塊,雞肉尚算軟滑估不到無花果乾輕甜酸,與鹹香湯底中和到配合清新如花茶般宏都拉斯咖啡,濃郁湯底更突出咖啡酸甜甘香。黏口香濃雞白湯底,感受到骨膠原及魚介甜味,再飲一啖同一杯咖啡,今次個酸甜味更突出。自家製拉麵無鹼水味,但麵質較一般軟腍,真係好睇個人喜好。充滿蛋香所以比一般實在,絕不是魚膠粉動感彈,焦糖輕盈薄而滑~甜度適中沒有苦澀味,是完美的沉實的焦糖。清幽焙茶味與忌廉芝士中和,軟綿綿順滑口感不會太結實,吃光成個都不覺飽,重點蛋糕上加上一層脆糠,多一層脆感整體口感提升,膩感同時減少

昭和風硬布丁

清幽焙茶味與忌廉芝士中和,軟綿綿順滑口感不會太結實,吃光成個都不覺飽,重點蛋糕上加上一層脆糠,多一層脆感整體口感提升,膩感同時減少。
海·頂立海蝦湯
焙茶巴斯克蛋糕
2024-03-21
大·頂立雞白湯
昭和風硬布丁
海·頂立海蝦湯
焙茶巴斯克蛋糕
🍜貝汁拉麵主料係慢煮豬肉叉燒,鬆軟而嫩滑,感受到肉既鮮美。配上新鮮既蜆,湯頭淡淡既醬油鹹味牽引住貝類加魚類熬製出黎既甘甜,貝香味鮮明,令人印象深刻,我將湯飲到最後😋🍜白醬油高湯拉麵對比貝汁既「高調」,白醬油湯頭入口有種溫柔優雅既質感,琥珀色澤,鹽味較突出,鰹魚的味道同白醬油相結合,非常有順滑感店家介紹麵條時,告知加入少許黑麥同微量蕎麥,所以質地同蕎麥麵竟然有丁點相似,但較粗而有嚼勁,有麥香另有少許滑滑既感覺☕️冷萃咖啡入口帶朱古力、梅同棗果類既香氣,入口甘甜,配貝汁/醬油高湯有呼應作用。老闆提醒要先呷一口咖啡,之後再品嘗拉麵。一試之下又真係有啲微妙既化學作用,之後飲既咖啡酸度會變得更加柔順圓潤☕️咖啡涷三個漸層,由底部「齋啡」,中層「奶啡」,到面層「牛奶」組成,濃厚既咖啡味,冰涼順喉好清新🪭🍰芝麻奶酥巴斯克蛋糕黑芝麻味好搶眼!芝士味道輕盈,特別在於面糕面加上奶酥,金黃香脆,口感有層次之餘,糕身質地仲好幼滑,而且份量十足😋🍮昭和風硬布甸燒店員介紹係用上一整隻「曉」雞蛋,由於蛋黃屬橙紅色,所以布甸色澤深黃。一羹連濃濃微苦的焦糖拌上口感順滑又紥實既布甸,超重蛋味,一抹懷舊既昭和喫茶風🍡注意到牆上
🍜貝汁拉麵

🍜白醬油高湯拉麵

☕️冷萃咖啡

☕️咖啡涷

🍰芝麻奶酥巴斯克蛋糕

🍮昭和風硬布甸燒

注意到牆上掛住 / 店員身上既Tee、長襪都係店家既自家品牌服飾,仲有自製既貼紙、小掛畫同面具,感受老闆由食物質素以至品牌形像都係咁一絲不苟。言談間亦感覺到老闆對材料既熟悉度,以及食物製作既認真細緻程度,都令我非常佩服。其實坊間已經少有小店肯為每道菜有如西餐一樣介紹俾食客認識,而且仲會同客人傾偈互動,聽取意見。咁美好既體驗,用心既小店,更加要多多支持。期望下次再光顧會有新既菜式或者新既改革作品,可以好好品嘗
  • 冷萃咖啡
  • Cold  brew
  • 貝汁拉麵
  • 白醬油拉麵
  • 咖啡涷
來到屯門隱世小店食拉麵,呢間拉麵配合珈琲帶出「鮮味x珈琲」獨有主題,真係好值得一試!店主人好細心講解,一定會揀到自己喜歡的口味!.呢日咖啡係Brew blue,頭段花香感重,中段飲落似台灣蓮霧,夾不同拉麵味道又不同好神奇!.呢間真係非常用心的拉麵店,高湯采用冷泡混合魚乾,乾菇和昆布,浸泡24小時,當中會令乾處理製品味道更加濃厚及柔順。配合24小時低溫慢煮雞湯,擔當湯中的鮮甜,亦配合柔順的魚乾鮮味,真係非常高質👍🏻而麵也是自家製,1.8mm 的中細麵,好有咬口😋.黑醬油口味采用二段熟成時間,黑大豆及小麥釀製,低鹽味道,突出大豆風味,呈現深褐色,令高湯混入香純味道。慢煮丹麥黑毛豬大大塊,粟米芯好爽甜,配合無花果乾和紅椒絲木魚花好好食😋再飲啖咖啡,味道滿清香!.貝汁口味利用鮮貝及白醬油混合調製,利用貝類鮮味混合高湯,加強湯底中鮮味。呢碗拉麵搭咖啡就酒香感重左,口味偏酸,又有不同味道!.甜品時間😍布甸好滑身焦糖口味,today special Homemade blueberry 巴斯蛋糕勁厚切,上面有啲餅碎,藍莓口味芝士味濃厚,口感細滑餅底鬆脆超級好食🤤再搭咖啡,味道變得淡身左!中和左甜無咁

呢日咖啡係Brew blue,頭段花香感重,
中段飲落似台灣蓮霧,夾不同拉麵味道又不同好神奇!

甜品時間😍布甸好滑身焦糖口味,today special Homemade blueberry 巴斯蛋糕勁厚切,上面有啲餅碎,藍莓口味芝士味濃厚,口感細滑餅底鬆脆超級好食🤤再搭咖啡,味道變得淡身左!中和左甜無咁膩👍🏻

大力推介👍🏻 好有heart的小店,欣賞店主咁創新,簡單一杯咖啡和拉麵,其實背後有咁多學問,一定會繼續支持💪🏻
店內見到好多t shirt ,原來係自己設計!如果購買仲可以join member,來食野會有多重優惠!
2024-04-03 39 瀏覽
第一次嚟到 唔係好明佢點樣嗌睇餐牌唔見佢話個面會包啲咩就問咗店員佢碗麵係咪會包埋叉燒咁原來就係包嘅 但係嚟到先知道原來只係包一塊薄cheap cheap嘅同朋友嗌咗一黑一白醬油湯底食落一開始覺得個湯幾清甜,但係越飲越唔對路呢個咪就係平時喺屋企煮都煮到嘅柴魚或者鰹魚粉嘅湯底 如果係店家真係有好俾心機煲嘅話 我都只能夠講完全冇辦法 飲落就係咁普通所以我諗呢一個拉麵嘅唯一優點就係清淡如果湯底唔啱,可能就係我口味唔啱啦但係啲面都仲係黐埋一舊食落去有一部份都係一餅嘢咁但係呢碗嘢要$95 就係得一坨麵 一片薄cheap cheap嘅叉燒 半粒無花果乾 一堆柴魚粉 一個玉米荀 同埋一個淡嘅湯後尾仲食咗個布甸 都幾好食嘅 但係朋友就覺得太漏同埋想講一開始入舖頭嘅時候要等 咁我哋側邊仲有一位客人 個店員就走出嚟問我哋邊個先 咁我就有啲錯愕 因為係我哋開門先 咁我就仲係錯愕緊嘅時候個店員就已經以為我哋係後面嗰組 好彩最尾嗰位客人都未齊人 都係我哋入去先 店員同店主都係幾好人嘅 不過真係唔係幾thoughtful
第一次嚟到 唔係好明佢點樣嗌
睇餐牌唔見佢話個面會包啲咩
就問咗店員佢碗麵係咪會包埋叉燒

同朋友嗌咗一黑一白醬油湯底
食落一開始覺得個湯幾清甜,但係越飲越唔對路
所以我諗呢一個拉麵嘅唯一優點就係清淡

如果湯底唔啱,可能就係我口味唔啱啦
但係啲面都仲係黐埋一舊
食落去有一部份都係一餅嘢咁

後尾仲食咗個布甸 都幾好食嘅
但係朋友就覺得太漏

一早聽聞呢間咖啡麵館好耐,先兩個月終於的起心肝同朋友諗住嚟食,結果遇上湯底賣晒,白行一趟。心有不甘之下,決定趁上星期例休日一個人再戰大西北,勢要食到為止。呢度坐位唔多,10個左右,加上店內只有一人主理,由講解餐牌、落單、煮麵、沖咖啡都係一人包辦,所以想嚟食嘅朋友最好就唔好太趕,嚟到慢慢嘆就至啱。佢哋主打拉麵配咖啡,睇番餐牌介紹,呢種組合嘅原理係以拉麵嘅鮮味激發起咖啡中嘅谷氨酸,從而令到食麵前同後飲咖啡都會飲到唔同嘅風味。頂立高湯拉麵 ($95) 小店剛剛轉咗新menu,宜家只提供一款湯底,另加黑、白醬油或者貝汁。新湯底混合咗魚乾、乾茹同昆布,浸泡1 日後再加入雞湯低溫慢煮,飲到濃郁雞湯之餘,亦有魚嘅鮮味,真心好好飲,阿叔又忍唔住飲晒喇!拉麵店內自家製,粗幼度適中,有咬口,掛湯力唔錯!配菜有2大塊叉燒,入口軟嫩,表現正常,反而特別加入嘅無花果味道甜甜地,口感又Q彈,好有驚喜!冷萃咖啡 + 昭和硬布丁 ($75) 又真係估唔到拉麵同咖啡都可以好夾,咖啡初飲味道濃郁,食過拉麵後果香味更出,層次更豐富。難得嚟到食到,點可以唔食埋甜品呢!呢度嘅布丁屬於懷舊款嗰隻,蛋味香濃,口感實的的,有啲似食蛋

頂立高湯拉麵 ($95)

冷萃咖啡 + 昭和硬布丁 ($75)

難得嚟到食到,點可以唔食埋甜品呢!呢度嘅布丁屬於懷舊款嗰隻,蛋味香濃,口感實的的,有啲似食蛋糕咁,食完好飽肚。
七顧茅廬,今次12點嚟到,排咗九個字終於食到是日只有黑醬油白醬油湯底,我哋叫了各一嚟到我哋飲咗湯 食咗啖麵不約而同 我同男朋友互望了一眼 (鋪頭太細 唔方面當場講d負面嘢😅)湯底是微酸的醬油味 ,係 冇錯 係酸🥹麵是軟腍冇味的無花果乾一塊 應該係裝飾用?味道都係酸的大量木魚碎 但我本人麻麻只有肉是正常的 但得一塊跟住到蛋 我哋加咗$18要咗隻完全冇醃製過嘅糖心蛋,第一次食到雪櫃味道+酸味嘅蛋 🥹 反應咗蛋酸後,店家即刻換咗成碗嘢比我 服務態度係好嘅~ 😅+75 要咗咖啡同蛋布丁咖啡正常 不錯布丁偏硬 味道普通我睇OP 有好多特別湯底,可能其他湯底真係好食? 但今日呢2個湯底真係可一不可再後面有間道拉麵 好食好多 🥹之前係排唔到頂立 先排果間食 結果好驚喜!完 以上食評 僅代表個人意見
七顧茅廬,今次12點嚟到,排咗九個字終於食到

是日只有黑醬油白醬油湯底,我哋叫了各一
嚟到我哋飲咗湯 食咗啖麵

湯底是微酸的醬油味 ,係 冇錯 係酸🥹
麵是軟腍冇味的
無花果乾一塊 應該係裝飾用?味道都係酸的
大量木魚碎 但我本人麻麻
只有肉是正常的 但得一塊

反應咗蛋酸後,店家即刻換咗成碗嘢比我
服務態度係好嘅~ 😅

+75 要咗咖啡同蛋布丁
咖啡正常 不錯
布丁偏硬 味道普通

後面有間道拉麵 好食好多 🥹
之前係排唔到頂立 先排果間食 結果好驚喜!

以上食評 僅代表個人意見

黑醬油拉麵
非常之欣賞用心嘅小店創出拉麵配咖啡嘅組合食出驚喜(甜品都好好食😋!)店主們有時會休店一日去研發新產品.上次嚟食咗限期間限定干貝湯底拉麵非常喜歡❤️今次就有蒙古羊肉湯慢煮羊肉拉麵用咗羊腿肉煮湯 可揀濃湯/清湯我哋揀咗重口味濃湯😆羊味極濃 口感厚身起膠配埋蒙古手撕羊肉、羊卷💁🏽‍♂️話正 仲成碗連湯麵飲埋!我就食『海』係濃郁蝦湯 每啖都好鮮味湯上仲有少少桂花 有清新嘅感覺 飲落濃而不膩配食漿果大嘅慢煮西班牙黑豚肉肉香又軟滑拉麵 軟硬適中、掛湯力合格洪都拉斯咖啡頭段係Jasmine、中段巨峰提子余韻係龍井茶同濃郁拉麵配住飲用非常夾!🤝🏻甜品叫咁Oreo巴斯克蛋糕、手工雞蛋布丁2款都好好食😋😋😋😋😋雞蛋布丁用蘭王蛋 味濃滑溜Oreo巴斯克蛋糕口感超滑!好味到我想外賣一件返屋企食!
非常之欣賞用心嘅小店
創出拉麵配咖啡嘅組合
食出驚喜
甜品都好好食😋!)
店主們有時會休店一日去研發新產品

上次嚟食咗限期間限定干貝湯底拉麵
非常喜歡❤️
今次就有蒙古羊肉湯慢煮羊肉拉麵
用咗羊腿肉煮湯
可揀濃湯/清湯
我哋揀咗重口味濃湯😆
羊味極濃 口感厚身起膠
配埋蒙古手撕羊肉、羊卷
💁🏽‍♂️話正 仲成碗連湯麵飲埋!

我就食『海』
係濃郁蝦湯 每啖都好鮮味
湯上仲有少少桂花
有清新嘅感覺 飲落濃而不膩
配食漿果大嘅慢煮西班牙黑豚肉
肉香又軟滑
拉麵 軟硬適中、掛湯力合格

洪都拉斯咖啡
頭段係Jasmine、中段巨峰提子
余韻係龍井茶
同濃郁拉麵配住飲用
非常夾!🤝🏻

甜品叫咁Oreo巴斯克蛋糕、手工雞蛋布丁
2款都好好食😋😋😋😋😋
雞蛋布丁用蘭王蛋 味濃滑溜
Oreo巴斯克蛋糕口感超滑!
好味到我想外賣一件返屋企食!
用餐優惠
信用卡優惠
2024-03-26 12 瀏覽
這裡的咖啡獨具一格,加入湯底的組合,提供了獨特的鮮味體驗。每一口都散發著令人愉悅的香氣,品味之餘還能學到飲食的奧秘!☕🍵🌟店員非常耐心地講解進食的次序,讓你在享受美食的同時也能體驗到最佳的味覺享受。每一道菜的呈現都帶有獨特的用意,讓你的用餐體驗更加完美!🍴🌟「頂立」以自家製麵聞名,每一碗麵都經過精心製作,口感彈牙,充滿了獨特的風味,讓人回味無窮!🍜🌟在這裡的每一口都充滿特色,讓你的味蕾得到滿足!無論是餐牌的詳盡介紹、咖啡加湯底的飲食學問、進食次序的講解、店員的耐心解說、自家製麵的口感,每一個細節都讓人難以忘懷!😍🌟不要錯過「頂立」帶給你的特色美食體驗!!🍽️🌟

不要錯過「頂立」帶給你的特色美食體驗!!🍽️🌟
頂立(屯門)今次你都屯門呢邊搵嘢食見到呢間日式裝修嘅拉麵店,見到佢主打咖啡同湯底交疊嘅味道變化睇落都幾吸引地•頂立豚骨湯($95)今次配搭叫咗佢哋自家混合嘅冷卒咖啡用咗幾種唔同國家嘅咖啡豆飲落去微微嘅酸度同陣陣嘅可可豆香而且用咗冷卒嘅嘅方式令到非常容易入口,飲完咖啡之後再試一下拉麵嘅湯頭會有一種微妙嘅變化,令到本來鮮甜嘅豚骨湯有另一層層次,慢煮嘅雞肉非常嫩滑而且入味配合上昆布紅椒絲等等嘅配菜更加能夠突出湯底嘅鮮甜濃郁昭和硬布甸食落去蛋味十足,甜味唔會話太濃郁而且食落去口感非常嫩滑配合上微微蛋香嘅香甜超級推介頂立 (屯門)屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
頂立(屯門)

地•頂立豚骨湯($95)

昭和硬布甸

頂立 (屯門)
2024-03-16 24 瀏覽
朋友是一個名副其實的拉麵愛好者,因此我經常會物識一些有名出色的拉麵店跟他一同朝聖,今天到訪位於屯門虹橋的小店「頂立」,有別於坊間的拉麵店只提供拉麵及小食,小店有提供咖啡及甜品,是一家創新、多元又有理念的小店,店內所有佈置及餐具皆非常獨特,經過精心挑選-主理人從事咖啡行業超過十年,於香港多個咖啡比賽中獲取殊榮;食材方面,精心挑選多種日本食材烹調出各種獨特湯底,而湯底的鮮味會令咖啡風味產生改變,讓食客有嶄新體驗,非常講究;點餐前主理人會用心講解,客人需耐心聆聽以達到最佳用餐體驗,主理人建議輪流享用珈琲跟拉麵-天•頂立雞白湯 $95惡套裝 +$70 (配昭和風硬布丁+冷萃珈琲 200ml)頂立麵/日本博多直送萬能蔥/京蔥/丹麥栗飼黑毛豬/醬油煮粟米芯/紅椒絲全雞入湯製,配合魚介及大量蔬果;含大量蛋白質、少量脂肪及微量天然谷氨酸,令原本甜感較高的珈琲帶出怡人的熟果酸感經12小時慢煮的黑毛豬軟嫩有彈性又富肉香,脂肪比例不高;拉麵細滑彈牙;雞白湯底濃厚鮮甜,鹹香適中,帶有輕柔的奶油味,味道會於口腔內迴盪冷萃珈琲為季節性的洪都拉斯 Geisha,最先嚐到的是茉莉香,然後是巨峰提子,最後是龍井,跟綠茶
天•頂立雞白湯 $95
惡套裝 +$70 (配昭和風硬布丁+冷萃珈琲 200ml)

冷萃珈琲為季節性的洪都拉斯 Geisha,最先嚐到的是茉莉香,然後是巨峰提子,最後是龍井,跟綠茶相似的味道

昭和風硬布丁選用日本的「曉」雞蛋及忌廉芝士,口感相對紮實,蛋香非常濃郁,後勁焦糖香帶微微苦澀,並不是坊間的死甜,特別又滋味
海•頂立海蝦湯 $95
惡套裝 +$70 (配昭和風硬布丁+冷萃珈琲 200ml)

用上不同種類的蝦殼蝦膏,配合魚介及大量蔬果;含有大量蛋白質、微量脂肪及大量天然谷氨酸,令原本酸甜感較高的珈琲轉變得更加有層次及明亮

海蝦湯入口鹹鮮十足帶有層次,油膩感低,海中鮮味於口腔內爆發,男友大讚極為出色

甜品升級為韓國黑芝麻巴斯克蛋糕,以蒸焗形式製作,口感比一般的巴斯克更軟綿及細滑,黑芝麻香濃厚,甜求恰到好處,跟硬布丁分庭抗禮
2024-03-16
  • 頂立海蝦湯
  • 黑芝麻巴斯克蛋糕
2024-03-12 14 瀏覽
依間小店拉麵, 終於試左..入到鋪, 應該10多個位到🪑鋪細細, 總係覺得好食啲😂一坐低店員好用心介紹👍🏼最深刻係佢哋麵係自己造, 唔係交返嚟, 又幾有誠意喎🪭有三款湯底揀, 揀左天(雞白湯)、地(豚骨湯) HK$95, 其他基本上唔洗揀, default 有慢煮黑毛豚、昆布、蔥等....雞湯好濃, 飲落好有雞味, 呈奶白色, 面頭有雞油, 豚骨湯就濃濃嘅豬骨湯味, 個味係啲骨煲左好耐先出到嘅湯味道, 飲落真係幾正🍜拉麵煮得唔硬唔軟, 唔粗唔幼, 唔知用咩麵粉造, 不過就特別掛湯!!店員推介叫佢哋個冷萃咖啡, 話配個湯飲, 別有體會..就叫左個套餐, 包咖啡同甜品, 加HK$70, 咖啡果味都重, 仲有after taste!甜品要左昭和風硬布丁, 蛋味幾香, 口感又唔錯✨韓國黑芝麻巴斯克蛋糕, 加HK$30, 口感好似Mousse 加creme brulee, 好大個, 好滿足🌟°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°頂立 📍 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

頂立
📍 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2024-03-07 20 瀏覽
今日夜晚去咗呢間喺屯門虹橋嘅頂立拉麵🍜❤️舖頭面積唔算大 係小店嘅感覺🫶🏻一坐低店員已經同我哋介紹餐廳嘅咖啡、拉麵同埋甜品🥰比我嘅感覺係餐廳對於每一個環節都好用心 每一款嘅咖啡、拉麵湯底同甜品嘅用料店員都會仔細咁樣喺上台之前介紹🥹首先係冷萃咖啡 平時我唔係特別鍾意飲咖啡 但係呢一款入口好清淳 唔係苦味,而係回甘嘅感覺😳入口之後仲會有水果嘅清香🥹拉麵方便我哋分別叫咗一個海蝦湯底同埋豚骨湯底😘兩款都好好味,海蝦湯底嘅蝦味好濃郁,感覺上啖啖都食緊新鮮嘅蝦😂 豚骨湯底就好香 但係唔會過分油膩 值得一讚❤️最後係甜品分別叫咗布丁同埋巴斯克蛋糕😍布丁真係要大贊 佢嘅口感比較結實 店員話因為佢哋改良加咗cream cheese充滿着蛋香😍😍😍最後我真心想講呢間餐廳真係好值得推介CP值極高🧡我覺得餐廳係非常之用心去做美食😊好值得大家去一試😳🧡

2024-03-07 17 瀏覽
對屯門這間小店的印象非常深刻,因為他們每一個細節都非常講究。今次就帶了另一位住屯門的朋友過來試試。上次試過他們的烏冬,今次他們的menu 變了雞肉拉麵。和朋友分別試了雞湯(天)和蝦湯(海),配期間限定的cold brew。雞肉非常嫩滑,而且有陣陣的酒香味。湯是這裡的重頭戲:奶白色的雞湯非常濃味;蝦湯亦非常鮮甜,兩款湯都喝得出十分足料,多喝也不會覺得油膩。麵條是他們自家的配方,吃起來比一般的拉麵幼一點,口感不錯。先喝一口咖啡再喝湯,然後再喝咖啡,咖啡的味道會有所不同,是我覺得這裡另一神奇的地方。今次的咖啡,最初聞到的是人参的味道,喝到也是甘甘的味道,aftertaste 是淡淡巨峰提子的香味,卻沒有我不喜歡fruity 咖啡的酸味,非常清新舒服。甜品試了布甸🍮和tiramisu。布甸充滿蛋香,不會過甜,質感厚實,吃完很滿足;tiramisu 是即叫即造的,手指餅浸了Bailey和咖啡酒,吃的時候還是脆的,整體感覺較輕盈,不會太膩。聽店主說,他們三月初會去日本,回來之後又會再變menu,期待期待😊

今次就帶了另一位住屯門的朋友過來試試。

上次試過他們的烏冬,今次他們的menu 變了雞肉拉麵。

麵條是他們自家的配方,吃起來比一般的拉麵幼一點,口感不錯。

2024-03-06 16 瀏覽
*/屯門既朋友一定知道虹橋係一個美食天堂😇真係街頭去街尾都搵到好嘢食😋今次我哋去左一間小店食拉麵🍜店主勁有heart,入去食之前佢哋會好仔細介紹一下佢哋既食物,而且又分享下佢哋既理念,第一次見拉麵店咁用心🫶🏻🫶🏻🫶🏻餐廳方面:餐廳出面有停車場,亦都有巴士站,大家嚟呢度都好方便。門口有幾張凳仔可以等位嘅時候坐下,入到餐廳之後,入面位置唔太多,大約坐到10個人左右,所以我哋都喺門口等咗一段時間。佢哋嘅裝修都幾用心,最鍾意佢哋句slogan:沖啡靠斷估,工作冇痛苦😂😂😂真係好岩我哋呢啲打工仔🤭🤭🤭食物方面:今期佢哋主打咖啡x拉麵crossover🍜☕️佢哋既餐單好特別,用天、地、海等分別湯底🤪我哋揀左天同地,分別係豚骨同雞肉湯底,佢哋會到埋建議食法俾我哋🤩先飲一啖咖啡,再食拉麵,之後再飲下咖啡😌😌有人參既味道、之後到巨峰提子既甜、再有龍井茶既回甘😌😌😌真係好特別🥳🥳🥳係其他舖頭冇食過既味道👅甜品我地要左一個焦糖布甸同原味巴斯克,本身都以為冇乜特別,點知食落口真係有一種「wa🤩🤩🤩🤩」嘅感覺,因為佢哋嘅焦糖布甸唔係好似一般出邊舖頭咁,食落比較硬身少少,好有口感,相反原味巴斯克就同出邊舖頭比較常會

餐廳方面:

食物方面:
今期佢哋主打咖啡x拉麵crossover🍜☕️

甜品我地要左一個焦糖布甸同原味巴斯克,本身都以為冇乜特別,點知食落口真係有一種「wa🤩🤩🤩🤩」嘅感覺,因為佢哋嘅焦糖布甸唔係好似一般出邊舖頭咁,食落比較硬身少少,好有口感,相反原味巴斯克就同出邊舖頭比較常會較軟,食落好creamy😍😍😍😍喺其他舖頭一定搵唔到嘅口感🤪🤪🤪

店主仲話佢哋嚟緊會嘗試推出手打拉麵,希望所有嘢都自己一手一腳做出嚟,真係感受到佢哋好用心去做好啲食物比客人食,而且佢哋會定期更改個menu,下次再嚟可能口味已經唔同咗😎😎😎

頂立 (屯門)