4天前 17 瀏覽
同朋友喺荃灣廣場行完街,想食返餐好嘅就嚟咗金子半之助食天丼餐廳位置好闊落,坐得好舒適我哋叫咗一份上天丼同埋一份車海老帆立貝天丼餐廳好用心,有步驟列出點樣如何品嚐美味嘅天丼而且餐廳會把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天婦羅脆口,而追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁。而金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。上天丼上天丼最特別之處就係有白身魚,白新魚肉質鮮甜彈牙,係一款高質嘅魚肉,除咗白身魚外,就最欣賞佢嘅小柱魷魚天婦羅,魷魚十分彈牙,亦都保留到魷魚嘅鮮甜味,推介車海老帆立貝天丼車海老比一般嘅蝦大隻同彈牙, 要嚟做天婦羅就啱晒,而帆立貝嘅份量都好多,肉質鮮甜丼飯食到最後都可以保持住溫度,因為丼碗是運用了源自江戶時代的陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部份特意做成空心設計,為更能保持碗中食物的溫度,由外觀賣相到實用性,都是一絕的江戶前味道!食完飯想同朋友食返個甜品,我哋揀咗伯爵茶布甸,伯爵茶茶味濃郁,布甸亦好幼滑,值得一試
同朋友喺荃灣廣場行完街,想食返餐好嘅
就嚟咗金子半之助食天丼

餐廳位置好闊落,坐得好舒適

我哋叫咗一份上天丼同埋一份車海老帆立貝天丼

餐廳好用心,有步驟列出點樣如何品嚐美味嘅天丼
而金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。

2024-03-27 167 瀏覽
上星期日去荃灣廣場,在商場內見到一間金子半之助,看店面感覺不錯,就入去試試。店內整體以原木風設計,和風味濃厚,座位亦好舒適。江戶前天丼,各種天婦羅鋪滿了飯面,最吸引的就是穴子天婦羅,超過30厘米長,好大條,酥脆的外皮,卻一點油膩感也沒有,炸得相當乾身,裏面保持肉汁,感覺鮮嫩,口感有點像鰻魚,但又沒有鰻魚太多的油份,真的很美味。而且他們的汁料與一般店的天婦羅汁完全不同,十分香濃,咸淡度剛好,加在天婦羅或白飯上都很好味,餐牌介紹是古法秘傳。除了穴子外還有炸蝦、炸溫泉蛋等等。上天丼,同樣是鋪滿天婦羅,不同地方就是換了白身魚天婦羅,外脆內軟,魚的肉質細緻,口感相當不錯。特別要提的是炸溫泉蛋,很特別,外面是一層薄薄的脆漿,裏面是橙黃色流心,超正,直接食或者撈飯食都好味。魷魚粒天婦羅好爽身,一點都不硬,整碗飯感覺好豐富。另外還添加了紫菜和菇菌天婦羅,丼飯都包含有炸紫菜,但實在幾好味,要多點一些。炸菇菌超酥脆,裏面卻保持濕潤,的確不錯。這店的出品整體都好好,天婦羅特別出色,果然是專門店。

• 上天丼
2024-03-27 83 瀏覽
爸爸很愛食香口既野食, 今日下班跟爸爸說出外食晚餐了, 不用他煮得咁辛苦. 帶了爸爸來食呢間日本過江龍~金子半之助.平日時間, 我們6時就到了餐廳, 餐廳未算太多人, 那就好了, 不用等位.睇過餐牌, 很多款天丼都相當之吸引, 要看看自己想食那一款, 而已又有一些新的推介, 簡直是花多眼亂~最後爸爸點了一款上天丼, 食材相當之豐富, 有白身魚, 海老,小柱魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,莢豌豆........睇見都吸引. 金黃色的天婦羅鋪滿了飯面上. 再淋上了獨特的秘製醬汁, 味道好好味呀!天婦羅外脆,入面又有滿滿食材, 又惹味又吸引...而且醬汁更令天婦羅提鮮, 亦令飯都變得香甜美味~太吸引了~這上天丼有一件大大片的白身魚, 啖啖魚肉, 好好味~~又脆又香既炸白身魚, 爸爸超愛~仲有好多的其他食材, 仲有海老~啖啖香脆炸蝦, 好好味~~我點了一款新出品~車海老雞肉漢堡天丼入面有有雞肉漢堡, 車海老,小柱魷魚天婦羅餅,溫泉蛋,海苔,莢豌豆.........車海老更盛大更啖啖蝦肉, 好吸引~而且呢款雞肉漢堡都好特別, 口感好正....外脆, 咬起來有多種唔同層次, 又爽口又脆又食到啖啖雞肉~
上天丼
仲有好多的其他食材, 仲有海老~啖啖香脆炸蝦, 好好味~~
我點了一款新出品~車海老雞肉漢堡天丼
車海老雞肉漢堡天丼

車海老更盛大更啖啖蝦肉, 好吸引~
而且呢款雞肉漢堡都好特別, 口感好正....外脆, 咬起來有多種唔同層次, 又爽口又脆又食到啖啖雞肉~十分惹味~~而且個丼都有好多食材, 件數又多~好飽肚~~
溫泉蛋更可以跟飯拌勻來食, 更為惹味~~
套餐仲配以前菜及湯~相當抵食~!!
食飽飽嘆返杯黑豆~正~~
2024-03-25
2024-03-04 197 瀏覽
今晚同朋友去了這間在日本連續8屆榮獲日本全國天丼金賞嘅人氣過江龍· 金子半之助食飯,餐廳以日式木系風格以其悠閑舒適的氛圍為主。松花堂軟殼蟹御膳我就點了本店限定松花堂軟殼蟹御膳,上枱時賣相精緻,以六宮格木盒盛載六款不同款式美食,包括季節小鉢,天婦羅(南瓜,連藕,小柱魷魚天婦羅餅,莢豌豆),軟殼蟹,玉子燒,迷你沙律,刺身3種,凉拌茄子。每款天婦羅都香脆可口,完全唔覺得油膩,御膳仲配有日本珍珠米飯、麵豉湯、醃菜,感覺分量十足!當中軟殼蟹天婦羅蟹身炸得好酥脆,重點係不厚粉不油膩,鮮嫩蟹肉,口感豐富,食落入口即化。而小柱魷魚天婦羅餅,魷魚十分爽口彈牙!玉子燒,入口香滑,蛋味濃厚!迷你沙律,番茄同沙律菜新鮮爽脆,刺身,仲有爽脆彈牙赤貝、口感爽口彈鮮甜嘅牙帆立貝、肉質鮮甜彈牙嘅赤蝦,茄子軟滑香淋,上面舖了少少柴魚口感更好,味道十分配合。軟殼蟹天丼而朋友就點了軟殼蟹天丼,同樣都有炸軟殼蟹,海老,小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢豌豆。丼物堆到快滿瀉,賣相都相當吸引,同樣炸軟殼蟹入口肥美鮮甜,大大碗,裡面還有隻溫泉蛋,兩隻海老都係十分彈牙,入口啖啖肉,將溫泉蛋撈拌,並加入江戶前秘製醬汁,朋友將整個天丼清
松花堂軟殼蟹御膳

軟殼蟹天丼
軟殼蟹 。 天丼
丼物堆到快滿瀉,賣相都相當吸引,同樣炸軟殼蟹入口肥美鮮甜,大大碗,裡面還有隻溫泉蛋,兩隻海老都係十分彈牙,入口啖啖肉,將溫泉蛋撈拌,並加入江戶前秘製醬汁,朋友將整個天丼清碗處理!

2024-03-02 130 瀏覽
  兄弟倆到在荃灣廣場睇完電影順道吃晚飯,今次在商埸內找好吃的。在地下層雲雲食店中選擇了「金子半之助」因為大哥想吃天婦羅。店內環境不錯整潔 光亮。多份套餐都很想吃,主打天婦羅,丼飯,還有刺身,沙律,小食.....等。除了丼又想吃烏冬於是點了~迷李天丼&稻庭烏冬  118元另一份 江戶前天丼 138元點了套餐還可追加其他小食雖然是迷李丼但天婦羅種類相當豐富,有穴子,海老,南瓜,海苔,菇菌,莢豌豆等等。還有隨餐付上以下五種配料可自由配搭~溫泉蛋,蔥花,海藻,鰹魚花,天婦羅碎等。與滑溜溜的溫泉蛋汁一併享用多重口感蛋味香濃。烏冬Q彈爽滑質素高,配合清淡湯底平衝了天婦羅的 油膩感。江戶前天丼滿滿一大碗的天丼!瞄頭十足有點霸氣!不問不知盛載天丼有厚度的碗原來是可以保持着丼的溫度的,真是相當 講究。穴子,海老,小柱魷魚,天婦羅餅,溫泉蛋,莢豌豆等。酥脆肉嫩的鰻魚天婦羅足有8吋長!吃得十分暢快!加上一碗味噌湯大飽足!吃得樂滋滋的再追加一份~野菜天婦羅 58元香口爽脆,大滿足的一頓!
除了丼又想吃烏冬於是點了~
迷李天丼&稻庭烏冬  118元
另一份 江戶前天丼 138元
點了套餐還可追加其他小食
迷你 天丼&稻庭烏冬
與滑溜溜的溫泉蛋汁一併享用多重口感蛋味香濃。
烏冬Q彈爽滑質素高,配合清淡湯底平衝了天婦羅的 油膩感。
江戶前天丼
滿滿一大碗的天丼!瞄頭十足有點霸氣!
穴子,海老,小柱魷魚,天婦羅餅,溫泉蛋,莢豌豆等。
酥脆肉嫩的鰻魚天婦羅足有8吋長!吃得十分暢快!
加上一碗味噌湯大飽足!
江戶前天丼
吃得樂滋滋的再追加一份~
野菜天婦羅 58元
野菜天婦羅
香口爽脆,大滿足的一頓!
2024-01-31
迷你 天丼&稻庭烏冬
野菜天婦羅
2天前 0 瀏覽
平時我最中意就係🇯🇵日式料理, 今日就黎到呢間位於荃灣廣場嘅餐廳食天婦羅🍤✨江戸前天丼🍤佢嘅天婦羅全部都係新鮮炸起🥰外層特別酥脆, 炸粉厚度岩岩好,唔會咬完就散開, 食落仲無咩油膩感tim😳入面嘅穴子天婦羅🐟仲勁長, 厚身得黎仲幾肥美! 天丼嘅天婦羅仲被均勻咁淋上店家招牌”古早秘傳醬汁”, 味道甜香醇厚, 完全感受到江戶時代風味😝✨迷你天丼配稻庭湯烏冬🍲呢個套餐包含🦐海老、🫑南瓜、🍄‍🟫菇菌、海苔、🥚半熟蛋等天婦羅同一碗稻庭湯烏冬, 我仲加配埋🦀軟殼蟹天婦羅, 更加滋味😍 稻庭烏冬形狀呈長扁型,食落幾彈牙! 重點係烏冬會跟埋一箱配料俾客人自己選擇, 包括溫泉蛋、蔥花、海苔、鰹魚花、天婦羅碎等,令烏冬味道更為豐富😳金子半之助

✨江戸前天丼🍤

✨迷你天丼配稻庭湯烏冬🍲
江戸前天丼
稻庭烏東
江戸前天丼
稻庭烏東
  • 稻庭烏冬
6天前 0 瀏覽
加上解說……《金子半之助-荃灣》又係荃灣搵食,疫情先後懶左,除非出開去做野,如果唔係都好少出外區食飯。今日睇完戲,順便就落埋荃灣廣場地庫食埋飯先返屋企,又Encore金子半之助。江戶前天丼 $138我黎親叫黎叫去都係呢個同軟穀蟹天丼。餓少少一定叫呢個!睇賣相都知冇得輸!份量多,咁鬼長嘅穴子天婦羅用天婦羅造法多左一份濃郁嘅麻油香,而且成個飯所有野都炸得黃金香脆,交足功課!其實叫江戶前天丼最好就係你幾乎一下就食哂佢可以叫嘅天婦羅!包括魷魚天婦羅餅、海苔、流心蛋天婦羅今次就炸得脆過上次黎食了,大家食果陣記得唔好掛住打卡,快d食左佢!上天丼 $118朋友叫左上天丼,個人覺得成個menu性價比最高就係呢個。118食到哂白身魚、海老、小柱魷魚餅、黃碗豆、海苔同果個蛋!最重要就係成個飯每一個食材唔會因為麻油重味而得返一種味。本來仲話要加野,食完都已經飽哂!要讚佢地送嘅黑豆茶,解膩一流!
加上解說……《金子半之助-荃灣》

江戶前天丼 $138

上天丼 $118

要讚佢地送嘅黑豆茶,解膩一流!
2024-04-30
2024-04-25 0 瀏覽
呢間由東京紅到黎香港既過江龍天婦羅餐廳,係荃灣廣場地庫,一落電梯就見到,整體環境以日式風格為主,感覺清新簡單。江戶前天丼江戶前天丼的特點在於使用新鮮的江戶前壽司食材,然後用高溫既油炸天婦羅,使其外酥內軟,並保持食材的鮮嫩口感,配料有長達30cm野生星鰻(穴子)、鳳尾蝦、干貝及魷魚海鮮炸、青龍、半熟玉子同埋海苔,再配以慢火熬煮12小時的「115年祖傳秘方醬汁」,送飯一流。天丼而天丼都係一樣,只係冇左星鰻,換左做日本舞菇、其他配料都係一樣。伯爵茶布丁伴雲呢拿雪糕將伯爵茶布丁同雲呢拿雪糕結合在一起,可以在口感同味道上產生有趣的對比。伯爵茶布丁的濃郁和柔軟與雲呢拿雪糕的豐富同滑順相互融合,帶來一種獨特既體驗。

天丼

2024-04-24 0 瀏覽
好耐冇食今次居然出咗新野!御膳感覺上好豐富~似一個大型便當🍱松花堂•車海老御膳:睇到都開心呀 😄御膳有玉子燒、迷你沙律、刺身、涼拌茄子同天婦羅,另外跟個飯。車海老同一般海老唔同,SIZE大好多!炸得香脆,肉質紥實,外層酥脆而唔會太油膩。小柱魷魚天婦羅餅口感軟身,莢豌豆清爽,南瓜清甜,全部都有好香麻油味不過由於御膳係跟天婦羅汁,好似差咁少少味,都係會想食返天丼嘅古早秘製汁撈飯!軟殼蟹天丼:尼款嘅天婦羅同我嘅御膳大同小異,多咗溫泉蛋同海苔,朋友話次次都係嗌尼個!餸夠豐富之餘,軟殼蟹真係炸得好出色!全隻上保留到鮮味同酥脆口感,好滿足喎~

松花堂•車海老御膳:

軟殼蟹天丼:
  • 軟殼蟹天丼
位於荃灣廣場既日本過江龍「金之助」嚟咗香港已經想去食好耐🤩呢度最出名就係天婦羅😬今晚就約埋男朋友去食飯🤗天婦羅外觀炸到金黃色🤩薄薄麵衣無損食材原味道🥰食落口感酥脆🤤兩碗丼飯加入特製醬油😊真係好好食🤤江戸前天丼大大碗好吸晴🥰長長既穴子橫跨咗成個碗咁長🤗另外仲有海老🍤魷魚天婦羅餅🦑溫泉蛋、海苔及英融豆🤩迷你天丼配料有天婦羅茹菌、海老、南瓜🎃海苔、溫泉蛋🥚稻庭烏冬清湯上枱後可以按自己喜好選擇配料🤭包括蔥花、天婦羅碎、海苔、鏗魚花及溫泉蛋五種配料🤩而我鍾意將烏冬拌溫泉蛋汁食🥰令烏冬更加滑香🥰加上蔥花香味、口感更豐富👍

迷你天丼配料有天婦羅茹菌、海老、南瓜🎃海苔、溫泉蛋🥚

令烏冬更加滑香🥰加上蔥花香味、口感更豐富👍
  • 溫泉蛋
  • 稻庭烏冬
2024-04-19 5 瀏覽
來到荃灣唔知食乜好,係荃灣廣場周圍找找見到一間日本出名的餐廳-金子半之助,難得晚市未到不用排隊就揀呢間!一坐低店員就介紹了餐廳菜單,有期間限定也有新推出的。松花堂軟殼蟹御膳,賣相吸引打卡首選!首先有六格不同的小菜,沙律新鮮爽口,加上醬汁開胃!然後品嘗刺身、涼拌茄子、玉子燒和豆腐等小菜熟食,最後就到主菜天婦羅,包括南瓜 •連藕•小柱魷魚天婦羅餅•軟殼蟹•莢豌豆,非常豐富!而朋友就心大心細揀唔到,於是叫了迷你天丼和稻庭烏冬套餐,可以食晒二款主打食物!烏冬彈牙冷食口感更佳,而天丼有海老、菇菌、南瓜等天婦羅,啱晒想淺嘗不想有咁大惡劣感的人。食完主菜後我們叫了甜品,減去油膩感!為今日完美的一餐作結!

一坐低店員就介紹了餐廳菜單,有期間限定也有新推出的。

松花堂軟殼蟹御膳,賣相吸引打卡首選!

食完主菜後我們叫了甜品,減去油膩感!為今日完美的一餐作結!

2024-04-09 8 瀏覽
好耐冇食過日本嘅天婦羅丼飯,炸野就最吸引我😋行完荃灣廣場搵下附近有咩食,就發現呢間金子半之助~🌀江戶前天丼$138淨係佢個外型都好igable,呢度嘅天婦羅時間控制得好好,食完唔會覺得油膩同厚重,外層金黃酥脆。入面有炸穴子(星鰻)、炸蝦、小柱魷魚天婦羅餅、莢豌豆、紫菜同溫泉蛋。穴子夠晒大條,肉質爽口,外脆內軟。小柱魷魚,切成格仔紋,軟腍🌀迷你天丼&雞丸稻庭烏冬$138一次過滿足晒想食飯同烏冬嘅願望🤣湯底較清,雞丸食得出係自家製,口感彈牙。迷你天丼有天婦羅蝦、菇菌、南瓜、紫菜、豌豆同溫泉蛋,特別一讚溫泉蛋炸得恰到好處,有脆脆嘅外層之餘入面仲要流心👍🏻另外店員會俾蔥、鰹魚絲等自由加🌀伯爵茶布丁伴雲呢拿雪糕$42估唔到佢個伯爵茶味好濃,而且非常彈滑,甜得黎又唔會覺得heavy枱上面已經有無限黑豆茶refill😌,食完野飲番杯仲有消脂嘅作用,配上酸蘿蔔同酸薑食更加醒胃解膩

🌀江戶前天丼$138

🌀迷你天丼&雞丸稻庭烏冬$138

迷你天丼&雞丸稻庭烏冬

🌀伯爵茶布丁伴雲呢拿雪糕$42

迷你天丼&雞丸稻庭烏冬
2024-04-05 6 瀏覽
在荃灣行街突然好想食位於荃灣廣場嘅金子半之助,今日好彩唔使排隊店內裝修簡潔寬敞,牆上有一幅大型櫻花圖案好有日式風格,侍應奉上黑豆茶淡淡的茶香好舒服,我哋下單兩款餐分別是江戶前天丼以及迷你天丼&雞肉丸稻庭烏冬 ,先講江戶前天丼分別有 穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢豌豆;穴子即是鰻魚肉質緊實且脂肪少比較健康長度有30公分咁誇張我都可以放心食,一碗飯內裏有 六款食材,而每款都鬆化脆口份量十足裝得滿滿!再加上溫泉蛋蛋汁撈在粒粒圓潤的日本米上滋味無窮!至於迷你天丼&雞肉丸稻庭烏冬食材分別有菇菌、海老、南瓜、海苔、莢豌豆,溫泉蛋再配上十分彈牙的雞肉丸,還奉上一個盒子內備有葱粒、木魚絲、海苔給客人任意加在烏冬湯內令整體都錦上添花!一個簡單的餐體驗到對客人的體貼細心!
一個簡單的餐體驗到對客人的體貼細心!
2024-04-04 9 瀏覽
香港頂流天婦羅🍤荃灣行完街 是但入左呢間日本野 估唔到有大驚喜🤪🤪餐廳環境靚 開放式廚房 衛生整潔😝👍咁我地就叫左一個 江户前天丼😆同埋上天丼👍👍招牌穴子天婦羅睇落有兩部電話咁長😝😝超多肉 外脆內軟 食落又唔會漏👍高質天婦羅真係唔同啲🤩🤩另外值得一提嘅係佢個秘製醬汁同天婦羅加埋飯食超入味 唔會太甜,唔會太鹹 😗🤭簡直係人間頂級享受☺️真心未食過咁好食嘅天婦羅🤭下次經過都一定會再嚟食😘😘😘
香港頂流天婦羅🍤

咁我地就叫左一個 江户前天丼😆同埋上天丼👍👍

2024-03-31 9 瀏覽
📍 金子半之助- 荃灣日本過江龍既主打天婦羅餐廳🍤喺荃灣廣場開店,每次我經過都好想食😙店內仲會將日本的食法傳落香港🇭🇰一丼二食的獨特食法,真係令人難忘🫠❣️最欣賞係❣️飯底係我最愛的日本米🇯🇵好柔軟嘅口感~ ✨ 車海老雞肉漢堡天丼【車海老|雞肉漢堡|小柱魷魚天婦羅餅|莢豌豆|海苔|溫泉蛋)天婦羅方面有兩隻蝦、蝦咬落去外脆,入面肉質彈牙,食落去非常香口,全部炸衣都唔厚,夠薄身,雞肉漢堡食落又唔會油膩,係我食過最好食嘅天婦羅。✨ 迷你天丼&稻庭烏冬(温)烏冬都係即叫即切即做,烏冬比較長身 入口非常滑溜,咬落去係完美嘅煙韌彈牙!{另外有配料可以自己配搭} 迷你天丼{きのこ・海老・かぼちゃ・海苔・さやえんどう・半熟卵菇菌、海老、南瓜、海苔、莢豌豆、溫泉蛋}蔬菜嘅炸衣咬落去香酥🥬*丼碗的秘密*井碗是運用了源自江戶時代的陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部份特意做成空心設計,為更能保持碗中食物的溫度,由外觀賣相到實用性,都是一絕的江戶前味道!*古早秘傳醬汁*天丼的天婦羅不是脆口?傳統做法的天丼會把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天

📍 金子半之助- 荃灣

日本過江龍既主打天婦羅餐廳🍤
喺荃灣廣場開店,每次我經過都好想食😙
店內仲會將日本的食法傳落香港🇭🇰
一丼二食的獨特食法,真係令人難忘🫠

❣️最欣賞係❣️
飯底係我最愛的日本米🇯🇵好柔軟嘅口感~

✨ 車海老雞肉漢堡天丼

✨ 迷你天丼&稻庭烏冬(温)
{另外有配料可以自己配搭}

迷你天丼
{きのこ・海老・かぼちゃ・海苔・さやえんどう・半熟卵
菇菌、海老、南瓜、海苔、莢豌豆、溫泉蛋}
蔬菜嘅炸衣咬落去香酥🥬

*丼碗的秘密*
碗中食物的溫度,由外觀賣相到實
用性,都是一絕的江戶前味道!

*古早秘傳醬汁*
天丼的天婦羅不是脆口?
傳統做法的天丼會把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天婦羅脆口,而追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁。
而金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。