2024-03-04 197 瀏覽
今晚同朋友去了這間在日本連續8屆榮獲日本全國天丼金賞嘅人氣過江龍· 金子半之助食飯,餐廳以日式木系風格以其悠閑舒適的氛圍為主。松花堂軟殼蟹御膳我就點了本店限定松花堂軟殼蟹御膳,上枱時賣相精緻,以六宮格木盒盛載六款不同款式美食,包括季節小鉢,天婦羅(南瓜,連藕,小柱魷魚天婦羅餅,莢豌豆),軟殼蟹,玉子燒,迷你沙律,刺身3種,凉拌茄子。每款天婦羅都香脆可口,完全唔覺得油膩,御膳仲配有日本珍珠米飯、麵豉湯、醃菜,感覺分量十足!當中軟殼蟹天婦羅蟹身炸得好酥脆,重點係不厚粉不油膩,鮮嫩蟹肉,口感豐富,食落入口即化。而小柱魷魚天婦羅餅,魷魚十分爽口彈牙!玉子燒,入口香滑,蛋味濃厚!迷你沙律,番茄同沙律菜新鮮爽脆,刺身,仲有爽脆彈牙赤貝、口感爽口彈鮮甜嘅牙帆立貝、肉質鮮甜彈牙嘅赤蝦,茄子軟滑香淋,上面舖了少少柴魚口感更好,味道十分配合。軟殼蟹天丼而朋友就點了軟殼蟹天丼,同樣都有炸軟殼蟹,海老,小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔、莢豌豆。丼物堆到快滿瀉,賣相都相當吸引,同樣炸軟殼蟹入口肥美鮮甜,大大碗,裡面還有隻溫泉蛋,兩隻海老都係十分彈牙,入口啖啖肉,將溫泉蛋撈拌,並加入江戶前秘製醬汁,朋友將整個天丼清
松花堂軟殼蟹御膳

軟殼蟹天丼
軟殼蟹 。 天丼
丼物堆到快滿瀉,賣相都相當吸引,同樣炸軟殼蟹入口肥美鮮甜,大大碗,裡面還有隻溫泉蛋,兩隻海老都係十分彈牙,入口啖啖肉,將溫泉蛋撈拌,並加入江戶前秘製醬汁,朋友將整個天丼清碗處理!