2024-03-31 10 瀏覽
📍 金子半之助- 荃灣日本過江龍既主打天婦羅餐廳🍤喺荃灣廣場開店,每次我經過都好想食😙店內仲會將日本的食法傳落香港🇭🇰一丼二食的獨特食法,真係令人難忘🫠❣️最欣賞係❣️飯底係我最愛的日本米🇯🇵好柔軟嘅口感~ ✨ 車海老雞肉漢堡天丼【車海老|雞肉漢堡|小柱魷魚天婦羅餅|莢豌豆|海苔|溫泉蛋)天婦羅方面有兩隻蝦、蝦咬落去外脆,入面肉質彈牙,食落去非常香口,全部炸衣都唔厚,夠薄身,雞肉漢堡食落又唔會油膩,係我食過最好食嘅天婦羅。✨ 迷你天丼&稻庭烏冬(温)烏冬都係即叫即切即做,烏冬比較長身 入口非常滑溜,咬落去係完美嘅煙韌彈牙!{另外有配料可以自己配搭} 迷你天丼{きのこ・海老・かぼちゃ・海苔・さやえんどう・半熟卵菇菌、海老、南瓜、海苔、莢豌豆、溫泉蛋}蔬菜嘅炸衣咬落去香酥🥬*丼碗的秘密*井碗是運用了源自江戶時代的陶瓷工藝,佐賀有田燒來製作,碗底部份特意做成空心設計,為更能保持碗中食物的溫度,由外觀賣相到實用性,都是一絕的江戶前味道!*古早秘傳醬汁*天丼的天婦羅不是脆口?傳統做法的天丼會把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天

📍 金子半之助- 荃灣

日本過江龍既主打天婦羅餐廳🍤
喺荃灣廣場開店,每次我經過都好想食😙
店內仲會將日本的食法傳落香港🇭🇰
一丼二食的獨特食法,真係令人難忘🫠

❣️最欣賞係❣️
飯底係我最愛的日本米🇯🇵好柔軟嘅口感~

✨ 車海老雞肉漢堡天丼

✨ 迷你天丼&稻庭烏冬(温)
{另外有配料可以自己配搭}

迷你天丼
{きのこ・海老・かぼちゃ・海苔・さやえんどう・半熟卵
菇菌、海老、南瓜、海苔、莢豌豆、溫泉蛋}
蔬菜嘅炸衣咬落去香酥🥬

*丼碗的秘密*
碗中食物的溫度,由外觀賣相到實
用性,都是一絕的江戶前味道!

*古早秘傳醬汁*
天丼的天婦羅不是脆口?
傳統做法的天丼會把新鮮炸起的食材放上飯面,然後再均勻淋上天丼醬汁,目的是要每件天婦羅都能沾上醬汁。所以天丼的天婦羅並不像一般天婦羅脆口,而追求的是每件天婦羅都能適量沾有醬汁。
而金子半之助使用古早秘傳醬汁,更能重現江戶時代風味。