辛安東元祖奶奶雞旺角店都開左十年,佢係香港第一間供應韓式燉雞的餐廳,招牌菜燉雞會加入薯粉同蔬菜一齊煮,有唔同口味同辣度可選。🔴元祖奶奶雞(半隻)小辣 $178🐔燉雞有唔同辣度可選,小辣基本上試唔係好到有辣味。雞既肉質鮮嫩,配上香濃醬油汁味道非常獨特。燉雞配上青瓜、紅蘿蔔、薯仔同薯粉一齊煮,蔬菜類都煮到非常熱稔。薯粉煮到掛汁,口感煙靭。🔴豚王生菜包 $98🐖生菜夠新鮮。豚肉烤得剛剛好,脂肪同肉嘅比例為5:5,味道不過不失。配上既泡菜就同豚肉味唔係咁夾。🔴芝士拉絲飯卷 $78🍙 飯卷入面有青瓜、紅蘿蔔、酸蘿蔔、蛋同火腿。表面加左層火烤芝士,實際食落口就冇拉絲效果,而味道亦較為普通。$78黎講,哩份飯卷既性價比就唔係咁高啦。
🔴士多啤梨泡沫 $58🍓賣相真係麻麻地,飲落口味道亦都好淡。🔴巨峰提子果味梳打 $48🍇巨峰提子既糖漿加上梳打,效果尚算美觀,口味普通。 *店舖有收加一服務費

🔴元祖奶奶雞(半隻)小辣 $178

🔴豚王生菜包 $98

🔴芝士拉絲飯卷 $78

🔴士多啤梨泡沫 $58
🍓賣相真係麻麻地,飲落口味道亦都好淡。

🔴巨峰提子果味梳打 $48
🍇巨峰提子既糖漿加上梳打,效果尚算美觀,口味普通。

*店舖有收加一服務費
2022-10-16 181 瀏覽
終於都吃到辛安東元祖奶奶雞啦!之前聽聞過很多次,聽說常常大排長龍,所以一直沒有去過,終於有朋友提出想去吃,我也終於可以一試啦😆🤟。餐廳位於旺角鬧市,但附近十分寧靜,可能時間尚早,不用排隊就可以進入,餐廳共有2層,裝修格局帶有韓式風格,服務生都是年輕人,十分有禮~辛安東元祖奶奶雞,半隻雞 $178第一次嘗試,所以先點一份原味的試一試,燉雞份量十足,加入洋蔥,薯仔,紅蘿蔔,韓國青瓜和水晶薯粉一起燉煮。雖然點了小辣,但一點也不辣,下次點份中辣試試。吃起來鹹鹹甜甜的,雞肉也嫩滑,雖然有點像中式的炆雞😆,但奶奶雞因為加了很多蔬菜,吃起來比較清爽,值得一試。除了燉雞,餐廳羅有多款韓國料理供應。 少不了我最愛的海鮮煎餅😋💕!這裡的泡菜海鮮煎餅 $88 和其他韓國餐廳的略有不同,煎餅較薄身,並且加上了蛋糕醬,出奇地配搭,而且更易入口,我相信一定會深受小朋友的歡迎👯👪!吃完2樣美食好像有點不夠喉🤭,所以加點了一份豚王生菜包$98。大大一片帶皮的厚切豚腩片,塗上韓醬再烤,豬皮夠軟淋但帶點煙韌,吃起來焦香可口,加上配料以生菜包裹再一啖享用,蔬菜減低了肉類的油膩感,更增添爽脆口感,回味無窮👍❤️。最後亦點了一杯

辛安東元祖奶奶雞,半隻雞 $178

最後亦點了一杯芒果泡沫作為今餐的總結😋。雖然名為泡沫,但其實係沙冰,但質地比沙冰更幼滑,溶化後更像是奶昔。雖然芒果味不重,但飲得出沒有加香精,而且唔太甜,所以飲起來都幾舒服😊。

2022-10-12
  • 安東奶奶雞
  • 燒肉生菜包
2022-10-15 30 瀏覽
黃金芫茜炸雞/6件金黃色嘅炸雞非常吸引!🔥而且上邊仲灑滿咗好香嘅芫茜粉,炸雞嘅口味好有特色,同傳統係唔同,🐤更加多咗1種Fusion style,🥢食入去脆口之餘,雞肉都好嫩滑。韓國部隊鍋🇰🇷經典嘅韓式部隊鍋,同樣唔可以錯過,配料都幾足,❤有入味嘅腸仔,亦有一大塊完整嘅芝士係面頭。煮融咗之後,🍜同埋麵一齊食,😚好有奶香味!更加有韓式泡菜,帶出天然嘅辣味,🌶dinner同朋友食得好過癮。
黃金芫茜炸雞/6件

2022-10-15 36 瀏覽
好懷念韓國當地嘅特色燉雞!😍自己一直都好鍾意~除咗有蔬菜之外,😙仲有入味嘅冬粉。醬汁超級濃郁,❤而且好彈牙,加上薯仔同埋洋蔥,清甜可口。唔太食辣嘅朋友,🌶都可以試下哩一度。佢有多款👍辣度可以選擇,就算食唔到辣,都唔可以錯過。☺️我哋今次叫咗小辣,🤓元祖奶奶雞(半隻)有少少嘅辣度可以更加開胃,又唔會驚太過辣。雞肉都幾嫩滑,😋而且每一嚿都幾大件,食起身入味滿足。#mongkok #korean

佢有多款👍辣度可以選擇,就算食唔到辣,都唔可以錯過。☺️

#mongkok #korean
今日去了貓狗街,開心同一眾可愛朋友遊戲🐕🐈‍⬛🐈🐇🐰,行得有點累,有人介紹有間不錯的小店,可以試吓。 韓國菜又多選擇,可以午餐太遲食,未能多嚐不同食品,炸雞,啤酒,解酒湯,蛋卷,燒餅,紫菜飯等等,都唔可以一一品嚐。 服務員態度親切,怕冷想轉位,都親切幫手,問佢那種飲品king size 一點,又溫柔陪吹水,要加佢人工啦。今次可以係舒服環境談天,優閒進食,賞心樂事。 牛乳松菜蟹薯餅:薯餅唔油,牛乳味令薯餅更creamy ,脆皮唔厚,現場即炸,是誠意之選,仲有特色芝士醬,芝士味香仲微辣,令人興奮;沙律菜用柚子醋 配搭,清新減油膩感更強。 弦大燻豬手:份量很足兩人分也剛剛好,煙燻味香,皮薄肉厚,皮脂不油,反而骨膠原充足,令人一見就愛。 士多啤梨泡沫:我就要了沙冰,超有驚喜,士多啤梨味濃,分量又大,可以一路品嚐美食,一路開心飲住沙冰,又一次旅行chill 食。 仲有元祖芝士雞未食,要留代下次,好好享受。

仲有元祖芝士雞未食,要留代下次,好好享受。
辛安東元祖奶奶雞係香港都開咗好幾年,呢幾年疫情關係無得去旅行,想尋找韓國嘅滋味時,都幫襯過呢間餐廳好幾次~~ ʕ˙Ⱉ˙ʔ ♡侍應都好友善,態度好好!!餐廳播住韓文歌,工業風隨性裝修,加上不銹鋼碗同杯,都好有韓國弘大餐廳嘅感覺❛˓◞˂̵✧ 餐廳主打奶奶雞(即係燉雞),同時都有紫菜包飯、石頭拌飯、海鮮煎餅人蔘雞湯等較傳統地道的韓國料理!!!☁️元祖奶奶雞 (半隻) $178餐廳招牌菜,鎮店之寶必食推薦!!雞份量好多,可以兩至三人食~雞肉唔會好鞋,食落係嫩滑的!! ( '༥' )入面仲有紅蘿蔔、薯仔、翠肉瓜同薯粉,韓式雞煲好濃味!!!全部索哂汁好正੭ ˙ᗜ˙ )੭最中意佢個薯粉~啲蔬菜都切得大舊,煮到好淋,撈埋汁好好食!! ๑•̀ •́ 有得揀辣度,小辣都易接受,唔會好過份!☁️豚王生菜包 $98有驚喜!!!條豬肉原條上,份量唔細的,有成隻手掌咁長・◡・而且肥瘦適中,塗滿了醬汁!!入口感覺偏甜但惹味!! 唔會好油膩~生菜有約七塊,有蒜片、辣椒、泡菜和辣醬俾你自己放,好似韓燒咁ॱଳॱ 連同生菜夾埋一齊食較解膩~☁️青檸柚子梳打 $53韓國菜口味偏濃,需要飲杯野解渴解膩~青檸柚子梳打好清新,好大杯!!柚子加
侍應都好友善,態度好好!!

☁️元祖奶奶雞 (半隻) $178

☁️豚王生菜包 $98
青檸柚子梳打

☁️青檸柚子梳打 $53
韓國菜口味偏濃,需要飲杯野解渴解膩~青檸柚子梳打好清新,好大杯!!柚子加青檸唔會出錯,飲完即刻舒服哂!! ◔.̮◔✧
2022-10-13
青檸柚子梳打
2022-10-13 16 瀏覽
呢間餐廳喺旺角多年屹立不倒,我記得好多年前食過佢嘅芝士雞🐣下面有好多薯粉🍜係我同老公拍拖既浪漫🌹回憶-今日再度光臨就試吓其他菜式 - 🍛豚王生菜包,係一個燒得香脆既五花肉 + 自己DIY夾菜&蒜片&醬汁,完全係韓國🇰🇷既感覺- 🫔芝士玉子燒,估唔到有咁多芝士流出來,熱辣辣! 好味!- 🥂芒果泡沫,啲泡沫整到勁高勁大杯,其實呢杯係類似芒果奶昔,飲下飲下都幾順口,配埋啲辣嘢黎食剛剛中和到😙下次多啲人再嗌多啲嘢
今日再度光臨就試吓其他菜式

- 🫔芝士玉子燒,估唔到有咁多芝士流出來,熱辣辣! 好味!

下次多啲人再嗌多啲嘢
  • 燒肉生菜包
  • 芝士玉子燒
2022-10-13 17 瀏覽
發覺疫情真係一段時間冇出去食好西,今日特地去到有不夜城之稱的旺角,試下幾出名既辛安東元祖奶奶雞。出面有個打卡位置好多愛情鎖,可以紀念情侶或者朋友家人的愛,裝修比較韓國風格,水泥牆啡色枱面,配襯啡色嘅吊燈,非常有風味!座位寬闊唔逼近呢度呢間店一定會想試下佢嘅出名既雞肉,首先叫左個雪梨糖水潤潤喉,賣相好簡單但係打卡影相都唔錯,糖水有小小鹹嘅味道,甜同鹹味道撞擊埋一齊,充滿刺激感!另外再叫咗個另外再叫咗個和風八爪魚配青瓜粒,味道清新,八爪魚鮮香味十足,青瓜清新爽口!必叫必叫一定係呢個蟹肉餅,入面充滿蟹肉,份量十足,香脆可口!仲有秘製醬汁雞肉,十分惹味可口,食到唔想停呀!配上沙拉醬更加多重口感!最後叫左杯密瓜梳打一齊飲一齊食!清香薄荷感覺唔會太甜!地址係旺角白布街,地舖黎!容易搵,快d去食啦!

呢度呢間店一定會想試下佢嘅出名既雞肉,

地址係旺角白布街,地舖黎!容易搵,快d去食啦!
2022-10-13 22 瀏覽
#豬妹食好西🐷_韓國#豬妹食好西_九龍#豬妹食好西_旺角 <安東元祖奶奶雞> 💛@spicyandong 食物:🐷🐷🐷/5服務:🐷🐷🐷/5CP 值: 🐷🐷/5環境:🐷🐷🐷/5安東芝士奶奶雞(半隻) $218啲雞炆到好淋 好入味 味道偏甜 有啲似豉油皇乜乜乜咁🤣🤣好足料 有薯仔 薯粉 蘿蔔🤓弘大燻豬手 $108豬手比較瘦 冇乜肥膏 都比較乾少少 一般般😢泡菜水母 $48水母其實姐係海蜇🤣🤣有用麻油調過味 好香 🥰都幾爽口👍🏻👍🏻辛安東元祖奶奶雞 (旺角)旺角白布街20號地下#yummyfood #hkfood #hkig #hkfoodie #foodie#delicious #hkgirl #hkrestaurant #hkfoodblogger#foodiehk#hkfoodshare#hkfoodlover#hkfood#instagram#hkeats#lovefood#韓國#旺角美食 #旺角黃店 #旺角 #相機食先 #手機食先 #吃貨#美食#豬妹食好西🐷
#豬妹食好西🐷_韓國#豬妹食好西_九龍#豬妹食好西_旺角

安東芝士奶奶雞(半隻) $218

弘大燻豬手 $108
豬手比較瘦 冇乜肥膏 都比較乾少少 一般般😢

泡菜水母 $48

辛安東元祖奶奶雞 (旺角)
旺角白布街20號地下

2022-10-13 13 瀏覽
🏠辛安東元祖奶奶雞 好耐以前讀書果陣同朋友食過安東元祖奶奶雞,果陣係食打邊爐形式嘅奶奶雞,我記得味道都唔錯,同埋食物好大份。所以今日同朋友兩位一齊試下有冇唔同左🤣 餐廳分左2層,坐上面就舒服啲,空曠啲,但係就比較難點餐,或者有嘢都難搵店員幫手🥹 🐔半隻元祖奶奶雞 $178 元祖奶奶雞係可以叫一隻或者半隻,加$50仲可以轉火鍋, 因為當日淨係同朋友兩個人,所以就叫咗半隻都冇轉到火鍋。我地叫左小辣, 唔可以話一啲都唔辣,我本身係完全食唔到辣嘅人🤣🤣下次可以叫中辣。除左雞之外,配菜仲有薯仔、紅蘿蔔、翠肉瓜,仲有韓式冬粉,全部配料都好大嚿,但同時都唔會煮得唔熟,全部都好淋👍🏻雞都幾滑👍🏻 唯一一個問題就係太油, 我記得食到最後,成個碟剩低嘅都係一層油🤣 泡菜豚肉卷 $78 呢個一上枱都有少少失望,因為佢所謂嘅泡菜原來係泡菜醬, 同埋呢個卷係切得好薄,好少食韓國餐廳會將飯卷切到咁薄😅😅就嚟同個碟既厚薄變左一樣😂😂 味道都冇咩驚喜,真係有啲失望...
🏠辛安東元祖奶奶雞
🐔半隻元祖奶奶雞 $178
半隻元祖奶奶雞
半隻元祖奶奶雞
泡菜豚肉卷 $78
泡菜豚肉卷
2022-09-05
2022-10-12 6 瀏覽
前幾年好沉迷睇韓劇 W 星星 太陽 人魚等等成日去韓國 好鐘意食韓國菜最近好想搵一間回味下 辛安東元祖奶奶雞 工業風嘅裝修 牆上掛滿love lock 播住K-pop 好似真係置身喺弘大嘅感覺餐廳有多款韓式料理選擇招牌安東燉雞、石鍋飯、鐵板料理、火鍋、水冷麵及小食🔸辛安東芝士奶奶雞 (半隻) 份量好多 足夠兩至三個人用餐揀咗中辣醬汁都幾辣 好刺激有好多好多芝士醬雞肉又滑又淋仲非常入味配料有薯仔蘿蔔水晶粉🔸泡菜水母 海蜇彈牙 泡菜夠哂辣原來泡菜加海蜇係再用沙律菜包住食,味道有驚喜🔸陸軍牛肉伴飯 有牛肉、泡菜、紫菜、木魚、溫泉蛋加入韓式辣醬撈埋一齊食非常惹味🔸士多啤梨泡沫 士多啤梨味香甜 有啲似奶昔 解辣一流🔸蜜桃果味梳打 香甜嘅蜜桃味 好冰凍 又解辣
前幾年好沉迷睇韓劇 W 星星 太陽 人魚等等
成日去韓國 好鐘意食韓國菜
最近好想搵一間回味下

辛安東元祖奶奶雞
工業風嘅裝修 牆上掛滿love lock 播住K-pop
好似真係置身喺弘大嘅感覺
餐廳有多款韓式料理選擇
招牌安東燉雞、石鍋飯、鐵板料理、火鍋、水冷麵及小食

🔸辛安東芝士奶奶雞 (半隻)
份量好多 足夠兩至三個人用餐
揀咗中辣醬汁都幾辣 好刺激
有好多好多芝士醬
雞肉又滑又淋仲非常入味
配料有薯仔蘿蔔水晶粉

🔸泡菜水母
海蜇彈牙 泡菜夠哂辣
原來泡菜加海蜇係再用沙律菜包住食,味道有驚喜

🔸陸軍牛肉伴飯
有牛肉、泡菜、紫菜、木魚、溫泉蛋
加入韓式辣醬撈埋一齊食非常惹味

🔸士多啤梨泡沫
士多啤梨味香甜 有啲似奶昔 解辣一流

🔸蜜桃果味梳打
香甜嘅蜜桃味 好冰凍 又解辣
  • 辛安東芝士奶奶雞
  • 陸軍牛肉伴飯
📍辛安東元祖奶奶雞旺角白布街20號地下———————————————辛安東元祖奶奶雞 (半隻)(💰: 158 hkd) 嚟到當然要叫餐廳嘅招牌鎮店之寶- 元祖奶奶雞🥘我哋叫咗半隻嘅份量,2-3人都好夠食👍🏻 平心而論雞肉唔算好嫩滑,但都幾入味,而且份量足夠,除咗雞以外有好多唔同配菜,包括薯仔洋蔥蘿蔔等,仲有我最愛嘅水晶薯粉😍 唔洗驚唔夠飽~韓式燉雞有別於大部分嘅韓國菜式,完全唔食辣嘅朋友都食得,當然呢度都可以選擇不同辣度(大/中/小/唔辣),豐儉由人哈哈😆 奶奶雞嘅醬汁甜香濃郁,不論同雞肉定蔬菜都好夾,薯仔炆得又冧又入味,入口即融,最正嘅係薯粉吸晒醫汁嘅精華,令人食唔停口🤤 為大家提供一個溫馨小提示:啲雞有少少碎骨,食嘅時候記住小心啲💕餐廳以前好似有幾間分店,可惜而家剩返旺角白布街呢間,不過就長期都好滿座,所以想去食又唔想等嘅朋友記得要預先訂座喇😎 整體評分 (6個🐽為滿分)味道:🐽🐽🐽🐽🐽抵食:🐽🐽🐽🐽🐽環境:🐽🐽🐽🐽🐽服務:🐽🐽🐽🐽🐽🐾: 旺角站E2出口步行6分鐘
📍辛安東元祖奶奶雞
旺角白布街20號地下
———————————————
辛安東元祖奶奶雞 (半隻)
(💰: 158 hkd)

整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽
環境:🐽🐽🐽🐽🐽
服務:🐽🐽🐽🐽🐽

🐾: 旺角站E2出口步行6分鐘
  • 辛安東元祖奶奶雞
住喺旺角最不乏各式各樣嘅美食,而呢間韓國餐廳更係廣為人知,我梗係要嚟試一試,解下思韓之情呀☺️豚王生菜包 $98豚肉要自己用剪刀剪,可以剪自己想食嘅size 豚肉係半肥瘦,而且醃得好入味,表面有厚厚嘅醬汁!仲可以夾埋生菜同配料(生蒜片、辣椒、包肉醬同埋泡菜)一齊食,比起就咁食燒豚肉,我都係鐘意呢種韓式食法,冇咁易食膩之餘,又好似食得健康啲XDD芝士拉絲卷 $78韓國菜入面,我最鐘意就食紫菜包飯,見到Menu有,梗係要點嚟食下😋呢款紫菜包飯嘅表面鋪咗一層芝士,餡料有青瓜、火腿、蛋同埋紅蘿蔔🙆🏻‍♀️芝士配上紫菜包飯都好夾,因為唔係用重口味嘅芝士,兩者配搭得剛剛好😋士多啤梨泡沫 $58奶昔堆到又高又滿,味道似係士多啤梨味嘅乳酪,唔會太甜,又可以解咗醬燒豚肉嘅油膩感同滿口嘅生蒜味😆

豚王生菜包 $98
豚肉要自己用剪刀剪,可以剪自己想食嘅size

芝士拉絲卷 $78

芝士拉絲卷
士多啤梨泡沫
  • 豚王生菜包
2022-10-10 23 瀏覽
最近好想食韓國菜,所以就去咗位於旺角嘅呢一間辛安東元祖奶奶雞。記得前幾年嚟過,排隊要排成個幾兩個鐘,最後我放棄咗,今次終於食到喇!我叫咗一個部隊鍋,鰻魚燒玉子同埋士多啤梨泡沫。部隊鍋份量好多,非常足料,公仔麵上面仲有一大塊芝士 (減肥呢啲嘢聽日先講啦😋)。而我非常推介鰻魚燒玉子,超!好!味!每一個滑蛋都包住好大舊鰻魚,仲有少少鰻魚汁,我一個人都可以食得晒一份😋😋非常滿足,買單都係差唔多$300🤤而家未有時間去韓國都可以滿足下我個胃先!

• 鰻魚燒玉子
好有韓國feel嘅小店~星期日1點去都唔算多人,適合同朋友食個 quick lunch 飲杯涷嘢,之後再慢慢 Shopping😝 我哋唔係好肚餓,所以淨係叫咗佢哋嘅鎮店之寶同兩杯梳打,份量都幾大,夠兩個人食。🙌🏻辛安東元祖奶奶雞 (半隻)$178好足料嘅元祖奶奶雞,感覺好似食梗韓式雞煲咁🤣。雞份量好多,直程覺得係多個半隻!雞肉好嫩滑,而且好入味😋。另外,仲有薯仔、紅蘿蔔、翠玉瓜同水晶薯粉。薯粉好滑好掛汁,非常惹味!😍 辣度由無辣到激辣,我哋揀咗小辣,辣度同譚仔10小差唔多~🌶青檸柚子梳打 $53士多啤梨梳打 $48兩杯梳打都好清爽解渴,亦唔會太甜。同碟雞好夾!🥤

辛安東元祖奶奶雞 (半隻)$178

青檸柚子梳打 $53
士多啤梨梳打 $48

兩杯梳打都好清爽解渴,亦唔會太甜。同碟雞好夾!🥤