窩夫跟朋友於四月份一行五大兩小去北角城市花園酒店綠茵閣吃自助晚餐,成人收費每位508元,小童收費每位378元,光顧當晚出示OpenRice優惠券有七折優惠,即成人每位約410元。環球海鮮有熱門的蟹腳、大蝦和青口等,蟹腳比Mr Steak Buffet的美味。意式風乾火腿切得薄薄的,不會死鹹,跟蜜瓜是絶配。籠仔蒸扇貝鮮味十足,不算太細隻。燉湯足料有驚喜,一人喝了一盅。鐘聲響起,可以出去排隊取黃金蝦,新鮮熱辣,十分惹味。刺身水準超高,帶子大大件很厚肉,非常鮮甜,除了帶子和八爪魚,還有三文魚和吞拿魚等。甜品專櫃陳列了多款精美甜品,拿破崙做得不錯。雪糕方面,有齊兩大牌子,單是Movenpick已經有五款口味。Haagen Dazs則有六款口味,窩夫試了其中的限定口味「淡香茉莉花紅桑子石榴醬」,但好像吃不出茉莉花的味道。即烘雞蛋仔比較飽肚,可選擇要四分一底,水準不俗。窩夫以即製班戟加雪糕為自助晚餐劃上完美句號。
環球海鮮

意式風乾火腿

意式風乾火腿切得薄薄的,不會死鹹,跟蜜瓜是絶配。
籠仔蒸扇貝

籠仔蒸扇貝鮮味十足,不算太細隻。
燉湯

燉湯足料有驚喜,一人喝了一盅。
黃金蝦

鐘聲響起,可以出去排隊取黃金蝦,新鮮熱辣,十分惹味。

甜品專櫃

甜品專櫃陳列了多款精美甜品,拿破崙做得不錯。

即烘雞蛋仔

2019-04-23
生日
用餐優惠
優惠券
環球海鮮
Haagen Dazs雪糕
週末假期與細周生到鰂魚涌攀石,玩畢到附近「綠茵閣」飽吃一餐。「綠茵閣」是城市花園酒店的西餐廳,全日供應自助餐美食。最近期的主題是「大夥兒吃盡城中夜市」自助晚餐,搜羅各地夜市食品,另備有一系列適合大夥兒分享的美食,齊齊大快朵頤!沙律冷盤沙律吧的賣點是選用水耕蔬菜,各綠葉菜蔬的外觀皆十分吸引,味道清甜爽口,配上醋汁吃既健康,食味亦一流!至於其他冷盤,都是以一系列冷肉 cold-cut 作主軸。喜歡吃芝士的朋友,亦有多達四款產自世界各地的芝士可試,濃淡口味皆有,亦討小編歡心。海鮮冷盤海鮮冷盤屬自助餐的重點項目之一,款式有長蟹腳、麵包蟹、海蝦、翡翠螺、青口及藍貝。在云云海鮮之中,海蝦、翡翠螺及青口俱屬推介,新鮮甜美。日本和食和食佳饌只有刺身及壽司兩大類,刺身賣相雖然不算特別出眾,但帶子及赤蝦的質素較預期佳,尤其是帶子,絕對值得 encore!壽司全是熟食迷你之選,做工略感鬆散。麵食燒烤粉麵檔及燒烤檔各佔餐廳一個小角落。燒烤食品多樣化,肉質爽彈的燒大蝦及多汁甜美的鮮菠蘿均屬小編推介。燒雞翼調味不俗,微微帶焦的部份更能錦上添花。燒肉眼及威靈頓牛柳燒肉眼屬常設食品,肉味濃香。中心部份呈酒紅色,口感軟

沙律冷盤

至於其他冷盤,都是以一系列冷肉 cold-cut 作主軸。

海鮮冷盤

日本和食

和食佳饌只有刺身壽司兩大類,刺身賣相雖然不算特別出眾,但帶子及赤蝦的質素較預期佳,尤其是帶子,絕對值得 encore!

壽司全是熟食迷你之選,做工略感鬆散。

麵食燒烤

燒肉眼及威靈頓牛柳

燒肉眼屬常設食品,肉味濃香。中心部份呈酒紅色,口感軟嫩。外層部份則略感硬實。小編建議越早享用食味越好,否則肉眼餘溫的慢煮作用會進一步收緊肉質及肉汁份量。

威靈頓牛柳屬期間限量供應食品,牛柳以香脆酥皮包裹烤焗,肉色色澤裡外平均。相比肉眼,牛柳的肉質無疑更感鬆軟。

熱食大盤

熱食大盤約有十款,韓式炸雞、蚵仔煎及煎釀三寶較少在自助餐中出現。

牛仔骨屬推介。

螺頭燉雞湯更是必試美食。燉湯湯料足,除螺頭及雞肉外,更含紅棗、桂圓、杞子等食材,湯汁滋補醇厚,暖胃養生。

大蒸籠十五公斤龍躉是另一道期間限量供應食品。大件厚肉,予人滿足感是吃畢這道菜的評價。

精美甜品

各式甜品賣相普遍小巧吸引,奈何味道未必盡如人意。豆腐花、芒果奶凍及班籣蛋糕是值得讚賞的甜品

台式甜品...

H 牌雪糕水準富保證。

同場更有班㦸雞蛋仔,可配雪糕品嚐。雞蛋仔普遍有過燶的問題,值得留意一下。

各式飲品

席間除啤酒汽水及果汁咖啡茶外,更有紅酒無限量供應。

這不是小編第一次造訪「綠茵閣」。重訪的原因簡單直接,就是食品性價比不俗。由老人家至家中小孩也能找到自己所好,帶著滿足心情離開。

[23/6/2019;Sun]
題外話/補充資料: 泊車情報:消費滿 $500 / $800 可享免費代客泊車 2 / 3 小時。
2019-06-23
去旅行,最喜歡就是逛夜市/市集,因為可以吃到最地道的街頭小吃,很能滿足「為食鬼」的慾望。如最近沒時間去旅行,又掛念外地美食,可以走到北角City Garden Hotel的綠茵閣吃自助晚餐,現在的buffet主題正是「城中夜市」,想吃台灣、日本、韓國及歐洲小食,都可以滿足到你,透過網上訂位更可享有七折優惠,更加抵食!City Garden較近炮台山站,於B出口行五分鐘即達,十分方便。自助餐的選擇頗多,未能一一詳述,以下就列出幾個必吃重點吧。1st Checkpoint: 夜市美食 夜市美食每晚會輪流推出,台式如芋圓、蚵仔煎、鹽酥雞,日式章魚燒、海鮮燒、可樂餅,韓式如炸雞、海鮮煎餅,泰式如炸皮蛋及泰式鳳爪,英式如炸魚薯條,墨西哥如莎莎醬鮮魷釀飯,瑞典如肉丸、水牛城雞翼等等,此外,本地美食也不可少,如煎釀三寶、豬腳薑及酸薑皮蛋都是大家的至愛。日式章魚燒台式芋圓英式炸魚薯條泰式炸皮蛋這晚我最愛的小食是芋圓,煙煙靭靭,芋頭味香濃,還可以隨意加入爆珠、水果、紅豆等等,好滿足。2nd Checkpoint: 各地珍寶美食 除長枱任食之外,餐廳還推出很多Mega Size的美食,平時在家較難煮到

去旅行,最喜歡就是逛夜市/市集,因為可以吃到最地道的街頭小吃,很能滿足「為食鬼」的慾望如最近沒時間去旅行,又掛念外地美食,可以走到北角City Garden Hotel的綠茵閣吃自助晚餐,現在的buffet主題正是「城中夜市」,想吃台灣、日本、韓國及歐洲小食,都可以滿足到你,透過網上訂位更可享有七折優惠,更加抵食!

1st Checkpoint: 夜市美食

夜市美食每晚會輪流推出,台式如芋圓、蚵仔煎、鹽酥雞,日式章魚燒、海鮮燒、可樂餅,韓式炸雞、海鮮煎餅,泰式如炸皮蛋及泰式鳳爪,英式如炸魚薯條,墨西哥如莎莎醬鮮魷釀飯,瑞典如肉丸、水牛城雞翼等等,此外,本地美食也不可少,如煎釀三寶、豬腳薑及酸薑皮蛋都是大家的至愛。

日式章魚燒

台式芋圓

英式炸魚薯條

泰式炸皮蛋

2nd Checkpoint: 各地珍寶美食

除長枱任食之外,餐廳還推出很多Mega Size的美食,平時在家較難煮到,由每晚19:10左右,就會輪流推出,職員會提醒大家出去拿。

特長威靈頓牛柳

這份三呎長的威靈頓牛柳,以蘑菇、風乾火腿和酥皮包裹著牛柳,再以 180℃高溫烤焗, 吃一口,外層的酥皮十分鬆化,裡面仍保持嫰紅,還有包邊的磨菇碎增添香氣,很不錯。

巨型西班牙海鮮飯

這個28吋大盤西班牙海鮮飯,一出場就夠氣勢,上面鋪滿各式海鮮,包括青口、鮮蝦及魷魚等,每一口都是鮮味,加上西班牙辣肉腸,更加惹味。

即烤片皮鴨

很喜歡吃北京片皮鴨,這一味怎能錯過?鴨皮烤得鬆脆,帶鴨油香氣,專人會為你加上香蔥和京醬等,包得美美的,吃得方便。

3rd Checkpoint: 熱葷推介

自助餐,我個人不太喜歡吃熱葷,不過這裡都有一些推介。

泰式湯麵

吃粉麵太飽肚了,一般我不會吃,但見朋友個仔仔吃完一碗又一碗,忍不住也要了一碗。可以選冬蔭公湯或雲吞湯,我選了前者,想不到辣度頗勁,吃了兩口就要放棄,真失禮。

即烤串燒

串燒是很受歡迎的項目,鮮蝦甜美,雞翼夠滑,菠蘿香甜多汁,都很好吃。

燉螺頭湯

燉湯是我這晚的必吃推介,螺頭湯加了瘦肉、龍眼等,甜到不得了,臨尾想再去encore一盅,可惜太遲了,全部售罄。

蒸扇貝

香港人喜歡吃海鮮,所以蒸扇貝也很受歡迎,用蒜蓉粉絲蒸,夠惹味。

4th Checkpoint: 凍海鮮

每次吃海鮮,我的第一目標都是凍海鮮,這次也不例外,鮮蝦、長蟹腳和麵包蟹都是target,新鮮味美。

除熟的凍海鮮,大家還很喜歡刺身壽司吧。

朋友仔仔吃了好幾件火炙三文魚壽司,我的推介則是甜蝦,非常新鮮,甜美無比。

5th Checkpoint: 甜品及飲品

縱使飽到反艇,但我還是有位置吃甜品的,相信大家也一樣吧。

眾多的蛋糕及甜品選擇中,推介芒果拿破崙及斑蘭蛋糕,前者香脆有口感,後者軟熟香甜,都很好吃。

雪糕是Häagen-Dazs,今晚有咖啡、牛奶拖肥、士多啤梨芝士餅、香檸雪葩、曲奇妙趣、芒果冧酒提子、橙花,還有最新的奇異果X芒果,以及四國柚子X香橙等,選擇夠多樣化。

雪糕除可以淨食,還可以加到雞蛋仔或班㦸中,悉隨專便。

飲品選擇也不hea,除汽水啤酒,紅酒也是任飲,喜歡杯中物的,多喝幾杯就可以回本,我則喜歡清淡口味,detox water最啱我。

「大夥兒吃盡城中夜市」自助晚餐
價錢:星期一至四成人$508,小童$378,長者$468;周末及公假成人$548,小童$398,長者$498,優惠如下:
一、網上預訂七折:https://dining.citygarden.com.hk/tc/generic-dining-cgh/
二、打卡送瀑布蛋糕:惠顧「大夥兒吃盡城中夜市」自助晚餐,拍照並上載至社交媒體及標注 #城市花園酒店,即送迷你版瀑布蛋糕
三、生日禮遇:於生日月內惠顧自助晚餐,餐廳將贈送鮮果忌廉生日蛋糕 (須於訂座時註明)
四、長者免費優惠:由即日至8月31日,凡一位付費成人或長者惠顧,一位60歲長者即可免費享用自助午餐或晚餐 (須於入座前出示身份證明文件)
2019-06-18
2019-06-07 1392 瀏覽
去不同地方旅行,夜市可算是一個必去的地方,因可嚐盡地道菜式及風味。當中我亦是一個很喜歡去不同國家接觸當地美食的人,所以在香港很喜歡找尋多元化的菜式,自助餐亦是其中合適的選擇。今次見到呢個大夥兒吃盡城中夜市自助晚餐,更是令我覺得相當吸引。餐廳環境簡約,而且周圍都是落地大玻璃空間感十足。走進自助餐區域,先來就是海鮮、壽司區。海鮮有麵包蟹、雪場蟹腳、藍青口、海蝦等。當中麵包蟹真係勁多膏,而整體海解亦相當新鮮。壽司、刺身方面都係自助餐應有的選擇,三文魚、吞拿魚、八爪魚、甜蝦等,壽司方面以卷物為主,味道方面亦很出色。頭盤、前菜小食嘅選擇亦不少,隨了多走凍肉火腿外,芝士款式亦有六款之多,水準亦不差。巨型西班牙海鮮飯晚餐期間,餐廳會不定時推出多款地道菜式,今次呢一個西班牙海鮮飯亦是其中之一,海鮮飯上鋪滿豐富嘅窗口、鮮蝦及魷魚等味道相當正宗,食得出昔日去西班牙旅遊嘅感覺。而且熱葷區亦各有特式,隨咗即制泰式湯麵外,即炸日式天婦羅亦是當中亮點,此外亦有、紅酒燴牛尾、烤乳豬、燒串燒等特長威靈頓牛柳說時遲那時快,餐廳又推出具英國特式嘅威靈頓牛柳。賣相吸引,牛柳肉嫩滑,而且酥皮口感酥化真係值得一試。食到差唔多,

餐廳環境簡約,而且周圍都是落地大玻璃空間感十足。

走進自助餐區域,先來就是海鮮、壽司區。
海鮮有麵包蟹、雪場蟹腳、藍青口、海蝦等。
當中麵包蟹真係勁多膏,而整體海解亦相當新鮮。

壽司刺身方面都係自助餐應有的選擇,
三文魚、吞拿魚、八爪魚、甜蝦等,
壽司方面以卷物為主,味道方面亦很出色。

頭盤、前菜小食嘅選擇亦不少,
隨了多走凍肉火腿外,芝士款式亦有六款之多,水準亦不差。

巨型西班牙海鮮飯

而且熱葷區亦各有特式,隨咗即制泰式湯麵外,
即炸日式天婦羅亦是當中亮點,
此外亦有、紅酒燴牛尾、烤乳豬、燒串燒等

特長威靈頓牛柳

食到差唔多,亦可以食啲水耕菜沙律去一吓油膩感。而且整體沙律菜亦相當新鮮,相當健康。

今晚甜品區亦是另一亮點,所以真係留肚到最後。
首先吸引的就是12款Häagen-Dazs不同口味雪糕、以及超多款蛋糕甜點擺在眼前,真係令你選擇困難。

去到最後食埋台灣地道甜品芋圓真係一個完美句號。
窩夫跟朋友日前一行五大兩小去北角城市花園酒店綠茵閣吃自助晚餐,成人收費每位508元,小童收費每位378元,光顧當晚出示OpenRice優惠券有七折優惠,即成人每位約410元。環球海鮮有熱門的蟹腳、大蝦和青口等,蟹腳比Mr Steak Buffet的美味。意式風乾火腿切得薄薄的,不會死鹹,跟蜜瓜是絶配。籠仔蒸扇貝鮮味十足,不算太細隻。燉湯足料有驚喜,一人喝了一盅。鐘聲響起,可以出去排隊取黃金蝦,新鮮熱辣,十分惹味。刺身水準超高,帶子大大件很厚肉,非常鮮甜,除了帶子和八爪魚,還有三文魚和吞拿魚等。甜品專櫃陳列了多款精美甜品,拿破崙做得不錯。雪糕方面,有齊兩大牌子,單是Movenpick已經有五款口味。Haagen Dazs則有六款口味,窩夫試了其中的限定口味「淡香茉莉花紅桑子石榴醬」,但好像吃不出茉莉花的味道。即烘雞蛋仔比較飽肚,可選擇要四分一底,水準不俗。窩夫以即製班戟加雪糕為自助晚餐劃上完美句號。
蟹腳、大蝦和青口等

意式風乾火腿

意式風乾火腿切得薄薄的,不會死鹹,跟蜜瓜是絶配。
籠仔蒸扇貝

籠仔蒸扇貝鮮味十足,不算太細隻。
燉湯

燉湯足料有驚喜,一人喝了一盅。
黃金蝦

鐘聲響起,可以出去排隊取黃金蝦,新鮮熱辣,十分惹味。

甜品專櫃

甜品專櫃陳列了多款精美甜品,拿破崙做得不錯。

雞蛋仔、班戟

2019-04-23
蟹腳、大蝦和青口等
雞蛋仔、班戟
  • 帶子刺身
2019-05-08 1716 瀏覽
好耐無食buffet所以就揀左綠茵閣慶祝母親節價錢合理而且地方就腳...蝦同螺幾好而且無沙,燒牛肉好味道,燒菠蘿亦都好鮮甜Juicy, 北菇炆鵝掌超入味,冬菇超厚身,而且炆得好淋軟殼蟹手卷係驚喜之作,師傅即叫即整,紫菜脆蟹子味濃排隊拎左1底雞蛋仔,外表雖然有d燶,但食落香脆蛋味濃,好美味喔甜品同蛋糕種類就唔算太多,葡撻仔必試喔汽水同啤酒都係任飲嘅,熱嘅伯爵荔枝茶帶少少甜味,都幾好飲...唯一想講嘅食物refill 嘅安排麵包蟹嘅安排比較差,麵包蟹好多人都只係食個蓋,眼見有客人7點左右拎左2隻蟹蓋加部份腳,但店方可能一直因為仲有蟹腳而無再refill出黎,眼見到9點幾果堆蟹腳都無郁過,另外尾段生果refill速度亦比較慢...希望店方會改善下食物refill嘅安排啦💪💪
好耐無食buffet
所以就揀左綠茵閣慶祝母親節
軟殼蟹手卷係驚喜之作,師傅即叫即整,紫菜脆蟹子味濃
甜品同蛋糕種類就唔算太多,葡撻仔必試喔
2019-05-04
母親節
用餐優惠
優惠券
  • 葡撻
  • 燒牛肉
  • 雞蛋仔
今個聖誕節到新年1月1號為止既主題自助晚餐北角城市花園酒店 聖誕節 BUFFET 自助餐 晚餐 綠茵閣 即煎鐵板和牛 蟹腳海鮮 豐富刺身壽司 特色精緻限量甜品            城市花園酒店既GARDEN CAFE 係個人心水推薦甜品方面好用心,熱食保持水準無敵海鮮陣,壽司,刺身應節烤原隻火雞,煎和牛,定時供應蒸海鮮,海鮮粥食足3小時,全無冷場 先由前菜介紹特色沙律用小杯上火雞沙律配青蘋果石榴籽 新鮮沙律南瓜沙律,紅菜頭沙律,鮮蝦什果沙律大蝦沙律肉質爽甜,加上柚子,番茄仔,好清爽紅菜頭切粒,加上蘋果粒,加上菜苗,健康開胃 聖誕布甸伴白蘭地汁 原桶豆腐花豆味濃,加黃糖食好味! 沙律吧,用上水耕菜,安心安全,更有保証多款沙律菜配上唔同既沙律汁與配料 海鮮陣有蟹腳,藍青口,大蝦,大蜆,青口,螺,麵包蟹 放滿的海鮮列陣大蝦同蟹腳最多肉,好食! 麵包蟹開半!好多膏!青口好大隻!加少少酸汁食一流! 整個場地都裝飾得好有聖誕節氣氛! 多款冷盤凍肉~火腿,粟米片,沙律醬~ 什凍肉~ 煙三文魚片,好甘香~夠油香加少少芝士一起食,非常夾!仲有沙樂美腿,鴨胸切片等等~ 四款芝士! 炸魚塊上滿漿炸香,好脆
今個聖誕節到新年1月1號為止既主題自助晚餐

城市花園酒店既GARDEN CAFE 係個人心水推薦
甜品方面好用心,熱食保持水準
無敵海鮮陣,壽司,刺身
應節烤原隻火雞,煎和牛,定時供應蒸海鮮,海鮮粥
食足3小時,全無冷場

先由前菜介紹
特色沙律用小杯上
火雞沙律配青蘋果石榴籽

新鮮沙律
南瓜沙律,紅菜頭沙律,鮮蝦什果沙律
大蝦沙律肉質爽甜,加上柚子,番茄仔,好清爽
紅菜頭切粒,加上蘋果粒,加上菜苗,健康開胃

聖誕布甸伴白蘭地汁

原桶豆腐花
豆味濃,加黃糖食好味!

沙律吧,用上水耕菜,安心安全,更有保証
多款沙律菜配上唔同既沙律汁與配料

海鮮陣
有蟹腳,藍青口,大蝦,大蜆,青口,螺,麵包蟹

放滿的海鮮列陣
大蝦同蟹腳最多肉,好食!

麵包蟹開半!好多膏!青口好大隻!加少少酸汁食一流!

整個場地都裝飾得好有聖誕節氣氛!

多款冷盤凍肉~
火腿,粟米片,沙律醬~

什凍肉~

煙三文魚片,好甘香~夠油香
加少少芝士一起食,非常夾!
仲有沙樂美腿,鴨胸切片等等~

四款芝士!

炸魚塊
上滿漿炸香,好脆口~

紅酒牛尾
燴煮過既牛尾好軟嫩,非常入味!肉質更軟稔
配上麵包或飯非常正!
紅酒也跟牛肉合拍得天衣無縫

聖誕節應節烤火雞
有別一般食到既火雞,無咁乾柴,幾有肉汁
仲可以配搭唔同款式既秘製醬
仲有燒肉眼牛扒!肉味超濃!

參巴香辣魷魚
用上辣香既參巴醬再將魷魚烤焗
魷魚有彈性,辣度合適,不會太過嗆辣

炒臘味糯米飯
炒得乾身,不油膩,好食!

生炒骨!酸甜開胃醬汁加沾滿排骨

意式煎釀冬菇
中間釀左意粉米粒
雙重口感!

香烤全鴨
醃得入味,烤得香脆!

即燒串燒
有大蝦,新鮮菠蘿,金菇肥牛卷,肉腸,串燒,蔬菜,番茄仔煙肉
烤雞翼
大蝦爽甜!煙肉番茄仔有爆汁!

咖哩牛肉,香料味濃,牛肉燉煮至好軟

泰式湯麵
自選湯底,食材,麵底

肉丸,魚片,菜,麵底

壽司有大約十款~
卷物,燒三文魚,八爪魚,豆皮,蝦等等款式

炙燒過,加少許蔥花伴吃

三文魚籽反卷~

每天一款粥品,一款西餐湯

時令水果切片~

汽水任飲!,果汁!藍色酒精特飲~免費!

好多貴價自助餐連橙汁都唔包
呢度有酒有橙汁,有汽水,值得讚!

泡芙塔
面層畫上白朱古力

薑餅屋,做得好細緻好靚

充滿聖誕氣氛既甜品
非常可愛!

聖誕樹蛋糕
聖誕好經典既款式
這裡既餅師真係好巧手,絕對有五星級水準!

蛋白蛋糕
蛋糕面層放滿焦糖脆脆
蛋糕清香不甜,配以脆脆食有口感,忌廉好滑

馬卡龍山

抹茶紅豆卷,一口檸檬撻

冬天冷冰冰
當然要來一碗暖心既足料燉湯
(每天款式不同)

圓肉既甜,瘦肉既肉味,加上其他食材
清甜順侯

串燒款式多,大蝦同煙肉番茄最好食

大約八點有蒸海鮮鍋

海鮮鍋下有海鮮粥

有原隻扇貝粉絲,大蝦,蜆,用蒸鍋煮
另一番風味既真滋味

烤火雞肉,不柴乾,一改火雞印像

海鮮粥,充滿鮮味,粥底又綿

澳洲頂級和牛

每晚指定時間限量供應
基本上都每人食到一客
排多轉可以食多碟,澳洲和牛最大特色,肉味濃,油花平均
食起來不膩,肉質細緻

冷盤火腿凍肉

值得一試係最新既意大利芝士餅,蛋糕口味

食客更可與甜品師一同創作富個人風格的
「Mix n’ Match巨型甜品杯」

由餅師教導下,製作自己既特色聖誕節風格甜品

放滿聖誕節裝飾餅食既甜品
中間有3種忌廉,配上可愛糖公仔,薑餅人曲奇
中間放滿朱古力碎,非常甜蜜!

北角城市花園酒店
聖誕節主題BUFFET
「味 Ÿ 遊聖誕」自助晚餐
日期: 2018年12月14日至2019年1月1日
2018-12-14
第一次黎城市酒店諗住享受一下,打電話去預約兩位,話想寫個四周年快樂牌,佢話加30蚊,咁我心諗加得錢咁應該識做啦我未知有咩set tea食,因為未食過,咁跟住去到現場,tea時間無人食,諗住唔會中伏掛,嗌左個tea set有甜品三層果d,跟住一個龍蝦炒飯。佢出左呢個三層野比我,諗緊個牌呢?我諗緊佢地係味抽起一樣甜品再另外比埋牌再上比我地,我一直咁諗,炒飯都食到咁上下之後,跟住我忍唔到佢地講:頭先打電話黎訂左d野,可以上架啦!跟住佢話:哦。OMG!!!!!!!佢地點解會咁出唔講咁以為係白牌喎,一個咁既周年就比佢地搞到咁了,野食唔講啦,差到咁怪唔之得無人黎食。酒店F&B差到咁,佢地有無開過會?個待應唔識唔係應該問下經理點出呢?有無理過個客感受?好差F&B,唔會再黎!極度掃興!垃圾
我諗緊佢地係味抽起一樣甜品再另外比埋牌
OMG!!!!!!!佢地點解會咁出
2018-12-26
紀念日
「美酒 Ÿ 佳餚 Ÿ 甜品自助晚餐」人生有時真是好需要偶爾縱樂一下自己,否則辛苦工作的壓力如何宣洩? 我的宣洩方法就是偶然吃大餐, 食物種類琳瑯滿目的感覺令人好興奮, 快樂的指數立刻飆升! 朋友提議好近他公司的北角城市花園自助buffet, 覺得環境坐得舒適而且食物質素非常好! 而且這裏的甜品更是數一數二款式多和好味的! 食自助餐我最鍾意就係食冷盤先! 這裏的冷盤款式非常啱我! 有齊手臂般長的阿拉斯加蟹腳、 深海大蝦、 法國著名藍青口、 和鮮甜翡翠螺~(≧∇≦) 阿拉斯加蟹腳非常清甜, 食起嚟又方便, 用較剪剪開個頭剪開個尾中間剪開埋個殼, 雪白粉嫩的蟹肉就會呈現在眼前! 那種啖啖肉鮮甜的口感最令人沉迷(≧∇≦) 一不小心會吃到忘形不知道要留肚呢(≧∇≦)這裏的翡翠螺冷盤也是異常大隻! 如果這種size出邊食都唔平! 通常四隻已經要六十幾蚊! 在這裏源源不絕地供應, 爽實鮮甜的螺肉令人又有另一番滿足感! 這裏也有壽司和時令刺身供應, 照顧到一班日本迷! 隔住個雪櫃都見到啲吞拿魚好鮮紅肥美呢! 崇尚健康生活主義的可以試下這裏的水耕菜,以水為耕種的媒體,避開泥土和食水污染, 以人工種
「美酒 Ÿ 佳餚 Ÿ 甜品自助晚餐」

自助餐我最鍾意就係食冷盤先! 這裏的冷盤款式非常啱我!

崇尚健康生活主義的可以試下這裏的水耕菜,以水為耕種的媒體,避開泥土和食水污染, 以人工種植的方法耕種出來。

這裏有一個一個燉盅的滋補燉湯, 材料十足, 以滋補藥材配以排骨老火煮起, 可惜有豬肉我唔飲得(≧3≦)唯有飲每日例湯頂住先(≧∇≦)今日的每日例湯是西蘭花忌廉湯)

來到這裏必然要吃這裏的扒扒! 指定款式牛扒和今日精選羊扒也是非常可口! 這裏的牛排肉味夠濃郁!

一來道就見到我最鍾意食嘅紅酒燉牛尾真是令人心花怒放! 醬汁香濃非常入味, 而且以新鮮的牛尾肉入饌, 肉質富彈性, 雖然我其實鍾意食好 軟淋淋嗰啲, 不過也是另一種好味。

而家最興嘅fish and chips都有呀!

這款香烤全鴨是平常較少見到的菜式, 我平時見到的燒鴨感覺很不一樣! 食起來肉質特別鬆軟, 而且透著炭火香味, 完全不用沾醬醬汁已經很有風味!

豉椒炒大蜆真是吃得多! 這個炒大蜆非常夠鑊氣! 而且蜆肉全部夠曬大隻, 肉質飽滿而鮮甜, 還吸收曬豉椒的辣汁香, 更正的是食了足足三大跌一粒沙都冇食過, 加上食材非常新鮮, 可以稱得上是我食過眾多的豉椒大蜆最好味的一碟(≧∇≦)

這裏還有一些東南亞美食, 例如沙嗲串燒和冬陰功湯粉, 口味可算是非常多元化呢!

在你一路品嚐美食沉醉當中的時候, 如果聽到鈴鈴響鈴聲, 記得要注意呀! 因為這裏的特色就是每日有限定供應食物!

今天第一次的響鈴聲原來是有一大隆蒸蒸海鮮出場! 有齊大蝦、帆立貝、蜆、等等……

而第二次的鈴聲就是我的至愛! 牛扒! 牛扒! 同牛扒!

足足成吋厚的m7澳洲和牛! 看見這種令人垂涎欲滴的鮮嫩紅色, 會有人能夠不一見傾心嗎?

一路煎一路聞住那香到不得之了的氣味, 這種誘惑我相信無人能夠抗拒吧?!

除了m7和牛之外還加入了羊架。 食肉獸們絕對不能錯過呢!

將兩邊輕輕煎過然後中間還是大概五成熟的口感的m7和牛真是冇得頂!一啖咬落去哪肉汁已經噴曬出嚟, 隨著每一下的咀嚼然後那熱滾油燙的油脂和血肉頃刻間滋潤着喉嚨, 然後那金香四溢的感覺充斥著腦袋!真是每一啖都好享受! 個人認為澳洲m7比和牛還要好味! 油脂和肉味的比例拿捏得剛剛好,正到呢!

當你以為你已經食到好滿足嘅時候!

然後見到如此大個陣象的甜品陣容!

再摸下個好鬼飽嘅肚, 但係實在太吸引啦!

你睇你睇你睇! 每一款都幾咁精緻! 每一款都幾咁繽紛?!

雖然每一種都試曬就真係冇可能!

唯有在這麼多款美食選幾款來食下!

除咗甜品之外記得這裏也有哈根大師任食㗎!

而且出咗一隻最新嘅peanut butter味, 個人認為非常之正! 將花生醬變成 crunch 的口感,冇得彈!

完美又完整的一晚在這幾塊蛋糕之下完滿地結束!
2018-11-09 3427 瀏覽
今天朋友生日,訂咗城市花園酒店果家綠茵閣西餐廳食自助餐晚餐!自助餐內容都算好豐富,我我精挑細選自己喜歡的燒牛肉同埋煎和牛,加上三文魚生,什菜沙律配巴馬火腿和煙三文魚,長蟹腳鮮蝦、再來一些甜點旦糕、多樣不同款的雪羔、生菓等等已經十分足夠了!我因為食物種類很多,只挑自己喜歡吃的就夠,最喜歡那煎和牛,覺得很香腍滑,這裡有免費酒水供應,包括有紅酒同啤酒,食物也源源供應,大家吃得很開心啊!

2018-11-09
生日
愛食自助餐的我, 早前又再一次出動, 今次就選擇係我公司附近的城市花園酒店綠茵閣食嘢, 貪佢夠方便, 一放工就可以去食. 綠茵閣推出「美酒 x 佳餚 x 甜品自助晚餐」, 焦點在於海鮮層層塔、即煎嫩滑澳洲和牛及烤焗全排羊架, 當然不少得各式各樣的海鮮冷盤, 熱食, 甜品. 一踏入餐廳, 已被門口的甜品吸引住. 當然不少得海鮮冷盤. 各式各樣熱食. 愛飲湯的我, 第一時間先飲老火湯滋潤一下喉嚨. 個湯夠清甜, 又足料. 再來食熱盤, 有串燒和炒蜆. 我自己幾鍾意食佢地的串燒. 食嘢期間記得留言鈴鈴聲, 先有海鮮層層塔. 海鮮夠新甜, 蝦的肉質夠彈牙. 記得要食埋個海鮮粥, 吸收晒所有海鮮精華. 再來即煎嫩滑澳洲和牛. 即場煎, 香味撲鼻. 肉質夠嫩滑, 由於我唔食生, 特別叫佢整熟俾我食, 全熟也唔會硬和乾. 最後當然係甜品時間. 雪糕味道選擇唔少, 又多配料加上雪糕上. 我最愛的馬卡龍, 甜度適中, 啱我口味. 也選了好幾款精緻的蛋糕. 最後飲番一杯丁香肉桂大吉嶺茶, 非常好飲, 肉桂味剛好, 飲完令人感到舒服.

一踏入餐廳, 已被門口的甜品吸引住.

甜品
當然不少得海鮮冷盤.

各式各樣熱食.

愛飲湯的我, 第一時間先飲老火湯滋潤一下喉嚨.

個湯夠清甜, 又足料.

再來食熱盤, 有串燒和炒蜆.

我自己幾鍾意食佢地的串燒.

食嘢期間記得留言鈴鈴聲, 先有海鮮層層塔.

海鮮層層塔
海鮮夠新甜, 蝦的肉質夠彈牙.

記得要食埋個海鮮粥, 吸收晒所有海鮮精華.

再來即煎嫩滑澳洲和牛.

澳洲和牛
即場煎, 香味撲鼻.

澳洲和牛
最後當然係甜品時間.

雪糕味道選擇唔少, 又多配料加上雪糕上.

我最愛的馬卡龍, 甜度適中, 啱我口味.

也選了好幾款精緻的蛋糕.

海鮮層層塔
2018-11-01 2980 瀏覽
食物質素好,味道好,服務好,環境好,有自助飲多選擇,只是款色吾多,但折扣後200幾元係值的。以食lunch講,係好足夠的,會再來還有,不知為何大部分係中年及老人家多。
食物質素好,
味道好,

還有,不知為何大部分係中年及老人家多
2018-10-30 2679 瀏覽
今日同男朋友嚟依到食晚市buffet,其實已經係第二次嚟依到食😋刺身🐙刺身有幾款揀,好新鮮,其中最鍾意八爪魚同三文魚刺身🐙👍🏻 壽司🍣壽司種類多,有卷物、燒三文魚🍣天婦羅🍤天婦羅有蝦、蟹柳等,略嫌炸粉有啲厚,如果再薄少少就更好喇海鮮🦐海鮮方面有麵包蟹🦀、長腳蟹、蝦🦐、青口同花蛤 雖然款式唔算多但食落都好新鮮👍🏻到大概1915,工作人員就會示意🔔海鮮塔出爐 其中包括蒸蝦、花蛤同扇貝,味道鮮甜 特別要讚嘅係個蒸爐有個粥底,入面有隻鮮蝦同啲干瑤柱絲,個粥煲得好綿,吸收哂海鮮嘅精華👍🏻之後就到每晚限量供應嘅澳洲和牛出場,大家記得要早啲排隊喇🐂 外層煎得好脆好香 咬落肉汁豐富 鍾意食熟啲嘅男朋友就覺得岩岩好 鍾意食生啲嘅就可能會覺得熟左少少🤨甜品🍨甜品方面,選擇都算多 有豆腐花👈🏻依個一定要推介❗️因爲真係好香好滑,我地每人都食左一大碗 如果唔係太飽嘅話我地都想再encore😋 另外要讚嘅係有haagen dazs同movenpick雪糕,比一般嘅buffet多啲味揀🤙🏻 仲可以自己加toppings蛋糕方面,有斑蘭蛋糕,蛋糕好軟熟,一啲都唔乾身,唔錯😁 另外,拿破崙都好好食,吉士醬唔係好甜,酥皮

刺身🐙
刺身有幾款揀,好新鮮,其中最鍾意八爪魚同三文魚刺身🐙👍🏻

壽司🍣
壽司種類多,有卷物、燒三文魚🍣

天婦羅🍤
天婦羅有蝦、蟹柳等,略嫌炸粉有啲厚,如果再薄少少就更好喇

海鮮🦐

甜品🍨

蛋糕方面,有斑蘭蛋糕,蛋糕好軟熟,一啲都唔乾身,唔錯😁 另外,拿破崙都好好食,吉士醬唔係好甜,酥皮亦都好脆👍🏻
熱情果布甸就略嫌布甸個口感實左啲🍮

飲品🥂
飲品方面亦照顧到大人細路嘅需要,有酒,汽水,同果汁揀。其中要提嘅就係嗰款detox water, 好fresh🍸另外,每檯都會提供清水,但個人覺得啲水喉味重左少少🤭好彩出面有好多野飲揀🍻🍷🍾🥤

總括嚟講,依到嘅晚市buffet食物質素唔錯,而且性價比高,值得一試👍🏻

2018-10-27 2148 瀏覽
今年信和之友轉左玩法,生日食自助晚餐由以往二人同行一人免費,改為三人同行一人免費。無奈我地得兩個人,打算用信用卡碌有7折,點知咁岩有65折優惠,兩個人食都係7百幾蚊,每人三百幾。三百幾食到嘅自助晚餐,一點都唔馬虎,對比起聆渢咖啡廳同柏景餐廳,呢度除左無景色同少選擇外,呢間嘅食物、服務、來客質素印象都好過以上兩間。先講食物,由冷盤到熱食以至甜品,佢嘅牛肉、羊脾、羊架,仲有限時出爐嘅澳洲和牛,食落都唔蟹口,和牛仲係即場煎好,上碟七成熟,咬落好juicy! 海鮮蒸扇貝又是美味。至於冷盤,西班牙風乾火腿、沙律等都唔差,甜品更是令人驚艷!Macaron、焦糖燉蛋、小蛋糕等唔會甜過頭,哈根大師有專人整到靚靚雪糕杯,pancake皮都煎得薄薄剛好。再來係服務質素,呢間客流量無咁多,空間無前提兩間咁大,師傅卻好親近,話說限時牛扒好多人排隊,有個女人拎到一件7成熟嘅牛扒,未食就行去排緊隊嘅老公講,一陣要個全熟,自己食唔到有血嘅。此時,壽司站師傅聽到,主動話幫個女人拎入廚房煎熟它,女人拒卻了三兩次,不抵師傅熱情,由師傅幫手煎好。另又見甜品站人員幫忙抱起小朋友,好等佢地看清楚高枱上嘅甜品。呢d細微位真係好令

再來係服務質素,呢間客流量無咁多,空間無前提兩間咁大,師傅卻好親近,話說限時牛扒好多人排隊,有個女人拎到一件7成熟嘅牛扒,未食就行去排緊隊嘅老公講,一陣要個全熟,自己食唔到有血嘅。此時,壽司站師傅聽到,主動話幫個女人拎入廚房煎熟它,女人拒卻了三兩次,不抵師傅熱情,由師傅幫手煎好。另又見甜品站人員幫忙抱起小朋友,好等佢地看清楚高枱上嘅甜品。呢d細微位真係好令人印象深刻。

自助餐嘅賓客質素好,其實會大增好感。坐左個幾粒,周邊一係本地人,一係外國人,無人會高聲闊論,拎野食唔會爭先恐後,怕蝕底。
2018-10-24 1822 瀏覽
介紹上面寫晚上7點至8點會有海鮮層層塔同即煎和牛。7點半入座 已經見唔到海鮮塔 之後7點50分去問仲有冇和牛serve. 廚師回答special item 限量發售。8點鐘未到就收哂爐。自助晚餐時間係6:30pm - 9:30 pm. 但係冰鎮海鮮 (蟹腳, 麵包蟹, 蝦, 螺) 由8:15pm就停左refill. 注意自助晚餐時間係到9:30pm. 直至8:50pm先fill返d蟹腳出黎。至於質素, 冰鎮海鮮不過不失 有d蟹腳乾乾地。 麵包蟹有d唔新鮮的味道三文魚刺身十分肥美 食完又食。平日$508+ Open rice 七折後包埋加一$406。建議7點前到 如果唔係d special食物就唔洗諗住有得食
  • 魚生