「美酒 Ÿ 佳餚 Ÿ 甜品自助晚餐」人生有時真是好需要偶爾縱樂一下自己,否則辛苦工作的壓力如何宣洩? 我的宣洩方法就是偶然吃大餐, 食物種類琳瑯滿目的感覺令人好興奮, 快樂的指數立刻飆升! 朋友提議好近他公司的北角城市花園自助buffet, 覺得環境坐得舒適而且食物質素非常好! 而且這裏的甜品更是數一數二款式多和好味的! 食自助餐我最鍾意就係食冷盤先! 這裏的冷盤款式非常啱我! 有齊手臂般長的阿拉斯加蟹腳、 深海大蝦、 法國著名藍青口、 和鮮甜翡翠螺~(≧∇≦) 阿拉斯加蟹腳非常清甜, 食起嚟又方便, 用較剪剪開個頭剪開個尾中間剪開埋個殼, 雪白粉嫩的蟹肉就會呈現在眼前! 那種啖啖肉鮮甜的口感最令人沉迷(≧∇≦) 一不小心會吃到忘形不知道要留肚呢(≧∇≦)這裏的翡翠螺冷盤也是異常大隻! 如果這種size出邊食都唔平! 通常四隻已經要六十幾蚊! 在這裏源源不絕地供應, 爽實鮮甜的螺肉令人又有另一番滿足感! 這裏也有壽司和時令刺身供應, 照顧到一班日本迷! 隔住個雪櫃都見到啲吞拿魚好鮮紅肥美呢! 崇尚健康生活主義的可以試下這裏的水耕菜,以水為耕種的媒體,避開泥土和食水污染, 以人工種
「美酒 Ÿ 佳餚 Ÿ 甜品自助晚餐」

自助餐我最鍾意就係食冷盤先! 這裏的冷盤款式非常啱我!

崇尚健康生活主義的可以試下這裏的水耕菜,以水為耕種的媒體,避開泥土和食水污染, 以人工種植的方法耕種出來。

這裏有一個一個燉盅的滋補燉湯, 材料十足, 以滋補藥材配以排骨老火煮起, 可惜有豬肉我唔飲得(≧3≦)唯有飲每日例湯頂住先(≧∇≦)今日的每日例湯是西蘭花忌廉湯)

來到這裏必然要吃這裏的扒扒! 指定款式牛扒和今日精選羊扒也是非常可口! 這裏的牛排肉味夠濃郁!

一來道就見到我最鍾意食嘅紅酒燉牛尾真是令人心花怒放! 醬汁香濃非常入味, 而且以新鮮的牛尾肉入饌, 肉質富彈性, 雖然我其實鍾意食好 軟淋淋嗰啲, 不過也是另一種好味。

而家最興嘅fish and chips都有呀!

這款香烤全鴨是平常較少見到的菜式, 我平時見到的燒鴨感覺很不一樣! 食起來肉質特別鬆軟, 而且透著炭火香味, 完全不用沾醬醬汁已經很有風味!

豉椒炒大蜆真是吃得多! 這個炒大蜆非常夠鑊氣! 而且蜆肉全部夠曬大隻, 肉質飽滿而鮮甜, 還吸收曬豉椒的辣汁香, 更正的是食了足足三大跌一粒沙都冇食過, 加上食材非常新鮮, 可以稱得上是我食過眾多的豉椒大蜆最好味的一碟(≧∇≦)

這裏還有一些東南亞美食, 例如沙嗲串燒和冬陰功湯粉, 口味可算是非常多元化呢!

在你一路品嚐美食沉醉當中的時候, 如果聽到鈴鈴響鈴聲, 記得要注意呀! 因為這裏的特色就是每日有限定供應食物!

今天第一次的響鈴聲原來是有一大隆蒸蒸海鮮出場! 有齊大蝦、帆立貝、蜆、等等……

而第二次的鈴聲就是我的至愛! 牛扒! 牛扒! 同牛扒!

足足成吋厚的m7澳洲和牛! 看見這種令人垂涎欲滴的鮮嫩紅色, 會有人能夠不一見傾心嗎?

一路煎一路聞住那香到不得之了的氣味, 這種誘惑我相信無人能夠抗拒吧?!

除了m7和牛之外還加入了羊架。 食肉獸們絕對不能錯過呢!

將兩邊輕輕煎過然後中間還是大概五成熟的口感的m7和牛真是冇得頂!一啖咬落去哪肉汁已經噴曬出嚟, 隨著每一下的咀嚼然後那熱滾油燙的油脂和血肉頃刻間滋潤着喉嚨, 然後那金香四溢的感覺充斥著腦袋!真是每一啖都好享受! 個人認為澳洲m7比和牛還要好味! 油脂和肉味的比例拿捏得剛剛好,正到呢!

當你以為你已經食到好滿足嘅時候!

然後見到如此大個陣象的甜品陣容!

再摸下個好鬼飽嘅肚, 但係實在太吸引啦!

你睇你睇你睇! 每一款都幾咁精緻! 每一款都幾咁繽紛?!

雖然每一種都試曬就真係冇可能!

唯有在這麼多款美食選幾款來食下!

除咗甜品之外記得這裏也有哈根大師任食㗎!

而且出咗一隻最新嘅peanut butter味, 個人認為非常之正! 將花生醬變成 crunch 的口感,冇得彈!

完美又完整的一晚在這幾塊蛋糕之下完滿地結束!