同屋企人慶祝生日 近近地揀咗城市花園酒店既自助晚餐 食物款式好多又好味✨當晚仲推出咗3款巨型美食 有3呎長威靈頓牛柳、28吋大盤西班牙海鮮飯&大籠蒸15公斤龍躉🐟⠀🐮威靈頓牛柳未見過咁大份既威靈頓牛柳😳用酥皮包住蘑菇同牛柳去烤焗酥皮好酥脆 牛柳肉質軟腍⠀西班牙海鮮飯超巨型 滿滿既魷魚、蝦、青口&辣肉腸🦑🦐⠀🐲蒸龍躉重達15kg既龍躉王最受歡迎 好多人排隊 用大籠蒸保留鮮味 魚肉非常嫰滑🤤大件啖啖肉👍🏻⠀凍食有蟹腳、麵包蟹、蝦、青口&螺⠀熱食有多款唔同國家既菜式口水雞、蒸扇貝、燒牛肋骨、燒羊架、人參雞湯都好好味⠀水果好新鮮💛最愛哈密瓜超JUICY鮮甜☺️⠀另外甜品好高質&多款式!🍨🍰當中最愛斑蘭蛋糕、布丁、仲有hagendaz雪糕😍仲有芋圓 可以自己配搭配料🥣 平時唔好甜品既我當晚都食咗好多😋

🐮威靈頓牛柳
未見過咁大份既威靈頓牛柳😳
用酥皮包住蘑菇同牛柳去烤焗
酥皮好酥脆 牛柳肉質軟腍
威靈頓牛柳

西班牙海鮮飯
超巨型 滿滿既魷魚、蝦、青口&辣肉腸🦑🦐

🐲蒸龍躉
蒸龍躉

凍食有蟹腳、麵包蟹、蝦、青口&螺

熱食有多款唔同國家既菜式
口水雞、蒸扇貝、燒牛肋骨、燒羊架、人參雞湯都好好味
口水雞

燒羊架
斑蘭蛋糕、布丁
芋圓
2019-09-29 748 瀏覽
從少到大,家人都有個習慣,就是每逢有人生日都會到這裡吃自助餐。這麼多年來,自助餐的質素都保持水準,還不斷推出新東西~今年我們選了中秋節來吃。每次吃自助餐我一定先吃凍海鮮!青口、大蝦和蟹腳是我的最愛。而這裡的海鮮亦鮮甜,尤其是蟹腳,每次我都吃個不停。(雖然要剪開真的麻煩,但很甜)凍盤愛好者非我莫屬,相信當晚他們要不斷refill,也是因為我熟食方面,我最喜歡即場燒的羊肉、雞翼、菜等等,有時候還要排隊拿的!甜品方面,這裡的蛋糕不算十分好吃,可以淺嚐。但雪糕是haagen darz的、還可以加上m&m、杏仁、oreo碎等,最適合我這個「長不大」的甜品控!
這麼多年來,自助餐的質素都保持水準,還不斷推出新東西~
今年我們選了中秋節來吃。

今次係第二次黎食,佢宜家做緊七五折優惠所以都係四百蚊一個人。同所有buffet一樣都有分熟食,沙律,甜品同刺身。不過,刺身種類比較少,得幾款,三文魚較為新鮮,其他略微比較淡味。熟食包括串燒,串燒羊架非常入味亦多肉汁。佢當中有三個special:巨型西班牙海鮮飯,特長威靈頓牛柳同大籠蒸龍躉 。龍躉數量比較小,排左一輪已經派完。而牛柳略嫌煮得太耐有啲老。最後,甜品黎講 果然係大家講既拿破輪最好味,又脆又唔算太甜。
今次係第二次黎食,佢宜家做緊七五折優惠所以都係四百蚊一個人。同所有buffet一樣都有分熟食,沙律,甜品刺身。不過,刺身種類比較少,得幾款,三文魚較為新鮮,其他略微比較淡味。熟食包括串燒,串燒羊架非常入味亦多肉汁。佢當中有三個special:巨型西班牙海鮮飯,特長威靈頓牛柳同大籠蒸龍躉 。龍躉數量比較小,排左一輪已經派完。而牛柳略嫌煮得太耐有啲老。最後,甜品黎講 果然係大家講既拿破輪最好味,又脆又唔算太甜。
2019-09-20 1031 瀏覽
Family Day—綠茵閣今日同屋企人去食Buffet,成人每份$358 七折 加一,都算係幾抵食既一間!首先,先講刺身同冷盤!刺身水準一般,除了八爪魚,還有三文魚、吞拿魚及希靈魚四款!冷盤方面,有幾款小菜沙律,芝士小番茄,火腿片沙律!仲有幾款沙律菜,粟米,蕃茄仔,同幾款醬汁!海鮮冷盤有青口,蝦,蜆 三款,不錯!湯有南瓜湯同中式海鮮羹(一中一西)粥有柴魚花生粥!家人話好食,我就無試了!太飽😂😂😂熱盤有幾款串燒,燒牛肉,燒賣,魚,咖哩,炒飯等等。。。湯麵櫃位可以自選配料(扎肉,魚蛋,菜,河粉,米粉等等),湯底有冬陰功湯/清湯!冬陰功偏辣,我自己再加辣,過癮🤭雪糕方面,係Movenpick,lunch buffet 有三款口味,士多啤梨,朱古力,雲尼拿!甜品方面仲有豆腐花Tim! 飲品方便都算幾多,有柑桔檸檬,蘋果烏龍茶?,仲有兩部咖啡機!總括而言,食物款式不多,但每一款都好有心機整👍🏾👍🏾👍🏾 相比起好多款,但每款都唔好食,我會選擇前者!呢個價錢性價比高 ,服務都好好,屋企人話好耐無見過有員工甘有Passion甘好服務!下次有機會一定會再來。
Family Day—綠茵閣

今日同屋企人去食Buffet,成人每份
$358 七折 加一,都算係幾抵食既一間!

首先,先講刺身同冷盤!
刺身水準一般,除了八爪魚,還有三文魚、吞拿魚及希靈魚四款!
海鮮冷盤有青口,蝦,蜆 三款,不錯!

湯有南瓜湯同中式海鮮羹(一中一西)
粥有柴魚花生粥!家人話好食,我就無試了!太飽😂😂😂

熱盤有幾款串燒,燒牛肉,燒賣,魚,咖哩,炒飯等等。。。

湯麵櫃位
冬陰功偏辣,我自己再加辣,過癮🤭

甜品方面仲有豆腐花Tim!

2019-08-28 1511 瀏覽
這是我第二次到綠茵閤吃中餐,說真心話他的食物不多也沒多大驚喜,但他可以讓我吃飽,這價錢是划算的 ,服務也很到位,週一到週五因老人有折扣 所以老年人多一協,下次有機會再來。
2019-08-27 1511 瀏覽
想食buffet…試試呢間.....都幾抵食嘅有28吋大盤西班牙海鮮飯、3呎長威靈頓牛柳、及大籠蒸15公斤龍躉西班牙海鮮飯鋪滿青口、鮮蝦、魷魚等,好鮮甜,加上辣肉腸略帶香辣惹味龍躉魚肉蒸熟後無縮水,入口有天然鮮味+魚肉肉質嫰滑特長威靈頓牛柳用酥皮包住蘑菇、風乾火腿、腍滑牛柳,勁惹味!牛柳肉質嫩滑,表皮鬆化酥脆仲有即烤片皮鴨、巴西烤雞、葡式烤豬....+即叫即製的食物eg.海鮮&羊架有台灣小食、中式&香港地道小食、日本&韓國&泰式小食、仲有歐洲小食特色芋圓包括有芋圓、蕃薯圓、紫薯圓,勁多配料自由組合甜品仲可以任食Häagen-Dazs雪糕呀!連最新口味橙花口味&茉莉花都有!
想食buffet…試試呢間.....都幾抵食嘅

龍躉魚肉蒸熟後無縮水,入口有天然鮮味+魚肉肉質嫰滑

特長威靈頓牛柳用酥皮包住蘑菇、風乾火腿、腍滑牛柳,勁惹味!
牛柳肉質嫩滑,表皮鬆化酥脆

仲有即烤片皮鴨、巴西烤雞、葡式烤豬....
+即叫即製的食物eg.海鮮&羊架
特色芋圓包括有芋圓、蕃薯圓、紫薯圓,勁多配料自由組合

試食活動
城市花園酒店 綠茵閣 7折 $356起! 食盡城中夜市美食自助餐 buffet 特長威靈頓牛柳 大籠蒸龍躉 巨型西班牙海鮮飯 蟹粥 海鮮 任食 Garden Cafe city garden hotel 超級抵食自助餐介紹編城市花園酒店綠茵閣 6月份起轉左主題,係夜市主題有唔同各種口味既特色小吃,熱食類比較多甜品也多,質素不錯每晚有3次指定時間出特別菜式,限定限量特長威靈頓牛柳 大籠蒸龍躉 巨型西班牙海鮮飯網上預訂價7折 低至$356起,極抵食!仲有很多不同海鮮冷盤跟刺身等選擇而家就同大家睇下有咩食啦! 由前菜冷盤位開始甜品會有台式配料紅豆仙草,芋圓,爆珠,荔枝果肉等 小丸子,紅豆,雙色芋圓味道偏淡,加配料一起吃比較好 有幾款凍盤小菜沙律,芝士小番茄,火腿片沙律忌廉凍湯也有,味道清新爽口 中式湯一款,西湯一款粥品出色,佢既粥係超級好食,香綿細緻西湯仲可以配硬身麵包 壽司都有八款卷物,蛋壽司,蝦,豆皮等款式 賣相一般,味道不過不失湯麵櫃位自選配料有台式麵或泰式湯底選擇有肉丸,肥牛,米粉麵配肥牛係靚既,唔太肥,肉味濃,泰式湯夠香辣  熱食類也相當豐富佢既油雞係最搶手,肉嫩皮薄,滷得入味有港
 超級抵食自助餐介紹編
城市花園酒店綠茵閣 6月份起轉左主題,係夜市主題
有唔同各種口味既特色小吃,熱食類比較多
甜品也多,質素不錯
每晚有3次指定時間出特別菜式,限定限量
特長威靈頓牛柳
大籠蒸龍躉 巨型西班牙海鮮飯
網上預訂價7折 低至$356起,極抵食!
仲有很多不同海鮮冷盤跟刺身等選擇
而家就同大家睇下有咩食啦!

由前菜冷盤位開始
甜品會有台式配料
紅豆仙草,芋圓,爆珠,荔枝果肉等

小丸子,紅豆,雙色芋圓
味道偏淡,加配料一起吃比較好

有幾款凍盤小菜沙律,芝士小番茄,火腿片沙律
忌廉凍湯也有,味道清新爽口

中式湯一款,西湯一款
粥品出色,佢既粥係超級好食,香綿細緻
西湯仲可以配硬身麵包

壽司都有八款
卷物,蛋壽司,蝦,豆皮等款式

賣相一般,味道不過不失
湯麵櫃位自選配料
有台式麵或泰式湯底選擇
有肉丸,肥牛,米粉麵配
肥牛係靚既,唔太肥,肉味濃,泰式湯夠香辣

熱食類也相當豐富
佢既油雞係最搶手,肉嫩皮薄,滷得入味
有港式豬紅,夠香辣夠咸
三色椒釀魚肉
大阪燒煎餅

泰式炸蛋,即係蝦膠包皮蛋炸脆
口感彈牙鮮味,皮蛋味濃,做得幾好
五香牛雜,滷得好好好入味,個汁底調得幾好
仲有台式大雞排鹽酥雞,咸香酥脆
牛仔骨肉夠爽有彈性

紅酒煮牛尾,燒牛肉配薯格
煮牛尾燉得香配上蔬菜食也不錯
燒牛肉呢度做得幾好,色澤粉嫩多汁,肉味濃鮮
另外沙律吧也好多種

有時令沙律菜,薯仔沙律,紅菜頭沙律等~
用水耕菜,特別脆爽

開胃小菜,辣木瓜,脆青瓜,木瓜沙律等~

海鮮盤也相當多
蟹腳,麵包蟹,青口,翡翠螺,大蝦,蜆
 四色現切水果
西瓜,蜜瓜,波羅

口水雞,少辣開胃
滷牛肉,切片上,味道偏濃

幾款凍肉
煙三文魚,火腿等~
 芝士有四款,配果仁,餅乾,唔同既配料
有雪糕pancake
Haagen Dazs 有多款口味,仲有最新口味供應
回本位
甜品有海綿蛋糕,芝士蛋糕
忌廉蛋糕,芝士慕絲杯
雪糕有十款口味
果汁,可樂任飲
 即燒串燒,羊架,雞翼,串燒
雞蛋仔雪糕
千層酥
 牛雜切得整齊賣相靚,勁入味有d咸
燒牛肉唔錯
 特長威靈頓牛柳
色澤粉紅肉味細緻嫩香,高水準

大籠蒸龍躉
特上級大龍躉
魚肉好嫩好鮮香
巨型西班牙海鮮飯
廿八吋大盤西班牙海鮮飯
放滿各種海鮮食材
極為鮮味,香氣迷人
驚喜禮遇三重奏
打卡賞您人氣瀑布蛋糕:現凡惠顧「大夥兒吃盡城中夜市」自助晚餐,拍照並上載至社交媒體及標注#城市花園酒店,即賞您限量供應人氣大熱、迷你版瀑布蛋糕,輕輕提起蛋糕圈,美味香甜的奶油瞬即如瀑布般傾瀉而下,給您視覺味覺雙重享受。
2019-08-01
2019-07-29 1521 瀏覽
Happy Friday,三數好友來個自助餐聚,邊吃邊等、邊吃邊傾;又是另一個歡快的晚上。北角城市花園酒店內的綠茵閣,正推出「大夥兒吃盡城中夜市」自助晚餐,讓您不用遠赴外地,亦能品嚐在地美食。自助晚餐供應時間由18:30 至 21:30。價錢星期一至星期四:成人$407/長者$375/小童$303星期五至星期日及公眾假期:成人$466 /長者$424/ 小童$339*另加一費務費*須擁有指定信用卡綠茵閣每晚均會推出三道招牌珍寶菜式,包括三呎長威靈頓牛柳、廿八吋大盤西班牙海鮮飯及大籠蒸十五公斤龍躉 (只限星期五至日供應)。特長威靈頓牛柳~特製三呎長的威靈頓牛柳,以蘑菇、風乾火腿和酥皮包裹著牛柳,再以高溫烤焗,據友人說酥皮鬆化;肉質頗腍滑。巨型西班牙海鮮飯~青口、 鮮蝦及魷魚等海上鮮鋪滿在廿八吋大盤上,味道鮮美,香辣惹味,好吃,但還有更多好吃在後頭,未能盡情大吃!大籠蒸龍躉(只限星期五至日供應)~長二十吋的龍躉王,味鮮肉滑,令人愛不惜口。驚喜三重奏:現凡惠顧自助晚餐,拍照並上載至社交媒體及標注#城市花園酒店,即賞您「迷你版瀑布蛋糕」,只要將蛋糕圈輕輕掀起,奶油便瞬間瀉下,好吃又好

自助晚餐供應時間由18:30 至 21:30。

價錢星期一至星期四:
成人$407/長者$375/小童$303
星期五至星期日及公眾假期:
成人$466 /長者$424/ 小童$339
*另加一費務費
*須擁有指定信用卡

特長威靈頓牛柳~

巨型西班牙海鮮飯~

大籠蒸龍躉(只限星期五至日供應)~
長二十吋的龍躉王,味鮮肉滑,令人愛不惜口。

驚喜三重奏:
現凡惠顧自助晚餐,拍照並上載至社交媒體及標注#城市花園酒店,即賞您「迷你版瀑布蛋糕」,只要將蛋糕圈輕輕掀起,奶油便瞬間瀉下,好吃又好玩!

生日之星更可獲贈「鮮果忌廉生日蛋糕」(請於訂座時註明此優惠)。

由即日至8月31日,一位付費成人攜同一位六十歲以上長者,即可免費享用自助晚餐(入座前請出示身份證明文件),帶父母一起來吃,就更加優惠了。

齋講特色美食跟優惠也花了一輪時間,得趕快搜羅其它美食了。

甫進場便見左邊琳琅滿目的甜品,右邊是各款飲料、任飲的紅白餐酒、咖啡、Twinings 茶、柚子茶、伯爵荔枝茶、士多啤梨蘋果茶、橙汁和自製特飲(有酒精)。free flow餐酒通常出現在比較高價的自助餐中,這兒也算是慷慨了。

再往前行便是Cold Cut區域,橄欖、芝士(Blue Cheese、Melon & Mango Cheese、Cheddar Cheese 和 Edam Cheese)、哈蜜瓜、煙三文魚、巴馬火腿、鹵豆腐、牛展....等等,好不豐富。

望前些少便見凍海鮮區,包括有大蜆、藍青口、翡翠螺、鱈場蟹腳、海蝦、青口、麵包蟹等;既是回本首選之一,自不然堆了滿滿一碟;尤以鮮甜的鱈場蟹腳及多膏麵包蟹最合我意!

隔壁的和食區有刺身壽司及卷物等選擇。

是時候來點生果消消滯了,菠蘿、香橙、蜜瓜、西瓜,任君選擇。

粟米、車厘茄、雲耳、青瓜、紅菜頭、生果、薯仔大兜亂,啱晒我這個沙律控啦。

是次主題是城中夜市,大量台式食品令人仿如置身台灣夜市中,當然也有泰式、日式及韓式料理。

熱葷有BBQ 燒烤系列、天婦羅、紅酒燴牛尾、炸魚、韓式炸雞、意式香草鮮魷釀飯、脆皮肥腸、章魚燒、芋頭酥、蒜蓉粉絲蒸扇貝、韭菜豬紅、北菇炆問鵝掌、油雞、泰式湯麵及台式肉燥麵;而BBQ燒烤、芋頭酥和蒜蓉粉絲蒸扇貝就至得我心。

另一邊廂有皮蛋瘦肉粥、海鮮豆腐羹、甘筍忌廉湯,見友人大讚皮蛋瘦肉粥,一試果然口感綿滑兼富皮蛋香,記得要試呀。

Haagen-Dazs 有10款選擇之多,其中「郁香奇異果x香甜芒果」及「日本四國柚子x巴西香橙」是特別口味,加上少許配料,一碗香滑的雪糕就此誔生!

也有多款甜品任選,更有即烘雞蛋仔、水果班戟及豆腐花,真真是花多眼亂。
吃畢甜品後再來杯解膩茶,滿足了!

綠茵閣
地址: 北角城市花園道9號城市花園酒店1樓
電話: 28064922
2019-07-12
生日
用餐優惠
試食活動、信用卡優惠
  • Mövenpick雪糕
  • 刺身
  • 海鮮
  • 魚生
  • 燉湯
2019-07-16 1457 瀏覽
最近特多朋友生日,今天也有一位!補記其中一場柴娃娃的生日飯,地點在北角城市花園酒店 Garden Cafe 綠茵閣,暑期限定的「大夥兒吃盡城中美食」主題晚餐,除了一次食盡中西各國夜市小食,以及多款珍寶菜式,還可享紅白酒、雞尾酒、汽水、果汁任飲,連同 OpenRice 折扣都是$406.4起~為人父母暑期就是忙,這天抵達餐廳時自助餐已經開始,趁著入口位的甜品區完好無缺,先拍一張:芝士蛋糕、芒果拿破崙、斑蘭蛋糕、蝴蝶酥、杯裝甜品及各式糖果固然吸引,但更吸晴絕對是場內超過十款的 Häagen-Dazs 口味雪糕,淨食或配即焗甜品都很棒!即焗甜品有甚麼選擇?除了新鮮脆口的美味雞蛋仔,場內也有即點即製的水果班戟,無論是喜歡香蕉還是士多啤梨夾心,愛配朱古力、芒果還是士多啤梨醬,都可以新鮮為大家送上。水果對我非常重要,這裡也有清新的切片西瓜、香甜菠蘿以及每天都不能缺的鮮橙片。不嫌麻煩的話,上層還有更多完個水果呢。另一邊還有沒拍的沙律區,莫說夏日需要沙律清新消暑,就算秋冬到訪,先吃沙律打打底,也是常吃自助餐也不會胖膩的神奇秘方呢!另一邊的冷盤區則是中西混集,其中中式代表有滷水牛展、滷水豆腐、肴肉、芝麻
另一邊的冷盤區則是中西混集,其中中式代表有滷水牛展、滷水豆腐、肴肉、芝麻海蜇,以及個人大愛的涼拌皮蛋豆腐;西式則有莎樂美腸、煙三文雜錦凍肉、西式醃菜、各式芝士、意大利風乾火腿伴蜜瓜,以及凍櫃內的凍湯、蟹肉沙律、水牛芝士番茄和凍醃菜風乾火腿~
來到重頭戲的凍海鮮區,當晚款式有鮮蜆、青口、翡翠螺、鱈場蟹腳、海蝦、半殼青口,以及我的仇人麵包蟹,選擇十分豐富,海鮮迷來到必定滿足!轉角還有多款刺身壽司及卷物,其中最受歡迎的是大大粒的帆立貝~
吃完寒涼的海鮮及刺身,來一碗熱騰騰的皮蛋瘦肉粥、海鮮豆腐羹,或是甘筍忌廉湯暖一暖胃,也是個不錯的主意;戰鬥力非凡的,還可以配著餐包吃呢。
繼續有澱粉質揮手區!場內供應香氣四溢的冬蔭公湯底,當然也有老少咸宜的雲吞湯底,食客可選擇蝦仁、豬肉丸、肥牛、各式蔬菜,配上瀨粉或河粉來享用。同時也供應台式肉燥麵,還思念台灣美食的朋友過一過癮~
接著來到熟食區,除了燒肉眼、芝士焗薯角、小甘筍、西蘭花,又有西式紅酒燴牛尾、炸魚、韓式炸雞、意式香草鮮魷釀飯,以及中式的脆皮肥腸、炸荔芋盒、韮菜豬紅、北菇炆鴨掌及豉油雞等,重點是很多款都超好吃,令人再味再三!

除此之外,還有即蒸海鮮,當晚是蒜蓉粉絲蒸扇貝;也有即燒 BBQ 如羊架、牛柳、大蝦及菠蘿,再加上新鮮熱辣的天婦羅,以及和風小食章魚燒。

最後也不要錯過美味有特色的台灣地道甜品芋圓以及各式配料;還有超高水準的豆腐花,以及麵包布甸,連同入口位的豐富甜品及雪糕,選擇真心豐富。
最後,飲品也是這裡的一大賣點:場內紅、白餐酒、生果水、果汁、冰茶、自家製雞尾酒、汽水、啤酒、熱水果茶都是任飲,還有多款茶包及自助咖啡機供食客選擇享用~這晚我也喝了幾杯雞尾酒,還有一杯白酒,暑氣全消呢!
食物介紹完畢,肚子好餓要開餐了!除了清甜水果、豐富海鮮(爆膏麵包蟹!^o^)、鮮甜刺身,沙律也是我打底必食,不過這裡還有多款誘人冷盤,其中最愛涼拌皮蛋豆腐,之後也 encore 了兩碟。
主食方面,則不能錯過香口美味的 BBQ 燒烤美食,大蝦、菠蘿、羊架、雞翼,全部都是很好吃;另外炸荔芋盒也無敵香脆可口,同上的意式香草鮮魷釀飯、小丸子、炸魚、北菇炆鴨掌以及豉油雞等,也很有水準,令人吃個不停呢~

但大家千萬不要太快吃飽,因為還有三款 Mega 特大期限美食,鐘聲一響便推出!首先是(週五至日供應)大籠蒸龍躉,鮮美嫩滑龍躉片絕對是搶手貨,正是手快有、手慢無啊~

接著又有特製三呎長傳統英國菜威靈頓牛柳,豐富的層次感最適合牛魔品嚐;最後還有以廿八吋大盤呈上、集鮮甜及惹味於一身的巨型西班牙海鮮飯,這也是我所吃過最巨型的 Paella!
還有胃口的,不妨幫襯粉麵檔的湯麵,其中冬蔭功湯底獲得食友一致好評,還有皮蛋瘦肉粥也是!
來到甜品環節,我不用說又是專心向雪糕進攻,同時也不忘來杯熱茶暖一暖胃。後來也發現了這裡的豆腐花豆香豐盈又滑溜,不加糖已經非常美味,也是必吃之選啊!
最後,凡惠顧自助晚餐拍照並上載至社交媒體及標注 #城市花園酒店,即可獲贈限量供應迷你版瀑布蛋糕,這晚也體驗了兩次「瀑布傾瀉」效果,都幾治癒!在此祝福身邊多位七月之星生日快樂,身體健康、食極唔肥(多希望自己也是),好人平安~

優惠券、試食活動
2019-07-16 1169 瀏覽
呢日有兩個老友生日我哋有成12人食自助餐應該會係最好選擇!而喱個自助餐仲有好多驚喜嘅限定菜式,食食吓聽到鈴聲記得快啲出去排隊好嘢嚟架!有只限星期五至日先有得食嘅大籠蒸龍躉!龍躉蒸到滑一滑又入味好好食。仲有萬里長城長又長嘅傳統英國菜威靈頓牛柳,酥皮入面夾住啲蘑菇、風乾火腿同牛柳,熟度都焗得唔錯食落香口好多!仲有大大鑊嘅巨型西班牙海鮮飯,有成廿八吋大嘅西班牙海鮮飯入面有唔同嘅海鮮,好似青口、鮮蝦魷魚同埋香辣嘅西班牙辣肉腸,食落去辣辣地幾好味。而家係相機食先嘅年代!影張相打個咭就有喱個迷你版瀑布蛋糕送喇!拎起蛋糕膠圈即有瀑布般傾瀉下來好鬼。
呢日有兩個老友生日我哋有成12人食自助餐應該會係最好選擇
而家係相機食先嘅年代
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      究竟喺邊道食到咪就係北角城市花園酒店嘅綠茵閣囉
自助餐四嚿水起有交易仲有長者優惠孝順嘅你識Do啦

一入門口就係甜品位有好多細細件嘅小甜品、新鮮熱辣的即製班戟和雞蛋仔同10款Häagen-Dazs口味雪糕。

自助餐仲包埋紅、白餐酒、自家製的雞尾酒、啤酒、果汁、汽水、咖啡同茶,可以開懷暢飲

跟住生果有菠蘿、鮮橙、西瓜,跟住有新鮮嘅沙律菜、中西式的現成冷盤同沙律啱晒減肥中嘅老婆大人

凍海鮮有好多樣揀我就鍾意食長腳蟹喇
!
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      刺身都幾新鮮有原粒帶子同原隻甜蝦
、仲有我唔食得有紫菜嘅壽司同卷物

熱食區有原條燒肉眼、芝士焗薯角、小甘筍、西蘭花、紅酒燴牛尾、炸魚、韓式炸雞、意式香草鮮魷釀飯、脆皮肥腸、炸荔芋盒、韮菜豬紅、北菇炆鴨掌同埋豉油雞啱晒我食

仲有好野味嘅即蒸海蒜蓉粉絲蒸扇貝

BBQ有菠蘿、大蝦、雞翼、羊架、三文魚骹好香口
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            即淥粥粉麵有冬蔭公湯同雲吞湯可揀,仲有蝦仁、豬肉丸、肥牛、和各式蔬菜做餸、想飽肚D落埋瀨粉或河粉飽晒!仲有台式肉燥麵、皮蛋瘦肉粥、海鮮豆腐羹、甘筍忌廉湯唔使驚唔飽啦!

生日月嚟食自助餐仲有鮮果忌蛋糕送啊有人生日記得訂位時講明呀
2019-07-15 1087 瀏覽
過海上班後, 與好友飯局大多約在港島區, 今次去到北角城市花園酒店的Garden Café吃「大夥兒吃盡城中夜市」自助晚餐, 味道及食物選擇都比預期中優勝, 吸睛的應是每晚三道招牌珍寶菜式.  飲品超多選擇, 有Twinings 茶包及PUKKA, 有即沖調好的荔枝伯爵茶、柚子茶、果汁、mocktail. 又有指定紅白餐酒, 來自製一份西式晩餐, 很輕易. 燒烤區很吸引, 有微辣的燒蝦、羶味夠的羊架、甜甜的菠蘿、又有雞中翼及燒魚, 好惹味! 凍海鮮也夠搶手, 必食長腳蟹、麵包蟹、凍蝦, 亦有大蜆及青口. 刺身的話, 推介甜蝦及肥美帶子,我不吃魚類的, 所以不知質素如何.  另外亦有各款壽司. 找到很多涼菜, 例如泡菜、麻辣雲耳、醬拍黃瓜、泰式木瓜沙律、肴肉、滷豆腐、麻辣皮旦豆腐等, 基本上每款我也不放過, 因為也太愛吃這類醃製菜. 極邪惡的有炸芋角及脆炸大腸, 若嫌肥膩, 大可把中間多餘的油脂部份切去(雖然經炸後已所剩無幾), 即使放涼了也不會羶.  原隻釀魷魚筒, 幾惹味, 而且比一般魷魚有嚼勁.湯麵有兩款, 包括台式肉燥麵及泰式冬蔭公湯麵, 二話不說, 點了碗冬蔭公, 辣之中
又有指定紅白餐酒, 來自製一份西式晩餐, 很輕易.
原隻釀魷魚筒, 幾惹味, 而且比一般魷魚有嚼勁.
湯麵有兩款, 包括台式肉燥麵及泰式冬蔭公湯麵, 二話不說, 點了碗冬蔭公, 辣之中帶點微酸, 超美味!! 餸方面我沒選, 就給了一個全份, 有彈牙蝦球、菜及肉.
自助餐時段, 有三道珍寶菜式推出, 聽到鐘聲響就要注意啊~ 先來第一道 - 廿八吋大盤西班牙海鮮飯! 非常吸引, 海鮮超多, 飯粒香甜, 其實一碟也夠兩人吃.
第二道- 以大籠蒸十五公斤、二十吋長龍躉, 鮮甜無比, 魚皮都充滿骨膠原啊~  因只限星期五至日供應, 想吃的話就記住啦~
最後是三呎長威靈頓牛柳, 食肉獸不要錯過啊~
綠茵閣的甜品也不錯, 有濃濃豆味、香滑豆腐花.
香脆雞蛋仔配Haagen-Dazs雪糕, 自選口味. 雞蛋仔要是外脆內軟最好吃.
只要惠顧自助晚餐、拍照並上載至社交媒體及標註城市花園酒店, 更可獲人氣瀑布蛋糕, 把蛋糕圈拉起, 芒果熱情果漿極速流下, 視覺效果滿分! 其實也挺好吃啊!
台灣地道甜品, 芋圓有兩口味, 紫色較好吃, 再加入其他配料, 自製一碗來哄自己開心.
另外亦有很多件裝蛋糕、杯裝甜品都吸睛, 而且不死甜, 吃得舒服.
題外話/補充資料: 「大夥兒吃盡城中夜市」自助晚餐由即日日供應至8月31日, 成人每位$508-$548, 小童每位$378-$398, 長者每位$498. 若果身邊有長者於用餐日剛滿60歲, 更可免費吃(入座前要出示身份證明文件).
  • 甜品
  • 燒大蝦
  • 燒菠蘿
  • 燒雞翼
2019-07-15 703 瀏覽
最喜歡大夥兒出來見面晚飯,享用美食同時談談近況,為了滿足各人喜好,自助餐是不二之選。城市花園酒店綠茵閣推出「大夥兒吃盡城中夜市」自助晚餐,每晚均會推出三道招牌珍寶菜式,這晚是三呎長威靈頓牛柳、廿八吋大盤西班牙海鮮飯及大籠蒸十五公斤龍躉 (只限星期五至日供應)。廿八吋大盤西班牙海鮮飯,鋪滿各式海鮮包括青口、鮮蝦及魷魚等,鮮味爽彈,加上香辣惹味的西班牙辣肉腸,香氣撲鼻,忍不住要吃幾口。大籠蒸龍躉,據知特別選用二十吋長,重達十五公斤的龍躉王,魚肉入口嫰滑,鮮味十足。難得一見的特長威靈頓牛柳,以蘑菇、風乾火腿和酥皮包裹腍滑牛柳,再以 180℃高溫烤焗,香氣撲鼻,朋友說口感鬆化酥脆呢!我不吃牛,就去試試各國「城中夜市」的美食。台灣特色甜品「芋圓」,有兩款口味選擇,更有多款配料自由配搭,見到都開心。日韓代表有韓式炸雞、章魚燒,炸雞甜辣得宜,香口惹味。 還有即製天婦羅。墨西哥莎莎醬鮮魷釀飯。歐洲小食有英式炸魚薯條等本地地道小食則有豬大腸、九菜豬紅、炸芋角。香口惹味的,當然有燒烤區的美食啦﹗ 特設有泰式湯麵及台式肉燥麵。籠仔蒸海鮮,聽說也不錯呢﹗ 精選海鮮、刺身、沙律、前菜、巴馬火腿等鮮甜豆腐海鮮羹、

我不吃牛,就去試試各國「城中夜市」的美食。

日韓代表有韓式炸雞、章魚燒,炸雞甜辣得宜,香口惹味。

還有即製天婦羅。

墨西哥莎莎醬鮮魷釀飯。

歐洲小食有英式炸魚薯條等

本地地道小食則有豬大腸、九菜豬紅、炸芋角。

香口惹味的,當然有燒烤區的美食啦﹗

特設有泰式湯麵及台式肉燥麵。

籠仔蒸海鮮,聽說也不錯呢﹗

精選海鮮、刺身、沙律、前菜、巴馬火腿等

鮮甜豆腐海鮮羹、火喉十足的粥底。

豆腐花非常滑溜又有豆香,必吃。

甜品飲品方面更讓人失控,果汁、汽水、川寧茶包、cocktail、紅白酒任飲。

Hagaazen 雪糕、雞蛋仔、精緻糕點,應有盡有。

另外,凡惠顧自助晚餐,拍照並上載至社交媒體及標註城市花園酒店,便可獲人氣瀑布蛋糕乙個。

好像食物種類不太多,但絕對高質,而且坐得舒適,好適合大顆兒聚會,吃到捧腹而回啊﹗
2019-07-12 785 瀏覽
7月有兩位好友生日一於以城市花園酒店的綠茵閣 Garden Cafe大夥兒吃盡城中夜市自助晚餐來慶祝一番Yeah!惠自助晚餐收費由$400起另更有長者優。甫踏進餐廳已見美酒迎賓,原來自助餐包了紅、白餐酒、水、生果水、果汁、冰茶、自家製的雞尾酒、汽水、啤酒、熱水果茶、還有優質的茶包及自助咖啡機,缺水的朋友大可飲個痛快! 飲品區對面是甜品專櫃色彩色繽紛的甜點正等客人寵幸!有新鮮熱辣的即製班戟和雞蛋仔香氣撲鼻引人入勝呢! 加球雪糕就冇得輸了!這兒共有10款Häagen-Dazs口味雪糕可選擇,當中更不乏新口味在內呢! 而櫃內則於滿各式小甜點供客人選擇企理衛生吃得放心!櫃頂則於了一些熱門的甜品,如芝士蛋糕、芒果拿破崙、斑蘭蛋糕、蝴蝶酥、杯裝甜品及各式糖果等絕對夠滿足甜牙齒另一邊廂有咬口豐富的台灣地道甜品芋圓及各式配料,另外香港代表則有豆腐花及麵包布甸。 生果區有方便享用的切件菠蘿、鮮橙、西瓜 ,亦有數款原隻水果隨自己喜好選擇。 往著中心地帶走是沙律專區!有多款新鮮沙律菜配汁醬、中西式的現成冷盤和沙律總找到合心意的口味! 轉個角是熱葷區一來便有原條燒肉眼和芝士焗薯角、還有小甘筍和西蘭
惠自助晚餐收費由$400起另更有長者優。

飲品區對面是甜品專櫃色彩色繽紛的甜點正等客人寵幸!
有新鮮熱辣的即製班戟和雞蛋仔香氣撲鼻引人入勝呢!
而櫃內則於滿各式小甜點供客人選擇企理衛生吃得放心!

轉個角是熱葷區一來便有原條燒肉眼和芝士焗薯角、還有小甘筍和西蘭花作配菜。
接著還有紅酒燴牛尾、炸魚、韓式炸雞、意式香草鮮魷釀飯、脆皮肥腸、炸荔芋盒、韮菜豬紅、北菇炆鴨掌及豉油雞等各國美食。

即製區有即蒸海鮮當日出品是蒜蓉粉絲蒸扇貝。

另有即烤的BBQ系列當中有羊架、牛柳、大蝦及菠蘿,另有天婦羅都是即叫即製保證新鮮熱辣,最後還有足料的和風小食有章魚燒呢!

粥粉麵專區有泰式湯麵是日供應冬蔭公湯另有雲吞湯,有蝦仁、豬肉丸、肥牛、和各式蔬菜,可配瀨粉或河粉來享用!另還有台式肉燥麵可選喜歡澱粉質的朋友選擇不少啊!

還有皮蛋瘦肉粥、海鮮豆腐羹、甘筍忌廉湯,不夠喉襯埋餐包夠滿足了吧!

日式區就有數款刺身壽司和卷物可供選擇!

凍海鮮有7款那麼多!包括鮮蜆、青口、翡翠螺、鱈場蟹腳、海蝦、半殼青口、和爆膏的麵包蟹。

到冷盤區中式代表有滷水牛展、滷水豆腐、肴肉、涼拌皮蛋豆腐及芝麻海蜇,全都挺有水準味道不俗呢!

而西式代表則有莎樂美腸、煙三文雜錦凍肉、西式醃菜、各式芝士當中有很特別的Melon & Mango Cheese,及意大利風乾火腿伴蜜瓜等!
而旁邊的小雪櫃內裡放有凍湯、美味的蟹肉沙律、水牛芝士番茄和凍醃菜風乾火腿,正好為炎炎夏日打打氣。

影夠相便要開動了!我們一行12人夾手夾腳堆個滿滿的長檯美食太快樂了吧!
先來一大碟生果、沙律、冷盤大混合墊底免得稍後吃過兇狠!當中最特別是Melon & Mango Cheese香香甜甜很吸引!
而中式冷盤中那皮蛋豆腐、肴肉、滷水豆腐也是車媽媽心水推介喔!

凍海鮮都不用問也知那麵包蟹是首選了吧!充斥香滑誘人的蟹羔真令人又愛又恨呀!

刺身中以帆立貝和甜蝦最為吸引,前者柔滑鮮甜後者軟糯甘香質素不俗!

即蒸海鮮當蒜蓉粉絲蒸扇貝個子不算大隻!但配蒜蓉粉絲蒸總是惹味之選!

這兒的燒物亦做得不俗大蝦和雞翼都燒得恰到好處好味亦不錯呢!而我最喜歡的仍是燒菠蘿那焦焦的香甜味道。

中式熱葷中以鬆化荔芋盒最吸引,外皮酥化不油內裡粉淋香口好好吃,。
自助餐少有的韮菜豬紅味道亦相當不錯耶!豬紅滑捋捋而且入味韮菜亦不會老身。

自助餐期間會輪流推出限定美食,聽到響鈴聲記得出去排隊呀!先拔得頭籌的是只限星期五至日供應的大籠蒸龍躉!餐廳選用了二十吋長重達十五公斤的龍躉王來炮製出這蒸龍躉!
魚肉入口嫰滑調味恰好入口啖啖鮮味,凍了吃亦不帶腥味好正呢!

另外還有特製三呎長傳統英國菜威靈頓牛柳,以蘑菇、風乾火腿和酥皮包裹著牛柳,再以高溫烤焗火喉必須控制得宜才能好吃,真的很考師傅手藝喔!!

最後還有巨型西班牙海鮮飯,廿八吋大盤西班牙海鮮飯內佈滿各式海鮮包括青口、鮮蝦及魷魚等,加上香辣惹味的西班牙辣肉腸的確惹味!

最後大家如有位置必吃的皮蛋瘦肉粥,清香綿滑加上各式配料吃得好舒服!
甜品環節我當然影多過吃吧!不過淨看也令我覺得快樂的!

但這個吸睛的瀑布蛋糕怎也要淺嚐!凡惠顧自助晚餐拍照並上載至社交媒體及標注#城市花園酒店,即可獲贈限量供應迷你版瀑布蛋糕,輕輕提起蛋糕圈瞬即如瀑布般傾瀉而下很呃Like架。

最後我推介大家必吃這兒的豆腐花,滑溜富豆香不加黃糖吃更為滋味!

而壽星仔於生日月內更可獲贈鮮果忌廉生日蛋糕作祝賀 (於訂座時註明使用此生日優惠),祝兩位壽星公生日快樂、工作順利、生活愉快!
試食活動
吃的是午餐自助餐,信用卡優惠後,不用港元250一位!質優!平貴的的助餐,放題,也嘗過,就是散叫串燒,沙律也嘗過,但這店的菜,好好味!串燒菜,如脆肉瓜,鷄肶菇,茄子。。。。。好好味!厚切的,又甜又多汁!沙律菜,很新鮮,很滑,款式也多!在冷盤放了好好味的麥西哥玉米片和醬,也有馬介丘(雖然鹹,但未試過原條吃)熱食,好味,又大又軟的牛尾!牛餐也有燒牛肉,燒鷄!好味!燒洋蔥,入口溶,好甜!又有燒蒜子,只見過這自助餐廳有!凍蝦好味,藍青口和別的店差不多!這餐的感覺好好!可再吃!
吃的是午餐自助餐,信用卡優惠後,不用港元250一位!質優!
沙律菜,很新鮮,很滑,款式也多!
熱食,好味,又大又軟的牛尾!牛餐也有燒牛肉,燒鷄!好味!
燒洋蔥,入口溶,好甜!又有燒蒜子,只見過這自助餐廳有!
凍蝦好味,藍青口和別的店差不多!
這餐的感覺好好!可再吃!
  • buffet
以往出入北角,多數是在尋找舊書,在大街小巷往來穿梭,很有尋幽探秘的氛圍。近年多了酒店進駐,一間又一間的,大有開始戰國時代的感覺。新的不說,最具歷史的,想必是城市花園酒店。差不多每隔一段日子便會造訪餐廳,今次便跟太太及細仔,試試最新的自助餐。餐廳每晚都會即場推出一次過的美食,今次就有三款。先係威靈頓牛柳,可能排得太前,所以牛肉比較熟,中間位會好好多,外層酥皮幾鬆化。接著上場係北京填鴨,由於酒店本身有中菜廳,填鴨真係熱辣辣,仲要有專人幫妳包好,的確好方便。西班牙海鮮飯 超大鑊上場,海鮮料豐富,鮮魷、青口、海蝦同帶子,飯粒略嫌些少稔身,但太大個鑊煮,火喉不易控制是真的。一口氣講完三款特色美食之後,帶大家睇下平日提供的菜色。即蒸海鮮 今次提供粉絲蒸扇貝,唔知點解,總係覺得粉絲蘸了蒜香同海鮮汁,往往比主角吸引。海鮮 有滿膏麵包蟹;煙韌既翡翠螺;嫩滑既藍貝,仲有青口、蟹腳同凍蝦。刺身 大大隻甜蝦、鮮甜既鯛魚、柔韌既八爪魚,加埋三文魚同吞拿魚,種類都不少。Carving Station 燒肉眼 取了中間位置一片,肉質較生,味道較濃,而且有嚼口,不錯。燴牛肋骨 燴得幾稔,好

近年多了酒店進駐,一間又一間的,大有開始戰國時代的感覺。

新的不說,最具歷史的,想必是城市花園酒店。

餐廳每晚都會即場推出一次過的美食,今次就有三款。

西班牙海鮮飯

一口氣講完三款特色美食之後,帶大家睇下平日提供的菜色。

即蒸海鮮

海鮮

刺身

Carving Station

燒肉眼

取了中間位置一片,肉質較生,味道較濃,而且有嚼口,不錯。

燴牛肋骨

燴得幾稔,好惹味。

串燒

大蝦燒得蝦殼脆卜卜,好香口。

仲有雞翼、鯖魚及菠蘿。

炸魚

全部都是即炸,脆漿幾薄,內裡軟綿綿,最啱送啤酒。

螺頭煲雞湯

好夠火喉,入口醇香,正。

西蘭花忌廉湯

質感滑溜又鮮甜,好飲。

熱葷

同樣是貴精不貴多,先試好少食到既泰式炸皮蛋,味道獨特,但都幾大隻,食多半隻隨時飽。

韓式炸雞

自從韓國神劇出現後,就多了人愛上炸雞,家陣無須去專門店都有得食,多好。

其他熱葷仲有日式章魚燒、韭菜豬紅、豆腐班腩煲、清蒸鱸魚及柴魚花生粥

燒味

只提供油雞一樣,如果可以加多一兩款會更好。

麵檔

配料有冬菇、牛丸、魚蛋及肥牛,粉底有檬粉及河粉,再澆上冬陰功湯或雲吞湯,老實講,冬陰公湯底真係幾辣。

前菜

每樣都是一小碟,可以試多幾款,真係好方便。

海蜇清新爽脆、口水雞辛辣肉滑,加埋皮蛋豆腐、五香牛及水晶餚肉,提供全中式前菜。

Cold Cut 有煙三文魚、火腿及莎樂美腸。

沙律

DIY沙律好多Buffet都有,但用水耕菜的大概自此一家。

甜品

Häagen-Dazs雪糕

餐廳經常搶先一步,供應不同口味的雪糕,今次是茉莉花紅桑子石榴與及橙花,但已是最後一天供應。

(文章出街日,已經改為 Kiwi & Mango 及 Zesty Yuzu & Orange

其他口味是冧酒提子 、芒果、芒果雪葩、曲奇雲呢拿、香檸雪葩、士多啤梨芝士餅、牛奶拖肥及咖啡

客人還可以炮製自家口味台式芋圓

至於大堂入口處有即制班戟,大家可選什果、草莓或香蕉底,喜歡的,還可以加配雪糕呢!

而即製雞蛋仔,又係好吸引小朋友的另一種甜品

加上班蘭蛋糕、芝士餅、拿破崙、紅桑子蛋糕、奶凍、黑森林蛋糕及檸檬撻,都是自家餅房出品,貴精不貴多。

飲品

除了任飲奶茶、咖啡同TWININGS外,啤酒、汽水、橙汁、士多啤梨蘋果茶及含酒精特飲

P.S : 星期一至四

成人原價 $559 長者 $515 小童$416,指定信用卡折實後是 $407 $375 $303

星期五至日及公眾假期

成人原價 $603 長者$548 小童$438,折實後是 $466 $424 $339